Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jun. 25)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Συσσωμη η Ελλαδα αποχαιρετα αυριο τον Ανδρεα Παπανδρεου. Χιλιαδες κοσμου συρρεουν και σημερα στη Μητροπολη.
  • Στην Αθηνα εφθασαν οι πρωτοι ηγετες και αντιπροσωπειες διαφορων χωρων για να παραστουν στην κηδεια. Σε επιφυλακη η αστυνομια.
  • Στο ΠΑΣΟΚ κορυφωνονται οι προσυνεδριακες ζυμωσεις ενοψει του συνεδριου. Εμμενουν στις θεσεις τους οι κυριοι Σημιτης και Τσοχατζοπουλος.
  • Δυσκολα και πολλα ηταν τα θεματα των μαθηματικων στα οποια διαγωνιστηκαν οι υποψηφιοι της τεταρτης δεσμης.
  • Ζεστη και νεφος κανουν και σημερα αφορητη την κατασταση στην Αθηνα.
  • Αγνωστα παραμενουν τα αιτια της πτωσης του εκπαιδευτικου αεροσκαφους στο Μελιγαλα.
  • Η Τανσου Τσιλερ συνανταται σημερα με τον ισλαμιστη ηγετη Νετσμεντιν Ερμπακαν.
  • Ο Μπορις Γιελτσιν, υπεγραψε διαταγμα για τη μερικη αποχωρηση των ρωσικων στρατευματων απο την Τσετσενια.
  • Στο Ισραηλ εφθασε το πρωι ο υπουργος Εξωτερικων των ΗΠΑ, Ουορεν Κριστοφερ.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Πυρετωδεις διαβουλευσεις διεξαγονται στο ΠΑΣΟΚ ενοψει του συνεδριου του κομματος οπου θα εκλεγει ο διαδοχος του Ανδρεα Παπανδρεου, ενω συσσωμη η Ελλαδα σε εθνικο πενθος θα αποχαιρετησει αυριο τον πολιτικο ηγετη. Απο το πρωι στη Μητροπολη Αθηνων εξακολουθει να συρρεει πληθος κοσμου καθε ηλικιας, απο ολα τα μερη της Ελλαδας για το υστατο χαιρε του Ανδρεα Παπανδρεου.Η προσελευση του κοσμου συνεχιστηκε και κατα τη διαρκεια της νυχτας. Το βραδυ συγκαλειται εκτακτως η Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ, προκειμενου να αποτισει φορο τιμης στον ιδρυτη του κομματος.

Η σορος του εκλιποντα πολιτικου θα εκτιθεται σε λαικο προσκηνυμα μεχρι αυριο στις 6 το πρωι, ενω στις 2 το μεσημερι θα αρχισει η νεκρωσιμη ακολουθια. Απο αυριο το πρωι τιμητικη φρουρα στη σορο του Ανδρεα Παπανδρεου μεσα στο Μητροπολιτικο Ναο θα ειναι μικτο στρατιωτικο αγημα. Εξω απο το ναο θα βρισκεται η μπαντα της στρατιωτικης διοικησης Αθηνων και αγημα απο αξιωματικους και στρατιωτες των τριων οπλων των Ενοπλων Δυναμεων. Θα ακολουθησουν επικηδειοι λογοι απο εκπροσωπους της πολιτικης ηγεσιας του τοπου ενω μεσα στο ναο θα βρισκονται οσοι εχουν προσκλησεις. Στο προαυλιο της Μητροπολης θα δημιουργηθουν δυο εξεδρες απ`οπου οι αλλοι επισημοι θα παρακολουθησουν τη νεκρωσιμη ακολουθια. Θα ακολουθησει η τελετη της κηδειας με τιμες αρχηγου κρατους εν ενεργεια. Η σορος θα τοποθετηθει σε κιλλιβαντα πυροβολου και η πομπη θα κατευθυνθει προς το Α` Νεκροταφειο, οπου θα ταφει στον οικογενειακο ταφο κοντα στον πατερα του. Την ιδια ωρα θα πραγματοποιουν χαμηλες πτησεις πανω απο τη Αθηνα αεροσκαφη Μιραζ και Φ-16. Αυριο δεν θα λειτουργησουν οι δημοσιες υπηρεσιες, οι Τραπεζες και τα καταστηματα, ενω σταση εργασιας εχει εξαγγειλει και η ΓΣΕΕ απο τη μια το μεσημερι εως τη ληξη της βαρδιας.

