Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Feb. 27)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Ικανοποιημενη ειναι η κυβερνηση για τα αποτελεσματα του Συμβουλιου Υπουργων στις Βρυξελλες.Δεν προκειται να συνεργαστουμε για τη χρηματοδοτηση της Τουρκιας,εφοσον αυτη δεν ανταποκρινεται στις δεσμευσεις της,τονισε ο Δημητρης Ρεππας.
  • Για βαρυτατα σφαλματα που οδηγησαν σε οδυνηρη ηττα κανει λογο η Νεα Δημοκρατια.Για Βατερλω κυβερνητικων χειρισμων μιλα ο Αντωνης Σαμαρας.Αυτοσυγκρατηση συστηνει ο Κωνσταντινος Μητσοτακης.
  • Στη βουλη αυριο η συμβαση για τη ζευξη Ριου-Αντιρριου.Εντος των προσεχων ημερων ο αναδοχος για τη λεωφορο Σταυρου-Ελευσινας.
  • Επανερχονται τα σεναρια περι διαρχιας στο ΠΑΣΟΚ.Τα κομματα πηγαινουν σε εκλογες με τον προεδρο τους δηλωνει ο Τηλεμαχος Χυτηρης. Διαψευδει ο Αποστολος Κακλαμανης τις φημες περι μετωπου με Αρσενη και Τσοχατζοπουλο.
  • Επιφυλακτικοι οι σεισμολογοι για το σεισμο 4,7 Ριχτερ στην Πτολεμαιδα.Παρακολουθουν απο κοντα το φαινομενο.
  • Απεργουν αυριο και μεθαυριο οι γιατροι του ΙΚΑ.
  • Οι πρυτανεις επικρινουν το υπουργειο Παιδειας για αδρανεια να αποδεσμευθουν 173 δις δρχ απο το δευτερο πακετο Ντελορ.
  • Σε τεστ για την ικανοτητα της αναπνευστικης και νεφρικης λειτουργιας υποβαλλεται απο αυριο ο Ανδρεας Παπανδρεου,που δεν αποκλειεται να βγει το Σαββατο απο το νοσοκομειο.
  • Σε επαναληπτικες εκλογες οδηγουνται την Κυριακη 15 δικηγορικοι συλλογοι της χωρας.
  • Ετοιμη να συντριψει οποιονδηποτε την απειλει,δηλωνει η Κουβα μετα τις νεες κυρωσεις που της επεβαλλαν οι Ηνωμενες Πολιτειες.
  • Τσιλερ και Γιλμαζ συναντωνται αυριο προκειμενου να συζητησουν τις λεπτομερειες για το σχηματισμο κυβερνησης στην Τουρκια.
  • Εβδομηντα νεκροι απο πτωση σουδανικου αεροσκαφους.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ικανοποιημενη ειναι η κυβερνηση απο τα αποτελεσματα του χθεσινου Συμβουλιου Υπουργων, δεδομενου οτι οπως ανεφερε ο κυβερνητικος εκπροσωπος,οι Ευρωπαιοι εταιροι για πρωτη φορα συμμεριστηκαν τις ελληνικες θεσεις, για το οτι οι τουρκικες διεκδικησεις στο Αιγαιο, ειναι θεμα που αφορα το Διεθνες Δικαιο και ως τετοιο μπορει να απασχολησει το Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης.Ο κ.Ρεππας δεν απεκρυψε οτι η κυβερνηση θα ηταν περισσοτερο ικανοποιημενη αν η ανακοινωση της Ιταλικης Προεδριας αποτελουσε αποφαση του Συμβουλιου των Υπουργων.Ο εκπροσωπος αναγνωρισε οτι το θετικο αποτελεσμα δεν σημαινει πως λυθηκαν τα προβληματα και υπενθυμισε δηλωση του Πρωθυπουργου, ο οποιος ανεφερε οτι ``η μικρη στροφη`` που παρατηρηθηκε πρεπει να παρει ουσιαστικες διαστασεις.Σχετικα με τη σταση της ελλαδος στο θεμα του Χρηματοδοτικου Πρωτοκολλου προς την Τουρκια, ο κ. Ρεππας δηλωσε οτι η κυβερνηση δεν ειναι ευκολο να συνεργαστει στο ζητημα αυτο, εφοσον η Τουρκια, δεν ανταποκρινεται στις δεσμευσεις και υποχρεωσεις που ανελαβε στο πλαισιο της συμφωνιας Τελωνειακης Συνδεσης.Ο κ.Ρεππας κατηγορησε τη Νεα Δημοκρατια οτι συμμαχει με το ψευδος και ασκει τρεχουσα αντιπολιτευση για εφημερη καταναλωση και οτι στο εργο της κυβερνησης, αντιπαραθετει το ψεμα των λογων της.

