Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jul. 30)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Χρυσος Ολυμπιονικης και ο Νικος Κακλαμανακης στις ιστιοσανιδες Μιστραλ.
  • Ηταν το τεταρτο χρυσο μεταλλιο που μαζι με τα τρια αργυρα κατατασεται η χωρα μας 11η στην παγκοσμια καταταξη.
  • Αποψε αγωνιζεται στο τριπλουν η Ολγα Βασδεκη, ενω η εθνικη μπασκετ παιζει με τη Λιθουανια.
  • Ανεξελεγκτη η μεγαλη φωτια στη Χιο. Σε εξελιξη και η πυρκαγια στο Μονολιθο Ροδου.
  • Στις ρυθμισεις του νεου νομοσχεδιου για τη στρατιωτικη θητεια αναφερθηκε το μεσημερι ο υπουργος Αμυνας, Γερασιμος Αρσενης.
  • Το Μητροπολιτη Ιταλιας, Σπυριδωνα, εξελεξε το μεσημερι η Συνοδος του Οικουμενικου Πατριαρχειου, ως νεο Αρχιεπισκοπο Αμερικης.
  • Η καταρτιση του νεου κρατικου προυπολογισμου στο επικεντρο της συσκεψης των οικονομικων υπουργων με τον Κωστα Σημιτη.
  • Συνεδριαζει απο τις 12 το υπουργικο συμβουλιο με αντικειμενο την εφαρμογη του νομου για τα ΜΜΕ.
  • Συνεχιζονται στην Ατλαντα, οι ερευνες των διωκτικων αρχων για τους δραστες της τρομοκρατικης επιθεσης στο Ολυμπιακο παρκο.
  • Η Τουρκικη κυβερνηση επεδειξε ευλυγισια ωστε να τερματιστει η απεργια πεινας στις τουρκικες φυλακες, εκτιμα το αμερικανικο υπουργειο Εξωτερικων.
  • Εικοσιεξι νεκροι απο συγκρουση φορτηγου με λεωφορειο στη βορειοδυτικη Τουρκια.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Πανηγυριζει ολη η Ελλαδα απο τις μεγαλες επιτυχιες των αθλητων μας στην Ολυμπιαδα της Ατλαντα. Χθες βραδυ ενα ακομη χρυσο μεταλλιο προστεθηκε στην ελληνικη συλλογη. Τη φορα αυτη ηταν ο Νικος Κακλαμανακης, στις ιστιοσανιδες Μιστραλ, ο οποιος χρειαστηκε τελικα τις 8 απο τις 9 ιστιοδρομιες για να εξασφαλισει την πρωτη θεση. Η νεα επιτυχια απεφερε το 4 χρυσο μεταλλιο για τη χωρα μας που μαζι με τα τρια ασημενια φθανει συνολικα τα επτα και βρισκεται στην 11η θεση της παγκοσμιας καταταξης. Το ελληνικο ενδιαφερον συνεχιζεται και σημερα στους Ολυμπιακους καθως στον τελικο του τριπλουν αγωνιζεται η Ολγα Βασδεκη ενω η εθνικη μας ομαδα του μπασκετ αντιμετωπιζει στις 5 το απογευμα, το αντιστοιχο συγκροτημα της Λιθουανιας, με στοχο την προκριση στην τετραδα. Εξαλλου, ο Παυλος Σαλτσιδης μετεχει αποψε στην κατηγορια των +108 κιλων της Αρσης Βαρων. Συσσωμη η πολιτικη ηγεσια συνεχαρη τους πρωταθλητες μας οι οποιοι εκπροσωπουν με τον καλυτερο τροπο τη χωρα, ανεβαζοντας στο υψηλοτερο σημειο την ελληνικη σημαια. Η πολιτεια θα τιμησει τους ολυμπιονικες μας ναυλωνοντας τσαρτερ που θα τους μεταφερει απο την Ατλαντα στην Αθηνα το απογευμα της Δευτερας 5 Αυγουστου, ενω το βραδυ της ιδιας μερας, θα γινει πανηγυρικη εκδηλωση στο Παναθηναικο Σταδιο.

