Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jan. 31)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Ενταση το πρωι στη Βουλη με αφορμη τους χειρισμους της κυβερνησης για την εκτονωση της ελληνοτουρκικης κρισης.
  • Ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης τονισε οτι η κυβερνηση πετυχε την απεμπλοκη των δυναμεων χωρις καμια διαπραγματευση με την Τουρκια.
  • Η βραχονησιδα Ιμια, τονισε, ειναι και θα παραμεινει ελληνικη.
  • Τονισε οτι ειμασταν ετοιμοι για αναμετρηση οποτε εκδηλωθηκε η αμερικανικη πρωτοβουλια, χωρις να το επιδιωξουμε.
  • Ο Πρωθυπουργος επεσημανε οτι δεν αφησαμε τη σημαια στη βραχονησιδα για να μη βεβηλωθει εκ νεου.
  • Αποχωρησαν απο τη Βουλη η Νεα Δημοκρατια και η Πολιτικη Ανοιξη ζητωντας την παραιτηση της κυβερνησης μετα τις εξελιξεις αυτες.
  • Ο Μιλτιαδης Εβερτ, μιλησε για πραξη προδοσιας και ανικανοτητα της κυβερνησης. Η Ελλαδα ειπε, οδηγηθηκε σε εθνικη ταπεινωση.
  • Ο Αντωνης Σαμαρας αναφερθηκε σε πρωτοφανη εθνικη ηττα και υποχωρηση 100% της κυβερνησης στις αξιωσεις των Τουρκων.
  • Η Αλεκα Παπαρηγα δηλωσε οτι οι ξενες δυναμεις επεβαλαν στην Ελλαδα, καθεστως περιορισμενης κυριαρχιας στο Αιγαιο.
  • Ο Γερασιμος Αρσενης τονισε οτι ο πολεμος αποφευχθηκε αλλα οι δυναμεις διατηρουν στο ακεραιο τη μαχητικη τους ικανοτητα.
  • Ο Θεοδωρος Παγκαλος ειπε οτι αποφυγαμε τη συγκρουση που θα μας οδηγουσε αναγκαστικα σε διαπραγματευσεις.
  • Συνεδριαζει στις 2.30 το υπουργικο συμβουλιο.
  • Η ενταση εκτονωθηκε τα ξημερωματα μετα απο ολονυχτιες διαπραγματευσεις των Ηνωμενων Πολιτειων με Ελλαδα και Τουρκια.
  • Συνεχιζονται οι ερευνες στη θαλασσια περιοχη για την ανευρεση των τριων μελων του στρατιωτικου ελικοπτερου του ναυτικου.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε υψηλους τονους γινεται απο το πρωι συζητηση στη Βουλη με αφορμη τους χειρισμους της κυβερνησης για την εκτονωση της ελληνοτουρκικης κρισης στη βραχονησιδα Ιμια. Ο Πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης, τονισε οτι η κυβερνηση πετυχε την απεμπλοκη των δυναμεων των δυο χωρων και την αποκλιμακωση της κρισης. Η απεμπλοκη, ειπε ο κ.Σημιτης, επιτευχθηκε χωρις καμια διαπραγματευση με την τουρκικη πλευρα και ματαιωθηκε ετσι η επιδιωξη της Τουρκιας να εξαναγκασει την Ελλαδα σε διαπραγματευσεις σε σχεση με το νομικο καθεστως των βραχονησιδων. Ο Πρωθυπουργος τονισε με εμφαση οτι η βραχονησιδα Ιμια ειναι και θα παραμεινει ελληνικη. Παραλληλα ευχαριστησε τις Ενοπλες Δυναμεις για το υψηλο φρονημα και την ετοιμοτητα που επεδειξαν,ενω εξεφρασε τη λυπη του για το θανατο των τριων στελεχων των Ενοπλων Δυναμεων, που χαθηκαν κατα την εκτελεση του καθηκοντος. Ευχαριστησε επισης την κυβερνηση των Ηνωμενων Πολιτειων για την πρωτοβουλια και τη βοηθεια της .

