Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Mar. 21)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Εξερχεται στις 2.30 το μεσημερι ο Προεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρεας Παπανδρεου, υστερα απο τεσσαρων μηνων νοσηλεια στο Ωνασειο.
  • Δυο ιδιαιτερης σημασιας ταξιδια στα Τιρανα και τη Ρωμη πραγματοποιουν σημερα ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος και ο Πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης αντιστοιχα.
  • Ειναι αμφιβολο αν θα πραγματοποιηθει το συμβουλιο συνδεσης της Ευρωπαικης Ενωσης με την Τουρκια, εκτιμησε ο Θεοδωρος Παγκαλος.
  • Με αντικειμενο τις τρεχουσες πολιτικες εξελιξεις, συνεδριαζει το απογευμα, το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ.
  • Με διακοπες ρευματος αρχισε το πρωι η 48ωρη απεργια των εργαζομενων στη ΔΕΗ.
  • Εικοσιτετραωρη πανελλαδικη απεργια, πραγματοποιουν σημερα οι γιατροι του ΙΚΑ.
  • Τη μορφη και το χρονο των νεων αγροτικων κινητοποιησεων καθοριζουν οι τρεις κορυφαιες αγροτικες συνδικαλιστικες οργανωσεις.
  • Τεσσερις τελωνειακοι υπαλληλοι και ισαριθμες εταιριες πετρελαιοειδων, διωκονται σε νεα υποθεση λαθρεμποριου τρανζιτ πετρελαιου, στον Πειραια.
  • Αυξημενες απο σημερα οι τιμες στη βενζινη και το πετρελαιο ντιζελ.
  • Κορυφωνεται η ενταση μεταξυ Κινας και ΗΠΑ, σχετικα με το θεμα της Ταιβαν.
  • Θριαμβευτικη προκριση στα ημιτελικα του τσαμπιονς λιγκ πετυχε η ομαδα ποδοσφαιρου του Παναθηναικου μετα την ανετη νικη της επι της Λεγκια με 3-0.
  • Διεξαγεται το απογευμα ο πρωτος αγωνας βολλευ Παναθηναικου- Αρη για τον τελικο των πλει οφ.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δυο ιδιαιτερης σημασιας ταξιδια πραγματοποιουν σημερα στα Τιρανα και τη Ρωμη ο Προεδρος της Δημοκρατιας και ο Πρωθυπουργος αντιστοιχα.Ο κ.Στεφανοπουλος, συνοδευομενος απο τον υπουργο Εξωτερικων, Θεοδωρο Παγκαλο, πραγματοποιει διημερη επισημη επισκεψη στην Αλβανια,οπου θα εχει συνομιλιες με τον ομολογο του, Σαλι Μπερισα, ενω θα συναντηθει και με τον Αρχιεπισκοπο, Αναστασιο. Αναμενεται να υπογραφει σειρα συμφωνιων, επισφραγιζοντας την εξομαλυνση των σχεσεων μεταξυ των δυο χωρων.

Το πρωι αναχωρησε για μονοημερη επισκεψη στην Ιταλια, ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης. Κατα τη διαρκεια της συναντησης του στη Ρωμη με τον Ιταλο ομολογο του, Λαμπερτο Ντινο, αναμενεται να συζητησει για τη συγκληση του Συμβουλιου Συνδεσης Ευρωπαικης Ενωσης-Τουρκιας και να επαναλαβει τις παγιες ελληνικες θεσεις περι σεβασμου του Διεθνους Δικαιου, της μη χρησης βιας και της καλης γειτονιας. Ο κ.Σημιτης,που συνοδευεται απο τον υπουργο Τυπου, Δημητρη Ρεππα και τον αναπληρωτη υπουργο Εξωτερικων, Γιωργο Ρωμαιο, θα γινει δεκτος και απο τον Προεδρο της Ιταλιας, Οσκαρ Λουιτζι Σκαλφαρο. Η ελληνικη αντιπροσωπεια θα συζητησει επισης τροπους συνεργασιας της χωρας μας με την Ιταλια στο πλαισιο της Ευρωπαικης Ενωσης και της επιδιωξης της Ελλαδας ενος ενεργοτερου ρολου στην περιοχη της Μεσογειου.

