Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Aug. 07)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Νεα τουρκικη προκληση στο Αιγαιο. Εντονη αντιδραση της ελληνικης πολιτικης ηγεσιας. Εκθεση του τουρκικου στρατου θετει υπο διεκδικηση περιπου εκατο νησια και βραχονησιδες.
  • Η Ελλαδα δεν θα μεινει αδιαφορη προειδοποιει η κυβερνηση και καλει την Τουρκια να καταδικασει το περιεχομενο της εκθεσης. Συγκληση συμβουλιου πολιτικων αρχηγων ζητει ο Μιλτιαδης Εβερτ που απεστειλε και επιστολη σε διεθνεις οργανισμους για το θεμα της Αγιας Σοφιας. Καταδικαζει την τουρκικη ενεργεια και ο Αντωνης Σαμαρας και καλει τον πρωθυπουργο να δηλωσει αν εχει αναλαβει δεσμευση για παραπομπη και της νεας τουρκικης προκλησης στη Χαγη.
  • Στην αποκατασταση των διπλωματικων σχεσεων της Σερβιας και της Κροατιας συμφωνησαν Σλομπονταν Μιλοσεβιτς και Φρανιο Τουτζμαν στη συναντηση που ειχαν στη Βουλιαγμενη με πρωτοβουλια του πρωθυπουργου Κωστα Σημιτη.
  • Στη Δαφνη της Βοιωτιας θα μετεγκατασταθουν τα εκατο βυρσοδεψεια της δυτικης Αττικης.
  • Να διερευνηθουν οι καταγγελιες Τζουμακα για φαινομενα διαφθορας στο υπουργειο Γεωργιας ζητει ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας.
  • Τους Ολυμπιονικες τιμησε σε ειδικη τελετη η βουλη.
  • Η Ευρωπαικη Επιτροπη αρχισε τη διαδικασια παραπομπης της Ελλαδας στο Ευρωπαικο Δικαστηριο για τους περιορισμους στην ελευθερη κινηση των κεφαλαιων.
  • Εκατονταδες χιλιαδες ψαρια νεκρα στη λιμνοθαλασσα Παπα του Αραξου απο ενα πρωτοφανες φυσικο φαινομενο.
  • Σεισμοπληκτη χαρακτηρισθηκε η Κονιτσα. Επι τοπου αυριο ο υφυπουργος ΠΕΧΩΔΕ.
  • Προελαυνουν στο Γκροζνι οι Τσετσενοι αυτονομιστες ανταρτες.
  • Αποκλειει αμεσες συνομιλιες με τους Κουρδους ο Νετζμεντιν Ερμπακαν.
  • Ιδιωτικη επισκεψη στην Αγκυρα πραγματοποιει ο προεδρος της Βοσνιας Αλια Ιζετμπεκοβιτς.
  • Ενδειξεις για υπαρξη ζωης στον Αρη ανακαλυψαν επιστημονες της ΝΑΣΑ.
  • Με στοχο μια νεα διακριση ο Παναθηναικος αντιμετωπιζει αποψε στην Αθηνα τη Ροζενμπουργκ.
  • Πτωση 0,76% στο Χρηματιστηριο.
  • Η ζεστη θα συνεχισθει και αυριο σ'ολοκληρη τη χωρα, αλλα απο το βραδυ αναμενονται σποραδικες βροχες η καταιγιδες στην Ηπειρο, τη Μακεδονια και τη Θρακη. Η θερμοκρασια θα κυμανθει απο 19 μεχρι 39 βαθμους Κελσιου.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Την εντονη αντιδραση της πολιτικης ηγεσιας της Ελλαδας, εχει προκαλεσει περιεργη και προκλητικη εκθεση του τουρκικου στρατου που θετει υπο διεκδικηση περιπου εκατο νησια, νησιδες και βραχονησιδες. Συμφωνα με την εκθεση του τουρκικου οι βραχονησιδες που βρισκονται στην ανατολικη περιοχη του Αιγαιου, δεν κατεληφθησαν στην Ελλαδα κατα τη διαρκεια των Βαλκανικων Πολεμων που οδηγησαν στον διαμελισμο της Οθωμανικης Αυτοκρατοριας, και δεν μνημονευονται στις διεθνεις συνθηκες. Αποσπασματα της εκθεσης, η οποια συνταχθηκε μετα την κριση στα Ιμια, δημοσιευονται σημερα, οπως μεταδιδει το γαλλικο πρακτορειο, απο την τουρκικη εφημεριδα Τζουμχουριετ. Συμφωνα με το δημοσιευμα τα νησια αυτα που βρισκονται σε αποσταση μικροτερη των εξι μιλιων απο τις τουρκικες ακτες ανηκουν νομικα στην Τουρκια, το κρατος που διαδεχθηκε την Οθωμανικη Αυτοκρατορια. Προσθετει δε, οτι η τουρκικη κυριαρχια παραμενει επι των νησιων, εκτος εκεινων που δοθηκαν στην Ελλαδα με το αρθρο 12 της Συνθηκης της Λωζανης.

