Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Feb. 23)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Οι τιτλοι των κυριοτερων ειδησεων του δελτιου μας απο την εσωτερικη και διεθνη επικαιροτητα:
  • Συναντηση μιας ωρας ειχαν στο Παρισι Κωστας Σημιτης και Ζακ Σιρακ.
  • Η Ελλαδα ουτε εκβιαζει ουτε εκβιαζεται απαντα ο κυβερνητικος εκπροσωπος με αφορμη σχολια ευρωπαικων κυκλων για την αποφαση της Αθηνας να μπλοκαρει τη χρηματοδοτηση προς την Τουρκια.
  • Σπασμωδικη ενεργεια και ενδειξη οτι η Τουρκια δεν επιθυμει σχεσεις καλης γειτονιας με την Ελλαδα χαρακτηριζει η Αθηνα την αποφαση της Αγκυρας να καλεσει για διαβουλευσεις τον πρεσβη της.
  • Η Δυτικοευρωπαικη Ενωση ενεκρινε προταση με την οποια υιοθετειται το ψηφισμα του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου με το οποιο καταδικαζεται η Τουρκια για τα γεγονοτα της Ιμιας.
  • Το προβλημα χρηζει διπλωματικης κι οχι στρατιωτικης παρεμβασης δηλωνει ο Τζον Μειτζορ.
  • Η Κυπρος πρεπει να αποφυγει να αναμιχθει στην κρισιμη κατασταση που εχει δημιουργηθει στις ελληνοτουρκικες σχεσεις δηλωνει ο Μιλτιαδης Εβερτ.
  • Διαψευδει το υπουργειο Εθνικης Αμυνης δημοσιευμα του περιοδικου ΝΙΤΡΟ οτι ειχε ειδοποιηθει απο την ΕΥΠ πως επικειται αποβαση Τουρκων στην Ιμια το κρισιμο βραδυ της 29ης Ιανουαριου.
  • Με κακοκαιρια αρχισε η εξοδος των εκδρομεων για το τριημερο των Αποκρεων.
  • Αυξανεται με ανησυχητικους ρυθμους η ανεργια διαπιστωνουν υπουργειο Εργασιας και ΓΣΕΕ.
  • Αποφασισμενοι να κλιμακωσουν τις κινητοποιησεις τους οι κτηνοτροφοι.
  • Ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης ζητα συζητηση προ ημερησιας διαταξεως στη βουλη για την οικονομικη πολιτικη.
  • Παραποιηση της καταθεσης της ανηλικης που βιασθηκε απο αστυνομικο καταγγελουν οι γονεις της κοπελας.
  • Στον εισαγγελεα δυο αστυνομικοι που ληστευαν Αλβανους.
  • Δοθηκαν στη δημοσιοτητα τα μηχανογραφικα δελτια συμμετοχης στις φετινες γενικες εξετασεις.
  • Νυν και τεως μελη του Εκτελεστικου Γραφειου συζητησαν σημερα για το Συνεδριο του ΠΑΣΟΚ.
  • Ομαλα συνεχιζεται η αναρρωση του Ανδρεα Παπανδρεου.
  • Ανεστειλαν την απεργια τους οι ιδιοκτητες δημοσιας χρησης φορτηγων.
  • Σε κυκλωματα της νυχτα αποδιδει η αστυνομια τους πυροβολισμους εναντιον του τραγουδιστη Αντυπα.
  • Νεα δυστοκια για σχηματισμο κυβερνησης συνασπισμου στην Τουρκια.
  • Ψηφο εμπιστοσυνης ελαβε η κυβερνηση του Τσερβενκοφσκι στα Σκοπια.
  • Τραγωδια χαρακτηρισε ο διεθνης μεσολαβητης Καρλ Μπιλντ τη μαζικη εξοδο των Σερβων απο το Σαραγεβο.
  • Για εμπλοκη του μπασκετμπολιστα του Παναθηναικου,Ντομινικ Γουιλκινς,σε υποθεση ναρκωτικων και δολοφονιας κανει λογο σε τηλεγραφημα του το Ασοσιεντετ Πρες.Το θεμα ειναι ανυπαρκτο και αστειο απαντα ο Αμερικανος παικτης.
  • Οριακη ανοδος 0,09% στο Χρηματιστηριο.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συναντηση μιας ωρας ειχαν στο Παρισι, ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης και ο προεδρος της Γαλλιας, Ζακ Σιρακ.Αυτη την ωρα ο πρωθυπουργος δινει συνεντευξη τυπου. Με την επισκεψη του στη Γαλλια ο κ.Σημιτης, ολοκληρωνει τον κυκλο των επαφων του στην Ευρωπη με στοχο την προωθηση των ελληνικων θεσεων για τα εθνικα θεματα.Τα αποτελεσματα της συναντησης αναμενονται με ιδιαιτερο ενδιαφερον, μετα και τις εκτιμησεις που αποδιδονται στο Γαλλο μονιμο αντιπροσωπο στην Ευρωπαικη Ενωση, οτι η Ελλαδα επιχειρει να εκβιασει τους εταιρους της παρεμποδιζοντας τη ροη χρηματοδοτησης προς την Τουρκια. Στο ιδιο πνευμα ειναι και σημερινο δημοσιευμα της εφημεριδας ΦΙΓΚΑΡΟ. Συμφωνα με πληροφοριες,ευρωπαικοι κυκλοι επισημαινουν στους ελληνες συνομιλητες τους οτι τυχον παρελκυση στη ροη χρηματοδοτησης προς την Τουρκια θα εχει επιπτωσεις η θα αναστειλει την πορεια ενταξης της Κυπρου στην Ευρωπαικη Ενωση.