Την ιδια ωρα η κυβερνηση δεχεται τις επικρισεις της αντιπολιτευσης για τη χθεσινη εκβαση του Συμβουλιου Υπουργων Εξωτερικων της Ευρωπαικης Ενωσης.Για βαρυτατα σφαλματα που οδηγησαν τη χωρα σε οδυνηρη ηττα κανει λογο η Νεα Δημοκρατια και επικρινει την κυβερνηση οτι αποδεχθηκε την υπαρξη εδαφικων διαφορων με την Τουρκια,συζητωντας μαλιστα διαδικασιες επιλυσης τους.Για Βατερλω των κυβερνητικων χειρισμων μιλησε και ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης Αντωνης Σαμαρας υποστηριζοντας οτι η κυβερνηση εδειξε ανικανοτητα να σηκωσει το βαρος τετοιων προβληματων και την καλεσε να υιοθετησει τη λογικη εθνικης συνεννοησης για τη χαραξη αρραγους μετωπου.Αυτοσυγκρατηση και υπευθυνοτητα συνεστησε ο πρωην πρωθυπουργος Κωνσταντινος Μητσοτακης,σημειωνοντας οτι η χωρα μας εχει απολυτο δικιο αλλα ο δρομος που εχουμε να διανυσουμε δεν ειναι σπαρμενος με ροδοπεταλα.

Στη Ρωμη η Τανσου Τσιλερ δεν φαινεται να απεσπασε τη συμπαρασταση που ανεμενε απο την Ιταλικη προεδρια στην Ευρωπαικη Ενωση. Στοχος της επισκεψης ειναι να εξουδετερωθουν οι ελληνικες κινησεις για εμπλοκλη της κοινοτικης οικονομικης βοηθειας προς την Αγκυρα.Στη Βονη ο υφυπουργος Εξωτερικων,Χανς Ντιντριχ φον Πλετς διαβεβαιωσε την ελληνικη κοινοβουλευτικη αντιπροσωπεια που βρισκεται στη γερμανικη πρωτευουσα,οτι η Γερμανια θα υποστηριξει στη διακυβερνητικη διασκεψη την εισαγωγη ρητρας ασφαλειας για την κατοχυρωση των συνορων των χωρων μελων της Ευρωπαικης Ενωσης.Αναφερομενος στο θεμα της Ιμιας ο Γερμανος αξιωματουχος ειπε πως απο νομικης πλευρας τα πραγματα ειναι καθαρα υπερ των ελληνικων θεσεων,αλλα προσθεσε οτι υπαρχει και η πολιτικη διασταση του προβληματος που πρεπει να αντιμετωπισθει.

Η πορεια υλοποιησης των μεγαλων εργων,συζητηθηκε στη σημερινη συνεδριαση της Κυβερνητικης Επιτροπης,υστερα απο εισηγησεις που εκαναν οι αρμοδιοι υπουργοι ΠΕΧΩΔΕ και Εθνικης Οικονομιας.Στη συνεδριαση διαπιστωθηκε οτι το προγραμμα εξελισσεται συμφωνα με τους στοχους της κυβερνησης,ωστοσο τονισθηκε οτι υπαρχουν τομεις οπου κρινεται αναγκαια περαιτερω ενταση των προσπαθειων και μεγαλυτερος συντονισμος.Επισης κριθηκε ικανοποιητικη η απορροφητικοτητα των κοινοτικων πορων και η Κυβερνητικη Επιτροπη αποφασισε να συστησει διυπουργικη ομαδα που θα μελετησει τροπους εξευρεσης προσθετων χρηματοδοτικων πορων.Αυριο κατατιθεται στη βουλη η συμβαση για τη ζευξη Ριου-Αντιρριου,ενω εντος των προσεχων ημερων αναμενεται να κηρυχθει οριστικος αναδοχος για την κατασκευη της λεωφορου Σταυρου - Ελευσινας. Η Νεα Δημοκρατια σε ανακοινωση της υποστηριζει οτι εχει απορροφηθει μονο το 36% των κοινοτικων πορων και για το θεμα αυτο επιρριπτει ευθυνη στον πρωθυπουργο.

