Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (May. 07)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Εφιαλτικη η εικονα της Αθηνας απο σκουπιδια και δυσοσμια,ενω συνεχιζεται ο πολεμος του Κωστα Λαλιωτη με τους δημαρχους της ανατολικης Αττικης.
  • Στη βουλη αυριο το θεμα της ανεργιας.Νεκρωσε το Περαμα απο το διημερο κινητοποιησεων.Απεργιες για την ανεργια και απο τους οικοδομους.Συντομα οι προτασεις της ΓΣΕΕ γραπτως στον πρωθυπουργο.
  • Απο 21 μεχρι 29 Ιουνιου οι φετινες γενικες εξετασεις.Απο 1 μεχρι 5 Ιουλιου τα ειδικα μαθηματα,συμφωνα με το προγραμμα που ανακοινωθηκε.
  • Διαδοχικες συναντησεις την Πεμπτη του πρωθυπουργου με Γερασιμο Αρσενη και Κωστα Λαλιωτη. Αυριο Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ, την Πεμπτη Εκτελεστικο Γραφειο.
  • Με 9,2% ετρεχε τον Απριλιο ο πληθωρισμος, παρουσιαζοντας μικρη ανοδο σε σχεση με το Μαρτιο.
  • Σε αλλεργικο σοκ κατα πασα πιθανοτητα ο θανατος της 23χρονης που υπεκυψε σε επεμβαση λιποαναρροφησης στη Θεσσαλονικη.Στον εισαγγελεα ο γιατρος που εκανε την επεμβαση.
  • Η εξυγιανση της Ολυμπιακης,ο εκσυγχρονισμος του συστηματος εναεριας κυκλοφοριας και οι προμηθειες του δημοσιου,επι ταπητος στην κυβερνητικη επιτροπη.
  • Ικανοποιημενη η κυβερνηση απο τη συζητηση στη βουλη για τα εθνικα μας θεματα.Εν πτησει προς την Ουασιγκτον ο προεδρος της Δημοκρατιας, που την Πεμπτη συνανταται με τον Μπιλ Κλιντον.
  • Νεες παραβιασεις του ελληνικου εναεριου χωρου απο τουρκικα αεροσκαφη,τα οποια αναχαιτισθηκαν απο ελληνικα.
  • Νεα βεντετα στα Χανια με θυμα 75χρονο και δραστες δυο αδελφια.
  • Νεα μετρα για τον περιορισμο της διελευσης των πετρελαιοφορων στο Βοσπορο προτιθεται να παρει η Τουρκια.
  • Με πληρωμενη απαντηση απειλει η Βρετανια τη Ρωσια μετα την απελαση εννεα Βρετανων διπλωματων με την κατηγορια της κατασκοπειας.
  • Για πρωτη φορα στην ιστορια του το Διεθνες Ποινικο Δικαστηριο της Χαγης εκδικαζει εγκληματα πολεμου στην πρωην Γιουγκοσλαβια.
  • Ανοδος 0,60% στο Χρηματιστηριο.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εφιαλτικη εικονα παρουσιαζει η Αθηνα,με τα βουνα των σκουπιδιων και τη δυσοσμια που αναδυεται,εξαιτιας της υψηλης θερμοκρασιας.Η χωματερη Ανω Λιοσιων παραμενει κλειστη μεχρι τα μεσανυχτα και ειναι αγνωστο αν θα λειτουργησει αυριο,καθως σχετικη αποφαση θα παρει αποψε το Δημοτικο Συμβουλιο.Ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ Κωστας Λαλιωτης απηυθυνε εκκληση στο Δημο Ανω Λιοσιων να ανοιξει τη χωματερη, τονιζοντας οτι κατανοει την αγανακτηση των κατοικων της περιοχης αλλα προεχει η υγεια του πληθυσμου.Ο κ.Λαλιωτης προειδοποιησε το Νομαρχιακο Συμβουλιο Ανατολικης Αττικης οτι σε περιπτωση που δεν λαβει αποφασεις εντος του καθορισμενου χρονοδιαγραμματος,τοτε οι χωροι υγειονομικης ταφης των απορριμματων θα προσδιορισθουν με νομο που θα καταθεσει το ΥΠΕΧΩΔΕ στη βουλη.Παραλληλα ξεκαθαρισε οτι δεν προκεται να υπογραψει συμβαση για εγκατασταση εργοστασιου καυσης απορριμματων στην Αττικη,λεγοντας,οτι δεν προκειται να κανει πειραματοζωα τα 3,5 εκατομμυρια κατοικους του λεκανοπεδιου.Την προσεχη εβδομαδα ο κ.Λαλιωτης θα συναντηθει με τους πολιτικους αρχηγους,ωστε να τους ενημερωσει για την κατασταση που εχει δημιουργηθει.

