Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Mar. 12)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Επιβεβαιωνει η κυβερνηση τις εντολες που εχει δωσει προς την ελληνικη διπλωματικη αντιπροσωπεια στα Σκοπια για εξομαλυνση των σχεσεων με την εξευρεση συμβιβαστικης λυσης στο ονομα.
  • Τις εξελιξεις στο Σκοπιανο και τις ελληνοτουρκικες σχεσεις συζητησαν οι κυριοι Στεφανοπουλος και Μητσοτακης.
  • Η Ελλαδα θα συνεχισει το διαλογο χωρις καμια δεσμευση για την εξευρεση οριστικης λυσης δηλωνει ο Ακης Τσοχατζοπουλος.
  • Για ενοχη σιωπη κυβερνησης και αξιωματικης αντιπολιτευσης στις προτασεις της Πολιτικης Ανοιξης μιλα ο Αντωνης Σαμαρας.
  • Η ασφαλεια και η συνεργασια στην περιοχη των Βαλκανιων θα συζητηθει το Σαββατο στη συναντηση των υπουργων Εξωτερικων Ελλαδας - Βουλγαριας - Ρουμανιας.
  • Αλλαγες στο συστημα τιμολογησης της ΔΕΗ υποσχεται η Βασω Παπανδρεου διευκρινιζει ομως οτι δεν θα υπαρξει επιστροφη χρηματων.
  • Δεν εμειναν ικανοποιημενοι οι συνταξιουχοι απ'οσα τους ειπε ο πρωθυπουργος και δηλωνουν οτι θα συνεχισουν τις κινητοποιησεις.
  • Ανεστειλαν τις κινητοποιησεις τους οι οικοδομοι μετα την υποσχεση του υπουργου Εργασιας οτι θα ικανοποιησει τα βασικα αιτηματα τους.
  • Σε επιφυλακη τα υπουργεια Δημοσιας Ταξης και Αμυνας υστερα απο πληροφοριες για τρομοκρατικο κτυπημα.
  • Δημοσιο διαλογο για το θεσμο της δωρεαν παιδειας ζητα ο Γιωργος Παπανδρεου.
  • Συνεχιζονται οι κινητοποιησεις των γιατρων του ΙΚΑ, των φαρμακοποιων και των εργαζομενων στα δημοσια νοσοκομεια.Κλειστα τα ΤΕΙ της χωρας με εξαιρεση την Πατρα.
  • Ενισχυονται και αλλο οι αστυνομικες δυναμεις της Κερκυρας για τη συλληψη των 25 κρατουμενων που συνεχιζουν να διαφευγουν.
  • Καταληψη της κεντρικης εισοδου του Δημαρχιακου Μεγαρου Πειραια απο τους εργαζομενους στο Δημο.
  • Συμπλοκες και καταδιωξεις αστυνομικων και κακοποιων σε Αθηνα και Ρεθυμνο.
  • Ψηφο εμπιστοσυνης ελαβε η κεντροδεξια κυβερνηση συνασπισμου της Τουρκιας.
  • Αρχισαν να καταφθανουν ενας ενας οι ηγετες στο αιγυπτιακο θερετρο για την αυριανη Συνοδο Κορυφης για την ειρηνη στη Μεση Ανατολη.
  • Σημαντικους αγωνες στην Ευρωπη δινουν σημερα ΠΑΟΚ,Παναθηναικος και Ολυμπιακος.Ο ΠΑΟΚ διεκδικει το Ευρωπαικο Κυπελλο στο μπασκετ και Παναθηναικος και Ολυμπιακος την προκριση τους στο φαιναλ φορ.
  • Σε κρισιμη κατασταση νοσηλευεται ο πρωην ομοσπονδιακος τεχνικος Αντωνης Γεωργιαδης μετα απο τροχαιο.
  • Προσκαιρη βελτιωση προβλεπει για αυριο η Μετεωρολογικη Υπηρεσια
  • Μικρη υποχωρηση, 0,34% στο Χρηματιστηριο.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εμμεση επιβεβαιωση σημερα απο την κυβερνηση της δημοσιοποιησης, προσφατα,απορρητων εγγραφων του υπουργειου των Εξωτερικων,που απευθυνετο προς την ελληνικη διπλωματικη αντιπροσωπεια στα Σκοπια και ανεφερετο στην πληρη ομαλοποιηση των σχεσεων των δυο χωρων.Ο κυβερνητικος εκπροσωπος αφησε εμμεσως πλην σαφως να εννοηθει οτι τα εγγραφα που δημοσιοποιησε ο Τυπος της Κυριακης ειναι αληθινα. Συμφωνα με το δημοσιευμα το υπουργειο Εξωτερικων ζητει απο την ελληνικη διπλωματικη αντιπροσωπεια να μεταφερει στη σκοπιανη ηγεσια οτι η Αθηνα προσβλεπει στην πληρη ομαλοποιηση των σχεσεων των δυο χωρων που προυποθετει την εξευρεση συμβιβαστικης λυσης για την ονομασια.Ο κ.Ρεππας δηλωσε σημερα οτι η ενδιαμεση συμφωνια προβλεπει τη συνεχιση των διαπραγματευσεων με σκοπο την επιτευξη συμφωνιας για το ονομα και τονισε οτι μοναδικος διαυλος διαπραγματευσεων ειναι αυτος υπο την αιγιδα των Ηνωμενων Εθνων και τη διαμεσολαβη του Σαιρους Βανς.Με ιδιαιτερο ενδιαφερον,παντως,αναμενεται η ομιλια του πρωθυπουργου Κωστα Σημιτη στο Βαλκανικο Επιχειρηματικο Συνεδριο που διεξαγεται στη Θεσσαλονικη.Μετα την αφιξη του στο αεροδρομιο Μακεδονια ο κ.Σημιτης δηλωσε οτι η βαλκανικη συνεργασια ειναι το μεσο για να εμπεδωσουμε την ειρηνη και την ασφαλεια στην περιοχη.