Η κυβερνηση παντως δινει ιδιαιτερη εμφαση στον τομεα της οικονομιας. Αυριο ο πρωθυπουργος θα συναντηθει με το προεδρειο της ΓΣΕΕ,το οποιο θα του εκθεσει τα προβληματα της εργατικης ταξης,ενω αναλογες συναντησεις θα εχει με την ΑΔΕΔΥ,τον ΣΕΒ και τις αγροτικες οργανωσεις.Την Παρασκευη θα συνεδριασει το υπουργικο συμβουλιο με κυριο θεμα την πορεια της οικονομιας,ενω την Πεμπτη ο πρωθυπουργος θα δωσει συνεντευξη τυπου.Ο διοικητης της Εθνικης Τραπεζας Θεοδωρος Καρατζας προανηγγειλε σημερα περαιτερω πτωση των επιτοκιων.

Αναβληθηκε η προγραμματισμενη για σημερα συνεδριαση του Εκτελεστικου Γραφειου του ΠΑΣΟΚ,στη διαρκεια της οποιας επροκειτο να συζητηθει η πορεια του προσυνεδριακου διαλογου.Αισθηση παντως προκαλεσε συνεντευξη του Τηλεμαχου Χυτηρη,ο οποιος εκτιμα πως ο Ανδρεας Παπανδρεου,τυπικα,θα μπορουσε να επιστρεψει στην πρωθυπουργια λεγοντας οτι ναι μεν η κυβερνηση Σημιτη πρεπει να εξαντλησει την τετραετια,αλλα τα κομματα πηγαινουν στις εκλογες με επικεφαλης των προεδρο τους. Την ιδια ωρα ο προεδρος της βουλης διαψευδει,ως εντελως ανυποστατα δημοσιευματα που τον φερουν να εχει συστησει μετωπο με τους Ακη Τσοχατζοπουλο και Γερασιμο Αρσενη,υπερ του πρωτου και κατα του Κωστα Σημιτη,ενοψει του συνεδριου.Δεν κανω με κανεναν μετωπα και δινω παντα το παραδειγμα των προσωπικων θυσιων,τονιζει ο κ.Κακλαμανης προσθετοντας οτι παντα εργαζεται για την ενοτητα του ΠΑΣΟΚ.Απο την πλευρα του ο Γιωργος Παπανδρεου σε συνεντευξη του προειδοποιει πως αν συνεχισθουν οι πτερυγες,οι συστοιχησεις και οι ομαδες τοτε το ΠΑΣΟΚ θα τελειωσει.Προσθετει επισης,οτι δεν πρεπει να ξεκιναμε με εκ προοιμιου αμφισβητηση του πρωθυπουργου. Συναντηθηκαν το πρωι στη Νεα Υορκη παρουσια του μεσολαβητη των Ηνωμενων Εθνων Σαιρους Βανς, ο μονιμος αντιπροσωπος της Ελλαδας στα Ηνωμενα Εθνη, Πρεσβης Χριστος Ζαχαρακις, με τον ομολογο του της Πρωην Γιουγκοσλαβικης Δημοκρατιας της Μακεδονιας, Ιβαν Τοσεφσκι. Οι τρεις ανδρες απεφυγαν να αναφερθουν στο περιεχομενο της συζητησης τους -- χαρακτηριστικη ειναι η δηλωση του κυριου Βανς οτι "συζητησαμε διαφορα θεματα κι ειχαμε ενα πολυασχολο πρωι." Απαντωντας σε ερωτηση δημοσιογραφου ο αντιπροσωπος των Σκοπιων δηλωσε οτι η πολιτικη ασταθεια που διακατεχει την χωρα του δεν προκειται να επηρεασει τις διαπραγματευσεις για το ονομα. Οι δυο πλευρες ειναι να συναντηθουν ξανα στα μεσα Απριλιου.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιλμαζ και Τσιλερ συναντωνται αυριο στην Αγκυρα προκειμενου να υπογραψουν προκαταρκτικο πρωτοκολλο με τις συμφωνημενες αρχες συνεργασιας για τον σχηματισμο κυβερνησης συνασπισμου.Η νεα κυβερνηση θα εχει σχηματισθει το αργοτερο μεχρι το Σαββατοκυριακο και θα στηριζεται στην εκ περιτροπης αναληψη της πρωθυπουργιας. Την ιδια ωρα ομως, ο κυριος Γιλμαζ δεχεται ισχυρες πιεσεις απο οκτω βουλευτες του οτι σε περιπτωση σχηματισμου κυβερνησης με την Τσιλερ θα αποχωρησουν απο το κομμα.

