Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (May. 23)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Σε οριακο σημειο εφθασε το κλιμα αντιπαραθεσης στη συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας της Νεας Δημοκρατιας, καθως χαρη των ψυχραιμοτερων αποφευχθηκε συμπλοκη μεταξυ των κυριων Κεφαλογιαννη και Χατζηνικολαου, οι οποιοι ανταλλαξαν ακατονομαστες φρασεις. Ολα αρχισαν οταν μιλωντας ο κ. Χατζηγακης ζητησε την απομακρυνση του εκπροσωπου του κομματος, λεγοντας οτι οποια πετρα συμφεροντων κι αν σηκωσεις απο κατω ειναι ο Παυλοπουλος. Ο κ. Κεφαλογιαννης αντεδρασε εντονα, προκαλωντας την παρεμβαση του κ. Χατζηνικολαου με αποτελεσμα να ακολουθησουν φραστικες αντεγκλισεις σε οξυτατους τονους. Στην εισηγηση του ο προεδρος του κομματος Μιλτιαδης Εβερτ εμφανισθηκε ενωτικος, τονιζοντας οτι πρεπει να αφησουμε στην ακρη τις οποιες παραφωνιες και ολοι μαζι να προχωρησουμε μπροστα. Προειδοποιησε ομως τους αμφισβητιες οτι δεν προκειται να ανεχθει εσωστρεφειες και μεμψιμοιριες, λεγοντας οτι η πορεια του κομματος προς την εξουσια ειναι μη αναστρεψιμη και προανηγγειλε οτι μετα την Εθνικη Συνδιασκεψη θα κανει ανοιγμα και θα απευθυνθει στο λαο. Ο κ. Εβερτ δεν απεκλεισε το ενδεχομενο προωρων εκλογων ακομη και τον Αυγουστο και επανελαβε τις κατηγοριες του προς την κυβερνηση για παραλυσια και ανευθυνοτητα. Στο ιδιο μηκος κυματος κινηθηκε και ο αντιπροεδρος Γιαννης Βαρβιτσιωτης και τονισε τον κινδυνο επικρατηση της εσωστρεφειας στο κομμα, εξαπελυσε δριμυτατη επιθεση κατα του Θεοδωρου Παγκαλου και χαρακτηρισε λαθος την αποφαση του πολιτικου συμβουλιου να μην προτεινει συσταση εξεταστικης επιτροπης για το θεμα του ΟΤΕ.

Στο ΠΑΣΟΚ τωρα, ο Νικος Ακριτιδης εξελεγη ομοφωνα γραμματεας της Κοινοβουλευτικης ομαδας και αναπληρωτης ο Αθανασιος Δημητρακοπουλος. Δεν υπαρχει προσωπικο προβλημα με τον Θεοδωρο Παγκαλο, ουτε ελλειμμα στο συντονισμο των υπουργειων Αμυνης και Εξωτερικων, αλλα υπαρχει θεμα διαμορφωσης εξωτερικης πολιτικης και αμυνας, δηλωσε ο Γερασιμος Αρσενης, προσθετοντας οτι στην αυριανη συναντηση του με τον πρωθυπουργο και τον υπουργο Εξωτερικων θα συζητηθει η συγκροτηση επιστημονικης γραμματειας για τη στηριξη του κυβερνητικου συμβουλιου εξωτερικων και αμυνας. Ο κ. Αρσενης συνανταται αποψε με τον προεδρο του ΠΑΣΟΚ Ανδρεα Παπανδρεου.

Την ασκηση ποινικης διωξης κατα παντος υπευθυνου γιαα την υποθεση των ψηφιακων του ΟΤΕ, αποφασισε η Ολομελεια του Συμβουλιου Εφετων και ορισε τους εφετες Γεωργιο Ναυπλιωτη και Χρηστο Γεωργαντοπουλο, ως τακτικο και αναπληρωτη ειδικο ανακριτη, για να διενεργησουν την κυρια ανακριση. Το θεμα της διαφανειας που πρεπει να υπαρχει στο δημοσιο βιο, θα συζητηθει στην Κυβερνητικη Επιτροπη και οπως δηλωσε ο υπουργος τυπου η κυβερνηση ειναι διατεθιμενη να δημιουργησει ενα ισχυρο νομικο πλαισιο, που θα κατοχυρωνει τα εθνικα, κοινωνικα και λαικα συμφεροντα.