Στη βουλη πραγματοποιειται αυριο η προ ημερησιας διαταξεως συζητηση,με θεμα την ανεργια,η οποια τεινει να προσλαβει εκρηκτικες διαστασεις.Την ιδια ωρα σε εξελιξη βρισκονται κινητοποιησεις εργαζομενων και συνδικαλιστικων οργανωσεων,ως μεσο πιεσης προς την κυβερνηση για να παρει μετρα αντιμετωπισης της ανεργιας.Στο Περαμα νεκρωσε σημερα καθε παραγωγικη δραστηριοτητα,καθως με πρωτοβουλια του δημου,ξεκινησε διημερο κινητοποιησεων,σε ενδειξη διαμαρτυριας για την ανεργια που μαστιζει την πολη.Κατοικοι της περιοχης εκαναν πορεια στο υπουργειο Εμπορικης Ναυτιλιας,ενω κλειστα εμειναν τα σχολεια,τα καταστηματα,οι δημοτικες και δημοσιες υπηρεσιας και οιεπιχειρησεις. Τριημερο κινητοποιησεων,για το θεμα της ανεργιας που πληττει τον κλαδος τους,αρχισαν και οι οικοδομοι,που το πρωι συναντηθηκαν με τον υπουργο Εργασιας,τον οποιο κατηγορησαν οτι υπαναχωρησε απο τις θεσεις του και εμπαιζει τον κλαδο.Σε κινητοποιησεις κατερχονται απο αυριο δασκαλοι,νηπιαγωγοι και καθηγητες με οικονομικα κυριως αιτηματα.

Με αφορμη την αυριανη συζητηση στη βουλη,η ΓΣΕΕ παρουσιασε στοιχεια για την ανεργια αλλα και τις θεσεις των συνδικατων για την αντιμετωπιση της.Συμφωνα με τον προεδρο της ΓΣΕΕ η ανεργια φθανει το 10% του ενεργου πληθυσμου,ενω στους νεους το ποσοστο αυτο προσεγγιζει το 27%.Η ΓΣΕΕ χαρακτηριζει ανεπαρκες το νομοσχεδιο του υπουργειου Εργασιας,επαναφερει τις προτασεις της για το 35ωρο,την καταπολεμηση της παρανομης εργασιας των αλλοδαπων και ζητα την εξισωση των συνταξεων με το 80% του μισθου του ανειδικευτου εργατη.Τις προσεχεις ημερες η ΓΣΕΕ θα στειλει γραπτως τις προτασεις της στον πρωθυπουργο.

Το υπουργειο Παιδειας ανακοινωσε σημερα το προγραμμα των φετινων γενικων εξετασεων,οι οποιες θα διεξαχθουν 21 με 29 Ιουνιου για τα μαθηματα γενικης αξιολογησης,ενω οι εξετασεις στα ειδικα μαθηματα θα γινουν 1 με 5 Ιουλιου.Η αυλαια των εξετασεων θα ανοιξει με ολους τους υποψηφιους να διαγωνιζονται στο μαθημα της Εκθεσης.Τη Δευτερα 24 Ιουνιου,οι υποψηφιοι της Α και Β Δεσμης θα εξετασθουν στη φυσικη και της Γ στα αρχαια ελληνικα.Στις 25 Ιουνιου οι υποψηφιοι της Δ Δεσμης θα εξετασθουν στα μαθηματικα.Στο ιδιο μαθημα θα εξετασθουν την επομενη οι υποψηφιοι της Α Δεσμης,ενω της Β θα διαγωνισθουν στη Βιολογια και της Γ στην Ιστορια.Στο μαθημα της Ιστοριας θα εξετασθουν στις 27 Ιουνιου οι υποψηφιοι της Δ'Δεσμης,ενω στις 28 οι υποψηφιοι της Α και Β Δεσμης θα διαγωνισθουν στη Χημεια και της Γ στα Λατινικα. Η αυλαια των εξετασεων θα πεσει στις 29 του μηνος με τους υποψηφιους της Δ Δεσμης να διαγωνιζονται στο μαθημα της Πολιτικης Οικονομιας. Συμμετοχη στις φετινες γενικες εξετασεις εχουν δηλωσει περιπου 150.000 υποψηφιοι,που διεκδικουν τις 43.500 θεσεις στα Πανεπιστημια και τα Τεχνολογικα Ιδρυματα.