Ηδη στην Αθηνα εχουν φθασει οι πρωτοι ξενοι ηγετες και αντιπροσωπειες διαφορων χωρων προκειμενου να παραστουν στην κηδεια. Προκειται για τον Προεδρο της Σερβιας Σλομπονταν Μιλοσεβιτς, τους πρωθυπουργους της Ολλανδιας, της Βουλγαριας, της Αρμενιας, της Σλοβενιας, του Λιβανου, της Βικτοριας της Αυστραλιας και ο Πρωθυπουργος της Αλβανιας, Αλεξαντερ Μεξι. Επισης εφθασαν ο προεδρος της Σοσιαλιστικης Διεθνους Πιερ Μορουα, ο Ισπανος πρωην Πρωθυπουργος Φελιπε Γκονζαλες, ενω απο το Λευκο Οικο εγινε γνωστο οτι την αμερικανικη κυβερνηση θα εκπροσωπησουν ο υπουργος Οικονομικων Ρομπερτ Ρουμπεν και ο πρεσβης της Ουασιγκτον στην Αθηνα, Τομας Ναιλς, ενω τη Γερμανια θα εκπροσωπησει ο υπουργος Εξωτερικων Κλαους Κινκελ. Επισης αναμενεται συσσωμη η κυπριακη πολιτικη ηγεσια με επικεφαλης τον Προεδρο Γλαυκο Κληριδη, ενω αναμενεται και ο υπουργος Εξωτερικων της Τουρκιας, Εμρε Γκιονενσαι. Η αστυνομια εχει τεθει σε επιφυλακη και εχει λαβει αυστηρα μετρα για την εξυπηρετηση και την προστασια των ξενων επισημων. Στο μεταξυ, πληθος κοσμου φθανει στην πρωτευουσα απο ολη την Ελλαδα με ναυλωμενα πλοια, λεωφορεια και τρενα, προκειμενου να παραστουν στην κηδεια του ιδρυτη και ηγετη του ΠΑΣΟΚ.

Στο ΠΑΣΟΚ κορυφωνονται οι προσυνεδριακες ζυμωσεις ενοψει του συνεδριου ενω το Σαββατο, θα γινει η εκλογη του νεου Προεδρου. Συμφωνα με πληροφοριες απο ολες τις πλευρες, οι δυο βασικοι υποψηφιοι για το αξιωμα αυτο, κυριοι Σημιτης και Τσοχατζοπουλος, εμμενουν στις αρχικες τους θεσεις. Το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ, δεν κατεληξε σε καμια αποφαση κατα τη χθεσινη τετραωρη συνεδριαση του και αναμενεται να συνεδριασει εκ νεου αυριο μετα την κηδεια του Ανδρεα Παπανδρεου.

Συνεχιστηκαν σημερα οι γενικες εξετασεις, ενω οι υποψηφιοι της τεταρτης δεσμης διαγωνιστηκαν στα Μαθηματικα. Οι υποψηφιοι της δεσμης αυτης μετα τις εξετασεις ειπαν οτι τα θεματα ηταν πολλα και δυσκολα. Επισης καθηγητες τονισαν οτι τα θεματα ηταν πολλα σε εκταση και δυσκολοτερα απο περισυ. Προκληθηκε εκνευρισμος μεταξυ των υποψηφιων οταν διαπιστωθηκε λαθος σε ενα συμβολο και εγινε επαναληψη της σελιδας με το θεμα αυτο. Αυριο οι υποψηφιοι της πρωτης δεσμης θα διαγωνιστουν στα Μαθηματικα, της δευτερης στη Βιολογια και της τριτης στην Ιστορια.