Εβδομηντα ατομα σκοτωθηκαν χθες βραδι οταν μεταγωγικο αεροσκαφος της σουδανικης πολεμικης αεροποριας συνετριβη, νοτια της πρωτευουσας Χαρτουμ.Αγνωστα παραμενουν τα αιτια του δυστυχηματος ενω αυτοπτες μαρτυρες δηλωσαν οτι την ωρα της πτωσης του, το αεροσκαφος ηταν ηδη τυλιγμενο στις φλογες.

Πολιτικη βια εχει ξεσπασει στην Αλβανια τρεις μηνες πριν απο την διεξαγωγη των εκλογων, με την εκρηξη παγιδευμενου αυτοκινητου στο κεντρο των Τιρανων που στοιχισε τη ζωη τριων ατομων.Η αστυνομια συνελαβε τρια πρωην μελη της μυστικης αστυνομιας Σιγκουριμι, ως υποπτα οτι εργαζονται για τις σερβικες μυστικες υπηρεσιες. Νωριτερα ειχαν συλληφθει 33 εργαζομενοι της μεγαλυτερης εφημεριδας της χωρας, οι οποιοι απελευθερωθηκαν λιγες ωρες αργοτερα.

Τουλαχιστον εξι ατομα σκοτωθηκαν και δεκαδες τραυματισθηκαν, σε καραμπολα 60 αυτοκινητων στον αυτοκινητοδρομο του βορειο-δυτικου Βελγιου.Στην διαρκεια της συγκρουσης που οφειλεται στην ομιχλη, τριαντα ΙΧ αυτοκινητα και φορτηγα επιασαν φωτια, ενω πολλοι ανθρωποι ειναι παγιδευμενοι στα συντριμμια των αυτοκινητων.

Η Σερβια επετρεψε στα Ηνωμενα Εθνη να ανοιξουν γραφειο στο Βελιγραδι για την παρακολουθηση της καταστασης των ανθρωπινων δικαιωματων σε ολο το εδαφος της Ομοσπονδιακης Δημοκρατιας της Γιουγκοσλαβιας,περιλαμβανομενου και του Κοσσυφοπεδιου.

Στην κοψη του ξυραφιου ειναι εκ νεου οι σχεσεις του Ισραηλ με την Παλαιστινη, μετα τις απανωτες βομβιστικες επιθεσεις στην Ιερουσαλημ οπου 25 ατομα εχασαν τη ζωη τους.Ο Γιασερ Αραφατ, πιεζομενος απο τις ΗΠΑ και το Ισραηλ να καταστειλει τη δραση των ισλαμικων ομαδων, κατηγγειλε για μια ακομη φορα τους ισραηλινους εξτρεμιστες οτι βοηθησαν στην οργανωση των επιθεσεων αυτων.Στην Γαζα, η παλαιστινιακη αστυνομια συνελαβε μελη της Χαμας και της Τζιχαντ, ανεβαζοντας ετσι σε 90 τον αριθμο των συλληφθεντων ισλαμιστων.Τα συλλυπητηρια της ελληνικης κυβερνησης προς τις οικογενειες των θυματων, εξεφρασε η ελληνικη κυβερνηση, καταδικαζοντας παραλληλα τις τρομοκρατικες αυτες ενεργειες.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιφυλακτικοι εμφανιζονται οι σεισμολογοι για την εξελιξη του σεισμου 4,7 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ που σημειωθηκε λιγο πριν τα μεσανυχτα στην Πτολεμαιδα και σκορπισε ανησυχια στους κατοικους της περιοχης.Λιγο μετα το μεσημερι σημειωθηκε και νεα σεισμικη δονηση 3,9 Ριχτερ,που ενετεινε ακομη περισσοτερο την ανησυχια των κατοικων.Με αποφαση του Νομαρχη δε λειτουργησαν σημερα στην Πτολεμαιδα τα σχολεια,οι επιστημονες συστηνουν προσοχη στα παλαια κτιρια,που ειχαν υποστει ζημιες απο τον καταστροφικο σεισμο και σπευδουν στην περιοχη για να παρακολουθησουν το φαινομενο.

