Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jul. 16)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Ποικιλες αντιδρασεις προκαλεσε στην Αθηνα η χθεσινη αποφαση των υπουργων Εξωτερικων της Ευρωπαικης Ενωσης, σχετικα με το προγραμμα ΜΕΔΑ και τις ελληνοτουρκικες σχεσεις. Η κυβερνηση δια του εκπροσωπου της εξεφρασε την ικανοποιηση της χαρακτηριζοντας την αποφαση θετικη, που πρεπει να αξιολογηθει ως κοινοτικο κεκτημενο. Συμφωνα με τον κ. Ρεππα ειναι η πρωτη φορα που η Ευρωπαικη Ενωση εκφραζει με αυτο τον τροπο την κατανοηση και αλληλεγγυη προς τις ελληνικες θεσεις, γεγονος που αποτελει σημαντικη επιτυχια για τη χωρα μας.

Η Νεα Δημοκρατια εμφανισθηκε επιφυλακτικη, αναμενοντας ουσιαστικα και την απαντηση της Αγκυρας για να παρει επισημα θεση. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος σχολιασε οτι η αξιωματικη αντιπολιτευση δεν εχει πολιτικη ουτε και γι'αυτο το θεμα και ειναι κριμα να τηρει αποστασεις απο μια επιτυχια της κυβερνησης για καθαρα αντιπολιτευτικους λογους.

Για ατακτη υποχωρηση της κυβερνησης εκανε λογο ο Αντωνης Σαμαρας, υποστηριζοντας οτι λειτουργει με το συνδρομο του καλου παιδιου και με κριτηριο του τι θελουν οι εταιροι μας απο την Ελλαδα. Για υποκρισια μιλησε το Κομμουνιστικο Κομμα ενω ο Συνασπισμος εκρινε ως θετικη τη λυση που δοθηκε.

Με εκνευρισμο υποδεχθηκε την αποφαση των 15 η Αγκυρα και ειναι χαρακτηριστικη η δηλωση του εκπροσωπου του τουρκικου υπουργειου Εξωτερικων, που καλεσε την Ευρωπαικη Ενωση να ασκησει πιεσεις στην Αθηνα για ανευ ορων αρση του βετο. Αυριο η υπουργος Εξωτερικων της Τουρκιας, Τανσου Τσιλερ, μεταβαινει στο Δουβλινο, οπου η ιρλανδικη προεδρια θα την ενημερωσει για την αποφαση του Συμβουλιου Υπουργων Εξωτερικων και θα της ζητησει να δηλωσει αν αποδεχεται η οχι τους ορους που περιλαμβανονται. Απο το Στρασβουργο ο προεδρος του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου Κλαους Χενς δηλωσε πως τα χρηματα που προβλεπονται απο το προγραμμα ΜΕΔΑ θα φθασουν στον προορισμο τους μονο εφοσον οι χωρες-αποδεκτες σεβονται το Διεθνες Δικαιο.

Τα ελληνοτουρκικα και το Κυπριακο ειναι στο επικεντρο των συνομιλιων που αρχισε με την ελληνικη πολιτικη ηγεσια, η Αμερικανιδα πρεσβειρα στα Ηνωμενα Εθνη Μαντλιν Ολμπραιτ, που εφθασε στην Αθηνα και ηδη συναντηθηκε με τον υπουργο Εθνικης Αμυνας, Γερασιμο Αρσενη και τον προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδη Εβερτ. Αυριο η κυρια Ολμπραιτ θα εχει διαδοχικες συναντησεις με τον πρωθυπουργο και τον υπουργο Εξωτερικων. Η κυρια Ολμπραιτ, που συνοδευεται απο τον ειδικο απεσταλμενο του Μπιλ Κλιντον για το Κυπριακο, Ριτσαρντ Μπιτι, θα επισκεφθει στη συνεχεια τη Λευκωσια και την Αγκυρα.

Τον προσεχη Νοεμβριο, με την καταθεση του νεου προυπολογισμου, θα ανακοινωθει και η εισοδηματικη πολιτικη, η οποια θα κινειται στο πλαισιο του προγραμματος συγκλισης. Αυτο δηλωσε ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας, μετα τη συναντηση που ειχε με τον πρωθυπουργο, με τον οποιο ειχε συζητηση εφολης της υλης για την πορεια και τις προοπτικες της οικονομιας.

