Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Feb. 15)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Εντονη κινητικοτητα στο τριγωνο Αθηνα-Ουασιγκτον-Βρυξελλες για την ελληνοτουρκικη κριση.Στο Λευκο Οικο στις 9 Απριλιου ο Κωστας Σημιτης. Ικανοποιηση στην Αθηνα για το ψηφισμα του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου σε βαρος της Τουρκιας.
  • Προσεξτε γιατι στα εθνικα μας θεματα ερχονται φουρτουνες απο τον τουρκικο επεκτατισμο,προειδοποιει ο Ανδρεας Παπανδρεου.
  • Ανοιχτη στη Χαγη η Ελλαδα,αν προσφυγει και η Τουρκια,δηλωνει ο Θεοδωρος Παγκαλος, που προαναγγελει οτι η Αθηνα θα αμφισβητησει συνολικα τη συμφωνια συνδεσης Τουρκιας-Κοινοτητας.
  • Η λυση της Χαγης ειναι το σημαντικοτερο οπλο που διαθετουμε,εκτιμα ο κ.Μητσοτακης παιρνοντας σαφεις αποστασεις απο τη Νεα Δημοκρατια.
  • Σε εξελιξη η συνεδριαση του ΚΥΣΕΑ για εκλογη νεου αρχηγου ΓΕΕΘΑ. Αυριο οι κρισεις των ανωτατων αξιωματικων.
  • Δεν αντιμετωπιζεται θεμα αυξησης της στρατιωτικης θητειας διαβεβαιωνουν κυβερνητικος εκπροσωπος και Γερασιμος Αρσενης.
  • Παρεμβαση Κακλαμανη στα εσωκομματικα του ΠΑΣΟΚ.Οποιος υπουργος διαφωνει με την κυβερνητικη πολιτικη παραιτειται.
  • Με ταχεις ρυθμους ανακαμπτει η οικονομια εκτιμα ο Γιαννος Παπαντωνιου και προαναγγελει αυξησεις στις ΔΕΚΟ κατω απο το 5%.
  • Καταργουνται στο τελος του '97 τα αντικειμενικα κριτηρια,ενω μελεταται και η καταργηση υποβολης φορολογικων δηλωσεων απο μισθωτους και συνταξιουχους.
  • Με πολιτικη αποφαση θα ρυθμιστουν τα μη δηλωθεντα εισοδηματα των αθλητων του μπασκετ,δηλωνει ο Γιωργος Ανωμεριτης.
  • Νεα κρουσματα μηνιγγιτιδας σε σχολειο στην Πατρα και σε στρατοπεδο στη Λαμια.Ουδεις λογος ανησυχιας διαβεβαιωνει το υπουργειο Υγειας.
  • Στο κατωφλι της εξουσιας βρισκονται οι ισλαμιστες στην Τουρκια.
  • Αντιμετωποι Μπορις Γιελτσιν και Γκιεναντι Ζουγκανοφ στις προεδρικες εκλογες του Ιουνιου.
  • Εξηντα νεκροι και δεκαδες τραυματιες απο εκρηξη στην πρωτευουσα του Αφγανισταν.
  • Κρισιμο αγωνα απεναντι στη Μακαμπι δινει στο Ισραηλ η ομαδα μπασκετ του Παναθηναικου.
  • Οριακη υποχωρηση 0,17% του δεικτη τιμων στο Χρηματιστηριο.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εντονη κινητικοτητα σχετικα με την ελληνοτουρκικη κριση, παρατηρειται στο τριγωνο Αθηνα-Ουασιγκτον-Βρυξελλες.Ο Λευκος Οικος ανακοινωνει σημερα επισημη επισκεψη του πρωθυπουργου Κωστα Σημιτη στην Ουασιγκτον στις 9 Απριλιου,ενω το Ευρωπαικο Κοινοβουλιο με ψηφισμα του υποστηριζει τις ελληνικες θεσεις.Στην Αθηνα ο Ανδρεας Παπανδρεου εκφραζει την ανησυχια του για τις προκλησεις της Αγκυρας, το ΚΥΣΕΑ επιλεγει αποψε νεο αρχηγο ΓΕΕΘΑ,ενω στην Τουρκια συνεχιζεται η δυστοκια στο σχηματισμο κυβερνησης και το ενδεχομενο συμμετοχης των ισλαμιστων ανησυχει τον Μπουλεντ Ετσεβιτ που προειδοποιησε οτι μια τετοια εξελιξη θα βλαψει την εικονα της Τουρκιας.

