Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (May. 31)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Την επομενη εβδομαδα θα ληφθουν οι οριστικες αποφασεις για τις αυξησεις στους χαμηλοσυνταξιουχους.
  • Οι περικοπες των δαπανων στο δημοσιο εξεταζονται στο υπουργικο συμβουλιο, το οποιο συνεδριαζει απο τις 12 το μεσημερι.
  • Ο υπουργος Παιδειας, Γιωργος Παπανδρεου, ανακοινωνει το νεο συστημα εισαγωγης στα Πανεπιστημια που θα εφαρμοστει απο το 1999.
  • Βγαινει σημερα απο τις φυλακες Κορυδαλλου η 40χρονη μητερα απο τη Μυτιληνη, με τη μολις δυομισυ χρονων κορη της.
  • Κατοικοι του Δημου Αυλωνας, εχουν καταλαβει απο το πρωι το κτιριο του Ενιαιου Συνδεσμου Δημων και Κοινοτητων, διαμαρτυρομενοι για τη δημιουργια χωματερης.
  • Ο Κωστας Σκανδαλιδης συναντηθηκε το πρωι με τον Ακη Τσοχατζοπουλο. Το βραδυ ο Ανδρεας Παπανδρεου συνανταται με την Γραμματεα της Νεολαιας του ΠΑΣΟΚ.
  • Σε ετοιμοτητα εχει τεθει η τροχαια προκειμενου να διευκολυνει την ομαλη εξοδο των εκδρομεων για το τριημερο του Αγιου Πνευματος.
  • Παγκοσμια ημερα κατα του καπνισματος σημερα και το 50% των εφηβων που καπνιζουν θα πεθανει απο καποια ασθενεια συνδεδεμενη με το καπνισμα.
  • Στο Ισραηλ εξακολουθει να προηγειται ο δεξιος υποψηφιος του κομματος Λικουντ, Μπεντζιαμιν Νετανιαχου.
  • Ισραηλινα αεροσκαφη βομβαρδισαν το πρωι αποθηκη πυρομαχικων της Χεζμπολλαχ.
  • Η Ευρωπαικη Ενωση καλεσε την αλβανικη κυβερνηση να επαναλαβει τις εκλογες σε ορισμενες περιφερειες, οπου εγιναν ατασθαλιες.
  • Ο Ντουσαν Μπαγιεβιτς δεν θα βρισκεται την επομενη περιοδο στην τεχνικη ηγεσια της ΑΕΚ.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Το νεο συστημα εισαγωγης στα Πανεπιστημια που θα εφαρμοστει απο το 1999 ανακοινωσε το μεσημερι ο υπουργος Παιδειας, Γιωργος Παπανδρεου. Απο τη χρονια αυτη καταργειται το ισχυον εξεταστικο συστημα και καθιερωνεται το εθνικο απολυτηριο. Επισης, καταργουνται οι δεσμες οι οποιες θα αντικατασταθουν απο τα μαθηματα κορμου και επιλογης. Παραλληλα καταργειται και η κατοχυρωση βαθμολογιας. Οι μαθητες θα δινουν εξετασεις σε πανελλαδικο επιπεδο στη δευτερη και τριτη λυκειου και οι βαθμοι θα συνυπολογιζονται στον τελικο βαθμο του απολυτηριου τους. Ο κ. Παπανδρεου ειπε οτι με το νεο συστημα επανιδρυεται το Λυκειο και κατοχυρωνει τυπικα και ουσιαστικα τον αποφοιτο του ελληνικου λυκειου ως ισοτιμο και ισαξιο των ομολογων του στις ισχυρες ευρωπαικες χωρες. Οι στοχοι του εθνικου απολυτηριου ειναι να διασφαλισει ο μαθητης, γερες γενικες γνωσεις και ερευνητικα εργαλεια με την ενισχυση της γενικης παιδειας μεσω της επανιδρυσης του λυκειου ως σχολειου γενικης μορφωσης.

Αναφερομενος ο υπουργος στις λεπτομερειες του εθνικου απολυτηριου τονισε οτι καθιερωνεται ενας ενιαιος κορμος μαθηματων γενικης παιδειας, για ολους τους τυπους των Λυκειων. Τα πεντε μαθηματα που αποτελουν αυτο τον ενιαιο κορμο, ειναι ελληνικη γλωσσα και γραμματεια, μαθηματικα, φυσικη - χημεια, ιστορια και ξενη γλωσσα. Τα μαθηματα αυτα θα διδασκονται στις τρεις ταξεις ολων των τυπων λυκειου. Παραλληλα, διατηρουνται οι διαχωρισμοι σε κυκλους και κλαδους των ενιαιων πολυκλαδικων και τεχνικων λυκειων. Στα γενικα λυκεια δεν θα υπαρχει κανενας διαχωρισμος σε δεσμες η κατευθυνσεις. Στην πρωτη και δευτερη ταξη των γενικων λυκειων διατηρειται σε γενικες γραμμες το προγραμμα που ισχυει σημερα. Στην τριτη λυκειου θα διδασκονται εκτος απο τα πεντε αυτα μαθηματα γενικης παιδειας και εννεα μαθηματα επιλογης απο τα οποια ο καθε μαθητης πρεπει να επιλεξει αλλα τρια, ενα απο καθε ομαδα.

Το θεμα της ενισχυσης των χαμηλοσυνταξιουχων εξεταστηκε το πρωι σε συσκεψη υπο την προεδρια του Πρωθυπουργου, Κωστα Σημιτη και τη συμμετοχη των υπουργων Εθνικης Οικονομιας κ. Παπαντωνιου, Οικονομικων κ. Παπαδοπουλου και Εργασιας κ. Γιαννοπουλου. Παντως, τελικες αποφασεις αναμενεται να ληφθουν την επομενη εβδομαδα ενω ο κ. Γιαννοπουλος αναφερομενος στις πληροφοριες για αυξηση 11. 000 περιπου δραχμων, δηλωσε πως ο, τι ακουγεται δεν ειναι παντα αληθες. Η ΓΣΕΕ και οι εκπροσωποι των συνταξιουχων επιμενουν στην επανασυνδεση των κατωτατων συνταξεων με τα 20 ημερομισθια του ανειδικευτου εργατη, ενω εχουν ανακοινωσει οτι σε περιπτωση που δε γινουν δεκτες οι προτασεις τους, θα προχωρησουν σε κινητοποιησεις.

Συνεδριαζει απο τις 12 το υπουργικο συμβουλιο υπο την προεδρια του κ. Σημιτη και αναμενεται να λαβει τις οριστικες αποφασεις για τις περικοπες των δαπανων του δημοσιου. Στα μετρα που αναμενεται να ληφθουν, περιλαμβανεται το παγωμα των προσληψεων στο δημοσιο και ευρυτερο δημοσιο τομεα, η καταρτιση πενταετους προγραμματος για την αναδιαρθρωση του δημοσιου, καταργηση και συνενωση δημοσιων υπηρεσιων. Αναλυτικες ανακοινωσεις θα κανει στις 3 το μεσημερι ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας, Γιαννος Παπαντωνιου.

Ανακοινωνεται στις 2 το μεσημερι απο τον υπουργο Παιδειας, Γιωργο Παπανδρεου, το νεο συστημα εισαγωγης στα Πανεπιστημια που θα εφαρμοστει απο το 1999. Απο τη χρονια αυτη καταργειται το ισχυον εξεταστικο συστημα και καθιερωνεται το εθνικο απολυτηριο. Επισης καταργουνται οι δεσμες οι οποιες θα αντικατασταθουν απο τα μαθηματα κορμου και επιλογης. Παραλληλα καταργειται και η κατοχυρωση της βαθμολογιας. Οι μαθητες θα δινουν τεστ γνωσεων σε πανελλαδικο επιπεδο στο τελος της δευτερης και τριτης Λυκειου και οι βαθμοι θα συνυπολογιζονται στον τελικο βαθμο του απολυτηριου τους. Ο Πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης διαβεβαιωσε οτι οι γενικες εξετασεις θα διεξαχθουν ομαλα και θα εξευρεθει λυση στο θεμα των απεργιακων κινητοποιησεων των εργαζομενων του υπουργειου Παιδειας την περιοδο των γενικων εξετασεων.

Βγαινει το μεσημερι απο τις φυλακες Κορυδαλλου, η 40χρονη Καλλιοπη Καλυμνιου, απο τη Μυτιληνη, η οποια περασε τη νυχτα στο σωφρονιστικο ιδρυμα μαζι με τη μολις διομισυ χρονων κορη της, μετα απο καταδικη της για ακαλυπτες επιταγες. Ο προεδρος του Ερυθρου Σταυρου υπεγραψε επιταγη υψους 3 εκατομμυριων δραχμων, για την εξαγορα της ποινης της 40χρονης μητερας.

