Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Mar. 29)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Αρχισαν στο Τορινο οι εργασιες της Διακυβερνητικης Διασκεψης. Στο επικεντρο το θεμα της απασχολησης.
  • Ο Κωστας Σημιτης, αναμενεται να παρουσιασει τις ελληνικες θεσεις με εμφαση στην κοινη εξωτερικη πολιτικη και ασφαλεια.
  • Συνεχιζονται οι ελεγχοι για τον εντοπισμο και τη δεσμευση τυχον εισαγομενων βοδινων κρεατων απο τη Βρετανια.
  • Επικινδυνα καλλυντικα κυκλοφορουν συμφωνα με τον ΕΟΦ, που περιεχουν ουσιες βοδινης προελευσης.
  • Αναστατωση εχει προκαλεσει στην Αγκυρα η αποκαλυψη της ``Μιλλιετ``, οτι η Ιμια ειχε παραχωρηθει ενυπογραφως απο την Τουρκια, το 1932 στην Ιταλια.
  • Το 60% ξεπερασε η αποχη στις φοιτητικες εκλογες. Οι παραταξεις διατηρουν τις δυναμεις τους, με πρωτη την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.
  • Την Ακροπολη και την Αρχαια Αγορα, επισκεφθηκε το πρωι, η Χιλαρι Κλιντον κατω απο δρακοντεια μετρα ασφαλειας.
  • Με τον υπουργο Οικονομικων συνανταται αντιπροσωπεια της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
  • Αρχιζει απο την ερχομενη Δευτερα η διανομη δελτιων κοινωνικου τουρισμου στους εργαζομενους.
  • Πυρκαγια ξεσπασε σε εμπορικο κεντρο στην Ινδονησια με αποτελεσμα να χασουν τη ζωη τους 77 ατομα.
  • Σε 19 ανερχονται οι νεκροι απο τον ισχυρο σεισμο 5,7 Ριχτερ, που σημειωθηκε στον Ισημερινο.
  • Ρωσικο αεροσκαφος επληξε κατα λαθος με βομβα, θεσεις ρωσικων στρατευματων στην Τσετσενια. Σκοτωθηκαν πολλοι στρατιωτες και αμαχοι.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αρχισαν το πρωι στο Τορινο οι εργασιες της Διακυβερνητικης Διασκεψης για την αναθεωρηση της συνθηκης του Μααστριχτ, παρουσια των 15 ηγετων των χωρων μελων της Ευρωπαικης Ενωσης. Το θεμα της απασχολησης και της ανεργιας θα ειναι στο επικεντρο της Διακυβερνητικης. Ο Πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης, αναμενεται να παρουσιασει τις ελληνικες θεσεις στις οποιες διδεται ιδιαιτερη εμφαση στην κοινη εξωτερικη πολιτικη και ασφαλεια, ενω επιδιωκεται η θεσπιση ρητρας για τον καθορισμο των εξωτερικων συνορων της Ευρωπαικης Ενωσης και η διατηρηση του βετο για κρισιμα θεματα της Κοινοτητας. Ο κ.Σημιτης εθεσε ευθεως το θεμα της ασφαλειας των εξωτερικων συνορων της Ελλαδας στη συναντηση των Ευρωπαιων σοσιαλιστων.

Στη Διακυβερνητικη Διασκεψη αναμενεται να τεθει και το προβλημα που εχει προκυψει με τη νοσο των αγελαδων στη Βρετανια, ενω ο Πρωθυπουργος Τζον Μεητζορ, αναμενεται να ζητησει κοινοτικη αλληλεγγυη προς τη χωρα του κατα τη συναντηση του, με τον Ιταλο Προεδρευοντα, Λαμπερτο Ντινι. Στο μεταξυ, στη χωρα μας, συνεχιζονται οι ελεγχοι για τον εντοπισμο και τη δεσμευση τυχον εισαγομενων βοδινων κρεατων απο τη Βρετανια. Επιφυλακτικοι εμφανιζονται οι επιστημονες για την επικινδυνοτητα των καλλυντικων που περιεχουν στη συνθεση τους, ουσιες βοδινης προελευσης. Ο Εθνικος Οργανισμος Φαρμακων, απαγορευσε προσωρινα τη διακινηση τετοιων καλλυντικων προιοντων. Τη Δευτερα με πρωτοβουλια της ΚΟΜΙΣΙΟΝ συγκαλειται στις Βρυξελλες εκτακτως το συμβουλιο υπουργων Γεωργιας της Ευρωπαικης Ενωσης για να εξετασει τα νεα δεδομενα στην κατασταση.

