Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jul. 15)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Σε επιφυλακη οι κτηνιατρικες υπηρεσιες στον Εβρο μετα και τα νεα κρουσματα αφθωδους πυρετου στο Δελτα.
  • Στην Αθηνα βρισκονται ηδη εμπειρογνωμονες της Ευρωπαικης Επιτροπης, οι οποιοι θα μεταβουν στον Εβρο.
  • Για τραγωδια που απειλει με εξαλειψη της κτηνοτροφιας στο Δελτα του Εβρου, εκανε λογο ο υφυπουργος Γεωργιας, Αποστολος Φωτιαδης.
  • Συνεδριαζει στις Βρυξελλες το Συμβουλιο Γενικων Υποθεσεων της Ευρωπαικης Ενωσης οπου αναμενεται να συζητηθει η υλοποιηση του προγραμματος ΜΕΔΑ.
  • Η Ελλαδα δεν ειναι διατεθειμενη να αρει το βετο αν και αναμενεται να ασκηθουν εντονες πιεσεις προς την κατευθυνση αυτη.
  • Υπο ελεγχο η μεγαλη πυρκαγια στη Μανδρα Αττικης. Παραμενουν στην περιοχη ισχυρες δυναμεις πυροσβεσης.
  • Στον εισαγγελεα, οι οδηγοι των τριων φορτηγων και οι 62 Ιρακινοι λαθρομεταναστες. Απελαυνονται 20 Πακιστανοι και 12 Κουρδοι.
  • Ανοιχτο το θεμα της διεκδικησης εκ νεου, ηγετικου ρολου στο ΠΑΣΟΚ, απο τον Γερασιμο Αρσενη.
  • Εναντιον των προωρων εκλογων τασσεται ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας Γιαννος Παπαντωνιου.
  • Στην Αθηνα φθανει αυριο η αντιπροσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Μαντλιν Ολμπραιτ. Την Τεταρτη θα συναντηθει με τον Πρωθυπουργο.
  • Εικοσιδυο χρονια συμπληρωνονται σημερα απο το πραξικοπημα στην Κυπρο που ανοιξε την πορτα στον Αττιλα.
  • Την Τριτη θα συναντηθει τελικα με τον αμερικανο αντιπροεδρο Αλ Γκορ ο Προεδρος της Ρωσιας, Μπορις Γιελτσιν.
  • Σε επιφυλακη οι αρχες της πολης Σακαι στην Ιαπωνια, καθως 3. 000 μαθητες εχουν προσβληθει απο δηλητηριαση που οφειλεται στα σχολικα γευματα.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε κατασταση επιφυλακης βρισκονται οι αρμοδιες κτηνιατρικες υπηρεσιες στον Εβρο, μετα και τα νεα κρουσματα αφθωδους πυρετου, που εντοπιστηκαν στο Δελτα της περιοχης, οπου εκτρεφονται 8. 000 βοοειδη και αιγοπροβατα. Ηδη, θανατωθηκαν 30 βοοειδη ενω η περιοχη μπηκε σε καραντινα. Στην Αθηνα βρισκονται εμπειρογνωμονες της ευρωπαικης επιτροπης που πηραν μερος σε ενημερωτικη συσκεψη στο υπουργειο Γεωργιας. Το κλιμακιο των εμπειρογνωμονων αναμενεται να μεταβει στον Εβρο για να διαπιστωθει επι τοπου η κρισιμοτητα της καταστασης.