Η Ελλαδα θα επιμεινει στο βετο για την κοινοτικη χρηματοδοτση της Τουρκιας, επανελαβε ο υπουργος Εξωτερικων, Θεοδωρος Παγκαλος, εκτιμωντας παραλληλα οτι ειναι αμφιβολο αν θα πραγματοποιηθει το Συμβουλιο Συνδεσης, δεδομενου οπως ειπε,οτι η Τουρκια δηλωνει πως θεωρει εγκυρες τις διεθνεις συμβασεις και συμφωνιες που εχει προσυπογραψει και ακυρες οσες δεν εχει. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος, δηλωσε χθες οτι η Τουρκια θα κανει τα παντα για να βρει τροπο θεμελιωσης των ισχυρισμων της, αφου στερειται επιχειρηματων βασισμενων στο Διεθνες Δικαιο. Στο μεταξυ, την αναστολη πωλησης των υπερσυγχρονων ελικοπτερων ``Σουπερ Κομπρα`` προς την Τουρκια, ζητουν με επιστολη τους προς τον Προεδρο Κλιντον 19 Αμερικανοι Γερουσιαστες, οι οποιοι βασιζουν το αιτημα τους, στις προσφατες απειλητικες ενεργειες της Αγκυρας στο Αιγαιο, στη συνεχιζομενη κατοχη τμηματος της Κυπρου και στις επιδρομες τουρκικων δυναμεων κατα του κουρδικου πληθυσμου.

Εξερχεται στις 2.30 το μεσημερι, απο το Ωνασειο, ο Προεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρεας Παπανδρεου,μετα απο νοσηλεια τεσσαρων μηνων. Ο κ.Παπανδρεου, υποβληθηκε το πρωι στις τελευταιες εξετασεις, που αφορουσαν κυριως τη λειτουργια του αναπνευστικου συστηματος. Συμφωνα με πληροφοριες, οι θεραποντες γιατροι, του συνεστησαν να αποφυγει την ενεργο αναμειξη στην πολιτικη τουλαχιστον κατα τον πρωτο μηνα. Στον κ.Παπανδρεου, ετοιμαζεται θερμη υποδοχη ενω ο ιδιος με μια συντομη δηλωση του, αναμενεται να ευχαριστησει ολους οσους του συμπαρασταθηκαν.

Συνεδριαζει στις 6.30 το απογευμα το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ, για να ασχοληθει με τις τρεχουσες πολιτικες εξελιξεις. Στο μεταξυ, συμφωνα με ολες τις ενδειξεις, στα κομματικα οργανα του ΠΑΣΟΚ, αναμενεται να παραπεμφθουν προς συζητηση οι εξελιξεις για το θεμα των Σκοπιων. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος, δεν απεκλεισε ενα τετοιο ενδεχομενο, ενω υπερ της συζητησης στα αρμοδια οργανα ταχθηκαν μετα την επιστολη των 20 βουλευτων και οι κυριοι Τσοχατζοπουλος, Παγκαλος και Καστανιδης.

Διακοπες ρευματος αναμενονται απο σημερα καθως απο το πρωι αρχισε η 48ωρη απεργια των εργαζομενων στη ΔΕΗ,ενω η διοικηση της επιχειρησης κανει εκκληση για μειωση της καταναλωσης. Οι απεργοι συγκεντρωθηκαν το πρωι εξω απο τα κεντρικα γραφεια της ΔΕΗ και στη συνεχεια πραγματοποιησαν πορεια προς τη Βουλη. Εξαλλου, στις 7 το απογευμα, η ομοσπονδια καταναλωτων, διοργανωνει συλλαλητηριο, εξω απο το υπουργειο Αναπτυξης. Χθες, αντιπροσωπειες της ΓΣΕΕ και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, συναντηθηκαν με την υπουργο Αναπτυξης, Βασω Παπανδρεου, η οποια χαρακτηρισε λεπτο θεμα την τιμολογιακη πολιτικη της ΔΕΗ, επισημαινοντας οτι μεχρι το τελος του μηνα, το υπουργειο θα ανακοινωσει τη νεα πολιτικη του για τα τιμολογια της επιχειρησης.

Εικοσιτετραωρη πανελλαδικη απεργια, πραγματοποιουν σημερα, οι γιατροι του ΙΚΑ, διεκδικωντας τη μονιμοποιηση συναδελφων τους, που απασχολουνται στο ιδρυμα. Παραλληλα, συνεχιζονται οι κινητοποιησεις των εργαζομενων στο υπουργειο Υγειας.

Συνεδριαζουν σημερα απο κοινου οι τρεις κορυφαιες αγροτικες συνδικαλιστικες οργανωσεις, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, προκειμενου να καθορισουν τη μορφη και το χρονο των νεων αγροτικων κινητοποιησεων.

