Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jan. 30)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Σε οριακο σημειο οι ελληνοτουρκικες σχεσεις μετα τη συνεχιζομενη προκλητικοτητα της Αγκυρας που επιμενει σε εδαφικες διεκδικησεις.
  • Συναγερμος στην πολιτικη και στρατιωτικη ηγεσια της Ελλαδας,σε κατασταση υψιστης ετοιμοτητας οι ενοπλες δυναμεις,εν πλω προς το Αιγαιο ο πολεμικος μας στολος.
  • Η ελληνικη σημαια συνεχιζει να κυματιζει στην Ιμια και δεν υπαρχει λογος ανησυχιας,καθως εχουν ληφθει ολα τα αναγκαια μετρα,δηλωνει στη βουλη ο Κωστας Σημιτης.
  • Θα υπερασπισουμε με καθε μεσο τα κυριαρχικα μας δικαιωματα δηλωνει ο Γερασιμος Αρσενης.Στοχος της Τουρκιας ειναι να υποχρεωσει την Ελλαδα σε διαπραγματευσεις,εκτιμα ο Θεοδωρος Παγκαλος.
  • Για καταφωρη παραβιαση των διεθνων κανονων,μιλαει ο Μιλτιαδης Εβερτ,συγκληση των πολιτικων αρχηγων και επεκταση των χωρικων υδατων προτεινει ο Αντωνης Σαμαρας,συγκληση του Συμβουλιου Ασφαλειας του ΟΗΕ,ζητα το ΚΚΕ,ψυχραιμια συνιστα ο Συνασπισμος.
  • Με την ομιλια του Μιλτιαδη Εβερτ συνεχιζεται στη βουλη η συζητηση επι των προγραμματικων δηλωσεων.Συγκρατημενη αισιοδοξια απο τις παραγωγικες ταξεις.
  • Με ανακουφιση δεχθηκε η Διεθνης Κοινοτητα την αποφαση της Γαλλιας να σταματησει τις πυρηνικες δοκιμες.
  • Κρισιμες συνομιλιες στο Μπελφαστ μεταξυ Βρετανων και Βορειοιρλανδων για το θεμα των εκλογων.
  • Μπαραζ ληστειων στην Αθηνα,με στοχους ταχυδρομικο διανομεα,δημοσιο ταμειο και την ΙΝΤΕΡΜΠΑΝΚ.
  • Σταθερα βελτιωνεται η υγεια του Ανδρεα Παπανδρεου,ο οποιος το τελευταιο 24ωρο δεν υποστηριχθηκε απο αναπνευστηρα.
  • Δεν ανησυχουν οι σεισμολογοι για τις δυο δονησεις 4,5 και 4,7 ριχτερ στον Κορινθιακο.
  • Παρατεινεται μεχρι τις 9 Φεβρουαριου η προθεσμια για την παραλαβη του ειδικου σηματος των τελων κυκλοφοριας.
  • Το εισιτηριο του στην ημιτελικη φαση του κυπελλου κυπελλουχων Ευρωπης σφραγιζει η ομαδα μπασκετ του ΠΑΟΚ στην Πολωνια.
  • Αρνητικες οι επιπτωσεις στο Χρηματιστηριο απο την ελληνοτουρκικη κριση.Πτωση 1,88% του γενικου δεικτη τιμων.
  • Νεο κυμα κακοκαιριας με βροχες,ισχυρες καταιγιδες,χιονοπτωσεις και θυελλωδεις ανεμους προβλεπει η Μετεωρολογικη Υπηρεσια.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε ετοιμοτητα βρισκεται η πολιτικη και στρατιωτικη ηγεσια της χωρας,μετα την κριση που εκδηλωθηκε στις ελληνοτουρκικες σχεσεις,με αφορμη τη διεκδικηση απο τους Τουρκους της ελληνικης βραχονησιδας Ιμια,ανοικτα της Καλυμνου. Απο το πρωι γινονται αλλεπαλληλες συσκεψεις σε κυβερνητικο και στρατιωτικο επιπεδο,ενω με εντολη του υπουργου Εθνικης Αμυνας απεπλευσε απο το ναυσταθμο της Σαλαμινας μεγαλο μερος του πολεμικου μας στολου με κατευθυνση το ανατολικο Αιγαιο. Συσσωμος ο Ελληνικος πολιτικος κοσμος κατηγγειλε την τουρκικη προκλητικοτητα, αποφευγοντας ουσιαστικες επικρισεις κατα της κυβερνησεως, ενω διαπιστωθηκε κλιμα εθνικης ομοψυχιας και συναινεσης, οταν το θεμα συζητηθηκε στη Βουλη. Την ιδια ωρα η Αγκυρα εμμενει στις προκλησεις της, χαρακτηριζοντας τουρκικη τη βραχονησιδα,ενω εντονη κινητικοτητα παρατηρειται στο διπλωματικο πεδιο,καθως η ελληνικη πλευρα ενημερωσε τους διεθνεις οργανισμους,ΟΗΕ και ΝΑΤΟ,καθως και την Ευρωπαικη Ενωση, τις Ηνωμενες Πολιτειες,τη Ρωσια και τις βαλκανικες χωρες.