Ο κ. Παπαντωνιου επανελαβε οτι παγια αρχη της κυβερνησης ειναι η εφαρμογη εισοδηματικης πολιτικης που εγγυαται αυξησεις λιγο πανω απο τον πληθωρισμο. Ελπιζουμε μισθωτοι και συνταξιουχοι να μην παθουν τιποτα απο την πολυ ευτυχια, σχολιασε ειρωνικα η Πολιτικη Ανοιξη.

Ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας ξεκαθαρισε επισης οτι δεν υπαρχει κανενα προβλημα με τον κυβερνητικο εκπροσωπο, που απεδωσε σε προσωπικες αποψεις του κ. Παπαντωνιου τις εκτιμησεις του για την εισοδηματικη πολιτικη. Με τον πρωθυπουργο συναντηθηκε επισης και ο υφυπουργος Εθνικης Οικονομιας, Χρηστος Παχτας, με τον οποιο συζητησε θεματα που αφορουν την απορροφηση των κοινοτικων κονδυλιων.

Επιθεση κατα της κυβερνησης εξαπελυσε ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, κατηγορωντας την οτι εχει εγκαταλειψει στη μοιρα του τον ελληνικο λαο, ο οποιος υποφερει, ενω δεν κανει εργα και δεν δινει λυσεις στα προβληματα που απασχολουν τον τοπο. Ο κ. Εβερτ επανελαβε την αισιοδοξια του οτι η Νεα Δημοκρατια θα κερδισει τις προσεχεις εκλογες και προσθεσε οτι σε περιπου ενα μηνα θα ανακοινωσει σε συγκεκριμενα ατομα ποιες θεσεις θα αναλαβουν στον κρατικο μηχανισμο. Στη διαρκεια συσκεψης με τους συμβουλους του, τεχνοκρατες και επικεφαλης γραμματειων ο κ. Εβερτ αναφερθηκε στις προτεραιοτητες του προγραμματος του κομματος του, σημειωνοντας οτι ο ελληνικος λαος εχει εναποθεσει τις τυχες του στη Νεα Δημοκρατια.

Υπο το βλεμμα των εκπροσωπων της Κοινοτητας, που επισκεφθηκαν τις πληγεισες απο τον αφθωδη πυρετο περιοχες του Εβρου, θανατωθηκαν σημερα τα πρωτα 1. 300 αιγοπροβατα, απο τα συνολικα 7. 000 που προκειται να σφαγιασθουν. Την ιδια ωρα διασταση αποψεων μεταξυ κτηνοτροφων και υφυπουργου γεωργιας, προεκυψε αναφορικα με το υψος της αποζημιωσης για τη σφαγη των ζωων. Οι κτηνοτροφοι αρνουνται να δωσουν τα ζωα τους για σφαγη, αν προηγουμενως δεν αποζημιωθουν πληρως. Στο μεταξυ διακοσιες νεες υποπτες περιπτωσεις αφθωδους πυρετου εντοπισθηκαν σε δυο κοπαδια βοοειδων, ελευθερης βοσκης, στη περιοχη του Δελτα. Και τα ζωα αυτα θανατωνονται με αποφαση της Διευθυνσης Κτηνιατρικης Εβρου.

Σε εξελιξη βρισκεται η πυρκαγια που ξεσπασε το μεσημερι στην κοινοτητα Αμυγδαλες της Καρυστου. Στη μαχη της κατασβεσης, μετεχουν 26 δασοκομμαντος και τρια πυροσβεστικα οχηματα, ενω τα αεροσκαφη δεν μπορουν να επεμβουν λογω των ισχυρων ανεμων. Η φωτια καιει θαμνωδη εκταση κοντα στον οικισμο Καψουρι, ο οποιος δεν απειλειται. Η πυρκαγια στην Αγια Σωτηρα, της Μανδρας, που προηλθε απο αναζωπυρωση εστιας την προχθεσινης πυρκαγιας, σβηστηκε. Η νομαρχια δυτικης Αττικης, ανακοινωσε σειρα μετρων και εκανε μια πρωτη αποτιμηση των ζημιων της μεγαλης φωτιας, συμφωνα με την οποια καηκαν εξη χιλιαδες δασους και μια κατοικια.