Ο υφυπουργος Γεωργιας, Αποστολος Φωτιαδης που επισκεφθηκε την περιοχη μιλησε για τραγωδια που απειλει με εξαλειψη της κτηνοτροφιας στο Δελτα του Εβρου. Ειπε επισης οτι προκειται για πρωτογενη εστια και ειναι απολυτα βεβαιο οτι προηλθε απο την Τουρκια. Παραλληλα, ο νομαρχης Εβρου, Γιωργος Ντολιος, προτεινε να χαρακτηριστει ολοκληρος ο νομος Εβρου, ως εμβολιαστικη ζωνη. Γυρω απο το Δελτα καθοριστηκε ζωνη επιτηρησης στην οποια απαγορευεται η μετακινηση ζωων και η διακινηση ζωοτροφων ενω συνεργεια κτηνιατρων πραγματοποιουν συστηματικους ελεγχους στις κτηνοτροφικες μοναδες. Παραλληλα, συνεργεια της διευθυνσης κτηνιατρικης συνεχιζουν την επιδημιολογικη ερευνα σε ολοκληρο τον Εβρο για την περιπτωση που εκδηλωθουν και νεα κρουσματα αφθωδους πυρετου.

Συνεδριαζει στις Βρυξελλες το Συμβουλιο Γενικων Υποθεσεων της Ευρωπαικης Ενωσης οπου αναμενεται να συζητηθει η υλοποιηση του προγραμματος ΜΕΔΑ, αλλα και το θεμα του συμβουλιου συνδεσης Τουρκιας-Κοινοτητας. Η κυβερνηση δεν ειναι διατεθειμενη να προβει σε καμια υποχωρηση για το προγραμμα ΜΕΔΑ, που μεταξυ αλλων προβλεπει τη χρηματοδοτηση της Τουρκιας, αν και ο υπουργος Εξωτερικων Θεοδωρος Παγκαλος αναμενεται να αντιμετωπισει εντονες πιεσεις απο τους εταιρους για την αρση του βετο. Η Ελλαδα θετει ως προυποθεση για αλλαγη στη σταση της κοινη δηλωση των "15", για σεβασμο των ανθρωπινων δικαιωματων, του Διεθνους Δικαιου και των εξωτερικων συνορων της κοινοτητας απο την Τουρκια. Ζητει επισης την αναληψη πρωτοβουλιας απο την Ευρωπαικη Ενωση για τα ελληνοτουρκικα και τη θετικη ανταποκριση απο την Αγκυρα, ενδεχομενως με τη μορφη καποιας δηλωσης.

Υπο ελεγχο τεθηκε η μεγαλη πυρκαγια στη Μανδρα Αττικης η οποια μεχρι στιγμης εχει καψει εκατονταδες στρεμματα πευκοδασους και απειλησε κατοικημενες περιοχες. Στην περιοχη παραμενουν σε επιφυλακη ισχυρες επιγειες δυναμεις κατασβεσης ενω αεροσκαφη πετουν πανω απο την περιοχη, προκειμενου να εντοπισουν εγκαιρα τυχον μικροεστιες και να τις υποδειξουν στις επιγειες δυναμεις. Σημειωνεται οτι ο υπουργος Γεωργιας, Στεφανος Τζουμακας, εκανε λογο για οργανωμενο σχεδιο εμπρηστων που ξεφευγει απο τα συνηθισμενα. Για σημερα στο χαρτη που εκδιδει καθημερινα η Γενικη Γραμματεια Δασων, στις ζωνες υψηλου κινδυνου περιλαμβανεται η Αττικη, η Ευβοια, η Μαγνησια, η Θεσπρωτια, ολα τα νησια του Αιγαιου, η Κρητη, και σχεδον ολη η Πελοπονησο.

Στον εισαγγελεα οδηγουνται σημερα οι οδηγοι των τριων φορτηγων καθως και οι 62 ιρακινοι λαθρομεταναστες που συνεληφθησαν χθες στα Κατω Πατησια, στην Αθηνα. Σημερα εξαλλου, αναμενεται να απελαθουν και οι 20 Πακιστανοι, που συνεληφθησαν στη Μυκονο, καθως οι δουλεμποροι που τους μετεφεραν εκει, στην προσπαθεια τους να διαφυγουν, τους πεταξαν στη θαλασσα, με αποτελεσμα να πνιγουν δυο απο αυτους. Στην Κω τελος, στρατιωτικη περιπολος συνελαβε 12 Κουρδους λαθρομεταναστες, οι οποιοι αναμενεται να απελαθουν.