Λιγο πριν αρχισει η συζητηση για τις προγραμματικες δηλωσεις της κυβερνησης, ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης ζητησε το λογο και ενωπιον της εθνικης αντιπροσωπειας δηλωσε οτι η ελληνικη σημαια συνεχιζει να κυματιζει στην Ιμια και οτι δεν υπαρχει κανενας λογος ανησυχιας καθως η κυβερνηση εχει λαβει ολα τα αναγκαια διπλωματικα και στρατιωτικα μετρα. Ο κ. Σημιτης ειπε οτι οι ελληνικες στρατιωτικες δυναμεις δεν θα απομακρυνθουν απο την περιοχη αν δεν απομακρυνθουν οι τουρκικες. Επισης τονισε οτι η Τουρκια με τις ενεργειες της επιδιωκει να επιβαλει διαπραγματευσεις για ανυπαρκτο θεμα. Η βραχονησιδα ειναι ελληνικη και οι τουρκικοι ισχυρισμοι δεν εχουν καμια βαση.

Το μεσημερι πραγματοποιηθηκε στη βουλη ευρεια κυβερνητικη συσκεψη, υπο τον πρωθυπουργο και τη συμμετοχη των υπουργων Εξωτερικων,Εθνικης Αμυνας,Εσωτερικων,Εθνικης Οικονομιας και του αρχηγου ΓΕΕΘΑ,ναυαρχου Λυμπερη.Αμεσως μετα οι κυριοι Παγκαλος και Αρσενης εδωσαν συνεντευξη Τυπου και απηυθυναν νεα προειδοποιηση προς την Αγκυρα οτι η Ελλαδα ειναι αποφασισμενη να υπερασπισει με καθε μεσο που διαθετει τα κυριαρχικα της δικαιωματα.Ο κ.Αρσενης απεφυγε να χαρακτηρισει την κατασταση που εχει δημιουργηθει,αλλα τονισε οτι χρειαζονται λεπτοι χειρισμοι,ψυχραιμια και υπευθυνοτητα.Επιβεβαιωσε οτι παρατηρειται αυξημενη παρουσια του πολεμικου στολου της Τουρκιας κοντα στη βραχονησιδα Ιμια,ενω μεγαλυτερη ειναι η ελληνικη παρουσια.Αποκαλυψε επισης οτι τουρκικο πλοιο παραβιασε τον ελληνικο θαλασσιο χωρο και ελικοπτερο τον εναεριο χωρο μας. Ο υπουργος Εθνικης Αμυνας τονισε οτι η βραχονησιδα ειναι ελληνικη και καθηκον των ενοπλων δυναμεων ειναι να υπερασπισει την εδαφικη ακεραιοτητα οταν υπαρχει απειλη.Ειμαστε ετοιμοι για καθε ενδεχομενο,τονισε ο κ.Αρσενης,για να προσθεσει οτι δεν επιθυμουμε κλιμακωση και αν δεν το επιθυμει και η Τουρκια θα πρεπει να αποσυρει τα πολεμικα πλοια.Ειπε ακομη οτι η βραχονησιδα φρουρειται απο δυναμεις εσωτερικης ασφαλειας και επιβεβαιωσε οτι βρισκεται σε υψηλη ετοιμοτητα το Ναυτικο και η Αεροπορια.Ο κ.Αρσενης σημειωσε οτι η αποκλειστικη ευθυνη για την αποκλιμακωση της εντασης ανηκει στην Τουρκια και οτι δεν υπαρχει θεμα διαλογου για ζητηματα που εχουν σχεση με τα κυριαρχικα μας δικαιωματα.