Ανεξελεγκτη μαινεται η πυρκαγια που καιει απο προχθες το μεσημερι το βορειο τμημα της Χιου. Μεχρι στιγμης εχουν αποτεφρωθει περιπου 15 χιλιαδες στρεμματα θαμνωδους και δασικης εκτασης. Απειληθηκαν τρια χωρια, ενω ενας εγκαταλελειμενος οικισμος, ο Αγιος Ιωαννης, παραδοθηκε στις φλογες. Στο εργο της κατασβεσης παιρνουν μερος 5 πυροσβεστικα αεροσκαφη και ενα ελικοπτερο σινουκ. Σε εξελιξη βρισκεται και η πυρκαγια που ξεσπασε προχθες το βραδυ στο Μονολιθο της Ροδου. Υπο ελεγχο ειναι ολα τα μετωπα της φωτιας στην Κρητη, οπου συνεληφθη και ενας αγροτης για εμπρησμο εξ'αμελειας, στις Ρογδιες Ηρακλειου.

Το Μητροπολιτη Ιταλιας και Εξαρχο νοτιου Ευρωπης, Σπυριδωνα εξελεξε ομοφωνα το μεσημερι η Συνοδος του Οικουμενικου Πατριαρχειου στο Φαναρι ως νεο Αρχιεπισκοπο Αμερικης. Η κενη εδρα δημιουργηθηκε απο την αποχωρηση του Αρχιεπισκοπου, Βορειου και Νοτιου Αμερικης Ιακωβου, υστερα απο 37 χρονια θητειας. Το πρωι η Ορθοδοξια και ο Ελληνισμος απηυθυναν το υστατο χαιρε στον Πατριαρχη Αλεξανδρειας Παρθενιο, στο ναο του Αγιου Νικολαου στο Καιρο. Ο ενταφιασμος του εγινε στο χωρο των κενοταφειων των Πατριαρχων της Μονης του Αγιου Γεωργιου στην Αιγυπτιακη πρωτευουσα. Στην κηδεια του παρεστησαν εκπροσωποι της κυβερνησης, βουλευτες και Αρχιερεις της Εκκλησια της Ελλαδος.

Το νομοσχεδιο περι Στρατολογιας των Ελληνων με το οποιο αντιμετωπιζεται το ελλειμμα δυναμικου που παρατηρειται στις Ενοπλες Δυναμεις εδωσε σημερα στη δημοσιοτητα η πολιτικη ηγεσια του υπουργειου Εθνικης Αμυνας. Συμφωνα με τον υπουργο Γερασιμο Αρσενη το νομοσχεδιο αναμενεται να ψηφισθει απο το θερινο τμημα διακοπων της Βουλης το Σεπτεμβριο. Με το νομοσχεδιο θεσπιζεται το 19-ο ετος της ηλικιας του νεου ως ετος υποχρεωτικης στρατευσης εναντι του 20-ου που ειναι μεχρι σημερα ενω οσοι καταταγουν, νωριτερα, εθελοντικα θα τυχουν κινητρων για μειωμενη θητεια που θα καθορισθουν με υπουργικη αποφαση.

Εξαλλου, η διαρκεια αναβολης καταταξης λογω σπουδων θα καθοριζεται στο εξης με βαση τα προβλεπομενα κατα σχολη, ετη φοιτησης, προσαυξημενα κατα ενα χρονο. Παρεχεται επισης η δυνατοτητα νεας αναβολης για μεταπτυχιακες σπουδες με ανωτατο οριο το 28-ο ετος της ηλικιας του σπουδαστη. Παραλληλα, προβλεπονται ρυθμισεις για τους ανυποτακτους που εχουν γεννηθει απο το 1947 εως το 1966. Ειδικοτερα οσοι γεννηθηκαν τα ετη απο το 1947 εως 1956, θα πρεπει να υπηρετησουν τρεις μηνες. Οσοι γεννηθηκαν απο το 1957 εως το 1964 θα πρεπει να υπηρετησουν εξι μηνες και οσοι γεννηθηκαν απο το 1965 εως το 1966 θα πρεπει να υπηρετησουν 12 μηνες. Οι ανυποτακτοι αυτοι θα μπορουν να εξαγορασουν το υπολοιπο της θητειας τους με χρηματικο ποσο που θα προσδιοριστει με υπουργικη αποφαση. Με το νομοσχεδιο εισαγεται και ο θεσμος της αοπλης θητειας για τους αντιρρησιες συνειδησης, οι οποιοι θα πρεπει να πεισουν ειδικη επιτροπη για τους λογους που δεν επιθυμουν να υπηρετησουν ενοπλως. Με το ιδιο νομοσχεδιο απαλασσονται της στρατευσης οι πατερες που εχουν τρια παιδια. Οπως τονισε ο κ. Αρσενης, με τις νεες ρυθμισεις δεν θα επιλυθει το δημογραφικο προβλημα της χωρας αλλα θα αυξηθει η προσελευση των στρατευσιμων στις Ενοπλες Δυναμεις. Τελος, ο κ. Αρσενης διευκρινισε οτι δεν ειναι στις προθεσεις του υπουργειου, αυξηση της στρατιωτικης θητειας.