Το προβλημα των Σκοπιων θα βρεθει στο επικεντρο των διαδοχικων συναντησεων που θα εχει ο κ.Σημιτης την Πεμπτη με τον Αντωνη Σαμαρα,την Αλεκα Παπαρηγα και το Νικο Κωνσταντοπουλο.Τις επαφες αυτες χαρακτηρισε σημερα ο κυβερνητικος εκπροσωπος ως την προσφοροτερη επιλογη για να υπαρξει συνενοηση με τα κομματα και να συγκροτηθει ενα ευρυ μετωπο δυναμεων σε μια κοινη βαση.Ο εκπροσωπος επετεθη κατα του κ.Εβερτ κατηγορωντας τον οτι αποφευγει την προσκληση για διαλογο που του απηυθυνε ο πρωθυπουργος, αρεσκομενος να κανει δημοσιες δηλωσεις στην τηλεοραση κατηγορωντας τους αλλους για φλυαρια.Την πορεια των εθνικων μας θεματων και κυριως τις εξελιξεις στο Σκοπιανο και τις ελληνοτουρκικες σχεσεις συζητησαν σημερα ο προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος και ο πρωην πρωθυπουργος Κωνσταντινος Μητσοτακης.Ο κ.Μητσοτακης,συμφωνα με πληροφοριες,επανελαβε στον προεδρο της Δημοκρατιας τις θεσεις του για συνθετη ονομασια των Σκοπιων και ταχθηκε κατα της συσκεψης των πολιτικων αρχηγων.Ο πρωην πρωθυπουργος δεν θελησε να κανει δηλωσεις παραπεμποντας στη συνεντευξη που θα δωσει μεθαυριο στην Πατρα.Δηλωσε ομως οτι εξεφρασε την ανησυχια του και τη λυπη του για τις κρισεις στις Ενοπλες Δυναμεις.Λιγο πριν αρχισει η συναντηση δημοσιογραφοι ρωτησαν τον κ.Στεφανοπουλο εαν το Σκοπιανο μπαινει στην τελικη ευθεια και ο προεδρος της Δημοκρατιας ζητησε να μην αναμενουν απο εκεινον τετοιες απαντησεις.

Στο σκοπιανο αναφερθηκε ο υπουργος Εσωτερικων Ακης Τσοχατζοπουλος, λεγοντας οτι η Ελλαδα θα συνεχισει το διαλογο χωρις καμια δεσμευση για την εξευρεση οριστικης λυσης χωρις να βιαζεται, να πιεζεται η να εκβιαζεται απο οποιονδηποτε.Ο κ.Τσοχατζοπουλος αναφερθηκε και στις ελληνοτουρκικες σχεσεις, τονιζοντας οτι η χωρα μας πρεπει να αντιπαραθεσει στην Τουρκια μια σταθερη θεση και μια ικανη αποτρεπτικη ισχυ και οχι μια πολιτικη κατευνασμου, η εντυπωση εστω κατευναστικης συμπεριφορας μεχρι τουλαχιστον να αντιστραφουν οι διεθνεις γεωστρατηγικοι και οικονομικοι σχεδιασμοι.Ενοχη χαρακτηριζει τη σιωπη της κυβερνησης και της αξιωματικης αντιπολιτευσης στις προτασεις της Πολιτικης Ανοιξης για το Σκοπιανο, ο Αντωνης Σαμαρας.Ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης αφηνει να εννοηθει οτι κυβερνηση και Νεα Δημοκρατια δεν επιθυμουν την εθνικη συνεννοηση,ευνοωντας συζητησεις παρασκηνιου. Η ασφαλεια και η συνεργασια στην ευρυτερη περιοχη των Βαλκανιων θα ειναι το αντικειμενο συναντησης το Σαββατοκυριακο στη Βαρνα της Βουλγαριας των υπουργων Εξωτερικων Ελλαδας, Βουλγαριας και Ρουμανιας.

Αλλαγες στο συστημα τιμολογησης της ΔΕΗ καθως και δημιουργια Γενικης Γραμματειας Προστασιας του Καταναλωτη, εξηγγειλε σημερα η υπουργος Αναπτυξης, Βασω Παπανδρεου, μετα την κατακραυγη του κοινου για τους φουσκωμενους λογαριασμους της επιχειρησης.Μιλωντας στη συνεδριαση του Εθνικου Συμβουλιου Καταναλωτων, η κ.Παπανδρεου ειπε οτι περιμενει συγκεκριμενες προτασεις και οπου υπαρχουν λαθη στην καταμετρηση θα δικαιωθει ο καταναλωτης.Διευκρινισε ωστοσο, οτι δεν θα υπαρξει επιστροφη χρηματων.Τελος, διαβεβαιωσε οτι θα υπαρξει κοινωνικος διαλογος με τη ΓΣΕΕ, τις παραγωγικες ταξεις και τους καταναλωτες, πριν ληφθει οποιαδηποτε αποφαση.Για αοριστες ρυθμισεις που αφηνουν τον καταναλωτη να διεκδικησει μονος του το δικιο του, εκανε λογο η Πολιτικη Ανοιξη.Στο μεταξυ, οι εργαζομενοι στην επιχειρηση πραγματοποιουν 24ωρη απεργια με οικονομικα και θεσμικα αιτηματα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ψηφο εμπιστοσυνης με 257 ψηφους υπερ και 206 κατα,ελαβε σημερα απο το τουρκικο κοινοβουλιο,η κυβερνηση μειοψηφιας των κομματων της Μητερας Πατριδας του Μεσουτ Γιλμαζ, και του Ορθου Δρομου της Τανσου Τσιλερ.Η νεα τουρκικη κυβερνηση θα ελθει αντιμετωπη με πολλα δυσκολα θεματα, καθως τα κομματα των ισλαμιστων και των αριστερων, υποσχεθηκαν να της κανουν δυκολο τον βιο.