Ο υπουργος Εξωτερικων ειπε οτι στοχος της Τουρκιας ειναι να υποχρεωσει την Ελλαδα σε διαπραγματευσεις,για διεκδικησεις στο Αιγαιο,ενω ταυτοχρονα αρνειται τις διεθνεις συμφωνιες και συνθηκες. Προκειται για οργανωμενο σχεδιο,τονισε και προσθεσε οτι τα επιχειρηματα των Τουρκων ειναι αναξια διαψευσης και δεν αντεχουν σε σοβαρη κριτικη.Ο κ.Παγκαλος επικαλεσθηκε διεθνεις συμφωνιες που αποδεικνυουν την ελληνικοτητα της βραχονησιδας και παρουσιασε χαρτες,τους οποιους χρονια τωρα εχει αποδεχθει η Αγκυρα και που δειχνουν οτι η συνοριακη γραμμη,ειναι ακομη πιο μεσα προς τα τουρκικα παραλια.Απαντωντας σε ερωτησεις ο κ.Παγκαλος ειπε οτι δεν συγκρινεται το επεισοδιο αυτο με εκεινο του 1987,γιατι τοτε ειχαμε να κανουμε με ενα νομικο καθεστως,ενω τωρα υπαρχει θεμα εδαφικης διεκδικησης. Παραλληλα προανηγγειλε δραστικη αλλαγη της ελληνικης στασης στο θεμα των σχεσεων Τουρκιας-Ευρωπης και εκτιμησε οτι η Τουρκια θα αντιμετωπισει σοβαρες δυσκολιες.Ο κ.Παγκαλος ειπε ακομη οτι δεν ζητηθηκε η παρεμβαση κανενος,αλλα ενημερωθηκαν ολοι οι διεθνεις οργανισμοι,ενω διαψευσθηκε οτι υπηρξε επαφη του διοικητη της νοτιας πτερυγας του ΝΑΤΟ,ναυαρχου Σμιθ με τον κ.Αρσενη,για την εκτονωση της κρισης.

Ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας κατηγγειλε ως απαραδεκτες και προκλητικες τις ενεργειες της Τουρκιας κανοντας λογο για καταφωρη παραβιαση του Διεθνους Δικαιου,των συμβασεων και της εννομου ταξεως. Ο κ.Εβερτ επεσημανε στη διεθνη κοινοτητα πως ειναι η πρωτη φορα που η Τουρκια φθανει σε τοσο προχωρημενο σημειο αμφισβητησης ελληνικου εδαφους.Παραλληλα απηυθυνε μηνυμα προς καθε κατευθυνση πως ο ελληνικος λαος ειναι ενωμενος και επιφυλαχθηκε να ασκησει κριτικη στην κυβερνηση οταν ξεπερασθει η κριση.Ο Αντωνης Σαμαρας καλεσε την κυβερνηση να ζητησει απο την Ευρωπαικη Ενωση να υπερασπισθει το Διεθνες Δικαιο και να προχωρησει η Ελλαδα σε επεκταση των χωρικων υδατων στα 12 μιλια.Προτεινει επισης την αμεση συγκληση του Συμβουλιου των πολιτικων αρχηγων υπο τον προεδρο της Δημοκρατιας. Την εκτιμηση οτι οι ενεργειες της Αγκυρας υποστηριζονται απο Ουασιγκτον και ΝΑΤΟ διατυπωνει το ΚΚΕ που προτεινει στην κυβερνηση να ζητησει την εκτακτη συγκληση του Συμβουλιου Ασφαλειας του ΟΗΕ.Απο την πλευρα του ο Νικος Κωνσταντοπουλος εκτιμα οτι δεν ειναι τυχαιος ο σχεδιασμος και ο τροπος της τουρκικης προκλητικοτητας και συνιστα αρραγες πολιτικο μετωπο και να καταστει σαφες οτι ειναι αδιαπραγματευτα τα θεματα της εδαφικης κυριαρχιας.

Στην Αγκυρα τωρα,οπου η ηγεσια της χωρας κλιμακωνει τις προκλησεις της και η υπηρεσιακη πρωθυπουργος Τανσου Τσιλερ,που εχει αλλεπαλληλες συσκεψεις με τους στρατιωτικους,ζητησε απο την Αθηνα την υποστολη της ελληνικης σημαιας απο τη νησιδα Ιμια,λεγοντας οτι δεν προκειται να δεχθει τετελεσμενα γεγονοτα.Το θεμα συζητειται αυτη την ωρα στην ολομελεια της τουρκικης Εθνοσυνελευσης, οπου ο Τουρκος υπουργος Εξωτερικων Ντενιζ Μπαικαλ ειπε οτι δεν αφορα μονο τη βραχονησιδα, αλλα ειναι τοσο σημαντικο που μπορει να επηρεασει ολο το καθεστως του Αιγαιου. Η Τουρκια αρνειται οτι εγινε παραβιαση του ελληνικου εναεριου και θαλασσιου χωρου και επιμενει να χαρακτηριζει τουρκικη τη βραχονησιδα. Την ιδια ωρα πολεμικη ατμοσφαιρα καλλιεργουν οι τουρκικες εφημεριδες.Για επικειμενη στρατιωτικη επιχειρηση στο Αιγαιο κανει λογο η ΜΙΛΙΕΤ, ανεμος πολεμου στο Αιγαιο, ειναι ο τιτλος της ΣΑΜΠΑΧ, ενω η ΧΟΥΡΙΕΤ αναφερει οτι η ελληνικη σημαια πρεπει να κατεβει και θα κατεβει.

