Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (May. 01)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Τις δυνατοτητες αρσης της απομονωσης της Ανατολικης Μακεδονιας-Θρακης και τις κυβερνητικες παρεμβασεις για αναπτυξη, θα εξαγγειλει ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης,στην τριημερη περιοδεια του που αρχιζει αυριο στην περιοχη.Ο Πρωθυπουργος θα ξεκινησει την περιοδεια του απο την Αλεξανδρουπολη ,ενω στη συνεχεια θα επισκεφθει την Κομοτηνη,την Ξανθη την Καβαλα και την Δραμα.Ο κ. Σημιτης, αφου ενημερωθει απο αρχες και φορεις για ολα τα θεματα θα εξαγγειλει δεκαετες προγραμμα αναπτυξης της περιοχης το οποιο θα περιλαμβανει κατασκευη εργων, κινητρα καταπολεμησης της ανεργιας, ενισχυση επενδυτικων προγραμματων.Επισης,αναμενεται να αναφερθει στις εξελιξεις στα εθνικα μας θεματα και στην πορεια της οικονομιας. Η επισκεψη του πρωθυπουργου στην Ανατολικη Μακεδονια-Θρακη αποτελει υλοποιηση υποσχεσης του, που εδωσε στις 5 Απριλιου στην Αλεξανδρουπολη, στο Α' Πανελληνιο Συνεδριο Νομαρχων.

Με απεργιες και συγκεντρωσεις γιορταστηκε σημερα σε ολο τον κοσμο η Εργατικη Πρωτομαγια.Με τη συγκεντρωση της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικου Κεντρου το πρωι στο Πεδιον του Αρεως και στη συνεχεια με πορεια προς τη βουλη κορυφωθηκαν οι εκδηλωσεις στην Αθηνα.Στην ομιλια του ο Προεδρος της ΓΣΕΕ Χρηστος Πρωτοπαπας τονισε οτι η κοινωνια εχει πια κουραστει απο τα σταθεροποιητικα προγραμματα, τη λιτοτητα,τις επικλισεις για αδιεξοδες θυσιες. Χρειαζομαστε ,ειπε, πολιτικες με εμπνευση,διεξοδο ,προοπτικη.Τα συνδικατα ,προειδοποιησε, δεν θα υποταχθουν μοιραλατρικα στις λογικες της συνεχους μειωσης του εργατικου εισοδηματος και της αφαιρεσης των κοινωνικων κατακτησεων.

Στη Θεσσαλονικη,πραγματοποιηθηκε συγκεντρωση στην πλατεια Αριστοτελους και στον Πειραια στην πλατεια Κοραη.Συγκεντρωσεις και εκδηλωσεις για την Εργατικη Πρωτομαγια πραγματοποιηθηκαν και στις αλλες μεγαλες πολεις.

Λογω της Πρωτομαγιας οι εργαζομενοι στις συγκοινωνιες εχουν εξαγγειλει στασεις εργασιας.Στα λεωφορεια, θα πραγματοποιηθει σταση εργασιας απο τις 11 το βραδυ μεχρι τη ληξη της βαρδιας.Στα αεροπλανα της ολυμπιακης απο τις 2-4 μ.μ.Στις 12 το μεσημερι εληξε η σταση εργασιας που ειχε εξαγγειλει η Πανελληνια Ναυτικη Ομοσπονδια .Στασεις εργασιας πραγματοποιησαν στην αρχη της βαρδιας και οι εργαζομενοι στα τρολλευ ,το Μετρο και τα πρασινα λεωφορεια .

Στη Μοσχα 8.000 ατομα πραγματοποιησαν συγκεντρωση στην οποια μιλησε ο προεδρος Μπορις Γελτσιν.Στο Βερολινο σημειωθηκαν σοβαρα επεισοδια αναμεσα σε νεαρους διαδηλωτες και την αστυνομια.