Τρεις ωρες διηρκεσε η εξεταση της Ελευθεριας Κοσμα συζυγου του παιδοκτονου της Κηφισιας, Αποστολου Κοσμα στην τριτη τακτικη ανακριτρια κυρια Αικατερινη Παπαθεοδωρου. Η Ελευθερια Κοσμα αρνηθηκε να μιλησει στους δημοσιογραφους, αλλα συμφωνα με πληροφοριες στην πολυωρη καταθεση της εκλαψε πολλες φορες με λυγμους επαναλαμβανοντας οτι τωρα πια εχει χασει και το ενα απο τα τρια παιδια της αλλα και το συζυγο της.

Ασφαλη θεωρει για τις πτησεις της η Λουφτχανσα, τα ελληνικα αεροδρομια αλλα η εικονα που εχει για τις καθυστερησεις στο αεροδρομιο των Αθηνων καθε αλλο, παρα καλη μπορει να χαρακτηριστει. Απαντωντας σημερα στη Θεσσαλονικη σε ερωτηση για το εαν η Λουφτχανσα θεωρει μη ασφαλη για τις πτησεις της τα ελληνικα αεροδρομια, οπως πριν απο ενα χρονο ειχαν υποστηριξει Γερμανοι πιλοτοι, ο νεος περιφερειακος διευθυντης Νοτιοανατολικης Ευρωπης της γερμανικης αεροπορικης εταιριας, κ. Γιοζεφ Μπογκντανσκι, δηλωσε οτι εαν υπηρχαν καποιοι κινδυνοι τοτε η Λουφτχανσα δεν θα πετουσε.

Την Παρασκευη αναμενεται να καταθεσει ο επιτιμος Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Κωνσταντινος Μητσοτακης στους εφετες ειδικους ανακριτες για την υποθεση των ψηφιακων παροχων στον ΟΤΕ, απο τις εταιριες ΙΝΤΡΑΚΟΜ και ΖΗΜΕΝΣ.

Πολιτικοι λογοι και συμφεροντα εμποδιζουν την αναπτυξη των καθαρων μορφων ενεργειας στην Ελλαδα, καταγγελει η ΓΡΕΕΝΠΕΑΨΕ, σε συνεντευξη τυπου. Η Περιβαλλοντικη οργανωση πιστευει πως το σημαντικοτερο εμποδιο για την αναπτυξη ηπιων και φιλικων προς το περιβαλλον ενεργειακων πηγων ειναι η αναχρονιστικη πολιτικη της ΔΕΗ οπως αλλωστε δηλωσε και ο υπευθυνος του ελληνικου γραφειου της ΓΡΕΕΝΠΕΑΨΕ, κ. Στελιος Ψωμας.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Εικοσι πεντε αρχαια θεατρα και Ρωμαικα Ωδεια και 50 καστρα απ' ολη τη χωρα περιλαμβανονται στο νεο, δεκαετους διαρκειας, προγραμμα του Υπουργειου Πολιτισμου που εχει στοχο την αναστηλωση και συντηρηση των μνημειων και την ενταξη τους στην καθημερινη ζωη, ως χωρων πολιτιστικων δραστηριοτητων. Το προγραμμα, που ανακοινωθηκε απο τον υπουργο Πολιτισμου Σταυρο Μπενο, χαρακτηριστηκε απο τον ιδιο, μακροπνοο και φιλοδοξο, με κατευθυνση τη συναντηση του παρελθοντος με το παρον.

Σαραντα μαθητες Μεσης Εκπαιδευσης, απο τη Γαλλια, που αριστευσαν στο μαθημα της αρχαιας ελληνικης γλωσσας, κατα τη σχολικη περιοδο 1995-96, επιβραβευσε το Ιδρυμα Ελληνικου Πολιτισμου. Σε μικρη, σεμνη υποδοχη των μαθητων και των καθηγητων τους, το ιδρυμα απενειμε αναμνηστικα δωρα και συνεχαρη τους Γαλλους μαθητες για την επιλογη και τις επιδοσεις τους. Οι μαθητες προερχονται απο δημοσια και ιδιωτικα Λυκεια της Γαλλιας και διδασκονται την αρχαια ελληνικη ως μαθημα επιλογης. Στην Ελλαδα ερχονται καθε χρονο οι αριστευσαντες για το εκπαιδευτικο ταξιδι στην Αθηνα και την Πελοποννησο, με πρωτοβουλια του γαλλικου μη κερδοσκοπικου Συλλογου Ατηενα και του δραστηριου προεδρου του, καθηγητη κλασσικων σπουδων κ. Αντουαν Ντενεβιλ.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τεταμενη ειναι η κατασταση στη Βοσνια καθως οι σερβικες αρχες επανηλθαν στην αγαπημενη τους τακτικη, απειλωντας οτι σε περιπτωση που οι δυτικες δυναμεις αποπειραθουν να συλλαβουν τον ηγετη των Σερβων της Βοσνιας, Ραντοβαν Καρατζιτς, θα συλλαβουν ομηρους μελη της αστυνομιας του ΟΗΕ. Η κατασταση αυτη εχει ενοχλησει σφοδρα τις Ηνωμενες Πολιτειες οι οποιες ανακοινωσαν οτι δεν ειναι ικανοποιημενες απο το επιπεδο εφαρμογης της ειρηνευτικης συμφωνιας του Ντειτον, οσο δεν παραδιδεται στις αρχες ο Ραντοβαν Καρατζιτς. Ο αμερικανος μεσολαβητης Ριτσαρντ Χολμπρουκ αναμενεται αυριο στο Ζαγκρεμπ για συνομιλιες με τον κροατη προεδρο, Φρανιο Τουτζμαν.