Σε υψηλα επιπεδα εφθασαν το πρωι οι τιμες των ρυπων στην ατμοσφαιρα της πρωτευουσας. Η τιμη του διοξειδιου του Αζωτου μετρηθηκε στις 10 το πρωι στο σταθμο της Πατησιων στα 438 μικρογραμμαρια, στην Αθηνας στα 334, στην Αριστοτελους στα 314 και στον Πειραια στα 227 μικρογραμμαρια. Το οριο επιφυλακης για το διοξειδιο του Αζωτου ειναι τα 200 μικρογραμμαρια ανα κυβικο εκατοστο.

Οι τουρκικες κατοχικες δυναμεις στην Κυπρο ενισχυουν τις δυναμεις τους με νεα πολυβολεια και θεσεις για τα αρματα μαχης, στη βορειοανατολικη πλευρα της ακριτικης Αθενου, στην επαρχια Λαρνακας. Η δραστηριοτητα των τουρκικων κατοχικων δυναμεων ηταν εντονη την περασμενη εβδομαδα και κορυφωθηκε το Σαββατοκυριακο, μετα τη ληξη της παρανομης ασκησης ''Ταυροσ''. Τα πολυβολα των αρματων διακρινονται πανω απο τα νεα αναχωματα που δημιουργηθηκαν τις τελευταιες εβδομαδες στην ευαισθητη αυτη περιοχη.

Αγνωστα παραμενουν τα αιτια της πτωσης του εκπαιδευτικου αεροσκαφους το οποιο συνετριβη χθες το βραδυ κοντα στο Μελιγαλα με αποτελεσμα να χασουν τη ζωη τους ο εκπαιδευτης υποσμηναγος Ελευθεριος Τσοτρας, 26 ετων και ο εκπαιδευομενος ανθυποσμηναγος Γεωργιος Ρονιωτης, 22 ετων. Ηδη, η επιτροπη εχει συλλεξει στοιχεια απο τα συντριμια προκειμενου να εξακριβωσει τα αιτια του δυστυχηματος.

Δυο φορτηγα νταλικες που ηταν φορτωμενες με 52 τονους λαδι, αξιας 62 εκατομμυριων δραχμων, εκλεψαν αγνωστοι το πρωι στην Πατρα. Οπως κατηγγειλαν οι δυο οδηγοι, ειχαν σταθμευσει τις νταλικες στην παραλιακη λεωφορο και πηγαν να τακτοποιησουν τα διαβατηρια τους στο τελωνειο, προκειμενου να μεταφερουν το λαδι στη Φλωρεντια με το φερι μποτ της γραμμης. Οταν ομως επεστρεψαν, οι νταλικες ειχαν εξαφανιστει.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η πρωην πρωθυπουργος της Τουρκιας , Τανσου Τσιλερ συνανταται σημερα με τον ισλαμιστη ηγετη Νετσμετιν Ερμπακαν για να αποφασισουν αν θα συμπραξουν στο σχηματισμο μιας κυβερνησης συνεργασιας, που θα βαλει τελος στο εννιαμηνο κενο εξουσιας στη χωρα. Οποιαδηποτε συμφωνια Τσιλερ-Ερμπακαν αναμενεται να δωσει στους ισλαμιστες το μεγαλυτερο μεριδιο στην εξουσια απο την ιδρυση του συγχρονου τουρκικου κρατους το 1923. Τεσσερις βουλευτες του κομματος του Ορθου Δρομου της Τσιλερ προσχωρησαν στο κομμα της Μητερας Πατριδας του προσωρινου πρωθυπουργου, Μεσουτ Γιλμαζ διαμαρτυρομενοι για την επιχειρουμενη συμπραξη ενω αλλοι δυο εχουν αποχωρησει. Πολιτικοι παρατηρητες στην Αγκυρα θεωρουν οτι η κατασταση δεν εχει ξεκαθαρισει και συνεπως δεν ειναι σαφες οτι θα υπαρξει κυβερνηση στην Τουρκια μετα τη σημερινη συναντηση Τσιλερ-Ερμπακαν.