Κατοικοι του Δημου Αυλωνας και των γυρω περιοχων, εχουν καταλαβει απο το πρωι στην Αθηνα το κτιριο του Ενιαιου Συνδεσμου Δημων και Κοινοτητων του νομου Αττικης και διαμαρτυρονται για την επιλογη της περιοχης τους για τη δημιουργια χωρου υγειονομικης ταφης απορριμματων. Στην περιοχη βρισκονται ισχυρες αστυνομικες δυναμεις, ενω οι περισσοτεροι κατοικοι βρισκονται εξω απο το κτιριο και κρατουν μαυρες σημαιες. Ο Δημαρχος του Αυλωνα ειπε οτι οι κινητοποιησεις θα συνεχιστουν τις ερχομενες ημερες ενω αφησε ανοιχτο το ενδεχομενο οι κατοικοι να αποκλεισουν απροειδοποιητα την εθνικη οδο Αθηνων-Λαμιας και τη σιδηροδρομικη γραμμη Αθηνων-Θεσσαλονικης.

Ο Γραμματεας του ΠΑΣΟΚ, Κωστας Σκανδαλιδης, συναντηθηκε το πρωι στη Χαριλαου Τρικουπη με τον υπουργο Εσωτερικων, Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης, Ακη Τσοχατζοπουλο, στο πλαισιο των επαφων των στελεχων του κυβερνωντος κομματος πριν απο το συνεδριο. Ο κ. Τσοχατζοπουλος δηλωσε οτι συζητησε με τον κ. Σκανδαλιδη τις προυποθεσεις ωστε το συνεδριο να επιβεβαιωσει την ενοτητα και να αποτελεσει μια νεα αφετηρια για το κομμα και προυποθεση για εκλογικη νικη το 1997. Το βραδυ, ο Προεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρεας Παπανδρεου, συνεχιζοντας τις επαφες του με στελεχη του Κινηματος, θα συναντηθει με τη Γραμματεα της Νεολαιας, Τονια Αντωνιου. Τις επομενες ημερες θα συναντηθει με τους κυριους Τσοχατζοπουλο, Κακλαμανη και Πεπονη και στη συνεχεια με τον Πρωθυπουργο, Κωστα Σημιτη.

Συνεδριαζει απο το πρωι το πολιτικο συμβουλιο της Νεας Δημοκρατιας, υπο την προεδρια του Μιλτιαδη Εβερτ και ασχολειται με την πορεια των δημοσιων εργων. Δεν αποκλειεται να συζητηθουν και θεματα που αφορουν τις προσφατες εσωκομματικες εξελιξεις.

Σε ετοιμοτητα εχει τεθει απο το μεσημερι η Τροχαια προκειμενου να διευκολυνει την ομαλη εξοδο των εκδρομεων για το τριημερο του Αγιου Πνευματος. Αν χρειαστει θα παραχωρηθουν επιπλεον λωριδες κυκλοφοριας στα δυο εθνικα οδικα δικτυα απο την Αθηνα. Η πληροτητα στα δρομολογια των πλοιων και των τρενων αγγιζει το εκατο τοις εκατο, ενω η Ολυμπιακη Αεροπορια εχει προγραμματισει αρκετα εκτακτα δρομολογια προς τα νησια. Συμφωνα με τη Μετεωρολογικη Υπηρεσια, ο καιρος παρουσιαζει σταδιακη βελτιωση, αλλα η θερμοκρασια θα διατηρηθει σε χαμηλα επιπεδα.

"Επιδιωξτε να ειστε νικητες, χωρις καπνο", ειναι το κοινο μηνυμα που στελνουν απο την Γενευη η Διεθνης Ολυμπιακη Επιτροπη η ΟΥΝΕΣΚΟ και η Παγκοσμια Οργανωση Υγειας με αφορμη τον εορτασμο, σημερα, της παγκοσμιας ημερας κατα του καπνισματος. Συμφωνα με τα στοιχεια της Παγκοσμιας Οργανωσης Υγειας, το 50% των εφηβων που αρχιζουν σημερα να καπνιζουν, θα πεθανει απο καποια ασθενεια που ειναι αμεσα συνδεδεμενη με το καπνισμα". Επισης καθε δεκα λεπτα υπαρχει ενα ακομα θυμα του καπνισματος αναμεσα στα 1,1 δισεκατομμυρια καπνιστες σε ολο τον κοσμο. Τονιζεται τελος η αρνητικη δραση των καπνοβιομηχανιων που προσπαθουν να προβαλλουν μια θετικη εικονα των καπνιστων, ενω τα προιοντα τους διαφημιζουν γνωστες προσωπικοτητες απο τον χωρο της τεχνης και του αθλητισμου.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχισε το πρωι στο Ισραηλ η καταμετρηση των τελευταιων 140 χιλιαδων ψηφοδελτιων ειδικων κατηγοριων ψηφοφορων οπως οι στρατιωτικοι, οι κρατουμενοι και οι διπλωματες του εξωτερικου. Ο δεξιος υποψηφιος του κομματος "Λικουντ", Μπεντζιαμιν Νετανιαχου, προηγειται με 50,3% εναντι 49,6% του Πρωθυπουργου Σιμον Περες και ολες οι εκτιμησεις συγκλινουν στο γεγονος οτι ο Νετανιαχου θα ειναι ο νικητης. Συμφωνα με τους εκλογολογους ο Περες πρεπει να εξασφαλισει τουλαχιστον το 60% των τελευταιων αυτων ψηφων για να επικρατησει του αντιπαλου του, κατι που θεωρειται εξαιρετικα δυσκολο καθως στην πλειοψηφια τους οι στρατιωτες τασσονται υπερ της δεξιας. Ο ηγετης του Λικουντ εχει ηδη αρχισει διερευνητικες επαφες με στελεχη του κομματος του, ενω ο Σιμον Περες απεκλεισε σημερα το ενδεχομενο συμμετοχης του σε μια κυβερνηση Εθνικης Ενοτητας υπο το Νετανιαχου. Το ενδεχομενο παντως, διακυβερνησης του Ισραηλ απο τη διεξα εχει θορυβησει τον αραβικο κοσμο ενω θετει υπο αμφισβητηση και τα σχεδια της Ουασιγκτον για την υπογραφη μιας ειρηνευτικης συμφωνιας μεταξυ του Ισραηλ και της Συριας.

Αποθηκη πυρομαχικων της Χεζμπολλαχ επληξαν τις πρωτες πρωινες ωρες δυο ισραηλινα αεροσκαφη, που βομβαρδισαν περιοχες στο νοτιο Λιβανο, ανακοινωσαν πηγες των δυναμεων ασφαλειας στη Βηρυττο. Η επιδρομη εγινε σε αντιποινα για τη βομβιστικη επιθεση που ειχε ως συνεπεια να χασουν τη ζωη τους τεσσερεις ισραηλινοι στρατιωτες.

Η Ευρωπαικη Ενωση καλεσε σημερα την αλβανικη κυβερνηση να προχωρησει στην επαναληψη της ψηφοφοριας σε ορισμενες περιφερειες οπου διαπιστωθηκε πληθωρα ατασθαλιων κατα τη διεξαγωγη της ψηφοφοριας του πρωτου γυρου των αλβανικων εκλογων. Προειδοποιησε μαλιστα την αλβανικη ηγεσια για αρνητικες συνεπειες στις σχεσεις των Τιρανων με την Ενωση, εαν η εκλογικη διαδικασια δεν εναρμονισθει με τους διεθνεις δημοκρατικους κανονες .

Τεσσερα ατομα εχασαν τη ζωη τους και εννεα τραυματιστηκαν σε μεγαλη πυρκαγια που ξεσπασε στο χωριο Λιτοβκο, στη ρωσικη Απω Ανατολη. Οπως μετεδωσε το πρακτορειο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, το ενα τριτο των σπιτιων του χωριου καταστραφηκε απο τη φωτια. Η πυρκαγια προκληθηκε απο βραχυκυκλωμα σε υπογεια ηλεκτρικα καλωδια, μετα απο σφοδρη καταιγιδα.