Τεταμενη ομως ειναι η κατασταση και στην Τουρκια, καθως οκτω βουλευτες του κομματος του Ορθου Δρομου της Τανσου Τσιλερ, παραιτηθηκαν σε ενδειξη διαμαρτυριας για τον συνασπισμο του κομματος τους με τους ισλαμιστες του Νετζμετιν Ερμπακαν. Ο κυβερνητικος συνασπισμος των Τσιλερ-Ερμπακαν ελαβε την περασμενη εβδομαδα ψηφο εμπιστοσυνης απο την Βουλη, αποσπωντας 286 ψηφους επι συνολου 550.

Με εμφανη τα σημαδια της αρρωστειας του ο ρωσος προεδρος Μπορις Γιελτσιν δεχθηκε σημερα τον αμερικανο αντιπροεδρο Αλ Γκορ στο σανατοριο του μοσχοβιτικου προαστειου Μπαρβικα. Κατα την διαρκεια της συναντησης που διηρκεσε 45 περιπου λεπτα, συζητηθηκαν διμερη θεματα καθως και η κατασταση στην Τσετσενια. Την ιδια ωρα, ρωσικα ελικοπτερα βομβαρδιζαν χωρια της νοτιοανατολικης Τσετσενιας με αποτελεσμα να σκοτωθουν εξι ατομα και να τραυματισθουν πολλα ακομα.

Βομβιστικη επιθεση σημειωθηκε εναντιον του πρωθυπουργου της Ουκρανιας Παβελ Λαζαρενκο, ο οποιος ομως διεφυγε τον κινδυνο. Η βομβα πυροδοτηθηκε με τηλεχειρισμο και εξερραγη την στιγμη που περνουσε το πρωθυπουργικο αυτοκινητο προκαλωντας μονο υλικες ζημιες. Την ειδηση μετεδωσε το πρακτορειο Ιντερφαξ και μεχρι στιγμης δεν εχει επιβεβαιωθει απο επισημη πηγη.

Σμηνος πουλιων που επεσε πανω στους ελικες ειναι κατα πασα πιθανοτητα η αιτια της συντριβης του βελγικου στρατιωτικου αεροπλανου τυπου Ψ-130, χθες στη νοτια Ολλανδια, στοιχιζοντας τη ζωη 32 ατομων και τον τραυματισμο αλλων εννεα. Την αποψη αυτη διετυπωσε βελγος σμηναγος, ωστοσο δεν εχει επιβεβαιωθει ακομα απο την επιτροπη που συνεστηθη για να ερευνησει τα αιτια της συντριβης.

Την χαλαρωση του αποκλεισμου των παλαιστινιακων εδαφων στη Δυτικη Οχθη και τη Λωριδα της Γαζας, αποφασισε ο πρωθυπουργος του Ισραηλ Μπενζαμιν Νετανιαχου. Η ισραηλινη ηγεσια ειχε επιβαλει τον αποκλεισμο αυτο μετα το κυμα των βομβιστικων επιθεσεων τον περασμενο Φεβρουαριο, ανεβαζοντας ετσι κατακορυφα την ανεργια στα κατεχομενα εδαφη, καθως οι Παλαιστινιοι δεν μπορουσαν πλεον να εργασθουν στο Ισραηλ.