Συνολικη κριτικη του πρωτου εξαμηνου της κυβερνησης Σημιτη εκανε ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδης Εβερτ μιλωντας σημερα στους βουλευτες του κομματος του που μετεχουν στο πρωτο θερινο τμημα της Βουλης. Ο κ. Εβερτ υπογραμμισε οτι η κυβερνηση δεν εχει να επιδειξει εργο και τονισε οτι περιοριζεται συνεχως σε διαπιστωσεις σαν να ειναι αντιπολιτευση. Αναφερομενος στα εθνικα θεματα ο κ. Εβερτ εκανε λογο για υποχωρητικοτητα της κυβερνησης που επετρεψε στην Τουρκια να ισχυριζεται οτι υπαρχουν δηθεν ``γκριζες`` περιοχες στο Αιγαιο και να υπερδιπλασιαζει τις παραβιασεις του εναεριου χωρου. Κατηγορησε επισης την κυβερνηση οτι απεκρυψε την αληθεια απο τον ελληνικο λαο, αιροντας το βετο για την χρηματοδοτηση της Τουρκιας απο το προγραμμα ΜΕΔΑ και οτι δεν εξασφαλισε τα κυριαρχικα μας δικαιωματα δεσμευοντας την Τουρκια ως προς τις απαραδεκτες διεκδικησεις της. Για το θεμα των Σκοπιων ο κ. Εβερτ ειπε οτι η κυβερνηση με την ακαιρη δημοσιοποιηση των θεσεων της εδωσε τη δυνατοτητα στους σκοπιανους να παρουν ακραιες θεσεις στο θεμα της ονομασιας. Ο αρχηγος της αξιωματικης αντιπολιτευσης περιεγραψε με μελανα χρωματα την κατασταση της οικονομιας και επεσημανε οτι η κυβερνηση αδυνατει ν'απορροφησει τους Κοινοτικους πορους.

Εντονη κριτικη στην κυβερνηση ασκησε το μεσημερι ο πρωην πρωθυπουργος Κωνσταντινος Μητσοτακης, για τις εξελιξεις στο θεμα της ονομασιας της ΠΓΔΜ. Εξεφρασε την εκτιμηση οτι, αν συνεχισθει ο "στρουθοκαμηλισμος"της ελληνικης εξωτερικης πολιτικης, τα Σκοπια θ' αναγνωρισθουν με το ονομα "Δημοκρατια της Μακεδονιας". Ο κ. Μητσοτακης επεκρινε ακομη την ενδιαμεση συμφωνια που εχει υπογραφει με τη γειτονικη χωρα το 1995 και κατηγορησε τον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη οτι, με τη δηλωση του οτι η Ελλαδα δεν βιαζεται να λυσει το θεμα της ονομασιας, εδωσε τη χαριστικη βολη στην προσπαθεια να βρεθει μια εθνικα συμφερουσα λυση στο θεμα. Επιτελους ειναι ο πρωθυπουργος της χωρας και χρεος του ειναι να προασπιζεται τα ελληνικα εθνικα δικαια και οχι να παραπλανα τον ελληνικο λαο, ενοψει των επομενων εκλογων, σημειωσε ο επιτιμος Προεδρος της Ν.Δ.