Επτα χρονια μετα την αιματηρη καταστολη της εξεγερσης των κινεζων φοιτητων στην πλατεια Τιενανμεν του Πεκινου η Διεθνης Αμνηστεια καταδικασε σημερα τις "συνεχιζομενες" παραβιασεις των ανθρωπινων δικαιωματων στην Κινα και εδωσε στη δημοσιοτητα καταλογο με τα ονοματα 2000 θυματων αυτων των παραβιασεων. Μαλιστα στον καταλογο περιλαμβανεται και ενα επταχρονο αγορακι, που αγνοειται απο τον Μαιο του 1995, οταν ο Δαλαι Λαμα το αναγνωρισε ως τον νεο πνευματικο ηγετη του Θιβετ.

Πολιτικο ασυλο στη Νοτια Κορεα ζητησαν δυο βορειοκορεατες, ενας επιστημονας και ενας συγγραφεας, οι οποιοι εφθασαν στη Σεουλ απο το Χονγκ Κονγκ. Οι δυο βορειοκορεατες ειναι οι τελευταιοι μιας σειρας φυγαδων απο το κομμουνιστικο καθεστως της Πιονγιανγκ.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ντουσαν Μπαγεβιτς δεν θα βρισκεται την επομενη περιοδο στην τεχνικη ηγεσια της ΑΕΚ, οπως αποκαλυψε χθες βραδυ σε συναντηση που ειχε με τους παικτες της ομαδας. Ωστοσο, αφησε αναπαντητο το δευτερο και κυριοτερο μερος της υποθεσης, το αν δηλαδη θα συνεχισει την καριερα του στον Ολυμπιακο. Μαλιστα, εδωσε νεα παραταση στην αγωνια των οπαδων των ``ερυθρολευκων``, αφου αποφασισε να αναβαλει τη συνεντευξη τυπου που ειχε προγραμματισει για σημερα, λεγοντας οτι αυτη θα γινει στα μεσα της ερχομενης εβδομαδας.

Στο μεταγραφικο πεδιο, σε καλο δρομο βρισκονται συμφωνα με πληροφοριες οι επαφες του Ολυμπιακου με τον Ντεμη Νικολαιδη. Οι ``ερυθρολευκοι`` εχουν κανει καλυτερη προσφορα στον Απολλωνα απο οτι η ΑΕΚ, ενω παραλληλα ο διεθνης επιθετικος ειχε δηλωσει οτι θα ηθελε να μεταγραφει στην ``ενωση`` μονο αν παρεμενε εκει ο Ντουσαν Μπαγεβιτς. Πολυ πιθανο ειναι επισης, ο Ολυμπιακος να αποκτησει και το Ρεφικ Σαμπανατζοβιτς, η μεταγραφη του οποιου αναμενεται να ανακοινωθει την επομενη εβδομαδα.

Εξαλλου, ο Λυμπεροπουλος απο την Καλαματα θα παει στην ΑΕΚ και ο Βρυζας απο την Ξανθη στον ΠΑΟΚ. Απομενουν ακομη ο Γιωργος Νασιοπουλος του Εδεσσαικου, που βρισκεται κοντα στον Παναθηναικο, ο Δημητρης Μαυρογενιδης του Αρη, που μαλλον θα μεινει στην ομαδα του, ο Ανδρεας Νινιαδης, του Εθνικου, που διεκδικειται απο τον ΠΑΟΚ αλλα και την ΑΕΚ, ο Γιωργος Ανατολακης του Ηρακλη, που βρισκεται και αυτος στο ``στοχαστρο`` της ``ενωσης`` και ο Νικος Μαχλας του ΟΦΗ, που μαλλον θα καταληξει στον Παναθηναικο. Φετος, ομως, δυο διεθνεις Ελληνες επιθετικοι αποφασισαν να δοκιμασουν την τυχη τους στα Ευρωπαικα γηπεδα. Προκειται για το Βασιλη Τσαρτα της ΑΕΚ, ο οποιος συμφωνησε ηδη με την Ισπανικη Σεβιλλη και το Γιωργο Δωνη του Παναθηναικου, ο οποιος αναμενεται να διαλεξει μεταξυ της φετινης πρωταθλητριας Αγγλιας Μαντσεστερ Γιουναιτεντ και της προκατοχου του τιτλου Μπλακμπερν.

Στο Μπασκετ το μεγαλο νεο αναμενεται να ειναι ο νεος τεχνικος του Ολυμπιακου, αφου αυτες τις ημερες θα ανακοινωθει κατα πασα πιθανοτητα η συμφωνια των ``ερυθρολευκων`` με το Ντουσαν Ιβκοβιτς. Παραλληλα, ο Ολυμπιακος κινειται για την αποκτηση του Σερβου ποιντ γκαρντ Αλεξαντερ Τζορτζεβιτς, που εμεινε ελευθερος απο την ομαδα της Μπολονια, αλλα και του σεντερ Ζοραν Σαβιτς, με τον οποιο ομως εχει επαφες και ο ΠΑΟΚ.

Νεα νικη με 118-83 πετυχαν εναντιον των Σιατλ Σουπερσονικς οι Γιουτα Τζαζ και ισοφαρισαν με 3-3 τους αντιπαλους τους. Ετσι οι Τζαζ που εχαναν με 3-1 καταφεραν να ισοφαρισουν το σκορ και τωρα θα διεκδικησουν την προκριση για πρωτη φορα στην ιστορια τους στον τελικο του πρωταθληματος παρα το οτι η 7-η και καθοριστικη αναμετρηση θα διεξαχθει στο Σιατλ τα ξημερωματα της Δευτερας. Πολυτιμοτερος παικτης του αγωνα ηταν ο Καρλ Μαλοουν, που πετυχε 32 ποντους, ``μαζεψε`` 10 ριμπαουντ, εδωσε 7 ασιστ και εκανε 4 κλεψιματα.

Ο προπονητης των Σικαγο Μπουλς, Φιλ Τζακσον, δηλωσε οτι η ομαδα του θα πρεπει να συνεργαστει και την επομενη περιοδο με τον .. .εκκεντρικο σεντερ Ντενις Ροντμαν, παρα τα αρκετα κρουσματα απειθαρχιας που παρουσιασε ο παικτης αυτη την περιοδο. Ως γνωστον, ο ``βασιλιας των ριμπαουντ`` τιμωρηθηκε φετος με αποκλεισμο εξι αγωνιστικων γιατι χτυπησε εναν διαιτητη και αποβληθηκε σε αλλους τρεις αγωνες, αλλα ηταν ο κυριαρχος κατω απο τα καλαθια και απο τους βασικους συντελεστες της εντυπωσιακης πορειας που πραγματοποιουν φετος οι Σικαγο Μπουλς.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχετικη βελτιωση παρουσιαζει σημερα ο καιρος στις περισσοτερες περιοχες της χωρας. Ειδικοτερα, στην ανατολικη και βορεια Ελλαδα υπαρχουν νεφωσεις με πιθανοτητα για σποραδικες βροχες κυριως στα βορειοανατολικα. Στην υπολοιπη χωρα ο καιρος ειναι σχεδον αιθριος. Οι ανεμοι πνεουν στα δυτικα ασθενεις μεχρι μετριοι στα ανατολικα μετριοι εως ισχυροι και τοπικα στο Αιγαιο πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα δυτικα τους 28 βαθμους και στην υπολοιπη χωρα τους 26 βαθμους Κελσιου. Για αυριο, σε ολη τη χωρα προβλεπεται σχεδον αιθριος καιρος. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις εως μετριοι και προσκαιρα στο Αιγαιο ισχυροι. Η θερμοκρασια θα σημειωσει μικρη ανοδο.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

-Να το δουμε και να μη το πιστεψουμε.. . ``Τελος καλο, ολα καλα με το καταστατικο της ΕΠΟ``, ειπε ο υφυπουργος Αθλητισμου, Ανδρεας Φουρας, σε σημερινη εκτακτη συνεντευξη Τυπου, ενω ταυτοχρονα δημοσιογραφος σχολιασε:``Και εμεις τι θα κανουμε τωρα. θα μεινουμε ανεργοι.. .``.

Η σχετικη τροπολογια για την εναρμονιση του καταστατικου με τα διεθνως κρατουντα ψηφιστηκε, λοιπον, κατα πλειοψηφια απο την Διαρκη Επιτροπη Μορφωτικων Υποθεσεων της Βουλης και ετσι δεν απομενει παρα να ψηφιστει και τυπικα απο την Ολομελεια, πιθανοτατα την προσεχη εβδομαδα.

``Ο προεδρος της ΕΠΟ κ. Τριβελλας ενημερωσε σημερα τη ΦΙΦΑ, οπως μου ειπε, οτι δεν υπαρχει πλεον λογος αντιδικιας της Ομοσπονδιας με την Ελληνικη Κυβερνηση. Η ΕΠΟ ενστερνιστηκε τι επρεπε να γινει για το καλο του ποδοσφαιρου μας``, τονισε ο κ. Φουρας.