Η κυβερνηση δια του εκπροσωπου της προειδοποιησε οτι δεν θα μεινει αδιαφορη στη νεα τουρκικη προκληση και καλεσε την Αγκυρα να καταδικασει το περιεχομενο της εκθεσης. Εντονη ηταν και η αντιδραση της Νεας Δημοκρατιας και της Πολιτικης Ανοιξης. Ο Μιλτιαδης Εβερτ ζητησε να συγκληθει το ταχυτερο δυνατο το συμβουλιο των πολιτικων αρχηγων υπο τον προεδρο της Δημοκρατιας για να αντιμετωπισθει σε εθνικο επιπεδο η εντεινομενη τουρκικη προκλητικοτητα. Επισης, αφησε αιχμες εναντιον εκεινων που αβασανιστα παροτρυνουν την Ελλαδα σε ανευ ορων διαλογο και διαπραγματευσεις με την Τουρκια. Η συνταξη της εκθεσης μετα την κριση στην Ιμια φανερωνει πως η υποχωροτητικοτητα της κυβερνησης εχει αποθρασυνει την τουρκικη επιθετικοτητα. Ο κ. Εβερτ με επιστολη του προς τους Προεδρους της Ευρωπαικης Επιτροπης, του Ευρωπαικου Λαικου Κομματος και το Γενικο Γραμματεα της ΟΥΝΕΣΚΟ, αναφερεται στις προθεσεις της Τουρκιας να μετατρεψει την Αγια Σοφια σε τζαμι. Ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης τονισε οτι η Αγκυρα συνεχιζει τις προσπαθειες της για να καταστησει το συνολο του Αιγαιου αμφισβητουμενο χωρο, κατηγορησε την κυβερνηση για υποχωρητικοτητα και υπογραμμισε οτι αποδεικνυεται πως ουτε η αρση του βετο, ουτε οι νεφελωδεις και ανευ αντικρυσματος δηλωσεις της Ευρωπαικης Ενωσης μπορουν να ανακοψουν τον τουρκικο επεκτατισμο. Ο κ. Σαμαρας καλεσε τον πρωθυπουργο να δηλωσει αν εχει αναλαβει δεσμευση απεναντι στην Ευρωπαικη Ενωση για προσφυγη στη Χαγη και για τις νεες τουρκικες προκλησεις.

