Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (May. 15)

Cosmos (ELOT 928) Directory

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Στις 23 του μηνος συγκαλειται η Ολομελεια του Συμβουλιου Εφετων για τις παροχες του ΟΤΕ. Την προσεχη εβδομαδα καταθετει ως μαρτυρας ο Σωκρατης Κοκκαλης, για τις δηλωσεις του περι εμπλοκης πολιτικων και δημοσιογραφων.
  • Μηνυση κατα του Στεφανου Στεφανοπουλου κατεθεσε η Βασω Παπανδρεου. Επιστολη Κωνσταντοπουλου σε πρωθυπουργο και υπουργους για διαφανεια στις κρατικες προμηθειες.
  • Επιμενει στις καθαρες λυσεις ο πρωθυπουργος, που συναντηθηκε με τον Κωστα Σκανδαλιδη και ο οποιος εκανε λογο για ταυτοτητα αποψεων.
  • Σε επομενο υπουργικο συμβουλιο οι τελικες αποφασεις για περικοπες των δημοσιων δαπανων. Αυριο συσκεψη για ονομαστικοποιηση των μετοχων.
  • Επιθεση Χατζηγακη κατα Προκοπη Παυλοπουλου, για τη διπλη ιδιοτητα του δευτερου. Η ζευγας ζευγας η παπας παπας, τονισε ο πρωην υπουργος. 21 με 23 Μαιου η Εθνικη Συνδιασκεψη της Νεας Δημοκρατιας.
  • Αντιδρα η Αγκυρα στην περιηγηση ξενων δημοσιογραφων στην περιοχη της Ιμιας που διοργανωνει το ελληνικο υπουργειο Τυπου.
  • Στη Βοστωνη η Αλικη Βουγιουκλακη για νεο κυκλο ιατρικων εξετασεων, χωρις να αποκλειεται και χειρουργικη επεμβαση.
  • Ακυρα κατα τον Αρειο Παγο τα συμβολαια για πωληση χωρων σε πυλωτες πολυκατοικιων.
  • Στην Αθηνα τη Δευτερα ο Γιασερ Αραφατ για συνομιλιες με την πολιτικη ηγεσια.
  • Και νεο πολιτικο αδιεξοδο στην Τουρκια. Θα ξαναζητησει ψηφο εμπιστοσυνης η κυβερνηση Γιλμαζ-Τσιλερ.
  • Πανω απο χιλιοι νεκροι στο Μπαγκλαντες απο το χειροτερο τυφωνα των τελευταιων ετων.
  • Εκατονταδες ζωα εχουν προσβληθει με μελιταιο πυρετο στην περιοχη της Κορυτσας στην Αλβανια.
  • Πτωση 0,80% στο Χρηματιστηριο. Πτωση σημειωσαν οι μετοχες του ΟΤΕ.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στην τελικη ευθεια εισερχεται η δικαστικη ερευνα για την υποθεση των ψηφιακων παροχων του ΟΤΕ, καθως στις 23 του μηνος θα συγκληθει η Ολομελεια του Συμβουλιου Εφετων, προκειμενου ν'ασκησει ποινικες διωξεις, κατα παντος υπευθυνου και να αναθεσει σε ειδικο εφετη ανακριτη την κυρια ανακριση. Ο προισταμενος της Εισαγγελιας του Εφετειου Αθηνων, Γεωργιος Κανελλοπουλος, εκανε δεκτη την εισηγηση του εισαγγελεα Λαμπρου Καραμπελα, που διενηργησε προκαταρκτικη εξεταση, να συγκληθει η Ολομελεια, λογω της σοβαροτητας της υποθεσης. Την ιδια ωρα ο προισταμενος της εισαγγελιας Πρωτοδικων, Αναστασιος Κανελλοπουλος, καλεσε αυτεπαγγελτα, για την προσεχη εβδομαδα, τον κ. Σωκρατη Κοκκαλη να καταθεσει ως μαρτυρας, σχετικα με τις δηλωσεις του για εμπλοκη πολιτικων και δημοσιογραφων. Στην υποθεση παρενεβησαν και δικαστικοι λειτουργοι, που ειχαν χειριστει το θεμα στο παρελθον. Ο εισαγγελεας, Γιωργος Ζορμπας, που παλαιοτερα ειχε προτεινει την ασκηση ποινικης διωξης, χαρακτηρισε την υποθεση σοβαρη, τονισε οτι πρεπει ν'αποδοθουν ευθυνες οσο υψηλα κι αν βρισκονται και προσθεσε οτι η δικαιοσυνη εχει τα μεσα ν'αποτρεψει μια οικονομικη χουντα. Απο την πλευρα του ο πρωην προισταμενος της Εισαγγελιας Εφετων, Χριστοφορος Τζανακακης, που ειχε αφαιρεσει τη δικογραφια απο τον κ. Ζορμπα, δηλωσε πως αν μιλησει πολλοι θα χασουν τον υπνο τους.