Ελλαδα και Κυπρος συντονιζονται ενοψει των επισκεψεων των Προεδρων Στεφανοπουλου και Κληριδη στις ΗΠΑ ,το Μαιο και τον Ιουνιο αντιστοιχα και της νεας αμερικανικης πρωτοβουλιας που αναμενεται να εκδηλωθει στους επομενους μηνες. Απο αυριο ο υπουργος Εξωτερικων Θεοδωρος Παγκαλος θα πραγματοποιησει διημερη επισκεψη στην Κυπρο. Στο επικεντρο των συνομιλιων θα ειναι οι τελευταιες εξελιξεις στο Κυπριακο και η πορεια της Κυπρου προς την Ευρωπαικη Ενωση.Ο κ. Παγκαλος θα συναντηθει με τον Προεδρο της Κυπρου, Γλαυκο Κληριδη,τον Προεδρο της Βουλης Αλεξη Γαλανο ,τον ομολογο του Αλεκο Μιχαηλιδη,με τον Αρχιεπισκοπο Χρυσοστομο και με τους αρχηγους των πολιτικων κομματων.Τη Δευτερα στην Αθηνα θα εχουν συνομιλιες οι Προεδροι της Ελλαδος και της Κυπρου Κωστης Στεφανοπουλος και Γλαυκος Κληριδης.Ο Προεδρος της Κυπρου στις 9 του μηνος θα συναντηθει με τον Πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη.Σημερα εξαλλου ανελαβε καθηκοντα και ο νεος Ειδικος Αντιπροσωπος του Γ.Γ του ΟΗΕ για το Κυπριακο Χαν Σουνγκ- Τζιου.

Την αναγκη ψηφισης αυστηροτερων νομων για την αντιμετωπιση της τρομοκρατιας απο τις ελληνικες αρχες, επισημαινεται στη φετινη εκθεση του Στειτ Ντιπαρτμεντ για την τρομοκρατια,στην οποια τονιζεται οτι κατα τη διαρκεια του περασμενου χρονου υπηρξαν και επιτυχιες οπως αυτη της καταδικης του Γιωργου Μπαλαφα.Στην εκθεση υπογραμμιζεται η λειτουργια στην Ελλαδα κουρδικων και τουρκικων οργανωσεων, που οπως υποστηριζει ,αποτελουν καλυψη του ΡΚΚ και της οργανωσης ``Ντεβ Σολ`` οι οποιες,κατα τους συντακτες της εκθεσης,δεν ειναι μονο αντιτουρκικες αλλα και αντιαμερικανικες.

Στον αερα το προγραμμα εξυγιανσης της Ολυμπιακης αεροποριας μετα την αποφαση της Κομισιον να μπλοκαρει τη δευτερη δοση της οικονομικης ενισχυσης υψους 23 δις δρχ, προς την Ολυμπιακη Αεροπορια, μεχρις οτου το ελληνικο κρατος δωσει μια σειρα εξηγησεων.Παρα το γεγονος οτι η Κομισιον παραδεχεται πως το προγραμμα εξυγιανσης της Ολυμπιακης πετυχαινει τους επιδιωκομενους στοχους του, κατηγορει το ελληνικο κρατος οτι παρεμβαινει στη διαχειριση της εταιριας.Η ελληνικη κυβερνηση εχει προθεσμια ενος μηνος να δωσει εξηγησεις.Ο υπουργος μεταφορων Χαρης Καστανιδης τονισε οτι η ελληνικη κυβερνηση, σε συνεργασια με τις υπηρεσιες της Κομισιον, θα δωσει εκ νεου πληρως αιτιολογημενη απαντηση, ωστε να υπαρξει θετικη αποφαση και να συνεχισθει απροσκοπτα η εφαρμογη του προγραμματος εξυγιανσης της Ολυμπιακης.

Ενεργεια επικινδυνη και ενοχλητικη για την Ελλαδα χαρακτηρισε ο υπουργος Εξωτερικων Θεοδωρος Παγκαλος την ιδρυση πυρηνικου εργοστασιου στα παραλια της Μικρας Ασιας. Ο κ. Παγκαλος προσθεσε οτι η χωρα μας θα αντιταχθει με ολες της τις δυναμεις στην ιδρυση του συγκεκριμενου εργοστασιου χωρις αυτο βεβαια να επηρεαζει το γενικοτερο πλεγμα των σχεσεων μας με την Τουρκια. Παντως οπως ανακοινωσε ο καθηγητης κ. Γερανιος οι Τουρκοι προχωρουν με γρηγορους ρυθμους στην ιδρυση του πυρηνικου εργοστασιου στην περιοχη Ακουγιου της Μερσινας απεναντι απο την Κυπρο. Η υφυπουργος ΠΕΧΩΔΕ ανακοινωσε επισης οτι η Βουλγαρια δεχθηκε να κλεισει προσωρινα τον επικινδυνο και πεπαλαιωμενο αντιδραστηρα 1 στο Κοζλοντουι προκειμενου να γινουν οι ελεγχοι και να εκτιμηθει ποια ειναι η επικινδυνοτητα του.

Συνεδριαζει αυριο το πρωι το Πολιτικο Συμβουλιο της Νεας Δημοκρατιας, για δευτερη φορα με τη νεα του συνθεση. Βασικο αντικειμενο της συνεδριασης θα ειναι οι ελληνοτουρκικες σχεσεις.