Συγκεντρωση διαμαρτυριας μπροστα απο τη Νομαρχια Πιεριας στην Κατερινη,πραγματοποιησαν οι κτηνοτροφοι του νομου,οπου επεδωσαν ψηφισμα με τα αιτηματα τους.Οι κτηνοτροφοι ζητουν αυξηση της τιμης του γαλακτος,παταξη της λαθραιας εισαγωγης γαλακτοκομικων προιοντων, μειωση των τιμων των ζωοτροφων,επιδοτηση των κτηνοτροφικων φαρμακων και αυξηση του αριθμου των κτηνιατρων κατα νομο.Ο νομαρχης χαρακτηρισε τα αιτηματα δικαια, και υποσχεθηκε να τα προωθησει στο Υπουργειο Γεωργιας.

Για αδρανεια του Υπουργειου παιδειας να καταβαλει 173 δις.δραχμες που αναλογουν στην Τριτοβαθμια εκπαιδευση απο το δευτερο πακετο Ντελορ,κανουν λογο οι πρυτανεις των πανεπιστημιων.Οι πρυτανεις αμφισβητουν τις δηλωσεις του Υπουργου παιδειας που υποστηριζει την εγκριση των προγραμματων ως το τελος Μαρτιου,ενω το Σαββατο συνεδριαζουν στα Χανια,προκειμενου να καθορισουν την στασης τους. Αυριο απεργουν οι διοικητικοι υπαλληλοι του Μετσοβειου Πολυτεχνειου, με αιτημα την αυξηση των μηνιαιων αποδοχων τους κατα 35% που εχουν ηδη λαβει οι πανεπιστημιακοι δασκαλοι.

Σαρανταοκταωρη πανελλαδικη απεργια για αυριο και μεθαυριο εξηγγειλαν οι γιατροι του ΙΚΑ.Ζητουν να μονιμοποιηθουν οι συμβασιουχοι συναδελφοι τους, να τους δοθει κινητρο παραγωγικοτητας και να ληξει η εκκρεμοτητα που αρχισε με την αποφαση του Διοικητη του ΙΚΑ κ. Γρηγορη Σολωμου, να αφαιρεσει συνταγολογια απο γιατρους που υπερσυνταγογραφουσαν.Ζητουν επισης να γινουν δεκτες οι προτασεις τους για τον εξορθολογισμο του κυκλωματος του φαρμακου στα ασφαλιστικα ταμεια.

Στις επαναληπτικες εκλογες που θα γινουν την Κυριακη θα αναδειχθουν οι νεοι προεδροι και τα διοικητικα συμβουλια,αρκετων δικηγορικων συλλογων της χωρας.Σημερα ολοκληρωθηκε σε Αθηνα και Θεσσαλονικη ο πρωτος γυρος της εκλογικης αναμετρησης.

Στη βουλη κατατιθεται αυριο η συμβαση για τη ζευξη Ριου-Αντιρριου, ενω τις προσεχεις ημερες θα επιλεγει ο αναδοχος για την κατασκευη της λεωφορου Σταυρου-Ελευσινος.Η πορεια των μεγαλων εργων και η απορροφητικοτητα των κοινοτικων πορων,συζητηθηκαν στην κυβερνητικη, οπου αποφασισθηκε η συσταση διυπουργικης ομαδας που θα μελετησει τροπους εξευρεσης προσθετων χρηματοδοτικων πορων.Νεα Δημοκρατια και Πολιτικη Ανοιξη επικρινουν την κυβερνηση για την χαμηλη απορροφητικοτητα των κοινοτικων κονδυλιων.