Το θεμα των ψηφιακων παροχων του ΟΤΕ απασχολησε και τη σημερινη συνεδριαση της Εκτελεστικης Επιτροπης της Νεας Δημοκρατιας, οπου αποφασισθηκε να μην κατατεθει αιτηση για συσταση εξεταστικης επιτροπης, μετα τις επιφυλαξεις που εξεφρασε ο προεδρος του Αρειου Παγου, στην απαντητικη επιστολη του προς τον κ. Εβερτ. Στη συνεδριαση τονισθηκε οτι η Νεα Δημοκρατια δεν εχει να φοβηθει τιποτα απο την υποθεση και θα επιμεινει στην πληρη διελευκανση της, ενω ο κ. Εβερτ τονισε πως αν αποδειχθει απο τη δικαιοσυνη οτι οποιοδηποτε στελεχος του κομματος εμπλεκεται στην υποθεση, θα διαγραφει. Ο υπουργος Εργασιας προχωρησε σε μια επικινδυνη, οπως ειπε, προβλεψη, εκτιμωντας οτι και οι επτα που κατηγορουνται ως δωροδοκηθεντες προερχονται απο τη Νεα Δημοκρατια. Ο Νικος Κωνσταντοπουλος με επιστολες του προς τον πρωθυπουργο και τους πολιτικους αρχηγους προτεινει να προωθηθει νεο νομοθετικο πλαισιο για τη διαφανεια και τον ελεγχο των κρατικων προμηθειων.

Η υπουργος Αναπτυξης Βασω Παπανδρεου κατεθεσε μηνυση κατα του βουλευτη της Πολιτικης Ανοιξης Στεφανου Στεφανοπουλου, ο οποιος την ειχε κατηγορησει για εμπλοκη στο θεμα των προμηθειων του ΟΤΕ. Η κυρια Παπανδρεου δηλωσε αηδιασμενη απο το κλιμα σηψης που προσπαθουν ορισμενοι να καλλιεργησουν και το οποιο δεν προκειται να ανεχθει. Εχουμε υποχρεωση, προσθεσε, να ξεκαθαρισουμε το σκηνικο, να υπαρξει πληρης διαφανεια και οχι να υποκυψουμε σε οποιεσδηποτε σκοπιμοτητες.Η υπουργος Αναπτυξης ζητα με την αγωγη της να αρθει η βουλευτικη ασυλια του κ. Στεφανοπουλου και τονισε οτι προτιθεται να καταθεσει αγωγη για χρηματικη αποζημιωση τοσο απο το βουλευτη, οσο και απο την εφημεριδα ΝΙΚΗ. Ο θορυβος με τις παροχες του ΟΤΕ ειχε αρνητικες επιπτωσεις στο Χρηματιστηριο, οπου οι μετοχες του Οργανισμου σημειωσαν καθετη πτωση.

