Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (May. 20)

Cosmos (ELOT 928) Directory

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Φωτιες αναψε ο Θεοδωρος Παγκαλος με τις δηλωσεις του για τις Ενοπλες Δυναμεις. Αντιδρασεις απο το στρατευμα, επικρισεις απο την αντιπολιτευση, αποστασεις απο τον κυβερνητικο εκπροσωπο.
  • Συναντηση πρωθυπουργου με Ανδρεα Παπανδρεου και Ακη Τσοχατζοπουλο προανηγγειλε ο υπουργος Τυπου. Επιθεση Τσοχατζοπουλου κατα Παγκαλου για τα εσωκομματικα.
  • Την οργη του Αποστολου Κακλαμανη προκαλεσαν οι ισες αποστασεις που τηρησε ο γγ του ΝΑΤΟ απο Αθηνα και Αγκυρα. Σοου Τουρκων βουλευτων που αποχωρησαν απο τη Συνοδο του ΝΑΤΟ οταν μιλουσε ο κ. Κακλαμανης.
  • Στον ασφυκτικο κλοιο των τουριστικων λεωφορειων, του νεφους και των διαδηλωσεων βρεθηκε η Αθηνα. Απροσιτο το κεντρο της πρωτευουσας ακομη και για μοτοσικλετες.
  • Δεν κατεθεσε τελικα ο Χριστοφορος Τζανακακης για τα ψηφιακα του ΟΤΕ. Θα του σταλει εγγραφη κληση για την Τεταρτη. Στην αντεπιθεση περασε η ΟΜΕ-ΟΤΕ κατηγορωντας τους Μητσοτακη, Ανδριανοπουλο και Μανο.
  • Τραγωδια στο Στρυμονα. Πνιγηκαν δυο στρατιωτες κι ενας υποπυραγος που αναζητουσαν αγνοουμενο Ελληνοποντιο.
  • Εφραγμα στα δημοσια νοσοκομεια που μεχρι την Παρασκευη λειτουργουν με προσωπικο ασφαλειας.
  • Πανελλαδικη κινητοποιηση για την Πεμπτη εξηγγειλαν οι συνταξιουχοι που τονιζουν οτι δεν δεχονται φιλοδωρηματα.
  • Στην Αθηνα ο Γιασερ Αραφατ, που θα ζητησει συνδρομη της Ελλαδας για κοινοτικη, οικονομικη ενισχυση του παλαιστινιακου κρατους.
  • Εκρυθμη η κατασταση στο Μπαγκλαντες. Εχει περικυκλωθει το προεδρικο μεγαρο απο τεθωρισμενα.
  • Το φοβο ανοδου των ισλαμιστων στην εξουσια, χρησιμοποιει ο Μεσουτ Γιλμαζ για να διασωσει την κυβερνηση του.
  • Ανοδος 0,15% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Φωτιες αναψαν σε κυβερνηση και ΠΑΣΟΚ οι χθεσινες δηλωσεις του Θεοδωρου Παγκαλου, τοσο για τα ελληνοτουρκικα και το στρατευμα, οσο και για τα εσωκομματικα. Οι αιχμες που αφησε ο υπουργος Εξωτερικων κατα της ηγεσιας του στρατευματος, στη διαρκεια της κρισης στην Ιμια, προκαλεσαν εντονες αντιδρασεις απο βουλευτες και την αντιπολιτευση.Ο υπουργος Εθνικης Αμυνας Γερασιμος Αρσενης δεν θελησε, οπως ειπε, να σχολιασει τις δηλωσεις του συναδελφου του, προσθετοντας πως αν υπαρχει θεμα, αυτο ειναι ζητημα του πρωθυπουργου. Ο κ. Αρσενης τονισε οτι ο λαος περιβαλλει με στοργη και αγαπη τις Ενοπλες Δυναμεις, που ειναι ικανες να αντιμετωπισουν οποιαδηποτε απειλη. Ο αρχηγος ΓΕΕΘΑ, πτεραρχος Αθανασιος Τζογανης, αφησε ανοιχτο το ενδεχομενο παραιτησης του, με αφορμη τις δηλωσεις του κ. Παγκαλου, ενω στο ιδιο μηκος κυματος κινουνται και οι αρχηγοι των Τριων Οπλων. Αποστασεις απο τις δηλωσεις Παγκαλου τηρησε ο κυβερνητικος εκπροσωπος επαναλαμβανοντας οτι οι χειρισμοι στην Ιμια, ηταν επιτυχεις και τονισε οτι η κυβερνηση τιμα τις Ενοπλες Δυναμεις. Ο πρωθυπουργος στο πλαισιο πυροσβεστικης παρεμβασης μεταξυ των δυο υπουργων θα συναντηθει μαζι τους, σε χρονο που δεν εχει ακομα προσδιοριστει, οπως δηλωσε ο κ. Ρεππας.