Στις Βρυξελλες ο γενικος γραμματεας του ΝΑΤΟ κ.Σολανα χαρακτηρισε το επεισοδιο σοβαρο, παρακολουθει προσωπικα τις εξελιξεις και οταν ο ιδιος το κρινει αναγκαιο και απαραιτητο θα προχωρησει σε υποδειξεις προς τις δυο πλευρες. Συμφωνα με πληροφοριες ο Ελληνας πρεσβης κ.Ζαφειροπουλος ενδεχεται να θεσει το θεμα στην αυριανη τακτικη εβδομαδιαια συνεδριαση της επιτροπης μονιμων αντιπροσωπων του ΝΑΤΟ. Ψυχραιμια και διαλογο συνιστα το Στειτ Ντιπαρτμεντ που προτρεπει τις δυο χωρες να επιδειξουν ψυχραιμια και να επιλυσουν τα προβληματα τους με διαπραγματευσεις. Αυτοσυγκρατηση, συνιστα η Μοσχα εκτιμωντας οτι τα προβληματα των δυο χωρων πρεπει να επιλυθουν δια της ειρηνικης οδου, βασει των αρχων του ΟΗΕ και των κανονων του Διεθνους Δικαιου.

Κατω απο το βαρυ κλιμα που εχει δημιουργηθει απο τη νεα κριση στις ελληνοτουρκικες σχεσεις,συνεχιζεται απο το απογευμα στη βουλη η συζητηση επι των προγραμματικων δηλωσεων της κυβερνησης.Πρωτος ομιλητης ηταν ο αρχηγος της αξιωματικης αντιπολιτευσης Μιλτιαδης Εβερτ. Μεταξυ αλλων ο κ.Εβερτ επεκρινε τον πρωθυπουργο οτι δεν εκανε καμια αναφορα για τους Ελληνες της Βορειου Ηπειρου. Επισης προχωρησε σε προσωπικη επιθεση κατα του κ.Σημιτη,τον οποιο επεκρινε για την καθυστερηση απορροφησης πορων οταν ηταν υπουργος Βιομηχανιας.Παραλληλα τονισε την αναγκη να αυξηθουν οι επενδυσεις και να μειωθει ο δημοσιος τομεας. Ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας,που ειχε το πρωι συναντηση με εκπροσωπους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ,αφησε αιχμες κατα του πρωθυπουργου οτι ανεγνωσε τις προγραμματικες δηλωσεις χωρις προηγουμενως να κανει διαλογο με τις παραγωγικες ταξεις. Η συζητηση οπως ειναι γνωστο θα ολοκληρωθει αυριο τα μεσανυχτα με την ψηφοφορια για την παροχη ψηφου εμπιστοσυνης προς την κυβερνηση.

Στον κ.Εβερτ απαντησε ο πρωθυπουργος,που χαρακτηρισε την ομιλια του αρχηγου της αξιωματικης αντιπολιτευσης συνεχες παραπονο και προσπαθεια μιμησης,επειδη υποστηριζει οτι πολλα απο αυτα που γινονται ειναι προτασεις του κομματος του, ενω δεν παρουσιασε καμια συγκεκριμενη προταση.

Ο κοινοβουλευτικος εκπροσωπος του ΚΚΕ, Δημητρης Κωστοπουλος, ζητησε απο την κυβερνηση να δεσμευτει σε μια κατευθυνση ανακουφισης των λαικων στρωμματων,να σταματησει η πολιτικη των ιδιωτικοποιησεων, να προστατευθουν τα ασφαλιστικα δικαιωματα των εργαζομενων και να ληφθουν μετρα προστασιας των ανεργων.Παραλληλα χαρακτηρισε προπαγανδιστικη την ομιλια του πρωθυπουργου ενω αμφισβητησε το κεντροαριστερο προσωπο της κυβερνησης του.