Στις αιτιασεις περι εκβιασμων της Ελλαδος, απαντησε σημερα ο υπουργος Τυπου, Δημητρης Ρεππας, ο οποιος δηλωσε οτι η Ελλαδα ουτε εκβιαζει,ουτε εκβιαζεται. Παραλληλα συνεργατες του Πρωθυπουργου, επικαλουμενοι και χθεσινες δηλωσεις του κ. Σημιτη,τονιζαν οτι το θεμα της Κυπρου θα αντιμετωπιστει ουτως η αλλως μετα απο δυο χρονια,δηλαδη μετα τη ληξη της διακυβερνητικης διασκεψης.Οι ιδιοι σημειωναν οτι υπαρχει πλεον σαφης μεταστροφη στη σταση των Ευρωπαιων, αφου δεν ζητουν πια,ευθεως διαλογο Ελλαδας-Τουρκιας,αλλα ομιλουν για την αναγκη σεβασμου των κανονων του διεθνους δικαιου.Ο κυβερνητικος εκπροσωπος σχολιασε σημερα και την αποφαση της Αγκυρας να καλεσει για διαβουλευσεις τον πρεσβη της στην Αθηνα, λεγοντας οτι ειναι ενεργεια σπασμωδικη, που αντανακλα την επιτυχια της ελληνικης διπλωματιας στην Ευρωπη και καταδεικνυει οτι η Αγκυρα δεν επιθυμει σχεσεις καλης γειτονιας με την Αθηνα.

Στο Λονδινο, η Κοινοβουλευτικη Συνελευση της Δυτικοευρωπαικης Ενωσης ενερκινε ομοφωνα προταση με την οποια αποδεχεται ολες τις αποφασεις και ψηφισματα που πηραν θεσμικοι οργανισμοι της Ευρωπαικης Ενωσης, σχετικα με την προσφατη κριση στο Αιγαιο.Οπως ειναι γνωστο στο ψηφισμα του, το Ευρωπαικο Κοινοβουλιο χαρακτηριζε απροκλητη επιθεση την ενεργεια της Τουρκιας και τα ελληνικα συνορα, τμημα των εξωτερικων συνορων της Ευρωπαικης Ενωσης.Εξαλλου, μετα απο ερωτηση του βουλευτη της Νεας Δημοκρατιας,Αριστοτελη Παυλιδη, ο πρωθυπουργος της Βρετανιας Τζον Μειτζορ χαρακτηρισε θεμα περισσοτερο διπλωματικης παρεμβασης και οχι στρατιωτικης,το επεισοδιο στις βραχονησιδες Ιμια. Ο κ. Μειτζορ εξεφρασε την προθεση της χωρας του να πεισει τους ευρωπαιους εταιρους να βελτιωσουν τη συνεργασια και τη χαραξη κοινης πολιτικης, στα θεματα ασφαλειας, εξωτερικης πολιτικης και αμυνας.