Επιθεση κατα του κ. Παγκαλου εξαπελυσε και ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας τονιζοντας πως ο υπουργος Εξωτερικων βλεποντας τα αδιεξοδα αναζητει ηρωικη εξοδο. Ανεπιτρεπτες χαρακτηρισε τις δηλωσεις του υπουργου Εξωτερικων και ο Αντωνης Σαμαρας, γιατι, οπως ειπε, προσπαθει να μεταβαλει τις Ενοπλες Δυναμεις σε πεδιο μαχης για τον πολεμο του Συνεδριου.

Οι δηλωσεις ομως του κ. Παγκαλου ειχαν παρενεργειες και στο εσωκομματικο πεδιο, ειδικα μετα την αποφαση της Κεντρικης Επιτροπης να εγκρινει τη θεση αντιπροεδρου. Σε συνεντευξη του στα ΝΕΑ ο Ακης Τσοχατζοπουλος χαρακτηριζει εκβιαστικο διλημμα και ανευθυνοτητα το επιχειρημα οτι θα πρεπει να παραιτηθει η κυβερνηση, αν ο Κωστας Σημιτης δεν εκλεγει στην ηγεσια του κομματος. Ο υπουργος Εσωτερικων επιμενει οτι στη μεταβατικη αυτη περιοδο δεν ειναι εφικτη η συνολικη εκφραση του ΠΑΣΟΚ με ενα μονο προσωπο και επαναλαμβανει οτι για το ποιος θα οδηγησει το κομμα στις προσεχεις εκλογες θα το αποφασισει το Συνεδριο. Στο ιδιο μηκος κυματος κινειται και ο Χρηστος Παπουτσης, σε συνεντευξη του στο ΕΘΝΟΣ, ενω ο Γιαννος Παπαντωνιου, σε συνεντευξη του στην εφημεριδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, χαρακτηριζει τη διαρχια πληγμα για το ΠΑΣΟΚ και την οικονομια. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος επιχειρησε να ριξει τους τονους της αντιπαραθεσης, δεν θελησε να σχολιασει τις δηλωσεις του κ. Παγκαλου και τονισε οτι καθε πολιτης αλλα και κομματικο στελεχος, μπορει να εκφραζει τις αποψεις του ενοψει του συνεδριου. Ο κ. Ρεππας προανηγγειλε συναντησεις του πρωθυπουργου με τον Ανδρεα Παπανδρεου και τον Ακη Τσοχατζοπουλο, οι οποιες δεν εχουν ακομη προγραμματισθει.