Ιδιαιτερη σημασια για την ειρηνευση στη Γιουγκοσλαβια ειχε η σημερινη συμφωνια των προεδρων της Σερβιας, Σλομπονταν Μιλοσεβιτς και της Κροατιας, Φρανιο Τουτζμαν, με πρωτοβουλια του πρωθυπουργου Κωστα Σημιτη. Στη συναντηση της Βουλιαγμενης, συμφωνηθηκε η αποκατασταση των διπλωματικων σχεσεων των δυο χωρων. Σε δηλωσεις του ο πρωθυπουργος τονισε οτι οι δυο χωρες κατεληξαν σε ενα γενικο πλαισιο επιλυσης των επι μερους προβληματων τους και οτι θα αποκαταστησουν τις διπλωματικες σχεσεις τους μετα απο νεα συναντηση των δυο υπουργων Εξωτερικων στο Βελιγραδι, μεχρι το τελος Αυγουστου. Για το ρολο της κυβερνησης ο κ. Σημιτης, ειπε η συναντηση πραγματοποιηθηκε μετα απο συναντηση ολων των πλευρων και η χωρα μας εδωσε καθε βοηθεια πιστευοντας οτι αυτο θα εξυπηρετουσε τη φιλια και τη συνεργασια των βαλκανικων λαων. Επισης, υπενθυμισε σχεδιο της κυβερνησης για την πραγματοποιηση συναντησης των υπουργων Εξωτερικων των βαλκανικων χωρων τον επομενο χρονο στην Ελλαδα, εκφραζοντας την πιστη του οτι η σημερινη επαφη των κυριων Μιλοσεβιτς και Τουτζμαν ηταν ιδιαιτερως χρησιμη προς την κατευθυνση αυτη. Σε ερωτηση για το εαν στη συναντηση των υπουργων Εξωτερικων των βαλκανικων χωρων στην Ελλαδα θα μετασχει και η ΠΓΔΜ, ο κ. Σημιτης περιοριστηκε να πει οτι δεν μπορουμε να συζητησουμε απο τωρα τι θα συμβει του χρονου και υπο ποιες προυποθεσεις θα γινει η συναντηση.

Η σημερινη συναντηση των δυο προεδρων προβληθηκε με πρωτοσελιδα δημοσιευματα απο τον γιουγκοσλαβικο τυπο, ενω ηταν πρωτη ειδηση στα ραδιοτηλεοπτικα δελτια ειδησεων. Οπως μετεδωσε το επισημο γιουγκοσλαβικο πρακτορειο Τανγιουνγκ, οι δυο προεδροι εδωσαν προτεραιοτητα στην αναπτυξη της οικονομικης συνεργασιας μεταξυ των χωρων τους, η οποια ξεκινησε προσφατα με την επαναλειτουργια του αυτοκινητοδρομου Βελιγραδιου-Ζαγκρεμπ και ενος πετρελαιαγωγου που συνδεει τις δυο χωρες. Το ενημερωτικο δελτιο ΒΙΠ του Βελιγραδιου, που επικαλειται πηγες προσκειμενες στην γιουγκοσλαβικη κυβερνηση αναφερει οτι ο Σλομπονταν Μιλοσεβιτς επιθυμει να επιταχυνθει η διαδικασια εξομαλυνσης των σχεσεων μεταξυ των δυο χωρων, ωστε στη συνεχεια να ασχοληθει με τα προβληματα που εμφανιζονται στην εφαρμογη της ειρηνευτικης διαδικασιας στη Βοσνια, με την τεταμενη κατασταση στο Κοσσυφοπεδιο και με τις πολιτικες εξελιξεις στη Σερβια, ενοψει των επικειμενων εκλογων. Οι ιδιες πηγες αναφερουν οτι ο Μιλοσεβιτς θα ζητουσε απο τον Τουτζμαν οι δυο χωρες να αναβαθμισουν τις διπλωματικες σχεσεις σε επιπεδο πρεσβευτων και να ανοιξουν πρεσβειες στο Βελιγραδι και το Ζαγκρεμπ. Επισης θα επιμεινει στην πληρη εξομαλυνση των οικονομικων σχεσεων και των σχεσεων στο τομεα των συγκοινωνιων και των επικοινωνιων. Η Γιουγκοσλαβια εχει καταρτισει ενα σχεδιο για τη ρυθμιση των περιουσιακων στοιχειων των πολιτων των δυο χωρων καθως και για τα δικαιωματα των Σερβων που εγκατελειψαν την Κροατια. Το βασικο εμποδιο για την πληρη διευθετηση των σχεσεων αναμεσα στις δυο χωρες, που αναμενοταν να συζητηθει στην Αθηνα, ειναι το θεμα της χερσονησου της Πρεβλακα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τσετσενοι αυτονομιστες ανταρτες κατελαβαν σημερα το κεντρικο κτιριο τηλεπικοινωνιων στο Γκροζνι στην τελευταια μεγαλη επιχειρηση τους στην τσετσενικη πρωτευουσα. Στις σφοδρες συγκρουσεις των τελευταιων ημερων η ρωσικη πλευρα ανεφερε οτι 25 στρατιωτες της σκοτωθηκαν και περιπου εκατο τραυματιστηκαν. Δεν ειναι γνωστες οι απωλειες απο την πλευρα των αυτονομιστων ανταρτων.