Ο προεδρος της Ρωσιας, Μπορις Γελτσιν υπεγραψε σημερα διαταγμα για τη μερικη αποχωρηση των ρωσικων στρατευματων απο την Τσετσενια εως την 1η Σεπτεμβριου, μετεδωσε το πρακτορειο ειδησεων Ιντερφαξ. Το διαταγμα εχει αμεση ισχυ. Στην Τσετσενια σταθμευουν περιπου 40. 000 Ρωσοι στρατιωτες. Εξαλλου, ο κ. Γιελτσιν, απομακρυνε επτα στρατηγους μια εβδομαδα μετα την απομπη του υπουργου Αμυνας, Παβελ Γκρατσοφ.

Εφθασε σημερα στο Ισραηλ ο υπουργος Εξωτερικων των ΗΠΑ, Ουορεν Κριστοφερ. Το εβραικο κρατος ειναι ο πρωτος σταθμος της συντομης περιοδειας του στη Μεση Ανατολη, που στοχο εχει να αξιολογησει τις υφισταμενες προοπτικες για την ειρηνευση στην περιοχη, μετα τη νικη του δεξιου Βενιαμιν Νετανιαχου στις εκλογες για την Πρωθυπουργια στο Ισραηλ. Ο Κριστοφερ θα εχει διωρης διαρκειας συναντηση με τον Νετανιαχου το απογευμα και θα ζητησει να επαναλαβει το Ισραηλ το διαλογο με τον ηγετη των Παλαιστινιων Γιασερ Αραφατ. Την αποψη παντως οτι η νεα κυβερνηση του Ισραηλ εχει υποχρεωση να συνομιλησει με το Γιασερ Αραφατ εξεφρασε ο υπουργος Εξωτερικων του Ισραηλ Νταβιντ Λεβι.

Διημερη επισκεψη στη Βαλκανικη, θα πραγματοποιησει απο αυριο ο αμερικανος συντονιστης για το Βοσνιακο, Τζον Κορνμπλουμ, στη διαρκεια της οποιας θα συναντηθει με τους ηγετες της Βοσνιας, της Κροατιας και της Σερβιας. Κυριο θεμα των επαφων θα αποτελεσει η διεξαγωγη των εκλογων στη Βοσνια, που εχουν προγραμματισθει για το Σεπτεμβριο, καθως και το ζητημα του ηγετη των Σερβων της Βοσνιας, Ραντοβαν Καρατζιτς, εναντιον του οποιου εκκρεμμουν κατηγοριες για εγκληματα πολεμου.

Οι μεγαλες βιομηχανικες χωρες θεωρουν οτι ο Μπορις Γελτσιν ειναι ο μονος που μπορει να οδηγησει τη Ρωσια στην οδο της δημοκρατιας και της οικονομιας της αγορας. Τη θεση αυτη σκοπευουν να υποστηριξουν στην διαρκεια της διασκεψης κορυφης των Επτα περισσοτερο ανεπτυγμενων χωρων που πραγματοποιειται αυτη την εβδομαδα στη Λυων, λιγες μολις ημερες πριν απο την κρισιμη μονομαχια του δευτερου γυρου των ρωσικων προεδρικων εκλογων μεταξυ του Γελτσιν και του κομμουνιστη Ζιουγκανωφ. Στη συνοδο, ακριβως λογω του επικειμενου δευτερου γυρου της 3ης Ιουλιου, δεν θα παραστει ο ιδιος ο Γελτσιν, αλλα ο πρωθυπουργος Βικτωρ Τσερνομιρντιν.

Τεσσερα απο τα 11 μελη του πληρωματος οχηματαγωγου αγνοουνται, υστερα απο τη συγκρουση του σκαφους τους, λογω πυκνης ομιχλης , με φορτηγο πλοιο στην Ιαπωνικη Εσωτερικη Θαλασσα, ανακοινωσαν σημερα οι αρχες Ασφαλειας Ναυσιπλοιας. Το ιαπωνικο οχηματαγωγο "Κογιο Μπαρου Νο 2", συγκρουσθηκε χθες τη νυχτα με το υπο Παναμαικη σημαια, "Κρεστ Γιουνιτι" και συμφωνα με ολες τις ενδειξεις βυθισθηκε αμεσως.