Προσεξτε γιατι στα εθνικα μας θεματα ερχονται φουρτουνες απο τον τουρκικο επεκτατισμο.Στη φραση αυτη του προεδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρεα Παπανδρεου περικλειεται η εντονη ανησυχια του για την ελληνοτουρκικη κριση,αλλα και η κρισιμοτητα της καταστασης,μετα τα γεγονοτα της Ιμια Την ανησυχια αυτη διατυπωσε ο κ.Παπανδρεου,στον Ακη Τσοχατζοπουλο,ο οποιος την αποκαλυψε μιλωντας σε κομματικη εκδηλωση στη Θεσσαλονικη.Ο υπουργος τονισε οτι η Τουρκια επελεξε τη συγκεκριμενη χρονικη στιγμη για να προκαλεσε την κριση,τωρα που ο Ανδρεας Παπανδρεου δεν ειναι στην εξουσια και ενω υπηρχε κυβερνητικη αλλαγη.

Το Ευρωπαικο Κοινοβουλιο στηριξε τις ελληνικες θεσεις για την κριση στο Αιγαιο,υιοθετωντας με συντριπτικη πλειοψηφια ψηφισμα,με τιτλο,"Σχετικα με τις προκλητικες ενεργειες της Τουρκιας σε βαρος κρατους-μελους και την αμφισβητηση κυριαρχικων του δικαιωματων,το οποιο καταλογιζει σαφως τις ευθυνες στην Αγκυρα και προσδιοριζει ικανοποιητικα για την Ελλαδα την ουσια του προβληματος.Παρα το γεγονος οτι στις διαβουλευσεις για την εκδοση του κοινου ψηφισματος, εγινε προσπαθεια να αμβλυνθουν δυσαρεστες για την Τουρκια διατυπωσεις το περιεχομενο του τελικου κειμενου που υιοθετηθηκε θεωρειται ιδιαιτερα ικανοποιητικο για την Ελλαδα.

Την ικανοποιηση του για το ψηφισμα εξεφρασε ο υπουργος Εξωτερικων ο οποιος ενημερωσε τον προεδρο της Δημοκρατιας για τις εξελιξεις στα εθνικα μας θεματα.Ο κ.Παγκαλος διατυπωσε τη δυσφορια του,για το γεγονος οτι παρα τη μεσολαβηση του προεδρου της Νεας Δημοκρατιας,με παρεμβαση του Ευρωπαικου Λαικου Κομματος τροποποιηθηκε επι τω δυσμενεστερω το αρχικο κειμενο ψηφισματος.Σε συνεντευξη του ο υπουργος επανελαβε οτι η Ελλαδα παραμενει ανοικτη στην ιδεα της Χαγης,η αλλο διαιτητικο δικαστηριο,εφοσον η Τουρκια επιλεξει τετοια λυση και προειδοποιησε την Αγκυρα πως αν πρωτη χρησιμοποιησει βια η Ελλαδα θα απαντησει.Ο κ.Παγκαλος δηλωσε οτι βλεπει θετικα μια προοπτικη συναντησης με τον Τουρκο ομολογο του,οταν αυτος υπαρξει και εφοσον διατυπωθει σχετικη προταση,απορριπτοντας ομως κατηγορηματικα οποιοδηποτε διαλογο για θεματα που απτονται των κυριαρχικων μας δικαιωματων.Ο υπουργος Εξωτερικων προανηγγειλε οτι η ελληνικη κυβερνηση θα αμφισβητησει συνολικα τη συμφωνια συνδεσης Τουρκιας- Ευρωπαικης Ενωσης και θα ζητησει την αναβολη του συμβουλιου συνδεσης Τουρκιας-Κοινοτητας που ειναι προγραμματισμενο για τις 25 Μαρτιου.