Κλιμακωνεται η ενταση μεταξυ Ταιβαν και Κινας μετα την σημερινη εναρξη αεροναυτικων ασκησεων στα στενα της νησιωτικης χωρας απο τις κινεζικες ενοπλες δυναμεις με πραγματικα πυρα.Η Κινα ανακοινωσε οτι τα γυμνασια θα διαρκεσουν μεχρι τις 20 Μαρτιου, τρεις μολις μερες απο την διεξαγωγη των προεδρικων εκλογων της Ταιβαν, και πρραλληαλ, προειδοποιησε τις ΗΠΑ να μην αναμειχθουν στα γυμνασια.

Αρχισαν να φθανουν σημερα στο αιγυπτιακο θερετρο Σαρμ-ελ-Σειχ, οι ηγετες που θα λαβουν μερος στην αυριανη διασκεψη για την τρομοκρατια. Στην διασκεψη δεν εχουν προσκληθει η Λιβυη,η Συρια,το Ιραν και το Σουδαν που κατηγορουνται οτι υποστηριζουν την πολιτικη βια.Ο υπαρχηγος της Χεζμπολλαχ, τονισε οτι η διασκεψη γινεται για να ενισχυθουν οι ελπιδες για νικη του Ισραηλινου Πρωθυπουργου Σιμον Περες στις εκλογες, και να κατηγορηθουν οι Παλαιστινιακες οργανωσεις.

Την αρση του εμπαργκο στις πωλησεις οπλων στην πρωην Γιουγκοσλαβια,εδωσε με σημερινη του εντολη ο Ρωσος Προεδρος Μπορις Γιελτσιν.Στο Σεραγεβο η αστυνομια της Κροατομουσουλμανικης Ομοσπονδιας, ανελαβε σημερα τον ελεγχο του προαστειου Ιλιτζα, που εγκατελειψαν οι Σερβοι κατοικοι βαζοντας φωτια στα σπιτια τους.

Ο ανωτατος δικαστης Ρενατο Σκουιλαντε συνεληφθη σημερα απο την ιταλικη αστυνομια.Η συλληψη του αφορα τις ερευνες κατα της διαφθορας που διεταξαν εισαγγελεις του Μιλανου, οι οποιοι χειριζονται την υποθεση καθαρα χερια.Η εισαγγελια αρνηθηκε να κανει οποιοδηποτε σχολιο σχετικα με την συλληψη του Σκουιλαντε.

Ο Ιρλανδικος Δημοκρατικος Στρατος ανελαβε σημερα την ευθυνη για τη βομβιστικη επιθεση που πραγματοποιηθηκε τη νυκτα της Παρασκευης στο δυτικο Λονδινο χωρις να προκαλεσει θυματα.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δυσαρεστημενοι εφυγαν οι συνταξιουχοι απο το γραφειο του πρωθυπουργου με το οποιο ειχαν συναντηση το πρωι, καθως, οπως υποστηριζουν, δεν τους ειπε τιποτα καινουργιο και δεν εδειξε την απαιτουμενη πολιτικη βουληση για την επιλυση των προβληματων. Ο κ.Σημιτης ειπε οτι τα προβληματα τους θα αντιμετωπιστουν σε δυο επιπεδα.Το πρωτο αφορα τους χαμηλοσυνταξιουχους για τους οποιους οι τελικες αποφασεις θα ανακοινωθουν ως το τελος Ιουνιου.Το δευτερο αφορα στην επανεξεταση συνολικα του ασφαλιστικου συστηματος ωστε να γινει πιο ορθολογικο και δικαιο.Νωριτερα, οι συνταξιουχοι ειχαν πραγματοποιησει συγκεντρωση στην πλατεια Κανιγγος και στην συνεχεια, συλλαλητηριο και πορεια προς το Μεγαρο Μαξιμου.Στο υψος της Βασιλισσης Σοφιας, δημιουργηθηκε ενταση οταν οι συνταξιουχοι ηρθαν αντιμετωποι με ισχυρες αστυνομικες δυναμεις, χωρις ευτυχως να σημειωθουν επεισοδια. Οι συνταξιουχοι δηλωσαν αποφασισμενοι να συνεχισουν τις κινητοποιησεις τους.Ο κυβερνητικος εκπροσωπος δηλωσε οτι εχει συγκροτηθει επιτροπη στο υπουργειο Εθνικης Οικονομιας για την αντιμετωπιση των προβληματων των χαμηλοσυνταξιουχων.