Επανηλθαν τα σεναρια περι δυαρχιας στο ΠΑΣΟΚ,ενω συντομα αρχιζει ο προσυνεδριακος διαλογος.Αισθηση προκαλεσε συνεντευξη του Τηλεμαχου Χυτηρη,ο οποιος εκτιμα πως ο Ανδρεας Παπανδρεου,τυπικα,θα μπορουσε να επιστρεψει στην πρωθυπουργια λεγοντας οτι ναι μεν η κυβερνηση Σημιτη πρεπει να εξαντλησει την τετραετια,αλλα τα κομματα πηγαινουν στις εκλογες με επικεφαλης τον προεδρο τους. Ο προεδρος της βουλης διεψευσε δημοσιευματα που τον φερουν να εχει συστησει μετωπο με τους Ακη Τσοχατζοπουλο και Γερασιμο Αρσενη, υπερ του πρωτου και κατα του Κωστα Σημιτη, ενοψει του συνεδριου. Ο Γιωργος Παπανδρεου προειδοποιει πως αν συνεχισθουν οι πτερυγες, συστοιχησεις και ομαδες τοτε το ΠΑΣΟΚ θα τελειωσει και προσθετει οτι δεν πρεπει να ξεκιναμε με εκ προοιμιου αμφισβητηση του πρωθυπουργου.

Χωρις ιδιαιτερα προβληματα συνεχιζεται η αποκατασταση της υγειας του Ανδρεα Παπανδρεου και οι θεραποντες γιατροι δεν αποκλειουν το ενδεχομενο να εξελθει το Σαββατο απο το νοσοκομειο

Σε τεντωμενο σχοινι βρισκονται οι σχεσεις του Πατριαρχειου Μοσχας με τον Οικουμενικο Θρονο, εξαιτιας του θεματος που ανεκυψε για την δικαιοδοσια επι της ορθοδοξης εκκλησιας της Εσθονιας.Σε δηλωση του προς το Αθηναικο Πρακτορειο Ειδησεων ο Πατριαρχης Μοσχας και Πασης Ρωσιας, Αλεξιος, δηλωσε οτι δεν υπαρχει σχισμα,αλλα καποιες δυσκολιες και σοβαρα εμποδια στις σχεσεις των δυο Πατριαρχειων.Απαντωντας σε σχετικη ερωτηση, τονισε οτι συμφωνα με το Διπτυχο, το Πατριαρχειο της Κωνσταντινουπολεως εχει τα πρωτεια στον χωρο της Ορθοδοξιας και η Ρωσικη Εκκλησια δεν εχει καμμια απαιτηση να ανελθει σε καλυτερη θεση.

Πεθανε ο Μητροπολιτης Ρεθυμνης και Αυλοποταμου Θεοδωρος, ο οποιος νοσηλευοταν στο Πανεπιστημιακο Νοσοκομειο Ηρακλειου με εντονα προβληματα στην καρδια και στο ουροποιητικο συστημα.

Με αποκλεισμο του εθνικου δρομου Καβαλας - Ξανθης,αντιδρουν οι απολυμενοι εργατουπαλληλοι της βιομηχανιας Πλαστικα Καβαλας, διαμαρτυρομενοι γιατι δεν επιδεικνυεται ενδιαφερον απο το κρατος για το προβλημα τους.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Το βραβειο ΜΙΟΝΕΤΟ, απεσπασε η ελληνικη ταινια μεγαλου μηκους, Σταγονα στον Ωκεανο, της Ελενης Αλεξανδρακη στο Φεστιβαλ του Βερολινου.Το βραβειο αυτο ειναι το μοναδικο που απονεμεται στα πλαισια του φορουμ που παρουσιαστηκε.

Η Σκηνη Κοτοπουλη του Εθνικου Θεατρου, ειναι η νεα εδρα της νεοσυστατης Κρατικης Ορχηστρας Ελληνικης Μουσικης.Η ορχηστρα θα δωσει δεκα συναυλιες με το εργο του Χρηστου Λεοντη, Αριστοφανους Εξοδος, απο τις 4 Μαρτιου και καθε Δευτερα και Τριτη του μηνος.