Το θεμα της διαφανειας που πρεπει να υπαρχει στο δημοσιο βιο, θα συζητηθει στην αυριανη συνεδριαση της Κυβερνητικης Επιτροπης. Οπως δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος το ζητημα αποκτα ιδιαιτερη σημασια μετα τις προσφατες εξελιξεις για τα ψηφιακα του ΟΤΕ και τονισε οτι η κυβερνηση ειναι διατεθιμενη να δημιουργησει ενα ισχυρο νομικο πλαισιο, που θα κατοχυρωνει τα εθνικα, κοινωνικα και λαικα συμφεροντα.Ο κ. Ρεππας προσθεσε οτι η κυβερνηση δεν ειναι αντιθετη με τη προταση Εβερτ για συσταση διακομματικης επιτροπης που θα ασχοληθει με τα διαπλεκομενα συμφεροντα, αλλα τονισε οτι τις δραστηριοτητες αυτες μπορει να τις αναλαβει και η υπαρχουσα οικονομικη και κοινωνικη επιτροπη.

Με το θεμα που ανεκυψε στη δικη Βαγιωνη, μεταξυ της προεδρου του δικαστηριου και του δικηγορου Αλεξανδρου Λυκουρεζου, ασχοληθηκε ο δικηγορικος Συλλογος Αθηνων. Ο κ. Λυκουρεζος κληθηκε στο γραφειο του προεδρου του συλλογου κ. Ρουπακιωτη και εδωσε εξηγησεις για τις καταγγελιες που εκανε. Ο συλλογος απεστειλε επιστολες στον προεδρο του Αρειου Παγου και την Ενωση Δικαστων και Εισαγγελεων και ζητει ολα τα στοιχεια που ενδεχομενως εχουν στη διαθεση τους για την επιμαχη υποθεση, ωστε να διερευνηθει σε βαθος.

Θανατηφορο κρουσμα μηνιγγιτιδας, με θυμα 14χρονο μαθητη γυμνασιου, αναστατωσε την κοινοτητα Περιστασης Πιεριας. Ο ατυχος Δημητρης Παντελιαδης, υπεκυψε στο Νοσοκομειο Λοιμωδων Νοσων της Θεσσαλονικης, οπου μεταφερθηκε, ενω στο ιδιο νοσοκομειο νοσηλευεται για προληπτικους λογους, ο 9χρονος αδελφος του χωρις να υπαρχουν δειγματα προσβολης απο τη νοσο.

Σαραντα δυο τροπολογιες που ρυθμιζουν θεματα του υπουργειου Παιδειας ψηφισε η Βουλη σε διομιση ωρες, με αποτελεσμα να προκληθουν αρνητικα σχολια και αντιδρασεις βουλευτων. Ενταση δημιουργηθηκε οταν ο προεδρος της Βουλης Αποστολος Κακλαμανης επεκρινε τροπολογια, με αποτελεσμα να προκαλεσει τις εντονες αντιδρασεις του βουλευτη Ηλειας του ΠΑΣΟΚ Γιαννη Ζαφειροπουλου, ο οποιος σε εντονο υφος τον κατηγορησε οτι εξυπηρετει σκοπιμοτητες. Ο κ. Κακλαμανης ανταπαντησε με τη φραση ντροπη σας.