-Παντως, οπως φανηκε απο τα λογια του κ. Φουρα στην ``αυλαια` της συνεντευξης, αποφασιστικο ρολο για να βρεθει γιατρεια στην ``γαγγραινα`` του καταστατικου, επαιξε και ο προεδρος της ΠΑΕ Παναθηναικος:`` Οπως μου ειπε, ο κ. Γιωργος Βαρδινογιαννης, οσοι διοικουν το ελληνικο ποδοσφαιρο, θα πρεπει ν' αναγνωριζουν την εποπτεια του κρατους σε αθλητικα θεματα``.

Φαινεται, λοιπον, οτι οι ``συμβουλες`` του προεδρου της ΠΑΕ Παναθηναικος προς τους αρμοδιους της ΕΠΟ, επιασαν τοπο...

-Αλλη μια τιμωρια προσθεσε στο .. .ενεργητικο του ο εκπτωτος προεδρος της ΑΕΚ, Μιχαλης Τροχανας. Η πειθαρχικη επιτροπη της ΕΠΟ τον τιμωρησε με ποινη στερησης του δικαιωματος να κατεχει εταιρικο αξιωμα για εξι μηνες και με χρηματικο προστιμο ενος εκατομμυριου δραχμων, για δηλωσεις του κατα μελων του διοικητικου συμβουλιου της ΕΠΟ.

Παντως, η ποινη αυτη θα εχει αντικτυπο μονο στην ``τσεπη`` τοπυ κ. Τροχανα, αφου εχει ηδη τιμωρηθει με στερηση του δικαιωματος να μετεχει σε συμβουλια ΠΑΕ και συλλογων, για 3 χρονια.

-Βαρυς επεσε ο πελεκυς της αθλητικης δικαιοσυνης στην ομαδα του Αιγαλεω, για τα θλιβερα επεισοδια που εγιναν στο γηπεδο της, πριν την εναρξη του αγωνα με τη Θηβα, για την τελευταια αγωνιστικη του πρωταθληματος της τεταρτης εθνικης κατηγοριας, στις 12 Μαιου, και τα οποια ειχαν ως αποτελεσμα τον σοσβαρο τραυματισμο πεντε ποιδοσφαιριστων της φιλοξενουμενης ομαδας..

Η πειθαρχικη επιτροπη της ΕΠΟ μηδενισε το Αιγαλεω στο συγκεκριμενο παιχνιδι και συγχρονως του αφαιρεσε 3 βαθμους απο το βαθμολογικο πινακα, ενω απο σημερα και για δυο μηνες δεν θα εχει δικαιωμα να δωσει ουτε ενα αγωνα (φιλικο η επισημο). Ακομη ο ποδοσφαιριστης του Αιγαλεω, Μανδραφλης, που θεωρηθηκε πρωταγωνιστης των επεισοδιων τιμωρηθηκε απο τον αθλητικο δικαστη με αποκλεισμο 6 μηνων απο καθε αγωνα.

Ο αγωνας κατακυρωθηκε, με σκορ 2-0, στην ομαδα της Θηβας, η οποια ετσι πηρε την πρωτη θεση στον πρωτο ομιλο της Δ` εθνικης με 71 βαθμους και ανεβηκε στην τριτη εθνικη κατηγορια, μαζι με τον Ηλυσιακο, που τερματισε δευτερος με 70 βαθμους.

-Την Κυριακη το πρωι (8. 30) κατω απο τον Ιερο Βραχο της Ακροπολις θα δοθει η εκκινηση του 43-ου ραλι ``Ακροπολις``, που υπολογιζεται φετος στην παγκοσμια καταταξη των οδηγων και των κατασκευαστων,

Η συνολικη διαδρομη του 43ου ραλλυ ``Ακροπολις`` ειναι 1. 204 χιλιομετρα και θα περιλαμβανει 21 ειδικες διαδρομες σε χωματινους δρομους, συνολικης αποστασης 455 χιλιομετρων.

-Στο τουρνουα του Παλερμο θα παρει μερος η εθνικη μας ομαδα υδατοσφαιρισης των γυναικων, ενοψει της προετοιμασιας της για το Ολυμπιακο τουρνουα που θα διεξαχθει 29 Ιουνιου με 7 Ιουλιου στο Εμεν της Ολλανδιας.

Η αποστολη της εθνικης μας αναχωρει για την ιταλικη πολη τη Δευτερα το πρωι και ο ομοσπονδιακος προπονητης Νικος Αναγνωστοπουλος θα εχει στη διαθεση του 14 αθλητριες. Στο τουρνουα θα παρουν ακομη μερος εκτος της διοργανωτριας Ιταλιας, η Ισπανια και η Γερμανια.

-Στην αγγλικη Ντερμπι Καουντι θα συνεχισει την καριερα του τα επομενα τρια χρονια ο Κροατης διεθνης μεσος της Χαιντουκ Σπλιτ, Αλιοσα Ασανοβιτς, με την οποια υπεγραψε συμβολαιο συνεργασιας εναντι, 1. 5 εκ. δολλαριων, δηλαδη περιπου 200 εκατομμυριων δραχμων.

Η Ντερμπι θα αγωνιζεται την επομενη περιοδο στην ``πρεμιερ λιγκ`` του Αγγλικου πρωταθληματος. Ο Ασανοβιτς εχει συμπεριληφθει στην ``22-αδα`` του Κροατικου συγκροτηματος για την τελικη φαση του ΕΥΡΩ '96.

-Το σημαντικοτερο ισως γεγονος που συμβαινει στο Βιετναμ τις ημερες αυτες ειναι ο ποδοσφαιρικοις αγωνας που θα γινει στο Ανοθι την Κυριακη, αναμεσα στην πρωταθλητρια Ευρωπης Γιουβεντους και την εθνικη ομαδα της ασιατικης χωρας.

Χαρακτηριστικο ειναι το γεγονος οτι εγιναν αναρπαστα τα 17. 000 εισιτηρια του αγωνα παρα το οτι το κοστος τους εφτασε κατα μεσο ορο τα 8 δολλαρια (περιπου 2000 δραχμες), ενα ποσο ``δυσβαστακτο`` για τον μεσο Βιετναμεζο. Συμφωνα μαλιστα με δημοσιευμα εφημεριδας του Ανοι, τα εισιτηρια για καποιες ``προνομιουχες`` θεσεις του γηπεδου, πωλουντο εναντι 100 δολλαριων (περιπου 25. 000 δραχμων) το ζευγαρι, ενα ποσο που πολυ λιγοι, εως ελαχιστοι Βιετναμεζοι μπορουν να διαθεσουν.

-Ενα ακομη πληγμα για τον ομοσπονδιακο προπονητη της εθνικης ομαδας της Ιταλιας, Αριγκο Σακι, ο οποιος μετα τον τον μεσο, Αντονιο Κοντε χανει απο τους αγωνες της τελικης φασης του Ευρω '96 και τον εμπειρο αμυντικο του Τσιρο Φεραρα που τραυματιστηκε στον αγωνα με το Βελγιο (2-2) στην Κρεμονα το βραδυ της Τεταρτης.

Οι δυο ποδοσφαιριστες που ανηκουν στην Γιουβεντους αντικατασταθηκαν απο τους νεαρους, Φαμπιο Ροσιτι (Ουντινε) και Αλεσαντρο Νεστα (Λατσιο) αντιστοιχα. *Στην ΑΠΕναντι οχθη (Η αλλη πλευρα των γεγονοτων) Ο Βασιλης Δημητριαδης, που βρισκεται μεταξυ παγκου και εξεδρας, υπεγραψε νεο διετες συμβολαιο με την ΑΕΚ, εναντι 80 εκατομμυριων δραχμων.

Αντιθετα ο Βασιλης Καραπιαλης, που ηταν φετος ο καλυτερος παικτης του Ολυμπιακου, ανανεωσε το συμβολαιο του για το ιδιο χρονικο διαστημα, εναντι 70 εκατομμυριων δραχμων.