Αναφερομενος στην Τουρκια, ο κ Σημιτης τονισε οτι η γειτονικη χωρα απεδειξε οτι δε σεβεται ουτε τους κανονες του Διεθνους Δικαιου , ουτε τις υποχρεωσεις της ,που απορρεουν απο τις συμμαχιες στις οποιες συμμετεχει. Απεστειλε εξαλλου σαφες μηνυμα προς την Αγκυρα τονιζοντας οτι η αντιδραση της Ελλαδας θα ειναι παντου και παντοτε δυνατη,αμεση και αποτελεσματικη. Στη δευτερολογια του, ο κ.Σημιτης τονισε οτι ειμασταν ετοιμοι για αναμετρηση αργα το βραδυ, χωρις κανενα δισταγμο. Αν ηταν να πολεμησουμε, επισημανε ο κ.Σημιτης, θα πολεμουσαμε. Τη χρονικη αυτη περιοδο, προσθεσε, εκδηλωθηκε η αμερικανικη πρωτοβουλια, χωρις να το επιδιωξει κανενας απο την κυβερνηση. Βρεθηκαμε ειπε, μπροστα στο διλημμα, θα υπαρξει αναμετρηση η οποια δεν θα σταματησει ς`ενα επεισοδιο στο νησι αυτο, αλλα αναμετρηση η οποια θα οδηγουσε σε μια γενικευμενη συρραξη, της οποιας τα ορια, οπως τονισε, δεν μπορουσαμε να καθορισουμε. Στο σημειο αυτο, σκεφτηκαμε το συμφερον της χωρας.Ο κ.Σημιτης ειπε οτι με τον αμερικανο υφυπουργο Εξωτερικων, Ριτσαρντ Χολμπρουκ δεν εγινε καμια συζητηση στη διαδικασια για την απεμπλοκη των δυναμεων σε σχεση με τη σημαια. Ειπε οτι με την αποχωρηση το αγημα πηρε μαζι του και τη σημαια, για να μην βεβηλωθει.

Στη συνεχεια το λογο ελαβε ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, ο οποιος καλεσε την κυβερνηση να παραιτηθει και τονισε οτι η αποσυρση στρατιωτικων δυναμεων και η υποστολη της σημαιας συνιστουν εγκαταλειψη εθνικου εδαφους και αποτελουν πραξη προδοσιας. Απεμπολησατε, ειπε, κυριαρχικα δικαιωματα και υποστειλατε ταπεινωτικα την ελληνικη σημαια. Σ`αυτες τις περιπτωσεις οι Πρωθυπουργοι και οι υπουργοι, ειπε ο κ.Εβερτ, δεν προκαλουν το κοινοβουλιο, αλλα κανουν χαρακιρι. Μιλησε για ανικανοτητα της κυβερνησης η οποια οπως ειπε, οδηγησε την Ελλαδα σε εθνικη ταπεινωση και καλεσε τη Βουλη να ψηφισει κατα συνειδηση και να καθαιρεσει την κυβερνηση γιατι οπως προσθεσε, δεν αξιζει ουτε να την καταψηφισει.

Ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας ειπε οτι η κυβερνηση υποχωρησε εκατο τοις εκατο στις αξιωσεις των Τουρκων. Προκειται για εγκαταλειψη του ελληνικου εδαφους και για πρωτοφανη εθνικη ηττα, ενω τσαλακωθηκε, οπως ειπε, η υπερηφανεια του ελληνικου λαου. Η κυβερνηση υπεκυψε,τονισε ο κ.Σαμαρας, στις πιεσεις των Αμερικανων,οι οποιοι οπως ειπε ειναι οι πρωτοι που ευθυνονται και αποκτησαμε δυστυχως εξωτερικη πολιτικη της καρπαζιας και οδηγουμαστε σε διαλογο για το καθεστως του Αιγαιου. Μετα την υποχωρηση μας αυτη, ειπε, επισημοποιησαμε την αμφισβητηση της ελληνικοτητας της βραχονησιδας μας. Επεκρινε την κυβερνηση, γιατι οπως ειπε μετετρεψε το Αιγαιο σε Βοσνια με επιδιαιτητη τις Ηνωμενες Πολιτειες. Εξερχομενος απο την αιθουσα της Βουλης ο κ.Σαμαρας, ζητησε την παραιτηση της κυβερνησης και προσθεσε οτι ο κ.Σημιτης ειναι ανικανος να σηκωσει το βαρος των εθνικων θεματων και υποχρεωσεων.