Συγκλονισμενη ειναι η κοινη γνωμη της Θεσσαλονικης απο τον θανατο χθες της Δεσποινας Τοπουζλη,23 ετων, κατα την διαρκεια πλαστικης επεμβασης για λιποαναροφηση στο ιδιωτικο ιατρειο του χειρουργου Χαρη Γερεμπακανη. Η ατυχη κοπελλα, εχασε τις αισθησεις της κατα τη διαρκεια της προναρκωσης και εξεπνευσε ενω μεταφεροταν σε νοσοκομειο. Το μσημερι παρουσιαστηκε στον εισαγγελεα υπηρεσιας ο χειρουργος Χαρης Γερεμπακανης,που δηλωσε συντετριμμενος, ζητησε συγγνωμη απο τους γονεις της ατυχης κοπελας και ειπε οτι η 23χρονη πεθανε απο αγνωστη αιτια,ενω ο ιδιος τηρησε ολους τους ιατρικους κανονες.Ο ιατροδικαστης Δημητρης Ψαρουλης, που συνεχιζει τη νεκροψια-νεκροτομη, καθως η περιπτωση ειναι δυσκολη, δηλωσε οτι απο τις πρωτες ενδειξεις φαινεται πως ο θανατος της Τοπουζλη οφειλεται σε αλλεργια. Ετσι, αναμενεται να κληθει να καταθεσει η γιατρος Μαρια Τρικουπη που πραγματοποιησε την αναισθησια. Ο εισαγγελεας υπηρεσιας αφησε ελευθερο τον Γερεμπακανη εως οτου ολοκληρωθει η καταθεση του, οποτε και θα αποφασιστει αν θα προφυλακιστει η οχι. Απο το συγγενικο περιβαλλον της κοπελας, παντως, εγινε γνωστο οτι δεν αντιμετωπιζε προβληματα υγειας.

Στο Μοναχο της Γερμανιας βρισκεται απο το μεσημερι η δημοφιλης ηθοποιος Αλικη Βουγιουκλακη,προκειμενου να υποβληθει σε μια σειρα ιατρικων εξετασεων,μετα το προβλημα στο παγκρεας που διαπιστωθηκε απο τους ελληνες γιατρους.Παντως ο καθηγητης χειρουργικης και γνωστος ογκολογος Νικος Λιγιδακης,που συνοδευει την κ. Βουγιουκλακη ειπε οτι τα πραγματα δεν εμπνεουν ανησυχια και οτι τα αποτελεσματα των εξετασεων ειναι ενθαρρυντικα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετρα προτιθεται να παρει η Τουρκια για τον περιορισμο της διακινησης των πετρελαιοφορων απο τον Βοσπορο και τα Δαρδανελια, μετα τη συμφωνια μεταξυ Καζαχσταν και Ρωσιας για την μεταφορα αργου πετρελαιου απο το Καζαχσταν σε ρωσικο λιμανι της Μαυρης Θαλασσας.Ο τουρκος υπουργος εξωτερικων, Εμρε Γκιονενσαι, που εκανε τη σχετικη δηλωση υποστηριξε οτι η χωρα του θα παρει τα μετρα αυτα για λογους ασφαλειας και κυριως, για την προστασια της Κωνσταντινουπολης οπου ζουν 10 εκατ.ανθρωποι.Την πρωτη φορα που η Τουρκια αποπειραθηκε να περιορισει τη διελευση των πετρελαιοφορων ηταν τον Ιουλιο του 1994, θεσπιζοντας μετρα κατα της ναυσιπλοιας στην περιοχη παρα την αντιθεση της Μοσχας.