Σε νεα φαση εισερχονται οι εξελιξεις στο ΠΑΣΟΚ, μετα την αποφαση του Εκτελεστικου Γραφειου να προτεινει, προς εγκριση, στην Κεντρικη Επιτροπη, που συνερχεται την Παρασκευη, τη θεσπιση θεσης αντιπροεδρου, ο οποιος θα εχει περιορισμενες αρμοδιοτητες και δεν θα ειναι ο φυσικος διαδοχος του προεδρου του κομματος. Ο πρωθυπουργος, που συναντηθηκε το μεσημερι με το γραμματεα του ΠΑΣΟΚ, Κωστα Σκανδαλιδη, επανελαβε την αποψη του για καθαρες λυσεις, οι οποιες, οπως ειπε, ειναι παντοτε οι καλυτερες. Ο κ. Σκανδαλιδης ενημερωσε τον πρωθυπουργο για τη συνομιλια του με τον Ανδρεα Παπανδρεου και για το περιεχομενο της εισηγησης του Εκτελεστικου Γραφειου προς την Κεντρικη Επιτροπη. Χαρακτηρισε χρησιμη και εποικοδομητικη τη συναντηση κι εκανε λογο για ταυτοτητα αποψεων στην πορεια προς το συνεδριο. Τονισε ακομη οτι η εισηγηση του Εκτελεστικου Γραφειου, εληφθη βασει παλαιοτερης ομοφωνης αποφασης της Κεντρικης Επιτροπης και εξεφρασε την εκτιμηση οτι σε γενικες γραμμες συμφωνει και ο πρωθυπουργος. Ο υπουργος Εργασιας, Ευαγγελος Γιαννοπουλος, επεμεινε και σημερα οτι το ΠΑΣΟΚ δεν χρειαζεται αντιπροεδρο. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος επανελαβε οτι ο πρωθυπουργος θα διατυπωσει τις αποψεις του οταν ερθει η ωρα, δεν θελησε να σχολιασει το γεγονος οτι δεν εχει κλεισθει ακομη συναντηση του κ. Σημιτη με τον Ανδρεα Παπανδρεου και θεωρησε βεβαιη μια συναντηση του πρωθυπουργου με τον Ακη Τσοχατζοπουλο.

Απο το πρωι βρισκεται σε εξελιξη ψηφοφορια για την εκλογη νεου προεδρειου της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ, γεγονος που θα αποτελεσει και καταγραφη των εσωκομματικων συσχετισμων. Προσερχομενος να ψηφισει ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης δηλωσε οτι το προεδρειο θα διαχειρισθει ολες τις υποθεσεις της Κοινοβουλευτικης Ομαδας και θα συμβαλει στην πιο ενεργη παρουσια του οργανου στη ζωη του κινηματος και της βουλης. Επισης, χαρακτηρισε θετικο και σημαντικο δειγμα δημοκρατιας το γεγονος οτι υπαρχουν πολλοι υποψηφιοι για την εκλογη του προεδρειου.

Η περικοπη των δημοσιων δαπανων, συμφωνα με την προταση της αρμοδιας επιτροπης, ηταν το αντικειμενο της διωρης συσκεψης, του πρωθυπουργου με τους υπουργους Εθνικης Οικονομιας και Οικονομικων. Οπως δηλωσε ο κ. Παπαντωνιου δεν εληφθησαν τελικες αποφασεις, κατι το οποιο θα γινει σε επομενο Υπουργικο Συμβουλιο. Ο υπουργος αρνηθηκε οτι συζητηθηκε το θεμα της ενισχυσης των χαμηλοσυνταξιουχων, ενω ερωτηθεις για το αν θα ανακοινωθουν διορθωτικα μετρα σχετικα με την ονομαστικοποιηση των μετοχων, απαντησε οχι προς το παρον. Πληροφοριες παντως αναφερουν οτι το θεμα αυτο θα συζητηθει σε νεα συσκεψη αυριο, υπο τον κ. Σημιτη και τη συμμετοχη των υπουργων αναπτυξης, δικαιοσυνης και ΠΕΧΩΔΕ.