Στο μεταξυ η Νεα Δημοκρατια και η Πολιτικη Ανοιξη αποχωρησαν απο τη συζητηση για τις προγραμματικες δηλωσεις ζητωντας απο την κυβερνηση να παραιτηθει μετα τις εξελιξεις στην ελληνοτουρκικη κριση.

Η Γενικη Γραμματεας του ΚΚΕ, Αλεκα Παπαρηγα, ειπε οτι εγινε η απεμπλοκη αλλα οι συνεπειες ειναι ασχημες. Οι ξενες δυναμεις προσθεσε, επεβαλαν στην Ελλαδα καθεστως περιορισμενης κυριαρχιας στο Αιγαιο και το ΠΑΣΟΚ συνεπραξε ανοιχτα. Διερωτηθηκε γιατι ο Πρωθυπουργος ευχαριστει τις Ηνωμενες Πολιτειες, που οπως ειπε, κανουν πλατες, στο πολιτικοστρατιωτικο καθεστως της Τουρκιας. Η κ.Παπαρηγα τονισε, οτι οι Ηνωμενες Πολιτειες και η Ευρωπαικη Ενωση, επιβαλουν ουσιαστικα στην Ελλαδα ενα περιορισμενο καθεστως κυριαρχιας στο Αιγαιο και οι συνεπειες στο μελλον θα ειναι τραγικες.Ζητησε την αμεση αποχωρηση του ελληνικου στρατιωτικου σωματος απο τη Βοσνια, το κλεισιμο των ξενων στρατιωτικων βασεων στη χωρα μας και τη μη συμμετοχη της πολυεθνικης δυναμης αμεσης αντιδρασης του ΝΑΤΟ.

Ο υπουργος Εθνικης Αμυνας Γερασιμος Αρσενης εκανε μια αναλυση του χρονικου που εκτιλυχθηκε με τον μαραθωνιο των διαπραγματευσεων και κατεληξε λεγοντας:``Ο πολεμος αποφευχθηκε και καλως τον αποφυγαμε. Οι ενοπλες δυναμεις διατηρουν εις το ακεραιο την μαχητικη τους ικανοτητα,οι δυσκολιες αρχιζουν τωρα. Θα πρεπει σοβαρα, ειπε ο κ.Αρσενης, να επανεξετασουμε τις σχεσεις μεταξυ Ελλαδας και Τουρκιας, ουτως ωστε η προσεγγιση σε προβληματα αυτου του ειδους να ειναι προγραμματισμενη, αποφασισμενη και ξεκαθαρη προς ολες τις πλευρες``.

Απο την πλευρα του ο υπουργος Εξωτερικων, Θεοδωρος Παγκαλος αναφερθηκε στην παγια τουρκικη επιδιωξη για αναθεωρηση του καθεστωτος του Αιγαιου, μια επιδιωξη που αρχισε απο τα γεγονοτα του 1974. Οι ελληνικες κυβερνησεις, ειπε, αρνηθηκαν συστηματικα διαπραγματευσεις για το καθεστως στο Αιγαιο. Αυτη ομως η σταση μας δεν αναγνωριστηκε διεθνως. Με αφορμη το επεισοδιο στην Ιμια, καναμε ενα κυκλο διεθνους ενημερωσης και η απαντηση που πηραμε ειναι να διαπραγματευτουμε και να τα βρουμε με την Τουρκια, με εξαιρεση τη σταση της Μοσχας. Ο κ.Παγκαλος αφου εκανε μια αναλυση των διαπραγματευσεων που διεξηχθησαν την περασμενη νυχτα, ειπε οτι δεν προκειται για υποστολη της σημαιας,αφου οπως ειπε δεν εγινε ποτε επισημα επαρση της, οπως δεν εχει τοποθετηθει σημαια σε εκατονταδες αλλες βραχονησιδες. Πηραμε, ειπε, τη σημαια για να μη γινει στοχος βεβηλωσης και περαιτερω τριβων. Ο κ.Παγκαλος, ειπε ακομη οτι ο στοχος της ελληνικης πλευρας επετευχθηκε γιατι οπως εξηγησε αν προχωρουσαμε σε συγκρουση αναγκαστικα θα προσερχομαστε στο τραπεζι των διαπραγματευσεων, κατι που θελαμε να το αποφυγουμε και το αποφυγαμε. Εξηγησε επισης οτι η συμφωνια για επαναφορα στο προηγουμενο καθεστως, σημαινει οτι τα πραγματα παραμενουν ως ειχαν με τη βραχονησιδα να ειναι ελληνικη, οπως προκυπτει απο τις διεθνεις συμβασεις.

