Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (May. 10)

Cosmos (ELOT 928) Directory

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Παραδοθηκε το πορισμα της επιτροπης για τις συνταξεις. Προτεινει οικονομικη ενισχυση 6. 000 περιπου δραχμων στους χαμηλοσυνταξιουχους.
  • Την πορεια εκτελεσης του προυπολογισμου εξετασαν το μεσημερι ο Πρωθυπουργος και ο υπουργος Οικονομικων.
  • Στην Ατλαντα μεταβαινει σημερα ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος.
  • Συνεχιζονται στο ΠΑΣΟΚ οι διαφωνιες γυρω απο το θεμα του αντιπροεδρου ενοψει του συνεδριου.
  • Συνεδριασε το πρωι στη Ρηγιλλης η Εκτελεστικη Επιτροπη της Νεας Δημοκρατιας. 24 βουλευτες του κομματος ζητουν τη συγκληση της Κ.Ο.
  • Αλλοι δυο νεοι εχασαν τη ζωη τους στην Αθηνα απο υπερβολικη χρηση ναρκωτικων.
  • Δυο νεα κρουσματα της νοσου των ``τρελων αγελαδων`` αναφερθηκαν σημερα στην Ελβετια.
  • Συνεχιζονται οι συγκρουσεις στην Τσετσενια.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ολοκληρωθηκε η συνταξη του πορισματος απο την αρμοδια επιτροπη εμπειρογνωμονων για τις συνταξεις, το οποιο παραδοθηκε στον Πρωθυπουργο. Η επιτροπη αποφασισε να προτεινει στην κυβερνηση να δοθει οικονομικη ενισχυση στους χαμηλοσυνταξιουχους 5. 800 περιπου δραχμων που ισοδυναμουν με ενα ημερομισθιο ανειδικευτου εργατη. Προτεινει δε, η αυξηση να δοθει απο την 1η Ιουλιου. Μετα απο αυτη την εξελιξη ο εκπροσωπος της ΓΣΕΕ, Σπυρος Κωλετσης, αποχωρησε, χαρακτηριζοντας αναλγητη την αποφαση. Πριν απο μερικες μερες ειχε αποχωρησει απο την επιτροπη ο εκπροσωπος των συνταξιουχων. Παντως το πορισμα δεν ειναι δεσμευτικο για την κυβερνηση και η οποια αποφαση αναμενεται να ληφθει σε πολιτικο επιπεδο απο τον Πρωθυπουργο. Πληροφοριες αναφερουν οτι η κυβερνηση παρα τα δυσκολα οικονομικα δεδομενα θα σκεφθει σοβαρα και το σεναριο της σταδιακης επανασυνδεσης με τα εικοσι ημερομισθια του ανειδικευτου εργατη που κατατεθηκε απο τον υπουργο Εργασιας Ευαγγελο Γιαννοπουλο.

Ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης συναντηθηκε το μεσημερι με τον υπουργο Οικονομικων, Αλεκο Παπαδοπουλο και εξετασαν την πορεια εκτελεσης του προυπολογισμου μετα και την προσφατη ανοδο του πληθωρισμου. Το πρωι, πραγματοποιηθηκε συσκεψη στο υπουργειο Εθνικης Οικονομιας, υπο την προεδρια του Γιαννου Παπαντωνιου και τη συμμετοχη του Διοικητη της Τραπεζας της Ελλαδος, Λουκα Παπαδημου, με βασικο αντικειμενο τη συγκρατηση των πληθωριστικων πιεσεων.

Στην Ατλαντα μεταβαινει σημερα ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, ο οποιος χθες συναντηθηκε στο Λευκο Οικο με τον Αμερικανο Προεδρο, Μπιλ Κλιντον. Στη συναντηση κυριαρχησε το θεμα των ελληνοτουρκικων σχεσεων ενω ο κ. Κλιντον τονισε οτι η Ουασιγκτον κατεστησε σαφες προς την Τουρκια οτι ειναι αντιθετη οχι απλως στη χρηση βιας αλλα και στις διατυπωσεις απειλης χρησης βιας. Απο την πλευρα του, ο κ. Στεφανοπουλος προειδοποιησε οτι η Ελλαδα δεν εχει να δωσει αλλη απαντηση εαν υπαρξει βια στο Αιγαιο εκτος απο το να αμυνθει. Ο αμερικανος Προεδρος δεν απεκλεισε το ενδεχομενο προσφυγης της Αγκυρας στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης για το θεμα της Ιμια.