Ο τουρκος πρωθυπουργος Νετζμετιν Ερμπακαν απεκλεισε σημερα το ενδεχομενο αμεσων συνομιλιων με τους Κουρδους ανταρτες, επαναλαμβανοντας τις γνωστες τουρκικες θεσεις περι τρομοκρατων και πολεμου κατα της τρομοκρατιας. Ο Ερμπακαν απερριψε επισης το κουρδικο αιτημα για ενα ομοσπονδιακο συστημα που θα παραχωρει μεγαλυτερη αυτονομια στα 10 εκατομμυρια Κουρδους, επαναλαμβανοντας οτι ειναι αδυνατον η Τουρκια να εγκαταλειψει την θεση της για ενα ενιαιο εθνος, μια ενιαια σημαια, ενα ενιαιο κρατος. Την ιδια στιγμη, εκθεση που συνταχθηκε για λογαριασμο της οργανωσης Γιατροι για τα Δικαιωματα του Ανθρωπου καταγγελλει οτι στη συντριπτικη πλειοψηφια τους οι τουρκοι γιατροι πιεζονται απο τις αρχες να μην αναφερουν τις περιπτωσεις βασανιστηριων που υποπιπτουν στην αντιληψη τους κατα την εξεταση των πολιτικων η ποινικων κρατουμενων. Η εκθεση τονιζει, παντως, οτι οι μισοι απο αυτους που ρωτηθηκαν θεωρουν οτι υποβαλλονται σε βασανιστηρια σχεδον ολοι οι κρατουμενοι στις τουρκικες φυλακες.

Ο προεδρος της Βοσνιας Αλια Ιζετμπεκοβιτς πραγματοποιει απο σημερα ιδιωτικη επισκεψη συντομης διαρκειας στην Αγκυρα, οπου θα συναντηθει με τον τουρκο προεδρο Σουλειμαν Ντεμιρελ. Οι σχεσεις των δυο χωρων εγιναν στενοτερες φετος, με την εκπαιδευση βοσνιακων στρατευματων στην Τουρκια. Προχωρει επισης η στρατιωτικη συνεργασια της Αγκυρας με το Τελ Αβιβ, και οπως ανακοινωθηκε, το υπουργειο Οικονομικων του Ισραηλ, θα χορηγησει στην Τουρκια τις πιστωσεις που απαιτουνται για τον εκσυγχρονισμο των τουρκικων Φαντομ Φ-4, τις οποιες οι ισραηλινες τραπεζες εμφανιζονται απροθυμες να καλυψουν.

Η γαλλικη κυβερνηση θα προβει αμεσως σε αντιμετρα κατα των Ηνωμενων Πολιτειων εαν οι γαλλικες επιχειρησεις θιγουν απο τον νομο Αματο, ο οποιος προβλεπει την επιβολη κυρωσεων εναντιον εταιρειων που συνεργαζονται με το Ιραν η τη Λιβυη. Ο προεδρος Ζακ Σιρακ εδωσε εντολη στην κυβερνηση να υιοθετησει ιδιαιτερως σκληρη σταση σε συνεργασια με τους εταιρους της Γαλλιας στην Ευρωπαικη Ενωση απεναντι στην μονομερη αυτη ενεργεια των Ηνωμενων Πολιτειων.