Η καταρτιση του νεου κρατικου προυπολογισμου για το 1997, ειναι και παλι στο επικεντρο της συναντησης που θα εχουν οι υπουργοι Εθνικης Οικονομιας, Γιαννος Παπαντωνιου, Οικονομικων, Αλεκος Παπαδοπουλος, Αναπτυξης, Βασω Παπανδρεου και ο διοικητης της Τραπεζας της Ελλαδας, Λουκας Παπαδημος, με τον Πρωθυπουργο, Κωστα Σημιτη. Αυριο θα συνεδριασει η κυβερνητικη επιτροπη για να ασχοληθει με την απορροφηση των κοινοτικων πορων. Συμφωνα με πληροφοριες οι οικονομικοι υπουργοι εκτιμουν ως ικανοποιητικη την πορεια εκτελεσης του προυπολογισμου.

Συνεδριαζει απο τις 12 το μεσημερι το υπουργικο συμβουλιο υπο την προεδρια του Πρωθυπουργου, Κωστα Σημιτη. Κυριαρχο θεμα της συνεδριασης ειναι η εφαρμογη του νομου για τα Μεσα Μαζικης Ενημερωσης.

Δεκτος απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλο, γινεται σημερα ο Προεδρος του Συνασπισμου, Νικος Κωνσταντοπουλος. Η συναντηση πραγματοποιειται υστερα απο αιτημα του κ. Κωνσταντοπουλο.

Τριμελης σπειρα Αργεντινων που ειχαν ερθει στην Ελλαδα με σκοπο τη ληστεια τραπεζων εξαρθρωθηκε απο την Αστυνομια. Η σπειρα στο συντομο διαστημα της δρασης της ειχε καταφερει να ληστεψει τα υποκαταστηματα της Εθνικης Τραπεζας, της Γενικης, της Ιονικης και της Σιτυ Μπανκ σε περιοχες της Αθηνας, αποκομιζοντας 122 εκατομμυρια δραχμες. Τα ονοματα των τριων μελων της σπειρας ειναι: Φραντζισκο - Σεμπαστιαν Σπαντα, Εκτορ Μπουβραρντ του Αλφρεντο και Νορμα- Αλεανορ Περον. Οι τρεις Αργεντινοι οι οποιοι κρατουνται θα οδηγηθουν στον Εισαγγελεα.

Νεα στοιχεια για την τρομοκρατικη επιθεση στο Ολυμπιακο παρκο της Ατλαντα ερχονται στο φως της δημοσιοτητας. Συμφωνα με το αμερικανικο τηλεοπτικο δικτυο ΝΒΨ, η αστυνομια της Ατλαντα δεχθηκε το προειδοποιητικο τηλεφωνημα για την εκρηξη, δεκα λεπτα νωριτερα απο την ωρα που ειχαν ανακοινωσει οι αρχες. Η ιδια εφημεριδα επισημαινει οτι ενας ανδρας της ασφαλειας του παρκου ειχε εντοπισει τη βομβα, ανεξαρτητα απο την αστυνομια. Σε απαντηση των κατηγοριων αυτων, το ΦΒΙ, δηλωσε οτι δεν υπηρξε καθυστερηση απο τη στιγμη που εληφθη το προειδοποιητικο τηλεφωνημα. Οι αρχες ασφαλειας ανεκριναν δυο υποπτους στο πλαισιο των ερευνων για τον εντοπισμο των δραστων της επιθεσης. Οι δυο ανδρες φερονται οτι συνδεονται με παραστρατιωτικη οργανωση, αλλα δεν προεκυψαν εναντιον τους στοιχεια και αφεθηκαν ελευθεροι. Παντως οι φαρσες συνεχιζονται. Αυτη τη φορα η αστυνομια απεκλεισε τους δρομους γυρω απο τα Ηνωμενα Εθνη, καθως υπηρξαν απειλητικα τηλεφωνηματα για τοποθετηση βομβας σε ενα απο τα κτιρια του οργανισμου. Εγιναν οι σχετικες ερευνες αλλα δεν βρεθηκε τιποτα.