Στο μεταξυ με συγκρατημενη αισιοδοξια αντιμετωπισε ο επιχειρηματικος κοσμος τις προγραμματικες δηλωσεις αν και γενικη πεποιθηση ειναι πως ο πρωθυπουργος περιεγραψε με ειλικρινεια και χωρις διαθεση εξωραισμου την κατασταση της οικονομιας.Το Εμποροβιομηχανικο Επιμελητηριο εκτιμα οτι οι δηλωσεις κινηθηκαν προς τη σωστη κατευθυνση,αλλα επισημαινει οτι δεν ανακοινωθηκαν συγκεκριμενα μετρα για την επιτυχια του σταθεροποιητικου προγραμματος και την αναπτυξιακη διαδικασια. Αντιθετα η ΓΕΣΕΒΕ εκτιμα οτι οι δηλωσεις δεν αφηνουν κανενα περιθωριο αισιοδοξια στις μικρομεσαιες επιχειρησεις.Ο ΣΕΒ θα τοποθετηθει αυριο,μετα τις ομιλιες των οικονομικων υπουργων.Τελος,η ΓΣΕΕ υπογραμμιζει πως η κυβερνηση θα κριθει στην πραξη,επισημαινει οτι ορισμενες κατευθυνσεις των προγραμματικων δηλωσεων ειναι μεσα στα πλαισια των συνδικατων και υπογραμμιζει οτι θα εμμεινει στη διεκδικητικη γραμμη που εχει χαραξει.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θετικα αντεδρασε η διεθνης κοινοτητα στην χθεσινη αποφαση της Γαλλιας να τερματισει τις πυρηνικες δοκιμες, αφου ομως εχει ηδη πραγματοποιησει εξι στον νοτιο Ειρηνικο.Η Ρωσια η Γερμανια και οι Ηνωμενες Πολιτειες, εξεφρασαν την ικανοποιηση τους και μονο η Κινα αρνηθηκε να σχολιασει το γεγονος, υποστηριζοντας οτι αυτη θα συνεχισει το προγραμμα των υπογειων πυρηνικων της δοκιμων, εως οτου τεθει σε εφαρμογη μια συνθηκη για την πληρη απαγορευση τους.Η Ιαπωνια αντεδρασε με μια ασυνηθιστα σκληρη διπλωματικη γλωσσα, δηλωνοντας οτι η Γαλλια εξαναγκασθηκε να λαβει την αποφαση αυτη υπο το βαρος της διεθνους κατακραυγης.

Τεσσερα ατομα σκοτωθηκαν και αλλα δυο τραυματιστηκαν, κατα την διαρκεια συγκρουσεων που ξεσπασαν αναμεσα στις τουρκικες δυναμεις ασφαλειας και τους ανταρτες του Εργατικου Κομματος του Κουρδισταν, στην νοτιοανατολικη Τουρκια.

Την διακοπη της λειτουργιας της φαρμακευτικης μοναδας του εργοστασιου της γιγαντιαιας γερμανικης βιομηχανιας χημικων προιοντων Χεχστ στη Φραγκφουρτη, αποφασισε σημερα το υπουργειο Περιβαλλοντος. Η αποφαση αυτη εληφθη μετα το ατυχημα που συνεβη το Σαββατοκυριακο, οταν 1,5 τοννοι μιας τοξικης ουσιας που εμπεριεχεται σε παυσιπονο, χυθηκαν σε καναλι και στη συνεχεια σε τμημα του ποταμου Μαιν.Αγνωστη παραμενη ακομα η τοξικοτητα της ουσιας αυτης, ενω η υπουργος Περιβαλλοντος κατηγορησε την εταιρια οτι καθυστερησε για 34 ωρες την δημοσιοποιηση του γεγονοτος.

Στο Μπελφαστ συναντωνται σημερα ο βρετανος υπουργος για θεματα Βορειας Ιρλανδιας, σερ Πατρικ Μειχιου και ο προεδρος του Σιν Φειν, πολιτικου τμηματος του ΙΡΑ, Τζερι Ανταμς.Κυριο αντικειμενο της συναντησης ειναι το προγραμμα για τη διεξαγωγη εκλογων στη βορειο Ιρλανδια.Προκειται για τον πρωτο γυρο συνομιλιων που διεξαγονται μεταξυ των δυο πλευρων, αφ'οτου ο πρωθυπουργος της Βρετανιας, Τζον Μειτζορ, προτεινε τη διεξαγωγη εκλογων στην περιοχη.