Ανεστειλαν τις προγραμματισμενες για αυριο και για τις 20 Μαρτιου απεργιες τους οι οικοδομοι, μετα τη συναντηση που ειχαν σημερα με τον υπουργο Εργασιας και Κοινωνικων Ασφαλισεων, Ευαγγελο Γιαννοπουλο, ο οποιος υποσχεθηκε να ικανοποιησει βασικα αιτηματα του κλαδου.Οι οι οικοδομοι εδωσαν διορια στον υπουργο εως τις 20 Απριλιου για την σταδιακη ρυθμιση των αιτηματων τους, ειδαλως θα κηρυξουν πανελλαδικη απεργια και πανελλαδικο συλλαλητηριο στην Αθηνα. Στην Πατρα, οι οικοδομοι σε ενδειξη διαμαρτυριας εκτισαν στην κυριολεξια την πορτα της νομαρχιας, εμποδιζοντας ετσι τους υπαλληλους να εξελθουν. Μετα απο μια ωρα και με την συνδρομη της αστυνομιας, οι οικοδομοι γκρεμισαν εκ νεου την πορτα και η επικοινωνια αποκατασταθηκε.

Σε επιφυλακη βρισκονται τα υπουργεια Δημοσιας Ταξης και Εθνικης Αμυνας, υστερα απο πληροφοριες για ενδεχομενο τρομοκρατικο χτυπημα σε στρατιωτικη μοναδα η αστυνομικο τμημα της Αττικης.Εληφθησαν προσθετα μετρα ασφαλειας στο υπουργειο Εθνικης Αμυνας, σε στρατοπεδα της Αττικης καθως και αστυνομικα τμηματα που θα μπορουσαν να αποτελεσουν πιθανους στοχους τρομοκρατων. Για το λογο αυτο, επεσπευσε την επιστροφη του απο τη Λημνο ο υφυπουργος Αμυνας Νικος Κουρης.

Την επανεξεταση του θεσμου της δωρεαν Παιδειας,ζητησε σημερα ο αρμοδιος υπουργος και προτεινε να αρχισει δημοσιος διαλογος.Μιλωντας σε ημεριδα για την αναθεωρηση του Συνταγματος που εγινε στο πανεπιστημιο, ο κ.Παπανδρεου ειπε οτι δαπανωνται τεραστια ποσα για φροντιστηρια, η για διδακτρα σε πανεπιστημια του εξωτερικου, τα οποια θα πρεπει να βρεθει ενας τροπος να πανε στα δικα μας πανεπιστημια. Παντως, επανελαβε τις θεσεις του για ενισχυση των δημοσιων πανεπιστημιων και μονο μετα την αναθεωρηση του Συνταγματος να επιτραπει σε Νομικα Προσωπα Δημοσιου Δικαιου η ιδρυση πανεπιστημιων. Επισης ειπε , οτι πρεπει να καταργηθει ο διαχωρισμος σε Ανωτατη και Ανωτερη παιδεια και να θεσπιστει ενιαια τριτοβαθμια εκπαιδευση, πανεπιστημιακης και μη πανεπιστημιακης κατευθυνσης.

Κυμα κακοκαιριας πληττει την Πελοπονησο, ενω μεγαλα προβληματα εχουν δημιουργηθει στο νομο Αρκαδιας απο τις χιονοπτωσεις. Τα σχολεια παρεμειναν σημερα κλειστα, ενω εκχιονιστικα μηχανηματα προσπαθουν να αποκαταστησουν την κυκλοφορια στους εθνικους δρομους Τριπολης- Μεγαλοπολης και Βυτινας-Λαγκαδιων που εχουν διακοπει. Κακοκαιρια επικρατει και στο νομο Αχαιας, ενω λογω της θαλασσοταραχης εχουν διακοπει τα δρομολογια της γραμμης Ριου-Αντιρριου.Θερμοκρασιες κατω του μηδενος κυμανθηκαν στους νομους Δραμας, Καβαλας, Σερρων και στη Θρακη, ενω στο βορειοανατολικο Αιγαιο εχει απαγορευθει ο αποπλους.

Κλειστα βρηκαν το πρωι τα ιατρεια σε ολα τα υποκαταστηματα του ΙΚΑ δεκαδες ασφαλισμενοι, καθως απο τις επτα το πρωι οι γιατροι του ιδρυματος εκαναν τριωρη σταση εργασιας ζητωντας να μην υλοποιηθουν οι νεες ρυθμισεις της κυβερνησης που προβλεπουν, οπως ισχυριζονται οι ιδιοι, περικοπες φαρμακων στα συνταγολογια του ΙΚΑ. Για τον ιδιο λογο απεργουν σημερα και αυριο οι φαρμακοποιοι της Αττικης, οι οποιοι συγκεντρωθηκαν το πρωι εξω απο το υπουργειο Εμποριου.Τα δημοσια νοσοκομεια και τα κεντρα υγειας, λειτουργουν απο το πρωι με προσωπικο ασφαλειας και εξυπηρετουνται μονο τα εκτακτα περιστατικα. Οι εργαζομενοι στα δημοσια νοσοκομεια που απεργουν απο χθες ζητουν την αμεση καταβολη αναδρομικως του επιδοματος των 18.000 δραχμων.