Αυξηση του Ακαθαριστου Εγχωριου Προιοντος, επιταχυνση των επενδυσεων και μειωση του πληθωρισμου στο 7,5% στο τελος του ετους, προβλεπει ο ΣΕΒ και ζητουν μεγαλυτερους ρυθμους προσαρμογης της ελληνικης οικονομιας στους ορους συγκλισης του Μααστριχτ. Θετικα αποτελεσματα, τα οποια δεν πρεπει να παραβλεπονται, στην ελληνικη οικονομια, διαπιστωσε και ο προεδρος της Κομισιον Ζακ Σαντερ, μετα τη συναντηση του με τον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη.

Θετικα αποτελεσματα, τα οποια δεν πρεπει να παραβλεπονται, στην ελληνικη οικονομια, διαπιστωσε και ο προεδρος της Κομισιον Ζακ Σαντερ, μετα τη συναντηση του με τον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη. Ο κ. Σαντερ, ο οποιος εγινε δεκτος και απο τον προεδρο της Δημοκρατιας, επανελαβε οτι τα συνορα της Ελλαδας ειναι και συνορα της Ευρωπαικης Ενωσης, ενω στις συνομιλιες του με τον πρωθυπουργο διαπιστωθηκε πληρης συμπτωση αποψεων για θεματα που αφορουν την καταπολεμηση της ανεργιας.

Το θεμα των πολιτικων συμμαχιων του ΚΚΕ ειναι ενα απο τα σημαντικα ζητηματα που συζητουνται στο συνεδριο του κομματος, οι εργασιες του οποιου συνεχιζονται στον Περισσο. Πολλοι απο τους ομιλητες εκτιμουν ως ορθη την εως τωρα πολιτικη του κομματος, αλλα παραλληλα διατυπωνουν προτασεις για την αποδοτικοτερη δραση των κομματικων οργανωσεων.

Με την παρεμβαση του προεδρου της ΓΣΕΕ, Χρηστου Πρωτοππαπα, εληξε το απογευμα η καταληψη του γραφειου του υπουργου Οικονομικων, Αλεκου Παπαδοπουλου, απο συνταξιουχους που διαμαρτυρονται για την προταση της αρμοδιας επιτροπης, για δραχμικη αυξηση περιπου εξι χιλιαδων δρχ στις συνταξεις τους. Η συντονιστικη επιτροπη των συνταξιουχων θα συναντηθει αυριο το πρωι με τον πρωθυπουργο κι ετσι αποφασισθηκε η αποχωρηση τους απο το υπουργειο. Στη διαρκεια της καταληψης δημιουργηθηκαν μικροεπεισοδια, καθως οι συνταξιουχοι δεν δεχονταν να μεταβουν στο γραφειο του υπουργου Οικονομικων, στο Γενικο Λογιστηριο του κρατους, αλλα απαιτουσαν να μεταβει ο κ. Παπαδοπουλος στο υπουργειο Οικονομικων.

Για τον Αυγουστο μετατιθεται, κατα πασα πιθανοτητα, η συναντηση των κυβερνητικων και επιχειρηματικων παραγοντων Ελλαδας-Βουλγαριας- Ρωσιας για τον πετρελαιαγωγο Μπουργκας-Αλεξανδρουπολη. Η συναντηση ειχε προγραμματισθει για τις 22 και 23 Μαιου στη Σοφια, αλλα αναβληθηκε λογω μη ετοιμοτητας της Μοσχας να ανταποκριθει στην προσκληση, πριν τις εκλογες της 16ης Ιουνιου.

Ασημαντη ειναι η πιθανοτητα να εχει προσβαλει η νοσος των τρελων αγελαδων, 50χρονη που νοσηλευεται στο Περιφερειακο Πανεπιστημιακο Νοσοκομειο του Ριου, αλλα και 18χρονο που πεθανε προσφατα. Τη δηλωση αυτη εκανε ο καθηγητης Νευρολογιας Θεοδωρος Παπαπετροπουλος, τονιζοντας οτι δημιουργειται θορυβος και δινεται εκταση σε ενα γεγονος ρουτινας. Οπως ειπε ο καθηγητης, ο 18χρονος πιθανον ειχε σκληρυνση κατα πλακας και πεθανε ταχυτατα, λογω ραγδαιας επιδεινωσης της νοσου. Η γυναικα που νοσηλευεται εχει βαρυτατη εγκεφαλοπαθεια και μια απο τις πιθανοτητες και αυτη μικρη εινια να εχει προσληθει απο τη νοσο των τρελων αγελαδων.