Εδω δυο πραγματα μπορει να συμβαινουν: Πρωτον η ο κυρ Μιχαλης Τροχανας ``σκορπαει`` λεφτα, η ο Κοκκαλης αποφασισε να μην ειναι τοσο ανοιχτοχερης οσο στο παρελθον. Ο Παυλος Γιαννακοπουλος κατεκτησε φετος το Ευρωπαικο πρωταθλημα στο μπασκετ, αλλα αφου εχασε το ελληνικο πρωταθλημα απο τον Ολυμπιακο, καποιοι πανε να τον βγαλουν ουτε λιγο ουτε πολυ .. .αποτυχημενο. Δεν ειδατε τι σποντες και τι ``καρφια`` του ερριξε ο Γιωργος Βαρδινογιαννησ; ``Οσο ζω δεν προκειται να χαρισω πρωταθλημα στον Ολυμπιακο``. ``Και εμεις χασαμε 3-0 απο τον Αγιαξ, αλλα δεν πουλησαμε το παιχνιδι``, ειπε ο ``Καπετανιος``. Προεδρικα ``μαχαιρωματα`` δηλαδη. Οι αναφορες αυτες του κ. Βαρδινογιαννη, επιβεβαιωνουν αυτο που σας ειχαμε γραψει παλαιοτερα, οτι δηλαδη δεν εχει ξεχασει, ουτε προκειται να ξεχασει το συνθημα των οπαδων του Παναθηναικου: ``Παυλο Θεε, παρε την ΠΑΕ``. Επισης αποδεικνυουν και κατι αλλο. Οτι ο κ. Βαρδινογιαννης, θεωρει ως το μεγαλυτερο αντιπαλο της ομαδας του, τον Ολυμπιακο και οχι π.χ. την ΑΕΚ, που φετος διεκδικησε μεχρι την τελευταια στιγμη το πρωταθλημα και το εχασε στις λεπτομερειες. Και εδω που τα λεμε, η ΑΕΚ, κατα γενικη παραδοχη, επαιξε το καλυτερο ποδοσφαιρο φετος και οι ανθρωποι της υποστηριζουν οτι εχασε το πρωταθλημα απο τη διαιτησια. Να δειτε που σε λιγες ημερες θα εχουμε δηλωσεις Αεκτζηδων, εναντιον του Μπαγεβιτς. Τωρα που εφυγε απο την ΑΕΚ, θα βγουν μερικοι που μεχρι τωρα τον ``εγλυφαν`` και θα αρχισουν να του καταλογιζουν διαφορα. Οπως εγινε και με τον Γιαννη Ιωαννιδη δηλαδη. Κατι δεν παει καλα στο .. .Βασιλειο του Αλαμανου, εκει στη Ριζουπολη. Ο Νικολαιδης, πωλειται, ο Μπαρνιακ την ``κοπανησε`` για την Πορτογαλια, ο Βελεντζας ενδεχεται να παει στον ΠΑΟΚ και ο προπονητης Γιαννης Παθιακακης, σκεπτεται να παραιτηθει. Για να δουμε πως θα τα καταφερει ο ``οικονομολογος`` Κωστας Αλαμανος. Πριν λιγες ημερες συγκεντρωθηκαν στο Βελιγραδι ολα τα μεγαλα κεφαλια του Σερβικου μπασκετ, που προπονουν τις μεγαλυτερες ομαδες της Ευρωπης και καθησαν ς ενα τραπεζι και συζητησαν για την προετοιμασια της εθνικης ομαδας μπασκετ, εν οψει των Ολυμπιακων αγωνων. Εδω τι γινεται; Εχει μεινει μονος του ο Δενδρινος να βγαλει τα καστανα απο τη φωτια. Θα ηταν ασχημο να βρεθουν ο Ιωαννιδης, ο Πολιτης, ο Κιουμουρτζογλου, ο Αλεξανδρης, ο Μαρκοπουλος, ο Φωσκολος, ο Ματθαιου και ο Μουρουζης και να ανταλλαξουν αποψεις για το εθνικο μας συγκροτημα; Μονο για το ``Σερβικο λομπι`` ξερουμε να λεμε. *Ποδοσφαιρο -Φουρας: Λυθηκε το θεμα με το καταστατικο της ΕΠΟ ``Τελος καλο, ολα καλα``, θα εχουμε οπως φαινεται στο ``σιριαλ`` του καταστατικου της ΕΠΟ, αφου η σχετικη τροπολογια ψηφιστηκε κατα πλειοψηφια απο την Διαρκη Επιτροπη Μορφωτικων Υποθεσεων της Βουλης και ετσι δεν απομενει παρα να ψηφιστει και τυπικα απο την Ολομελεια, πιθανοτατα την προσεχη εβδομαδα.

Το αισιο τελος της πολυκροτης αυτης υποθεσης, που προκαλεσε πολλα προβληματα στο ελληνικο ποδοσφαιρο, ανακοινωσε σημερα ο υφυπουργος Αθλητισμου, Ανδρεας Φουρας, σ' εκτακτη συνεντευξη Τυπου.

``Με την τροπολογια αυτη καταργηθηκε ο νομος 1958/91 της Νεας Δημοκρατιας και εγινε σαφες πλεον, οτι ο εκαστοτε υφυπουργος Αθλητισμου δεν θα μπορει να κανει παρεμβασεις στο ελληνικο ποδοσφαιρο, τ οποιο θα προχωρησει τον δρομο του``, επεσημανε ο κ. Φουρας και προσθεσε:

``Ο προεδρος της ΕΠΟ κ. Τριβελλας ενημερωσε σημερα τη ΦΙΦΑ, οπως μου ειπε, οτι δεν υπαρχει πλεον λογος αντιδικιας της Ομοσπονδιας με την Ελληνικη Κυβερνηση. Η ΕΠΟ ενστερνιστηκε τι επρεπε να γινει για το καλο του ποδοσφαιρου μας``.

Στη συνεχεια, ο κ. Φουρας αναφερθηκε αναλυτικα στα ``σημεια τριβης`` που ειχε ειχε η Πολιτεια με την Ομοσπονδια και στα οποια υπηρξε τελικα συμφωνια.

- Αθλητικη δικαιοσυνη: ``Η θεση μας ειναι, οτι αν υπαρχει τακτικος δικαστης σε Πρωτοβαθμιο οργανο, τοτε θα ειναι τακτικος και στο Δευτεροβαθμιο. Η διαταξη αυτη παραμενει ως εχει. Ταυτοχρονα, αφηνουμε στην διακριτικη ευχερεια της ΕΠΟ την διαταξη για την δημιουργια εδρας αθλητικου δικαστη στην Θεσσαλονικη. ``

- Καταργηση της πενθημερης προθεσμιας για την υποβολη μιας εφεσης:`` Δεν το θεωρουμε σοβαρο θεμα. Δεν διαφωνουμε να ισχυσει οτι προβλεπει το καταστατικο της ΕΠΟ``.

- Διαιτησια:``Η Κεντρικη Επιτροπη Διαιτησιας θα συγκροτειται κατα 50% απο πινακες που θα υποβαλλει η ΟΔΠΕ, ενω θα προτεινεται αρχικα τριπλασιος αριθμος διαιτητων απο την ΕΠΟ. Τα μελη της Κεντρικης Επιτροπης θα ειναι διαιτητες διεθνεις η πρωτης εθνικης``.

- Τηλεοπτικα δικαιωματα:``Οι σχετικες συμβασεις δεν θα εγκρινονται απο την ΕΠΟ, αλλα θα θεωρουνται απο αυτην``.

Ακομη, οπως αναφερεται στην τροπολογια, δεν θα ειναι δυνατον να καταργηθουν εθνικες κατηγοριες, οι οποιες θα παραμεινουν τουλαχιστον τρεις.

Ο κ. Φουρας, που δεν εκρυβε την ικανοποιηση του για την αισια εκβαση του πολυκροτου θεματος, υπογραμμισε αμεσως μετα: ``Πρεπει να χαιρετισουμε το γεγονος, οτι μια πολυχρονη εκκρεμοτητα τακτοποιηθηκε πολυ σωστα, χωρις να θιγουν κατακτησεις δημοκρατικες. Πρυτανευσε η λογικη, κατα την γνωμη μου. Παντως εκφραζω την λυπη μου για την σταση της Νεας Δημοκρατιας, η οποια κατεψηφισε την τροπολογια που η ΕΠΟ δεχτηκε τελικα``.

Σ' ερωτηση σχετικα με τις διαφορες που εχει η τροπολογια του κ. Φουρα σε σχεση μ' εκεινη που ειχε καταθεσει παλαιοτερα ο κ. Λιανης, ο νυν υφυπουργος τονισε:``Η τροπολογια του προκατοχου μου επιχειρουσε να καταργησει διαταξεις νομων, ενω η δικη μας δημιουργησε διαταξεις``.

