Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jul. 05)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Οι τιτλοι των κυριοτερων ειδησεων της εσωτερικης και εξωτερικης επικαιροτητας:
  • Την ηγεσια του Αρειου Παγου επελεξε το μεσημερι ομοφωνα το Υπουργικο Συμβουλιο.
  • Προεδρος ειναι ο Στεφανος Ματθιας και Εισαγγελεας ο Παναγιωτης Δημοπουλος.
  • Συνεδριαζει απο το μεσημερι η νεα Κεντρικη Επιτροπη του ΠΑΣΟΚ για την εκλογη Εκτελεστικου Γραφειου και Γραμματεα.
  • Οι υψηλες θερμοκρασιες ειναι και σημερα το κυριο χαρακτηριστικο του καιρου , που θα συνεχιστουν ως τη Δευτερα.
  • Ζωη σε τρεις ακομα ανθρωπους προσφεραν οι συγγενεις 49χρονου εργατη απο την Αρτα που εχασε τη ζωη του σε τροχαιο δυστυχημα.
  • Ολοκληρωθηκαν το πρωι χωρις προβληματα οι γενικες εξετασεις στα Ειδικα Μαθηματα.
  • Ο Προεδρος της Δημοκρατιας επιθεωρησε το πρωι το Στολο με την ευκαιρια του εορτασμου της Ναυτικης Εβδομαδας.
  • Ενας νεκρος και ενας τραυματιας ειναι ο απολογισμος ενοπλης συμπλοκης σε παραλιακο κεντρο στην Αθηνα.
  • Συναντωνται το Σαββατοκυριακο στη Σοφια οι υπουργοι Εξωτερικων των Βαλκανικων χωρων.
  • Εντος των επομενων ημερων θα ανακοινωσει ο Μπορις Γελτσιν τη συνθεση της νεας κυβερνησης.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με ομιλια του Προεδρου του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργου Κωστα Σημιτη αρχισε το μεσημερι σε κεντρικο ξενοδοχειο της Αθηνας η συνεδριαση της νεοεκλεγεισας Κεντρικης Επιτροπης , η οποια θα εκλεξει το Εκτελεστικο Γραφειο και το Γραμματεα. Ο κ. Σημιτης με την ομιλια του εδωσε το στιγμα της συγκροτησης του νεου ΠΑΣΟΚ μετα τον Ανδρεα Παπανδρεου. Αναφερομενος στο προσφατο συνεδριο ειπε οτι πρεπει να ειμαστε υπερηφανοι για τις διαδικασιες μας και τις αποφασεις μας. Το συνεδριο, ειπε , ηταν νικη της ενοτητας που κατακτηθηκε με τις καθαρες λειτουργιες και αποφασεις. Προσθεσε οτι στο συνεδριο δεν υπηρξαν νικητες και ηττημενοι και τονισε οτι ο λαος περιμενει πολλα απο το ΠΑΣΟΚ στους επομενους 15 μηνες κυβερνητικου εργου.

Ο κ. Σημιτης επεσημανε οτι απο σημερα το κομμα πρεπει να συνελθει σε μια νεα συνθεση συλλογικης ζωης. Η νεα συλλογικοτητα, ειπε ειναι η προταση προς την κοινωνια και η οργανωση πρεπει να ανοιξει στους πολιτες και να συνδεθει με ολες τις ζωντανες δυναμεις της κοινωνιας που εχουν χαρακτηριστικο τα σοσιαλιστικα ιδεωδη. Το Εκτελεστικο Γραφειο , προσθεσε αποτελει ενιαιο κεντρο διαμορφωσης και προσδιορισμου του Κινηματος , ενω δεν θα υπαρχουν παραλληλα και μη εμφανη κεντρα αποφασεων. Το ΕΓ θα συνελθει σε μια πρωτη συνεδριαση την επομενη Τεταρτη. Τονισε επισης οτι ειναι ευθυνη ολων να ξεπεραστουν οι εμπεδωμενες νοοτροπιες και συμπεριφορες και με μια συνθεση αποψεων και χωρων μεσα στο ΠΑΣΟΚ να διασφαλιστει η ενοτητα.