"Πατριωτικη πραξη" χαρακτηρισε δικαστης της εδρας του Λος Αντζελες, την προσπαθεια ενος Αμερικανου υπηκοου κροατικης καταγωγης να εισαγει λαθραια στην χωρα καταγωγης του 27 πιστολια. Ο δικαστης θεωρησε, οτι ο κατηγορουμενος δεν θα πρεπει να φυλακισθει την στιγμη που η κυβερνηση των ΗΠΑ επετρεψε στους Ιρανους να πραξουν το ιδιο στη Βοσνια. Ο κατηγορουμενος ειχε κηρυχθει ενοχος πρωτοδικα για την προσπαθεια του να περασει τρεις βαλιτσες με πιστολια μεσα σε αεροσκαφος της εταιριας Δελτα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βομβα εξερραγη σε καφενειο στο δυτικο προαστιο του Αλγεριου προκαλωντας το θανατο ενος ατομου και τον τραυματισμο τεσσαρων, συμφωνα με την ανακοινωση των αρχων. Εξαλλου, αυτοσχεδιος εκρηκτικος μηχανισμος εξερραγη χθες σε τειοποτειο σε προαστιο του Αλγεριου σκοτωνοντας ενα και τραυματιζοντας δεκα ατομα.

Την εκτιμηση πως η κυβερνηση της Τουρκιας επεδειξε "ευλυγισια" ωστε να τερματισθει η απεργια πεινας κρατουμενων της Ακρας Αριστερας στις φυλακες της, που σταθηκε η αιτια να πεθανουν 12 απεργοι, εξεφρασε χθες βραδυ το αμερικανικο υπουργειο Εξωτερικων. Ο εκπροσωπος του ιδιου υπουργειου Νικολας Μπερνς δηλωσε πως η Αγκυρα ειχε "κανει λογικες προτασεις" στους κρατουμενους, εν τουτοις η αδιαλλαξια "ορισμενων, των πιο ριζοσπαστικων, εκ των απεργων" προκαλεσε την παραταση της απεργιας.

Ο υπουργος Εξωτερικων της Γαλλιας Ερβε ντε Σαρετ επανελαβε σημερα την αντιθετση της χωρας του στην ιδεα επιβολης αυστηροτερων κυρωσεων εναντιον ορισμενων χωρων στα πλαισια της παταξης της τρομοκρατιας, οπως ειχε προτεινει την Κυριακη ο προεδρος Κλιντον. Εξαλλου, ο ντε Σαρετ τονισε οτι η διεθνης κοινοτητα πρεπει να χρησιμοποιησει ολα τα νομιμα μεσα που διαθετει για την παταξη της τρομοκρατιας, "δεν πρεπει ομως να μη σταματα πουθενα" προκειμενου να το επιτυχει.

Αγνοειται η τυχη 150 περιπου μελων του Δημοκρατικου Κομματος της Ινδονησιας απο το πρωι του περασμενου Σαββατου, οταν οι δυναμεις καταστολης εισεβαλαν στο κτιριο οπου στεγαζονται τα γραφεια του.

Σε 26 ανερχεται ο αριθμος των νεκρων απο τη μετωπικη συγκρουση φορτηγου με λεωφορειο που σημειωθηκε σημερα στη βορειοδυτικη Τουρκια, ενω οι τραυματιες ειναι 23, μετεδωσε το πρακτορειο ειδησεων Ανατολη. Το λεωφορειο που προερχοταν απο την Τραπεζουντα και κατευθυνοταν στην Κωνσταντινουπολη συγκρουστηκε μετωπικα με το φορτηγο που εκινειτο στο αντιθετο ρευμα.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος ειναι σημερα ο καιρος αλλα αργα το απογευμα υπαρχει πιθανοτητα για λιγες καταιγιδες στα ορεινα των βορειων ηπειρωτικων περιοχων. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις εως μετριοι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια ηπειρωτικα τους 35 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 37 και στα νησια τους 34 βαθμους Κελσιου. Αυριο, ο καιρος θα ειναι και παλι σχεδον αιθριος, αλλα το απογευμα στα ηπειρωτικα θα αναπτυχθουν νεφωσεις και αναμενεται να εκδηλωθουν σπραδικες βροχες και καταιγιδες. Η θερμοκρασια θα σημειωσει μικρη ανοδο στις ανατολικες και νοτιες περιοχες.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Saturday, 3 August 1996 - 10:39:54