Απο 21 μεχρι 23 Ιουνιου θα συγκληθει τελικα, στο Σταδιο Ειρηνης και Φιλιας, η εθνικη συνδιασκεψη της Νεας Δημοκρατιας, οπως αποφασισε σημερα η Εκτελεστικη Επιτροπη του κομματος. Στη συνδιασκεψη, οπως εγινε γνωστο, θα μιλησουν ολοι οσοι ζητησουν το λογο, καθως στην προηγουμενη ειχε δημιουργηθει μειζον θεμα και θυελλα αντιδρασεων, αφου οι ομιλητες επιλεγησαν με κληρωση. Στο μεταξυ, βουλευτες που προσκεινται στον κ. Μητσοτακη θετουν θεμα απομακρυνσης του εκπροσωπου του κομματος Προκοπη Παυλοπουλου. Ο Σωτηρης Χατζηγακης χαρακτηρισε απαραδεκτο το γεγονος, ο εκπροσωπος του κομματος να υποστηριζει επαγγελματικα μια εταιρια που βρισκεται στο κεντρο της δικαστικης ερευνας και ως δικηγορος να στηριζει την αντισυνταγματικοτητα του νομου για την ονομαστικοποιηση μετοχων. Οι δυο ιδιοτητες δεν συμβιβαζονται, ειπε ο κ. Χατζηγακης για να προσθεσει η ζευγας-ζευγας η παπας - παπας.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε νεες περιπετειες εισερχεται ο ευθραστος κυβερνητικος συνασπισμος της Τουρκιας, μετα την χθεσινη αποφαση του Ανωτατου Συνταγματικου Δικαστηριου της χωρας να κηρυξει ακυρη την ψηφοφορια στο Κοινοβουλιο για την παροχη εμπιστοσυνης στην κυβερνηση των Γιλμαζ-Τσιλερ. Η αποφαση εληφθη μετα απο προσφυγη του ισλαμιστικου κομματος Ευημερια, του Νετσμετιν Ερμπακαν και οπως εκτιμουν συνταγματολογοι, ειναι αναγκαια πλεον μια νεα ψηφοφορια για την παροχη εμπιστοσυνης απο την Βουλη, ειδαλλως η κυβερνηση θα κηρυχθει εκπτωτη, αποψη που συμμεριστηκε και η Τανσου Τσιλερ. Μεσα σε αυτο το κλιμα αβεβαιοτητας και ασταθειας, το πανισχυρο ισλαμικο κομμα της αντιπολιτευσης βρηκε την ευκαιρια να καλεσει τα μη θεοκρατικα κομματα της Τουρκιας να μετασχουν σε μια κυβερνηση συνεργασιας.

Υπερ του σχηματισμου μιας κυβερνησης λαικης εμπιστοσυνης ποικιλων πολιτικων αποχρωσεων, τασσεται ο προεδρος της Ρωσιας Μπορις Γιελτσιν. Αυτο δηλωσε ο Σβιατοσλαβ Φιοντοροφ, ενας απο τους επτα σημαντικοτερους υποψηφιους στις προεδρικες εκλογες της 16ης Ιουνιου, τονιζοντας οτι ο Γιελτσιν οχι απλως συμφωνησε, αλλα οτι εξεταζει ποτε μπορει αυτη η κυβερνηση να σχηματισθει και ποιοι θα μπορουσαν να συμμετασχουν. Την ιδια ωρα στην Τσετσενια, ο διοικητης των αυτονομιστων ανταρτων Σαμιλ Μπασαγιεφ, απειλησε οτι εαν ο Γιελτσιν μεταβει στην περιοχη για επισκεψη, αυτος και οι ανδρες του θα φροντισουν να μην ξαναγυρισει στη Μοσχα.

Εντονη ανησυχια επικρατει στην Αλβανια, καθως σοβαρη λοιμωδης ασθενεια, η οποια συμφωνα με ολες τις ενδειξεις προκειται για μελιταιο πυρετο, εχει προσβαλλει εκατονταδες ζωα, κυριως αγελαδες, που εκτρεφονται στην περιοχη της Κορυτσας, πολυ κοντα στα ελληνοαλβανικα συνορα. Συμφωνα με δημοσιευματα εγκυρων αλβανικων εφημεριδων, εχει ηδη απαγορευθει στην αλβανικη αγορα η πωληση ντοπιων νωπων κρεατων, γαλακτος και αλλων κτηνοτροφικων προιοντων. Αξιζει να σημειωθει οτι κατα καιρους εχει εισαχθει παρανομα και στην Ελλαδα, νωπο βοδινο κρεας απο την Αλβανια. Στο Λονδινο, ο βρετανος πρωθυπουργος Τζον Μειτζορ και ο προεδρος της Γαλλιας, Ζακ Σιρακ, σχηματισαν κοινο μετωπο σε ο, τι αφορα την κριση εξαιτιας της ασθενειας των τρελλων αγελαδων.