Νεα υποθεση λαθρεμποριου τρανζιτ πετρελαιου στην οποια ενεχονται τεσσερις τελωνειακοι και τεσσερις εταιριες πετρελαιοειδων, εφερε στο φως η εισαγγελικη ερευνα που διενεργει η Εισαγγελεας Πειραια, Κατερινα Στουραιτου. Ασκηθηκε ποινικη διωξη για ψευδη βεβαιωση, σε βαθμο κακουργηματος και αμεση συνεργεια σε λαθρεμπορια εναντιον των τελωνειακων Γιαννη Χανου, Γιαννη Χαχλακη, ο οποιος ειναι ηδη προφυλακισμενος, Πετρο Σεριφη και Θωμα Αγγελοπουλο,που με υπογραφες τους διευκολυναν απο τα τελη του 1992 εως το πρωτο εξαμηνο του 1993 τις τεσσερις εταιριες να πραγματοποιησουν 158 εικονικες παραδοσεις σε κοτερα και θαλαμηγους.Οι εταιριες που διωκονται για λαθρεμπορια και ηθικη αυτουργια στην ψευδη βεβαιωση ειναι οι ``Σταρ Παουερ Οιλ`` του Νικου Σουλιωτη, ``Πολυπετρολ`` της Αργυρως Χρυσινα, ο Βασιλης Ρωσσος και η ``Ρουσσιλ ΑΕ`` του Γιωργου Ρουσσου.

Αυξημενη κατα 1,70 δραχμες το λιτρο, ειναι απο σημερα η τιμη της βενζινης και κατα 2,80 δραχμες το λιτρο, η τιμη του ντιζελ. Συμφωνα με ανακοινωση της Δημοσιας Επιχειρησης Πετρελαιου, η αυξηση οφειλεται στην ανοδο των διεθνων τιμων και την πτωση της ισοτιμιας του δολαριου εναντι της δραχμης.

Νεκρος βρεθηκε τα ξημερωματα σε εισοδο πολυκατοικιας στον Πειραια ο Αποστολος Αλεξανδρακης, 29 ετων, ναυτικος κατοικος Καλυμνου. Το πτωμα δεν εφερε κακωσεις ενω συμφωνα με την αστυνομια ο θανατος του οφειλεται μαλλον σε υπερβολικη χρηση ναρκωτικων.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την εντονη αντιδραση της Κινας, προκαλεσε η υιοθετηση απο την αμερικανικη Βουλη των Αντιπροσωπων σχεδιου αποφασης το οποιο προβλεπει την υπερασπιση της Ταιβαν σε περιπτωση κινεζικης επιθεσης εναντιον της.Εκπροσωπος του κινεζικου υπουργειου Εξωτερικων εξεφρασε την αγανακτηση της κυβερνησης γι' αυτη την ενεργεια και επανελαβε οτι "η Ταιβαν αποτελει ιερο και απαραβιαστο εδαφος της Κινας και οχι προτεκτορατο των Ηνωμενων Πολιτειων". Ο εκπροσωπος χαρακτηρισε επισης "απαραδεκτη" την αποφαση των ΗΠΑ να πουλησουν πυραυλους και αλλο προηγμενο στρατιωτικο υλικο στην Ταιβαν αυτη τη συγκεκριμενη κρισιμη στιγμη και προσθεσε οτι προκειται για μια αποφαση που κλιμακωνει την ενταση στις σχεσεις μεταξυ της Κινας και του νησιου.

Περιπου χιλιοι ανδρες των δυναμεων των Σερβων της Βοσνιας προκειται να αναπτυχθουν σε στρατηγικης σημασιας περιοχες της κεντρικης Βοσνιας, οι οποιες ειχαν καταληφθει τον περασμενο Σεπτεμβριο απο τα κροατομουσουλμανικα στρατευματα και παραδοθηκαν χθες στη σερβικη πλευρα, ανακοινωσε εκπροσωπος του ΝΑΤΟ.

Η ρωσικη αεροπορια βομβαρδισε το πρωι πολλες περιοχες στη νοτιοδυτικη Τσετσενια, ανακοινωσε ο εκπροσωπος της ρωσικης στρατιωτικης διοικησης. Συμφωνα με το πρακτορειο Ιντερφαξ, την περιοχη, οπου βρισκονται Τσετσενοι ανταρτες, σφυροκοπει τις τελευταιες ημερες και το ρωσικο πυροβολικο.

Οι γυναικες οι οποιες στην παιδικη τους ηλικια υποβληθηκαν σε θεραπεια με ακτινοβολια για ογκο των λεμφαδενων, αντιμετωπιζουν αυξημενο κινδυνο να εμφανισουν καρκινο του μαστου ως ενηλικες, αναφερει επιστημονικη ομαδα σε δημοσιευμα της σε αμερικανικη ιατρικη επιθεωρηση. Στη μελετη μετεχουν 15 ιατρικα κεντρα των Ηνωμενων Πολιτειων και της Ευρωπης. Συμφωνα με τα αποτελεσματα οι γυναικες που ειχαν υποβληθει σε θεραπεια με ακτινοβολια εχουν 75 φορες περισσοτερες πιθανοτητες να εμφανισουν καρκινο του μαστου απο οτι το υπολοιπο του γυναικειου πληθυσμου.