Στη Λευκωσια ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, συναντηθηκε με τον προεδρο Γλαυκο Κληριδη και μετα τη συναντηση δηλωσε οτι ο κυπριακος λαος πρεπει να αποφυγει να αναμιχθει αυτη την ωρα σε μια κρισιμη κατασταση που εχει δημιουργηθει στις σχεσεις Ελλαδας-Τουρκιας.Προσθεσε δε, οτι ο ελληνισμος ενωμενος πρεπει να αντιμετωπισει την τουρκικη προκληση.Επισης, ο κ.Εβερτ δηλωσε οτι καθε επιθετικη ενεργεια των Τουρκων σε βαρος των ελευθερων περιοχων της Κυπρου, σημαινει αιτια πολεμου. Το ΚΚΕ με ανακοινωση του εκτιμα οτι αποτελουν προσπαθεια αποπροσανατολισμου τα περι επιτυχιων του πρωθυπουργου κατα την διαρκεια των επαφων του με Ευρωπαιους πρωθυπουργους.

Το Υπουργειο Εθνικης Αμυνας διεψευσε οτι ειχε περιελθει στο ΓΕΝ,η αλλη υπηρεσια του Υπουργειου,εγγραφο με πληροφοριες για επικειμενη αποβαση τουρκων κομμαντος στην ΙΜΙΑ το βραδυ της κρισης στο Αιγαιο. Συμφωνα με το περιοδικο ΝΙΤΡΟ η ΕΥΠ ειχε ειδοποιησει το Πενταγωνο,το βραδυ της Δευτερας 29 Ιανουαριου,τριαντα ωρες πριν απο την αποβαση των τουρκων στην ΙΜΙΑ,για τους τουρκικους σχεδιασμους.Σε ανακοινωση το Υπουργειο Εθνικης Αμυνης αναφερει οτι η ΕΥΠ διαβεβαιωσε οτι τετοιο εγγραφο δεν εσταλη στο Υπουργειο.Αν υπηρχε,αλλωστε,πληροφορια τετοιας σπουδαιοτητας, αυτη θα ειχε, ασφαλως, διαβιβασθει, με ειδικη επαφη,προς τον Πρωθυπουργο, τους αρμοδιους υπουργους και την Στρατιωτικη Ηγεσια. Τελος, τονιζεται, για μια ακομη φορα, η αναγκη προστασιας των εθνικων συμφεροντων και των Ενοπλων Δυναμεων απο διαρροες και παραπληροφορηση, που προφανως εξυπηρετουν αλλες σκοπιμοτητες.

Με κακοκαιρια θα γινει η εξοδος των εκδρομεων για το εορταστικο τριημερο της αποκριας.Παρα τους θυελλωδους ανεμους, επετραπη τελικα ο αποπλους των πλοιων προς τα νησια του ανατολικου Αιγαιου και την Κρητη.Η τροχαια εχει ηδη τεθει σε επιφυλακη, ενω μετα τις 2 το μεσημερι δοθηκε μια επιπλεον λωριδα στην εθνικη οδο Αθηνων-Κορινθου. Το υπουργειο Δημοσιας Ταξης αποφασισε να επιστρεψει τις πινακιδες και τις αδειες κυκλοφοριας των ΙΧ και των μοτοσικλετων που ειχαν αφαιρεθει μεχρι και σημερα, προκειμενου να διευκολυνθει το κοινο στις μετακινησεις του.Δεν επιστρεφονται οι πινακιδες που αφαιρεθηκαν κατ' εφαρμογη των διαταξεων του Ποιντ Σιστεμ.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε δυσκολιες προσκρουουν οι προσπαθειες κυβερνητικου συνασπισμου στην Τουρκια, αναμεσα στο κομμα της Μητερας Πατριδας και τους Ισλαμιστες, μετα την συναντηση που ειχαν σημερα οι αντιπροσωπειες των δυο κομματων.Οι διαφωνιες επικεντρωνονται στο κατα ποσον το κομμα του Γιλμαζ, που πηρε την τριτη θεση στις εκλογες,μπορει να απαιτει παραχωρησεις απο το ισλαμικο Κομμα της Ευημεριας που κατελαβε την πρωτη θεση. Μια ομαδα μελων του κομματος της Μητερας Πατριδας,επεδωσε υπομνημα στο κομμα με το οποιο δηλωνουν αντιθετοι στο σχηματισμο κυβερνησης συνασπισμου με του Ισλαμιστες.