Σε γραπτη δηλωση του ο πρωην πρωθυπουργος Κωνσταντινος Μητσοτακης παιρνει σαφεις αποστασεις απο την επισημη θεση της Νεας Δημοκρατιας και εκτιμα ως ιδιαιτερα θετικη εξελιξη το γεγονος οτι διατυπωνεται απο πολλες πλευρες η αποψη πως το θεμα της Ιμια θα πρεπει να λυθει στη Χαγη.Προσθετει οτι η Ελλαδα που ειναι βεβαιη για το δικιο της δεν εχει λογο να αναλαβει σχετικη πρωτοβουλια,αλλα δεν εχει και κανενα λογο να αποθαρρυνει αλλες χωρες να υιοθετησουν αυτη τη θεση.Ο κ. Μητσοτακης θεωρει οτι η λυση του Διεθνους Δικαστηριου ειναι το σημαντικοτερο οπλο που διαθετουμε και εκφραζει τη βεβαιοτητα οτι σε μια τετοια εξελιξη κανεις δεν θα τολμησει να μας προτεινει διμερη διαλογο.Καλεσε επισης ολους να συμβαλουν ωστε να απεμπλακει το θεμα της Χαγης απο την κομματικη διαμαχη.

Η Τουρκια αποδεικνυεται οτι δεν εχει μονο προβλημα με την Ελλαδα, αλλα γενικα με το Διεθνες Δικαιο,δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος,ο οποιος εξεφρασε την ικανοποιηση του για τις επαφες του κ.Εβερτ στην Ευρωπη,αν και καυτηριασε τη σταση του Ευρωπαικου Λαικου Κομματος. Θετικη χαρακτηρισε ο κ.Ρεππας και τη δηλωση του κ.Μητσοτακη,η οποια,οπως ειπε,ειναι σχεδον ταυτοσημη με τη θεση της κυβερνησης και διευρυνει το μετωπο των εθνικων δυναμεων.

Ο μεχρι σημερα αρχηγος ΓΕΑ Αντιπτεραρχος Αθανασιος Τζογανης, ειναι νεος αρχηγος ΓΕΕΘΑ,συμφωνα με ομοφωνη αποφαση του ΚΥΣΕΑ,μετα απο εισηγηση του υπουργου Εθνικης Αμυνης.Ο Αντιπτεραρχος Τζογανης γεννηθηκε στην Αιτωλοακαρνανια το 1939,αποφοιτησε απο τη Σχολη Ικαρων το 1962,εχει υπηρετησει σε διαφορες επιτελικες θεσεις και διατελεσε συμβουλος του μονιμου αντιπροσωπου του ΝΑΤΟ.

Την προταση του για συγκληση Συμβουλιου Κορυφης της Ευρωπαικης Ενωσης,με πρωτοβουλια της Ελλαδας, επανελαβε απο τη Θεσσαλονικη, ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης,απορριπτοντας ταυτοχρονα οποιονδηποτε απευθειας διαλογο με την Τουρκια.

Η κυβερνηση δια του κυβερνητικου εκπροσωπου και υπουργου Αμυνης επανελαβε οτι δεν αντιμετωπιζει θεμα αυξησης της στρατιωτικης θητειας,ουτε για τωρα,ουτε για τους προσεχεις μηνες.Ο κ.Αρσενης ειπε οτι η θητεια πρεπει να διαχωρισθει απο την προσφατη κριση στο Αιγαιο, επισημαινοντας οτι οι Ενοπλες Δυναμεις ηταν και παραμενουν ισχυρες. Ο κ.Αρσενης παραδεχθηκε οτι υπαρχει δημογραφικο προβλημα,η αντιμετωπιση του οποιου κατα τον υπουργο πρεπει να γινει με αλλα μετρα κι οχι με αυξηση της θητειας.

Με το προεδρειο του συμβουλιου Αποδημου Ελληνισμου συναντηθηκε ο πρωθυπουργος και σε δηλωσεις του τονισε τη σημασια του συμβουλιου και της ομογενειας γενικοτερα για την προβολη των εθνικων μας θεματων.Ο κ.Σημιτης δηλωσε κατηγορηματικα οτι με την καταργηση του υφυπουργειου Αποδημου Ελληνισμου δεν προκειται να σταματησουν οι δραστηριοτητες και οι επαφες με την ομογενεια.Ο πρωθυπουργος συναντηθηκε με τον κ.Αντζελο Τσακοπουλο,εναν απο τους ισχυροτερους παραγοντες της ομογενειας στις Ηνωμενες Πολιτειες και κυριους χρηματοδοτες της προεκλογικης εκστρατειας του Μπιλ Κλιντον.