Αναστατωση εχει προκαλεσει στην Αγκυρα, η αποκαλυψη της εφημεριδας ``Μιλλιετ`` οτι οι βραχονησιδες Ιμια, που ανηκουν στα Δωδεκανησα, ειχαν παραχωρηθει απο το 1932,στην Ιταλια με υπογραφη του τοτε Τουρκου υπουργου Εξωτερικων. Ειδικοτερα, η εφημεριδα σημειωνει οτι ο Τουρκος υφυπουργος Εξωτερικων απεκρυψε τις ημερες της κρισης στα Ιμια εμπιστευτικο τηλεγραφημα του Τουρκου Πρεσβη στη Ρωμη, ο οποιος προειδοποιουσε για την υπαρξη εγγραφων στο ιταλικο υπουργειο Εξωτερικων, που αποδεικνυουν την ορθοτητα των ελληνικων θεσεων. Η ``Μιλλιετ`` υποστηριζει οτι η τοτε κυβερνηση της Τανσου Τσιλερ, απεκρυψε την προειδοποιηση και διεταξε την καταστροφη του σχετικου τηλεγραφηματος, τα στοιχεια του οποιου ομως εξακολουθουν να υπαρχουν στο ιταλικο υπουργειο Εξωτερικων.

Προγραμμα απο τρια σημεια θα προσπαθησει να προωθησει ο Αμερικανος Προεδρος Μπιλ Κλιντον στις συνομιλιες που θα εχει σημερα στο Λευκο Οικο με τον Τουρκο ομολογο του, Σουλειμαν Ντεμιρελ. Οπως μετεδωσε απο την Ουασιγκτον το ΡΙΚ,το προγραμμα προβλεπει ολιγομηνο μορατοριουμ και διευθετηση της διαδικασιας εξομαλυνσης των Ελληνο - τουρκικων σχεσεων, δρομολογηση της διαδικασιας για λυση του Κυπριακου και εναρξη της διαδικασιας επιλυσης των Ελληνοτουρκικων διαφορων. Παραλληλα, ο Προεδρος Κλιντον θα ζητησει να γινει αποδεκτη απο την Τουρκια η παραπομπη στη Χαγη της διαφορας για την Ιμια. Σε χθεσινη ομιλια του παντως στην Ουασιγκτον ο Προεδρος της Τουρκιας επανελαβε την προταση για ανευ ορων διαλογο για τις ελληνοτουρκικες διαφορες και καλεσε την Ελλαδα να μη χασει , κατα την εκφραση του, αυτη την ευκαιρια.

Η αποχη ηταν ο μεγαλος νικητης και αυτων των φοιτητικων εκλογων αφου πλησιασε το 60% . Οι φοιτητικες παραταξεις δεν καταφεραν και φετος να εκδοσουν επισημα αποτελεσματα ενω η ΠΑΣΠ αποχωρησε το πρωι καθως οι συνεννοησεις μεταξυ των αλλων παραταξεων για κοινη δημοσιοποιηση των αποτελεσματων δεν καρποφορησαν. Συμφωνα με ανεπισημα στοιχεια, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, αν και εξακολουθει να παραμενει η πρωτη δυναμη στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, εμφανιζει πτωση. Η ΠΑΣΠ και η - προσκειμενη στην Πολιτικη Ανοιξη - παραταξη "Νεοι Οριζοντες", διατηρουν τις δυναμεις τους, ενω ενισχυμενες ειναι και οι Πανσπουδαστικες Κινησεις Συνεργασιας, που προσκεινται στην

ΚΝΕ.

Ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας συναντηθηκε το πρωι στη Ρηγιλλης με το προεδρειο της ΔΑΠ/ΝΔΦΚ και τους συνεχαρη ``για τη μεγαλη νικη,οπως ειπε, που πραγματοποιησαν για εναν ακομη χρονο στις χθεσινες φοιτητικες εκλογες``.Επανελαβε οτι ``η Νεα Δημοκρατια δεν χρησιμοποιει τη φοιτητικη της οργανωση για να επιβαλει η να προωθησει τις θεσεις του κομματος στο φοιτητικο κινημα αλλα για να ακουγεται μεσα στο κομμα η φωνη των φοιτητων``. Απαντωντας σε ερωτηση για το υψηλο ποσοστο της αποχης ο κ. Εβερτ ειπε ``οσοι χανουν στις εκλογες αρχιζουν και μιλουν για την αποχη.