Μια απο τις σοβαροτερες κρισεις για υποθεση κατασκοπειας απο το τελος του Ψυχρου Πολεμου περνουν η Βρετανια και η Ρωσια.Μετα τη συλληψη ενος ρωσου πολιτη με την κατηγορια διενεργειας κατασκοπειας υπερ της Βρετανιας, η Ρωσια αποφασισε να απελασει εννεα βρετανους διπλωματες.Απο την πλευρα της, η Βρετανια κατεστησε σαφες οτι σε μια τετοια περιπτωση θα δωσει μια πληρωμενη απαντηση στη Ρωσια.Ωστοσο, πολιτικοι και διπλωματικοι κυκλοι εκτιμουν οτι η ολη ιστορια ισως πρεπει να αποδοθει σε πολιτικα κινητρα, ενοψει των προεδρικων εκλογων του Ιουνιου.Οι εκλογες του Ιουνιου ηταν το αντικειμενο τηλεφωνικης συνομιλιας σημερα μεταξυ του αμερικανου προεδρου Μπιλ Κλιντον και του ρωσου ομολογου του, Μπορις Γιελτσιν.

Πηγαιναν για μια καλυτερη τυχη και χαθηκαν στα βαθη της θαλασσας. Περισσοτεροι απο 140 προσφυγες απο την πολυπαθη Λιβερια εκφραζονται φοβοι οτι πνιγηκαν η αγνοουνται στα ανοικτα των ακτων της Σιερα Λεονε, απο την ανατροπη πλοιαριου στο οποιο επεβαιναν.Οπως δηλωσαν οι διασωθεντες, επικρατησε πανικος οταν εγινε αντιληπτο καποιο μηχανικο προβλημα.Εξαιτιας του πανικου και της θαλασσοταραχης, το πλοιαριο που μετεφερε υπεραριθμους επιβατες, ανατραπηκε και χαθηκε στα νερα του Ατλαντικου.Ναυτικη τραγωδια ομως σημειωθηκε και στην Ερυθρα Θαλασσα παλι με προσφυγες, αυτη τη φορα Σομαλους που πηγαιναν στην Υεμενη. Το πλοιο ηταν υπεραριθμο και ανατραπηκε μετα απο συμπλοκη επιβατων και πληρωματος, με αποτεσμα να πνιγουν πενηντα ατομα.

Για πρωτη φορα στην ιστορια του το Διεθνες Ποινικο Δικαστηριο της Χαγης, εκδικαζει μια περιπτωση για εγκληματα πολεμου στην πρωην Γιουγκοσλαβια.Στο εδωλιο του κατηγορουμενου καθησε ο σερβοβοσνιος Ντουσκο Ταντιτς με την κατηγορια οτι δολοφονησε, βιασε και βασανισε Μουσουλμανους και Κροατες στο στρατοπεδο συγκεντρωσης της Ομαρσκα στη Βοσνια το 1992.Ειναι ο πρωτος ανθρωπος που δικαζεται σε διεθνες δικαστηριο για εγκληματα πολεμου μετα τη Νυρεμβεργη και το Τοκιο, οπου συσταθηκαν απο τους Συμμαχους μετα το τελος του Β' Παγκοσμιου Πολεμου.

Πολυ κοντα στην επιτευξη συμφωνιας για τον τερματισμο του αδιεξοδου σχετικα με το νεο Συνταγμα της Νοτιας Αφρικης, βρισκεται το Αφρικανικο Εθνικο Κογκρεσσο με τα κομματα των λευκων.Οι συνομιλιες διηρκεσαν 11 ωρες και το προσχεδιο θα πρεπει να παρουσιαστει για εγκριση πριν απο τις 9 αυριο το πρωι.Ωστοσο, ο προεδρος της χωρας Νελσον Μαντελα προειδοποιησε οτι εαν δεν επιτευχθει συμβιβασμος, το Εθνικο Αφρικανικο Κογκρεσσο θα καταρτισει το δικο του σχεδιο.