Παντως, οπως φανηκε απο τα λογια του κ. Φουρα στην ``αυλαια` της συνεντευξης, αποφασιστικο ρολο για να βρεθει γιατρεια στην ``γαγγραινα`` του καταστατικου, επαιξε και ο προεδρος της ΠΑΕ Παναθηναικος:`` Οπως μου ειπε, ο κ. Γιωργος Βαρδινογιαννης, οσοι διοικουν το ελληνικο ποδοσφαιρο, θα πρεπει ν' αναγνωριζουν την εποπτεια του κρατους σε αθλητικα θεματα``.

Φαινεται, λοιπον, οτι οι ``συμβουλες`` του προεδρου της ΠΑΕ Παναθηναικος προς τους αρμοδιους της ΕΠΟ, επιασαν τοπο...

*Ποδοσφαιρο - Δ` εθνικη - Μηδενιστηκε το Αιγαλεω Βαρυς επεσε ο πελεκυς της αθλητικης δικαιοσυνης στην ομαδα του Αιγαλεω, για τα θλιβερα επεισοδια που εγιναν στο γηπεδο της, πριν την εναρξη του αγωνα με τη Θηβα, για την τελευταια αγωνιστικη του πρωταθληματος της τεταρτης εθνικης κατηγοριας, στις 12 Μαιου.

Η πειθαρχικη επιτροπη της ΕΠΟ μηδενισε το Αιγαλεω στο συγκεκριμενο παιχνιδι και συγχρονως του αφαιρεσε 3 βαθμους απο το βαθμολογικο πινακα, ενω απο σημερα και για δυο μηνες δεν θα εχει δικαιωμα να δωσει ουτε ενα αγωνα (φιλικο η επισημο).

Το παιχνιδι αυτο δεν ξεκινησε ποτε, , γιατι πριν την εναρξη του, ποδοσφαιριστες και παραγοντες του Αιγαλεω, επιτεθηκαν στους παικτες της Θηβας, με αποτελεσμα πεντε ποδοσφαιριστες της να τραυματιστουν και να μεταφερθουν στο Γενικο Κρατικο Νοσοκομειο της Νικαιας.

Ο αθλητικος δικαστης της ΕΠΟ, στηριζομενος στο φυλλο αγωνα και στις καταθεσεις παραγοντων της Θηβας, θεωρησε ως πρωταγωνιστη των επεισοδιων, τον ποδοσφαιριστη του Αιγαλεω, Δημητρη Μανδραφλη, τον οποιο τιμωρησε με αποκλεισμο 6 μηνων απο καθε αγωνα.

Ετσι ο αγωνας κατακυρωθηκε, με σκορ 2-0, στην ομαδα της Θηβας, η οποια ετσι πηρε την πρωτη θεση στον πρωτο ομιλο της Δ` εθνικης με 71 βαθμους και ανεβηκε στην τριτη εθνικη κατηγορια, μαζι με τον Ηλυσιακο, που τερματισε δευτερος με 70 βαθμους. Αντιθετα το Αιγαλεω με τους 3 βαθμους που του αφαιρεθηκαν επεσε στην τεταρτη θεση με 67 βαθμους, ενω ``περασε`` τριτος ο Ολυμπιακος Λιοσιων που ειχε 68 βαθμους.

*Ποδοσφαιρο - Δικαστης ``Καλο τριημερο`` με .. . ποινες ευχηθηκε ο αθλητικος δικαστης Ερωτοκριτος Ερωτοκριτου σε δεκατεσσερις ποδοσφαιριστες ομαδων πρωτης εθνικης κατηγοριας.

Με αποκλεισμο δυο αγωνιστικων ημερων τιμωρηθηκαν, λοιπον, οι Αγγελης, Μπουγας του Εθνικου, Λαδιας του Εδεσσαικου, Παναγιωτιδης του ΠΑΟΚ, Πραζενιτσα του ΟΦΗ και Γεωργιαδης Χ. του Παναθηναικου.

Ακομη, με αποκλεισμο μιας αγωνιστικης τιμωρηθηκαν οι Κατσαρος Ναλιτζης του Πανιωνιου, Παπαδημητριου της Ξανθης, Αναστασιαδης του ΠΑΟΚ, Βαλακοπουλος του Πανιωνιου, Αλεξιου του ΠΑΟΚ, Σιδηροπουλος του Αθηναικου και Τζουμπα της Καλαματας.

*Μπασκετ -Η ΕΣΑΚ θα τιμησει ανθρωπους του Απολλωνα Πατρων Τεσσερις ανθρωποι του μπασκετ, που ο καθενας εγραψε τη δικη του ιστορια στο μπασκετ της Πατρας και οχι μονο, θα τιμηθουν απο την ΕΣΑΚ, κατα τη διαρκεια της κληρωσεως του πρωταθληματος της Α1 Εθνικης κατηγοριας που θα διεξαχθει στις 19 Ιουνιου στην αχαικη πρωτευουσα.

Προκειται για τον προεδρο του Απολλωνα Πατρων, Σπυρο Γαλανη, τον προπονητη Κωστα Πετροπουλο που αποτελεσε αθλητης-συμβολο του αχαικου μπασκετ, τον παλιο διαιτητη Θαναση Γιοχαλη και τον δημοσιογραφο Βασιλη Γεωργιου.

*Αυτοκινητο-Ραλι ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ Σαν το σκληροτερο αγωνα ολων των εποχων χαρακτηρισε το 43-ο ραλι ``ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ``, που αρχιζει την Κυριακη, ο Φινλανδος οδηγος Τομι Μακινεν, που προηγειται μεχρι στιγμης στην γενικη καταταξη του παγκοσμιου πρωταθληματος.

Αφου δοκιμασε για μια περιπου εβδομαδα αρκετες ειδικες διαδρομες του αγωνα, ο Μακινεν, που οδηγει για την Μιτσουμπισι, ειπε: ``Πρεπει να πω οτι οι ειδικες διαδρομες ειναι παρα πολυ σκληρες. Μιλησα με τον παγκοσμιο πρωταθλητη Κολιν ΜακΡει και αλλους οδηγους και μου ειπαν οτι δεν θυμουνται να εχουν παρει μερος σε εναν πιο σκληρο αγωνα``.

``Ειναι ενα πολυ δυσκολο ραλι και ολα μπορουν να συμβουν. Για να κερδισεις πρεπει να σε βοηθησει αρκετα και η τυχη`` ειπε ο ΜακΡει, που προηγειται με διαφορα πεντε βαθμων απο τον Ισπανο οδηγο της Φορντ και παλιο παγκοσμιο πρωταθλητη, Καρλος Σαινθ.

Το 43-ο ραλι ``Ακροπολις`` , που υπολογιζεται φετος στην παγκοσμια καταταξη των οδηγων και των κατασκευαστων, θα ξεκινησει στις 8. 30 το πρωι της Κυριακης και τα αυτοκινητα θα τερματισουν το πρωτο σκελος στα Καμμενα Βουρλα. Το δευτερο σκελος θα εχει αφετηρια και τερματισμο στα Καμμενα Βουρλα και το τριτο θα ξεκινησει απο την πολη της Βοιωτιας και ο τερματισμος θα γινει στο Σταδιο Ειρηνης και Φιλιας.

Η συνολικη διαδρομη του 43ου ραλλυ ``Ακροπολις`` ειναι 1. 204 χιλιομετρα και θα περιλαμβανει 21 ειδικες διαδρομες σε χωματινους δρομους, συνολικης αποστασης 455 χιλιομετρων.

Εκτος απο τους Μακινεν (Μιτσουμπισι), Σαινθ (Φορντ) και ΜακΡει (Σουμπαρου), στον αγωνα εχουν δηλωσει συμμετοχη και αλλα μεγαλα ονοματα του αθληματος, οπως ο Σουηδος Κενεθ Ερικσον (Σουμπαρου), ο Ιταλος Πιερο Λιατι (Σουμπαρου) και ο Βελγος Μπρουνο Τιρι (Φορντ).

*Ραλι Ακροπολις: Συμμετεχει και η Ελληνικη Αστυνομια Και η Ελληνικη Αστυνομια, συμμετεχει στο 43ο ραλι ``ακροπολις``, που αρχιζει την Κυριακη και θα τελειωσει στις 5 Ιουνιου.

Η αγωνιστικη ομαδα αυτοκινητου της Ελληνικης Αστυνομιας, θα αποτελειται απο τον Αστυνομικο Υποδιευθυντη Κωνσταντινο Μπελλο, ως αρχηγο της αποστολης, τον Αρχιφυλακα Γρηγοριο Νιωρα, ως οδηγο αυτοκινητου, τον Αρχιφυλακα Αλεξανδρο Νιωρα και τον Αστυφυλακα Χρηστο Χρυσανθο, ως μηχανικους.

