Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Mar. 20)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Μετα τους εικοσι βουλευτες του ΠΑΣΟΚ και οι κυριοι Τσοχατζοπουλος, Παγκαλος και Καστανιδης, τασσονται υπερ της συγκλησης των κομματικων οργανων για το θεμα των Σκοπιων.
  • Να σταματησει η κατσικολογια γυρω απο το καθεστως των αιγοπροβατων στα Ιμια, ζητησε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, που επιβεβαιωσε την επισκεψη ελληνικου τηλεοπτικου συνεργειου στη βραχονησιδα.
  • Οι φουσκωμενοι λογαριασμοι της ΔΕΗ στο επικεντρο των συναντησεων της Βασως Παπανδρεου με ΓΣΕΕ, ΓΕΝΟΠ και Ενωσεις Καταναλωτων.
  • Μετα απο 4 μηνες νοσηλειας,ο Ανδρεας Παπανδρεου εξερχεται αυριο του Ωνασειου, ενω οι γιατροι του συστηνουν να αποφυγει την ενεργο αναμιξη στην πολιτικη.
  • Οι δημοσιογραφοι πληρωσαν αυτη τη φορα τη νυφη για τους καυγαδες στην επιτροπη της βουλης, για τη συμβαση της ζευξης Ριου-Αντιρριου.
  • Αιχμες του Ευαγγελου Γιαννοπουλου με υπονοουμενα για κακοδιαχειριση κατα των προκατοχων του Σκουλαρικη και Τζουμακα.
  • Τη διατηρηση της αναλογιας του 7 προς 10 στη βοηθεια προς Ελλαδα και Τουρκια προτεινει η κυβερνηση Κλιντον.
  • Στην αυριανη συσκεψη ΠΑΣΕΓΕΣ,ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ καθοριζεται η μορφη των νεων αγροτικων κινητοποιησεων.
  • Υπεγραφη απο τους αρμοδιους υπουργους το Προεδρικο Διαταγμα για ονομαστικοποιηση των μετοχων εταιριων, που μετεχουν σε δημοσια εργα.
  • Παρα το φραστικο πολεμο Ουασιγκτον - Πεκινου,διπλωματικοι παρατηρητες εκτιμουν οτι αποκλιμακωνεται η ενταση.
  • Θεραπεια με ακτινοβολια που εφαρμοζεται στην Αυστραλια δινει ελπιδες στους πασχοντες απο καρκινο του ηπατος.
  • Τη συμμετοχη καθολικων μοναχων στη γενοκτονια της Ρουαντα παραδεχθηκε για πρωτη φορα ο παπας Ιωαννης.
  • Σε λογους ερωτικης αντιζηλιας αποδιδει η αστυνομια το μακελειο με ενα νεκρο και ενα τραυματια τα ξημερωματα σε μπαρ της Αθηνας.
  • Το εισιτηριο για τα ημιτελικα του Τσαμπιονς Λινγκ θα επιδιωξει αποψε ο Παναθηναικος κοντρα στην πολωνικη Λεγκια.
  • Πτωση 0,32% στο Χρηματιστηριο.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Πληθαινουν οι φωνες στους κολπους της κυβερνησης για τη συγκληση των συλλογικων οργανων,προκειμενου να συζητηθουν οι εξελιξεις στο θεμα των Σκοπιων,με αφορμη τη συμβιβαστικη λυση,που φαινεται να προωθειται.Μια μολις ημερα μετα την επιστολη εικοσι βουλευτων του ΠΑΣΟΚ, που δηλωνουν αντιθετοι σε συνθετη ονομασια των Σκοπιων που θα περιεχει τον ορο Μακεδονια η παραγωγο του,στο θεμα τοποθετηθηκαν οι κυριοι Τσοχατζοπουλος Παγκαλος και Καστανιδης.Ο υπουργος Εσωτερικων εσπευσε να προεξοφλησει οτι το Σκοπιανο θα συζητηθει στα αρμοδια συλλογικα οργανα του κομματος, ενω ο κ.Καστανιδης τονισε οτι η Ελλαδα δεν θα πρεπει να βιαστει να υπογραψει ενα συμβιβασμο για το ονομα.Ο Θεοδωρος Παγκαλος επιστρεφοντας απο τη Μοσχα,χαρακτηρισε φυσικο να συζητηθει το θεμα στα κομματικα οργανα.Η κυβερνηση δια του εκπροσωπου της δηλωσε οτι δεν ενοχληθηκε απο την επιστολη των εικοσι βουλευτων, οι οποιοι εκφραζουν ελευθερα τη γνωμη τους, οπως εχουν δικαιωμα και αποδεδειγμενα στηριζουν την κυβερνηση. Ο κ.Ρεππας δεν απεκλεισε το ενδεχομενο συγκλησης των κομματικων οργανων, σε ευθετο χρονο, ωστε να αντιμετωπισθει το προβλημα με τον καλυτερο δυνατο τροπο.