Μιας και θεωρουνται κατωτερα οντα, οι συζυγοι κρινουν αναγκαιο εκτος των αλλων να τους αφαιρουν τα εκλογικα τους βιβλιαρια, εαν αυτες δεν συμφωνουν να ψηφισουν τον υποψηφιο που ο ανδρας-αφεντης εχει διαλεξει να ψηφισει στις προεδρικες εκλογες της Πεμπτης.Το ...πρωτοποριακο αυτο φαινομενο συμβαινει στην Ουγκαντα και η Προσωρινη Εκλογικη Επιτροπη που ελεγχει την σωστη διενεργεια των εκλογων, απειλησε να επιβαλει αυστηρες ποινες για οποιονδηποτε παρακρατει εκλογικο βιβλιαριο αλλου.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κατω απο το βαρυ κλιμα που εχει δημιουργηθει στο ΠΑΣΟΚ απο το μπαραζ των δηλωσεων κορυφαιων στελεχων,ενοψει του συνεδριου, συνεδριαζει αυριο η Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ,με αντικειμενο συζητησης το νεο κανονισμο λειτουργιας της.Την Πεμπτη συνερχεται εκ νεου το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ,προκειμενου να συνεχισει τη συζητηση για τις προτεινομενες καταστατικες αλλαγες και να ολοκληρωσει την εισηγηση του,προς την Κεντρικη Επιτροπη,στις 17 και 18 του μηνος.Την ιδια μερα θα γινει συναντηση του πρωθυπουργου με το Γερασιμο Αρσενη,μια συναντηση που χαρακτηριζεται καθοριστικη,καθως τις τελευταιες ημερες οι σχεσεις τους βρισκονται σε πολυ καλο σημειο, οπως καταγραφηκε,κατα την περιοδεια του πρωθυπουργου στη Θρακη.Την Πεμπτη ο κ.Σημιτης ενδεχεται να συναντηθει και με τον Κωστα Λαλιωτη. Παντως,ο κυβερνητικος εκπροσωπος χαρακτηρισε προγραμματισμενες τις συναντησεις αυτες και απεδωσε σε προσωπικες αποψεις τις δηλωσεις του συμβουλου του πρωθυπουργου κ.Τσουκατου για παραιτηση του Ανδρεα Παπανδρεου.Στο μεταξυ ο Αναστασιος Πεπονης σε συνεντευξη του στο ΕΘΝΟΣ τασσεται κατα της διαρχιας,απορριπτει το διλημμα Σημιτης η εκλογες και δηλωνει αντιθετος με τις προτασεις που κανουν ορισμενα στελεχη για παραιτηση του Ανδρεα Παπανδρεου.

Νεα μικρη αυξηση της ταξης του 0,1% σημειωσε το μηνα Απριλιο ο πληθωρισμος και σε ετησια βαση ετρεχε με ρυθμο 9,2% εναντι 9,1 του Μαρτιου και 8,5% του Φεβρουαριου.Συμφωνα με την εθνικη στατιστικη υπηρεσια,οι βασικοι παραγοντες που επαιξαν σημαντικο ρολο στη διαμορφωση του πληθωρισμου,ειναι οι αυξησεις στις τιμες των καυσιμων των οπωροκηπευτικων και του λαδιου,καθως και οι αυξησεις στα ενοικια Την αναγκη αλλαγης πλευσης στην οικονομικη πολιτικη,με οδηγο την αναπτυξη επαναλαμβανει η Πολιτικη Ανοιξη,ενω ο Συνασπισμος καλει την κυβερνηση να αντιληφθει τα αδιεξοδα των επιλογων της και να προχωρησει σε μετρα αναπτυξης και κοινωνικης ευαισθησιας.

Η δεσμευση της κυβερνησης για προωθηση του προγραμματος εξυγιανσης της Ολυμπιακης Αεροποριας,επαναβεβαιωθηκε στη συνεδριαση της Κυβερνητικης Επιτροπης,που εκτος απο το θεμα της Ολυμπιακης ασχοληθηκε με τον εκσυγχρονισμο του συστηματος εναεριας κυκλοφοριας και με τις προμηθειες του δημοσιου.Το υπουργειο Μεταφορων επεξεργαζεται τις απαντησεις που θα δοθουν στην Ευρωπαικη Επιτροπη, μετα την αποφαση της να παγωσει τη δευτερη δοση της κοινοτικης χρηματοδοτησης προς την Ολυμπιακη.Η κυβερνητικη επιτροπη αποφασισε επισης να επισπευσει τον εκσυγχρονισμο της Υπηρεσιας Πολιτικης Αεροποριας,ωστε να αναβαθμισθει με νεα ρανταρ το συστημα εναεριας κυκλοφοριας.Τελος,ο υπουργος Μεταφορων Χαρης Καστανιδης προτεινε να δημιουργηθει ανεξαρτητη αρχη ελεγχου των προμηθειων.Το θεμα αυτο θα ξανασυζητηθει συντομα σε νεα συνεδριαση του κυβερνητικου οργανου.

