Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Mar. 25)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΑΘΗΝΑ,Ελλαδα,25/03/1996 (ΑΠΕ)

Κορυφωθηκαν το μεσημερι,οι εκδηλωσεις για την εθνικη επετειο της 25ης Μαρτιου,με την στρατιωτικη παρελαση ενωπιον του Προεδρου της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλου, στην Αθηνα.Την παρελαση παρακολουθησαν ο Πρωθυπουργος,Κωστας Σημιτης,ο Αρχηγος της Αξιωματικης Αντιπολιτευσης,Μιλτιαδης Εβερτ, υπουργοι της Κυβερνησης,συσσωμη η Στρατιωτικη, Δικαστικη και εκκλησιαστικη ηγεσια Πρεσβευτες χωρων,ο Δημαρχος Αθηναιων,Δημητρης Αβραμοπουλος και αλλοι επισημοι.

Με ιδιαιτερη προσοχη οι Ενοπλες Δυναμεις παρακολουθουν την κατασταση στο Αιγαιο και κυριως στην περιοχη των βραχονησιδων Ιμια προς αποτροπη νεων τουρκικων προκλησεων. Τα τελευταια χρονια κατα την εορτη της Εθνικης παλιγγενεσιας η Αγκυρα προβαινει σε σειρα προκλησεων κυριως με παραβιασεις του εθνικου εναεριου χωρου. Το Συμβουλιο Αμυνης το οποιο συνεδριασε την Πεμπτη, εκτιμησε την ολη κατασταση και εδωσε εντολη να ληφθουν ολα τα ενδεικνυομενα μετρα τοσο απο θαλασσης οσο και απο αερος.

Ο Κυβερνητικος Εκπροσωπος, Δημητρης Ρεππας, απαντωντας χθες στον Τουρκο Πρωθυπουργο, Μεσουτ Γιλμαζ που ζητησε συνομιλιες εφ`ολης της υλης, τονισε οτι η Ελλαδα αναμενει συγκεκριμενες πραξεις και οχι λογια απο την Τουρκια. Η επικληση του δρομου των διαπραγματευσεων, τονισε ο κ.Ρεππας, δεν ειναι αρκετη αφου στο παρελθον η Ελλαδα τον εχει ακολουθησει χωρις αποτελεσμα. Δεν εχει, προσθεσε, κανενα νοημα να επιχειρησουμε και παλι να ανοιξουμε το δρομο αυτο χωρις να εχουν προηγουμενως εξασφαλιστει οι αυτονοητες προυποθεσεις που αποτελουν ταυτοχρονως πραξεις ειρηνης. Οπως: ο σεβασμος στο Διεθνες Δικαιο και στις διεθνεις συνθηκες και συμφωνιες, η καταδικη της χρησης βιας η της απειλης για χρηση βιας και η προσφυγη στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος υπενθυμισε στον τουρκο πρωθυπουργο, οτι επι ημερων του, εχουμε την εγερση εδαφικης διεκδικησεις επι της Δωδεκανησου και την αμφισβητηση των Διεθνων Συνθηκων επι των οποιων εδραζεται το καθεστως αυτης της ελληνικης περιοχης.

Ο Τουρκος Πρωθυπουργος, Μεσουτ Γιλμαζ,ενοψει του κρισιμου συμβουλιου συνδεσης Τουρκιας-Κοινοτητας,αυριο στις Βρυξελλες, απηυθυνε στην Ελλαδα εκκληση για διαλογο χωρις ορους και δεν απεκλεισε την παραπομπη ορισμενων θεματων στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης, η σε διαιτησια.Προσθεσε επισης οτι η αναζητηση λυσεων θα γινει "στη βαση του σεβασμου του διεθνους Δικαιου και των διεθνων συμφωνιων που καθοριζουν το στατθς θθο στο Αιγαιο.Οταν ομως ρωτηθηκε αν το θεμα της Ιμιας μπορει να παραπεμφθει στη Χαγη, ο κ. Γιλμαζ ειπε οτι τα βραχια αυτα δεν μπορουν αντιμετωπισθουν ως ενα μεμονωμενο θεμα.Σε ερωτηση αν η Αγκυρα αναγνωριζει τις ιταλοτουρκικες συμφωνιες του 1932,ειπε οτι ειναι προθυμος να συζητησει ολα αυτα τα θεματα με την Ελλαδα.