Εκκληση να τεθει τερμα στην κατσικολογια, αναφορικα με το καθεστως βοσκης των αιγοπροβατων στη βραχονησιδα Ιμια, απηυθυνε ο κυβερνητικος εκπροσωπος,δηλωνοντας παραλληλα πως η Αθηνα δεν αιφνιδιασθηκε απο την κινηση της νεας τουρκικης κυβερνησης να εγγραψει κονδυλιο στον προυπολογισμο για αγορα και μεταφορα τροφων για τα ζωα στην Ιμια. Η Τουρκια, τονισε ο κ.Ρεππας, προβαινει συχνα σε τετοιου ειδους τεχνασματα και θα κανει τα παντα για να βρει τροπο θεμελιωσης των ισχυρισμων της, αφου στερειται επιχειρηματων που θα βασιζονταν στο Διεθνες Δικαιο. Σχολιαζοντας τη μεταβαση ελληνικου τηλεοπτικου συνεργειου στη βραχονησιδα,ο εκπροσωπος σημειωσε οτι χρειαζεται προσοχη στην αντιμετωπιση του θεματος καθως, οπως ειπε, το ζητημα της κυριαρχιας δεν λυνεται με τετοιες μεθοδους. Προσθεσε επισης οτι η κυβερνηση ουτε υιοθετει αλλα ουτε και απαγορευει παρομοιες μεθοδους, ενω ανεφερε οτι κατα την επισκεψη του τηλεοπτικου συνεργειου, υπηρξε μικρη συγκεντρωση τουρκικων δυναμεων, οι οποιες ωστοσο παρεμειναν στα τουρκικα χωρικα υδατα.Ο κ.Ρεππας επιβεβαιωσε επισης σημερινο δημοσιευμα συμφωνα με το οποιο τοσο η Ιμια οσο και αλλες βραχονησιδες περιλαμβανονται σε κοινοτικα προγραμματα, γεγονος που αποδεικνυει οτι η περιοχη στο συνολο της βρισκεται υπο εθνικη και κοινοτικη προστασια

Τη διατηρηση της αναλογιας 7 προς 10 στη βοηθεια που θα προσφερουν οι ΗΠΑ στην Ελλαδα και την Τουρκια, θα προτεινει η αμερικανικη κυβερνηση. Η βοηθεια θα ειναι μειωμενη κατα 40% και στις δυο χωρες, γεγονος που οφειλεται τοσο στις περικοπες στον αμερικανικο προυπολογισμο οσο και σε πιεσεις διεθνων οργανισμων για μειωση των εξοπλισμων στο Αιγαιο μετα την κριση στην Ιμια. Παραλληλα, προτεινεται χρηματικη βοηθεια προς την Κυπρο, υψους 15 εκατομμυριων δολλαριων. Παντως, ελληνοαμερικανικες οργανωσεις επανελαβαν την ανησυχια τους για τις πωλησεις οπλων προς την Αγκυρα, γεγονος που οπως σημειωνουν ενθαρρυνει την τουρκικη επιθετικοτητα. Στο μεταξυ δυο ισχυροι αμερικανοι Γερουσιαστες, ο Μαρκ Χατφιλντ απο το Ορεγκον και ο Ριτσαρντ Σελμπυ απο την Αλαμπαμα, προσεθεσαν την υπογραφη τους σε επιστολη διαμαρτυριας που κυκλοφορησε ο Ελληνοαμερικανος Γερουσιαστης Πωλ Σαρμπανης. Η επιστολη απευθυνεται στον Προεδρο των Ηνωμενων Πολιτειων Μπιλ Κλιντον και ζητα να μην πουληθουν ελικοπτερα τυπου Σουπερ Κομπρα στην Τουρκια.

Την υπαρξη κοινης πορειας της Ρωσιας και της Ελλαδας στα μεγαλα διεθνη θεματα, επεσημανε ο υπουργος Εξωτερικων, Θεοδωρος Παγκαλος, μετα τις συνομιλιες που ειχε σημερα στη Μοσχα, με το Ρωσο Πρωθυπουργο, Βικτορ Τσερνομιρντιν. Ο κ.Παγκαλος επεσημανε οτι τα θεματα συνεργασιας, αφορουν την Ευρωπαικη Ενοποιηση, την αμυντικη διαταξη της ηπειρου, ζητηματα αφοπλισμου και ασφαλειας αλλα και ειδικοτερα θεματα, οπως η ειρηνευση και η οικονομικη συνεργασια στα Βαλκανια. Παραλληλα, τονισε οτι ο Ρωσος πρωθυπουργος, υποστηριζει την προωθηση του σχεδιου του αγωγου για το ρωσικο πετρελαιο μεσω της Βουλγαριας προς την Ελλαδα, θεμα για το οποιο θα πραγματοποιηθει συναντηση στην Αθηνα ειδικων απο τη Ρωσια, τη Βουλγαρια και την Ελλαδα.

Διαδοχικες συναντησεις με τα προεδρεια της ΓΣΕΕ και της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, καθως και με αντιπροσωπεια του Ινστιτουτου Καταναλωτων Ελλαδος, εχει απο τις 6 το απογευμα η υπουργος Αναπτυξης, Βασω Παπανδρεου, με αντικειμενο τους φουσκωμενους λογαριασμους της ΔΕΗ. Συμφωνα με πληροφοριες η κυβερνηση προσανατολιζεται στο ενδεχομενο να επαναφερει το κλιμακωτο συστημα τιμολογησης της αξιας του ρευματος, υιοθετωντας εν μερει τις προτασεις της ΓΣΕΕ και της ΓΕΝΟΠ. Σημειωνεται οτι αυριο το Ινστιτουτο Καταναλωτων εχει προγραμματισει συλλαλητηριο εξω απο το υπουργειο Αναπτυξης, ενω αυριο και την Παρασκευη οι εργαζομενοι στη ΔΕΗ κατερχονται σε 48ωρη απεργια, ζητωντας, μεταξυ αλλων, αλλαγη της τιμολογιακης πολιτικης της επιχειρησης και υπογραφη νεας συμβασης εργασιας. Ο υπουργος Μεταφορων, Χαρης Καστανιδης, διαβεβαιωσε οτι στον ΟΤΕ δεν υπαρχει προβλημα με τους λογαριασμους, παρομοιο με αυτο που παρατηρηθηκε στη ΔΕΗ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κλιμακωνεται ο φραστικος πολεμος μεταξυ Ηνωμενων Πολιτειων και Κινας για το θεμα της Ταιβαν.Ως την ισχυροτερη δυναμη πυρος στον δυτικο Ειρηνικο, χαρακτηρισε ο αμερικανος υπουργος αμυνας Ουιλιαμ Περι την παρουσια του αεροπλανοφορου Νιμιτς που καταπλεει προς την Ταιβαν, προκειμενου να συναντησει το αεροπλανοφορο Ιντιπεντενς που βρισκεται εδω και μερες στην περιοχη.Απο την πλευρα της, η Κινα αφου ολοκληρωσε τον πρωτο γυρο των αεροναυτικων της ασκησεων με πραγματικα πυρα στα στενα της Ταιβαν, συνεχιζει τον δευτερο που θα διαρκεσει εως τις 25 Μαρτιου, δυο μερες πριν απο την διεξαγωγη των προεδρικων εκλογων στην νησιωτικη χωρα.Ωστοσο, διπλωματικες πηγες στην Ουασιγκτον και το Πεκινο υποστηριζουν οτι οι δυο πλευρες θελουν να αποκλιμακωσουν την ενταση.Για το λογο αυτο, προκειται να συναντηθουν στις 21 Απριλιου στη Χαγη οι υπουργοι εξωτερικων των δυο χωρων.