Την εκτιμηση οτι η χθεσινη συζητηση στη βουλη για τα εθνικα θεματα ανεδειξε την ορθοτητα της κυβερνητικης τακτικης,διατυπωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος,σημειωνοντας οτι η πολιτικη αυτη αποτελει μια καλη βαση για αναπτυξη πολιτικης στρατηγικου χαρακτηρα που να υπερβαινει τα χρονικα ορια μιας κυβερνησης και την επιρροη ενος κομματος.Ο κ.Ρεππας τονισε επισης οτι η θεση της Ελλαδας ειναι αναβαθμισμενη,καθως,οπως ειπε,υπαρχει διεθνως ευμενης αντιδραση για τον τροπο που προσεγγιζει η κυβερνηση τα εθνικα μας θεματα και για τις λυσεις που προτεινει.Ο κ.Ρεππας δεν παρελειψε να επικρινει τον προεδρο της Νεας Δημοκρατιας για το κειμενο του τουρκικου υπουργειου Εξωτερικων που παρουσιασε στη βουλη,σημειωνοντας οτι η ενεργεια αυτη του κ.Εβερτ εγινε για αντιπολιτευτικους λογους, η λογω αγνοιας της πρακτικης που ακολουθουν οι χωρες στους διεθνεις οργανισμους.

Νεες παραβιασεις του εθνικου εναεριου χωρου,σημειωθηκαν απο τουρκικα αεροσκαφη,σε οκτω περιπτωσεις στην περιοχη του Βορειου και Ανατολικου Αιγαιου.Σε ολες τις περιπτωσεις τα τουρκικα αεροσκαφη αναγνωρισαν και αναχαιτισαν απο ελληνικα μαχητικα.

Στις Ηνωμενες Πολιτειες βρισκεται ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος για επισημη επισκεψη υστερα απο προσκληση του Προεδρου Μπιλ Κλιντον, με τον οποιο θα εχει ιδιαιτερη συνομιλια μεθαυριο Πεμπτη στο Λευκο Οικο. Τον κ.Στεφανοπουλο συνοδευουν οι υπουργοι Εξωτερικων, Θεοδωρος Παγκαλος και Παιδειας, Γιωργος Παπανδρεου.Κατα την παραμονη του στις Ηνωμενες Πολιτειες ο κ. Στεφανοπουλος, θα επισκεφθει αρκετες πολεις οπου θα μιλησει σε πανεπιστημια και συνεστιασεις ενω θα δωσει συνεντευξεις στο ΨΝΝ και σε αμερικανικες εφημεριδες.

Τις εξελιξεις στο Κυπριακο αλλα και την προοπτικη επιλυσης του προβληματος, συζητησαν σημερα ο πρωην Πρωθυπουργος,Κωνσταντινος Μητσοτακης και ο Προεδρος της Κυπρου,Γλαυκος Κληριδης.Ο κ.Μητσοτακης, αφησε ανοιχτο το ενδεχομενο να βρεθει συντομα λυση ενω τονισε οτι η σταση που θα τηρησουν οι Ηνωμενες Πολιτειες ειναι αποφασιστικη. Το βραδυ ο κ.Κληριδης, θα αναγορευθει σε επιτιμο διδακτορα του τμηματος της Νομικης σχολης, οικονομικων και πολιτικων επιστημων του Πανεπιστημιου Αθηνων.

Νεο κρουσμα μηνιγγιτιδας παρουσιαστηκε σημερα σε στρατοπεδο. Συμφωνα με ανακοινωση του ΓΕΣ στρατιωτης, που υπηρετουσε στην Σπαρτη και του οποιου δοθηκαν μονο τα αρχικα παρουσιασε κλινικη εικονα συμβατη με νοσο μηνιγγιτιδα.Λογω της σοβαροτητας της καταστασης ο στρατιωτης διακομιστηκε με ελικοπτερο στο 401 στρατιωτικο νοσοκομειο.