Παρεμβαση στην εσωκομματικη διαμαχη στους κολπους του ΠΑΣΟΚ,εκανε ο προεδρος της βουλης.Αναχωρωντας για την Κυπρο ο κ.Κακλαμανης ειπε οτι οποιος υπουργος διαφωνει με την κυβερνητικη πολιτικη η πρεπει να παραιτειται η να απομακρυνεται.Η κυβερνηση προσθεσε πρεπει να εχει ενιαια γραμμη και σταση ιδιαιτερα για τα μεγαλα προβληματα που αντιμετωπιζει η χωρα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο κατωφλι της εξουσιας βρισκεται πλεον το τουρκικο ισλαμικο κομμα, αφου συμφωνα με δηλωσεις του ηγετη του Νετζμετιν Ερμπακαν, εχει σημειωθει προοδος στις συνομιλιες με τον Μεσουτ Γιλμαζ και μεχρι το Σαββατο ειναι πολυ πιθανο, υποστηριξε, να καταληξουν σε συμφωνια. Μετα την χθεσινη συναντηση των δυο ηγετων, πολιτικοι παρατηρητες εκτιμουν οτι θα υπαρξει εναλλαγη στην πρωθυπουργια, με τον Γιλμαζ να καταλαμβανει πρωτος τη θεση για μια περιοδο εξι μηνων η ενος ετους.Απο την πλευρα του, ο αρχηγος του κομματος της Δημοκρατικης Αριστερας, Μπουλεντ Ετσεβιτ, εξεφρασε την ανησυχια του για τυχον πρωθυπουργια του Ερμπακαν τονιζοντας οτι κατι τετοιο θα βλαψει την εικονα της Τουρκιας.

Θερμες αναμενονται οι προεδρικες εκλογες του Ιουνιου στην Ρωσια, μετα τις επισημες ανακοινωσεις του Μπορις Γιελτσιν και του κομμουνιστη ηγετη, Γκεναντι Ζιουγκανοφ, οτι θα ειναι και οι δυο υποψηφιοι.Απο την γενετειρα του το Εκατερινμπουργκ, ο Γιελτσιν δηλωσε οτι θα ηταν ανευθυνος εαν δεν διεκδικουσε και μια δευτερη προεδρικη θητεια προκειμενου να ολοκληρωσει το μεταρρυθμιστικο του προγραμμα.Απο την πλευρα του, ο κομμουνιστης ηγετης Γκεναντι Ζιουγκανοφ που ανακηρυχθηκε επισημα υποψηφιος κατα την διαρκεια συνδιασκεψης του Κομμουνιστικου Κομματος, χαρακτηρισε τον Γιελτσιν αδυναμο αντιπαλο, εκφραζοντας παραλληλα την πεποιθηση οτι θα ειναι ο νικητης των εκλογων.

Εξηντα ατομα σκοτωθηκαν και δεκαδες τραυματιστηκαν, απο ισχυρη εκρηξη που σημειωθηκε το απογευμα σε αποθηκη πυρομαχικων στο κεντρο της πρωτευουσας του Αφγανισταν, Καμπουλ.Η εκρηξη σημειωθηκε τη στιγμη που στρατιωτες ξεφορτωναν πυρομαχικα στην αποθηκη η οποια βρισκεται στον περιβολο του προεδρικου μεγαρου.Κανεις δεν εχει αναλαβει μεχρι στιγμης την ευθυνη.

Αρχιζει το Σαββατο στη Ρωμη η συνοδος κορυφης των προεδρων της Βοσνιας, της Σερβιας και της Κροατιας.Εκτος απο την Ιταλια που θα φιλοξενησει τη συνοδο ως προεδρευουσα το εξαμηνο αυτο της Ευρωπαικης Ενωσης, θα παραστουν και αξιωματουχοι απο τις ΗΠΑ, Ρωσια, Γαλλια και Βρετανια.Επικεφαλης της αμερικανικης αντιπροσωπειας θα ειναι ο αρχιτεκτονας της ειρηνευτικης συμφωνιας για τη Βοσνια, Ριτσαρντ Χολμπρουκ.Η πρωτοβουλια για την συνοδο αυτη ανηκει στην Ουασιγκτον, μετα την επιδεινωση της καταστασης στην περιοχη εξαιτιας της συλληψης και μεταφορας στη Χαγη, δυο σερβων αξιωματουχων ως υποπτων για εγκληματα πολεμου.