Ελπιδες σε ατομα που πασχουν απο καρκινο του ηπατος δινει μια μεθοδος θεραπειας με ακτινοβολια που εφαρμοζεται στην Αυστραλια. Συμφωνα με τον ελληνοκυπριακης καταγωγης χειρουργο Κρις Χριστοφη, η θεραπεια γινεται με τοπικη αναισθησια και με τη χρηση βελονας, στην ακρη της οποιας υπαρχει δεσμη ακτινοβολιας η οποια παραγει θερμοτητα και καταστρεφει τον ογκο.Με την μεθοδο αυτη παρατεινεται η ζωη των καρκινοπαθων επι 2 χρονια, αντι λιγων μηνων που ζουσαν στο παρελθον.

Για πρωτη φορα παραδεχθηκε σημερα, ο Παπας Ιωαννης Παυλος οτι καθολικοι ιερεις και μοναχοι πηραν μερος στη γενοκτονια στη Ρουαντα, καλωντας τους παραλληλα να δωσουν εξηγησεις για τις πραξεις τους.Τονισε ωστοσο, οτι η εκκλησια καθαυτη δεν μπορει να θεωρηθει υπευθυνη για τα σφαλματα των μελων της. Η παπικη ανακοινωση εξεδοθη με την ευκαιρια της συμπληρωσης δυο χρονων απο τη σφαγη στην αφρικανικη αυτη χωρα και μετα απο καταγγελιες αυτοπτων μαρτυρων, καθως και της κυβερνησης του Κιγκαλι οτι ρωμαιοκαθολικοι ελαβαν μερος στις δολοφονιες που συγκλονισαν την διεθνη κοινη γνωμη.

Μετα τον πανικο που δημιουργηθηκε απο την αποφαση της ρωσικης κατω βουλης να κηρυξει ακυρη την διαλυση της πρωην Σοβιετικης Ενωσης το 1991, ο προεδρος Μπορις Γιελτσιν προσπαθει τωρα να πεισει τους βουλευτες να ψηφισουν νομο που θα μειωνει τις ενδεχομενες νομικες συνεπειες της αποφασης αυτης.Την δυσαρεσκεια του ομως εξεφρασε χθες και ο προεδρος της Γεωργιας,Εντβαρντ Σεβαρντναντζε, ο οποιος προτεινε την συγκληση εθνικου συμβουλιου της Κοινοπολιτειας Ανεξαρτητων Χωρων.

Υπερ της απομακρυνσης απο το πολιτικο προσκηνιο του Ραντοβαν Καραντζιτς και του στρατηγου Ρατκο Μλαντιτς, ως προυποθεση για την διασφαλιση μια κατα το δυνατον ομαλοτερη εξελιξης στη Βοσνια, ταχθηκε ο επικεφαλης της αποστολης της ΟΑΣΕ Νστη Βοσνια, αμερικανος διπλωματης Ρομπερτ Φρογουικ.

Το Ισραηλ θα χτυπησει την καταλληλη στιγμη και με τον καταλληλο τροπο την Χεζμπολαχ, δηλωσε σημερα ο ισραηλινος πρωθυπουργος, Σιμον Περες, κατα την διαρκεια επισκεψης του στο νοσοκομειο της Χαιφα οπου διακομιστηκαν 10 τραυματιες απο επιθεση της οργανωσης Χεζμπολαχ, στο νοτιο Λιβανο.

Στη Νοτια Αφρικη, το Ανωτατο Δικαστηριο απερριψε σημερα ολες τις οικονομικες διεκδικησεις που προβαλε η Γουινι Μαντελα, επειτα απο τη λυση του γαμου της με τον Νελσον Μαντελα.Η Γουινι Μαντελα δεν εμφανισθηκε στο δικαστηριο, ουτε εκπροσωπηθηκε απο δικηγορο και απαιτουσε να της αποδοθει η μιση περιουσια του τεως συζυγου της.Απο την πλευρα του, ο Νελσων Μαντελα εξουσιοδοτησε τους δικηγορους του να της προσφερουν ενα ποσον που θα συμφωνηθει εξωδικως.