Κλειστα ηταν σημερα και θα ειναι και αυριο τα 13 απο τα 14 Τεχνολογικα Ιδρυματα της χωρας. Μονο το ΤΕΙ Πατρας, λειτουργει κανονικα. Αυριο, κλεινουν συμβολικα και τα πανεπιστημια. Τα μαθηματα θα γινουν κανονικα και μονο οι διοικητικες υπηρεσιες δεν θα λειτουργησουν. Αιτηματα των καθηγητων ΑΕΙ - ΤΕΙ, ειναι να αρχισει η αμεση απορροφηση των κονδυλιων απο την Ευρωπαικη Ενωση, να θεσπιστουν νεοι νομοι για πανεπιστημια και ΤΕΙ και να αυξηθουν οι μηνιαιες αποδοχες των διδασκοντων. Ο υπουργος Παιδειας Γιωργος Παπανδρεου, δηλωσε το πρωι οτι ελπιζει να λυθουν τα προβληματα, μετα τη χθεσινη συναντηση με τον Πρωθυπουργο των πρυτανεων, καθως εχουν δρομολογηθει οι λυσεις για την απορροφηση, αλλα και για νεα θεσμικα πλαισια. Αντιθετα, ο Κοινοβουλευτικος Εκπροσωπος της ΝΔ επεκρινε την κυβερνηση για τους χειρισμους της στον τομεα της Παιδειας και χαρακτηρισε φυσικη την αντιδραση των ΤΕΙ και ΑΕΙ.

Εληξε το πρωι η καταληψη των γραφειων του υπουργου Αιγαιου στη Μυτιληνη, απο τους κτηνοτροφους της Λεσβου. Εκπροσωποι της Ενωσης Γεωργικων Συνεταιρισμων Λεσβου τονιζαν παντως οτι η συναντηση της αντιπροσωπειας τους με τον υπουργο Γεωργιας δεν εφερε τα αναμενομενα αποτελεσματα, επισημαναν ομως οτι τη δεσμευση του υπουργου για την απορροφηση της ντοπιας φετας.Το Σαββατο προκειται να συνεδριασουν οι εκπροσωποι των αγροτοκτηνοτροφικων οργανωσεων της Λεσβου και ειναι πολυ πιθανο οι κινητοποιησεις να επαναληφθουν.

Ενισχυονται οι αστυνομικες δυναμεις στην Κερκυρα για τον εντοπισμο και την συλληψη των 25 δραπετων των φυλακων.Μεχρι το βραδυ θα εχουν φθασει στο νησι περιπου 300 ανδρες με ολο τον αναγκαιο εξοπλισμο και 45 περιπολικα. Χθες και σημερα, συνεληφθησαν αλλοι τρεις δραπετες, οι δυο εκ των οποιων πολυ κοντα στο χωρο των φυλακων. Οπως εκτιμα η αστυνομια, οι 25 δραπετες που διαφευγουν βρισκονται στο νησι.

Καταληψη της κεντρικης εισοδου του δημαρχιακου μεγαρου στον Πειραια πραγματοποιουν οι εργαζομενοι στις υπηρεσιες του Δημου, ζητωντας να επανεξετασει ο Δημαρχος και το Δημοτικο Συμβουλιο την αποφαση τους για την ιδιωτικοποιηση του δημοτικου χωρου σταθμευσης. Οι εργαζομενοι τοποθετησαν μπροστα στο Δημαρχειο τρια απορριμματοφορα, ενω απαγορευουν την εισοδο σε υπαλληλους που θελουν να εργασθουν. Τις κινητοποιησεις των εργαζομενων στις υπηρεσιες του Δημου Πειραια υποστηριζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποια εχει χαρακτηρισει την ιδιωτικοποιηση του δημοτικου χωρου σταθμευσης τυπικα παρανομη.

Η καταρτιση ενιαιου ψηφοδελτιου απ'ολες τις φοιτητικες παραταξεις, η συμμετοχη διασταση του φοιτητικου Κινηματος και η αναδειξη των εθνικων θεματων, αποτελουν τις κατευθυντηριες γραμμες της εκστρατειας των Νεων Οριζοντων,της φοιτητικης εκπροσωπησης της Νεολαιας της Ανοιξης, ενοψει των φοιτητικων εκλογων.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Την Μηδεια του Χαινερ Μιλερ σε σκηνοθεσια Θεοδωρου Τερζοπουλου θα ερμηνευσει για δεκα παραστασεις απο τις 14 εως τις 24 Μαρτιου στο Θεατρο Αττις, η μεγαλη Ρωσιδα ηθοποιος Αλλα Ντεμιντοβα πρωταγωνιστρια του Ταρκοφσκι.Η Ρωσιδα ηθοποιος απο τον ερχομενο χρονο θα συμμετασχει στο εναλλασσομενο ρεπορτοριο του θεατρου ,το οποιο θα περιλαβει τη Μηδεια, τη Φαιδρα, και το Κουαρτετο.

Στοιχεια για λογοτεχνικα περιοδικα απο την τουρκοκρατια μεχρι το 1954 καθως και αλλες σημαντικες πληροφοριες, περιλαμβανει η εκδοση της Δημοτικης Βιβλιοθηκης Θεσσαλονικης λογοτεχικα περιοδικα.Την παραγωγη αυτων των περιοδικων απο την εποχη της τουρκοκρατιας μελετησε και κατεγραψε τα τελευταια 27 χρονια ο ποιητης Ντινος Χριστιανοπουλος. Η επομενη εκδοση που ετοιμαζει ο ποιητης,σε συνεργασια με το εκδοτικο τμημα της Δημοτικης Βιβλιοθηκης,ειναι τα λογοτεχνικα βιβλια στην εκατονταετια 1850-1950.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Μικρη υποχωρηση 0,34% σημειωσε ο γενικος δεικτης τιμων στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου κλεινοντας στις 996,98 μοναδες. Σε χαμηλα επιπεδα κυμανθηκαν οι συναλλαγες η αξια των οποιων εφθασε στα 6,8 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες ανοδος 0,01%, Ασφαλειες πτωση 1,32%, Ληζινγκ ανοδος 0,19%, Επενδυσεις πτωση 0,21%, Κατασκευες πτωση 0,36%, Βιομηχανιες πτωση 0,68%, Διαφορες πτωση 0,46%, Συμμετοχων ανοδος 0,06%, ο Δεικτης Παραλληλης αγορας υποχωρησε σε ποσοστο 1,01%. Συνολικα διακινηθηκαν 241 μετοχες απο τις οποιες 54 σημειωσαν ανοδο, 162 πτωση και 25 παρεμειναν σταθερες.