Η νεα τεχνολογια παρεχει τη δυνατοτητα στους αμερικανους που εχουν χασει το φως τους να "διαβαζουν" τις τοπικες και εθνικες εφημεριδες την ωρα του πρωινου τους. Η "Εθνικη Ομοσπονδια Τυφλων" ανακοινωσε οτι μια νεα υπηρεσια μεσω ηλεκτρονικου υπολογιστη με την ονομασια Νεωσλινε , "μεταφερει" στις 6.30 το πρωι τα νεα των εφημεριδων στους τυφλους και σε οσους εχουν σοβαρα προβληματα ορασης. Ο "αναγνωστης" καλει την υπηρεσια αυτη μεσω του τηλεφωνου χωρις χρεωση και επιλεγει τις ειδησεις που θελει, τις οποιες στη συνεχεια "ακουει" απο τον ηλεκτρονικο υπολογιστη.

Εκτος δημοπρασιας πωληθηκε σε ιδιωτες το πρωτο χειρογραφο με τη θεωρια της Σχετικοτητας του Αλμπερτ Αινσταιν, και οι νεοι ιδιοκτητες του θα το δωρησουν στο Μουσειο του Ισραηλ στην Ιερουσαλημ, ανακοινωσε χθες βραδυ ο Οικος Δημοπρασιων Σοθμπις. Αγνωστο παραμενει ακομη το ποσο πωλησης του χειρογραφου,για το οποιο στη δημοπρασια που πραγματοποιηθηκε το περασμενο Σαββατο οι προσφορες δεν ξεπερασαν την τιμη εκκινησης που ηταν πανω απο 4 εκατομμυρια δολλαρια.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεχρι το ...πρωι πανηγυριζαν οι φιλαθλοι του Παναθηναικου στους δρομους της Αθηνας για την θριαμβευτικη προκριση της ομαδας τους στα ημιτελικα του Τσαμπιονς Λιγκ, μετα την ανετη νικη που πετυχε χθες το βραδυ στο Ολυμπιακο Σταδιο της Αθηνας επι της πρωταθλητριας Πολωνιας Λεγκια με 3-0. Αντιστοιχη γιορτη εγινε στα αποδυτηρια του Ολυμπιακου Σταδιου, οπου ο προεδρος της ΠΑΕ, Γιωργος Βαρδινογιαννης υποσχεθηκε στους παικτες του απο 8 εκατομμυρια δραχμες, σαν πριμ για την μεγαλη επιτυχια. Στα ημιτελικα της διοργανωσης ο Παναθηναικος θα αντιμετωπισει τον πρωταθλητη κοσμου Αγιαξ.Αυριο το μεσημερι θα γινει η κληρωση για να καθοριστει που θα διεξαχθει η πρωτη συναντηση.Στον αλλο ημιτελικο του Τσαμπιονς Λιγκ, θα συναντηθουν η Ναντ με την πρωταθλητρια Ιταλιας Γιουβεντους.

Διεξαγεται στις 5 παρα τεταρτο στο κλειστο γηπεδο της Λεωφορου, ο πρωτος αγωνας βολει μεταξυ του Παναθηναικου και του Αρη για τον τελικο των πλει-οφ στο πρωταθλημα της Α1 Εθνικης κατηγοριας. Το παιχνιδι θα μεταδοθει απ' ευθειας απο την τηλεοραση του ΣΚΑ`Ι`. Οι αντιπαλοι ειναι ισοπαλοι 1-1 σε νικες , ενω τον τιτλο θα παρει η ομαδα που θα συμπληρωσει τρεις νικες.

Αναβληθηκε για την Τεταρτη, 27 του μηνος, η απολογια στον αθλητικο δικαστη, του διεθνη ποδοσφαιριστη της ΑΕΚ, Στελιου Μανωλα, του προπονητη Ντουσαν Μπαγεβιτς και της ΠΑΕ ΑΕΚ που κατηγορουνται για δυσφημιση του αθληματος, με τις δηλωσεις που ειχαν κανει μετα το ντερμπι με τον Ολυμπιακο. Η υποθεση αναβληθηκε,γιατι οπως υποστηριξαν οι συνηγοροι τους ηταν απασχολημενοι με αλλες υποθεσεις.