Πανω απο 1000 νεκροι ειναι ο μεχρι στιγμης απολογισμος απο τον τυφωνα που σαρωσε την περασμενη Δευτερα το βορειο Μπαγκλαντες. Μεχρι στιγμης εχουν ταφει σε ομαδικους ταφους περιπου 500 ατομα, αλλα οι αρχες εκτιμουν οτι ο αριθμος των θυματων θα διπλασιαστει. Ο τυφωνας παρεσυρε χιλιαδες σπιτια, ξεριζωσε δενδρα ενω πανω απο 50 χωρια εμειναν χωρις ηλεκτρικο ρευμα.

Διαβουλευσεις με την πολιτικη ηγεσια της χωρας για τον σχηματισμο νεας κυβερνησης της Ιταλιας, αρχισε ο προεδρος της Δημοκρατιας Οσκαρ Λουιτζι Σκαλφαρο. Η συνθεση της νεας κυβερνησης θα γινει γνωστη μεσα στο Σαββατοκυριακο και μεταξυ των προσωπικοτητων που αναμενεται να συμμετασχουν ειναι ο πρωην πρωθυπουργος, Λαμπερτο Ντινι καθως και ο γνωστος δικαστης της υποθεσης Καθαρα Χερια, Αντονιο ντι Πιετρο.

Τον πρωθυπουργο της Σερβικης Δημοκρατιας της Βοσνιας, Ραικο Κασαγκιτς, επαυσε απο τα καθηκοντα του ο ηγετης των Σερβων της Βοσνιας, Ραντοβαν Καρατζιτς. Ως δικαιολογια για την πραξη αυτη, προεβαλε οτι η πολιτικη συνεργασιας που ακολουθουσε ο Κασαγκιτς με τα Ηνωμενα Εθνη και τον εκπροσωπο της διεθνους κοινοτητας, Καρλ Μπιλτ, απειλουσε τα συμφεροντα της σερβικης δημοκρατιας της Βοσνιας.

Προστιμο στα ζευγαρια που συζουν πριν τον γαμο, αποφασισε να επιβαλει μια πολη της Κινας. Η επιβολη προστιμου ανερχεται στις 60. 000 δραχμες για τα ζευγαρια που δεν εχουν πιστοποιητικα γαμου, καθως και την υποχρεωση να ζουν χωριστα. Η αποφαση αυτη, που εγκριθηκε απο την τοπικη κυβερνηση, αποσκοπει στην σκληρυνση των τιμωριων που περιλαμβανονται στις εθνικες ρυθμισεις για τον γαμο, οι οποιες απαγορευουν την συμβιωση.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νεο προβλημα επιχειρει να δημιουργησει η Αγκυρα στις ελληνοτουρκικες σχεσεις με αφορμη την προσκληση, απο το ελληνικο υπουργειο Τυπου ξενων δημοσιογραφων, που εργαζονται στην Αθηνα, να περιηγηθουν στην περιοχη της Ιμιας, στις 18 και 19 του μηνος. Ηδη κληθηκε ο Ελληνας πρεσβης στην Αγκυρα Δημητρης Νεζαριτης, στον οποιο τονισθηκε οτι η Τουρκια θα λαβει ολα τα απαιτουμενα μετρα κι εγινε λογος για προκλησεις της Ελλαδας στην περιοχη. Την ιδια ωρα ο υφυπουργος Εξωτερικων της Τουρκιας, Ιναλ Μπατου, χαρακτηρισε σοβαρη προκληση την ενεργεια, επισημαινοντας οτι η επισκεψη ξενων δημοσιογραφων, υπο την προστασια πολεμικων πλοιων, θα μεταβαλλει το στατθς θθο στην περιοχη και γι'αυτο η Αγκυρα δεν μπορει να σιωπησει.