Ενταση ομως επικρατει και στη Νεα Δημοκρατια, ενοψει της κρισιμης συνεδριασης της Κοινοβουλευτικης Ομαδας την Πεμπτη. Το κλιμα φορτισθηκε σημερα στη συνεδριαση της Κεντρικης Επιτροπης, παρα την προσπαθεια του κ. Εβερτ να πεσουν οι τονοι της αντιπαραθεσης. Η κυρια Ντορα Μπακογιαννη επανεφερε θεμα παραμονης του κ. Προκοπη Παυλοπουλου στη θεση του εκπροσωπου του κομματος, ενω οι προσκειμενοι στον κ. Εβερτ βουλευτες Κωστας Καραμανλης και Μανος Μανωλακος κατηγορησαν τον κ. Μητσοτακη ως βασικο υποκινητη της εντασης και οτι επιχειρει με το ενα ποδι στον ταφο να επανελθει στην εξουσια. Στην εισηγηση του ο κ. Εβερτ εκτιμησε οτι βρισκομαστε στην τελικη ευθεια για τις εκλογες και οτι υπαρχει μεγαλη διαρροη ψηφοφορων απο ΠΑΣΟΚ και Πολιτικη Ανοιξη προς τη Νεα Δημοκρατια. Καλεσε σε συστρατευση ολα τα στελεχη να αποφυγουν τις παρεξηγησεις και να βελτιωσουν την εικονα του κομματος. Ο κ. Εβερτ επεκρινε την κυβερνηση για τους χειρισμους της στα εθνικα θεματα αλλα και την οικονομικη της πολιτικη και αναφερθηκε στα διαπλεκομενα συμφεροντα, τονιζονταις οτι η παραταξη τασσεται υπερ της διαφανειας. Με επιστολη του προς τον προεδρο της βουλης ο κ. Εβερτ ζητα τη συσταση ειδικης επιτροπης, για εφαρμογη της νομοθεσιας που αφορα τη δραστηριοτητα των Μεσων Μαζικης Ενημερωσης.

Την εντονη αντιδραση της πολιτικης ηγεσιας προκαλεσε η σταση του γενικου γραμματεα του ΝΑΤΟ Χαβιε Σολανα, να τηρησει ισες αποστασεις απο Αθηνα και Αγκυρα, αναφορικα με τη διενεξη των δυο χωρων στο Αιγαιο. Ερωτηθεις κατα τη διαρκεια της Εαρινης Συνοδου της Βορειοατλαντικης Συμμαχιας, που πραγματοποιειται στον ΑΣΤΕΡΑ της Βουλιαγμενης, απο το βουλευτη κ. Παπαδογγονα, γιατι η Συμμαχια δεν τασσεται υπερ της εφαρμογης του Διεθνους Δικαιου, ο κ. Σολανα καλεσε Ελλαδα και Τουρκια να προσελθουν σε διαλογο για να επιλυσουν τις διαφορες τους. Η δηλωση αυτη προκαλεσε την αντιδραση του προεδρου της βουλης Αποστολου Κακλαμανη, που χαρακτηρισε τον κ. Σολανα Ποντιο Πιλατο και διερωτηθηκε αν το ΝΑΤΟ δεν ειναι σε θεση να πει οτι σεβεται τις διεθνεις συμβασεις τοτε προκειται για Λεοντειο Συμμαχια. Λιγο νωριτερα οι εργασιες της Συνοδου σημαδευτηκαν απο την προκλητικη αποχωρηση Τουρκων βουλευτων, τη στιγμη που στο βημα ηταν ο κ. Κακλαμανης, ο οποιος αναφερθηκε στην τουρκικη κατοχη της Κυπρου και τις συνεχιζομενες προκλησεις της Αγκυρας στο Αιγαιο. Ο πρωθυπουργος απο την πλευρα του εκανε αναφορα στα συννεφα που σκιαζουν τις ελληνοτουρκικες σχεσεις, λογω των διεκδικησεων της Τουρκιας, με την οποια, οπως ειπε, η Ελλαδα θελει να αναπτυξει ειρηνικες και φιλικες σχεσεις, αλλα, διευκρινησε, δεν μπορουν να βασιζονται επι μονομερους προσεγγισεως. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος χαρακτηρισε ακομψη την ενεργεια των Τουρκων βουλευτων, ενω ο κ. Κακλαμανης απεδωσε την ενεργεια τους στο γεγονος οτι δεν εχουν ησυχη τη συνειδηση τους.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΧΩΡΟ

Εκρυθμη ειναι η κατασταση στην πρωτευουσα του Μπαγκλαντες, Ντακα, καθως τεθωρακισμενα οχηματα εχουν περικυκλωσει το προεδρικο μεγαρο, ενω εκατονταδες στρατιωτες εχουν αναπτυχθει γυρω απο τους ραδιοφωνικους και τηλεοπτικους σταθμους. Η κινηση αυτη εγινε μετα την καθαιρεση του αρχηγου των ενοπλων δυναμεων απο τον προεδρο της χωρας. Ωστοσο, αγνωστο παραμενει ακομα σε ποιον ειναι πιστες οι στρατιωτικες δυναμεις. Ο αρχηγος των ενοπλων δυναμεων καθαιρεθηκε επειδη αρνηθηκε να θεσει σε αποστρατεια δυο αξιωματικους.