Το τελος της 13χρονης σοσιαλιστικης διακυβερνησης στην Ισπανια, αναμενεται να σηματοδοτησουν οι βουλευτικες εκλογες που θα διεξαχθουν στις 3 Μαρτιου.Φαβορι των εκλογων φερεται το συντηρητικο Λαικο Κομμα, καθως ολες οι δημοσκοπησεις δινουν στο κομμα του Χοσε Μαρια Ασναρ ενα προβαδισμα 6 εως 10 ποσοστιαιων μοναδων, εναντι του Σοσιαλιστικου Εργατικου Κομματος του Φελιπε Γκονζαλες που βρισκεται στην εξουσια απο το 1982.Η προεκλογικη εκστρατεια ξεκιναει επισημα αυριο με κυριαρχα συνθηματα κατα της ανεργιας και της αντιμετωπισης των τρομοκρατικων επιθεσεων της βασκικης οργανωσης ΕΤΑ.

Δεν υπαρχει σχεση μεταξυ θηλασμου και καρκινου του μαστου, αναφερουν αμερικανοι ερευνητες μετα απο μεγαλη ερευνα για το αμφιλεγομενο αυτο θεμα.Κατα την διαρκεια των ερευνων οπου εξεταστηκαν γυρω στις 90.000 μεσηλικες μητερες, οι επιστημονες ελαβαν υποψιν τους διαφορους παραγοντες, οπως το αν οι γυναικες αυτες επαιρναν αντισυλληπτικα, σε ποια ηλικια απεκτησαν το πρωτο τους παιδι και κατα ποσο το θηλασαν.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συναντηση με το διοικητη της Τραπεζας της Ελλαδας,Λουκα Παπαδημο, ειχε ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας,Γιαννος Παπαντωνιου,με τον οποιο συζητησε την πορεια οικονομιας,την οικονομικη πολιτικη και το χρηματοπιστωτικο προγραμμα για το 1996.Ο κ.Παπαντωνιου δηλωσε οτι θα συνεχισθει η οικονομικη πολιτικη που ακολουθειται και προσθεσε οτι η οικονομια ανακαμπτει με ταχυτερους απο τους προβλεπομενους ρυθμους. Ο κ.Παπαντωνιου χαρακτηρισε παροδικη την ανοδο που παρουσιασε ο τιμαριθμος τον Ιανουαριο και την απεδωσε στις αυξησεις της φορολογιας σε τσιγαρα,ποτα,καυσιμα και τιμολογια του ΟΤΕ.Για τις αυξησεις στα τιμολογια των ΔΕΚΟ ο υπουργος ειπε οτι θα ειναι μικροτερες απο 5%, ενω για τις αυξησεις των αποδοχων στον ιδιωτικο τομεα ειπε οτι η κυβερνηση δεν παρεμβαινει στις ελευθερες διαπραγματευσεις αλλα δικαιουται να ενημερωσει για τις προβλεψεις του πληθωρισμου,ωστε να ληφθουν υποψη κατα τις συζητησεις.Τελος,αναφερομενος στην πολιτικη κατασταση τονισε οτι ο λαος εχει κουραστει απο τις ενδοκομματικες ζυμωσεις,εκτιμησε οτι αποκαθισταται η ηρεμια στο κυβερνων κομμα,αφου το ΠΑΣΟΚ περασε μια δυσκολη περιοδο και υποστηριξε οτι ο κ.Σημιτης θα οδηγησει το κομμα στις προσεχεις εκλογες.

Στο τελος του 1997 θα εξετασθει η καταργηση των αντικειμενικων κριτηριων,γιατι τοτε θα εχει ολοκληρωθει το προγραμμα μηχανοργανωσης του υπουργειου Οικονομικων,με το οποιο θα καταγραφονται ολες οι συναλλαγες και τα εισοδηματα των φορολογουμενων.Οπως δηλωσε ο υφυπουργος Οικονομικων,Γιωργος Ανωμεριτης,η κυβερνηση μελετα επισης τις προτασεις για καταργηση και της υποχρεωσης υποβολης φορολογικων δηλωσεων απο μισθωτους και συνταξιουχους.