Στα Ηνωμενα Εθνη κατηγγειλε η Κυπρος τη νεα προκλητικη ενεργεια του κατοχικου καθεστωτος του Ραουφ Ντενκτας, να προσφερει προς πωληση τον ιερο ναο της Παναγιας Χρυσοτριμιθιωτισσας, στο κατεχομενο χωριο Τριμιθι στην Κερυνεια. Τη συνεχιζομενη βεβηλωση των ιερων ναων της Κυπρου που βρισκονται υπο τουρκικη κατοχη, κατηγγειλε διεθνως και ο Αρχιεπισκοπος Χρυσοστομος.

Στην Βοστωνη κατευθυνεται η Αλικη Βουγιουκλακη, οπου στο γενικο νοσοκομειο Πενσυλβανια θα υποβληθει σε ειδικες ιστολογικες εξετασεις. Την ηθοποιο συνοδευουν ο γιο της, ο ογκολογος και φιλος της Μανολης Μπαντουβας και ο Κωστας Σπυροπουλος. Ο κ. Μπαντουβας δηλωσε οτι δεν γνωριζουμε εαν θα χειρουργηθει και πως αυτο θα εξαρτηθει απο τις ειδικες εξετασεις που θα υποβληθει στο συκωτι και στο παγκρεας. Σε περιπτωση που θα χρειαστει επεμβαση αυτη θα γινει στο νοσοκομειο της Πενσυλβανια απο τον ελληνικης καταγωγης χειρουργο Ανδρεα Τζακη.

Πολεμος μεταξυ οικοπεδουχων και ιδιοκτητων διαμερισματων αναμενεται να ξεσπασει μετα την αποφαση βομβα του Αρειου Παγου να κρινει οτι οι πυλωτες στις πολυκατοικιες ειναι κοινοχρηστος χωρος για ολους τους συνδιοκτητες και ως εκ τουτου δεν μπορουν να νοικιασθουν η να πωληθουν. Ετσι, συμφωνα με την αποφαση του Αρειου Παγου τα συμβολαια που εχουν υπογραφει ειναι ακυρα, ενω αναμενεται να κατατεθουν χιλιαδες αγωγες σε ολοκληρη τη χωρα.

Σταθερες παραμενουν οι τιμες της βενζινης, που θα ισχυσουν απο τα μεσανυχτα, ενω η τιμη του ντιζελ κινησης αυξανεται κατα 0,50 δρχ. το λιτρο. Το ενδιαφερον της παγκοσμιας αγορας επικεντρωνεται στην αποφαση που θα παρει το Συμβουλιο Ασφαλειας του ΟΗΕ, σχετικα με τη χαλαρωση των μετρων κατα του Ιρακ, η αγορα του οποιου αν ανοιξει, θα εχει ευεργετικο αποτελεσμα, καθως αυτοματα θα οδηγησει στην πτωση των διεθνων τιμων των καυσιμων.

Για περισσοτερες απο τεσσερις ωρες διακοπη το πρωι η κυκλοφορια στα Τεμπη, απο τροχαιο δυστυχημα στο οποιο σκοτωθηκαν οι οδηγοι δυο φορτηγων. Το τροχαιο σημειωθηκε στις 5. 20 τα ξημερωματα οταν το φορτηγο-ψυγειο που οδηγουσε ο Γεωργιος Β. Σιαμπος, 56 χρονων απο την Τριπολη, συγκρουστηκε μετωπικα με το ρυμουλκο που οδηγουσε ο Γρηγορης Κ. Τσακνακης 27 χρονων απο την Κατερινη. Η πιθανοτερη αιτια του δυστυχηματος ειναι οτι ο οδηγος του ψυγειου που ερχοταν απο την Αθηνα κοιμηθηκε με αποτελεσμα να χασει τον ελεγχο του αυτοκινητου και να πεσει πανω στο ρυμουλκο.

Μεσα στο 1997 θα πεζοδρομηθει η Ερμου, δηλωσε ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ, Κωστας Λαλιωτης, μετα τη συσκεψη που ειχε για το εμπορικο τριγωνο, στην Αθηνα. Το εργο ειναι προυπολογισμου 2 δισεκατομμυριων δραχμων. Το μεσημερι ο κ. Λαλιωτης ενημερωσε τη Γενικη Γραμματεα του ΚΚΕ Αλεκα Παπαρηγα για τους χωρους υγειονομικης ταφης των απορριμματων.