Η περιεργεια δεν σκοτωσε μια γατα, αλλα εναν ρωσο υλοτομο.Απο καρδιακη προσβολη πεθανε ο ατυχος περιεργος, καθως οταν εβαλε το κεφαλι του μεσα σε μια μεγαλη τρυπα δεντρου για να δει τι ειναι μεσα, ξαφνικα πεταχτηκε εξω μια οργισμενη αρκουδα.Αφου βρυχηθηκε δυνατα, η αρκουδα εφυγε αφηνοντας πισω τα μικρα της.Οι οικολογοι της περιοχης αποφασισαν να αφησουν τα μικρα μονα τους, με την πεποιθηση οτι η μητερα τους πολυ συντομα θα επιστρεψει κοντα τους.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυριο στις 2 το μεσημερι, εξερχεται του Ωνασειου νοσοκομειου ο Προεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρεας Παπανδρεου. Θεραποντες ιατροι του προεδρου του ΠΑΣΟΚ δηλωναν σημερα οτι η κλινικη του κατασταση ειναι πολυ καλη και οτι χαρακτηριζεται πλεον εξωνοσοκομειακος ασθενης. Αυριο το πρωι ο πρωην πρωθυπουργος θα υποβληθει στις τελευταιες εξετασεις που αφορουν κυριως στην λειτουργια του αναπνευστικου συστηματος προκειμενου να επιβεβαιωθει και απο τον τελευταιο κλινικο ελεγχο οτι ο ασθενης ειναι σε θεση να φυγει απο το νοσοκομειο.Θεραποντες ιατροι που ρωτηθηκαν εαν ο κ.Παπανδρεου θα ειναι σε θεση να ασχοληθει με την πολιτικη, δηλωναν οτι θα ειναι σε θεση να ενημερωνεται για τις εξελιξεις και να συναντα στελεχη του ΠΑΣΟΚ, στο σπιτι του. Ομως, οι ιδιοι θα του συστησουν ιδιως τον πρωτο μηνα να αποφευγει την ενεργο αναμιξη στην πολιτικη επειδη θα πρεπει να συνεχιστει και στο σπιτι του το προγραμμα κινησιοθεραπειας, ωστε να επιτευχθει η πληρης και σωστη αναρρωση του. Ο κ.Παπανδρεου θα υποβαλλεται ανα 48 ωρες σε αιμοκαθαρση χαρη στη μοναδα τεχνητου νεφρου που εχει ηδη εγκατασταθει στο σπιτι του ενω κλιμακιο γιατρων θα τον επισκεπτεται προκειμενου να παρακολουθειται στενα η πορεια της υγειας του.

Χαρουμενος και συγκινημενος για την αυριανη εξοδο του κ.Παπανδρεου ηταν σημερα ο εκπροσωπος του για τον τυπο Τηλεμαχος Χυτηρης,ο οποιος δεν θελησε να απαντησει προς το παρον στην ερωτηση ποιος θα ειναι ο πολιτικος ρολος του Ανδρεα Παπανδρεου. Ας τα αφησουμε αυτα για την ωρα, θα τα καθορισει ο ιδιος, τονισε ο κ.Χυτηρης. Απο την Θεσσαλονικη ο υπουργος Μεταφορων, Χαρης Καστανιδης, δηλωσε οτι ο ρολος του Ανδρεα Παπανδρεου προσδιοριζεται απο το καταστατικο του ΠΑΣΟΚ και στα πλαισια των αρμοδιοτητων αυτων κανενας δεν μπορει να του υποδειξει τι ακριβως θα πραξει.

Νεα ενταση το πρωι στην αρμοδια επιτροπη της Βουλης, οπου συζητειται η συμβαση για τη ζευξη Ριου-Αντιρριου. Ολα ξεκινησαν οταν ο Χρηστος Ροκοφυλλος θελησε να μιλησει και περαν του δεκαλεπτου, με αποτελεσμα να προκληθουν εντονες διαμαρτυριες κυριως απο τους βουλευτες της Νεας Δημοκρατιας. Ο κ.Ροκοφυλλος αρχισε να χτυπα το χερι του στο εδρανο, με αποτελεσμα να προκληθει κομφουζιο και να επιστρατευθει ακομη και ο Προεδρος της Βουλης για να ηρεμησει τα πνευματα. Τελικα για αλλη μια φορα, την πληρωσαν οι δημοσιογραφοι, προς τους οποιους επερριφθησαν οι ευθυνες για την ενταση. Σε ενδειξη διαμαρτυριας οι κοινοβουλευτικοι συντακτες αποχωρησαν απο την αιθουσα.

Αυστηρη κριτικη, με υπαινιγμους για την πολιτικη που ακολουθησαν οι προκατοχοι του, το τελευταιο διαστημα, ασκησε ο υπουργος Εργασιας, Ευαγγελος Γιαννοπουλος,επικαλουμενος επιστολη του αρμοδιου κοινοτικου επιτροπου. Συμφωνα με τον κ.Γιαννοπουλο ο επιτροπος κ.Φλιν εκφραζει τις ανησυχιες του για το βαθμο απορροφησης των κοινοτικων πορων, διατυπωνει κριτικες για κακοδιαχειριση μεσα στο 1995, οταν υπουργοι ηταν οι κυριοι Σκουλαρικης και Τζουμακας και φοβους για πιθανο μπλοκαρισμα των χρηματων και για το 1996.

Σε νεες κινητοποιησεις προσανατολιζονται αγροτες και κτηνοτροφοι, καθως ο πρωθυπουργος αρνηθηκε να αναλαβει δεσμευσεις για ικανοποιηση των αιτηματων τους. Η μορφη και ο χρονος των κινητοποιησεων θα καθορισθουν στην αυριανη κοινη συσκεψη των τριων κορυφαιων αγροτικων συνδικαλιστικων οργανωσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, αφου πρωτα ακουστουν και οι προτασεις των κατα τοπους Ενωσεων των αγροτων.

Νεο συλλαλητηριο πραγματοποιησαν στην Κερκυρα γονεις, μαθητες και καθηγητες, ζητωντας την απομακρυνση των φυλακων, που βρισκονται διπλα σε δυο γυμνασια. Στο μεταξυ οι αστυνομικες αρχες συνελαβαν αλλον ενα Αλβανο δραπετη, ενω συνεχιζεται η επιχειρηση για τη συλληψη και των υπολοιπων 11 δραπετων.