Στο μεταξυ, συμφωνα με εγκυρες πληροφοριες του ΑΠΕ, απο τουρκικους διπλωματικους κυκλους στην Ουασιγκτον, ο υπουργος Εξωτερικων της Τουρκιας, Εμρε Γκιονενσαι, προκειται πολυ συντομα - ισως και μεσα στην ερχομενη βδομαδα - να πραγματοποιησει επισκεψη στην αμερικανικη πρωτευουσα. Εκτιμαται οτι κατα τις επαφες του με αμερικανους αξιωματουχους, θα συζητηθει η ελληνοτουρκικη ενταση και η εξευρεση τροπων εξομαλυνσης των σχεσεων αναμεσα στις δυο χωρες. Τελος ειναι ενδεχομενο να πραγματοποιησει επισκεψη εργασια στην Ουασιγκτον και ο Πρωθυπουργος της Τουρκιας, Μεσουτ Γιλμαζ.

Ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης, συναντηθηκε το μεσημερι με τον υφυπουργο Αμυνας Νικο Κουρη και συζητησαν θεματα της αρμοδιοτητας του. Ο κ. Κουρης αναχωρει τη Δευτερα για τις Ηνωμενες Πολιτειες, οπου θα εχει επαφες με τους ομολογους του για διμερη θεματα καθως και για την κατασταση στο Αιγαιο.

Η πολιτικη της Ελλαδος στο θεμα των ελληνοτουρκικων σχεσεων ειναι σαφης δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος Δημητρης Ρεππας και οταν ρωτηθηκε αν υπαρχει ενδεχομενο συζητησης για Μετρα Οικοδομησης Εμπιστοσυνης στο Αιγαιο ειπε οτι η Ελλαδα το μονο μνημονιο που συζητα ειναι αυτο που υπογραφηκε στη Βουλιαγμενη το 1988 μεταξυ των κυριων Παπουλια και Γιλμαζ, οπως συμπληρωθηκε και στην Κωνσταντινουπολη. Ο κ. Ρεππας ειπε οτι δεν υπαρχει αυτη τη στιγμη συζητηση για Μετρα Οικοδομησης Εμπιστοσυνης, αλλα διευκρινησε οτι ενοψει της επισκεψης του υφυπουργου Αμυνας Νικου Κουρη, στις ΗΠΑ, ο κ. Κουρης συζητησε το ολο θεμα με τον πρωθυπουργο στη συναντηση που ειχαν στο Μεγαρο Μαξιμου επειδη πιθανον να το αντιμετωπισει. Εξαλλου απαντωντας σε σχετικη ερωτηση ειπε οτι ο κ. Παγκαλος δεν συζητησε θεμα Μετρων Οικοδομησης Εμπιστοσυνης στις ΗΠΑ.

Στη συναντηση που ειχαν το μεσημερι ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης με τον προεδρο του ΟΤΕ Δημητρη Παπουλια συζητηθηκαν ολα τα θεματα του ΟΤΕ, δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος.

Δεν θα διστασει να οδηγησει το κομμα σε εκτακτο συνεδριο αν συνεχιστει η εσωκομματικη αμφισβητηση, δηλωσε το πρωι ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ κατα τη συνεδριαση της Εκτελεστικης Επιτροπης του κομματος. Τρια μελη της επιτροπης εθεσαν το θεμα της επιστολης των 24 βουλευτων της Νεας Δημοκρατιας, οι οποιοι ζητουν την εκτακτη συγκληση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας. Τονισαν οτι τετοιες ενεργειες τραυματιζουν την εικονα του κομματος. Ο κ. Εβερτ, δηλωσε οτι ειναι αποφασισμενος να οδηγησει το κομμα ενωμενο στις εκλογες, οι οποιες, οπως ειπε, δεν αποκλειεται να γινουν τον Οκτωβριο. Προσθεσε οτι ειναι αποφασισμενος να σταματησει την κατασταση των αμφισβητησεων.

Συνεχιζονται στο ΠΑΣΟΚ οι διαφωνιες γυρω απο το θεμα του αντιπροεδρου ενοψει του συνεδριου του κομματος. Χθες, ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης, συναντηθηκε με τους υπουργους Εθνικης Αμυνας και ΠΕΧΩΔΕ, Γερασιμο Αρσενη και Κωστα Λαλιωτη και συζητησαν τις εσωκομματικες εξελιξεις. Απο την πλευρα του ο υπουργος Εσωτερικων Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης, Ακη Τσοχατζοπουλος, αναφερομενος στη δηλωση του κ. Σημιτη για καθαρες λυσεις, αντιπροτεινε συλλογικη εργασια και διακριτους ρολους. Στο μεταξυ την ερχομενη Δευτερα θα συνεδριασει εκ νεου το Εκτελεστικο Γραφειο για να διαμορφωσει την τελικη εισηγηση του, σχετικα με τις αλλαγες που πρεπει να επελθουν στο καταστατικο.