Στο στιβο, οι δυο κορυφαιοι Νιγηριανοι πρωταθλητες των δρομων ταχυτητας, οι αδελφοι Οσμοντ και Ντειβιντσον Εζινουα καθως και η συμπατριωτισα τους Μαιρη Ονιαλι, βρεθηκαν ντοπαρισμενοι με την διεγερτικη ουσια εφεδρινη και τιμωρηθηκαν με τριμηνο αποκλεισμο απο καθε αγωνιστικη δραστηριοτητα. Παντως, οι τρεις αθλητες θα επιστρεψουν στην ενεργο δραση τον Μαιο και ετσι θα μπορεσουν να λαβουν μερος στους Ολυμπιακους Αγωνες της Ατλαντα.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Λιγες νεφωσεις επικρατουν σημερα σε ολη τη χωρα, με ασθενεις τοπικες βροχες και λιγα χιονια στα βορεια ορεινα. Υπαρχουν ομως και μεγαλα διαστηματα με ηλιο. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις εως μετριοι και προσκαιρα στα νοτια ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 9 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 14 και στα νησια τους 16 βαθμους Κελσιου. Για αυριο, στη δυτικη και νοτια Ελλαδα προβλεπονται λιγες νεφωσεις, ενω για την υπολοιπη χωρα προβλεπονται σποραδικες βροχες και στα ορεινα λιγα χιονια. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις μεχρι μετριοι και τοπικα στο Αιγαιο ισχυροι. Η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη.

ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Αθηνα,Ελλαδα,21/03/1996 (ΑΠΕ)

* Ολυμπιακοι Αγωνες-Αφη Φλογας

Η Ολυμπιονικης Βουλα Πατουλιδου θα ειναι η αθλητρια που θα κανει τα πρωτα 200 μετρα μεσα στο Παναθηναικο σταδιο της Αθηνας, στις 6 Απριλιου, την ημερα που θα γινει ο εορτασμος για τα 100 χρονια απο την αναβιωση των συγχρονων Ολυμπιακων Αγωνων.

Η Πατουλιδου θα παρει την δαδα απο τον Ισπανο προεδρο της ΔΟΕ, Χουαν Αντονιο Σαμαρανκ , στον οποιο θα την παραδωσει ο προεδρος της ΕΟΑ , Νινος Τζικας , ενω το επομενο 200αρι θα κανει εκπροσωπος της Γαλλιας και θ'ακολουθησουν οι εκπροσωποι των πολεων που εχουν διοργανωσει Ολυμπιακους Αγωνες.

Τα παραπανω ανακοινωσε ο προεδρος της επιτροπης Ολυμπιακης Λαμπαδηδρομιας και μελος της ΕΟΑ , Γιαννης Οικονομου, σε συνεντευξη τυπου , ενω υποστηριξε οτι ολα ειναι ετοιμα για την λαμπαδηδρομια εντος και εκτος Ελλαδας.

Ακομη ο κ. Οικονομου διευκρινισε οτι μεσα στην προσεχη εβδομαδα θα αποφασιστει ποιος θα ειναι ο τελευταιος λαμπαδηδρομος που θα μπει στο Παναθηναικο σταδιο πριν απο την εναρξη της εορταστικης εκδηλωσης και θ'αναψει τον βωμο , καθως και ο πρωτος που θα παρει την Φλογα μετα την αφη της στην ιερη Αλτη της Αρχαιας Ολυμπιας.

Επισης ο εκπροσωπος της ΕΟΑ αποκαλυψε οτι στην τελετη αφης , που θα γινει με την παραδοσιακη τελετη , θα παραβρεθει και η συζυγος του Αμερικανου Προεδρου , Χιλαρι Κλιντον , ενω διευκρινισε οτι η Φλογα θα διανυσει 2.500 χιλιομετρα στην Ελλαδα και θα παραδοθει στους Αμερικανους 25 η 26 Απριλιου , ενω στις ΗΠΑ θα διανυσει αποσταση 24.000 χιλιομετρων.

Στην διαδρομη που θα γινει στη χωρα μας θα χρησιμοποιηθουν συνολικα 850 αθλητες , ενω θα γινουν και καποιες διαδρομες οδικως . Οι λαμπαδηδρομοι θα επιλεγουν απο τους Δημους και της Κοινοτητες που θα περασει η Φλογα, ενω η επιλογη για τους 48 που θα καλυψουν την διαδρομη απο τον Μαραθωνα στην Αθηνα θα γινει απο την ΕΟΑ μετα απο προτασεις των ομοσπονδιων.

Εξαλλου ο κ. Οικονομου απαντωντας σε σχετικη ερωτηση υποστηριξε οτι εχει υπογραφει συμβολαιο με τους Αμερικανους διοργανωτες, συμφωνα με το οποιο δεν θα γινει εμπορευματοποιηση της Φλογας, οπως στο παρελθον , ενω εγγυητρια εχει μπει η ΔΟΕ.

* Ποδοσφαιρο-``Θα παμε τελικο`` λεει ο Κολιτσιδακης

``Το γεγονος, οτι βρισκομαστε στους τεσσερις της Ευρωπης, τα λεει ολα. Πιστευουμε, οτι μπορουμε να περασουμε στον τελικο, εστω και αν εχουμε ν' αντιμετωπισουμε τον Αγιαξ``.