Σταθερο παρεμεινε το δολαριο στην εγχωρια αγορα συναλλαγματος και θα πωλειται αυριο απο τις εμπορικες τραπεζες στις 246,54 δρχ.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Παρα την προσκαιρη βελτιωση που θα παρουσιασει αυριο ο καιρος στις περισσοτερες περιοχες της χωρας, ειναι πιθανο να σημειωθουν λιγες βροχες και τοπικες καταιγιδες.Οι ανεμοι θα πνεουν απο δυτικες διευθυνσεις ασθενεις ως μετριοι αλλα βαθμιαια θα στραφουν σε μετριους ανατολικους,νοτιοανατολικους και απο το βραδυ ισχυρους.Η θερμοκρασια θα κυμανθει στα βορεια απο μειον 1 ως 9 βαθμους,στα υπολοιπα ηπειρωτικα 3 με 14 και στα νησια 7 με 16.Συννεφια, ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 6 με 13 και 3 με 9 βαθμους αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

* Μπασκετ- Ηττες των Ελληνικων ομαδων στα κυπελλα Ευρωπης

Μαυρη βραδυα για το ελληνικο μπασκετ θα μπορουσε να χαρακτηριστει η αποψινη αφου και οι τρεις ομαδες μας που αγωνιζονταν στα κυπελλα Ευρωπης εχασαν απο τους αντιπαλους τους.

Συγκεκριμενα ο ΠΑΟΚ δεν καταφερε να κατακτησει το Ευρωπαικο κυπελλο αφου εχασε στον τελικο στην Ισπανια απο την Βιτορια Ταουγκρες με 88-81, ενω ηττες γνωρισαν στα ημιτελικα του Ευρωπαικου πρωταθληματος ο Ολυμπιακος και ο Παναθυηναικος και θα διεκδικησουν ετσι την προκριση τους στο φαιναλ φορ της διοργανωσης σε επαναληπτικους εκτος εδρας αγωνες που θα γινουν την Πεμπτη.

Οι ερυθρολευκοι εχασαν στην Ισπανια απο την Ρεαλ Μαδριτης με 80-77 και οι ``πρασινοι`` στην Ιταλια απο την Μπενετον Τρεβιζο με 83-69.

-Ευρωπαικο Κυπελλο-Ηττα του ΠΑΟΚ στον τελικο

Ο ΠΑΟΚ εχασε για ...8 λεπτα το ``ραντεβου`` που ειχε με την ιστορια του, αφου δεν καταφερε να κατακτησει για δευτερη φορα το Ευρωπαικο Κυπελλο του μπασκετ, χανοντας στον τελικο, που εγινε στην Βιτορια της Ισπανιας, απο την γηπεδουχο Ταουγκρες με 88-81, παρα το γεγονος οτι η Ελληνικη ομαδα προηγηθηκε στο ημιχρονο με 50-44, ενω ειχε και το προβαδισμα με διαφορα τριων ποντων (64-61) ακομη και 8 λεπτα πριν τη ληξη.

Ο ``δικεφαλος του βορρα``, ξεκινησε πολυ δυνατα το παιχνιδι χωρις ομως να παρει προβαδισμα στο σκορ, αφου μαλιστα στο πενταλεπτο βρεθηκε να χανει με 13-10. Ομως η συνεχεια ηταν διαφορετικη, αφου οι παικτες του ΠΑΟΚ με ``μαεστρο`` τον Μπανε Πρελεβιτς και ``σολιστ`` τους Πεντραγκ Στογιακοβιτς και Ευθυμη Ρεντζια, επεβαλαν τον δικο τους ρυθμο στο παιχνιδι και βρεθηκαν στο 10` να προηγουνται με εξι ποντους (25-19) και ενω ηδη ο ``τιγρης`` ειχε πετυχει ... 14 ποντους.

Τριαντα δευτερολεπτα αργοτερα, ο Ντιτ Γκαρετ εκανε το τριτο του φαουλ, ομως ουτε αυτο εμποδισε την ομαδα της Θεσσαλονικης να κρατα το προβαδισμα στο σκορ με 29-21 (12`), 35-25 (13.65) και 37-27 (14.44).

Η μεγαλυτερη διαφορα του πρωτου ημιχρονου εγινε 3` 22 πριν απο τελος του αγωνα οταν ο ΠΑΟΚ προηγηθηκε με 12 ποντους (32-44), ενω το ημιχρονο τελειωσε με 50-44 και ενω 50 δευτερολεπτα πριν το τελος του αγωνα ο Γιαννης Γιαννουλης, που αντικατεστησε τον Γκαρετ, ειχε χρεωθει ηδη με τεσσερα φαουλ.

Στο δευτερο μερος, οι Ισπανοι μπηκαν στο παιχνιδι με αγριες διαθεσεις και ηδη στο 22.30 ισοφαρισαν σε 50-50. Στην συνεχεια ο ΠΑΟΚ φανηκε να ``ξυπνα`` και μαλιστα στο 28` φανηκε οτι ειχε ``καθαρισει`` το παιχνιδι αφου βρεθηκε να προηγειται με δεκα ποντους διαφορα (64-54), αν και ο Γκαρετ βρισκοταν ηδη απο το 24` με τεταρτο φαουλ στον παγκο.