Με πολιτικη αποφαση θα ρυθμισθει το θεμα των εισοδηματων που εισεπρατταν αθλητες του μπασκετ και δεν τα δηλωναν απο το 1987 εως το 1991.Οπως δηλωσε ο υφυπουργος Οικονομικων,Γιωργος Ανωμεριτης,η ΥΠΕΔΑ επιμενει στην αποψη της οτι τα εισοδηματα πρεπει να φορολογηθουν,ενω η πολιτικη ηγεσια του υπουργειου διαβουλευεται με τους αρμοδιους υπηρεσιακους παραγοντες,ωστε να διευκρινισθουν καποιες νομικες ασαφειες ως προς το υψος που μπορουν να φθανουν τα εξοδα για οδοιπορικα και βελτιωση διατροφης των αθλητων,που αναγνωριζονται απο τις γενικες φορολογικες διαταξεις.Ο κ.Ανωμεριτης τονισε ακομη οτι συνεχιζονται οι ελεγχοι και στα τηλεοπτικα καναλια,χωρις διακριση και προς καθε κατευθυνση.Τελος ανακοινωσε οτι σε 4.874 επιχειρησεις που ελεχθησαν διαπιστωθηκαν 39.750 παραβασεις.

Ουδεις λογος ανησυχιας συντρεχει για τον πληθυσμο εξαιτιας των κρουσματων μηνιγγιτιδας, που εκδηλωθηκαν προσφατα, κυριως σε στρατοπεδα. Στο συμπερασμα αυτο κατεληξε συσκεψη που πραγματοποιηθηκε στο υπουργειο Υγειας και Προνοιας, υπο την προεδρια του υφυπουργου Υγειας, Φραγκλινου Παπαδελλη και με συμμετοχη των αρμοδιων εκπροσωπων του στρατου, καθηγητων Πανεπιστημιου και υπευθυνων της Εθνικης Σχολης Δημοσιας Υγειας.Στη συσκεψη διαπιστωθηκε οτι τα κρουσματα που εχουν αναφερθει μεχρι σημερα ηταν σποραδικα και εκδηλωθηκαν στο πλαισιο της αναμενομενης εποχικης εξαρσης. Οπως δηλωσε ο κ.Παπαδελλης, το υπουργειο σε στενη συνεργασια με τις αρμοδιες υπηρεσιες του στρατου παρακολουθει στενα το ολο ζητημα. Καθησυχαστικες διαβεβαιωσεις δινουν και οι επιτελεις του Κεντρου Υλικου Πολεμου στη Λαμια μετα το κρουσμα μηνιγγιτιδας που διεπιστωθη σε νεοσυλλεκτο στρατιωτη που νοσηλευεται ηδη στο 401 Στρατιωτικο νοσοκομειο.

Νεο κρουσμα μηνιγγιτιδας, το δευτερο μεσα στην εβδομαδα, στο σχολικο συγκροτημα του 15ου Γυμνασιου της Πατρας. Το νεο κρουσμα μηνιγγιτιδας παρουσιαστηκε σε μαθητρια της τριτης ταξης του Γυμνασιου η οποια νοσηλευεται εκτος κινδυνου στο Περιφερειακο Νοσοκομειο. Επειτα απο συσκεψη που πραγματοποιηθηκε, η Διευθυνση του σχολειο και ο προισταμενος της Δευτεροβαθμιας Εκπαιδευσης σε συνεργασια με τους σχολιατρους, αποφασισαν να μη λειτουργησει το σχολειο. Συμφωνα με την Διευθυνση Δευτεροβαθμιας Εκπαιδευσης η διακοπη της λειτουργιας του σχολειου εγινε μονο για να καθησυχασουν οι μαθητες και οι γονεις τους. Οι αρμοδιες υπηρεσιες παντως ανακοινωσαν οτι δεν συντρεχει λογος ανησυχιας καθως τα κρουσματα αν και προερχονται απο το ιδιο σχολικο συγκροτημα ειναι μεμονωμενα και αποτελουν συνηθες φαινομενο γι'αυτη την εποχη.

Ισως την καλυτερη μερα νοσηλειας του στο Ωνασειο,ηταν η σημερινη για τον πρωην Πρωθυπουργο Ανδρεα Παπανδρεου, οπως ελεγαν οι θεραποντες ιατροι του. Ο κ.Παπανδρεου παραμενει για πεμπτη ημερα με προσωρινα κλειστη την τραχειοστομια, ιδιαιτερα θετικη εξελιξη για τους γιατρους, οι οποιοι ευελπιστουν οτι το αργοτερο στις αρχες της επομενης, θα εχουν προχωρησει στη χειρουργικη επεμβαση που απαιτειται για να κλεισουν οριστικα την τραχειοστομια.