Συνεχιζεται ο κυκλος αιματος στην Ισπανια, λιγες εβδομαδες μετα την αναληψη των καθηκοντων της κυβερνησης Αθναρ. Ενας νεκρος λοχιας και τρεις τραυματιες ειναι ο τραγικος απολογισμος εκρηξης βομβας σε κεντρικη λεωφορο στην Κορδοβα. Η βομβα ειχε τοποθετηθει σε δοχειο απορριματων σε σταση λεωφορειων που χρησιμοποιουν συνηθως στρατιωτικοι και συμφωνα με ολες τις ενδειξεις, προκειται για ενεργεια της βασκικης οργανωσης ΕΤΑ. Οπως πιστευουν οι αστυνομικες αρχες, οι δραστες ειχαν στοχο το στρατιωτικο λεωφορειο, αλλα η βομβα εξερραγη προωρα.

Την αναγκη να επιβιωσει ο κυβερνητικος συνασπισμος, ειδαλλως θα ελθουν στην εξουσια οι ισλαμιστες, τονισε ο πρωθυπουργος της Τουρκιας, Μεσουτ Γιλμαζ, παρα το γεγονος οτι βρισκεται αντιμετωπος με τις κατηγοριες για οι οικονομικα σκανδαλα εναντιον της εταιρου του, Τανσου Τσιλερ. Πριν απο δεκα περιπου μερες, το Κοινοβουλιο επειτα απο προταση του ισλαμικου κομματος, Ευημερια, παρεπεμψε σε δικη την Τσιλερ με την κατηγορια οτι υπεξαιρεσε 6,5 εκατ. δολαρια απο μυστικα κονδυλια.

Στο Λονδινο συναντωνται σημερα οι υπουργοι Περιβαλλοντος επτα ευρωπαικων χωρων, για μια διημερη διασκεψη οπου θα εξεταστουν τροποι αντιμετωπισης του νεφους. Οι υπουργοι του Βελγιου, της Δανιας, της Γαλλιας, της Γερμανιας, της Ιρλανδιας, του Λουξεμβουργου και της Ολλανδιας, μαζι με εκπροσωπους της Ευρωπαικης Υπηρεσιας Περιβαλλοντος, θα προσπαθησουν να αναπτυξουν μια κοινη στρατηγικη κατα του οζοντος, κυριου υπευθυνου για τη δημιουργια του νεφους.

Μια νεα σειρα φαρμακων κατα του καρκινου υποσχονται να παρασκευασουν ερευνητες του Εθνικου Κεντρου Επιστημονικης Ερευνας στο Παρισι, που εδωσαν στη δημοσιοτητα στοιχεια ερευνων για εναν απο τους μηχανισμους λειτουργιας ενος ενζυμου του ΔΝΑ. Το ενζυμο που ονομαζεται τοποισομεραση, εχει επιφορτισθει μαζι με αλλα μορια να υποστηριζουν το ΔΝΑ. Εκτος ομως απο αυτη τη λειτουργια, οι ερευνητες γνωριζουν οτι η τοποισομεραση μπορει να αποτελει στοχο ισχυρων αντικαρκινικων οργανων.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μαρτυρικη ηταν η σημερινη μερα για τους Αθηναιους, καθως το κεντρο της πρωτευουσας ηταν απροσιτο ακομη και για μοτοσικλετες, εξαιτιας των κινητοποιησεων διαφορων κλαδων. Το προβλημα δημιουργηθηκε απο τους ιδιοκτητες 600 περιπου τουριστικων λεωφορειων που ακινητοποιησαν τα οχηματα τους στο Συνταγμα και τους γυρω δρομους ζητωντας διαχωρισμο του εργου τους απο αυτο των λεωφορειων του ΚΤΕΛ. Εκατονταδες ΙΧ εγκλωβιστηκαν στο κεντρο της Αθηνας, ενω σταματησαν τα δρομολογια των λεωφορειων και των τρολει. Οι διαδηλωτες αποχωρησαν το μεσημερι, αφου ελαβαν διαβεβαιωσεις απο τους αρμοδιους υπουργους. Αναλογες κινητοποιησεις εγιναν και στην Πατρα, οπου αποκλεισθηκε η παλια και νεα εθνικη οδος επι τρεις ωρες, στη Θεσσαλονικη και στην Κορινθο.