Ασθενης σεισμικη δονηση 3,6 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ, σημειωθηκε τα ξημερωματα μεταξυ Κοζανης και Γρεβενων παραμονες της συμπληρωσης ενος χρονου απο τον ισχυρο καταστροφικο σεισμο. Οι σεισμολογοι δεν ανησυχουν και εντασσουν τη δονηση στη μικρομετασεισμικη δραστηριοτητα που εξακολουθει να σημειωνεται στην περιοχη.

Αλλοι δυο νεοι εχασαν τη ζωη τους στην Αθηνα απο υπερβολικη χρηση ηρωινης. Προκειται για τον Ιωαννη Κουζιο 29 ετων, ο οποιος βρεθηκε νεκρος σε κεντρικο ξενοδοχειο της Ομονοιας. Επισης τα ξημερωματα βρεθηκε νεκρος στις τουαλετες του Πνευματικου Κεντρου του Δημου Αθηναιων, στην οδο Ακαδημιας, ανδρας περιπου 30 ετων, αγνωστων στοιχειων. Διπλα στους δυο νεους βρεθηκαν συριγγες με υπολειμματα ηρωινης.

Του αφαιρεσαν την αδεια για τη λειτουργια καντινας και εκεινος ανεβηκε το πρωι σε δεξαμενη νερου, της πρωην Βασης Ελληνικου, απειλωντας οτι θα πεσει αν δεν του την επεστρεφαν. Προκειται για τον μικροπωλητη Παναγιωτη Αναστασοπουλο, ο οποιος ειπε οτι ηταν χρεωμενος και οταν του αφαιρεθηκε η αδεια καντινας απο την υπηρεσια πολιτικης αεροποριας εφτασε σε απογνωση. Μετα απο διαπραγματευσεις με το δημαρχο Ελληνικου, ο Αναστασοπουλος, κατεβηκε απο τη δεξαμενη με τη βοηθεια της πυροσβεστικης υπηρεσιας.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δυο νεα κρουσματα της νοσου των "τρελλων αγελαδων" αναφερθηκαν σημερα στην Ελβετια απο την Κτηνιατρικη Υπηρεσια της Βερνης, γεγονος που ανεβαζει σε 28 τον αριθμο των κρουσματων απο την αρχη του χρονου. Απο το 1990 που εμφανιστηκε η ασθενεια των τρελλων αγελαδων στην Ελβετια εχουν αναφερθει 213 κρουσματα στη χωρα.

Συνεχιστηκαν κατα τη διαρκεια της νυχτας οι συγκρουσεις μεταξυ των ρωσικων δυναμεων και των Τσετσενων ανταρτων. Απο τα ρωσικα πυρα, υπεστησαν ζημιες αρκετα κτιρια στην πολη Ουρους Μαρταν ενω τραυματιστηκε ενα ατομο. Οι ρωσικες δυναμεις εχουν αποκλεισει την πολη χωρις να δωσουν εξηγησεις.

Οι Ηνωμενες Πολιτειες προειδοποιησαν τη Σερβια οτι οι διεθνεις κυρωσεις θα διατηρηθουν μεχρι να βελτιωθει σημαντικα η κατασταση στην επαρχια του Κοσσυφοπεδιου, οπου το τελευταιο διαστημα παρατηρειται νεο κυμα βιας.

Ολες οι δημοσιες επιχειρησεις στην Ισπανια θα ιδιωτικοποιηθουν στη διαρκεια της θητειας της παρουσας Βουλης, δηλωσε ο νεος υπουργος Βιομηχανιας, Χοσε Πικε. Αρχικη σκεψη, τονισε ο υπουργος, ειναι να πουληθουν ολες οι δημοσιες επιχειρησεις στη διαρκεια της θητειας της σημερινης Βουλης.

Ο κεντροαριστερος υποψηφιος Λουτσιανο Βιολαντε εξελεγη σημερα προεδρος της ιταλικης Βουλης στην τεταρτη ψηφοφορια, ανακοινωσαν κοινοβουλευτικες πηγες. Ο Βιολαντε ειναι πρωην δικαστης και διετελεσε προεδρος της κοινοβουλευτικης επιτροπης κατα της Μαφιας.