Δεν θα αλλαξουμε το συστημα των αντικειμενικων κριτηριων φορολογησης. Ισως, να γινουν καποιες παρεμβασεις για αρση ορισμενων αδικιων, αλλα αυτο μονο, δηλωσε απο την Καβαλα, ο υφυπουργος Οικονομικων Γιωργος Δρυς. Σε ερωτηση εαν θα μπορουσε να επηρεασει τη συνταγματικοτητα των αντικειμενικων κριτηριων, η γνωστη αποφαση του πρωτοδικειου Θεσσαλονικης, ο κ. Δρυς δηλωσε οτι με την αποφαση δεν κριθηκε η συνταγματικοτητα των αντικειμενικων κριτηριων, δεδομενου οτι η αποφαση εχει εκδοθει με τη διαδικασια των ασφαλιστικων μετρων.

Σαραντα δυο τροπολογιες που ρυθμιζουν θεματα του υπουργειου Παιδειας ψηφισε σημερα η Βουλη σε διομιση ωρες, διαδικασια που προκαλεσε σχολια αλλα και τις αντιδρασεις βουλευτων και του προεδρου του σωματος. Οι τροπολογιες ειχαν κατατεθει τοσο απο τον υπουργο, Γιωργο Παπανδρεου, οσο και απο βουλευτες και η ψηφιση τους εγινε με συνοπτικη διαδικασια και με ελαχιστη η καθολου συζητηση. Ενταση δημιουργηθηκε οταν ο προεδρος της Βουλης Αποστολος Κακλαμανης επεκρινε τροπολογια η οποια προεβλεπε να μειωθουν στα 12 μορια τα προσοντα για τον ορισμο στελεχων του υπουργειου Παιδειας και των εκπαιδευτικων λειτουργων ως σχολικων συμβουλων. Εχω διατελεσει υπουργος Παιδειας και γνωριζω πολυ καλα απ'αυτα, ειπε ο κ. Κακλαμανης, με αποτελεσμα να προκαλεσει τις εντονες αντιδρασεις του βουλευτη Ηλειας του ΠΑΣΟΚ Γιαννη Ζαφειροπουλου, ο οποιος σε εντονο υφος τον κατηγορησε οτι εξυπηρετει σκοπιμοτητες. Ο κ. Κακλαμανης ανταπαντησε με τη φραση ντροπη σας, και ενω ο βουλευτης συνεχιζε να καταφερεται εναντιον του, τον απειλησε οτι θα τον αποβαλει απο την αιθουσα. Το επεισοδιο δεν ελαβε διαστασεις και η διαταξη αποσυρθηκε απο την κυβερνηση, μετα απο την αντιδραση των περισσοτερων βουλευτων και του προεδρου της Βουλης.

Το θεμα των πολιτικων συμμαχιων του ΚΚΕ ειναι ενα απο τα σημαντικα ζητηματα που συζητουνται στο συνεδριο του κομματος, οι εργασιες του οποιου συνεχιζονται για δευτερη μερα σημερα στον Περισσο. Πολλοι απο τους ομιλητες εκτιμουν ως ορθη την εως τωρα πολιτικη του κομματος, αλλα παραλληλα διατυπωνουν προτασεις για την αποδοτικοτερη δραση των κομματικων οργανωσεων, αλλα και την ενισχυση των κομμουνιστικων χαρακτηριστικων του ΚΚΕ. Συμφωνα με πληροφοριες στο συνεδριο διατυπωνονται εντονες επικρισεις κατα του Δημητρη Κωστοπουλου, ο οποιος προσφατα ειχε εκφρασει τις αμφιβολιες του για την ορθοτητα του συνθηματος του ΚΚΕ, πεντε κομματα δυο πολιτικες.