Κινητοποιησεις ομως ειχαμε και απο τους εργαζομενους στα νοσοκομεια και στα υπουργεια Παιδειας και Γεωργιας. Συγκεκριμενα με προσωπικο ασφαλειας θα λειτουργησουν μεχρι την Παρασκευη τα δημοσια νοσοκομεια της επαρχιας, λογω των στασεων εργασιας, εννεα το πρωι με μια το μεσημερι, των γιατρων, ενω Πεμπτη και Παρασκευη οι συναδελφοι τους της Αθηνας κατερχονται σε 48ωρη απεργια, διαμαρτυρομενοι στο νομοσχεδιο Πεπονη για την υγεια. Οι υπαλληλοι του υπουργειου Παιδειας εκαναν σταση εργασιας και αυριο κατερχονται σε 24ωρη απεργια, με οικονομικα αιτηματα. Οι υπαλληλοι απειλουν με κινητοποιησεις κατα τη διαρκεια των γενικων εξετασεων. Με οικονομικα αιτηματα αρχισαν 48ωρες επαναλαμβανομενες απεργιες και οι υπαλληλοι του υπουργειου Γεωργιας.

Δεν προσηλθε ο πρωην προισταμενος της εισαγγελιας εφετων, Χριστοφορος Τζανακακης, να καταθεσει στον προισταμενο της εισαγγελιας πρωτοδικων κ. Κανελλοπουλο, για τη γνωστη δηλωση του πως αν μιλησει πολλοι θα χασουν τον υπνο τους. Ο κ. Κανελλοπουλος θα στειλει εγγραφη κληση στο μαρτυρα, προκειμενου να καταθεσει την Τεταρτη. Παρεμβαση στην υποθεση των ψηφιακων του ΟΤΕ εκανε και η ΟΜΕ-ΟΤΕ, που μιλαει για συνεχεια παλαιοτερης αποτυχημενης προσπαθειας των κυριων Μητσοτακη - Ανδριανοπουλου και Μανου για ξεπουλημα του Οργανισμου. Η ΟΜΕ-ΟΤΕ εκτιμα οτι προκειται για προσπαθεια κατασυκοφαντησης και σπιλωσης του πολιτικου κοσμου και προειδοποιει οτι δεν θα επιτρεψει να υπονομευθει το μελλον του οργανισμου και να τεθουν σε κινδυνο οι θεσεις εργασιας του προσωπικου. Ο βουλευτης της Πολιτικης Ανοιξης Στεφανος Στεφανοπουλος κατεθεσε μηνυση για συκοφαντικη δυσφημηση σε βαρος του κατα της κυριας Βασως Παπανδρεου, ως απαντηση στην αγωγη που ειχε καταθεσει εναντιον του η υπουργος Αναπτυξης.

Σε τραγωδια κατεληξε η επιχειρηση εντοπισμου Ελληνοποντιου που αγνοειται απο χθες, ενω ψαρευε στον ποταμο Στρυμονα. Η βαρκα στην οποια επεβαιναν εφτα πυροσβεστες και στρατιωτες, ανατραπηκε το πρωι, με αποτελεσμα να ανασυρθουν νεκροι οι στρατιωτες του 710 Ταγματος Μηχανικου, Αγγελος Μαναρης,21 ετων, απο την Ιερισσο Χαλκιδικης, Αλεξανδρος Πασιαλης,20 ετων, απο το Χομνικο Σερρων και ο υποπυραγος Ιωαννης Λεμονιδης,41 ετων. Το ΓΕΣ διεταξε ενορκη προανακριση για τι διακριβωση των αιτιων του δυστυχηματος. Το δυστυχημα συνεβη κοντα στο χωριο Στρυμονικο των Σερρων και σε σημειο οπου τα νερα του ποταμου ειναι βαθεια και ορμητικα. Η ομαδα διασωσης, αποτελουμενη απο αντρες της ΕΜΑΚ Θεσσαλονικης και στρατιωτες, ερευνουσαν για το εντοπισμο του Ελληνοποντιου Αλεξει Λετσκοφ. Σε καποια στιγμη και ενω η βαρκα πλησιαζε σε σημειο οπου πεφτουν τα νερα καταρρακτη, ανατραπηκε, με αποτελεσμα οι εφτα αντρες να πεσουν στο ποταμι.