Την Ακροπολη και την Αρχαια Αγορα επισκεφθηκε το πρωι η συζυγος του Αμερικανου Προεδρου, Χιλαρυ Κλιντον και η 16χρονη κορη της, συνοδευομενες απο τη συζυγο του Πρωθυπουργου, Δαφνη Σημιτη. Επισης, στην ξεναγηση, παρευρισκονταν ο δημαρχος Αθηναιων, Δημητρης Αβραμοπουλος και ο Αμερικανος πρεσβης στην Αθηνα, Τομας Ναιλς. Η κ.Κλιντον, μετα την επισκεψη της στο χωρο της Αρχαιας Αγορας, δηλωσε οτι εδω ξεκινησε η Δημοκρατια και οφειλουμε οπως ειπε, πολλα στους αρχαιους Ελληνες, οι οποιοι τη δημιουργησαν και εχουμε ολοι την υποχρεωση να την προστατευουμε. Στην περιοχη, ειχαν ληφθει δρακοντεια μετρα ασφαλειας, ενω μετα την επισκεψη η κ.Κλιντον, μετεβη στο Ζαππειο,οπου μιλησε σε εκδηλωση του Ελληνοαμερικανικου Επιμελητηριου με θεμα ``Δημοκρατια και κοινη κληρονομια Ελλαδας-Ηνωμενων Πολιτειων``. Αυριο το πρωι, η συζυγος του Αμερικανου Προεδρου, θα μεταβει στην Αρχαια Ολυμπια, προκειμενου να παραστει στην τελετη αφης της Ολυμπιακης φλογας.Το απογευμα, θα συναντηθει στην Αθηνα με τον Προεδρο της Δημοκρατιας και τον Πρωθυπουργο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε 77 ανερχονται οι νεκροι και σε 19 οι τραυματιες απο την πυρκαγια που ξεσπασε χθες σε τριοροφο εμπορικο κεντρο στην πολη Μπογκορ της Ινδονησιας, 60 χιλιομετρα νοτια της Τζακαρτας. Οπως ανακοινωσε σημερα η αστυνομια,πολλα απο τα θυματα ησαν υπαλληλοι του καταστηματος, ενω εκφραζονται φοβοι οτι ο αριθμος των νεκρων θα αυξηθει, καθως πολλοι απο τους τραυματιες βρισκονται σε κρισιμη κατασταση. Η αιτια της πυρκαγιας παραμενει μεχρι στιγμης αγνωστη. Προκειται για τη δευτερη μεγαλη πυρκαγια που σημειωνεται στην ιδια πολη αυτο το χρονο.

Τρια ατομα εχασαν τη ζωη τους και δυο τραυματισηκαν σημερα στη διαρκεια ανταλλαγης πυροβολισμων στην πολη Ρουμπε της βορειας Γαλλιας οταν η αστυνομια επιχειρησε να εισβαλει σε κτιριο που διεμεναν αραβες βορειοαφρικανοι μεταναστες.Τη συμπλοκη ακολουθησε εκρηξη παγιδευμενου αυτοκινητου εξω απο αστυνομικο τμημα στη γειτονικη πολη Λιλ,οπου την επομενη εβδομαδα προκειται να συναντηθουν υπουργοι των χωρων μελων της Ομαδας των Επτα πιο ανεπτυγμενων βιομηχανικων χωρων του κοσμου.

Στους 19 ανερχονται, μεχρι στιγμης, οι νεκροι και σε πολλες δεκαδες οι τραυματιες απο το σεισμο μεγεθους 5.7 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ, που σημειωθηκε τα ξημερωματα στον Ισημερινο, ανακοινωσαν οι αρχες της χωρας. Αρκετα ατομα, παραμενουν παγιδευμενα κατω απο τα ερειπια κτιριων που κατερρευσαν απο το σεισμο και τα σωστικα συνεργεια συνεχιζουν τις προσπαθειες για τον απεγκλωβισμο τους.