Παραναλωμα του πυρος εγινε το ιστορικο κτιριο της Οπερας της Βενετιας, Λα Φενιτσε, (ο φοινικας). Τεραστιες φλογες τυλιξαν το ηλικιας 200 ετων κτιριο, καθως πυκνος καπνος ειχε καλυψει το μεγαλυτερο μερος της πολης της Βενετιας.Ευτυχως δεν σημειωθηκαν τραυματισθοι, ενω αγνωστα παραμενουν μεχρι στιγμης τα αιτια.Η οπερα δεν λειτουργουσε τελευταια, λογω των εργασιων ανακαινισης.Στο ιστορικο αυτο κτιριο, ανεβηκαν για πρωτη φορα στην διαρκεια του 19ου αιωνα οι οπερες του Βερντι, Ριγκολετο και Τραβιατα.

Χωρα περιεργων φαινομενων και αντιθεσεων, η Κινα φημιζεται και για τα πρωτοτυπα εδεσματα της.Εταιρεια στα νοτια της χωρας ελπιζει οτι θα αυξησει τα εσοδα της εκτρεφοντας μπλε παγωνια, οχι για τα πολυχρωμα και φανταχτερα φτερα τους, αλλα για το...κρεας τους. Εκπροσωπος της εταιριας υποστηριζει οτι το κρεας των μπλε παγωνιων ειναι πλουσιο σε πρωτεινες, εχει περιορισμενη ποσοτητα λιπαρων και ειναι ευκολο στην προετοιμασια. Συμφωνα ομως με παλια κινεζικη παροιμια, χρειαζεται ιδιαιτερη προσοχη καθως η χοληδοχος κυστις των παγωνιων ειναι δηλητηριωδης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ

Την αμεση συνδρομη της Ευρωπαικης Επιτροπης με εκτακτη οικονομικη βοηθεια και τεχνικη στηριξη για την αποκατασταση των ζημιων απο τις καταστροφικες πλημμυρες που επληξαν το λεκανοπεδιο της Αττικης και ιδιαιτερα το Θριασιο πεδιο, ζητα με ψηφισμα που κατεθεσε στην Ολομελεια του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου η Επιτροπη Αναφορων του Σωματος, μετα απο σχετικη πρωτοβουλια του ευρωβουλευτη του ΠΑΣΟΚ Νικου Παπακυριαζη. Στην προταση ψηφισματος επισημαινεται μεταξυ αλλων, οτι οι καταστροφικες αυτες πλημμυρες ειχαν ως αποτελεσμα την απωλεια ανθρωπινων ζωων, ενω πολλοι κατοικοι εμειναν αστεγοι και εχασαν τις περιουσιες τους.

Σταθερα συνεχιζει να βελτιωνεται η κατασταση της υγειας του προεδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρεα Παπανδρεου, ο οργανισμος του οποιου φαινεται να ανταποκρινεται θετικα στις θεραπευτικες προσπαθειες. Το σημερινο ατρικο δελτιο ηταν λακωνικο αλλα αρκετα αισιοδοξο καθως αναφερει οτι ο προεδρος συνεχιζει τη συνηθη θεραπεια και φυσικοθεραπεια, ενω το τελευταιο 24ωρο η αναπνευστικη του λειτουργια δεν υποστηριχθηκε απο αναπνευστηρα. Ο κ.Παπανδρεου περπατησε το πρωι για αρκετο χρονικο διαστημα στον διαδρομο του 6-ου οροφου, συνομιλησε με τους συνεργατες του απο τους οποιους ενημερωνεται καθημερινα και υπεβληθη σε φυσικοθεραπεια. Το αργοτερο εως αυριο, αναμενεται ενας ειδικος φυσιατρος- θωρακοχειρουργος, η γνωμη του οποιου φαινεται οτι θα βαρυνει ιδιαιτερα για το αν συντρεχει λογος ο κ. Παπανδρεου να μεταφερθει στην Αμερικη.Παντως,θεραποντες γιατροι του,δηλωναν οτι η μεταφορα του ασθενους δεν κρινεται απαραιτητη.

Δεν αναφερθηκαν ζημιες κατα την διαρκεια των δυο ασθενων σεισμικων δονησεων μεγεθους 4,5 και 4,7 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ, που σημειωθηκαν το πρωι με επικεντρο τον υποθαλασσιο χωρο του κεντρικου τμηματος του Κορινθιακου Κολπου. Οι δονησεις εγιναν ιδιαιτερα αισθητες στο Ξυλοκαστρο, στην Κορινθο, στο Κιατο, καθως και στην ευρυτερη περιοχη των νομων Κορινθιας και Αργολιδας.