Την πραγματοποιηση 24ωρης απεργιας στις 27 Μαρτιου και 48ωρης την 1η Απριλιου καθως και πορεια διαμαρτυριας στο υπουργειο Εσωτερικων, αποφασισε η Πανελληνια Ομοσπονδια Εργαζομενων Οργανισμων Τοπικης Αυτοδιοικησης, σε ενδειξη διαμαρτυριας για τη μη ικανοποιηση οικονομικων και θεσμικων αιτηματων του κλαδου.Στις 2 Απριλιου θα συνεδριασει το Γενικο Συμβουλιο της Ομοσπονδιας για να εκτιμησει την καταστασης.

Υπεγραφη απο τους αρμοδιους υπουργους και απεσταλη για επεξεργασια στο Συμβουλιο Επικρατειας το Σχεδιο Προεδρικου Διαταγματος για την ονομαστικοποιηση των μετοχων των Ανωνυμων Εταιρειων που μετεχουν σε εργα η προμηθειες του Δημοσιου πανω απο ενα δις. δρχ. Με το σχεδιο καθοριζονται οι λεπτομερειες για την ονομαστικοποιηση του 100% των μετοχων. Η κυβερνηση προτιθεται να λαβει και προσθετα νομοθετικα μετρα, σε συνεννοηση με τα κομματα, για την πληρη θωρακιση της αρχης της ονομαστικοποιησης, ωστε να καθισταται δυνατη η αναγκαστικη εκποιηση των μετοχων που δεν προσκομιζονται εγκαιρως προς ονομαστικοποιηση.

Την αναγκη να υπαρχει διαρκης παρεμβαση της Ελλαδας και της Κυπρου για την προωθηση των εθνικων μας στοχων, επεσημαναν κατα την διαρκεια συναντησης τους ο υπουργος Εσωτερικων, Ακης Τσοχατζοπουλος και ο προεδρος του ΕΔΕΚ, Βασσος Λυσσαριδης.Σχετικα με το θεμα των αγνοουμενων, ο κ.Λυσσαριδης δηλωσε οτι το ορθοτερο ειναι η προσφυγη στο Συμβουλιο Ασφαλειας και η καταδικη του Ραουφ Ντενκτας.Ο κ.Λυσσαριδης ειχε επισης συναντηση με τον αναπληρωτη υπουργο εξωτερικων, Γιωργο Ρωμαιο, που συζητησαν θεματα που απτονται του κυπριακου ελληνισμου.Στη Νεα Υορκη, ολοκληρωνονται σημερα οι επαφες του συντονιστη της ιταλικης προεδριας για το Κυπριακο, Φεντερικο Ντι Ρομπερτο και του αρμοδιου για μεσογειακες υποθεσεις της Ευρωπαικης Ενωσης, Σερζ Αμπου, με αξιωματουχους του ΟΗΕ και των ΗΠΑ.

Ο υπουργος εξωτερικων Θεοδωρος Παγκαλος επανελαβε οτι η Ελλαδα θα επιμεινει στο Βετο για την κοινοτικη χρηματοδοτηση της Τουρκιας και εκτιμησε οτι ειναι αμφιβολο αν θα πραγματοποιηθει το συμβουλιο συνδεσης,δεδομενου,οπως ειπε η τουρκια δηλωνει πως θεωρει εγκυρες τις διεθνεις συμβασεις και συμφωνιες που εχει προσυπογραψει και ακυρες οσες δεν εχει.

Στα Τιρανα μεταβαινει αυριο ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κωστης Στεφανοπουλος,συνοδευομενος απο τον υπουργο εξωτερικων,στο πλαισιο διημερης επισημης επισκεψης με σκοπο την υπογραφη συμφωνιων φιλιας και συνεργασιας μεταξυ Ελλαδας και Αλβανιας. Κατα τις συζητησεις θα εξεταστουν κυριως θεματα, που αφορουν την προωθηση των σχεσεων στο εκπαιδευτικο επιπεδο. Οι κυριοι Στεφανοπουλος και Παγκαλος θα εχουν συναντησεις και με τον Αρχιεπισκοπο Αλβανιας Αναστασιο καθως και με εκπροσωπους της οργανωσης της ελληνικης μειονοτητας Ομονοια.

Εγκαινιαζεται το απογευμα, απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλο, η εκθεση στη Βουλη με θεμα Κυπρος: 9.000 χρονια πολιτισμου.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε λογους ερωτικης αντιζηλιας αποδιδει η αστυνομια το εγκλημα που διεπραχθη τα ξημερωματα στο μπαρ Αλεξαντερ στην πλατεια Βικτωριας, με θυμα τον Γιωργο Σπυροπουλο 48 ετων, και δραστη τον φιλο του Στυλιανο Φραγγελακη 50 ετων.Μηλον της εριδος,η Ευθυμια Τριπεροπουλου, την οποια τραυματισε ο δραστης και νοσηλευεται στο νοσοκομειο εκτος κινδυνου. Συμφωνα με τις εκτιμησεις των αστυνομικων, η συλληψη του Φραγγελακη ο οποιος διαφευγη, ειναι θεμα χρονου.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Τοπο στα νιατα κανει το Εθνικο θεατρο και κλεινει την χειμερινη του περιοδο με το θεατρικο εργο Ωραια φαση του πρωτοεμφανιζομενου θεατρικου συγγραφεα Λενου Χρηστιδη στη Νεα Σκηνη απο τις 22 Μαρτιου. Πρωταγωνιστης ειναι ο Κωστας Ρηγοπουλος και συμμετεχουν οι Στελιος Γερανης, Βικυ Βολιωτη, Γαληνη Τσεβα.Τα σκηνικα και τα κοστουμια ειναι του Γιωργου Ασημακοπουλου.

Νεος καλλιτεχνικος διευθυντης του Φεστιβαλ Πετρας 1996 και υπευθυνος των πολιτιστικων εκδηλωσεων που θα οργανωθουν απο το Δημο Πετρουπολης το καλοκαιρι,ανελαβε ο Βασιλης Κυριτσης.Το φετινο Φεστιβαλ θα γινει απο τα μεσα Αυγουστου μεχρι το τελος Σεπτεμβριου και περιλαμβανει θεατρικες παραστασεις, και κινηματογραφικες προβολες.