Οκτω ατομα εχουν ηδη καταθεσει στην Ασφαλεια Αττικης, σχετικα με την καταγγελια του Αποστολου Δοξιαδη οτι η πρωην συζυγος του, ηθοποιος Βασια Παναγοπουλου ειχε πληρωσει ανθρωπο της νυχτας για να τον σκοτωσει. Ο κ. Δοξιαδης, που καταθετει απο το πρωι στην Ασφαλεια Αττικης, υποστηριζει οτι διαθετει κασετες με συνομιλιες σχετικα με την υποθεση.

Χτισμενο διπλα στα βυρσοδεψεια του Ρεντη, ειναι το 12ο Δημοτικο Σχολειο με τους 350 περιπου μικρους μαθητες, που το πρωι,ειδαν το μικρο τους προαυλιο να γεμιζει με λυματα, τα οποια εβγαιναν απο παρακειμενο αγωγο.Η διευθυνση του σχολειου ειδοποιησε την αστυνομια, και το δημαρχο Ρεντη Γιωργο Ιωακειμιδη, ο οποιος αφου διαπιστωσε οτι η διαρροη προερχοταν απο το βυρσοδεψειο του Γιαννη Βαρβανερακη, ζητησε απο τους αστυνομικους τη συλληψη του. Οπως ισχυριστηκε ο Δημαρχος, το βυρσοδεψειο λειτουργει χωρις αδεια.

Αρχιζουν αυριο στο Σταδιο Ειρηνης και Φιλιας οι εργασιες του δευτερου συνεδριου της Νεολαιας ΠΑΣΟΚ. Αυριο θα μιλησει ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης. Οι εργασιες θα ολοκληρωθουν την Κυριακη, με την εκλογη του κεντρικου συμβουλιου και νεου Γραμματεα της νεολαιας.

Αναβαλλεται για την προσεχη Τριτη προς περαιτερω διερευνηση η υποθεση της τηλεοπτικης καλυψης απο τον Σκαι του αποπλου του στολου απο το ναυσταθμο της Σαλαμινας. Την αποφαση πηρε ομοφωνα το Συμβουλιου το οποιο ορισε το μελος του κ.Ταμπακιδη να ερευνησει τον ισχυρισμο των υπευθυνων του Σκαι οτι ειχαν την εγκριση η την ανοχη αρμοδιων κρατικων παραγοντων, οπως του υπουργειου Εθνικης Αμυνας και του υπουργειου Εμπορικης Ναυτιλιας.

Κλειστη παραμενει για πεμπτη συνεχη μερα, η εθνικη οδος Θεσσαλονικης-Καβαλας, στο υψος του Σταυρου απο κατοικους της περιοχης οι οποιοι διαμαρτυρονται για την εγκατασταση των μεταλλειων χρυσου στην Ολυμπιαδα Χαλκιδικης και η κυκλοφορια των αυτοκινητων γινεται απο παρακαμπτηριους οδους.

Πτωμα αγνωστης γυναικας, ηλικιας 60 χρονων περιπου, βρεθηκε το πρωι στην θαλασσια περιοχη Μαρινας Φλοισβου.Η σορος μεταφερθηκε στο νεκροτομειο Αθηνων για νεκροψια, ενω προανακριση διενεργουν ανδρες του Λιμενικου Τμηματος Φλοισβου.