Συνεχιζονται οι διαπραγματευσεις του Οικουμενικου Πατριαρχειου με το Πατριαρχειο της Μοσχας για τον καθορισμο της υπαγωγης η οχι της Εκκλησιας της Εσθονιας στο Ρωσικο Πατριαρχειο. Οπως μεταδιδει απο την Κωνσταντινουπλη το ΑΠΕ, το Οικουμενικο Πατριαρχειο εκφραζει την ελπιδα οτι το Πατριαρχειο Μοσχας θα συμμβαλει με τη σταση του στην εξευρεσεση λυσης. Ως προς τις ανησυχιες που εχουν διατυπωθει για τους κινδυνους που εγκυμονει η σημερινη συγκρουση των δυο Πατριαρχειων για την ενοτητα της Ορθοδοξιας, το Φαναρι επισημαινει οτι η διασφαλιση της ενοτητας ειναι το πρωτιστο καθηκον του Οικουμενικου Πατριαρχειου, αλλα "δεν επιτρεπεται να επιτυγχανεται χωρις σεβασμο και θυσιαζοντας τη δικαιοσυνη και μαλιστα σε βαρος των ασθενεστερων".

Ρωσικο μαχητικο αεροσκαφος επληξε κατα λαθος με βομβα θεσεις ρωσικων στρατευματων στην Τσετσενια, με αποτελεσμα να σκοτωθουν στρατιωτες και αμαχοι, δηλωσε ο ανωτατος στρατιωτικος διοικητης στην περιοχη.Η ιδια πηγη, επεσημανε οτι το περιστατικο σημειωθηκε χθες, αλλα δεν προσδιορισε τον αριθμο των θυματων του βομβαρδισμου.

Αμερικανοι επιστημονες ανακοινωσαν οτι εχουν στη διαθεση τους επιπλεον στοιχεια τα οποια αποδεικνυουν οτι το εμβρυο"αποφασιζει" ποτε θα ειναι ο καταλληλος χρονος για να γεννηθει. Μια μελετη που πραγματοποιησαν ερευνητες του Πανεπιστημιου του Κορνελ, στους μικρους ινδικους πιθηκους, αποδεικνυει οτι το εμβρυο παρακολουθει το δικο του συστημα αναπτυξης και στελνει μηνυματα στη μητερα του οτι η "εργασια ολοκληρωθηκε", με αποτελεσμα να ξεκιναει η διαδικασια της γεννησης.

Αρκει μια βραδια με υπερβολικη καταναλωση οινοπνευματος για να ενεργοποιησει τα καρκινικα κυτταρα ωστε να εξαπλωθουν στον οργανισμο, ανακοινωσαν μετα απο σειρα ερευνων αμερικανοι και ισραηλινοι επιστημονες. Οι ερευνες που βασισθηκαν σε πειραματα που εγιναν σε ζωα, εδειξαν οτι η απλη καταναλωση αλκοολ δεν εχει τετοιες επιπτωσεις. Ωστοσο, οι ερευνητες ανακαλυψαν οτι τα υψηλα ποσοστα οινοπνευματος αδρανοποιουν ενα στοιχειο του ανοσοποιητικου συστηματος,το "φυσικο φονεα",των καρκινικων κυταρων, οπως ονομαζεται, με αποτελεσμα τα κυτταρα αυτα να βρισκουν ελευθερο πεδιο δρασης.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με τον υπουργο Οικονομικων, Αλεκο Παπαδοπουλο, συνανταται απο τις 12 το μεσημερι αντιπροσωπεια των εργαζομενων στους Οργανισμους Τοπικης Αυτοδιοικησης. Απο την εκβαση αυτης της συναντησης θα εξαρτηθει αν οι εργαζομενοι στους Δημους και τις Κοινοτητες θα απεργησουν την ερχομενη Δευτερα και Τριτη.

Αρχιζει απο την ερχομενη Δευτερα, η διανομη των δελτιων Κοινωνικου Τουρισμου, στους εργαζομενους. Για την παραλαβη των δελτιων οι δικαιουχοι πρεπει να εχουν μαζι τους το βιβλιαριο ασθενειας και την ταυτοτητα τους. Η παραδοση θα γινεται απο τις 8 εως τις 2 το μεσημερι στα κεντρα διανομης στα οποια εγινε η απογραφη τους. Τη Δευτερα και την Τριτη πρεπει να προσελθουν οσοι το επωνυμο τους αρχιζει απο Α.