Σειρα εκδηλωσεων για τον εορτασμο της 25ης Μαρτιου, διοργανωνονται στην Οδησσο της Ουκρανιας, με συνεργασια του Ιδρυματος Ελληνικου Πολιτισμου και τη συμβολη του Ελληνο-ουκρανικου Συνδεσμου και των τοπικων αρχων.Στο Αρχαιολογικο Μουσειο της πολης θα παρουσιαστει η εκθεση Ελληνικες αρχαιοτητες, ενω οι εκδηλωσεις περιλαμβανουν επισης παρουσιαση του βιβλιου Μαρασλης,παραδοσιακους ελληνικους χορους απο το παιδικο συγκροτημα της Φλωρινας, και συναυλια του Γιωργου Νταλαρα στην Οπερα της Οδησσου.

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ποδοσφαιρικη ομαδα του Παναθηναικου προκριθηκε στην ημιτελικη φαση του πρωταθληματος Ψηαμπιονς Λεαγθε αφου κερδισε ευκολη νικη επι της Λεγγια με 3-0. Οι πρασινοι εχουν τωρα να αντιμετοπισουν τον πρωταθλητη Ευρωπης, Αγιαξ.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με μικρη υποχωρηση εκλεισαν οι τιμες των μετοχων στη σημερινη συνεδριαση για τριτη συνεχη ημερα. Ο Γενικος Δεικτης Τιμων υποχωρησε στις 977,51 μοναδες, μειωμενος σε ποσοστο 0,32%. Σημαντικη μειωση παρουσιασε ο ογκος των συναλλαγων, η αξια των οποιων εφθασε στα 5,4 δις δραχμες. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν με τις εξης μεταβολες: Τραπεζες ανοδος 0,11%, Ασφαλειες ανοδος 1,28%, Ληζιγκ ανοδος 0,89%, Επενδυσεις πτωση 1,14%, Κατασκευες πτωση 0,29%, Βιομηχανιες πτωση 0,71%, Διαφορες πτωση 0,93%, Συμμετοχων πτωση 0,88%. Ο δεικτης της παραλληλης αγορας κατεγραψε σημαντικες απωλειες κατα 1,16%. Συνολικα διακινηθηκαν 238 μετοχες απο τις οποιες 77 εκλεισαν με ανοδο, 134 με πτωση και 27 παρεμειναν σταθερες.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα ειναι αυριο ο καιρος σ'ολοκληρη τη χωρα, με τοπικες βροχες και λιγα χιονια στα κεντρικα και βορεια. Θα υπαρχουν ομως και διαστηματα με ηλιο κυριως στα κεντρικα και νοτια. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι ασθενεις μεχρι μετριοι και προσκαιρα στα νοτια ισχυροι. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 2 με 9 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 5 με 14 και στα νησια 9 με 16. Νεφωσεις, κατα περιοδους αυξημενες, ασθενεις μεχρι μετριους ανεμους και θερμοκρασια 7 με 13 και 4 με 9 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

* Υδατοσφαιριση-Πρωταθλημα Α1 Εθνικης κατηγοριας-Αποτελεσματα

Στους αγωνες της 13ης ημερας για το πρωταθλημα υδατοσφαιρισης της Α1 Εθνικης κατηγοριας ανδρων, σημειωθηκαν τα εξης αποτελεσματα:

Ολυμπιακος-Ηλυσιακος            : 18-6
Χανια-Εθνικος                   : 11-9
Πανιωνιος-Πατρα                 : 9-15
Κερκυρα-Γλυφαδα                 : 9-10
Βουλιαγμενη-Χαλκιδα             : 12-7
Ομιλος Φιλων Θαλασσης- Χιος     : 5-9

Ετσι τωρα προηγειται η Βουλιαγμενη με 26 βαθμους, εναντι 22 του Ολυμπιακου και της Πατρας, 17 των Χανιων, 16 του Εθνικου, 15 της Γλυφαδας, 9 της Κερκυρας και του Πανιωνιου, 7 του Ομιλου Φιλων Θαλασσης, 6 της Χαλκιδας, της Χιου και 1 του Ηλυσιακου.

* Μπασκετ-Πρωταθλημα Α1 Εθνικης κατηγοριας-Αποτελεσματα

Ο Παναθηναικος σε αγωνα της 23ης ημερας για το πρωταθλημα μπασκετ της Α1 Εθνικης κατηγοριας που εγινε στο Αλεξανδρειο Μελαθρο της Θεσσαλονικης, νικησε 69-68 τον ΠΑΟΚ (ημιχρονο: 29-34).

Μοιραιος παικτης του αγωνα ο Νικος Μπουντουρης, αφου αστοχησε σε δυο ελευθερες βολες που κερδισε τεσσερα δευτερολεπτα πριν το τελος του αγωνα και ενω το σκορ ηταν 69-68 υπερ των ``πρασινων``.

Στους υπολοιπους αγωνες της 23ης ημερας σημειωθηκαν τα εξης αποτελεσματα:

Αμπελοκηποι-Αρης        88-98
Λαρισα-Παπαγου          63-74
Ηρακλειο-Περιστερι      91-89 παραταση (κ.α. 81-81)
Ηρακλης-Πανιωνιος       66-72
Απολλων Πατρ.-Σπορτιγκ  79-91
και χθες:
ΑΕΚ-Ολυμπιακος          74-77
Ετσι τωρα προηγειται ο Ολυμπιακος με 44 βαθμους, εναντι 41 του Παναθηναικου, 38 του Πανιωνιου, 37 του Αρη, 36 του ΠΑΟΚ, 35 του Απολλωνα Πατρων, του Περιστεριου, του Ηρακλη και του Σπορτιγκ, 32 της ΑΕΚ, 30 της Λαρισας και του Παπαγου, 29 του Ηρακλειου και 26 των Αμπελοκηπων.