Στις 2.30 θα συνεδριασει υπο τον κ.Σημιτη το υπουργικο συμβουλιο το οποιο θα ασχοληθει με την κατασταση οπως εχει διαμορφωθει, ενω αναλυτικες δηλωσεις θα κανει στη συνεχεια ο υπουργος Τυπου, Δημητρης Ρεππας.

Η ενταση εκτονωθηκε τα ξημερωματα μετα απο ολονυκτιες διαπραγματευσεις της αμερικανικης πλευρας με την Ελλαδα και την Τουρκια και αποφασιστηκε η αμεση απομακρυνση των δυναμεων των δυο πλευρων απο την περιοχη του συγκροτηματος των βραχονησιδων Ιμια. Νωριτερα τουρκικες δυναμεις ειχαν αποβιβαστει σε βραχονησιδα του συγκροτηματος. Την αποκλιμακωση της εντασης ανακοινωσαν στις 6.30 το πρωι ο υπουργος Εθνικης Αμυνας, Γερασιμος Αρσενης καθως και ο υπουργος Εξωτερικων Θεοδωρος Παγκαλος, οι οποιοι τονισαν οτι εληξε το επεισοδιο χωρις να εμπλακει η Ελλαδα σε διαλογο με την Τουρκια.

Κατα τη διαρκεια της νυχτας πραγματοποιουντο συνεχεις συσκεψεις τοσο στο υπουργειο Εξωτερικων οσο και στο υπουργειο Εθνικης Αμυνας, ενω πραγματοποιηθηκε ολονυχτια συσκεψη υπο την προεδρια του Πρωθυπουργου, Κωστα Σημιτη και με τη συμμετοχη των κυριων Αρσενη, Παγκαλου, Τσοχατζοπουλου και αλλων κυβερνητικων παραγοντων. Παραλληλα ο αμερικανος προεδρος Μπιλ Κλιντον, ειχε αλλεπαλληλες τηλεφωνικες επικοινωνιες με τον κ.Σημιτη και την Πρωθυπουργο της Τουρκιας Τανσου Τσιλερ, απο τους οποιους ζητησε να απομακρυνουν τις δυναμεις τους απο τη βραχονησιδα και να βρουν μια διπλωματικη λυση. Αντιστοιχες επαφες ειχαν ο υπουργοι Εξωτερικων και Αμυνας των Ηνωμενων Πολιτειων καθως και ο αρχηγος του Γενικου Επιτελειου των Ενοπλων Δυναμεων των Ηνωμενων Πολιτειων. Συνεχη τηλεφωνικη επικοινωνια ειχε ο κ.Παγκαλος με τον αμερικανο υφυπουργο Εξωτερικων, Ριτσαρντ Χολμπρουκ.

Το πρωι ο υπουργος Εξωτερικων, Θεοδωρος Παγκαλος, συναντηθηκε με τον Αμερικανο πρεσβη στην Αθηνα, Τομας Ναιλς ο οποιος ανακοινωσε οτι μεσα στο πρωτο δεκαημερο του Φεβρουαριου θα φθασει στην Αθηνα ο Ριτσαρντ Χολμπρουκ. Ο κ.Ναιλς εξεφρασε την ικανοποιηση της χωρας του για το γεγονος οπως ειπε οτι συνεβαλαν στην επιλυση του αμεσου προβληματος. Σε ερωτηση αν θα υπαρξει αμερικανικη παρεμβαση ωστε να οδηγηθουν σε εξομαλυνση οι ελληνοτουρκικες σχεσεις, ο κ.Ναιλς ειπε οχι αμεσως καθως οπως ειπε αυτο ειναι θεμα μελλοντικων συζητησεων.