Την παυση των διωξεων κατα των συλληφθεντων της καταληψης του Πολυτεχνειου το Νοεμβριο του '95 και την αποφυλακιση της Τασιας Βεζυρτζογλου, ζητησε σημερα, σε συνεντευξη τυπου μπροστα στον Αρειο Παγο, η Πρωτοβουλια για την Υπερασπιση του Ασυλου και την Παυση των Διωξεων των Καταληψιων του Πολυτεχνειου. Η Πρωτοβουλια, κατηγγειλε δικαστικες αυθαιρεσιες, τις οποιες απεδωσε στην, υπο τον Προεδρο του Αρειου Παγου, δικαστικη χουντα, η οποια προσπαθει να καταστειλει το πιο ζωντανο κομματι της ελληνικης νεολαιας. Παροντες στη συνεντευξη, ηταν ο Παυλος Αθανασοπουλος, μελος της κεντιρκης επιτροπης του Συνασπισμου, ο Γιαννης Ραχιωτης της Επιτροπης Δικηγορων για τα Ατομικα και Κοινωνικα Δικαιωματα, ο Προεδρος της Γ' ΕΛΜΕ, Θανασης Τσιριγωτης, ο Χρηστος Μπιστης της Μαχομενης Αριστερας, μελη της Επιτροπης Γονεων των συλληφθεντων και αλλοι.

Πανελλαδικη κινητοποιηση, πραγματοποιει την Πεμπτη, η Συντονιστικη Επιτροπη των συνταξιουχικων οργανωσεων. Οι συνταξιουχοι απορριπτουν τις προτασεις της κυβερνητικης επιτροπης για την αναμορφωση των συνταξεων και χαρακτηριζουν το ποσο των περιπου 5. 700 δρχ, ως φιλανθρωπια. Σημειωνουν δε οτι η αυξηση θα δοθει μονο στους συνταξιουχους ΙΚΑ. Ο προεδρος της Ομοσπονδιας Συνταξιουχων ΙΚΑ, Διαμαντης Μαυροδογλου, σε συνεντευξη τυπου, σημειωσε ακομα οτι αν θεσμοθετηθουν οι προτασεις Πεπονη και υποχρεωθουν τα Ταμεια να καταβαλουν ολοκληρο το νοσηλιο στα Νοσοκομεια, το Ασφαλιστικο Συστημα θα οδηγηθει σε αμεση καταρρευση.

Με τον Πρωθυπουργο, Κωστα Σημιτη συνανταται σε λιγο ο Προεδρος της Παλαιστινιακης Αρχης, Γιασερ Αραφατ, που εφθασε το μεσημερι στην Αθηνα για επισημη επισκεψη και ηδη συναντηθηκε με τον Προεδρο της Δημοκρατιας. Στο επικεντρο των συνομιλιων ειναι οι εξελιξεις για την ειρηνευτικη διαδικασια στο Μεσανατολικο. Ο κ. Αραφατ, αναμενεται να ζητησει τη συνδρομη της Ελλαδας, στο πλαισιο της Ευρωπαικης Ενωσης, για την οικονομικη και πολιτικη στηριξη της παλαιστινιακης αρχης. Αυριο, ο Γιασερ Αραφατ θα ανακηρυχθει στο Πανεπιστημιο Πατρων, επιτιμος διδακτωρ του Τμηματος Οικονομικων Επιστημων.