Αντιπροσωπεια του Συνασπισμου θα επισκεφθει αυριο το πρωι το υπουργειο Εθνικης Αμυνας, προκειμενου να ενημερωθει επι του πορισματος για τα αιτια της πτωσης του ελικοπτερου του Πολεμικου Ναυτικου που κατεπεσε στη θαλασσια περιοχη των βραχονησιδων Ιμια. Ο Συνασπισμος ειναι το πρωτο κομμα που κανει χρηση του δικαιωματος να ενημερωθει επι του πορισματος.

Με νεες κινητοποιησεις απειλουν οι κατοικοι του Αυλωνα, διαμαρτυρομενοι για το ενδεχομενο δημιουργιας χωρου υγειονομικης ταφης απορριμματων στην περιοχη τους.Ο υπουργος ΥΠΕΧΩΔΕ Κωστας Λαλιωτης χαρακτηρισε πραξη κοινωνικης αυθαιρεσιας,τον αποκλεισμο της σιδηροδρομικης γραμμης του Αυλωνα,απο κατοικους του Δημου,ενω γνωστοποιησε οτι αυριο θα πραγματοποιηθει συσκεψη για το θεμα, με τη συμμετοχη των εκπροσωπων της Τοπικης Αυτοδιοικησης, των νομαρχων και των δημαρχων της Αττικης.Απο την αλλη πευρα ο δημος Ανω Λιοσιων ανακοινωσε οτι θα προχωρησει σε κλεισιμο της χωματερης απο τις 4 μεχρι τις 7 Μαιου,αν δεν αποφασιστουν οι νεες τοποθεσιες υγειονομικης ταφης στη βορεια και νοτια Αττικη.

Εντονο προβλημα θα δημιουργηθει στην Αθηνα με τα σκουπιδια,καθως οι εκτακτοι και συμβασιουχοι υπαλληλοι στους δημους και τις κοινοτητες, αποφασισαν τη συνεχιση των κινητοποιησεων τους μεχρι την Παρασκευη,μετα την ακαρπη συναντηση που ειχαν χθες με τον υπουργο Εσωτερικων,Ακη Τσοχατζοπουλο.Παραλληλα σαρανταοκταωρη απεργια αρχιζουν σημερα και οι εργαζομενοι στους σταθμους διοδιων σε ολο το εθνικο οδικο δικτυο αφου στην χθεσινη συναντηση τους με το Υπουργο ΥΠΕΧΩΔΕ Κωστα Λαλιωτη δεν ικανοποιηθηκαν υα αιτηματα τους.

Αυριο αναμενεται να γινει γνωστη η αποφαση της Ολομελειας Αναστολων του Συμβουλιου της Επικρατειας στην οποια εκδικαστηκαν χθες οι αιτησεις που ειχαν υποβαλει τεχνικες εταιριες για αναστολη του Προεδρικου Διαταγματος που αφορα την ονομαστικοποιηση των μετοχων τους.Συμφωνα με το επιμαχο Προεδρικο Διαταγμα η προθεσμια για την ονομαστικοποιηση των μετοχων ληγει αυριο.

Εικοσι χρονια συμπληρωθηκαν σημερα απο το χαμο του μαρτυρα της αντιστασης Αλεκου Παναγουλη.Το μεσημερι η οικογενεια του και οι συναγωνιστες του τελεσαν μνημοσυνο στο Α' νεκροταφειο ΑΘηνων.

Νεες σειρες εντοκων γραμματιων θα διατιθενται απο αυριο απο την τραπεζα της Ελλαδος και τις εξουσιοδοτημενες Τραπεζες.Οι εγγραφες θα πραγματοποιηθουν μονο για αυριο,ειτε για τιτλους με αυλη μορφη ειτε φυσικους τιτλους.Τα εντοκα γραμματια ειναι τριμηνης, εξαμηνης και δωδεκαμηνης διαρκειας, με επιτοκια 12,40%, 12,60% και 13,30% αντιστοιχως και διατιθενται στην ονομαστικη τους αξια, μειωμενη κατα τους αναλογουντες τοκους.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναστατωση επικρατει στις διεθνεις αγορες του πετρελαιου. Ο Αμερικανος Προεδρος Μπιλ Κλιντον εδωσε ηδη εντολη να αποδεσμευθουν απο τα στρατηγικα αποθεματα της χωρας του 12 εκατομμυρια βαρελια πετρελαιου με σκοπο να συγκρατηθουν οι τιμες των υγρων καυσιμων.