Ψηφο εμπιστοσυνης εδωσε σημερα το κοινοβουλιο των Σκοπιων στην νεα κυβερνηση του πρωθυπουργου, Μπρανκο Τσερβενκοφσκι, με 83 ψηφους υπερ, 28 κατα και μια αποχη.Την ιδια ωρα, συγκεχυμενες ειναι οι πληροφοριες για το εαν βρισκεται στα Σκοπια ο υπουργος εξωτερικων της Γιουγκοσλαβιας, Μιλαν Μιλουτινοβιτς.Το γαλλικο πρακτορειο ειδησεων ειχε μεταδωσει νωριτερα, οτι ο γιουγκοσλαβος αξιωματουχος επροκειτο να συζητησει με τον Κιρο Γκλιγκοροφ την αμοιβαια αναγνωριση μεταξυ των δυο χωρων.Την ειδηση αυτη διευψευσαν με αποκλειστικες δηλωσεις τους στο ΑΠΕ, αξιοπιστες πηγες του γιουγκοσλαβικου υπουργειου Εξωτερικων.

Τραγωδια χαρακτηρισε ο διεθνης μεσολαβητης, Καρλ Μπιλτ, την μαζικη εξοδο των Σερβων, απο τις περιοχες του Σαραγεβο, μετα την αναληψη της εξουσιας απο την Κροατομουσουλμανικη ομοσποσδια. Παραλληλα, επεκρινε τις σερβικες αρχες οτι ξεσηκωνουν τον λαο να φυγει.Η αστυνομια της Κοατομουσουλμανικης ομοσπονδιας μετεβη σημερα στο προαστιο του Σαραγεβο, Βογκοτσα, οπου αντικατεστησε τις σερβικες αρχες.

Εξαιρετικα δυσκολη χαρακτηριζεται η θεση του Πρωθυπουργου της Βρετανιας Τζων Μειτζορ ,μετα την αποχωρηση ενος ακομη Βουλευτη του κομματος του μεσα σε πεντε μηνες.Ετσι αναθερμαινονται τα σεναρια για προωρες εκλογες, αφου το συντηρητικο κομμα του Βρετανου Πρωθυπουργου στηριζεται στην πλειοψηφια των δυο εδρων,ενοψει και της ψηφοφοριας που θα γινει τη Δευτερα για την παρανομη πωληση οπλων στο Ιραν στη δεκαετια του '80.

Σοβαρες ανησυχιες εκφραζουν αμερικανοι αξιωματουχοι για την κατασταση της υγειας του Μπορις Γιελτσιν,τονιζοντας οτι ενδεχεται να αναβαλει την ημερομηνια των προεδρικων εκλογων.Απο την αλλη πλευρα, ο Ρωσος προεδρος υπεγραψε σημερα τον νομο με το οποιο ανοιγει ο δρομος για την ενταξη της Ρωσιας στο συμβουλιο της Ευρωπης ως 39 μελος.Παραλληλα ταχθηκε υπερ της καθιερωσης ειδικου καθεστωτος για την Τσετσενια στο πλαισιο της Ρωσικης Ομοσπονδιας.

Η γερμανικη αυτοκινητοβιομηχανια Μερψεδες-Βενζ σκοπευει να ανακαλεσει 545.000 αυτοκινητα, της σειρας Ψ, απο ολο τον κοσμο,γιατι παρουσιασαν ενα ελαττωμα στο συστημα κλεισιματος του καπο.

Κακοκαιρια πληττει την Σοφια στη Βουλγαρια, οπου εξαιτιας των χιονοπτωσεων προκληθηκαν σοβαρα προβληματα στις συγκοινωνιες.Τα αεροπλανα που ειχαν προορισμο την Σοφια, αναγκαστηκαν να προσγειωθουν στα αεροδρομια της Βαρνας και του Μπουργκας στην Μαυρη Θαλασσα,καθως και στο αεροδρομιο της Θεσσαλονικης.Η κυκλοφορια των λεωφορειων και των τραμ παρελυσε,ενω πολλοι οδηγοι εγκατελειψαν τα αυτοκινητα τους και χιλιαδες εργαζομενοι πηγαν με τα ποδια στις εργασιες τους.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο κοινο συμπερασμα οτι η ανεργια αυξανεται με ανησυχητικους ρυθμους στην χωρα μας, κατεληξαν ο υφυπουργος Εργασιας Λαμπρος Κανελλοπουλος και ο προεδρος της ΓΣΕΕ, Χρηστος Πρωτοπαπας.Ο κ.Κανελλοπουλος τονισε την αναγκη αναπτυξης ενεργητικης πολιτικης στην επαγγελματικη καταρτιση, ενω ο κ.Πρωτοπαπας, αφου υπολογισε την ανεργια στο 10,5%, ζητησε απο την κυβερνηση να λαβει αμεσα και δραστικα μετρα για την επιλυση του διογκουμενου προβληματος.