Η Κινα αποδεχθηκε το σχεδιο συμφωνιας για την ολικη απαγορευση των πυρηνικων δοκιμων, που αποτελουσε αντικειμενο διαπραγματευσης στη Γενευη, κατα τη διασκεψη του ΟΗΕ για τον αφοπλισμο. Η συμφωνια θα δοθει στη δημοσιοτητα μολις επικυρωθει απο το Πεκινο και την Ουασιγκτον. Η Κινα ηταν η τελευταια απο τις πεντε γνωστες μεγαλες πυρηνικες δυναμεις που δεν ειχε δεχθει το σχεδιο αυτο.

Οι δυτες που κανουν ερευνες στον βυθο του Ατλαντικου ειναι απιθανο να βρουν αλλα πτωματα επιβαινοντων στην μοιραια πτηση 800 της ΤΩΑ που συνετριβη στις 17 Ιουλιου στα ανοικτα του Λονγκ Αιλαντ, δηλωσε σημερα ο αντιπροεδρος της Υπηρεσιας Ασφαλειας Εθνικων Αερομεταφορων, Ρομπερτ Φρανσις. Μεχρι στιγμης εχουν βρεθει 195 πτωματα απο τους 230 συνολικα επιβαινοντες. Παροτι εκτιμαται ευρεως οτι το αεροπλανο καταρριφθηκε απο βομβα, ο Φρανσις ειπε οτι διδεται το ιδιο βαρος και στην θεωρια πως η πτωση μπορει να οφειλοταν και σε πυραυλο η μηχανικη βλαβη.

Ενδειξεις για υπαρξη ζωης, με τη μορφη πρωτογονων μονοκυτταρων οργανισμων στην επιφανεια του 'Αρη, ανακαλυψαν αμερικανοι επιστημονες σε μετεωριτη που ειχε πεσει στη γη απο τον μακρινο πλανητη, πριν 13. 000 χρονια, ανακοινωθηκε χθες απο τη ΝΑΣΑ. Ο μετεωριτης, που ανακαλυφθηκε στην Ανταρκτικη, αποκολληθηκε απο τον Αρη υστερα απο τη συγκρουση του πλανητη με αστεροειδη πριν 16 εκατομμυρια χρονια. Τα κυτταρα κρυσταλλοποιηθηκαν απο λιωμενα πετρωματα κατα την εκρηξη ενος ηφαιστειου στην επιφανεια του Αρη πριν απο 4,5 δισεκατομμυρια χρονια.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη Δαφνη Βοιωτιας σε εκταση 600 στρεμματων θα δημιουργηθει Βιομηχανικο Παρκο, στο οποιο θα μετεγκατασταθουν τα 100 βυρσοδεψεια που λειτουργουν στους δημους Ελαιωνα, Ρεντη, Μοσχατου, Καμινιων, Αιγαλεω και Ασπροπυργου Αττικης. Η μετεγκατασταση των βυρσοδεψειων που ανακοινωσαν οι υπουργοι Αναπτυξης Βασω Παπανδρεου και ΠΕΧΩΔΕ, Κωστας Λαλιωτης, συνοδευεται απο σειρα μετρων για τη βελτιωση των υποδομων της Βιομηχανικης Ζωνης Οινοφυτων και για την περιβαλλοντικη αναβαθμιση και προστασια της ευρυτερης λεκανης του Ασωπου ποταμου. Οπως διευκρινισε ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ, η απομακρυνση των βυρσοδεψειων της Αττικης, εντασσεται στο ευρυτερο προγραμμα του υπουργειου για την αποκατασταση του Ελαιωνα αφου τα περιπου 65 βυρσοδεψεια βρισκονται σε αυτη την περιοχη. Το προγραμμα υπολογιζεται οτι θα ολοκληρωθει σε μια πενταετια, θα κοστισει 7,1 δις και θα αναλαβουν τη διαχειριση του φορεις της νομαρχιακης και τοπικης αυτοδιοικησης, εκτος απο την κεντρικη εξουσια.

Ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας απεστειλε στον Εισαγγελεα του Αρειου Παγου, Παναγιωτη Δημοπουλο, επιστολη με την οποια ζητει να διερευνηθουν οι καταγγελιες και οι διαπιστωσεις του υπουργου Γεωργιας, Στεφανου Τζουμακα, για φαινομενα διαφθορας στις υπηρεσιες του υπουργειου του. Ο κ. Εβερτ στην επιστολη του αναφερει οτι ο κ. Τζουμακας αναφερθηκε σε περιστατικα οπου επιχειρηματιας τον επισκεφθηκε στο γραφειο του και επιχειρησε να τον δωροδοκησει προκειμενου να λαβει εγκριση ενος επιδοτουμενου προγραμματος απο την Ευρωπαικη Ενωση, εγκριση που τελικα ο επιχειρηματιας ελαβε. Ο αρχηγος αξιωματικης αντιπολιτευσης αφηνει αιχμες και κατα του υπουργου λεγοντας οτι ειναι αποριας αξιον πως επι ενα τοσο μεγαλο χρονικο διαστημα ενα τοσο σοβαρο περιστατικο δεν παραπεμφθηκε στη δικαιοσυνη απο τον ιδιο τον κ. Τζουμακα.

Η Βουλη τιμησε το μεσημερι σε ειδικη τελετη τους Ελληνες Ολυμπιονικες των αγωνων της Ατλαντα. Στην εκδηλωση, παρεστησαν και μιλησαν ο Πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης, ο Προεδρος της Βουλης, Αποστολος Κακλαμανης, οι προεδροι της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδης Εβερτ και της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας και η Γραμματεας του ΚΚΕ, Αλεκα Παπαρηγα. Στις ομιλιες τους τονισαν οτι οι Ολυμπιονικες μας, εκαναν το εθνος να αναπνευσει στις δυσκολες ωρες που περναμε. Η επιτυχια τους αυτη, ειπαν, εκανε περηφανη ολη την Ελλαδα. Δεν υπαρχει, προσθεσαν, μονο η Ελλαδα της παρακμης που ακουμε συνεχεια. Αυτα τα παιδια, επεσημαναν, δειχνουν το μελλον του ελληνισμου στο νεο αιωνα. Στους Ολυμπιονικες μας απονεμηθηκαν στη συνεχεια τιμητικες διακρισεις της Βουλης. Εξαλλου, στις 8 το βραδυ η Θεσσαλονικη θα υποδεχθει τους Ολυμπιονικες της στο αεροδρομιο Μακεδονια, ενω θα ακολουθησει πομπη που θα καταληξει στην πλατεια του Λευκου Πυργου. Εκει θα γινει ειδικη τελετη και θα απονεμηθουν πλακετες στους Ολυμπιονικες. Χθες οι αθλητες μας γνωρισαν την αποθεωση στην Αθηνα οπου τους επιφυλαχθηκε λαμπρη υποδοχη.

Η Ευρωπαικη Επιτροπη ανακοινωσε σημερα στις Βρυξελλες οτι αποφασισε να ξεκινησει τη διαδικασια παραπομπης της Ελλαδας στο Ευρωπαικο Δικαστηριο, αποστελλοντας αιτιολογημενη γνωμη προς τις ελληνικες αρχες για το θεμα των περιορισμων που εξακολουθει να εφαρμοζει η Ελλαδα σε οτι αφορα την ελευθερη κινηση των κεφαλαιων. Οπως αναφερεται στην ανακοινωση της Κομισιον, η Ελλαδα εξακολουθει να θετει περιορισμους στις πληρωμες προς το εξωτερικο, ενω παραλληλα επισημαινεται οτι για τους κατοικους της Ελλαδας εξακολουθει να ισχυει η υποχρεωση της δραχμοποιησης των εσοδων τους απο επενδυσεις εκτος της Ελλαδας στο βαθμο που δεν προβαινουν σε νεες επενδυσεις.