Απερριφθησαν απο την Αθηνα οι προτασεις των Ουασιγκτον για την επαναδραστηριοποιηση της συμφωνιας του 1988, που ειχαν υπογραψει οι υπουργοι Εξωτερικων Ελλαδας και Τουρκιας. Οπως δηλωσε ο υφυπουργος Εθνικης Αμυνας Νικος Κουρης, αναφερομενος στα αποτελεσματα των συνομιλιων του με τον Αμερικανο ομολογο του στις ΗΠΑ, Γιαν Λονταρ, οι Αμερικανοι προτειναν υναντηση Αμερικανων και Ελληνων στρατιωτικων για να διευκρινιστουν ορισμενα σημεια της εν λογω συμφωνιας και την εγκατασταση ενος συστηματος ελεγχου τηρησης της συμφωνιας αυτης στο Αιγαιο. Ο υφυπουργος τονισε οτι οι δυο προτασεις δεν εγιναν αποδεκτες, καθως η ελληνικη πλευρα κρινει οτι η συμφωνια ειναι σαφης και εναποκειται στην πολιτικη βουληση της αλλης πλευρας για να μπορεσει να εφαρμοστει.

Στο πλαισιο των εκδηλωσεων για την επετειο της Μαχης της Κρητης, ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κωστης Στεφανοπουλος θα μεταβει αυριο στην Κρητη, οπου θα παραμεινει εως και Δευτερα. Ο κ. Στεφανοπουλος, θα παραστει σε εκδηλωσεις που θα γινουν σε ολους τους νομους του νησιου, ενω κατα την επισκεψη του στο Ηρακλειο στον Αγιο Νικολαο και τα Χανια θα ανακηρυχθει επιτιμος δημοτης.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μια μολις μερα μετα την απειλη του Τζον Μειτζορ οτι η Βρετανια θα ασκει βετο σε οποιαδηποτε αποφαση της Ευρωπαικης Ενωσης, εαν δεν αρθει το εμπαργκο στις εξαγωγες βρετανικου βοδινου, το Λονδινο προχωρησε στην πραξη μπλοκαροντας τρεις αποφασεις της συνοδου υπουργων, αρμοδιων για την προστασια των πολιτων απο φυσικες και αλλες καταστροφες. Οπως δηλωσε ο βρετανος εκπροσωπος στη συνοδο, η χωρα του θα μπλοκαρει το σχεδιο δρασης για την προστασια των πολιτων που εχει τεθει προς εγκριση. Στο ιδιο μηκος κυματος με την βρετανικη κυβερνητικη πολιτικη ειναι και ο ηγετης του Εργατικου Κομματος της Βρετανιας, Τονι Μπλερ, ο οποιος απο την Ρωμη οπου βρισκεται δηλωσε οτι θα ασκησει πιεσεις στην ιταλικη κυβερνηση που ασκει την προεδρια της Ευρωπαικης Ενωσης, ωστε να αρθει το εμπαργκο.

Κατα την διαρκεια φιλονικιας με μια γυναικα σκοτωθηκε τελικα ο αναπληρωτης υπουργος Δικαιοσυνης της Ρωσιας, Ανατολι Στεπανοφ. Την δηλωση εκανε εκπροσωπος της αστυνομιας της Μοσχας, καθως νωριτερα κυκλοφορουσαν φημες οτι ο ρωσος αξιωματουχος ειχε δολοφονηθει απο τη Μαφια. Ο 55χρονος Στεπανοφ σκοτωθηκε μεσα στο διαμερισμα του, στα περιχωρα της Μοσχας, απο κρανιοεγκεφαλικη κακωση οταν δεχθηκε επιθεση στο κεφαλι με αμβλυ αντικειμενο. Τις ερευνες εχει αναλαβει προσωπικα ο υπουργος Εσωτερικων, Ανατολι Κουλικοφ, καθως η ολη κατασταση επιβαρυνει το προεκλογικο κλιμα και αποβαινει εις βαρος του υποψηφιου για τις προεδρικες εκλογες της 16ης Ιουνιου, Μπορις Γιελτσιν.