Την πρωτη εγχρωμη εφημεριδα απο μεταξι στον κοσμο εξεδωσε σημερα στην Κινα η πρωτη βιομηχανια μεταξιου της χωρας γιορταζοντας ετσι το γεγονος οτι μπηκε στο Χρηματιστηριο. Η εταιρια σκοπευει να χαρισει 100 φυλλα σε ξενα μουσεια και ξενους επισημους στη Κινα, ενω τα υπολοιπα θα τα εκθεσει και τα χρηματα θα τα διαθεσει σε φιλανθρωπικο ιδρυμα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με στοχο την οσο γινεται καλυτερη προετοιμασια, η ομαδα ποδοσφαιρου του Ολυμπιακου ξεκιναει σημερα τις προπονησεις της στη Γερμανια. Οι ερυθρολευκοι που κατα την αναχωρηση τους εμφανιστηκαν μετρημενοι αλλα και αισιοδοξοι, πραγματοποιησαν το πρωι προπονηση για καλυτερευση της φυσικης τους καταστασης. Στο μεταξυ, ο Ντουσαν Μπαγεβιτς αφησε ανοικτο το ενδεχομενο για την πραγματοποιηση μιας ακομης μεταγραφης στην αμυντικη γραμμη, μεχρι τελος του μηνα.

Μπορει η ΑΕΚ να προετοιμαζεται στην Ελβετια, ομως η σκεψη του Πετρου Ραβουση αλλα και της διοικησης της ομαδας, βρισκεται στον Στελιο Μανωλα. Συμφωνα με τον πρωην προεδρο της Ενωσης, Στρατο Γιδοπουλο, ο Μανωλας βρισκεται πολυ κοντα στην επανοδο του στην δυναμη της ΑΕΚ.

Θετικη ηταν η εμφανιση της εθνικης ομαδας μπασκετ των ανδρων στο δευτερο φιλικο με τη Λιθουανια παρα την ηττα της με 85-83. Το αντιπροσωπευτικο μας συγκροτημα που ειχε σαν πρωτο σκορερ τον Νικο Οικονομου που σημειωσε 22 ποντους, ηταν μπροστα σε ολη σχεδον τη διαρκεια του παιχνιδιου, αλλα εχασε απο ελλειψη ψυχραιμιας στα τελευταια λεπτα της συναντησης.

Ο β' αντιπροεδρος της ομοσπονδιας Βολει, Φανης Τσιοκρης, ειναι απο σημερα μελος της διοικησης της διεθνους ομοσπονδιας, παρα το γεγονος οτι η σχετικη ψηφοφορια θα διεξαχθει τις πρωτες πρωινες ωρες αυριο στην Ατλαντα, οπου γινεται στο συνεδριο. Ο Ελληνας εκπροσωπος ειναι σιγουρο οτι θα επανεκλεγει αφου οι 4 αλλοι υποψηφιοι ευρωπαικων ομοσπονδιων της Τσεχιας, Πολωνιας, Ελβετιας και Βουλγαριας αποσυρθηκαν , μετα απο την προκαταρτικη ψηφοφορια που εγινε χθες.

Η ισπανικη αστυνομια εξουδετερωσε σημερα μια βομβα 4 κιλων , στην πολη Παμπλονα, στα βορεια της χωρας, οπου προκειται να τερματισει αυριο το 17ο εταπ του ποδηλατικου γυρου της Γαλλιας. Καμια οργανωση δεν ανελαβε την ευθυνη για την τοποθετηση της βομβας, αλλα αξιωματουχοι της αστυνομιας πιστευουν οτι ειναι εργο της οργανωσης των Βασκων ΕΤΑ , η οποια ειχε προειδοποιησει πως θ' αναστατωνε τον αγωνα, στη διαδρομη του απο την βασκικη περιοχη.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε υποτονικο κλιμα πραγματοποιηθηκαν οι συναλλαγες και στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου. Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε με μικρη υποχωρηση 0, 39% στις 902, 36 μοναδες.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος θα ειναι αυριο ο καιρος σ'ολοκληρη τη χωρα εκτος απο τα κεντρικα και βορεια ηπειρωτικα οπου ενδεχεται να σημειωθουν τοπικες βροχες. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι, στα δυτικα ασθενεις μεχρι μετριοι και στ'ανατολικα μεχρι ισχυροι. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 20 με 31 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 22 με 35 και στο νοτιοανατολικο Αιγαιο 23 με 30.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Tuesday, 16 July 1996 - 23:49:30