Ανοικτο αφηνει το ενδεχομενο να διεκδικησει εκ νεου ηγετικο ρολο στο ΠΑΣΟΚ ο Γερασιμος Αρσενης, ενω χαρακτηριζει αποκλεισμο το γεγονος οτι δεν περιεληφθη στην Πολιτικη Γραμματεια του Κινηματος. Τονιζει οτι το ζητημα της διαδοχης στο κυβερνων κομμα εχει μεν λυθει οργανωτικα αλλα ο υπετατος κριτης παραμενει η κοινωνια και προσθετει ``πολιτικοι με κερδισμενη μαχη στο παρελθον μπορει να ειναι οι χαμενοι του αυριο, και οι χαμενοι του χθες οι κερδισμενοι του αυριο``. Παραλληλα προειδοποιει οτι η νοοτροπια του αποκλεισμου ``θα υπονομευε την ενοτητα του ΠΑΣΟΚ``, παραδεχεται οτι επι του παροντος ``η ατμοσφαιρα ειναι θολη`` και καλει τον Κωστα Σημιτη να μην πεσει σε μια τετοια παγιδα. Ο Γερασιμος Αρσενης τασσεται κατα των προωρων εκλογων , επισημαινει ασκωντας κριτικη σε οικονομικους χειρισμους οτι ``πρεπει να αποβαλουμε τον νεοσυντηρητισμο που εχει περασει και στο δικο μας πετσι``, ενω τονιζει ταυτοχρονα οτι το ΠΑΣΟΚ ``εχει αποξενωθει απο τα λαικα στρωματα που το εφεραν στην εξουσια``.

Εναντιον της προκηρυξης προωρων εκλογων τασσεται και το οικονομικο επιτελειο της κυβερνησης. Με συνεντευξη του στα ΝΕΑ ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας Γιαννος Παπαντωνιου, εμφανιζεται κατηγορηματικος για τον χρονο διενεργειας των εκλογων καθως τονιζει οτι ``η τετρατετια θα εξαντληθει διοτι η αγορα και η κοινη γνωμη δεν θελουν εκλογες``. Παραλληλα ο υπουργος αναφερεται στην οικονομικη πολιτικη που θα εφαρμοσει η κυβερνηση το 1997 και η οποια οπως σημειωνει θα περιλαμβανει πραγματικες αυξησεις σε μισθους και συνταξεις που θα ειναι μεγαλυτερες απο τον πληθωρισμο, συγκρατημενες αυξησεις στα τιμολογια των Δημοσιων Επιχειρησεων, ενταση των ελεγχων για τη φοροδιαφυγη, δραστικες περικοπες στις δαπανες και ιδιωτικοποιησεις.

Φθανει αυριο βραδυ στην Αθηνα η μονιμη αντιπροσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Μαντλιν Ολμπραιτ, συνοδευομενη απο τον ειδικο απεσταλμενο του Αμερικανου προεδρου στο Κυπριακο, Ριτσαρντ Μπιτι. Την Τεταρτη η κ. Ολμπραιτ θα συναντηθει με τον Πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη και τον υπουργο Εξωτερικων, Θεοδωρο Παγκαλο. Η περιοδεια των Αμερικανων αξιωματουχων, θα συνεχιστει με επισκεψη στη Λευκωσια και θα καταληξει στην Αγκυρα. Το επικεντρο των συνομιλιων θα ειναι οι ελληνοτουρκικες σχεσεις και το Κυπριακο.

Εικοσιδυο χρονια συμπληρωνονται σημερα απο το προδοτικο πραξικοπημα στην Κυπρο, που ανοιξε την πορτα στην εισβολη του Αττιλα. Το πρωι τελεστηκε επισημο μνημοσυνο των πεσοντων στον καθεδρικο ναο και στη συνεχεια πραγματοποιηθηκε ειδικη συνεδριαση της Βουλης των αντιπροσωπων οπου καταδικαστηκε το πραξικοπημα και η εισβολη.