Ο Προεδρος του ΠΑΣΟΚ ασκησε κριτικη στη Νεα Δημοκρατια η οποια οπως ειπε δεν ειναι σε θεση να αρθρωσει νεες ιδεες και πολιτικες . Η ηγεσια της , τονισε , καταφευγει σε προσωπικες επιθεσεις και μερικες φορες αυτογελοιοποιειται κατα τροπο αναρμοστο για το κομμα της αξιωματικης αντιπολιτευσης. Ο κ. Σημιτης στην κεκλεισμενων των θυρων παρεμβαση που εκανε προτεινε να επανεκλεγει στη θεση του Γραμματεα ο Κωστας Σκανδαλιδης . Η προταση αυτη εγινε δεκτη με χειροκροτηματα , ενω δεν υπηρξε αλλη προταση.

Την ηγεσια του Αρειου Παγου επελεξε το μεσημερι ομοφωνα το Υπουργικο Συμβουλιο. Προεδρος του Ανωτατου Δικαστηριου οριστηκε ο αντιπροεδρος Στεφανος Ματθιας 61 ετων, πεμπτος στην επετηριδα. Στη θεση αυτη θα παραμεινει για 6 χρονια , αφου συνταξιοδοτειται το 2. 002. Ο κ. Ματθιας ειναι Προεδρος της Εθνικης Σχολης Δικαστων και προισταμενος Επιθεωρησης των Δικαστηριων. Ως Εισαγγελεας του Αρειου Παγου επελεγη ο Παναγιωτης Δημοπουλος ,62 ετων που ηταν 22ος στην επετηριδα. Εξαλλου, αντιπροεδροι του Ανωτατου Δικαστηριου οριστηκαν οι Αγησιλαος Μπακοπουλος, Δημητριος Βουρβουρακης και Γιωργος Βελλης, ενω του Συμβουλιου Επικρατειας οι Τιτος Κουνδουρος και Κιμων Χαλαζωνιτης. Επελεγησαν επισης ως αντιπροεδροι στο Ελεγκτικο Συμβουλιο οι Δημητρης Μαρουδεας και Γιωργος Γεωργουλιας. Ο υπουργος Δικαιοσυνης Ευαγγελος Βενιζελος δηλωσε οτι στη συνεδριαση του Υπουργικου Συμβουλιου εγινε ιδιαιτερη μνεια στον αρχαιοτερο δικαστικο λειτουργο του Αρειου Παγου Κωνσταντινο Δαφερμο, ο οποιος οπως ειπε συνταξιοδοτειται σε 2 χρονια.

Οι υψηλες θερμοκρασιες ειναι και σημερα το κυριο χαρακτηριστικο του καιρου. Παραλληλα, στην Αθηνα οι τιμες της ατμοσφαιρικης ρυπανσης ηταν το πρωι ιδιαιτερα αυξημενες παρα τα εκτακτα περιοριστικα μετρα που εχουν ληφθει στην κυκλοφορια των αυτοκινητων και τα οποια ληγουν στις 2 το μεσημερι. Σε επιφυλακη παραμενουν τα νοσοκομεια και το ΕΚΑΒ για την αντιμετωπιση τυχον εκτακτων περιστατικων. Χθες το ΕΚΑΒ μονο στην Αθηνα μετεφερε στα νοσοκομεια πανω απο 200 ατομα με καρδιολογικα και αναπνευστικα προβληματα. Στους 37 βαθμους εφτασε το θερμομετρο τις μεσημβρινες ωρες στη Θεσσαλονικη. Για την αντιμετωπιση τυχον αναπνευστικων η αλλων προβληματων υγειας σε ευπαθεις ομαδες του πληθυσμου βρισκονται σε ετοιμοτητα ολες οι υπηρεσιες υγειας της πολης. Συμφωνα παντως με τον προεδρο του ΕΚΑΒ Θεσσαλονικης οι κλησεις προς το Εθνικο Κεντρο Αμεσης Βοηθειας χθες και προχθες δεν ξεπερασαν το συνηθισμενο αριθμο.Η Μετεωρολογικη Υπηρεσια ομως προειδοποιει οτι οι υψηλες θερμοκρασιες θα διατηρηθουν μεχρι τη Δευτερα.