Τριαντα πεντε ατομα συνεληφθησαν σημερα στην περιοχη του Παρισιου και τη Μασσαλια στο πλαισιο επιχειρησης της γαλλικης αστυνομιας για την εξαρθρωση δικτυων ισλαμιστων, ανακοινωσαν οι αρχες.

Σαραντα επτα ατομα που ειχαν καταδικαστει στην εσχατη των ποινων στην Κινα εκτελεστηκαν τις τελευταιες 4 ημερες, μετεδωσαν τα κινεζικα μεσα ενημερωσης. Μονο σημερα εκτελεστηκαν συνολικα 27 ατομα τα οποια καταδικαστηκαν σε θανατο για τη διαπραξη διαφορων εγκληματων.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η μεταγραφολογια κυριαρχει και παλι στη επικαιροτητα, ελλειψει αμεσων αγωνιστικων γεγονοτων. Συμφωνα με πληροφοριες, ο Σερβος τερματοφυλακας του Ερυθρου Αστερα Σβονκο Μιλογιεβιτς βρισκεται κοντα στον Ολυμπιακο, ενω στους μεταγραφικους στοχους των "ερυθρολευκων" φερεται οτι ειναι και ο περιφημος Βοσνιος επιθετικος της Μπαρτσελωνα Μεχο Κοντρο, αλλα και ο Σερβος λιμπερο της Κορουνια Μιροσλαβ Τζουκιτς. Απο την αλλη πλευρα, ο νεαρος διεθνης επιθετικος του Εδεσσαικου Γιωργος Νασιοπουλος, φαινεται οτι θα συνεχισει την καριερα του στον Παναθηναικο, αφου η μεταγραφη του στους ``πρασινους`` θεωρειται ``τελειωμενη``, ενω οι πρωταθλητες διεκδικουν παντα τον Ζηση Βρυζα της Ξανθης, το Νικο Λυμπεροπουλο της Καλαματας και τον Δημητρη Μαυρογενιδη του Αρη, που ομως ειναι μεταγραφικοι στοχοι και του Ολυμπιακου. Στην ομαδα του Πειραια, ο αμυντικος Κουλης Καραταιδης ανανεωσε το συμβολαιο του για δυο χρονια εναντι περιπου 40 εκατομμυριων δραχμων. Συμφωνηθηκε παραλληλα, η προωρη λυση του συμβολαιου του Γιουσκοβιακ, ο οποιος θα συνεχισει την καριερα του στο Γερμανικο πρωταθλημα.

Νεα εκπληξη προκαλεσε ο εκπτωτος προεδρος της ΑΕΚ Μιχαλης Τροχανας ο οποιος δηλωνοντας επικεφαλης ομιλου επιχειρηματιων αποφασισε να αγορασει το 75% περιπου των μετοχων της ΠΑΕ που κατεχει αυτη τη στιγμη η εταιρια ΣοΕ, της οποιας ειναι ο .. .ιδιος προεδρος. Οπως αναφερεται στη σχετικη ανακοινωση του κ. Τροχανα, το ``πακετο`` των μετοχων θα κοστισει 2,8 δισεκατομμυρια δραχμες.

Τον πρωτο αγωνα για το Παγκοσμιο Λιγκ δινει αποψε στη Σοφια η εθνικη μας ομαδα βολλευ των ανδρων, με την αντιστοιχη της Βουλγαριας. Το Ελληνικο συγκροτημα, μετα τον αποκλεισμο του απο τους Ολυμπιακους Αγωνες της Ατλαντα, θα επιχειρησει να ενισχυσει λιγο το ηθικο του ξεκινωντας θετικα την πορεια του σε μια σημαντικη διεθνη διοργανωση. Η συναντηση θα αρχισει στις 6. 00 το απογευμα και θα μεταδοθει απ' ευθειας τηλεοπτικα απο τον ΣΚΑ`Ι`.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Ζεστος ειναι ο καιρος σημερα σε ολη τη χωρα με αραιες νεφωσεις που κατα περιοδους θα ειναι πιο πυκνες στα δυτικα. Για αυριο στα δυτικα, κεντρικα και βορεια προβλεπονται νεφωσεις με τοπικες βροχες και στα βορειοανατολικα πιθανον καταιγιδες. Απο το βραδυ ομως, ο καιρος θα βελτιωθει βαθμιαια. Στην υπολοιπη χωρα προβλεπονται αραιες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα πνεουν μετριοι εως ισχυροι και τοπικα στο Αιγαιο πολυ ισχυροι αλλα σταδιακα θα εξασθενησουν. Η θερμοκρασια
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Saturday, 18 May 1996 - 2:14:55