Σε ρολο ανακριτη αναγαγεται ο προεδρος της Τουρκιας, Σουλειμαν Ντεμιρελ, μετα το μπαραζ των καταγγελιων μεταξυ των δυο εταιρων του κυβερνητικου συνασπισμου για υποθεσεις διαφθορας. Η πρωην πρωθυπουργος, Τανσου Τσιλερ, δινει εξηγησεις την ωρα αυτη στον κ. Ντεμιρελ για τα 6,5 εκατ. δολαρια που εχει κατηγορηθει οτι υπεξαιρεσε απο μυστικα κονδυλια, χωρις ομως να διευκρινισει που διοχετευθηκαν.

Δεκαεννεα ατομα, μεταξυ των οποιων αρκετα γυναικοπαιδα, εχασαν τη ζωη τους οταν απο ισχυρη εκρηξη κατερρευσε πενταοροφη πολυκατοικια στην ρωσικη πολη, Σβετογκορσκ, κοντα στα φινλανδικα συνορα. Η εκρηξη προκληθηκε απο διαρροη φιαλης αεριου, καθως σε πολλα διαμερισματα ειχε διακοπει η παροχη φυσικου αεριου απο το δικτυο της πολης.

Ετοιμος για την εναρξη διαπραγματευσεων με τον ηγετη των τσετσενων αυτονομιστων, Ζελιμχαν Γιανταρμπιγιεφ, δηλωνει ο ρωσος προεδρος Μπορις Γιελτσιν τον οποιο μαλιστα προσκαλεσε στη Μοσχα. Εκπροσωπος του ΟΑΣΕ δηλωσε οτι ο Γιελτσιν εγγυαται την ασφαλεια του Γιαρνταμπιγιεφ και των μελων της αντιπροσωπειας του, ενω η συναντηση πιθανοτατα θα πραγματοποιηθει πριν απο τις εκλογες της 16ης Ιουνιου.

Εντεινονται οι φοβοι για την υπαρξη νοθειας στις προσεχεις εκλογες στην Αλβανια. Ηδη αρκετα κομματα της αντιπολιτευσης, με εκλογικα συμφεροντα στην ελληνικη μειονοτητα, δυσαρεστηθηκαν οταν η εκλογικη επιτροπη της περιφερειας του Αργυροκαστρου ορισε προεδρου και γραμματεις στα εκλογικα κεντρα των σημαντικοτερων χωριων της ελληνικης μειονοτητας, ατομα απο αλβανοχωρια. Ειναι η πρωτη φορα που αμφισβητειται η αξιοπιστια των ελληνων μειονοτικων στην καταμετρηση των ψηφων και αποτελει την πρωτη ενδειξη, οτι το κυβερνων κομμα δεν διατιθεται να σεβαστει την αρχη της ισοτιμιας των ελληνων μειονοτικων στον κρατικο μηχανισμο.