Ζωη σε τρεις ακομη ανθρωπους προσφεραν οι συγγενεις του 49χρονου εργατη απο την Αρτα, Διονυση Τσαουση, που εχασε τη ζωη του σε τροχαιο δυστυχημα. Στο Ιπποκρατειο νοσοκομειο της Θεσσαλονικης ολοκληρωθηκε με επιτυχια τα ξημερωματα η μεταμοσχευση ηπατος με ληπτη τον 47χρονο, Κωστα Παπαδημητριου, απο τη Φλωρινα. Ο Παπαδημητριου επασχε απο σοβαρη ασθενεια του ηπατος και βρισκοταν τα δυο τελευταια χρονια σε λιστα αναμονης για μοσχευμα. Στο ιδιο νοσοκομειο και απο την ομαδα του καθηγητη κ. Αντωνιαδη αρχισαν το πρωι οι μεταμοσχευσεις νεφρων με ληπτες τη δωδεκαχρονη Παναγιωτα Γαλανη απο την Πατρα και τον 44χρονο νεφροπαθη Θωμα Λυτρα απο την Καστορια. Οι δυο ασθενεις πασχουν απο νεφρικη ανεπαρκεια στο τελευταιο σταδιο της νοσου. Τα οργανα του ατυχου Διονυση Τσαουση μεταφερθηκαν στη Θεσσαλονικη απο τα Ιωαννινα, στο νοσοκομειο των οποιων υπεκυψε χθες το μεσημερι μετα το σοβαρο τραυματισμο του απο την ανατροπη της μοτοσυκλετας, που οδηγουσε. Στο Ωνασειο καρδιοχειρουργικο κεντρο της Αθηνας, εξαλλου, μεταφερθηκε η καρδια του, που προκειται επισης να μεταμοσχευθει ενω σε αλλα νοσοκομεια της Αθηνας, προκειται να γινουν οι μεταμοσχευσεις αλλων οργανων.

Ολοκληρωθηκαν σημερα χωρις προβληματα οι γενικες εξετασεις στα Ειδικα Μαθηματα. Οι υποψηφιοι διαγωνιστηκαν στην Υπαγορευση Μουσικου Κειμενου. Οι αναλυτικες βαθμολογιες θα γινουν γνωστες μετα τις 20 του μηνος , ενω τα τελικα αποτελεσματα θα ανακοινωθουν απο το υπουργειο Παιδειας στο τελος Αυγουστου. Οι βαθμολογητες εκτιμουν οτι οι βασεις θα κυμανθουν στα ιδια με τα περσινα επιπεδα.

Η Αγκυρα αποδεχθηκε την προταση του Γενικου Γραμματεα του ΝΑΤΟ για τη διακοπη αεροπορικων και θαλασσιων στρατιωτικων ασκησεων στο Αιγαιο , τον Ιουλιο και τον Αυγουστο, γεγονος που χαρακτηριζεται ως πρωτο βημα για την αποκλιμακωση της εντασης στις ελληνοτουρκικες σχεσεις. Οπως δηλωσε η υπουργος Εξωτερικων της Τουρκιας Τανσου Τσιλερ τετοιου ειδους μετρα δημιουργουν καταλληλη ατμοσφαιρα για την επιλυση των προβληματων με την Ελλαδα. Συμφωνα με τον Κυβερνητικο Εκπροσωπο η Αθηνα ειναι προθυμη να υπογραψει ενα κειμενο στο οποιο θα υπαρχουν τα σημεια που περιλαμβανονται στο Μνημονιο της Βουλιαγμενης, Παπουλια-Γιλμαζ του 1988.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για πρωτη φορα απο τον πολεμο στην πρωην Γιουγκοσλαβια συναντωνται το Σαββατοκυριακο στη Σοφια οι υπουργοι Εξωτερικων των βαλκανικων χωρων για να εξετασουν την ασφαλεια και τη συνεργασια στα Βαλκανια και να υπογραψουν μια κοινη διακηρυξη. Στη συνοδο θα μετασχουν και εκπροσωποι της πενταεθνους Ομαδας Επαφης για το βοσνιακο. Τη χωρα μας θα εκπροσωπησει ο υπουργος Εξωτερικων Θεοδωρος Παγκαλος. Τα Σκοπια , οπως επισης η Τουρκια και η Βοσνια, θα εκπροσωπηθουν απο υφυπουργο και απεδωσαν την κινηση τους αυτη στην αρνηση της Αθηνας να αποδεχθει την ονομασια "Δημοκρατια της Μακεδονιας". Το προβλημα προκειται να εξεταστει σημερα σε ειδικη συναντηση εμπειρογνωμονων, καθως η Ελλαδα εμμενει στην αποψη της συμμετοχης των Σκοπιων με την αναγνωρισμενη απο τον ΟΗΕ ονομασια "ΦΥΡΟΜ".