Ομαδα επιστημονων απο τη Σιγκαπουρη απομονωσε ενα χημικο συστατικο απο παραδοσιακα βοτανα, το οποιο αναστελλει την αναπτυξη ενος ενζυμου του ιου ΗΙΩ, που θεωρειται αναγκαιο για την αναπτυξη του ιου του ΑΙΔΣ. Παντως οπως ανακοινωσε σημερα ο επικεφαλης της ομαδας, οι ερευνες βρισκονται σε πολυ αρχικα σταδια και ενδεχεται συντομα το συστατικο να αρχισει να δοκιμαζεται στα ζωα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συσσωμος ο αθλητικος κοσμος μετεχει μαζι με ολοκληρη την χωρα στο βαρυ πενθος για τον χαμο του Ανδρεα Παπανδρεου. Κορυφαιοι παραγοντες του αθλητισμου απηυθυναν με δηλωσεις τους τον υστατο χαιρετισμο σε μια απο τις μεγαλυτερες πολιτικες προσωπικοτητες της πατριδας μας που δεν βρισκεται πια μαζι μας. Ειναι χαρακτηριστικο οτι η διοικηση του Ολυμπιακου, του οποιου ενθερμος φιλαθλος ηταν ο Ανδρεας Παπανδρεου, αποφασισε οτι στο πρωτο παιχνιδι της ομαδας για τη νεα περιοδο, οι παικτες θα φορανε μαυρο περιβραχιωνιο, τιμωντας τον μεγαλο ηγετη που χαθηκε.

Διεξαγονται αυριο οι δυο ημιτελικοι για το Ευρωπαικο Πρωταθλημα ποδοσφαιρου. Στο Γουεμπλει η Αγγλια αντιμετωπιζει τη Γερμανια ενω η Γαλλια στο Ολντ Τραφορντ του Μαντσεστερ, την Τσεχια. Στη μαχη του Λονδινου οι Γερμανοι θα στερηθουν τις υπηρεσιες του Γιουργκεν Κλινσμαν και του Φρεντι Μπομπιτς που ειναι τραυματιες. Προβληματα ομως αντιμετωπιζει και η Τσεχια αφου δεν θα αγωνιστουν τεσσερις βασικοι παικτες της που ειναι τιμωρημενοι λογω καρτων.

Την πρωτη παρουσια του στους δημοσιογραφους εκανε χθες το βραδυ ο Γαλλος προπονητης του ΠΑΟΚ Μισελ Γκομεζ. Στην συντομη παρουσια του ο νεος τεχνικος του ``Δικεφαλου`` αναφερθηκε στους στοχους της ομαδας του και οπως ειπε βασικη του φιλοδοξια ειναι να βγαλει τον ΠΑΟΚ στην Ευρωλιγκα, ενω διευκρινισε πως εφυγε απο την Ορτεζ γιατι ολοκληρωσε τον "κυκλο" του στη Γαλλικη ομαδα και ηθελε να δοκιμασει καπου αλλου τις ικανοτητες του. Ο κ. Γκομεζ, αναφερθηκε στο εμψυχο υλικο της ομαδας του μιλωντας με κολακευτικα λογια, ενω ειπε πως οι Αμερικανοι που θα αποκτηθουν θα συμπληρωνουν αυτο το πολυ καλο και αξιολογο υλικο.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αιθριος καιρος επικρατει σημερα σε ολη τη χωρα και μονο στα βορειοδυτικα υπαρχουν λιγες νεφωσεις. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις εως μετριοι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 35 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 38 και στα νησια του Αιγαιου τους 36 βαθμους Κελσιου. Για αυριο, σε ολη τη χωρα προβλεπεται αιθριος καιρος και μονο στα βορειοδυτικα κατα περιοδους θα υπαρχουν τοπικες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις και στα πελαγη βορειοδυτικοι μεχρι μετριοι. Η θερμοκρασια θα κυμανθει σε υψηλα επιπεδα.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Tuesday, 25 June 1996 - 19:06:20