Η Νεα Δημοκρατια σχολιαζοντας τις δηλωσεις Γιλμαζ, αναφερει πως για να υπαρξει ``επιτυχης και αποτελεσματικος διαλογος θα πρεπει να καθοριστουν τα θεματα που πρεπει να συζητηθουν οπως και η διαδικασια επιλυσης τους με βαση το Διεθνες Δικαιο και τις διεθνεις συμφωνιες. Το κομμα της αξιωματικης αντιπολιτευσης επισημαινει ``εαν πραγματι η Τουρκια επιθυμει οπως και η Ελλαδα την ειρηνικη διευθετηση των διαφορων δεν εχει παρα να αποδεχθει και να τιμησει την υπογραφη που εβαλε ο κ.Γιλμαζ στο Πρωτοκολλο της Βουλιαγμενης το 1988. Η Πολιτικη Ανοιξη, χαρακτηριζει ενα ακομη τεχνασμα της Τουρκιας τις δηλωσεις Γιλμαζ, επισημαινοντας οτι μεχρι σημερα η προκλητικη σταση της Τουρκιας, φανερωνει τις πραγματικες της προθεσεις και παρα τα οσα υποκριτικα ισχυριζεται επιδιωκει την οξυνση των σχεσεων της με την Ελλαδα.

Στις Βρυξελλες συνεδριαζει το Συμβουλιο υπουργων Εξωτερικων των 15 σε μια προσπαθεια να εξευρεθει κοινη θεση για το συμβουλιο συνδεσης.Πληροφοριες αναφερουν οτι η ιταλικη προεδρια καθως και η αμερικανικη κυβερνηση καταβαλλουν προσπαθειες για την επιτευξη συμβιβαστικης συμφωνιας.Παντως,η Αθηνα ειναι αποφασισμενη να ασκησει βετο μετα τις συνεχιζομενες προκλησεις και εδαφικες διεκδικησεις της Τουρκιας σε βαρος της Ελλαδος.

Συνεδριαζει,αυριο το μεσημερι η Κυβερνητικη Επιτροπη υπο την προεδρια του Πρωθυπουργου,κ.Σημιτη,με κυριο θεμα την αγροτικη πολιτικη της Κυβερνησης και τα μετρα που πρεπει να ληφθουν για τους αγροτες.Οπως εχει δηλωσει ο υπουργος Γεωργιας, Στεφανος Τζουμακας στην αυριανη συνεδριαση θα καθοριστει με σαφηνεια τι μπορει να χορηγησει η κυβερνηση και τι δεν μπορει.

Ο Προεδρος της Κυπρου, Γλαυκος Κληριδης, ζητησε απο τον Γενικο Γραμματεα του ΟΗΕ, Μπουτρος Γκαλι να προχωρησει σε βαθος η ερευνα για τη διακριβωση της τυχης των αγνοουμενων, ανεξαρτητα απο τις προκλητικες δηλωσεις Ντενκτας οτι ολοι οι αγνοουμενοι δολοφονηθηκαν εν ψυχρω απο τουρκοκυπριακες παραστρατιωτικες δυναμεις. Ο Προεδρος της Δημοκρατιας ειπε οτι παρ`ολον οτι πολλες φορες η τουρκικη πλευρα υποστηριξε οτι δεν υπηρχαν αγνοουμενοι, ωστοσο, προσθεσε, βρεθηκε αριθμος αγνοουμενων.

Ψηφιζουν την Πεμπτη οι φοιτητες και οι σπουδαστες ολης της χωρας για την αναδειξη των νεων συνδικαλιστικων τους οργανων.

Για ολιγοημερη επισκεψη στην Αθηνα αναμενεται την Πεμπτη η συζυγος του Προεδρου των ΗΠΑ, Χιλαρι Ροντμαν Κλιντον, η οποια θα παραστει στην αφη της ολυμπιακης φλογας στην Αρχαια Ολυμπια και θα μιλησει την Παρασκευη σε εκδηλωση στο περιστηλιο του Ζαππειου, για τους δημοκρατικους θεσμους.