Ομως οι παικτες της Ταουγκρες, δεν ειχαν πει την τελευταια τους κουβεντα. Με ενα σερι 5-0 μειωσαν το σκορ στο 31` σε 64-59, ενω στο 33` πηραν για πρωτη φορα το προβαδισμα με 67-68.

Καπου εκει φανηκε οτι οι Ισπανοι διεθεταν πιο πολλες ψυχικες δυναμεις και με την βοηθεια και των παικτων του ΠΑΟΚ, που αρχισαν να κουραζονται χανοντας πολλες επιθεσεις, ενω και η αμυνα αρχιζε να μην εχει τη δυναμη του πρωτου μερους, προηγηθηκαν στο 35` με 69-73, στο 37` με 73-77 και στο 38.30 με 76-71.

Ετσι το τελικο 81-88 χαρισε στην Ταουγκρες το πρωτο ευρωπαικο τροπαιο που κατεκτησε για πρωτη φορα στην ιστορια της, ενω αγωνιστηκε για τριτη φορα σε τελικο Ευρωπαικου Κυπελλου, οπως και ο ΠΑΟΚ.

Την συναντηση, που παρακολουθησαν 3.000 θεατες, διαιτητευσαν ο Βρετανος Ριτσαρντσον και ο Ιταλος Τεοφιλι.

Οι συνθεσεις των δυο ομαδων: ΒΙΤΟΡΙΑ ΤΑΟΥΓΚΡΕΣ 88 (4 στα 12 τριποντα, 23 στα 46 διποντα, 30 στις 38 ελευθερες βολες): Νικολα 19, Ριβας 31, Περασοβιτς 17, Μιλενα 9, Ρεγιες 7, Καρμπαγιοσα 5. ΠΑΟΚ 81 (8 στα 19 τριποντα, 21 στα 34 διποντα, 15 στις 28 ελευθερες βολες): Μπουντουρης 10, Πρελεβιτς 34, Κινις 20, Μπαλογιαννης 3, Ρεντζιας 12, Γιαννουλης 2.

Ευρωπαικο πρωταθλημα-Ηττα του Παναθηναικου

Μετα απο ασχημη εμφανιση, ο Παναθηναικος γνωρισε την ηττα με 83-69 (ημ: 45-34) στο Τρεβιζο απο την Μπενετον και ετσι τωρα τα πραγματα εγιναν δυσκολα για την προκριση του στο φαιναλ φορ του Ευρωπαικου πρωταθληματος μπασκετ, που θα γινει στο Παρισι, αφου η ιταλικη ομαδα εχει το ψυχολογικο πλεονεκτημα ενοψει του τριτου αγωνα, ο οποιος θα διεξαχθει την Πεμπτη στις 21.30 στο ιδιο γηπεδο.

Οι δυο ομαδες εχουν τωρα απο μια νικη, αφου το πρωτο παιχνιδι στην Αθηνα ειχε κερδισει ο Παναθηναικος με 70-67.

Καλυτεροι απο τον Παναθηναικο οι Γουιλκινς και Βρανκοβιτς, που πετυχαν 25 και 14 ποντους αντιστοιχα, ενω απο την Μπενετον ξεχωρισαν οι Ουιλιαμς με 23 ποντους και Ρεμπρατσα με 17.

Ευρωπαικο πρωταθλημα-Ηττα του Ολυμπιακου

Ουτε ομως ο Ολυμπιακος καταφερε να ``γλυκανει`` τους Ελληνες φιλαθλους, αφου ηταν η τριτη Ελληνικη ομαδα μπασκετ που γνωρισε την ηττα αποψε σε καθοριστικο αγωνα Ευρωπαικης διοργανωσης.

Οι ``ερυθρολευκοι``, σε μια επαναληψη του περσινου τελικου του Ευρωπαικου πρωταθληματος, εχασαν στην Μαδριτη απο την κατοχο του τιτλου Ρεαλ με 80-77 και ετσι υποχρεωνονται να διεκδικησουν την προκριση στο φαιναλ-φορ της φετινης διοργανωσης σε εναν τριτο αγωνα, ο οποιος θα διεξαχθει και παλι στην εδρα των Ισπανων την Πεμπτη.

Οι πρωταθλητες Ελλαδος, που εχαναν με 41-31 στο ημιχρονο, καταφεραν στην επαναληψη να ``μπουν`` και παλι στο παιχνιδι, αφου 7 λεπτα πριν τη ληξη ισοφαρισαν σε 53-53. Αλλα ενω 6.5 λεπτα πριν το τελος οι γηπεδουχοι προηγουντο με 59-56, με ενα σερι 8-0 μεσα στο επομενο τριλεπτο, το σκορ διαμορφωθηκε σε 67-56 και ο Ολυμπιακος εχασε την ευκαιρια να διακδικησει με αξιωσεις τη νικη.

Απο την Ρεαλ διακριθηκαν οι Αρλαουσκας, Σμιθ και Σαβιτς, που πετυχαν αντιστοιχα 26, 16 και 14 ποντους, ενω πρωτοι σκορερ του Ολυμπιακου ηταν οι Σιγαλας (23) και Μπερι (10), που ηταν και οι μονοι ``ερυθρολευκοι`` με διψηφιο αριθμο ποντων.