Ο υπουργος Εξωτερικων της Τουρκιας Ντενιζ Μπαικαλ εξεφρασε το πρωι την "ικανοποιηση" του για την αποφαση της Ελλαδας να αποσυρει τους στρατιωτες της απο την βραχονησιδα Ιμια. "Υποδεχομαστε με ικανοποιηση, το γεγονος οτι η Ελλαδα αποχωρησε απο την νησιδα Καρντακ οπως ειπε την οποια ειχε καταλαβει, μετα την αποβαση των τουρκικων στρατευματων". "Σ' αυτο σκοπευαμε απο την αρχη", προσθεσε και κατεληξε:"Ειχαμε ηδη αφησει να εννοηθει οτι και εμεις επισης θα ενεργουσαμε προς την ιδια κατευθυνση".

Η Ιταλια δεν κρινει οτι ηταν αναγκαια η επικυρωση του πρωτοκολλου του 1932 διοτι καλυπτεται απο την επικυρωση της κυριως συμφωνιας με την Τουρκια του ιδιου ετους. Αυτη ειναι η αποψη του Ιταλικου υπουργειου Εξωτερικων που εξετασε το νομικο καθεστως εκεινης της συμφωνιας δινοντας ουσιαστικα δικαιο στην ελληνικη θεση. Οι Ιταλοι διπλωματες που εξετασαν τα κειμενα της ιταλο-τουρκικης συμφωνιας και του πρωτοκολλου επεσημαναν οτι η επικυρωση δεν ηταν αναγκαια γιατι το ανωτερω πρωτοκολλο σε αντιθεση με συμφωνια του ιδιου ετους, αναφερεται σε τμημα θαλασσιων συνορων των δυο χωρων για τα οποια δεν υπηρχε αμφισβητηση μεταξυ Τουρκιας και Ιταλιας.

Περιπολικο του Πολεμικου Ναυτικου ανεσυρε το μεσημερι το πτωμα του υποπλοιαρχου Χρηστου Καραθαναση, μελους του τριμελους πληρωματος του ελικοπτερου, το οποιο κατεπεσε τις πρωτες πρωινες ωρες στη θαλασσια περιοχη 2 μιλια βορειως των βραχονησιδων Ιμια. Αγνοουνται τα αλλα δυο μελη του πληρωματος. Στο ελικοπτερο επεβαιναν οι υποπλοιαρχοι Χρηστος Καραθανασης και Παναγιωτης Βλαχακος και ο Αρχικελευστης, Σωτηρης Γιαλοψος. Συμφωνα με πληροφοριες,η πτωση του ελικοπτερου οφειλεται σε απωλεια προσανατολισμου εξαιτιας των κακων καιρικων συνθηκων, σε συνδυασμο με ηλεκτρικη βλαβη που παρουσιασε.

Δεκαπεντε λεπτα μετα την αποχωρηση Ελληνων στρατιωτων, αποχωρησαν και οι τουρκικες ενοπλες δυναμεις, δηλωσε ο εκπροσωπος του τουρκικου υπουργειου Εξωτερικων και υποστηριξε οτι μετα την εξελιξη αυτη, "δεν παρεμεινε και σημαια" στην περιοχη της Ιμια. Υποστηριξε οτι η Αγκυρα αντιμετωπιζει με ευχαριστηση την ολοκληρωση της διαδικασιας αποχωρησης ελληνικων και τουρκικων δυναμεων απο την περιοχη της νησιδας Ιμια και καλεσε την Ελλαδα σε διαπραγματευσεις. Ειμαστε ευτυχεις,τονισε, που η υποθεση κατεληξε σ'αυτο το αποτελεσμα συμφωνα με οσα υποστηριξαμε απο την αρχη. Επανελαβε οτι η βραχονησιδα ανηκει στην Τουρκια.

Δεκτος απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλο, εγινε το μεσημερι ο Πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης,ο οποιος τον ενημερωσε για τις εξελιξεις στην ελληνοτουρκικη κριση.

Ανησυχος και ιδιαιτερα προβληματισμενος απο την κριση που εχει ξεσπασει στις ελληνοτουρκικες σχεσεις, ειναι ο προεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρεας Παπανδρεου, ο οποιος συνεχως ζητα να ενημερωνεται απο συνεργατες του και γιατρους για τις εξελιξεις, ενω για μικρα χρονικα διαστηματα ειχε και σημερα την ευκαιρια να παρακολουθησει τηλεοραση. Κορυφαιοι θεραποντες γιατροι του τεως πρωθυπουργου, που συζητουν μαζι του τις εξελιξεις, ειπαν οτι δεν κανει σχολια, ειναι ανεκφραστος, επειδη, οπως εξηγησαν, θελει να εχει λεπτομερη ενημερωση για το θεμα που εχει προκυψει, πριν εκφρασει οποιαδηποτε αποψη.