Κουρδοι ανταρτες ανοιξαν πυρ με ρουκετοβολα εναντιον στρατιωτικου οχηματος στο οποιο επεβαιναν δυο Τουρκοι δημοσιογραφοι, στην περιοχη του Τουντσελι, οπως μετεδωσε το πρακτορειο ειδησεων Ανατολη. Απο την επιθεση δεν υπηρξαν θυματα. Αμεσως μετα το επεισοδιο, μοναδες των ειδικων δυναμεων του στρατου καταδιωξαν τους Κουρδους και συμφωνα με το πρακτορειο, σκοτωσαν δυο ανταρτες.

Δυο ατομα σκοτωθηκαν και τουλαχιστον δυο τραυματισθηκαν σοβαρα απο εκρηξη βομβας στο κεντρο της πρωτευουσας της Κολομβιας, Μπογκοτα, οπως εγινε γνωστο απο αστυνομικες πηγες. Στο μεταξυ, η κολομβιανη αστυνομια συνελαβε ενα ηγετικο στελεχος της εκτος νομου ακροαριστερης οργανωσης ``Εθνικος Απελευθερωτικος Στρατος`` για τον οποιο η αστυνομια πιστευει οτι ηταν ο δραστης των τελευταιων βομβιστικων επιθεσεων στη Μπογκοτα.

Ο επανεκλεγεις προεδρος της Ρωσιας, Μπορις Γελτσιν θα ανακοινωσει εντος των επομενων ημερων τη συνθεση της νεας κυβερνησης δηλωσε ο πρωθυπουργος Βικτωρ Τσερνομυρντιν, συμφωνα με το πρακτορειο Ιντερφαξ. Τοσο ο Γελτσιν οσο και ο Τσερνομυρντιν εχουν υπαινιχθει οτι θα αποδεχθουν τη συμμετοχη ορισμενων προσωπικοτητων της αντιπολιτευσης στη νεα κυβερνηση.

Τριμελης αντιπροσωπεια του αλβανικου κοινοβουλιου επισκεπτεται τη Στοκχολμη της Σουηδιας για να συμμετασχει στην ετησια Συνοδο του Κοινοβουλιου του ΟΑΣΕ. Στην αντιπροσωπεια συμμετεχει και ο προεδρος της Ενωσης Ανθρωπινων Δικαιωματων, Βασιλης Μελιος.

Το Ιρακ διαθετει πολυ περισσοτερους πυραυλους και οπλα βιολογικου και χημικου πολεμου απο οσα φανταζονται οι εμπειρογνωμονες του ΟΗΕ, γραφει σημερα η βρετανικη εφημεριδα Ιντιπεντεντ, επικαλουμενη ιρακινο φυγαδα, πρωην στρατηγο και υπευθυνο των μυστικων υπηρεσιων της Βαγδατης. Ο στρατηγος υποστηριξε μαλιστα οτι η Βαγδατη βρισκεται πισω απο την τελευταια βομβιστικη επιθεση στην αμερικανικη βαση του Νταχραν στην Σαουδικη Αραβια, που στοιχισε τη ζωη σε 19 αμερικανους στρατιωτες.

Επιδημια χολερας εχει ξεσπασει στη Βορεια Κορεα και τα κρουσματα ανερχονται ηδη σε εκατονταδες, οπως υποστηριζουν οι υπηρεσιες Πληροφοριων της Νοτιας Κορεας. Σε αναφορα της Υπηρεσιας Εθνικης Ασφαλειας στη Σεουλ τονιζεται μαλιστα οτι απο την επιδημια εχουν χασει τη ζωη τους αρκετα ατομα.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος επιθεωρησε απο τη φρεγατα ``ΕΛΛΗ`` το πρωι το Στολο που ειχε παραταχθει ανοιχτα του Ναυσταθμου Σαλαμινας με την ευκαιρια της ληξης του εορτασμου της Ναυτικης Εβδομαδας.