Συνεληφθη τα ξημερωματα στην περιοχη Ορεστιαδας, τουρκος εμπορος ναρκωτικων, στην κατοχη του οποιου βρεθηκε ενα κιλο ηρωινης.Ο 23χρονος Τουρκος περασε λαθραια στη χωρα μας μεσω του ποταμου Εβρου, προκειμενου να συναντησει ελληνα συνεργατη του στον οποιο θα παρεδιδε την ηρωινη εναντι 2 εκατ.δραχμων.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Μετα τον Αγιο Πετρο του Γκρεκο, η Αγια Μαργαριτα, εργο του 16ου αιωνα, που αποδιδεται στον Βενετσιανο Τιντορετο, ειναι το νεο αποκτημα της συλλογης της Εθνικης Πινακοθηκης. Η Αγια Μαργαριτα προερχεται απο συλλογη Στανλει Μος και παρουσιαστηκε προσφατα σε εκθεση με τιτλο: Ο Γκρεκο στην Ιταλια και η Ιταλικη ζωγραφικη.Ο πινακας αγοραστηκε 14 εκατ.δραχμες και τα χρηματα προερχονται απο το ειδικο ταμειο πολιτιστικης κληρονομιας, του Βαγγελη Παπαθανασιου, που δημιουργηθηκε με την πωληση ΨΔ της μουσικης που συνεθεσε ο καλλιτεχνης αφιλοκερδως, με σκοπο τη συγκεντρωση χρηματων για την αγορα του Αγιου Πετρου.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο Ισραηλ αγωνιζεται αποψε στις 9.00 η ομαδα μπασκετ του Παναθηναικου απεναντι στη Μακαμπι,παιζοντας το τελευταιο του χαρτι για την καταληψη της δευτερης προνομιουχου θεσης στο δευτερο ομιλο. Παντως η κατασταση ειναι περισσοτερο μπερδεμενη και οι θεσεις που θα καταλαβουν οι ομαδες θα εξαρτηθουν απο τα αποτελεσματα ολων των αγωνων. Το μονο σιγουρο ειναι οτι στο δευτερο ομιλο την πρωτη θεση καταλαμβανει η Μπαρτσελονα.

Σημερα,δινει τον τελευταιο του αγωνα και ο Ηρακλης στο Ευρωπαικο πρωταθλημα στην Ιταλια με αντιπαλο τη Μπενετον Τρεβιζο.

Την ομαδα της Αυστραλιας αντιμετωπιζει αυτη την ωρα η εθνικη μας ομαδα υδατοσφαιρισης στο πλαισιο του προολυμπιακου τουρνουα που γινεται στο Βερολινο.Αυριο το εθνικο μας συγκροτημα που εχει συμμετασχει σε εννεα Ολυμπιαδες,θα παιξει με την πανισχυρη Γιουγκοσλαβια.Χθες η εθνικης μας νικησε 11-8 την αντιστοιχη της Κουβας, πετυχαινοντας ετσι την 4η νικη της σε ισαριθμους αγωνες.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Εικονα σταθεροποιησης παρουσιασε η αγορα του Χρηματιστηριου στο κλεισιμο της σημερινης συνεδριασης. Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε με μικρη υποχωρηση, σε ποσοστο 0,17%, στις 974,67 μοναδες. Η αξια των συναλλαγων εφθασε στα 7,3 δις. δραχμες. Οι επιμερους δεικτες παρουσιασαν τις εξης μεταβολες: Τραπεζες ανοδος 0,14%, Ληζινγκ πτωση 0,12%, Ασφαλειες πτωση 1,60%, Επενδυσεις πτωση 0,44%, Βιομηχανιες πτωση 0,26%, Κατασκευαστικες πτωση 0,35%, Συμμετοχων πτωση 0,53%, Διαφορες πτωση 0,55%. Ο δεικτης της παραλληλης αγορας σημειωσε ανοδο 0,28%. Απο τις 237 μετοχες που διακινηθηκαν σημερα, 87 εκλεισαν με ανοδο, 120 με πτωση και 30 παρεμειναν σταθερες.

Σταθερο παρεμεινε το δολλαριο στην εγχωρια αγορα συναλλαγματος και θα πωλειται αυριο απο τις Εμπορικες Τραπεζες στις 246,13 δραχμες.

Συναλλαγμα              ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ      ΑΓΟΡΑ     ΠΩΛΗΣΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ               183.540      182.989    184.091

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Θα συνεχισθουν και αυριο οι βροχες,σποραδικες καταιγιδες στα δυτικα και λιγα χιονια στα κεντρικα και βορεια,αλλα απο το απογευμα θα υπαρξει βελτιωση.Στην υπολοιπη χωρα προβλεπονται τοπικες νεφωσεις. Οι ανεμοι στα βορεια θα ειναι μετριοι και προσκαιρα ισχυροι και στην υπολοιπη χωρα νοτιοι ασθενεις μεχρι μετριοι.Η θερμοκρασια θα σημειωσει μικρη πτωση και στα βορεια θα κυμανθει 1 με 9 βαθμους,στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 6 με 14 και στο Αιγαιο 10 με 17. Συννεφια με πιθανοτητα βροχης ασθενεις μεχρι μετριους ανεμους και θερμοκρασια 7 με
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Thursday, 15 February 1996 - 21:10:47