Ευρωπαικο πρωταθλημα-Ημιτελικα-Συνοπτικα τα αποτελεσματα

Στους επαναληπτικους αγωνες της ημιτελικης φασης του Ευρωπαικου πρωταθληματος μπασκετ, σημειωθηκαν τα εξης αποτελεσματα (στην παρενθεση το σκορ της πρωτης συναντησης): Ρεαλ Μαδριτης (Ισπανια) -ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 80-77 (46-68) Μπενετον Τρεβιζο (Ιταλια)-ΠΑΝΑΘΗΝΑ`Ι`ΚΟΣ 83-69 (67-70) Μπαρτσελονα (Ισπανια) -Ουλκερ (Τουρκια) 96-66 (105-77) ΤΣ.Σ.ΚΑ. Μοσχας (Ρωσια) -Ορτεζ (Γαλλια) 104-89 (65-78)

Ετσι, στο φαιναλ-φορ του Ευρωπαικου πρωταθληματος, που θα διεξαχθει 9-11 Απριλιου στο Παρισι, προκριθηκε μονο η Μπαρτσελονα, ενω την τετραδα θα συμπληρωσουν οι νικητες των συναντησεων της Πεμπτης, αναμεσα στην Ρεαλ Μαδριτης και τον Ολυμπιακο, την Μπενετον Τρεβιζο και τον Παναθηναικο και την ΤΣ.Σ.ΚΑ. Μοσχας με την Ορτεζ.

*Ποδοσφαιρο-ΕΠΑΕ

Με τον αγωνα του πρωτοπορου Παναθηναικου με τον Εθνικο που οριστηκε απο την ΕΠΑΕ να διεξαχθει το Σαββατο στις 18.30, λογω του επαναληπτικου παιχνιδιου των ``πρασινων`` με την Λεγκια για το τσαμπιονς λιγκ, θα ανοιξει η αυλαια της 25-ης ημερας του ποδοσφαιρικου πρωταθληματος της Α' εθνικης κατηγοριας.

Εξαλλου το ντερμπι της Τουμπας αναμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ηρακλη, οριστηκε απο την διοργανωτρια αρχη του πρωταθληματος να διεξαχθει την ιδια ημερα στις 19.00 προκειμενου να μεταδοθει απευθειας τηλεοπτικα απο το ΦΙΛΜΝΕΤ, ενω το αλλο μεγαλο ντερμπι αναμεσα στον Ολυμπιακο και την ΑΕΚ θα γινει την Κυριακη στις 20.00 και θα μεταδοθει απευθειας απο το συνδρομητικο καναλι.

Στο μεταξυ με αλλη αποφαση της εκτελεστικης επιτροπης της ΕΠΑΕ ο αγωνας της δευτερης εθνικης κατηγοριας, Δοξα Βυρωνα - Καστορια θα διεξαχθει το Σαββατο 16/3 με ωρα εναρξης 16.00, ενω το παιχνιδι του Παναργειακου με τον Ιαλυσο (β' εθνικης) θα γινει την Κυριακη 17/3 με ωρα εναρξης 15.30.

Ακομη ο αγωνας Πυργος - Αιολικος για το πρωταθλημα του Νοτιου ομιλου της Γ' εθνικης κατηγοριας θα γινει στο εθνικο σταδιο Αμαλιαδας την Κυριακη (ωρα 15.30) και το παιχνιδι του ιδιου πρωταθληματος αναμεσα στον Βαρβασιακο και τον Εθνικο Αστερα θα διεξαχθει την Τεταρτη 20/3 και ωρα 15.30, ενω ο αγωνας Βελισσαριος - Νικη Βολου για το πρωταθλημα του Βορειου ομιλου της Γ' εθνικης θα γινει το Σαββατο 16/3 και ωρα 16.00.

*Βολει - Πρωταθλημα Α1 Ανδρων - Πλει οφ - Αποτελεσματα

Ο Κτησιφων Παιανιας στον πρωτο αγωνα του για τα πλει οφ της Α1 εθνικης κατηγοριας των ανδρων , που εγινε στο γηπεδο της Χαλκιδας, λογω τιμωριας του γηπεδου της Ν.Σμυρνης, νικησε 3-0 τον Ολυμπιακο.

Τα σετ 15-13,15-10,16-14.

Ετσι τωρα ο Κτησιφων προηγειται 2-1 σε νικες του κυπελλουχου Ευρωπης και θελει μια ακομη για να μπει στους ``4``. Ο επομενος αγωνας μεταξυ των δυο ομαδων θα γινει μεθαυριο Πεμπτη στο γηπεδο της Παιανιας.

Εξαλλου, στην Θεσσαλονικη ο Ηρακλης νικησε την Ορεστιαδα με 3-0 (16-14,15-9,15-10) και ετσι τωρα οι δυο ομαδες εχουν απο δυο νικες. Στους ``4`` θα προκριθει ο νικητης της καθοριστικης αναμετρησης, η οποια θα διεξαχθει αυριο στην Ορεστιαδα.

*Ποδοσφαιρο-Αγγλια-Γερμανια

Η Τσελσι, σε εξ' αναβολης αγωνα για το Αγγλικο πρωταθλημα ποδοσφαιρου, αναδειχθηκε ισοπαλη 1-1 με την Μαντσεστερ Σιτυ, ενω στην Γερμανια η Βερντερ Βρεμης, σε αγωνα για την 18-η ημερα της Μπουντεσλιγκα, παραχωρησε επισης ισοπαλια 1-1 στην Φορτουνα Ντισελντορφ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Tuesday, 12 March 1996 - 21:24:15