* Βολει-Πρωταθλημα Α1 Γυναικων-Αποτελεσματα

Στους πρωτους αγωνες για την ημιτελικη φαση τα πλει οφ στο πρωταθλημα της Α1 εθνικης κατηγοριας γυναικων, σημειωθηκαν τα εξης αποτελεσματα :

Βριλησσια-Παναθηναικος   3-2 (7-15, 15-5, 15-6, 13-15, 15-11)
Ιωνικος ΝΦ-Φιλαθλητικος  3-1 (11-15, 15-8, 15-9, 15-4)
Ετσι τωρα οι νικητες προηγουνται 2-1 σε νικες των αντιπαλων τους και χρειαζονται μια ακομη για να προκριθουν στον τελικο, ενω οι ηττημενοι θα παιξουν για την τριτη θεση.

* Ποδοσφαιρο-Ηττα της εθνικης Νεων

Η εθνικη μας ομαδα ποδοσφαιρου των Νεων , στον δευτερο αγωνα της για την προκριματικη φαση του ευρωπαικου πρωταθληματος, που εγινε στο Ηρακλειο, εχασε 3-1 απο την αντιστοιχη της Ιταλιας.

Αυτη ηταν η δευτερη ηττα της ελληνικης ομαδας αφου και στο πρωτο παιχνιδι που ειχε γινει στην Ιταλια ειχε ηττηθει 4-0 απο το ιταλικο συγκροτημα.

Η εθνικη μας ανοιξε το σκορ στο 27' με γκολ που πετυχε ο Καρταλης με πεναλτι και ισοφαρισε ο Ντε Φραντσεσκο (56'). Οι Ιταλοι προηγηθηκαν με τερμα του Βεντολα στο στο 65' και ο Ντε Φραντσεσκο τρια λεπτα πριν απο την ληξη του αγωνα εγραψε το τελικο σκορ.

Οι δυο ομαδες αγωνιστηκαν με τις εξης συνθεσεις : ΕΛΛΑΣ: Γκουλιος, Καραλιοπουλος, Χαλδογεριδης, Αγγελοπουλος, Γαζης, Μεσερπης, Λιολιδης, Καρταλης, Τσορακλιδης (64` Μαχαιριδης), Πακαλτζης, Λουμπουτης (82` Παπαιωαννου)

ΙΤΑΛΙΑ: Μορελο, Μελαγκο, Ρεγκονελι, Ντι Φαουστο, Μαντραπασκονα, Μπαντουρελι, Μπελαβιστα, Γκαντουσο, Ντε Φραντσεσκο, Φιρμανι, Βεντολα (87` Ταραντινο).

* Ποδοσφαιρο-Πρωταθλημα Γ' εθνικης-Αποτελεσματα

Στους αγωνες της 22ης ημερας για το πρωταθλημα ποδοσφαιρου της Γ` Εθνικης κατηγοριας, σημειωθηκαν τα εξης αποτελεσματα:

Νοτιος Ομιλος

Πυργος-Χανια                  4-1
Καλλιθεα-Ενωση Ροδου Διαγορα  1-0
Αιολικος-Ατρομητος            1-2
Αγιος Νικολαος-Πανναυπλιακος  3-1
Χαιδαρι-Παναιτωλικος          0-0
Βαρβασιακος-Εθνικος Αστερας   2-1
Κορινθος-Χαλκιδα              1-0
Παναιγιαλειος-Φωστηρας        2-0
Χαραυγιακος-Μαρκο             1-1
Ετσι προηγειται ο Πυργος με 48 βαθμους, εναντι 40 του Παναιτωλικου, 38 του Παναιγιαλειου, 38 της Καλλιθεας, 34 του Εθνικου Αστερα, 33 του Μαρκο, 32 του Αγιου Νικολαου, 31 του Αιολικου, 29 της Κορινθου, 28 του Χαιδαριου, 27 του Φωστηρα και του Βαρβασιακου, 26 του Ατρομητου, 25 του Πανναυπλιακου, της Ενωσης Ροδου Διαγορα, της Χαλκιδας, των Χανιων και 16 του Χαραυγιακου.

Βορειος Ομιλος

Λαμια-Φωκικος                     3-0
Γιαννιτσα-Ολυμπιακος Βολου        1-0
Κοζανη-Ποντιοι Βεροιας            2-2
Τυρναβος-Πανσερραικος             1-0
Αγροτικος Αστερας-Εορδαικος       1-1
Ορεστης-Απολλων Λαρισας           3-0
Νιγριτα-Βελισσαριος               2-1
Αμπελοκηποι-Απολλων Κρυας Βρυσης  1-0
Νικη Βολου-Αλμωπος Αριδαιας       2-1
Ετσι προηγειται ο Πανσερραικος με 45 βαθμους, εναντι 41 της Νικης Βολου, 40 των Γιαννιτσων, 39 της Νιγριτας, 37 του Απολλωνα Λαρισας, 36 των Αμπελοκηπων, 35 της Λαμιας, 33 του Αγροτικου Αστερα και του Ορεστη, 30 του Αλμωπου, 29 της Κρυας Βρυσης, 28 του Ολυμπιακου Βολου, 24 του Τυρναβου, 23 των Ποντιων Βεροιας, 20 της Κοζανης, 18 του Βελισσαριου, 15 του Φωκικου και του Εορδαικου.