Διαχυτη ειναι η αισιοδοξια στις ταξεις του Παναθηναικου για προκριση της ομαδας στον μεγαλο τελικο του ``Τσαμπιονς Λιγκ``, οπως τονισε ο διεθνης αμυντικος ποδοσφαιριστης της ομαδας, Θανασης Κολιτσιδακης, σε σημερινες δηλωσεις του σε ραδιοφωνικο σταθμο της Θεσσαλονικης.

``Μεγαλη βραδια η χθεσινη``, προσθεσε ο Κολιτσιδακης.``Δεν εχω ξαναζησει τετοιες στιγμες στην καριερα μου. Ηταν συγκλονιστικη η παρουσια του κοσμου στο Ολυμπιακο σταδιο``.

Ομως, ο αμυντικος των ``πρασινων`` διευκρινισε, οτι αυτο που ενδιαφερει τωρα την ομαδα του ειναι ο δυσκολος αγωνας της με τον Ηρακλη, την Κυριακη, στο Καυταντζογλειο.``Θελουμε ενα θετικο αποτελεσμα για να ξεφυγουμε στην βαθμολογια απο την ΑΕΚ, που μας ``κυνηγα``, κατεληξε.

* Ποδοσφαιρο - Ξεπερασε τον κινδυνο ο Γεωργιαδης

Ο προπονητης του Πανηλειακου, Αντωνης Γεωργιαδης, ο οποιος νοσηλευεται οπως ειναι γνωστο στο Γενικο Κρατικο Νοσοκομειο της Νικαιας, ξεπερασε οπως ολα δειχνουν τον κινδυνο.

Αυτο ειπαν σημερα οι θεραποντες ιατροι, οι οποιοι προσθεσαν οτι ο συμπαθης τεχνικος βρισκεται ηδη στο σταδιο της αφυπνησης, γεγονος που σημαινει οτι ειναι σε θεση να ακουει τους γιατρους, ενω η αναπνοη του υποβοηθειται απο τεχνικα μεσα.

Η κατασταση της υγειας του κ Γεωργιαδη εχει παρουσιασει αισθητη βελτιωση και ειναι υπο ελεγχο, ενω θα παραμεινει στην εντατικη μοναδα θεραπειας, μεχρι να αποκατασταθουν οι υπολοιπες βλαβες και κυριως τα προβληματα στους πνευμονες.

* Ποδοσφαιρο-Διαιτησια

Ευθειες βολες κατα του πρωην Υφυπουργου Αθλητισμου, της ΕΠΟ και των Ποδοσφαιρικων Ενωσεων της χωρας, σχετικα με την κατασταση που επικρατει σημερα στον χωρο της Διαιτησιας, εκτοξευσε ο προεδρος της Ομοσπονδιας Διαιτητων Ποδοσφαιρου (ΟΔΠΕ), Κωστας Αλεξανδριδης, σε συνεντευξη Τυπου που δοθηκε σε κεντρικο ξενοδοχειο της Αθηνας.

Ο κ Αλεξανδριδης αναφερθηκε μεταξυ αλλων, στη μη νομιμη οπως την χαρακτηρισε, αλλα και αποτυχημενη ασκηση απο την Επιτροπη Διαιτησιας της ΕΠΟ των αρμοδιοτητων επιλογης διαιτητων στα εθνικα πρωταθληματα. Οπως ειναι γνωστο αυτη η Επιτροπη, εχει διορισθει απο την ιδια την ποδοσφαιρικη ομοσπονδια.

Ακομη ο προεδρος της ΟΔΠΕ ειπε πως με αποφασεις των Γενικων Συνελευσεων και του Διοικητικου Συμβουλιου της ομοσπονδιας διαιτητων, ο Κανονισμος Διαιτησιας που ψηφιστηκε απο την Γ.Σ. της ΕΠΟ, τον Ιουλιο του 1995, εχει απορριφθει ως ακαταλληλος και καταστροφικος για το Ελληνικο ποδοσφαιρο.

Οπως τονισε στη συνεχεια ο κ Αλεξανδριδης τα αποτελεσματα της αυθαιρετης διαχειρισης της Διαιτησιας απο την ΕΠΟ, ειναι ο μη νομιμος ορισμος διαιτητων με κοινη συμφωνια των ομαδων και η καταργηση της ``μικρης`` εκθεσης του παρατηρητη, οπως επισης και η καταστρατηγηση του κανονισμου Διαιτησιας απο την ιδια την ΕΠΟ.

Ο προεδρος της ΟΔΠΕ αναφερθηκε ακομη και σε καποιες ενεργειες της Επιτροπης Διαιτησιας, που κατα την αποψη του δυσφημησαν τον χωρο, οπως το ``κοψιμο`` εν ενεργεια διεθνων διαιτητων χωρις επισημη τουλαχιστον αιτιολογια.