Ορκιστηκαν το μεσημερι ενωπιον του Προεδρου της Δημοκρατιας του Αρχιεπισκοπου Σεραφειμ και του υπουργου Παιδειας, οι μητροπολιτες Λαρισης Ιγνατιος και Ζακυνθου Χρυσοστομος. Ο υπουργος Παιδειας Γιωργος Παπανδρεου, αμεσως μετα την ορκομωσια απαντωντας σε ερωτησεις επεσημανε οτι το υπουργειο εχει τηρησει ολα αυτα τα χρονια σταση ουδετεροτητας στη διενεξη που εχει προκυψει στους κολπους της Εκκλησιας, με αφορμη την παραμονη των Μητροπολιτων Νικοδημου στο Επισκοπιο της Αττικης και Θεολογου στη Λαρισα. Εξεφρασε μαλιστα την ελπιδα οτι θα επελθει ηρεμια στο Εκκλησιαστικο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυριο θα συναντηθει τελικα, ο ρωσος προεδρος Μπορις Γελτσιν με τον αμερικανο αντιπροεδρο Αλ Γκορ αυριο Τριτη, στην εξοχικη κατοικια του στην Μπαρβικα, στα περιχωρα της Μοσχας, ανακοινωσε εκπροσωπος του Κρεμλινου. Νωριτερα το γραφειο τυπου του προεδρου ειχε ανακοινωσει οτι ο Γελτσιν ματαιωσε την προγραμματισμενη για σημερα συναντηση του με τον Αλ Γκορ και αναχωρησε για διακοπες διαρκειας δυο εβδομαδων. Παντως ο ρωσος προεδρος θα περασει τις διακοπες του σε θεραπευτηριο εξω απο τη Μοσχα για να "αποκαταστησει την υγεια του", οπως ανακοινωσε σημερα εκπροσωπος του.

Περισσοτεροι απο τετρακοσιοι αμαχοι και εικοσιπεντε ανταρτες εχουν χασει τη ζωη τους απο τους συνεχιζομενους βομβαρδισμους της ρωσικης αεροποριας και του πυροβολικου εναντιον τσετσενικων οικισμων, συμφωνα με εκπροσωπο των αυτονομιστων. Συμφωνα με τους ανταρτες, συνεχιζονται και σημερα σκληρες μαχες σε διαφορες περιοχες της Τσετσενιας.

Σε κατασταση επιφυλακης βρισκονται οι υγειονομικες αρχες στην πολη Σακαι της δυτικης Ιαπωνιας καθως καταβαλουν επιπονες προσπαθειες για να σταματησουν τη διαδοση της μολυνσης που προκαλει μαζικες δηλητηριασεις μαθητων. Ηδη 3. 000 μαθητες εχουν προσβληθει απο δηλητηριαση την οποια προκαλει ενα κολοβακτηριδιο. Ελεγχοι απεδειξαν οτι η λοιμωξη οφειλεται στα σχολικα γευματα, στα οποια περιλαμβανεται αψητο χελι με σαλτσα και σουπα. Η περιοδος επωασης του βακτηριδιου ειναι πεντε με οκτω ημερες.

Τριαντα εννεα ινδουιστες προσκυνητες σκοτωθηκαν και δεκαδες αλλοι τραυματισθηκαν, οταν πληθη συνερρευσαν σε ναο του κρατιδιου Μαντι Πραντες, για τους εορτασμους της νεας σεληνης με συνεπεια να ποδοπατηθουν. Οπως ανακοινωσαν τοπικοι αξιωματουχοι και υπαλληλοι των νοσοκομειων, ο αριθμος των θυματων υπαρχει πιθανοτητα να αυξηθει. Σε ενα αλλο επεισοδιο 12 ατομα πνιγηκαν στο Γαγγη και πολλα τραυματισθηκαν στην προσπαθεια τους να πεσουν ολοι μαζι στα νερα του ποταμου στη βορεια Ινδια.