Απο την 1-η Ιουνιου τιθεται σε λειτουργια στο αεροδρομιο του Ελληνικου το νεο συστημα ελεγχου εναεριας κυκλοφοριας, που θα μειωσει σημαντικα της καθυστερησεις πτησεων. Ο διευθυντης της εταιριας Τηομσομ στην Ελλαδα κ. Ρωμανος, δηλωσε οτι το νεο συστημα ειναι ενα απο τα πλεον εξελιγμενα συστηματα ελεγχου εναεριας κυκλοφοριας και ικανοποιει απολυτα τις οδηγιες του ΙΨΑΟ. Το ελληνικο συστημα θα λαμβανει πληροφοριες απο πεντε ρανταρ, με δυνατοτητα επεκτασης σε δεκατεσσερα. Καθε ρανταρ, μπορει να παρακολουθησει 300 αεροσκαφη και 600 σχεδια πτησης ταυτοχρονα.

Διημερη επισημη επισκεψη στην Αθηνα αρχιζει τη Δευτερα, ο Γιασερ Αραφατ. Συμφωνα με παλαιστιανικες διπλωματικες πηγες ο Γιασερ Αραφατ θα ενημερωσει για τις τελευταιες εξελιξεις, γυρω απο την ειρηνευτικη διαδικασια στο Μεσανατολικο και θα ζητησει τη συνδρομη της Ελλαδας, στο πλαισιο της Ευρωπαικης Ενωσης, για οικονομικη και πολιτικη στηριξη της παλαιστινιακης αρχης. Την Τριτη, τελος, ο Παλαιστινιος ηγετης θα μεταβει στην Πατρα, οπου θα του απονεμηθει βραβειο απο το εκει πανεπιστημιο για τις ειρηνευτικες του προσπαθειες στη Μεση Ανατολη.

Αλλος ενας νεος εχασε τη ζωη του στον Πειραια απο υπερβολικη χρηση ναρκωτικων. Προκειται για το Σταματη Μαλτεζο, 25 ετων, ο οποιος βρεθηκε νεκρος σε εισοδο πολυκατοικιας στη Δραπετσωνα. Διπλα του βρεθηκε μια χρησιμοποιημενη συριγγα. Στο μεταξυ, στα Χανια, συνεληφθησαν δυο υπαξιωματικοι του Πολεμικου Ναυτικου, κατηγορουμενοι για εμπορια ναρκωτικων. Προκειται για τον Αρχικελευστη Γεωργιο Παζαπολιδη, 30 ετων και τον Κελευστη Δημητριο Οικονομου, 30 ετων απο την Αθηνα.

Το ποσο των 2,5 εκ. δρχ. απεσπασε αγνωστος με την απειλη καραμπινας απο το υποκαταστημα της Εθνικης Τραπεζας Νεας Σμυρνης. Συμφωνα με καταθεσεις αυτοπτων μαρτυρων ο ληστης διεφυγε με αυτοκινητο που εφερε πινακιδες οι οποιες ειχαν κλαπη τον Αυγουστο του '95 στην Λειβαδια.

Σε κινητοποιησεις προς το τελος Μαιου προσανατολιζονται οι πυροσβεστες. Οι πυροσβεστες ζητουν την προσληψη προσωπικου, την καθιερωση του θεσμου του εθελοντη πυροσβεστη, την τροποποιηση του κανονισμου μεταθεσεων, την ενταξη του Π.Σ. στο ενιαιο μισθολογιο στρατιωτικων και την καταβολη επιδοματος ανθυγιεινης εργασιας, ειπε ο Παναγιωτης Νικας, Γενικος Γραμματεας της Ενωσης.

Προβληματα στην φορτοεκφορτωση εμπορευματων σε επτα λιμανια της χωρας αναμενεται να δημιουργηθουν απο αυριο λογω της 48-ωρης απεργιας των υπαλληλων των λιμενικων ταμειων και των υπαλληλων του οργανισμου λιμενος Πειραιως. Οι εργαζομενοι διεκδικουν την καταβολη υπερωριων και πριμ παραγωγικοτητας.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΑΕΚ κατεκτησε για ενατη φορα στην ιστορια της το κυπελλο Ελλαδας στο ποδοσφαιρο, αφου στον τελικο που εγινε στο Ολυμπιακο σταδιο της Αθηνας, παρουσια 30. 000 θεατων, συνετριψε 7-1 τον Απολλωνα.