Καταληγοντας ο κ Αλεξανδριδης γνωστοποιησε οτι σε ενδειξη της διαθεσης και αναγκης για ενοτητα και συσπειρωση στον χωρο της Διαιτησιας, το Δ.Σ. της ΟΔΠΕ, αποφασισε ομοφωνα στην χθεσινη του συνεδριαση, να ανακαλεσει ολες τις ποινες και τα διοικητικα μετρα κατα των διαιτητων, που προκληθηκαν απο πραξεις τους, συναφεις με τον λεγομενο Κανονισμο Διαιτησιας της ΕΠΟ, ενω προτεινε την εναρξη διαλογου με ολους τους ενδιαφερομενους, απο μηδενικη βαση, για το καλο οπως ειπε του Ελληνικου ποδοσφαιρου.

* Χαντμπολ-Συνεδριο Ευρωπαικης Ομοσπονδιας

Σοβαρο θεμα αναμενεται να προκυψει στο χαντμπολ, αφου κατα τη διαρκεια της εναρξης του 3-ου τακτικου συνεδριου της Ευρωπαικης Ομοσπονδιας του αθληματος (ΕΗΦ) που ξεκινησε σημερα σε κεντρικο ξενοδοχειο της Αθηνας, παρουσιαστηκε εντυπο της ΕΗΦ το οποιο ανεγραφε την ΠΓΔΜ (ΦΥΡΟΜ) ως ``Μακεδονια``.

Η αντιδραση απο την ελληνικη ομοσπονδια, δεν ηταν ομως η αναμενομενη προς το παρον. Ο Προεδρος της ΟΧΕ Γιωργος Αλικακος, δεν αντεδρασε αλλα αρκεστηκε να πει οτι ο χαρτης αυτος εχει εκδοθει απο ... την ευρωπαικη και οχι την ελληνικη ομοσπονδια.

Κατα τ` αλλα, ξεκινησε σημερα στην Αθηνα, το συνεδριο της ευρωπαικης ομοσπονδιας απο το οποιο θα εκλεγει η νεα διοικηση της, θα ληφθουν σημαντικες αποφασεις για το μελλον του αθληματος, ενω θα γινει και η αναθεση των κορυφαιων Ευρωπαικων διοργανωσεων για τα δυο επομενα ετη.

Συγκεκριμενα, η χωρα μας θα ειναι υποψηφια για το Ευρωπαικο Πρωταθλημα εφηβων 1997, μαζι με τις Εσθονια και Πορτογαλια καθως και για το αντιστοιχο των νεων του 1998, μαζι με τις Αυστρια και Εσθονια.

* Παγκοσμια εκθεση Ολυμπιακων Αθλητικων Γραμματοσημων

Στις 25 Μαρτιου ανοιγει τις πυλες της στο Ζαππειο Μεγαρο η παγκοσμια εκθεση Ολυμπιακων Αθλητικων Γραμματοσημων και Τεκμηριων με τα εγκαινια τα οποια θα γινουν απο τον προεδρο της Δημοκρατιας Κωνσταντινο Στεφανοπουλο.

Η εκθεση με την οποια ανοιγουν και οι εκδηλωσεις για τα 100 χρονια απο την αναβιωση των συγχρονων Ολυμπιακων Αγωνων και διοργανωνουν απο κοινου το Υπουργειο Μεταφορων και Επικοινωνιων, τα Ελληνικα ταχυδρομεια, η Επιτροπη Ολυμπιακων Αγωνων, η Ελληνικη Φιλοτελικη Ομοσπονδια και η Ελληνικη Εταιρεια Ολυμπιακου Αθλητικου Φιλοτελισμου, θα διαρκεσει απο τις 25 Μαρτιου μεχρι και τις 6 Απριλιου.

Η εισοδος στην εκθεση (10 το πρωι μεχρι 8 το βραδυ) για το κοινο θα ειναι ελευθερη. Μεχρι τωρα εχουν δηλωσει συμμετοχη 110 συλλεκτες και εκθετες απο 25 χωρες. Στην εκθεση θα παρουσιαστουν αθλητικα γραμματοσημα και τεκμηρια οπως σφραγιδες, Ολυμπιακα Μεταλλια και Διπλωματα απο το 1896 μεχρι σημερα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

* Ποδοσφαιρο-Φογκτς κατα της ``Αγιαξ-μανια``

Ο γερμανος ομοσπονδιακος προπονητης Μπερτι Φογκτς προειδοποιησε τους γερμανικους συλλογους, οι οποιοι προσπαθουν να αντιγραψουν τα συστηματα που εφαρμοζει ο Αγιαξ στην αναπτυξη του παιχνιδιου αλλα και στην προωθηση νεων ταλεντων απο τις ``σχολες`` του Ολλανδικου συλλογου.