Ενα πρωτοφανες φυσικο φαινομενο στη λιμνοθαλασσα Παπα Αραξου, προκαλεσε μεσα σε 24ωρες το θανατο εκατονταδων χιλιαδων ψαριων, αλλα και ζημιες εκατομμυριων σε επιχειρησεις ιχθυοκαλλιεργειας της περιοχης. Συμφωνα με τους ειδικους επιστημονες, το φαινομενο αυτο προκληθηκε απο τη μετακινηση γεωλογικων πλακων στο βυθο της λιμνοθαλασσας, απελευθερωθηκαν μεγαλες ποσοτητες υδροθειου με αποτελεσμα να δηλητηριαστουν τα ψαρια, ενω το νερο εγινε κοκκινο.

Σεισμοπληκτη περιοχη χαρακτηριστηκε η επαρχια Κονιτσας με κοινη αποφαση των υφυπουργων Εθνικης Οικονομιας και ΠΕΧΩΔΕ Χρηστου Παχτα και Μανωλη Λουκακη. Την περιοχη της Κονιτσας θα επισκεφθει αυριο ο υφυπουργος ΠΕΧΩΔΕ συνοδευομενος απο κλιμακιο αρμοδιων υπηρεσιακων παραγοντων προκειμενου να συντονισει το εργο της αποκαταστασης των πληγεντων. Στην Κονιτσα συνεχιζεται απο τα συνεργεια της Νομαρχιας Ιωαννινων η καταγραφη των ζημιων. Στην περιοχη μεταφερονται και νεα λυομενα ενω αρχισε να καταβαλλεται και το ειδικο επιδομα στους αστεγους προκειμενου να αντιμετωπισουν τις αμεσες αναγκες. Οι σεισμολογοι, εκφραζουν τις ανησυχιες τους απο την τελευταια σεισμικη εξαρση στην περιοχη. Οι επιστημονες παρακολουθουν τις εξελιξεις αυτες, ενω σε ετοιμοτητα εχει τεθει ο ΟΑΣΠ.

Σεισμικη δονηση μεγεθους 4,1 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ, σημειωθηκε στις 3 παρα τεταρτο τα ξημερωματα στην Πατρα. Το επικεντρο του σεισμου εντοπιζεται στο θαλασσιο χωρο μεταξυ Ριου-Αντιρριου. Η δονηση εγινε αισθητη στους νομους Αχαιας και Αιτωλοακαρνανιας.

Εκρηξεις σε πρατηριο υγρων καυσιμων, απο αγνωστη αιτια, σημειωθηκαν το μεσημερι. Οι εκρηξεις εγιναν σε βενζιναδικο στο 44-ο εθνικο χιλιομετρο της παλαιας οδου, Αθηνων-Κορινθου. Οπως εγινε γνωστο απο την πυροσβεστικη δεν υπαρχουν θυματα, καθως το πρατηριο ηταν κλειστο. Στο σημειο αυτο εχει διακοπει η κυκλοφορια των οχηματων, ενω στην περιοχη μετεβησαν 20 αυτοκινητα της πυροσβεστικης υπηρεσιας και εσβησαν την πυρκαγια που εκδηλωθηκε.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απαντηση σε οσους βομβαρδιζουν με καταγγελιες τον τελευταιο καιρο τον ΣΕΓΑΣ και συγκεκριμενα τον Προεδρο του, Στρατο Μολυβα, δινει με σημερινη ανακοινωση της η αρχαιοτερη ελληνικη ομοσπονδια. Συμφωνα με την ανακοινωση αυτη, ο ΣΕΓΑΣ εχει παραγει εργο τα δωδεκα τελευταια χρονια και αυτο φαινεται απο τις επιτυχιες του στιβου και της γυμναστικης, ενω καταληγοντας διευκρινιζει οτι οι συκοφαντες και οι υβριστες, θα κριθουν απο την Δικαιοσυνη.