Φωτια σε δυο σχολικα λεωφορεια, τα οποια υπεστησαν σοβαρες ζημιες, εβαλαν αγνωστοι τις πρωινες ωρες. Το ενα λεωφορειο ανηκει στα εκπαιδευτηρια Κωστεα-Γειτονα και ηταν σταθμευμενο στην περιοχη της Παλληνης, ενω το δευτερο στη γερμανικη σχολη στο Χαλανδρι.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η συνεχεια της μεταγραφολογιας και τα πρωτοφανη επεισοδια που εγιναν στην Ελληνικη Ποδοσφαιρικη Ομοσπονδια με επικεντρο τον Μιχαλη Τροχανα, απασχολουν και τη σημερινη ειδησεογραφια.Στον Ολυμπιακο,η διοικηση της ΠΑΕ τηρει σιγη ιχθυος για τις μεταγραφες αν και κυκλοι των "ερυθρολευκων" επιβεβαιωσαν το ενδιαφερον της ομαδας τοσο για τον Δωνη του Παναθηναικου,οσο και για αλλους δυο Ελληνες επιθετικους, το Ντεμη Νικολαιδη του Απολλωνα και τον Γιωργο Νασιοπουλο του Εδεσσαικου.Στο θεμα του προπονητη ακουγεται το ονομα του Βοσνιου Ιβιτσα Οσιμ,ενω ο Ιλια Ιβιτς διεψευσε κατηγορηματικα οτι ειχε καποιες επαφες με την Σεβιλλη.

Στο θεμα του Γιωργου Δωνη,το ενδιαφερον του Ολυμπιακου θεωρειται βεβαιο.Μαλιστα, συμφωνα με δημοσιευματα μεριδας του τυπου, ο επιθετικος των ``πρασινων`` δεν αποδεχεται τη σιωπηρη προταση της διοικησης της ΠΑΕ, που φτανει τα 70 εκατομμυρια για 5 χρονια.Φερεται να ζητει 180 εκατομμυρια για τριετες συμβολαιο,ποσο που δεν ειναι διατεθειμενη να δωσει η διοικηση των "πρασινων".Ο προεδρος της ΠΑΕ Παναθηναικος Γιωργος Βαρδινογιαννης, που συναντηθηκε χθες με τον Δωνη, δεν φαινεται να ανησυχει θεωρωντας βεβαιο οτι τελικα ο διεθνης επιθετικος θα παραμεινει στην ομαδα που τον ανεδειξε.

Πρωτοφανες επεισοδιο εγινε χθες στη συνεδριαση της ΕΠΟ αναμεσα στον προεδρο της ΠΑΕ ΑΕΚ Μιχαλη Τροχανα και τον ομολογο του της ΕΠΑΕ και αντιπροεδρου της ποδοσφαιρικης ομοσπονδιας Γιωργο Δεδε. Το επεισοδιο ξεκινησε οταν ο προεδρος της ΑΕΚ στραφηκε κατα του Γιωργου Δεδε, τον οποιο χαρακτηρισε φασιστα και τον κατηγορησε για μεθοδευσεις, ενω μιλησε ακομη για στημενους αγωνες και κατηγορησε παραγοντες της ΕΠΟ και τον αθλητικο δικαστη.Στη συνεχεια δημιουργηθηκε πανδαιμονιο στην αιθουσα, με αποτελεσμα να αποβληθει ο κ.Τροχανας και να διακοπει η συνεδριαση για 15 περιπου λεπτα.Η διοικηση της ΕΠΟ αποφασισε την παραπομπη του προεδρου της ΠΑΕ ΑΕΚ στην πειθαρχικη επιτροπη της ομοσπονδιας.Ο κ.Τροχανας παραβρεθηκε στη συνεδριαση προκειμενου να αναπτυξει τις αποψεις του για τον καθορισμο της ημερομηνιας του τελικου για το κυπελλο Ελλαδας μεταξυ της ΑΕΚ και του Απολλωνα.Οριστικη αποφαση για το θεμα αυτο θα ληφθει την ερχομενη εβδομαδα.

ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος καιρος επικρατει στις περισσοτερες περιοχες της χωρας με τοπικες βροχες, καταιγιδες στα δυτικα, κεντρικα και βορεια αλλα και διαστηματα ηλιοφανειας κυριως στις ανατολικες και νοτιες περιοχες. Οι ανεμοι πνεουν μετριοι και τοπικα στα πελαγη ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 13 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα και το Ιονιο τους 18 και στα νησια του Αιγαιου τους 20 βαθμους Κελσιου. Για αυριο, στη δυτικη και βορεια Ελλαδα προβλεπονται νεφωσεις με λιγες τοπικες βροχες μικρης διαρκειας στα δυτικα. Στην υπολοιπη χωρα θα υπαρχουν λιγες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις εως μετριοι, ενω η θερμοκρασια θα σημειωσει μικρη πτωση.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Friday, 29 March 1996 - 13:41:09