Κρητικη βεντετα στα Χανια με θυμα εναν 75-χρονο ο οποιος αποφυλακιστηκε προσφατα επειδη ειχε σκοτωσει πριν απο 9 χρονια εναν συγχωριανο του.Ο Κωνσταντινος Κουκουλας, ενω καθοταν στη βεραντο του σπιτιου του στον Κισσαμο, δεχθηκε πυροβολισμους με αποτελεσμα να τραυματιστει σοβαρα. Το θυμα ενω μεταφεροταν στο νοσοκομειο Χανιων εξεπνευσε ενω προηγουμενως, κατονομασε ως δραστες τους αδερφους Νεκταριο και Τζανη Μπονατακη, 24 και 21 ετων. Οι δραστες συνεληφθησαν και ανακρινονται.Το θυμα το 1987 ειχε σκοτωσει τον πατερα τους για κτηματικες διαφορες.

Ο καβγας δυο ηλικιωμενων σε ΚΑΠΗ της Θεσσαλονικης, κατεληξε στο θανατο του ενος και στη μεταφορα του δευτερου στο νοσοκομειο, με καρδιακο επεισοδιο.Στο Β' ΚΑΠΗ του Δημου Θεσσαλονικης, συνεπλακησαν χθες ο 69χρονος συνταξιουχος του ΤΣΑ, Νικος Γιαλαμας με τον 75χρονο συνταξιουχο του ΟΓΑ, Αποστολο Ρογκοτη. Στον καβγα παρενεβησαν οι ψυχραιμοτεροι απο τους παρευρισκομενους στο ΚΑΠΗ, οι οποιοι καταφεραν να χωρισουν τους δυο ηλικιωμενους. Λιγο αργοτερα, ομως, ο Ρογκοτης, ο οποιος, συμφωνα με πληροφοριες, επασχε απο χρονια καρδιοπαθεια, αισθανθηκε δυσφορια και επεσε νεκρος. Ο Γιαλαμας, εναντιον του οποιου ασκηθηκε ποινικη διωξη, ειχε καρδιακο επεισοδιο και μεταφερθηκε στο Ιπποκρατειο νοσοκομειο.

Νεα αναβολη για τις 5 Νοεμβριου πηρε σημερα απο το Τριμελες Εφετειο Θεσσαλονικης η εκδικαση της υποθεσης του καρδιοχειρουργου Παναγιωτη Σπυρου και τριων ακομη συνεργατων του που κατηγορηθηκαν για φακελλακια. Η αναβολη δοθηκε λογω κωλυμματος που ειχε ενας απο τους συνηγορους των κατηγορουμενων. Το Πρωτοβαθμιο Δικαστηριο ειχε επιβαλει περυσι τον Ιουλιο ποινη φυλακισης 17 μηνων στους καρδιοχειρουργους Παναγιωτη Φιλιππου, Βασιλη Χαλβατζουλη και Σοφια Παπαποστολου ενω εκρινε κατα πλειοψηφια αθωο λογω αμφιβολιων τον καρδιοχειρουργο κ. Παναγιωτη Σπυρου, αποφαση κατα της οποιας ο εισαγγελεας ασκησε εφεση και η δικη θα επαναληφθει.

Προστιμο πεντε εκ.δρχ. στον τηλεοπτικο σταθμο του ΣΚΑΙ για τις δυσφημιστικες εκπομπες του Μακη Τριανταφυλοπουλου, Κιτρινος Τυπος και Ζουγκλα σχετικα με το Ιδρυμα Βρεφων Μητερα επεβαλε σημερα το Εθνικο Συμβουλιο Ραδιοτηλεορασης.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Με παραστασεις του Βασιλικου Μπαλετου του Λονδινου στις 2, 3 και 4 Ιουνιου στο Ηρωδειο, αρχιζουν οι εκδηλωσεις του φετινου Φεστιβαλ Αθηνων. Το Ρογιαλ Μπαλε με τους 90 χορευτες του, θα παρουσιασει τη Μανον, σε μουσικη Ζυλ Μανσε και χορογραφια Κενεθ Μακμιλαν, εργο εμπνευσμενο απο την περιφημη νουβελα του Πρεβοστ. Τα σκηνικα και κοστουμια της παραστασης ειναι του Νικου Γεωργιαδη. Στο ρολο της σαγηνευτικης Μανον,η κορυφαια του Ρογιαλ Μπαλε, Συλβι Γκιλεμ.