``Ολοι στην Γερμανια προσπαθουν να αντιγραψουν το μοντελο του Αγιαξ. Αν συνεχισουμε ετσι κινδυνευουμε να βρεθουμε μια κλαση πιο χαμηλα απο οτι σημερα`` δηλωσε ο Φογκτς στο Ολλανδικο πρακτορειο ειδησεων ΑΝΠ, μετα τον αποκλεισμο της Ντορτμουντ απο τον πρωταθλητη κοσμου και Ευρωπης στα προημιτελικα του Τσαμπιονς Λιγκ.

``Οι συλλογοι μας πρεπει να συνεχισουν να ακολουθουν την μεθοδο που ειχαν τοσα χρονια. Καποτε οι περισοτερες ομαδες μας κερδιζαν ανετα τις αντιστοιχες Ολλανδικες και φυσικα τοτε το συστημα ποδοσφαιρικης εκπαιδευσης που εφαρμοζαμε δεν ειχε κανενα προβλημα. Γι' αυτο τον λογο δεν πρεπει να το αλλαξουμε. Δεν μπορεις να αλλαξεις τον τροπο σκεψης μιας ολοκληρης κοινωνιας, αφου ολοι μας, σαν ποδοσφαιριστες, εχουμε τη Γερμανικη κουλτουρα``, προσθεσε ο Μπερτι Φογκτς.

Παντως, ο τεχνικος της εθνικης Γερμανιας παραδεχθηκε οτι τρεφει μεγαλο σεβασμο για τις ποδοσφαιρικες σχολες του Αγιαξ.

``Αυτο που συμβαινει στο Αμστερνταμ ειναι θαυμασιο. Με τις αλλαγες που θα φερει η αποφαση του Ευρωπαικου Δικαστηριου για την υποθεση Μποσμαν, ενας Γερμανικος συλλογος θα μπορουσε να αγορασει ακομη και 11 απο αυτους τους θαυμασιους νεαρους Ολλανδους παικτες. Αυτο θα ηταν πολυ καλο για την μπουντεσλιγκα`` κατεληξε ο Φογκτς.

* Ποδοσφαιρο-Ο Ιορντανεσκου παραμενει στην εθνικη Ρουμανιας

Ο Ρουμανος προπονητης ποδοσφαιρου, Ανγκελ Ιορντανεσκου, θα παραμεινει τελικα στην τεχνικη ηγεσια της εθνικης ομαδας της χωρας του, αφου ανακαλεσε την παραιτηση που ειχε υποβαλει την περασμενη Δευτερα στην ρουμανικη ομοσπονδια.

``Θα παω στην Αγγλια`` δηλωσε σημερα ο Ιορντανεσκου, εννοωντας φυσικα την τελικη φαση του Ευρωπαικου πρωταθληματος, που θα γινει το καλοκαιρι και συνεχισε: ``Η συμπαρασταση και η αλληλεγγυη που εδειξαν οι παικτες της εθνικης στο προσωπο μου, αλλα και οι αντιδρασεις του κοσμου, με εκαναν να αλλαξω γνωμη``.

Σχετικα με τις δηλωσεις που εκανε την περασμενη Δευτερα για τους ``στημενους`` αγωνες στην Ρουμανια, γεγονος που τον οδηγησε στην παραιτηση, ο Ιορντανεσκου ειπε: ``Εξακολουθω να υποστηριζω τα οσα δηλωσα για τους στημενους αγωνες στο ρουμανικο πρωταθλημα``, ενω εξεφρασε για αλλη μια φορα την αποψη, οτι η ρουμανικη ομοσπονδια δεν εχει κανει καμια ενεργεια, προκειμενου να λυθει αυτο το προβλημα.

* Ποδοσφαιρο - Στην Δικαιοσυνη Φονσεκα, Ρανιερι και Τσελινο

Ο προεδρος της Καλιαρι, Μασιμο Τσελινο, ο προπονητης της Φιορεντινα, Κλαουντιο Ρανιερι και οι Ουρουγουανοι διεθνεις ποδοσφαιριστες, Ντανιελ Φονσεκα και Εντσο Φραντζεσκολι, θα βρεθουν στις 26 Νοεμβριου αντιμετωποι με την ιταλικη Δικαιοσυνη.

Και οι τεσσερις θα δικαστουν τον ερχομενο Νοεμβριο απο δικαστηριο του Καλιαρι, κατηγορουμενοι για φοροδιαφυγη, αφου την περιοδο 1991-1992, οποτε και προσεφεραν τις υπηρεσιες τους στην ομαδα της Καλιαρι, απεκρυψαν απο το Δημοσιο Ταμειο, συνολικο ποσο υψους εξι δισεκατομμυριων λιρετων, δηλαδη 875 εκατομμυρια δραχμες

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Thursday, 21 March 1996 - 16:06:47