Οι Νεοελληνικες σπουδες και η νεοελληνικη γλωσσα στον ισπανοφωνο κοσμο, ειναι το θεμα συνεδριου που θα πραγματοποιηθει στη Γραναδα της Ισπανιας.Το συνεδριο θα πραγματοποιηθει απο τις 29 Φεβρουαριου μεχρι 3 Μαρτιου, με την ενισχυση του Ιδρυματος Ελληνικου Πολιτισμου και τη συνεργασια της ελληνικης πρεσβειας στη Μαδριτη.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενα νεο παιχνιδι του ΟΠΑΠ,το ΠΡΟΠΟ - ΓΚΟΛ,ξεκινα απο την Κυριακη με πολυ ευοιωνες προοπτικες για την επιτυχια του οπως τονισε η διοικηση του Οργανισμου. Αντικειμενο του παιχνιδιου, που παιζεται μονο στα πρακτορεια του ΟΠΑΠ, ειναι η προβλεψη 8 αγωνων, επι συνολου 30, οπου θα σημειωθει ο μεγαλυτερος αθροιστικα αριθμος γκολ. Με βαση τα σωστα προγνωστικα, σχηματιζονται τρεις κατηγοριες νικητων, οσοι προεβλεψαν τους 8, τους 7 και τους 6 αγωνες της νικητριας στηλης. Καθε στηλη κοστιζει 30 δραχμες, ενω το λιγοτερο που μπορει να παιξει κανεις ειναι 2 στηλες, δηλαδη 60 δραχμες. Η συμμετοχη στο παιχνιδι ληγει το βραδυ του Σαββατου.

Ο διεθνης μπασκετμπολιστας της ΑΕΚ, Νικος Χατζης, συμπεριεληφθη στην εθνικη ομαδα των ανδρων, για τον αυριανο αγωνα της προκριματικης φασης του Ευρωπαικου Πρωταθληματος που θα γινει στο κλειστο γυμναστηριο των Ολυμπιακων Εγκαταστασεων με αντιπαλο την αντιστοιχη της Γεωργιας. Ο Χατζης, θα αντικαταστησει τον διεθνη παικτη του Ολυμπιακου, Δημητρη Παπανικολαου, ο οποιος βρισκεται στο νοσοκομειο, αφου πασχει απο λοιμωδη μονοπυρηνωση.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Το αγοραστικο ενδιαφερον που εκδηλωθηκε για επιλεγμενους τιτλους των τραπεζων και των βιομηχανιων οδηγησε τον γενικο δεικτη τιμων σε μικρη ανοδο 0,42%, κλεινοντας στις 980,27 μοναδες. Η αξια των συναλλαγων ανηλθε τα 5,4 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες: ανοδος 0,76%, Ληζινγκ: ανοδος 0,50%, Ασφαλειες: πτωση 2,49%, Επενδυσεις: πτωση 0,15%, Βιομηχανιες: ανοδος 0,71%, Κατασκευες: πτωση 0,67%, Συμμετοχων: πτωση 0,02%, Διαφορες: πτωση 1,12%. Ο δεικτης Παραλληλης Αγορας υποχωρησε κατα 0,26%. Συνολικα διακινηθηκαν 234 μετοχες εκ των οποιων 68 εκλεισαν με ανοδο, 142 υποχωρησαν και 24 παρεμειναν σταθερες. Σε χαμηλοτερα επιπεδα εκλεισε το δολαριο στην εγχωρια αγορα συναλλαγματος και θα πωλειται αυριο απο τις εμπορικες τραπεζες στις 242,818 δραχμες.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αραιες νεφωσεις θα εχει αυριο η Μακεδονια και τα νησια του ανατολικου Αιγαιου,ενω στην υπολοιπη χωρα ενδεχεται να σημειωθουν ασθενεις βροχες τις απογευματινες ωρες.Οι ανεμοι στα ανατολικα θα ειναι βορειοανατολικοι μετριοι μεχρι ισχυροι και στα δυτικα νοτιοανατολικοι ισχυροι μεχρι πολυ ισχυροι και τοπικα θυελλωδεις.Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει μειον 4 με 8 βαθμους,στα υπολοιπα ηπειρωτικα μειον 1 με 12 και στα νησια 6 με 14.Λιγες νεφωσεις,κατα περιοδους αυξημενες,μετριους μεχρι ισχυρους ανεμους και θερμοκρασια 4 με 11 και
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Tuesday, 27 February 1996 - 22:42:19