Αποφασισμενοι να κλιμακωσουν τις κινητοποιησεις τους, εαν δεν ικανοποιηθουν τα αιτηματα τους μεχρι τις 8 Μαρτιου, δηλωσαν οι κτηνοτροφοι των νομων Θεσσαλονικης, Χαλκιδικης και Κιλκις.Αφου απεκλεισαν το δρομο μπροστα απο το υπουργειο Μακεδονιας-Θρακης και επεδωσαν ψηφισμα στον υπουργο, Φιλιππο Πετσαλνικο, εκεινος απο την πλευρα του, τους διαβεβαιωσε οτι θα προωθησει τα αιτηματα τους στην κυβερνηση και θα καταβαλλει προσπαθειες για την ικανοποιηση τους.Τη διεξαγωγη προ Ημερησιας Διαταξεως συζητηση στη Βουλη σε επιπεδο αρχηγων κομματων για το συνολο της οικονομικης πολιτικης, ζητησε σημερα απο τον προεδρο του σωματος, Αποστολο Κακλαμανη, ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας.

Νεα τροπη παιρνει η υποθεση ανηλικης κοπελας που ισχυριζεται οτι βιασθηκε απο αστυνομικο υπο την απειλη οπλου, στην περιοχη Νεαπολης Θεσσαλονικης, μετα την μηνυση που κατεθεσε η οικογενεια της σε βαρος του αστυνομικου.Στη μηνυση τους οι γονεις της 17χρονης υποστηριζουν οτι οι αστυνομικοι-συναδελφοι του φερομενου ως δραστη, οχι μονο παραποιησαν την καταθεση της κοπελας, αλλα και οτι δεν τους ειδοποιησαν για να την παραλαβουν, οταν αυτη κατεφυγε στο αστυνομικο τμημα. Ηδη διεξαγεται Ενορκη Διοικητικη Εξεταση, ενω ο αστυνομικος που αρνειται τις κατηγοριες εχει τεθει σε διαθεσιμοτητα.

Στον εισαγγελεα οδηγουνται δυο αστυνομικοι της διευθυνσης Αττικης, γιατι ληστεψαν εναν Αλβανο.Προκειται για τους αστυνομικους Διονυση Βασιλειου 33 ετων και Γρηγορη Βαλμα 24 ετων, που με νοικιασμενο αυτοκινητο πηγαν στο σταθμο των υπεραστικων λεωφορειων στον Κηφισσο και με το προσχημα ελεγχου, επιβιβασαν σ'αυτο εναν Αλβανο απο τον οποιο αργοτερα απεσπασαν 780.000 δρχ.

Δοθηκαν στη δημοσιοτητα τα μηχανογραφικα δελτια συμμετοχης υποψηφιων στις φετινες γενικες εξετασεις,τα οποια πρεπει να εχουν συμπληρωθει απο 18 μεχρι και 29 Μαρτιου.Οι υποψηφιοι εχουν δικαιωμα να δηλωσουν μεχρι και 60 τμηματα αλλα μονο μιας δεσμης, ενω δικαιωμα κατοχυρωσης εχουν για δυο χρονια απο την πρωτη φορα που εδωσαν εξετασεις και μονον για τα μαθηματα της δεσμης στην οποια εξεταστηκαν την τελευταια φορα.