Ιδιαιτερα ευνοικη υπηρξε η απαντηση της Ευρωπαικης Ενωσης στην ερωτηση του ευρωβουλευτη Μιχαλη Παπαγιαννακη για τη χρηματοδοτηση, του εργου συντηρησης των κατακομβων της Μηλου. Η Επιτροπος κ.Ματιες δηλωσε οτι η Επιτροπος, θα εξετασει την δυνατοτητα μιας ενδεχομενης χρηματοδοτησης απο τη στιγμη που θα της υποβληθει σχετικη αιτηση απο τις αρμοδιες ελληνικες αρχες.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η δευτερη αναμετρηση ΠΑΟΚ - Πανιωνιου, για την τριτη θεση του πρωταθληματος της Α1 Εθνικης κατηγοριας στο μπασκετ διεξαγεται αυτη στο Αλεξανδρειο Μελαθρο της Θεσσαλονικης.Ο Πανιωνιος επικρατησε στον πρωτο αγωνα και προηγειται με ενα-μηδεν στις νικες.

Νεα τιμωρια για την ομαδα ποδοσφαιρου του Πανιωνιου,που βρισκεται με το ενα ποδι στη δευτερη εθνικη κατηγορια και αυριο παιζει το τελευταιο εικοσαλεπτο του αγωνα με τον Αθηναικο.Η ομαδα της Νεας Σμυρνης, θα δωσει χωρις την παρουσια θεατων τον επομενο εντος εδρας αγωνα της, με τον Εθνικο, για τα επεισοδια οπαδων της στον αγωνα με την Καλαματα, οσο και για την συμπεριφορα του γενικου αρχηγου της ομαδας, Αχιλλεα Μπεου, στο ιδιο παιχνιδι. Ο Μπεος, συμφωνα με το κατηγορητηριο, ειχε απειλησει τον διαιτητη και τους εποπτες, οτι δεν θα εφευγαν ζωντανοι απο το γηπεδο, αν αδικουσαν την ομαδα της Νεας Σμυρνης.

Εκπτωτος κηρυχθηκε για δευτερη φορα ο προεδροε της ΠΑΕ ΑΕΚ,Μιχαλης Τροχανας. Ο αθλητικος δικαστης τον τιμωρησε με εκπτωση απο το αξιωμα του για 6 μηνες, λογω της αναρμοστης συμπεριφορας του σε συνεδριαση του Διοικητικου Συμβουλιου της ΕΠΟ, αλλα και για τους ανακοινωσεις που ειχε δωσει αργοτερα στην δημοσιοτητα σε βαρος τοσο της Ομοσπονδιας, οσο και του προεδρου της ΕΠΑΕ, Γιωργου Δεδε.

Η ομοσπονδια διαιτητων μπασκετ, παρενεβη σημερα στη διαμαχη που εχει ξεσπασει μεταξυ του Ολυμπιακου και του Παναθηναικου, για τη διαιτησια του πρωτου αγωνα της τελικης φασης των πλει οφ,απειλωντας οτι αν το φαινομενο συνεχιστει, θα αποσυρει τους διαιτητες απο τους αγωνες.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε υποτονικο κλιμα πραγματοποιηθηκαν οι συναλλαγες στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου, με την επικρατηση μικρων ανοδικων τασεων. Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε με ανοδο 0,60% στις 918,22 μοναδες. Η αξια των συναλλαγων κυμανθηκε σε ιδιαιτερα χαμηλα επιπεδα, φτανοντας τα 3,6 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες παρουσιασαν τις εξης μεταβολες: Τραπεζες ανοδος 0,68%, Ασφαλειες πτωση 0,12%, Ληζινγκ ανοδος 0,38%, Επενδυσεις ανοδος 2,34%, Βιομηχανιες ανοδος 0,11%, Διαφορες ανοδος 0,68%, Συμμετοχων πτωση 0,46%. Ο δεικτης της παραλληλης αγορας εκλεισε με οριακη ανοδο 0,06%.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Λιγες νεφωσεις προβλεπονται αυριο σ'ολοκληρη τη χωρα,αλλα στην Ηπειρο και τη Μακεδονια ενδεχεται να βρεξει τοπικα.Οι ανεμοι θα ειναι βορειοανατολικοι ασθενεις μεχρι μετριοι και η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 12 με 27 βαθμους,στα υπολοιπα ηπειρωτικα 14 με 30 και στα νησια 16 με 29.Σχεδον αιθριο καιρο,με τοπικες ομως νεφωσεις,ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 17 με 30 και 15 με 26 αντιστοιχα,θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Wednesday, 8 May 1996 - 00:21:58