Αγωγη κατα του Αμερικανου μπασκετμπολιστα του Παναθηναικου, Ντομινικ Γουιλκινς, κατεθεσε σημερα ο πρωην μανατζερ του παικτη, Τζον Ταρκας. Οπως υποστηριζει ο κ. Ταρκας, ο Γουιλκινς του οφειλει περιπου επτα εκατομμυρια δραχμες, απο καποια ανεκπληρωτα χρεη.

Πολυ κακο για το τιποτα, θεωρει ο υφυπουργος Αθλητισμου, Ανδρεας Φουρας, τον θορυβο που προκληθηκε με την αποφαση της ΦΙΦΑ να αποκλεισει το ελληνικο ποδοσφαιρο απο τις διεθνεις διοργανωσεις, επειδη δεν εχει εναρμονιστει ακομη το καταστατικο της ΕΠΟ, με αυτο της Παγκοσμιας Ομοσπονδιας. Το θεμα της εναρμονισης του καταστατικου της Ομοσπονδιας εχει μπει στην τελικη ευθεια. Την ερχομενη Τριτη θα οριστικοποιηθει το περιεχομενο της τροπολογιας, η οποια θα κατατεθει προς ψηφιση στην Βουλη τις αμεσως επομενες ημερες, δηλωσε ο κ. Φουρας. Ενα αλλο καυτο θεμα που βρισκεται σε εκκρεμοτητα, ειναι και αυτο της ρυθμισης των χρεων των ΠΑΕ. Το θεμα αυτο συζητηθηκε στην σημερινη συναντηση του κ. Φουρα με την ΕΠΑΕ, αλλα δεν βρεθηκε λυση και ετσι οι δυο πλευρες εκλεισαν ραντεβου για την ερχομενη Τριτη.

Πραγματοποιειται αυτη την ωρα ο τελικος στο πολο, αναμεσα στον Ολυμπιακο και την Βουλιαγμενη. Η πρωτη αυτη συναντηση των τελικων των πλει-οφ πα πραγματοποιηθει στο κολυμβητηριο του Πειραια.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε αρνητικο κλιμα πραγματοποιηθηκαν οι συναλλαγες στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου με το γενικο δεικτη τιμων να υποχωρει στις 911,97 μοναδες σημειωνοντας απωλειες 0,80%. Στη διαμορφωση του κλιματος επηρεασε η υποχωρηση της τιμης της μετοχης του ΟΤΕ κατω απο την τιμη εισαγωγης στις 3. 980 δρχ. Η αξια των συναλλαγων ανηλθε στα 4,3 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν με τις εξης μεταβολες: Τραπεζες πτωση 0,77%, Ασφαλειες πτωση 0,08%, Ληζινγκ πτωση 1,18%, Επενδυσεις ανοδος 0,24%, Βιομηχανιες πτωση 0,98%, Διαφορες πτωση 1,53%, Συμμετοχων πτωση 1,08%. Σημαντικες απωλειες 1,12% σημειωσε ο δεικτης Παραλληλης Αγορας.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Βελτιωνεται απο αυριο ο καιρος και σ'ολοκληρη τη χωρα θα ειναι σχεδον αιθριος, εκτος απο την Ηπειρο, τη Μακεδονια και τη Θρακη οπου θα εκδηλωθουν σποραδικες βροχες η καταιγιδες. Οι ανεμοι θα ειναι δυτικοι μετριοι και η θερμοκρασια, που θα σημειωσει ανοδο θα κυμανθει στα βορεια 10 με 26 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 13 με 28 και στα νησια 15 με 25. Σχεδον αιθριο καιρο με τοπικες νεφωσεις το απογευμα, ασθενεις μεχρι μετριους ανεμους και θερμοκρασια 15 με 27 και 12 με 24
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Saturday, 18 May 1996 - 2:14:58