Η πρωτη συνεδριαση ενος οργανου που θα εχει σημαντικο ρολο ενοψει του Συνεδριου του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιηθηκε σημερα στη Χαριλαου Τρικουπη. Το οργανο αυτο συγκροτειται απο το σημερινο Εκτελεστικο Γραφειο, καθως και απο παλαια μελη του οργανου, τα οποια εχουν και την ιδιοτητα του μελους της Κεντρικης Επιτροπης.Ο γραμματεας του ΠΑΣΟΚ, Κωστας Σκανδαλιδης, δηλωσε μετα την συναντηση οτι η συζητηση ηταν παρα πολυ γονιμη και ουσιαστικη και υπογραμμισε πως υπαρχει η θεληση να κατοχυρωθει η πορεια προς ενα δημοκρατικο,αντιπροσωπευτικο και μαζικο συνεδριο, μεσα απο διαφανεις διαδικασιες.Το Εκτελεστικο Γραφειο θα απευθυνει εκκληση προς ολα τα παλαια μελη του Κινηματος για να ενεργοποιηθουν σ'αυτες τις διαδικασιες, εκφραζοντας παραλληλα την ελπιδα οτι ο αριθμος των μελων που θα παρουν μερος στις προσυνεδριακες διαδικασιες θα ξεπερασει καθε προηγουμενο.Τελος, ο κ.Σκανδαλιδης,υπογραμμισε οτι το οργανο που συνεδριασε σημερα θα εχει ενα πολυ σημαντικο και ουσιαστικο ρολο, ο οποιος ομως θα πρεπει να επικυρωθει τυπικα στην επομενη Συνοδο της Κεντρικης Επιτροπης.

Χωρις ιδιαιτερα προβληματα συνεχιζεται η αναρρωση του Ανδρεα Παπανδρεου ο οποιος υποβαλλεται καθημερινα σε προγραμμα εντατικης φυσικοθεραπειας στο θωρακα και σε κινησιοθεραπεια. Οι θεραποντες ιατροι εκτιμουν οτι στο τελος του μηνα θα ειναι σε θεση να προσδιορισουν την ημερομηνια εξοδου απο το νοσοκομειο χωρις,ομως, να δεσμευονται για τον καθορισμο της.Ο πρωην πρωθυπουργος συνεχιζει να βρισκεται σε πολυ καλη φυσικη κατασταση, περπαταει για μεγαλα χρονικα διαστηματα εξω απο το δωματιο του και παρακολουθει τις εξελιξεις απο τις εφημεριδες και την τηλεοραση.

Σε θαλασσοταραχη οφειλεται το ατυχημα που συνεβη τα ξημερωματα στο επιβατικο πλοιο, ΝΑΙΑΣ.Στην διαρκεια του ταξιδιου απο τη Ναξο με προορισμο την Ικαρια, εξαιτιας της μεγαλης θαλασσοταραχης ανατραπηκαν δυο νταλικες, με αποτελεσμα να καταπλακωσουν δυο ΙΧ στο γκαραζ του πλοιου.Επιβατες και οδηγοι δηλωσαν μετα το ατυχημα, οτι το πλοιο απεπλευσε απο το λιμανι της Ναξου παρα τα 11 μποφορ που επικρατουσαν στο Ικαριο Πελαγος.

Ανεστειλαν την απεργια διαρκειας που ειχαν εξαγγειλει απο τα μεσανυχτα οι ιδιοκτητες ΔΧ φορτηγων, μετα τη συναντηση που ειχαν με τον υφυπουργο Οικονομικων Γιωργο Ανωμεριτη.

Αναστατωση δημιουργηθηκε τα ξημερωματα στον Ευαγγελισμο απο πυρκαγια που προκαλεσε βραχυκυκλωμα στο υπογειο του νοσοκομειου. Η φωτια, σβηστηκε μετα απο εγκαιρη επεμβαση της πυροσβεστικης.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε κυκλωματα της νυχτας αποδιδει η αστυνομια το επεισοδιο που σημειωθηκε το βραδι, οταν αγνωστοι πυροβολησαν τον τοιχο του σπιτιου του λαικου τραγουδιστη Αντυπα, στο Παλαιο Φαληρο.Η σφαιρα εσπασε το τζαμι και κατεληξε στην οροφη της κρεβατοκαμαρας, οπου ο τραγουδιστης κοιμοταν με τη συζυγο του.Η αστυνομια πιστευει οτι οι δραστες ειναι κακοποιοι που εκβιαζουν καταστηματαρχες νυχτερινων κεντρων και επωνυμους λαικους τραγουδιστες, ωστε να τους προσφερουν προστασια εναντι αδρας αμοιβης.