Πεντε ημερες πριν απο την εναρξη των κρισιμων διαπραγματευσεων με το Ισραηλ για το οριστικο καθεστως της Δυτικης Οχθης,ο ηγετης των παλαιστινιων Γιασερ Αραφατ που βρισκεται στην Ουασιγκτον, δεσμευθηκε για μια ακομα φορα οτι οι Παλαιστινιοι θα τιμησουν την υπογραφη τους με το εβραικο κρατος και απηυθυνε εκκληση για οικονομικη βοηθεια.Ο κ Αραφατ, ειχε συντομη συναντηση με τον ισραηλινο πρωθυπουργο Σιμον Περες,ενω αναμενεται να συναντηθει και με τον αμερικανο προεδρο Μπιλ Κλιντον.

Ο νεος ηγετης των τσετσενων αυτονομιστων Ζελιμχακ Γιανταρμπιγεφ,ζει και μιλησε χθες στην τηλεοραση των Τσετσενων αυτονομιστων, συμφωνα με το πρακτορειο ειδησεων Ιντερφαξ.Ο Γκανταρμπιγεφ την περασμενη εβδομαδα διαδεχθηκε τον ηγετη των τσετσενων αυτονομιστων ανταρτων, Ντζοχαρ Ντουνταγιεφ και ειχε αναφερθει οτι σκοτωθηκε κατα τη διαρκεια μαχης στο Ουρους Μαρταν.

Πλαστα χαρτονομισματα των 100 δολλαριων,εχουν διοχετευτει στην Κινα απο τη Ρωσια, απειλωντας τη νομισματικη ταξη της χωρας, γραφει σημερα η αγγλοφωνη κινεζικη εφημεριδα ``Φινανψιαλ Νεως``.

Συμφωνα με το ιδιο δημοσιευμα, τις τελευταιες δυο ημερες του Μαρτιου τετοια χαρτονομισματα αξιας ανω του ενος εκατομμυριου δολλαριων, δοθηκαν σε κινεζους επιχειρηματιες που θελησαν να εξαργυρωσουν ρουβλια στην Μοσχα.

Οι προσφατες ερευνες που εκαναν λογο για μειωση σε παγκοσμιο επιπεδο της ποσοτητας του ανδρικου σπερματος φαινεται οτι ειναι ανακριβεις καθως οι επιστημονες επικαλουμενοι νεα στοιχεια, αναφερουν οτι η γονιμοτητα στις ΗΠΑ ειναι μεγαλυτερη απ' ο,τι πριν απο 20 χρονια. Τα παραπανω αποτελεσματα των ερευνων των ερευνητων Χαρι Φις του Κολουμπια- Πρεσβυτεριανου Ιατρικου Κεντρου της Νεας Υορκης και Αλβιν Πολσεν του Πανεπιστημιου της Ουασινγκτον, δημοσιευονται στο τευχος του Μαιου του περιοδικου ``Γονιμοτητα και Στειροτητα``. Ο Φις συνεκρινε δειγματα σπερματος που συγκεντρωσε απο 1.283 ανδρες στη Νεα Υορκη, τη Μινεσοτα και το Λος Αντζελες απο το 1970 ως το 1994 και διαπιστωσε μια μετρια αλλα σαφη αυξηση του αριθμου των ενεργων σπερματικων κυτταρων, δεικτη κλειδι της ανδρικης γονιμοτητας.

* Τα ναυπηγεια Bremer Vulkan AG,η μεγαλυτερη ναυπηγοεπισκευαστικη μοναδα της Γερμανιας,κηρυχθηκαν τα μεσανυχτα σε πτωχευση απο τα δικαστηρια της Βρεμης και του Μπρεμερχαβεν.Περιπου 4.000 εργαζομενοι πληττονται απο τη δικαστικη αποφαση.Η τεραστια επιχειρηση υπεκυψε στο βαρος των χρεων της, περιπου ενα δισεκατομμυριο μαρκα το 1995. Η διοικηση της επιχειρησης καθως και οι γερμανικες ομοσπονδιακες αρχες καταβαλουν προσπαθειες να πετυχουν συμφωνια για την τυχη των εργαζομενων.

ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος ειναι σημερα ο καιρος σε ολοκληρη τη χωρα, εκτος απο τα δυτικα, κεντρικα και βορεια οπου σημειωνονται τοπικες βροχες αλλα υπαρχουν και διαστηματα ηλιοφανειας. Οι ανεμοι πνεουν μετριοι μεχρι ισχυροι και η θερμοκρασια στα ηπειρωτικα κυμαινεται απο 9 εως 24 βαθμους και στα νησια απο 12 εως 23 βαθμους Κελσιου. Λιγες νεφωσεις, μετριους ανεμους και θερμοκρασια που κυμαινεται απο 12 εως 24 και απο 10 εως 21 βαθμους Κελσιου εχουν
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Wednesday, 1 May 1996 - 19:23:55