Στο ελεος των πειρατων του Ιντερνετ βρισκονται οι Τραπεζες Πληροφοριων του αμερικανικου Πενταγωνου, καθως τον περασμενο χρονο επιχειρησαν να διεισδυσουν 250. 000 φορεις με επιτυχια γυρω στο 65%. Σε αναφορα του Κογκρεσσου εκφραζονται φοβοι οτι το γεγονος αυτο μπορει να τραβηξει το ενδιαφερον τρομοκρατων η εχθρων που θα θελησουν να υπονομευσουν τα αμερικανικα συστηματα αμυνας, καθως τα αμυντικα συστηματα που χρησιμοποιει το Πενταγωνο κατα των ηλεκτρονικων εισβολεων ειναι ξεπερασμενα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα οικονομικα προβληματα που αντιμετωπιζει το μπασκετ, αποτελεσαν το βασικο θεμα συζητησης στη συναντηση του υφυπουργου Αθλητισμου, Ανδρεα Φουρα, με αντιπροσωπεια της Ομοσπονδιας του αθληματος, τον Ομοσπονδιακο προπονητη Μακη Δενδρινο και τον αρχηγο της εθνικης μας ομαδας των ανδρων, Παναγιωτη Γιαννακη. Ο γενικος γραμματεας της Ομοσπονδιας, Πετρος Καπαγερωφ, ειπε στον κ. Φουρα, οτι το μπασκετ θα επρεπε να παρει μεγαλυτερη επιχορηγηση για το 1996 και προσθεσε, πως ειναι δυσκολο με τα χρηματα αυτα να ανταπεξελθει το αθλημα στις αυξημενες οικονομικες υποχρεωσεις του. Απο την πλευρα τους Μακης Δενδρινος και Παναγιωτης Γιαννακης, ειπαν στον υφυπουργο, οτι η πολιτεια οφειλει ακομη 200 εκατομμυρια δραχμες για την 4-η θεση που πηρε η εθνικη μας ομαδα μπασκετ των ανδρων, στο Ευρωπαικο πρωταθλημα το οποιο εγινε περυσι. Ο υφυπουργος τονισε οτι θα εξετασει σφαιρικα το θεμα των οικονομικων αναγκων της Ομοσπονδιας και πως θα κανει ο, τι ειναι εφικτο για την επιλυση των οικονομικων προβληματων.

Ο Ντουσαν Ιβκοβιτς, που φετος εργαστηκε με μεγαλη επιτυχια στον Πανιωνιο, ειναι συμφωνα με ολες τις ενδειξεις ο πιθανοτερος αντικαταστατης του Γιαννη Ιωαννιδη, ο οποιος ανακοινωσε χθες την παραιτηση του απο την τεχνικη ηγεσια του Ολυμπιακου.

Αναστατωση επικρατει στο χωρο του ποδοσφαιρου καθως οι παραγοντες των ομαδων στην προσπαθεια τους να πιεσουν την Πολιτεια να τους ρυθμισει τα χρεη προς το Δημοσιο, που οι ιδιοι δημιουργησαν, αποφασισαν να μεταθεσουν απο τις 29 Μαιου στις 2 Ιουνιου την τελευταια αγωνιστικη του πρωταθληματος, ενω απειλουν να μην τελειωσει το πρωταθλημα, αν μεχρι τοτε η Πολιτεια δεν προβει σε ρυθμιση των χρεων τους.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ο γενικος δεικτης τιμων σημειωσε μικρη υποχωρηση 0,19% και εκλεισε στις 915,33 μοναδες. Η αξια των συναλλαγων παρεμεινε σε χαμηλα επιπεδα και ανηλθε στα 3,7 δις. δρς. Οι επιμερους δεικτες παρουσιασαν τις εξης μεταβολες: Τραπεζες πτωση 0,38%, Ασφαλειες πτωση 2,23%, Ληζινγκ πτωση 0,22%, Επενδυσεις ανοδος 0,07%, Βιομηχανιες πτωση 0,23%, Συμμετοχων πτωση 0,34%, Διαφορες ανοδος 1,06%. Με σημαντικη ανοδο 1,15% εκλεισε ο δεικτης της Παραλληλης Αγορας.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Η νεα αισθητη πτωση της θερμοκρασιας θα ειναι το κυριο χαρακτηριστικο του αυριανου καιρου, οπου σε ολοκληρη τη χωρα θα ειναι αιθριος εκτος απο το Ιονιο και τα ηπειρωτικα που θα υπαρχουν λιγες νεφωσεις. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 12 με 27 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 14 με 29 και στο Αιγαιο 17 με 28. Σχεδον αιθριο καιρο, ασθενεις μεχρι μετριους ανεμους και θερμοκρασια 18 με 29 και 16 με 26 βαθμους αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Thursday, 23 May 1996 - 18:54:55