Νεκρος μεσα σε σκηνη σε παρκο στον Αγιο Αρτεμιο, βρεθηκε σημερα ενας 60χρονος.Ο νεκρος ηταν τυλιγμενος με μια κουβερτα και εφερε πολλα τραυματα σε διαφορα σημεια του σωματος του, απο αιχμηρο αντικειμενο.Η υποθεση εχει διχασει αστυνομικους και ιατροδικαστες, καθως οι πρωτοι επιμενουν οτι προκειται για εγκληματικη ενεργεια, ενω οι δευτεροι εκφραζουν την ακριβως αντιθετη αποψη.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Την εκθεση, Ο νεολιθικος πολιτισμος στην Ελλαδα, εγκαινιασε το απογευμα στο Μεγαρο Σταθατου, ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κωνσταντινος Στεφανοπουλος.Τα εκθεματα προερχονται απο 48 μουσεια της Ελλαδας και απο τεσσερα της Κυπρου. Η πρωτοβουλια της εκθεσης οφειλεται στην προεδρο του Ιδρυματος, Νικολαου Π.Γουλανδρη, κ.Ντολι Γουλανδρη.

Βαρεις χαρακτηρισμους εξαπελυσε το ΚΚΕ, εναντιον των υπουργων Αναπτυξης, Βασως Παπανδρεου και Πολιτισμου, Σταυρου Μπενου, για την παραχωρηση του μικρου θεατρου της Αρχαιας Επιδαυρου στο Συλλογο Φιλων της Μουσικης.Κανει λογο για εξοφληση γραμματιων στα επικινδυνα εκδοτικα συμφεροντα, επιτρεποντας στον κ. Χρηστο Λαμπρακη να κατοχυρωσει υπερ του το μικρο θεατρο.Στην συνεχεια, ερωτα τους δυο υπουργους γιατι δεν χρησιμοποιουνται κρατικοι και Κοινοτικοι ποροι για την συντηρηση των αρχαιων και γιατι, αντι των επιστημονων, να προτιμαται ενας εκδοτης για την αξιοποιηση του μικρου θεατρου.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μπλεγμενος σε υποθεση ναρκωτικων και δολοφονιας, φερεται ο Αμερικανος μπασκετμπολιστας του Παναθηναικου, Ντομινικ Γουιλκινς, συμφωνα με το Ασοσιειτεντ Πρες. Το θεμα, προεκυψε, οπως αναφερει το ειδησεογραφικο πρακτορειο, με την καταθεση ενος μαρτυρα σε ιατροδικαστικη ερευνα για την δολοφονια του Φιλιπ Κολχ και της φιλης του Μπιανκα Εβανς, οι οποιοι βρεθηκαν απανθρακωμενοι στο αυτοκινητο τους στις Μπαχαμες, το 1991. Ο μαρτυρας, που ειναι αστυνομικος και ανηψιος του θυματος, κατεθεσε, την περασμενη Τριτη, οτι ο Γουιλκινς προσφερε 100.000 δολλαρια στον Φιλιπ Κολχ, προκειμενου να του προμηθευσει κοκαινη. Συμφωνα με την καταθεση του μαρτυρα, ο Ντομινικ δεν παρελαβε ποτε τα ναρκωτικα, ενω ειχε ηδη καταβαλλει τα χρηματα και λιγες ημερες αργοτερα βρεθηκε το ζευγαρι απανθρακωμενο στο αυτοκινητο του.

Ο ασος του ΠαναΘηναικου, δηλωσε στο Ασοσιειτεντ Πρες: Εχω παει στις Μπαχαμες δωδεκα με δεκατρεις φορες για διακοπες και διαφορα σπορτ καμπ. Εκατο χιλιαδες δολλαρια εχω δωσει μονο στην μητερα μου. Ο Γουιλκινς σε δηλωση που εκανε το απογευμα τονισε: Αντιλαμβανομαι ποσο μεγαλο ειναι δημοσιογραφικα το θεμα. Για εμενα, ομως, ειναι ανυπαρκτο και αστειο. Φιλοι και εχθροι γνωριζουν, οτι ποτε δεν εχω αναμιχθει σε τετοιες υποθεσεις. Η μοναδικη επιθυμια μου ειναι να συγκεντρωθω στις επαγγελματικες υποχρεωσεις μου.

Την αποφαση του να ξοδεψει οσα χρηματα χρειαζονται για να οδηγησει τον Παναθηναικο στην κατακτηση του Ευρωπαικου πρωταθληματος μπασκετ, εξεφρασε στο πρακτορειο ειδησεων Ροιτερ ο προεδρος του πρασινου ΤΑΚ Παυλος Γιαννακοπουλος.Επισημαινει μαλιστα οτι αν η ομαδα του δεν κατακτησει φετος το Ευρωπαικο Πρωταθλημα,θα το κανει του χρονου. Ακομη, ο κ.Γιαννακοπουλος, που συμφωνα με το πρακτορειο Ροιτερ εχει ξοδεψει περιπου 6.7 δισεκατομμυρια δραχμες τα τεσσερα τελευταια χρονια για να ενισχυσει την ομαδα,παραδεχθηκε οτι ο προπονητης του Παναθηναικου Μποζινταρ Μαλκοβιτς περιορισε το Ντομινικ Γουιλκινς στα πρωτα παιχνιδια της περιοδου.