* Κανονικα οι αγωνες το Σαββατοκυριακο

Δεν υπαρχει πλεον προβλημα οσον αφορα την διεξαγωγη των αγωνων για τα εθνικα μας πρωταθληματα (ολων των σπορ), το Σαββατοκυριακο, αφου οι υπαλληλοι της Ομοσπονδιας εργαζομενων στα εθνικα σταδια ανακαλεσαν τις προγραμματισμενες απεργιακες κινητοποιησεις τους, μετα απο την σημερινη συναντηση τους με τον Υφυπουργο Αθλητισμου Ανδρεα Φουρα, ο οποιος ικανοποιησε μερος των αιτηματων τους.

``Βρηκαμε κατανοηση απο τον κ. Φουρα, που ελυσε μερικα απο τα προβληματα μας ενω ευελπιστουμε, οτι θα προωθησει οπου υπαρχουν``.

* Πρωτοκολλο αθλητικης συνεργασιας Ελλαδας-Ουγγαριας

Πρωτοκολλο αθλητικης συνεργασιας για το 1996, μεταξυ Ελλαδας και Ουγγαριας υπεγραφη σημερα. Το πρωτοκολλο υπεγραψαν ο γενικος γραμματεας Αθλητισμου, Γιωργος Βασιλακοπουλος και ο αντιπροεδρος του Εθνικου Γραφειου Φυσικης Αγωγης και Αθλητισμου της Ουγγαριας Γιανους Γκρεμινγκερ.

* Συναντηση κ. Φουρα με πρωταθλητες στιβου

Ο υφυπουργος Αθλητισμου Ανδρεας Φουρας, συναντηθηκε σημερα με τους πρωταθλητες του στιβου, Αλεξανδρο Αλεξοπουλο, Κατερινα Θανου, Νικη Μπακογιαννη, Σπυρο Βασδεκη, Θωμα Σμπωκο, Μαρια Τσωνη και Χαρη Παπαδια, στους οποιους επανελαβε την προθεση του να στηριξει και να συνεργαστει με οσους θα συμμετασχουν στους Ολυμπιακους Αγωνες της Ατλαντα, ωστε να εχουν οσο το δυνατον καλυτερη και απροσκοπτη προετοιμασια.

``Θα πρεπει οι αθλητες να πανε με πολυ καθαρο μυαλο στους Ολυμπιακους Αγωνες. Γι' αυτο και προχωραμε μια σειρα αιτηματων τους, που πρεπει να επιλυθουν``, τονισε ο κ.Φουρας μετα απο την συναντηση αυτη.

Το ενδιαφερον της αντιπροσωπειας των πρωταθλητων του στιβου επικεντρωθηκε στα κινητρα των αθλητων που θα ενταχθουν στο νεο νομο για τον αθλητισμο και κυριως σε οτι αφορα την επαγγελματικη αποκατασταση τους.

* Ολυμπιακοι Αγωνες-Νεα προβληματα...

Αποχη απο ολες τις σιδηρουργικες εργασιες, θα κανουν οι εργατες που δουλευουν στο κολυμβητηριο της Ατλαντα, μεχρι να διαπιστωθουν τα αιτια καταρρευσης της στεγης του γηπεδου.

Αυτο ανακοινωσε εκπροσωπος της Ενωσης σιδηροκατασκευων, τεσσερις μολις μηνες πριν απο τη σπουδαια διοργανωση του καλοκαιριου, με αφορμη τα δυο ατυχηματα (το ενα θανατηφορο) που συνεβησαν κατα τη διαρκεια εργασιων σε Ολυμπιακες εγκαταστασεις τον τελευταιο χρονο στην Ατλαντα.

``Δεν θελουμε αλλα ατυχηματα``, τονισε ο εκπροσωπος της ενωσης που αριθμει συνολικα 387 μελη.

Και συνεχισε: ``Δεν θελω να βρεθω στη δυσκολη θεση να εξηγω σε μια οικογενεια εργατη που δουλευει εδω, οτι ο συζυγος, ο αδελφος, η καποιο αγαπημενο προσωπο σκοτωθηκε. Ειναι πολυ σκληρο για ολους``.

Την συμπαρασταση τους στην αποχη των σιδηρουργων, εξεφρασαν και οι υπαλληλοι των υπολοιπων ειδικοτητων (ηλεκτρολογοι κ.α.), που απασχολουνται στο κολυμβητηριο της Ατλαντα.

Να σημειωθει οτι πριν απο μερικες ημερες, κατερρευσε χωρις λογο η στεγη του κολυμβητηριου, οταν υποχωρησε ενα απο τα δυο ατσαλινα δοκαρια που επροκειτο να την στηριζαν, χωρις ομως να τραυματιστει καποιος απο τους εργατες που δουλευαν στην περιοχη.

Πριν απο ενα περιπου χρονο ειχε χασει τη ζωη του ενας εργατης, οταν κατερρευσε τσιμεντενια κολωνα που στηριζε ομαδα προβολεων στο Ολυμπιακο Σταδιο της πρωτευουσας της Τζορτζια.

* Ποδοσφαιρο-ΟΥΕΦΑ-Υψηλο πριμ παιρνουν οι παικτες της Μπαγερν

Υψηλο πριμ που ανερχεται στα 35.000 μαρκα (5,75 εκ δραχμες περιπου) προκειται να εισπραξουν οι ποδοσφαιριστες της γερμανικης Μπαγερν Μοναχου, η οποια προκριθηκε στα ημιτελικα του κυπελλου ΟΥΕΦΑ, αφου στον επαναληπτικο αγωνα που εγινε χθες στην Αγγλια συνετριψε 5-1 την Νοτιγχαμ Φορεστ.

Την αποφαση για την επιβραβευση της προσπαθειας των ποδοσφαιριστων της Μπαγερν, πηρε ο προεδρος της ομαδας, Φραντς Μπεκενμπαουερ, ο οποιος τονισε οτι ``οταν οι παικτες αγωνιζονται καλα τοτε θα εχουν και καλο μισθο``.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Wednesday, 20 March 1996 - 22:26:22