Θεματα αμυντικης συνεργασιας Ελλαδος και Αλβανιας, στο ΝΑΤΟικο προγραμμα Συμπραξη για την Ειρηνη καθως και οι εξελιξεις στην ευρυτερη περιοχη μας, συζητηθηκαν κατα τη σημερινη συναντηση των υπουργων Αμυνας των δυο χωρων στην Αθηνα. Κατα τη συναντηση υπηρξε ταυτιση αποψεων στα θεματα που τεθηκαν και η αλβανικη πλευρα ζητησε απο την Ελλαδα να ενθαρρυνει το διαλογο Πριστινας - Βελιγραδιου για την ειρηνικη επιλυση του προβληματος του Κοσσυφοπεδιου.

Το φαινομενο της εμφανισης κοκκινων νερων στο Θερμαικο κολπο δεν ειναι ασυνηθιστο για τους Θεσσαλονικεις. Απαντηση στο μυστηριο ερχεται να δωσει το Εθνικο Κεντρο Θαλασσιων Ερευνων το οποιο κατεληξε στο συμπερασμα οτι το φαινομενο οφειλεται στην εντονη πληθυσμιακη αναπτυξη του οργανισμου Προροψεντρθμ μινιμθμ. Προκειται για μονοκυταρο φωτοσυνθετικο οργανισμο, οχι παντα ακινδυνο, που κατατασεται στο φυτοπλαγκτο και η εμφανιση του οφειλεται σε μετεωρολογικα κυριως φαινομενα. Οι επιστημονες επισημαινουν τους κινδυνους, που ενδεχομενως να εγκυμονει η εμφανιση του αφου σε ορισμενες περιπτωσεις ο οργανισμος αυτος προκαλει τοξικα φαινομενα σε καλλιεργειες μυδιων, με αποτελεσμα να τις καταστρεφει.

Ανυποχωρητοι στο πνευμα και στο γραμμα της συμβασης, που εχει υπογραφει με το Δημοσιο για τον τροπο διοικησης και λειτουργιας του υπο ανεγερση νοσοκομειου Δυτικων Συνοικιων της Θεσσαλονικης, ειναι οι δωρητες αδελφοι Παπαγεωργιου. Σε επιστολη των υπευθυνων του Ιδρυματος Παπαγεωργιου προς τον υπουργο Υγειας, τονιζεται οτι ειναι προθυμοι να συζητησουν καλοπροαιρετα για τυχον ενστασεις οσον αφορα τα προσωπα που εχουν προτεινει για τη συγκροτηση της διοικησης του νοσοκομειου. Επισης, παρεχεται η διαβεβαιωση οτι εχουν καταθεσει τα 7,5 δις. που αποτελουν τη δωρεα τους και υπενθυμιζεται η εξαγγελια τους για περαιτερω προικοδοτηση του ιδρυματος με αλλα 5 δις. δρχ.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενας αστυφυλακας τραυματιστηκε τα ξημερωματα στη Γλυφαδα σε ενοπλη συμπλοκη με τρεις διαρρηκτες, τους οποιους προσπαθησε να συλλαβει οταν τους αντιληφθηκε να παραβιαζουν καταστημα οπτικων. Οι δραστες πυροβολησαν εναντιον του και τοτε αυτος ανταπεδωσε τους πυροβολισμους. Προκειται για τον Ιωαννη Μαθιοπουλο, 30 ετων, ο οποιος μεταφερθηκε και νοσηλευεται στο Ασκληπιειο Βουλας, εκτος κινδυνου.