Ενδεικτικο της καλης πορειας της υγειας του προεδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρεα Παπανδρεου, ειναι και το μεσημβρινο ιατρικο δελτιο, το οποιο αναφερει:``Η κατασταση της υγειας του προεδρου εξελισσεται ικανοποιητικα. Συνεχιζεται η αναπνευστικη φυσικοθεραπεια. Προγραμματιζεται επανελεγχος θωρακα, με αξονικη τομογραφια. Σημερα υποβαλλεται σε αιμοκαθαρση``.

Απαγορευθηκε ο αποπλους των πλοιων απο τα λιμανια του Πειραια και της Ραφηνας για τα νησια του Αιγαιου, Κρητης και Δωδεκανησα, λογω των ισχυρων ανεμων που επικρατουν στα πελαγη και φθανουν τα 9 μποφορ. Επισης κλειστες παραμενουν οι πορθμειακες γραμμες Καβαλας-Πρινου-Θασου, Πρεβεζας-Ακτιου και Ληξουριου-Αργοστολιου.

Στη Ρηγιλλης πραγματοποιηθηκε το πρωι εκτακτη συσκεψη υπο την Προεδρια του Μιλτιαδη Εβερτ, οπου εκτιμηθηκε η κατασταση που εχει δημιουργηθει με τα νεα δεδομενα. Στη συσκεψη μετειχαν κορυφαια στελεχη του κομματος, διπλωματικοι αλλα και στρατιωτικοι παραγοντες.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η επιβιωση της κροατο-μουσουλμανικης συμμαχιας ειναι ενας απο τους κυριοτερους στοχους της επισκεψης του υπουργου Εξωτερικων των Ηνωμενων Πολιτειων Ουωρεν Κριστοφερ στην περιοχη της πρωην Γιουγκοσλαβιας στις 3 και 4 Φεβρουαριου. "Εαν καταρρευσει η ομοσπονδια , θα καταρρευσει και η ειρηνη", δηλωσε δυτικος διπλωματης στο Ζαγκρεμπ συνοψιζοντας τη βουληση των ηγεσιων της Ευρωπαικης Ενωσης για την εδραιωση της κροατο-μουσουλμανικης οντοτητας.

Τουλαχιστον 42 ατομα σκοτωθηκαν και εκατονταδες τραυματιστηκαν στη σημερινη επιθεση αυτοκτονιας με φορτηγο γεματο εκρηκτικα που σημειωθηκε κατα του κτιριου της Κεντρικης Τραπεζας στην πρωτευουσα της Σρι Λανκα, Κολομπο. Μεχρι στιγμης καμμια οργανωση δεν εχει αναλαβει την ευθυνη για την αιματηρη επιθεση,αν και η αστυνομια στρεφει τις ερευνες της προς την κατευθυνση των ανταρτων Ταμιλ.

Οι ανδρες πανω απο τα 40, οι οποιοι αντιμετωπιζουν υφεση στη σεξουαλικη τους ικανοτητα και μαζι πτωση του γοητρου τους,μπορει να βρισκονται κοντα στη λυση του προβληματος με ενα νεο φαρμακο, που δοκιμαζεται στα εργαστηρια Νοσοκομειου στο Τοροντο του Καναδα.Οπως δηλωσε καθηγητης του νοσοκομειου, ενα χημικο υποκαταστατο της ορμονης τεστοστερονης δοκιμαζεται ηδη στην ιατρικη σχολη του Τοροντο. Στη Βορεια Αμερικη και στη Ευρωπη εχει αποδειχθει οτι η ελαττωση της τεστοστερονης αρχιζει απο τα 50 και τα 60, αλλα για ορισμενους ανδρες αρχιζει και απο τα 40. Εαν το νεο υποκαταστατο τελικα αποδειχθει οτι λειτουργει, θα πρεπει το επιπεδο της ορμονης ν` ανεβει κατακορυφα μεσα σε ελαχιστες μερες,σε οσους το χρησιμοποιουν.