Η Ελληνικη Αστυνομια θα συμμετασχει στο γκρουπ Α, με αυτοκινητο ΝΙΣΣΑΝ ΣUΝΝΥ ΓΤΙ, 2000 κυβικων.

*Υδατοσφαιριση-Στο Παλερμο η εθνικη ομαδα των γυναικων Στο τουρνουα του Παλερμο θα παρει μερος η εθνικη μας ομαδα υδατοσφαιρισης των γυναικων, ενοψει της προετοιμασιας της για το Ολυμπιακο τουρνουα που θα διεξαχθει 29 Ιουνιου με 7 Ιουλιου στο Εμεν της Ολλανδιας.

Η αποστολη της εθνικης μας αναχωρει για την ιταλικη πολη τη Δευτερα το πρωι και ο ομοσπονδιακος προπονητης Νικος Αναγνωστοπουλος θα εχει στη διαθεση του τις οι εξης αθλητριες: Ρουπακα, Καμενου, Μελιδονη (Βουλιαγμενης), Καρουσου, Καραγιαννη Ευτυχια, Καραγιαννη Τζενη, Ασιλιαν, Κανελλοπουλου (Ολυμπιακου), Βασου, Μωραιτιδου, Κοζομπολη (Γλυφαδας), Μικηκη (ΠΑΟΚ), Δασκαλοπουλου (Εθνικου), Μανετα (Πος. Πατρας).

Το προγραμμα του τουρνουα: 4/6 16. 30 Γερμανια - Ελλαδα 17. 30 Ιταλια - Ισπανια

5/6 16. 30 Ελλαδα - Ισπανια 17. 30 Γερμανια - Ιταλια

6/6 16. 30 Ισπανια - Γερμανια 17. 30 Ιταλια - Ελλαδα

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

*Ποδοσφαιρο-Ο Ασανοβιτς στη Ντερμπι Ο Κροατης διεθνης μεσος της Χαιντουκ Σπλιτ, Αλιοσα Ασανοβιτς, υπεγραψε τριετες συμβολαιο συνεργασιας με την Ντερμπι Καουντι, εναντι 1. 5 εκ. δολλαριων, δηλαδη περιπου 200 εκατομμυριων δραχμων.

Η Ντερμπι, που θα αγωνιζεται την επομενη περιοδο στην ``πρεμιερ λιγκ`` του Αγγλικου πρωταθληματος, εχει στις ταξεις της εναν ακομη Κροατη διεθνη ποδοσφαιριστη, τον Ιγκορ Στιματς.

``Ειναι ενας πολυ καλος παικτης και ειμαι πολυ ικανοποιημενος που θα τον εχω στην διαθεση μου την επομενη περιοδο`` δηλωσε ο προπονητης της Ντερμπι, Τζιμ Σμιθ, για τον Ασανοβιτς, ο οποιος εχει συμπεριληφθει στην ``22-αδα`` του Κροατικου συγκροτηματος για την τελικη φαση του ΕΥΡΩ '96, οπως και ο Στιματς.

*Ποδοσφαιρο-ΕΥΡΩ '96 - Ιταλια - Εκτος ο Φεραρα Ο διεθνης αμυντικος ποδοσφαιριστης της Γιουβεντους, Τσιρο Φεραρα, που τραυματιστηκε στο προχθεσινο φιλικο της εθνικης ομαδας της χωρας του με το Βελγιο (2-2), δεν θα παρει μερος στο Ευρωπαικο πρωταθλημα της Αγγλιας, αφου ο ομοσπονδιακος προπονητης, Αριγκο Σακι τον αντικατεστησε με τον Αλεσαντρο Νεστα.

Η ειδηση εγινε γνωστη απο την Βουδαπεστη οπου σημερα η ``Σκουαντρα Ατζουρα`` θα δωσει το τελευταιο της φιλικο πριν το Ευρωπαικο πρβωταθλημα 1996, με αντιπαλο το εθνικο συγκροτημα της Ουγγαριας.

Ο 21χρονος Νεστα, που αγωνιζεται στη Λατσιο και ειναι βασικο στελεχος της εθνικης Ελπιδων της χωρας του, αποτελει μια εκπληξη του Σακι, ο οποιος παντως δηλωσε οτι ο νεαρος ποδοσφαιριστης, ειναι πολυταλαντος, αφου μπορει να παιξει σε οποιοδηποτε σημειο της αμυντικης γραμμης της ομαδας του.

Ο Φεραρα ηταν το δευτερο πληγμα για τον Σακι, αφου πριν απο μια εβδομαδα τραυματιστηκε και ο συμπαικτης του στην Γιουβεντους, Αντονιο Κοντε, τον οποιο ο Ιταλος ομοσπονδιακος αντικατεστησε με μια ακομη εκπληξη, τον επισης νεαρο, Φαμπιο Ροσιτο, της Ουντινε.

Ο Κοντε θα ταξιδεξει στην Αγγλια με την υπολοιπη αποστολη, αλλα ο Φεραρα θα παραμεινει στην Ιταλια για θεραπεια.

*Ποδοσφαιρο-``Χαμος`` στο Βιετναμ για την Γιουβεντους Αναρπαστα εγιναν τα εισιτηρια του φιλικου αγωνα της Κυριακης αναμεσα στην Γιουβεντους και την εθνικη ομαδα του Βιετναμ, που θα γινει στο εθνικο σταδιο του Ανοι. Τα 17. 000 εισιτηρια της συναντησης εκαναν ``φτερα``, παρα το οτι το κοστος τους εφτασε κατα μεσο ορο τα 8 δολλαρια (περιπου 2000 δραχμες), ενα ποσο ``δυσβαστακτο`` για τον μεσο Βιετναμεζο. Και αυτη η τιμη αναφερεται στην ``μαυρη αγορα``, αφου μονο εκει εβρισκαν καποια εισιτηρια τις τελευταιες μερες οι Βιετναμεζοι φιλαθλοι.

Μαλιστα, συμφωνα με δημοσιευμα εφημεριδας του Ανοι, τα εισιτηρια για καποιες ``προνομιουχες`` θεσεις του γηπεδου, πωλουντο εναντι 100 δολλαριων (περιπου 25. 000 δραχμων) το ζευγαρι, ενα ποσο που πολυ λιγοι, εως ελαχιστοι Βιετναμεζοι μπορουν να διαθεσουν.

Ο αγωνας της πρωταθλητριας Ευρωπης ειναι το πιο σημαντικο αθλητικο γετγονος για την μεγαλη χωρα της Νοτιοανατολικης Ασιας την τελευταια πενταετια και παρα το οτι το συνεδριο του κομμουνιστικου κομματος του Βιετναμ θα διεξαχθει τον επομενο μηνα, στις .. .μπυραριες του Ανοι οι συζητησεις δεν αφορουν την πολιτικη αλλα το ποδοσφαιρο.

``Το ποδοσφαιρο .. .ρεει στο αιμα των Βιετναμεζων εδω και πολλα χρονια και η συναντηση αυτη ειναι το μεγαλυτερο ποδοσφαιρικο γεγονος στην ιστορια της χωρας μας`` δηλωσε ο γενικος γραμματεας της ποδοσφαιρικης ομοσπονδιας του Βιετναμ, Τραν Μπαι.

Οι νεαροι Βιετναμεζοι οπαδοι ελπιζουν οτι η εθνικη ομαδα της χωρας τους μπορει να φτασει ακομη και στη νικη επι της Γιουβεντους, ιδιως μετα την βαρεια ηττα που γνωρισε η ``μεγαλη κυρια`` πριν μερικες μερες στη Σεουλ απο τη Νοτια Κορεα με 4-0.

Η αφιξη της αποστολης της Γιουβεντους προκαλεσε ``πυρετο`` στο Ανοι. Πολλα νεαρα ατομα ειχαν ``κρυφτει`` στους γυρω δρομους του κεντρικου ξενοδοχειου οπου κατελυσε η Ιταλικη ομαδα και ``ορμησαν`` προς τον Τζιανλουκα Βιαλι φωναζοντας ομαδικα το ονομα του, οταν ο διεθνης επιθετικος .. .τολμησε να ``ξεμυτισει`` απο την κεντρικη εισοδο.

Ακομη, εκατονταδες νεαροι φιλαθλοι καταφεραν να σκαρφαλωσουν στον ψηλο φραχτη που περιτριγυριζει το σταδιο του Ανοι για να ``ριξουν`` μια ματια στους παικτες της Γιουβεντους που επιθεωρουσαν τον αγωνιστικο χωρο και τους ακολουθησαν πανω σε μηχανακια οταν επεστρεφαν στο ξενοδοχειο.