Παγωνουν μεχρι το τελος του χρονου τα τιμολογια των ΔΕΚΟ συμφωνα με δηλωσεις του υπουργου Εθνικης Οικονομιας Γιαννου Παπαντωνιου, ο οποιος προσθεσε οτι θα ακολουθηθει μια συγκρατημενη πολιτικη και το 1997 με στοχο τη μειωση του πληθωρισμου.

Ενας νεκρος και ενας σοβαρα τραυματιας ειναι ο απολογισμος ενοπλης συμπλοκης που εγινε τα ξημερωματα στο παραλιακο κεντρο ``ΠΡΙΝΣ``, στην Αθηνα. Νεκρος ειναι ο Γιωργος Φραγκογιαννης, 37 ετων και σοβαρα τραυματιας ο Θωμας Καλαποθαρακος. Μετα τη συμπλοκη οι τραυματιες μεταφερθηκαν εσπευσμενα στο Ιατρικο Κεντρο Παλαιου Φαληρου οπου παρα τις προσπαθειες των γιατρων ο πρωτος υπεκυψε στα τραυματα του. Οπως ειπαν, οι γιατροι η κατασταση του Καλαποθαρακου ειναι κρισιμη αλλα μαλλον διεφυγε τον κινδυνο. Οι αξιωματικοι της Αστυνομιας που ανελαβαν τη διαλευκανση της υποθεσης εκτιμουν οτι προκειται για ξεκαθαρισμα λογαριασμων.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στις εγκαταστασεις του Παναθηναικου, στην Παιανια, θα γινει αποψε στις οκτω η πρωτη συγκεντρωση των "πρασινων" ενοψει της νεας αγωνιστικης περιοδου. Το παρων αναμενεται να δωσουν οι νεοαποκτηθεντες Νασιοπουλος, Λυμπεροπουλος και Κολα, ενω αντιθετα θα απουσιασει ο Πολωνος Μαρτιν Μιετσελ, η μεταγραφη του οποιου φαινεται οτι "κολλαει" απο την πλευρα της Λεγκια Βαρσοβιας.

Αγωνα δρομου για την επιστροφη του Στελιου Μανωλα στη Νεα Φιλαδελφεια και την ΑΕΚ, εχουν ξεκινησει τοσο ο εκπτωτος προεδρος της ΠΑΕ, Μιχαλης Τροχανας, οσο και ο νεος τεχνικος των ``κιτρινομαυρων`` Πετρος Ραβουσης.

Η υποθεση του Εμιλ Κρεμενλιεφ, αλλα και του νεου ξενου μεταγραφικου στοχου των "ερυθρολευκων" φαινεται οτι αποτελουν το μοναδικο προβλημα για τον τεχνικο του Ολυμπιακου Ντουσαν Μπαγεβιτς. Οσον αφορα τον Κρεμενλιεφ, ο Βουλγαρος παικτης τονισε οτι θελει να μεινει στον Ολυμπιακο μεχρι να τελειωσει το συμβολαιο του, ενω οσον αφορα τον ξενο που θα αποκτησουν οι "ερυθρολευκοι" ο Μπαγεβιτς θεωρει οτι υπαρχει καποιο χρονικο περιθωριο μεχρι την εναρξη της προετοιμασιας και οτι σιγουρα θα βρεθει η καταλληλοτερη λυση.

ΚΑΙΡΟΣ

Αιθριος καιρος επικρατει σε ολη τη χωρα. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις και τοπικα στα δυτικα και νοτια πελαγη μεχρι μετριοι.Η θερμοκρασια φθανει στα δυτικα και βορεια τους 38 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 39 και κατα τοπους 40 και στα νησια του Αιγαιου τους τους 36 βαθμους Κελσιου. Για αυριο προβλεπεται αιθριος καιρος σε ολη τη χωρα. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις εως μετριοι, ενω η θερμοκρασια θα κυμανθει σε υψηλα επιπεδα.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Friday, 5 July 1996 - 15:02:27