Ο διεθνους φημης τενορος Λουτσιανο Παβαροτι ανακοινωσε οτι θα "δωσει μια συναυλια στην πλατεια του Αγιου Μαρκου της Βενετιας για να βοηθησει στην ανοικοδομηση της Οπερας "Λα Φενιτσε ", η οποια καταστραφηκε χθες απο πυρκαγια. Ο Παβαροτι εκρινε σκοπιμο να βρεθει αμεσως χωρος για να μπορουν να εργασθουν οι καλλιτεχνες της Οπερας της Βενετιας, που αυτη την εποχη περιοδευουν στην Πολωνια.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολοκληρωνεται τα μεσανυχτα στη Βουλη με τη διενεργεια ονομαστικης ψηφοφοριας η συζητηση επι των προγραμματικων δηλωσεων της κυβερνησης.Με τη ψηφοφορια αναμενεται να παρασχεθει ψηφος εμπιστοσυνης στην κυβερνηση του Κωστα Σημιτη.

Ο Βουλευτης της Νεας Δημοκρατιας και πρωην Υφυπουργος αθλητισμου, Βαγγελης Μειμαρακης, με επικαιρη ερωτηση που κατεθεσε στη Βουλη, ζηταει απο τον Υφυπουργο αθλητισμου, Ανδρεα Φουρα να ενημερωσει την εθνικη αντιπροσωπεια, για τα οσα φερεται να εχει πει σε κομματικο οργανο του ΠΑΣΟΚ και τα οποια ακουστηκαν στη γνωστη μαγνητοταινια απο εκπομπη ραδιοσταθμου.Ο κ. Μειμαρακης αναφερει οτι γενναται ``μεγα πολιτικο και ηθικο θεμα`` και κανει λογο για ``εξωθεσμικες παρεμβασεις``. Επισης ο κ.Μειμαρακης,κατεθεσε δυο ερωτησεις με τις οποιες ρωταει τον υφυπουργο Αθλητισμου αν υπαρχει προυπολογισμος του ΣΕΓΑΣ για τη διοργανωση του παγκοσμιου πρωταθληματος στιβου 1997 και εαν εγκριθηκε το 1994 και το 1995 ο προυπολογισμος του ΣΕΓΑΣ.

Συνεχιζεται σημερα η κακοκαιρια στις περισσοτερες περιοχες της χωρας,ενω προβληματα δημιουργουνται απο τις βροχες αλλα και τα χιονια στην ηπειρωτικη Ελλαδα.Εξαλλου.λογω της θαλασσοταραχης διακοπηκαν το πρωι τα δρομολογια των πορθμειων στις γραμμες Καβαλα- Πρινος και Καβαλα- Θασος.Επισης λογω των θυελλωδων ανεμων στο Αιγαιο, το Λιμεναρχειο Ραφηνας απαγορευσε τον αποπλου του επιβατηγου ``ΜΠΑΡΙ ΕΞΠΡΕΣ``,για τις Κυκλαδες.

Νεκρη βρεθηκε αργα χθες το βραδυ σε μικρη αποσταση απο το σπιτι της,στα Ανω Πατησια,η Ελενη Σιμωνιδου ,42 ετων. Η ατυχη γυναικα,που ηταν κωφαλαλη εφερε τραυμα -μαλλον απο μαχαιρι- στην αριστερη μασχαλη.Το θυμα,συμφωνα με την Αστυνομια επεστρεφε στο σπιτι του και δολοφονηθηκε κατω απο αγνωστες συνθηκες πολυ κοντα σ'αυτο.Η εξιχνιαση της υποθεσης ειναι αρκετα δυσκολη,αφου και ο ανδρας της ειναι κωφαλαλος.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο γηπεδο της Νεας Φιλαδελφειας,στρεφεται σημερα το ενδιαφερον των φιλαθλων οπου στις 3 ``συγκρουονται`` η ΑΕΚ με τον Παναθηναικο, στο πλαισιο του πρωτου αγωνα για την προημιτελικη φαση του κυπελλου Ελλαδας.Οι δυο περυσινοι φιναλιστ του θεσμου θα επιδιωξουν, ο καθενας για λογαριασμο του, να εξασφαλισουν ενα σημαντικο πλεονεκτημα,που θα δινει προβαδισμα, εν οψει της ρεβανς της 14ης Φεβρουαριου. Ακομη σημερα στις 3 θα γινουν οι εξης συναντησεις: Απολλων-Ξανθη,Αρης-Αθηναικος και ΠΑΟΚ-Τρικαλα.