Νεκρος ανασυρθηκε χθες το πρωι απο τη θαλασσια περιοχη του Κερατσινιου ο Κοσμας Δαβαριας του Εμμανουηλ, 66 χρονων, φυλακας των αντιρυπαντικων σκαφων ``ΑΚΤΑΙΑ`` ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ. Το πτωμα του μεταφερθηκε στο Νεκροτομειο για νεκροψια-νεκροτομη. Προανακριση διενρεγει το Β`Λιμενικο Τμημα του Κεντρικου Λιμεναρχειου Πειραια.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι κινεζικες δυναμεις εγκαταλειπουν τη ζωνη οπου πραγματοποιηθηκαν οι ασκησεις με πραγματικα πυρα, κοντα στο νησι Πιγκταν, οπως εγινε γνωστο απο στρατιωτικες πηγες στην Ταιβαν. Στο μεταξυ στο Πεκινο το πρακτορειο ειδησεων Νεα Κινα,μετεδωσε οτι οι στρατιωτικες ασκησεις ολοκληρωθηκαν σημερα, οπως ειχε προγραμματισθει.

Η πρωτη κυρια των Ηνωμενων Πολιτειων, Χιλαρι Κλιντον εφθασε σημερα στην Τουζλα της Βοσνιας, συνοδευομενη απο την 16χρονη κορη της Τσελσι,οπου θα επισκεφθει τη βαση των 20.000 αμερικανων στρατιωτων που υπηρετουν στην διεθνη δυναμη επιτηρησης της ειρηνης. Απο την Τουζλα, η Χιλαρι Κλιντον αρχιζει οκταημερη περιοδεια στην Ευρωπη, στη διαρκεια της οποιας θα επισκεφθει την Ελλαδα, την Τουρκια και την Ιταλια.

Οι δυναμεις ασφαλειας της Λιβυης σκοτωσαν μελη συμμοριας που διακινουσε ηρωινη και αλλα ναρκωτικα απο το Ισραηλ στη Λιβυη, μετεδωσε το επισημο λιβυκο πρακτορειο ειδησεων. Συμφωνα με το λιβυκο πρακτορειο, το βραδυ της Κυριακης ανδρες των δυναμεων ασφαλειας και αξιωματουχοι της ειδικης υπηρεσιας καταπολεμησης των ναρκωτικων πηραν μερος σε επιχειρηση που ειχε ως αποτελεσμα να συλληφθουν πολλα μελη "μεγαλου δικτυου εμπορων ναρκωτικων" υστερα απο μαχη στη νοτιοανατολικη Λιβυη.

Ο προεδρος της Ρωσιας, Μπορις Γιελτσιν απεκλεισε τη δημιουργια ενος ενιαιου κρατους με τη Λευκορωσια, λεγοντας οτι η νεα συμφωνια που θα υπογραφει μεταξυ των δυο χωρων θα αφορα την ενισχυση της συνεργασιας των κοινωνικων ομαδων των δυο σλαβικων κρατων σε μια κοινοτητα. Ο προεδρος της Ρωσιας μιλωντας στους δημοσιογραφους πριν απο την αναχωρηση του για τη Νορβηγια επεσημανε οτι "η Λευκορωσια εχει κανει σημαντικη προοδο σε σχεση με τις αλλες χωρες της Κοινοπολιτειας Ανεξαρτητων Κρατων, στην κατευθυνση της ολοκληρωσης, φθανοντας πρακτικα στην ενοποιηση των δυο κρατων.

Ανταρτες Ταμιλ εστησαν ενεδρα σε περιπολο του στρατου στην περιοχη ανατολικο Τρινκομαλι σκοτωνοντας 15 στρατιωτες, οπως εγινε γνωστο απο αξιωματουχους του υπουργειου αμυνας της Σρι Λανκα. Απο την επιθεση των ανταρτων τραυματισθηκαν επισης τρεις στρατιωτες.

ΚΑΙΡΟΣ

Βελτιωση παρουσιασε σημερα ο καιρος. Σε ολοκληρη σχεδον τη χωρα ειναι αιθριος εκτος απο τις Κυκλαδες και τη Βορεια Κρητη οπου επικρατουν τοπικες νεφωσεις.Οι ανεμοι ειναι βορειοι στα δυτικα μεχρι μετριοι και στα ανατολικα μεχρι θυελλωδεις.Η θερμοκρασια σημειωσε ανοδο και στα βορεια φθανει τους 11 βαθμους,στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 16 και στο Αιγαιο τους 15. Αιθριο καιρο, ασθενεις μεχρι μετριους ανεμους και θερμοκρασια που φθανει τους 14 και 10 βαθμους Κελσιου αντιστοιχα, εχουν Αθηνα και

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Monday, 25 March 1996 - 14:41:45