Το Βιετναμ ειναι μελος της ΦΙΦΑ απο το 1962, αλλα ο πολυετης πολεμος και η φτωχεια που ακολουθησε δεν επετρεψαν στην εθνικη ομαδα της χωρας να σημειωσει καποια σημαντικη επιτυχια σε διεθνες επιπεδο. Μαλιστα, η προσφατη νικη επι της ερασιτεχνικης Αγγλικης ομαδας Μιντλεσεξ Γουοντερερς, μετετραπη σε .. .εθνικο θριαμβο απο τις εφημεριδες.

Παραλληλα, εξαλλοι πανηγυρισμοι στους δρομους του Ανοι και της δευτερης μεγαλης πολης της χωρας, της Χο Τσι Μινχ Σιτι (πρωην Σαιγκον), ακολουθησαν τη νικη που πετυχε περυσι η εθνικη ομαδα του Βιετναμ επι της Βιρμανιας, σε αγωνα για τα προκριματικα του Κυπελλου Ασιας.

Αντιθετα, η ηττα απο την Ταιλανδη οδηγησε σε εκρηξεις οργης και βανδαλισμους στην Χο Τσι Μινχ Σιτι, οταν νεαροι οπαδοι κατεστρεψαν φωτεινους σηματοδοτες και τηλεφωνικους θαλαμους στο κεντρο της πολης.

``Τουλαχιστον πεντε χρονια σκληρης δουλειας και επενδυσεις υψους 30 εκατομμυριων δολλαριων, μπορει να οδηγησουν σε μια μετατροπη πεντε η εξι ομαδων μας σε επαγγελματικες. Εκεινο ομως που με απασχολει ειναι οι στημενοι αγωνες και τα παρανομα στοιχηματα`` κατεληξε ο Τραν Μπει.

*Γαλλια-Ταπι-καταδικη Σε ποινη φυλακισης 30 μηνων με αναστολη καταδικαστηκε σημερα απο διακαστηριο του Παρισιου ο Μπερναρ Ταπι, ενω του απαγορευθηκε η συμμετοχη σε επιχειρησεις, για δεκα χρονια, αφου κριθηκε ενοχος κατηγοριων για απατες σχετικα με την διαχειριση πολυτελους θαλαμηγου.

Ο Ταπι, 53 ετων, πρωην μελος του υπουργικου συμβουλιου, κριθηκε ενοχος φορολογικης απατης, καταχρησης περιουσιακων στοιχειων εταιρειας και χρεωκοπιας σχετικα με την διαχειριση της θαλαμηγου Πηοψεα.

Το δικαστηριο με ξεχωριστη αποφαση του καταδικασε τον Ταπι, που ειναι ακομη μελος της γαλλικης Εθνοσυνελευσης και του Ευρωκοινοβουλιου, σε εξαμηνη φυλακιση, με αναστολη ενος ετους, για φορολογικη απατη.

Ειναι η τριτη φορα μεσα ς ενα χρονο που ο Ταπι, πρωην ιδιοκτητης της ποδοσφαιρικης ομαδας Ολυμπικ-Μαρσειγ, καταδικαζεται σε ποινες φυλακισης. Σε ολες τις περιπτωσεις κατεθεσε εφεση.

*Μοτοσυκλετα-Θανατος αθλητων Δυο ακομη οδηγοι αγωνων μοτοσυκλετας βρηκαν το θανατο σε χωριστα ατυχηματα κατα την διαρκεια των δοκιμων του αγωνα που θα γινει το Σαββατο στη νησι Μαν, της Βρετανιας.

Προκειται για τον 37χρονο Νεοζηλανδο, μηχανικο στο επαγγελμα, Ρομπερτ Χολντεν που οδηγουσε μια ``Ντουκατι`` και ηταν ο περσινος νικητης του αγωνα και τον 28χρονο Βρετανο, επαγγελματια οδηγο, Μαικ Λοφτχαουζ, με μηχανη Γιαμαχα 250 κ.ε. που ηταν δευτερος στον περσινο αγωνα της κατηγοριας ομως των 125 κ.ε.

Ενας ακομη οδηγος βρηκε τον θανατο την περασμενη Δευτερα στην ιδια πιστα. Προκειται για τον Αγγλο, Ααρον Κενεντι 26 ετων.

*Ποδοσφαιρο-`Ναι` της ΦΙΦΑ στην κοινη διοργανωση του Μουντιαλ Την διοργανωση του Παγκοσμιου Κυπελλου 2002, θα αναλαβουν απο κοινου η Ιαπωνια με τη Νοτια Κορεα, οι οποιες εξαλλου ειναι και οι μοναδικες υποψηφιες.

Αυτο εγινε γνωστο σημερα στη Ζυριχη, οπου συνεδριαζει η εκτελεστικη επιτροπη της ΦΙΦΑ, μελος της οποιας δηλωσε οτι ``οι δυο χωρες συμφωνησαν στην ιδεα της απο κοινου διοργανωσης``.

Η εξελιξη αυτη αποτελει ηττα του Προεδρου της Διεθνους Ομοσπονδιας, Ζοαο Χαβελανζε που απο την αρχη ηταν αντιθετος στην απο κοινου αναληψη της διοργανωσης απο τις δυο αυτες χωρες.

Παντως, το επισημο ``Ο.Κ. `` θα δοθει σημερα το βραδυ η αυριο το πρωι, υστερα απο συναντηση που θα εχουν εκπροσωποι των δυο χωρων στη Ζυριχη και λιγο πριν η εκτελεστικη επιτροπη της ΦΙΦΑ, παρει την οριστικη αποφαση.

*Ποδοσφαιρο-Ο Εντε στην Αιντχοβεν, ο Λινσκενς στη Λοκερεν Διετες συμβολαιο συνεργασιας με την φετινη Κυπελλουχο Ολλανδιας, Αιντχοβεν, υπεγραψε ο τερματοφυλακας της Ουτρεχτης Γιαν-Βιλεμ βαν Εντε, χωρις να γινει γνωστο το οικονομικο μερος της συμφωνιας.

Ο Βαν Εντε, που αγωνιστηκε 14 χρονια με τα χρωματα της Ουτρεχτης, θα αντικαθιστησει κατω απο τα δοκαρια της Αιντχοβεν τον Στανλει Μεντζο που ``μετακομισε`` στην βελγικη Λιρς.

Δεν ειναι ομως μονο ο Μεντζο που αφησε την Αιντχοβεν για να παει στο Βελγιο. Τον ιδιο δρομο, αλλα για διαφορετικη ομαδα, ακολουθησε και ο Ολλανδος μεσοαμυντικος Εντουαρντ Λινσκενς, που υπεγραψε διετες συμβολαιο με τη Λοκερεν.

Ο 27χρονος Λινσκενς, τη φετινη περιοδο αγωνιστηκε στη Μπρεντα, οπου ειχε δοθει δανεικος απο την Αιντχοβεν.

*Ποδοσφαιρο-Τεσσερα γκολ ο Ρομαριο Η δουλεια του ειναι να βαζει γκολ και τα καταφερνει με μεγαλη επιτυχια, σε οποια ομαδα και αν παιζει. Ο λογος για τον Βραζιλιανο διεθνη ποδοσφαιριστη, Ρομαριο Φαριας, που στον τελευταιο αγωνα της Φλαμεγκο με την Ολαρια (4-1) πετυχε και τα τεσσερα τερματα της ομαδας του, τα τρια απο τα οποια στα 20 πρωτα λεπτα της συναντησης.

Ειναι χαρακτηριστικο οτι ο Ρομαριο ειχε πετυχει πεντε ακομη τερματα κατα της Ολαρια, οταν οι δυο ομαδες ειχαν συναντηθει στον πρωτο γυρο του πρωταθληματος. Ο παλιος επιθετικος της ισπανικης Μπαρτσελονα, εφτασε ετσι τα 24 γκολ σε 16 αγωνες για το πρωταθλημα Βραζιλιας.

Η Φλαμενγκο προηγειται στη βαθμολογια, ενω στη δευτερη θεση ειναι η Φλουμινενσε. Η Ολαρια θεωρειατι απο τις αδυναμες ομαδες του πρωταθληματος το οποιο κυριαρχειται εκτος των προαναφερομενων (Φλαμενγκο και Φλουμινενσε) απο την Βασκο ντε Γκαμα και την Μποταφογκο.


Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Friday, 31 May 1996 - 14:42:16