Τεσσερα ατομα, μεταξυ των οποιων δυο γυναικες, σκοτωθηκαν και δυο αστυνομικοι τραυματιστηκαν χθες το βραδυ στην Κωνσταντινουπολη στη διαρκεια επιθεσης εναντιον αστυνομικου τμηματος και της ενοπλης συμπλοκης που ακολουθησε, ανακοινωθηκε απο πηγη της αστυνομιας. Οι τεσσερις ενοπλοι, πιστευεται οτι ανηκαν σε οργανωση της αριστερας.

Η αντιτρομοκρατικη υπηρεσια της βρετανικης αστυνομιας εκανε σημερα μαζικες συλληψεις στο νοτιο Λονδινο υποπτων για τρομοκρατικη δραση, ανακοινωσε εκπροσωπος της αστυνομιας. Σημαντικη ποσοτητα υλικων για την κατασκευη βομβων κατασχεθηκε κατα τη διαρκεια της κοινης αυτης επιχειρησης, η οποια διεξηχθη απο την αντιτρομοκρατικη υπηρεσια της Σκοτλαντ Γιαρντ, τις υπηρεσιες ασφαλειας και τις ειδικες δυναμεις της αστυνομιας του Λονδινου στο πλαισιο του αντιτρομοκρατικου νομου. Η αστυνομικη επιχειρηση διεξηχθη μια ημερα μετα την εκρηξη βομβας στη Βορεια Ιρλανδια που τραυματισε δεκα επτα ατομα.

Ενα ατομο τραυματισθηκε ελαφρα εξ αιτιας της σεισμικης δονησης μεγεθους 4,9 εως 5,2 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ που σημειωθηκε τα ξημερωματα στην περιοχη της Ανω Σαβοιας. Προκειται για την ισχυροτερη σεισμικη δονηση που σημειωνεται στην περιοχη αυτη των γαλλικων Αλπεων τα τελευταια 30 χρονια. Ο σεισμος διηρκεσε μισο λεπτο και συνοδευτηκε απο ισχυρο θορυβο, με συνεπεια να προκαλεσει πανικο στους κατοικους οι οποιοι εντρομοι βγηκαν στους δρομους.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ως Ελληνες ειναι πολυ πιθανο να αγωνιζονται απο το Δεκεμβριο, οι δυο Πολωνοι ποδοσφαιριστες του Παναθηναικου, Βαντσικ και Βαζεχα, αφου κατεθεσαν αιτηση για αποκτηση της ελληνικης υπηκοοτητας. Στο μεταξυ, σημερα η αυριο αναμενεται να ξεκαθαρισει το θεμα της τιμωριας η οχι του Χουαν Χοσε Μπορελι απο τη ΦΙΦΑ, λογω της υπογραφης συμβολαιων, στον Παναθηναικο και στην ισπανικη Οβιεδο.

Αναχωρησε το πρωι για τη Γερμανια και το αθλητικο κεντρο Τεγκερνζε, η ομαδα ποδοσφαιρου του Ολυμπιακου, η οποια θα πραγματοποιησει εκει το βασικο σταδιο της προετοιμασιας της, ενοψει των υποχρεωσεων της σε Ελλαδα και Ευρωπη τη νεα αγωνιστικη σεζον.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος ειναι και σημερα ο καιρος αλλα το απογευμα θα αναπτυχθουν νεφωσεις στα ηπειρωτικα και ειναι πιθανον να βρεξει κυριως στα ορεινα της βορειας χωρας. Οι ανεμοι πνεουν μετριοι εως ισχυροι και προσκαιρα στο Αιγαιο πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια ηπειρωτικα τους 32 βαθμους, στο Ιονιο, τα νησια του ανατολικου Αιγαιου και τα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 35 και στα υπολοιπα νησια του Αιγαιου τους 31 βαθμους Κελσιου. Αυριο ο καιρος θα ειναι και παλι σχεδον αιθριος, αλλα το απογευμα στη κεντρικη και βορεια χωρα, αναμενεται να σημειωθουν βροχες η καταιγιδες. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις εως μετριοι και τοπικα στο Αιγαιο ισχυροι. Η
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Monday, 15 July 1996 - 16:57:07