Απο την αλλη πλευρα,ο διεθνης μπασκετμπολιστας του Ολυμπιακου Παναγιωτης Φασουλας, εδωσε και αυτος την εκτιμηση του για την μελλοντικη πορεια της ομαδας του στο Ευρωπαικο πρωταθλημα, οπου οι ερυθρολευκοι εφτασαν και τα δυο προηγουμενα χρονια στον τελικο αλλα δεν καταφεραν να κατακτησουν το τροπαιο. Πιστευω οτι η Ρεαλ ηταν ο χειροτερος αντιπαλος για μας. Οι αναμετρησεις απεναντι στην βασιλισσα της Ευρωπης, η οποια μαλιστα θα εχει πλεονεκτημα εδρας, θα ειναι παρα πολυ δυσκολες για τον Ολυμπιακο, δηλωσε στο Ροιτερ ο Φασουλας.Ο εκπροσωπος τυπου των Πειραιωτων Γιαννης Φιλερης,εδωσε παντως,μια διαφορετικη εκτιμηση επισημαινοντας οτι η Ρεαλ δεν εχει στις ταξεις της τον Αρβιντας Σαμπονις και ετσι ειναι πιο αδυνατη απο οτι περυσι. Εχουν ,ειπε,το πλεονεκτημα εδρας, αλλα και εμεις δεν θα ειμαστε ενας ευκολος αντιπαλος.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Εικονα σταθεροποιησης παρουσιασε η αγορα του Χρηματιστηριου στη σημερινη συνεδριαση και ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε με οριακη ανοδο 0,09% στις 976,21 μοναδες. Σε εβδομαδιαια βαση ο δεικτης σημειωσε μικρη υποχωρηση κατα 0,52%. Η αξια των συναλλαγων εφθασε στα 5,3 δις. δρχ. Συνολικα διακινηθηκαν 220 μετοχες εκ των οποιων 89 εκλεισαν με ανοδο, 112 με πτωση και 28 παρεμειναν αμεταβλητες. Οι επιμερους δεικτες παρουσιασαν τις εξης μεταβολες: Τραπεζες: ανοδος 0,24%, Ληζινγκ: πτωση 0,11%, Ασφαλειες: πτωση 0,51%, Επενδυσεις: πτωση 0,58%, Βιομηχανιες: ανοδος 0,16%, Κατασκευαστικες: πτωση 0,66%, Συμμετοχων: ανοδος 0,77%, Διαφορες: ανοδος 0,17%. Ο δεικτης Παραλληλης Αγορας υποχωρησε κατα 0,51%.

Μικρη ανοδο σημειωσε το δολαριο στην εγχωρια αγορα συναλλαγματος και θα πωλειται τη Δευτερα απο τις εμπορικες τραπεζες στις 244,43 δρχ.

Συναλλαγμα              ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ     ΑΓΟΡΑ     ΠΩΛΗΣΗ
ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ       182.000   181.454    182.546

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα ειναι και αυριο ο καιρος σ'ολη τη χωρα με βροχες και διαστηματα ηλιοφανειας.Οι ανεμοι θα ειναι δυτικοι βορειοδυτικοι μετριοι και τοπικα ισχυροι.Η θερμοκρασια θα κυμανθει στα βορεια -2 με 7 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 2 με 12 και στα νησια του Αιγαιου 9 με 14 βαθμους Κελσιου.Σχεδον αιθριο καιρο θα εχει αρχικα η Αθηνα με πιθανοτητα βροχης τις απογευματινες ωρες.Οι ανεμοι θα ειναι δυτικοι και η θερμοκρασια στην πολη θα κυμανθει 6 με 12 βαθμους Κελσιου.Συννεφια θαχει αυριο η Θεσσαλονικη,πιθανοτατα μαλιστα αργα το απογευμα να χιονισει προσκαιρα.Οι ανεμοι θα πνεουν απο βορειες διευθυνσεις και η θερμοκρασια θα κυμανθει απο 1 εως 6 βαθμους
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Saturday, 24 February 1996 - 09:30:33