Παρατεινεται ως τις 9 Φεβρουαριου η προθεσμια για την καταβολη των τελων κυκλοφοριας και την παραλαβη των ειδικων σηματων. Την παραταση ανακοινωσε το υπουργειο Οικονομικων με στοχο, οπως αναφερει, τη διευκολυνση του κοινου. Η προθεσμια κανονικα εληγε αυριο.

Μπαραζ εμπρησμων ειχαμε και παλι τα ξημερωματα στην Αθηνα. Αγνωστοι τοποθετωντας εμπρηστικους μηχανισμους με γκαζακια, εβαλαν φωτια σε τρια αυτοκινητα, δυο στην περιοχη Χαλανδριου και ενα στους Αμπελοκηπους. Ζημιες υπεστησαν ενα φορτηγο του Πρακτορειου Διανομης Εφημεριδων Αθηναικου Τυπου,ενα αυτοκινητο της πρεσβειας της Σαουδικης Αραβιας και ενα σχολικο λεωφορειο της Ελληνογερμανικης σχολης.

Προφυλακιστηκε σημερα, μετα την πολυωρη απολογια του στην Δ' ανακριτρια Πειραια, Ιωαννα Κλαπα, ο Αλεξανδρος Ζεκεριδης που κατηγορειται οτι στις 9 Ιουνιου 1993 εισηγαγε ενα κιλο ηρωινης στις φυλακες Κορυδαλλου, οπου εκρατειτο.Για την υποθεση, κατηγορουνται και οι πρωην σωφρονιστικοι υπαλληλοι, Θανασης Φωτακης, Αντωνης Αραβαντινος και Βασιλης Φαρμακης.Ο Ζεκεριδης που οδηγηθηκε ηδη στις φυλακες Αλικαρνασσου, εχει παραπεμφθει σε δικη και με την κατηγορια της ηθικης αυτουργιας σε ψευδη βεβαιωση.

Τρεις ληστειες σημειωθηκαν σημερα στην Αττικη.Η πρωτη εγινε το πρωι στην περιοχη του Καματερου, οταν δυο νεαροι με την απειλη οπλου ακινητοποιησαν ταχυδρομικο διανομεα και αφου του πηραν πεντε εκατ. δραχμες, εξαφανιστηκαν με μοτοσικλετα.Η δευτερη ληστεια σημειωθηκε στις 2 το μεσημερι, οταν στο Δημοσιο Ταμειο Αγιας Παρασκευης, στη λεωφορο Μεσογειων, δυο ενοπλοι επιτεθηκαν εναντιον υπαλληλου της Γκρουπ 4 και αφου του απεσπασαν σακκο με επτα εκατ.δραχμες εξαφανιστηκαν.Η τριτη σημειωθηκε στις 3.30 το μεσημερι απο τρια ατομα που με την απειλη οπλων ακινητοποιησαν τους υπαλληλους της τραπεζας Ιντερμπανκ στο Περιστερι και αφου απεσπασαν αγνωστο χρηματικο ποσο, εξαφανιστηκαν με κλεμμενο αυτοκινητο. Μαλιστα, για να πετυχουν το σκοπο τους πυροβολησαν δυο φορες προς την οροφη της τραπεζας, με αποτελεσμα απο εξωστρακισμο σφαιρας να τραυματιστει ελαφρα ο υπαλληλος Νικος Μηλακης.Απο τις αστυνομικες ερευνες επετευχθη ο εντοπισμος του κλεμμενου αυτοκινητου το οποιο μεταφερθηκε στην ασφαλεια και εξεταζεται για να διαπιστωθει αν υπαρχουν δακτυλικα αποτυπωματα.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Εντονη αντιπαραθεση εχει δημιουργηθει μεταξυ του σκηνοθετη Θοδωρου Αγγελοπουλου και του Διοικητικο Συμβουλιο της επιτροπης χαραξης εθνικης πολιτικης για τον κινηματογραφο, αμεσως μετα τον διορισμο του πρωτου ως επικεφαλης της επιτροπης.Ο Αγγελοπουλος, σε δηλωσεις του σε κυριακατικη εφημεριδα, διευκρινιζει οτι δεν θα δεχθει καμμια παρεμβαση απο οποιαδηποτε πλευρα,ειτε υπουργικη,ειτε συνδικαλιστικη, ειτε συντεχνιακη.Το Διοικητικο Συμβουλιο της επιτροπης αντεδρασε δριμυτατα στον χαρακτηριστμο συντεχνιακη και απειλει,οτι εαν δεν διευκρινισθει το θεμα, δεν θα πραγματοποιηθει η προγραμματισμενη για αυριο βραδι, απονομη των Κρατικων Βραβειων Κινηματογραφου απο τα μελη του.