Ο γνωστος κακοποιος και δραπετης των φυλακων της Πατρας Κωστας Σαμαρας μαζι με τον Κωστα Καραθαναση και δυο Αλβανους ειναι οι δραστες της ληστειας σε αυτοκινητο των ΕΛΤΑ την περασμενη Πεμπτη στη Λαμια. Ο Σαμαρας με τον Καραθαναση, που συνεληφθησαν στον Τυρναβο, ομολογησαν κατα τη διαρκεια της ανακρισης, τη συμμετοχη τους στη ληστεια. Στο μεταξυ, κατω απο δρακοντεια μετρα ασφαλειας μεταφερθηκε το πρωι στη Λαμια ο γνωστος κακοποιος δραπετης των φυλακων Κωστας Καραχαλιος. Πανω απο μια ωρα το κεντρο της πολης αποκλειστηκε και ισχυρες αστυνομικες δυναμεις βρισκονται ακροβολισμενες σε διαφορα σημεια. Ο Καραχαλιος μεταφερθηκε στη Λαμια για να δικαστει την ερχομενη Τεταρτη στο μικτο ορκωτο κακουργιοδικειο της πολης, για παλαιοτερες ληστειες και επιθεσεις σε αστυνομικους.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Παρουσια αρκετων βουλευτων ολων των κομματων ο κ. Γιαννης Δημητροκαλλης, στενος συνεργατης του πρωην Πρωθυπουργου Κωνσταντινου Μητσοτακη, παρουσιασε το βιβλιο του με τον τιτλο Αιχμαλωτη Δημοκρατια. Ο κ. Δημητροκαλλης, κατα την παρουσιαση του βιβλιου του, προτεινε περισσοτερο δημοκρατια στη λειτουργια των κομματων, προταση με πολλους αποδεκτες, οπως ειπε χαρακτηριστικα. Ειπε επισης οτι χρειαζεται περισσοτερο εκδημοκρατισμος για να υπαρξει καλυτερη λειτουργια στα κομματα που θα πρεπει να ειναι πιο κοντα στους πολιτες.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Και να ηθελε να παραμεινει στην ΑΕΚ ο Ντουσαν Μπαγεβιτς, τωρα πρεπει να 'χει αλλαξει γνωμη, συμφωνα με τα οσα δηλωσε σημερα, αλλα και μοιρασε γραπτως στους δημοσιογραφους, κατα την σημερινη συναντηση τους. Ο Ντουσαν Μπαγεβιτς δεν εκρυψε, λοιπον, τον εκνευρισμο του για την χθεσινη εκπομπη του ΣΤΑΡ, κατα την διαρκεια της οποιας ο προεδρος της ΑΕΚ, Μιχαλης Τροχανας, ο πρωην παραγοντας της αθηναικης ΠΑΕ, Νικος Παρισης και ο ηθποιος Παυλος Κοντογιαννιδης τον καλουσαν να παραμεινει με καθε τροπο στην ομαδα, ενω ο πρωτος, μαλιστα, ζητουσε απο τον κοσμο να προσπαθησει να τον επηρεασει συναισθηματικα. Παντως οταν ρωτηθηκε ο Μπαγεβιτς, αν η ανακοινωση του αποτελει και το αντιο του στην ΑΕΚ, εκεινος απαντησε οτι δεν ειναι λογια αποχωρισμου. Τελος, επανελαβε και σημερα, οτι η ΑΕΚ δεν εχει πλεον ελπιδες για να κατακτησει το πρωταθλημα.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Επενδυτικη απνοια επεκρατησε στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου, με αποτελεσμα ο γενικος δεικτης τιμων να κλεισει στις 922,36 μοναδες με οριακη ανοδο 0,15%. Η αξια των συναλλαγων εφτασε στα 4,4 δις. δρχ. Συνολικα διακινηθηκαν 189 μετοχες, εκ των οποιων 63 εκλεισαν με ανοδο, 97 υποχωρησαν και 29 παρεμειναν αμεταβλητες. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες ανοδος 0,11%, Ασφαλειες πτωση 0,28%, Ληζινγκ ανοδος 0,46%, Επενδυσεις ανοδος 0,07%, Βιομηχανιες ανοδος 0,26%, Διαφορες ανοδος 0,13%, Συμμετοχων πτωση 0,09%. Ο δεικτης της παραλληλης αγορας υποχωρησε σε ποσοστο 0,75%. Η τιμη της μετοχης του ΟΤΕ σημειωσε ανοδο 5 δρχ και εκλεισε στις 4. 000 διακινωντας 75. 700 τεμαχια.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αραιη συννεφια θα εχει αυριο ολοκληρη η χωρα, ενω οι ανεμοι θα διατηρηθουν ασθενεις και τοπικα στα δυτικα βορειοι μετριοι.Η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη και στα βορεια θα κυμανθει 14 με 30 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 15 με 33 και στα νησια 17 με 29. Αραιη συννεφια, ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 17 με 32 και 15 με 29 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Monday, 20 May 1996 - 16:51:50