Στο μπασκετ,σημερα αγωνιζονται δυο ελληνικες ομαδες στο Ευρωπαικο πρωταθλημα.Ο Παναθηναικος στο πλαισιο της 12ης αγωνιστικης αντιμετωπιζει στις 10 παρα τεταρτο το βραδυ στην Πορτογαλια με την Μπενφικα, η οποια ειναι η χειροτερη ομαδα του ομιλου. Το βραδυ, ο Ηρακλης που εχει ηδη αποκλειστει αγωνιζεται στην Ισπανια με τη Μαλαγα.

Σημερα ωστοσο,διεξαγεται και ενα ματς για το Ευρωπαικο κυπελλο απο το αποτελεσμα του οποιου θα βγει ο αντιπαλος του ΠΑΟΚ στο πλαισιο της ημιτελικης φασης, δηλαδη το τελευταιο εμποδιο που θα πρεπει να περασει η ελληνικη ομαδα, στην πορεια της προς τον τελικο της διοργανωσης.Η αποψινη συναντηση θα διεξαχθει μεταξυ της ισπανικης Ταουγκρες και της γιουγκοσλαβικης Παρτιζαν.Αν νικησουν οι Ισπανοι, οπως αναμενεται, θα παρουν την πρωτη θεση στον πρωτο ομιλο, αφηνοντας δευτερη την Ζαλγκιρις απο τη Λιθουανια, η οποια θα ειναι η αντιπαλος του ΠΑΟΚ. Αν χασει η Ταουγκρες, τοτε αντιπαλος του ΠΑΟΚ θα ειναι η γαλλικη Λιμοζ.

Στο ΝΒΑ,σημερα τα ξημερωματα ειχαμε δυο σημαντικα γεγονοτα. Οι Σικαγο Μπουλς ισοφαρισαν το ρεκορ ολων των εποχων στο ΝΒΑ με 39 νικες σε 42 αγωνες πραγματοποιωντας το καλυτερο ξεκινημα στο πρωταθλημα, αφου επικρατησαν στο Χιουστον των κατοχων του τιτλου Ροκετς με 98-87. Παραλληλα, πραγματοποιηθηκε η επισττροφη του ``Ματζικ`` Τζονσον στα γηπεδα και συνδυαστηκε με την εκτος εδρας νικη των Λος Αντζελες Λεηκερς στην Καλιφορνια επι των Γκολντεν Στειτ Γουοριορς.Ο "ματζικ" πλησιασε το ``τριπλ νταμπλ`` αφου ειχε 19 ποντους, 10 ασιστ και 8 ρημπαουντς.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρια επικρατει σημερα σε ολη τη χωρα, με βροχες, καταιγιδες στα δυτικα και νοτια και χιονια στα ορεινα της ηπειρωτικης χωρας. Σχετικη βελτιωση, αναμενεται να παρουσιασει ο καιρος στη βορειοδυτικη Ελλαδα, ενω απο το βραδυ τα φαινομενα θα εξασθενησουν. Οι ανεμοι πνεουν πολυ ισχυροι εως θυελλωδεις και τοπικα στο Αιγαιο πολυ θυελλωδεις, εντασης εως και 9 μποφορ. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 7 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 13 και στο Αιγαιο τους 14 βαθμους Κελσιου. Για αυριο προβλεπονται νεφωσεις με βροχες η καταιγιδες κυριως στα νοτιοανατολικα. Χιονια θα πεσουν στα ορεινα και πιθανον στα κεντρικα πεδινα. Απο το μεσημερι σταδιακα τα φαινομενα θα εξασθενησουν. Οι ανεμοι θα πνεουν στα ανατολικα πολυ ισχυροι εως θυελλωδεις και τοπικα στο Αιγαιο πολυ θυελλωδεις εντασης πιθανα εως και 10 μποφορ. Η θερμοκρασια θα σημειωσει πτωση.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Wednesday, 31 January 1996 - 17:38:01