Συναυλια στη γαλλικη πολη Κομπιεν, δινουν στις 10 Φεβρουαριου ο Γιωργος Νταλαρας και η Δημητρα Γαλανη, με την Κρατικη Ορχηστρα Ελληνικης Μουσικης, υπο τη διευθυνση του Σταυρου Ξαρχακου. Η συναυλια θα πραγματοποιηθει στα πλαισια των εκδηλωσεων, Η Ελλαδα του Ξαρχακου.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο ρυθμο του μεγαλου αυριανου ντερμπι για την προημιτελικη φαση του κυπελλου Ελλαδας ζουν απο ΑΕΚ και Παναθηναικος. Το μεγαλο παιχνιδι, που δικαιως χαρακτηριστηκε, ως προωρος τελικος θα γινει αυριο στις 3 το μεσημερι στο γηπεδο της Νεας Φιλαδελφειας χωρις τηλεοπτικη καλυψη, αφου για κατι τετοιο δεν συμφωνησε ο Παναθηναικος. Ο Ντουσαν Μπαγεβιτς δεν αντιμετωπιζει κανενα προβλημα, αφου θα εχει και τον Βασιλη Μπορμποκη στη διαθεση του, ενω ο Χουαν Ραμον Ροτσα θα παραταξει την ομαδα του χωρις τους τραυματιες Μπορελι και Κολιτσιδακη.

Ο ΠΑΟΚ σφραγιζει αυτη την ωρα το εισιτηριο της προκρισης του στην ημιτελικη φαση του κυπελλου κυπελλουχων Ευρωπης στο μπασκετ και μαλιστα με πλεονεκτημα εδρας, αφου ανεξαρτητα απο το αποτελεσμα του αγωνα του στην Πολωνια, κοντρα στη Νομπιλες, εχει εξασφαλισει την πρωτη θεση στον ομιλο του.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η ενταση στις ελληνοτουρκικες σχεσεις επισκιασε τις θετικες για την αγορα του Χρηματιστηριου, προγραμματικες δηλωσεις του Πρωθυπουργου, με αποτελεσμα οι τιμες των μετοχων να καταγραψουν σημαντικες απωλειες στη σημερινη συνεδριαση. Ο Γενικος Δεικτης Τιμων υποχωρησε σε ποσοστο 1,88% και εκλεισε στις 974,37 μοναδες. Η αξια των συναλλαγων εφθασε στα 10,8 δισεκατομμυρια δραχμες. Οι επιμερους δεικτες σημειωσαν τις εξης μεταβολες: Τραπεζες πτωση 2,49%, Ληζινγκ πτωση 2,22%, Ασφαλειες πτωση 4,33, Επενδυσεις πτωση 1%, Βιομηχανιες πτωση 1,06%, Κατασκευες πτωση 2,63% Συμμετοχων πτωση 2,69%, Διαφορες πτωση 0,86% . Ο δεικτης της παραλληλης αγορας σημειωσε πτωση 2% .

Σε χαμηλοτερα επιπεδα εκλεισε το δολαριο στην εγχωρια αγορα συναλλαγματος και θα πωλειται αυριο απο τις εμπορικες τραπεζες προς 249,69 δραχμες.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νεο κυμα κακοκαιριας,με βροχες,καταιγιδες που στις δυτικες, κεντρικες και νοτιες περιοχες θα ειναι εντονες και χιονια στα ορεινα αλλα και στα πεδινα της βορειας χωρας,προβλεπει για αυριο η Μετεωρολογικη Υπηρεσια. Οι ανεμοι στα δυτικα,κεντρικα και βορεια θα ειναι βορειοανατολικοι πολυ ισχυροι εως θυελλωδεις και τοπικα πολυ θυελλωδεις και στην υπολοιπη χωρα νοτιοανατολικοι ισχυροι εως πολυ ισχυροι.Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 2 με 7 βαθμους,στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 6 με 13 και στο Αιγαιο 9 με 15.Βροχες, ισχυρες καταιγιδες και χιονοπτωσεις στην Παρνηθα,πολυ ισχυρους μεχρι θυελλωδεις ανεμους και θερμοκρασια 7 με 11 θα εχει αυριο η Αθηνα. Στη Θεσσαλονικη προβλεπεται βροχη με χιονια στα γυρω ορεινα,μετριους μεχρι ισχυρους ανεμους, ενω το θερμομετρο θα δειξει 4 με 6 βαθμους.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Tuesday, 30 January 1996 - 23:30:46