Με στοχο μια νεα διακριση ξεκιναει αποψε τις προσπαθειες της η ομαδα ποδοσφαιρου του Παναθηναικου, αντιμετωπιζοντας στον πρωτο αγωνα της προκριματικης φασης του Τσαμπιονς Λιγκ, τη Νορβηγικη Ροζενμποργκ. Οι πρασινοι θα επιδιωξουν μια νικη με σκορ ασφαλειας, ετσι ωστε να εξασφαλισουν απο το πρωτο παιχνιδι την προκριση στις 16 καλυτερες ομαδες της Ευρωπης. Η αποστολη της Ροζενμποργκ εφτασε χθες χωρις απουσιες στην Αθηνα και προπονητης της πρωταθλητριας Νορβηγιας δηλωσε οτι το μοναδικο προβλημα που αντιμετωπιζει η ομαδα του ειναι η υψηλη θερμοκρασια που επικρατει. Απο την πλευρα του, ο προπονητης του Παναθηναικου Χουαν-Ραμον Ροτσα, ο οποιος θα στερηθει στο αποψινο παιχνιδι τις υπηρεσιες του τιμωρημενου Στρατου Αποστολακη και του τραυματια Γιωργου Γεωργιαδη του Σαββα, θεωρει οτι η προκριση θα κριθει και στα δυο παιχνιδια. Ο αγωνας θα αρχισει στις 9. 15 και θα μεταδοθει απ' ευθειας τηλεοπτικα απο το ΜΕΓΚΑ.

Δυο πολυ ενδιαφεροντα φιλικα παιγνιδια διεξαγονται αυτη την ωρα. Στη Νεα Φιλαδελφεια η ΑΕΚ αντιμετωπιζει τον Απολλωνα και στο σταδιο Καραισκακη διεξαγεται η φιλικη συναντηση του Ολυμπιακου με τον Πανηλειακο.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Πτωτικες τασεις επικρατησαν και στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου, η οποια διεξηχθη σε υποτονομικο κλιμα, με το Γενικο Δεικτη Τιμων να υποχωρει στα χαμηλοτερα επιπεδα του τελευταιου οκταμηνου. Εκλεισε στις 872,99 μοναδες, μειωμενος κατα 0,76%. Η αξια των συναλλαγων ανηλθε στα 3,5 δισεκατομμυρια δραχμες. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης:Τραπεζες πτωση 0,85%, Ληζινγκ ανοδος 1,36%, Ασφαλειες ανοδος 0,14% Επενδυσεις ανοδος 0,36%, Βιομηχανιες πτωση 0,60%, Κατασκευων πτωση 0,88%, Συμμετοχων πτωση 0,65%, Διαφορες πτωση 0,12%. Ο δεικτης της παραλληλης αγορας υποχωρησε 0,77%.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Η ζεστη θα συνεχισθει και αυριο σ'ολοκληρη τη χωρα, αλλα το απογευμα στα κεντρικα και βορεια ηπειρωτικα θ'αναπτυχθουν τοπικες νεφωσεις, ενω το βραδυ θα εκδηλωθουν σποραδικες βροχες η καταιγιδες στην Ηπειρο, τη Μακεδονια και τη Θρακη. Οι ανεμοι θα πνεουν απο βορειες διευθυνσεις και η θερμοκρασια θα κυμανθει στα βορεια 19 με 37 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 22 με 39 και στα νησια 24 με 35 βαθμους Κελσιου. Αιθριο καιρο θαχει αυριο η Αθηνα ενω η θερμοκρασια στην πολη θα φθασει τους 39 βαθμους Κελσιου. Στη Θεσσαλονικη το βραδυ θ'αναπτυχθουν νεφωσεις με πιθανοτητα βροχης η καταιγιδας. Το
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Thursday, 8 August 1996 - 0:40:04