Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Aug. 11)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΠΕΙΓΟΝ

Ενας νεκρος και 15 τραυματιες, μεταξυ αυτων ο ενας βρισκεται σε κρισιμη κατασταση ειναι ο απολογισμος της διαδηλωσης των μοτοσυκλετιστων στην πρασινη γραμμη, οπου συγκρουστηκαν με τουρκικες δυναμεις, οι οποιες χρησιμοποιησαν πραγματικα πυρα εναντιον τους. Μετα τα επεισοδια αυτα οι μοτοσυκλετιστες αποσυρθηκαν για να αποφευχθει αλλη αιματοχυσια. Στο μεταξυ υπαρχουν καταγγελιες οτι η κυπριακη αστυνομια κακοποιησε διαδηλωτες τους οποιους συνελαβε και μετεφερε σε αστυνομικο τμημα.

Ματαιωθηκε μετα απο παρεμβαση της κυπριακης κυβερνησης η αντικατοχικη πορεια των μοτοσυκλετιστων για την ειρηνη, που επροκειτο να πραγματοποιηθει σημερα. Η σχετικη αποφαση εληφθη για λογους υψιστης εθνικης σημασιας κατα τη διαρκεια εκτακτης συσκεψης που εγινε το πρωι στη Λευκωσια, υπο την Προεδρια του Προεδρου της Κυπριακης Δημοκρατιας, Γλαυκου Κληριδη. Στη συσκεψη μετειχαν υπουργοι, η ηγεσια της Αστυνομιας και ο Προεδρος της Κυπριακης Ομοσπονδιας Μοτοσυκλετιστων, Γιωργος Χατζηκωστας. Την αποφαση για τη ματαιωση της πορειας ανακοινωσε ο κ. Χατζηκωστας στους μοτοσυκλετιστες οι οποιοι την υποδεχθηκαν με εντονες διαμαρτυριες. Αρκετοι απο αυτους κατευθυνθηκαν το μεσημερι στην περιοχη του Σοπαζ στη Λευκωσια και αφου εσπασαν τον αστυνομικο κλοιο εισηλθαν στη νεκρη ζωνη. Πληροφοριες αναφερουν οτι υπαρχουν πολλες εστιες πυρκαγιας ενω μαυρος καπνος καλυπτει την περιοχη. Εχουν σταλει αστυνομικες ενισχυσεις που προσπαθουν να πεισουν τους μοτοσυκλετιστες να βγουν απο τη νεκρη ζωνη.

Νωριτερα, εκατονταδες μοτοσυκλετιστες συγκεντρωθηκαν εξω απο το προεδρικο μεγαρο και διαμαρτυρηθηκαν για την αποφαση αυτη. Ο κ. Κληριδης με διαγγελμα του προς τον κυπριακο λαο αναμενεται να εξηγησει τους λογους για την αποφαση της ματαιωσης της πορειας. Ραδιοσταθμοι μετεδιδαν οτι η ματαιωση της πορειας αποφασιστηκε υστερα απο πληροφοριες οτι οι Τουρκοι προτιθενται να προελασουν στη "νεκρη ζωνη". Παντως, οπως εγινε γνωστο δεν υπηρξε προελαση του "Αττιλα" στη "νεκρη ζωνη" αλλα εντονη κινητοποιηση των κατοχικων δυναμεων. Ο Προεδρος του Σοσιαλιστικου Κομματος ΕΔΕΚ, Βασος Λυσσαριδης, χαρακτηρισε απαραδεκτη και απογοητευτικη την αποφαση για τη ματαιωση της πορειας. Εξαλλου, ο Γενικος Γραμματεας του ΑΚΕΛ, Δημητρης Χριστοφιας, δηλωσε οτι δεν γνωριζει τους λογους της ματαιωσης. Ο εκπροσωπος της Ειρηνευτικης Δυναμης των Ηνωμενων Εθνων, εξεφρασε την ικανοποιηση του για τη ματαιωση της πορειας.

Ανησυχια στους κατοικους της Κονιτσας προκαλεσε η νεα ασθενης σεισμικη δονηση που σημειωθηκε τρια λεπτα πριν απο τις 11 το πρωι και ειχε μεγεθος 4,4 βαθμους της κλιμακας Ριχτερ. Ο νεος σεισμος ειχε το ιδιο επικεντρο με τους δυο προηγουμενους. Η πρωινη σεισμικη δονηση εγινε αισθητη χωρις να προκαλεσει ζημιες.

Στον ανακριτη Καβαλας, απολογειται ο 24χρονος Θεοφιλος Σεχιδης, ο οποιος σκοτωσε και διαμελισε στη Θασο πεντε μελη της οικογενειας του. Χθες ο εισαγγελεας ασκησε εναντιον του ποινικη διωξη για ανθρωποκτονια εκ προθεσεως και περιυβριση νεκρων κατα συρροη και για παρανομη οπλοφορια και κατοχη οπλων. Ο δραστης αρνειται να παραστει δικηγορος γιατι οπως ειπε, μπορει να υπερασπιστει ο ιδιοστον εαυτο του. Στο μεταξυ, στη χωματερη Καβαλας, συνεργεια του δημου, παρουσια αστυνομικων συνεχιζουν τις ερευνες για τον εντοπισμο και την ανευρεση των αλλων τεσσαρων πτωματων.

Ενας 16χρονος Ιρακινος απανθρακωθηκε τη ζωη και αλλοι 4 τραυματιστηκαν τα ξημερωματα οταν ξεσπασε φωτια απο αγνωστη αιτια στο σπιτι Ιρακινων που διεμεναν στο Αιγαλεω, στην Αθηνα. Πληροφοριες αναφερουν οτι πριν τη φωτια ακουστηκαν εκρηξεις.

Το ενδεχομενο διεξαγωγης προωρων εκλογων κυριαρχει στο συνολο σχεδον του κυριακατικου Τυπου, ενω οπως σημειωνουν ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης, μελετα στη Σιφνο, τις προτασεις και εισηγησεις των συνεργατων του στην κυβερνηση και στο κομμα και σταθμιζει ολα τα ενδεχομενα. Οριστικες αποφασεις, οπως σημειωνουν, αναμενεται να ληφθουν απο τον κ. Σημιτη, μετα την επιστροφη του στην Αθηνα στο τελος της εβδομαδας.

Τις πληγεισες περιοχες των Τρικαλων απο χαλαζι επισκεπτεται σημερα κλιμακιο της Νεας Δημοκρατιας, με επικεφαλης τον τεως υφυπουργο Γεωργιας Ευαγγελο Μπασιακο. Συμφωνα με το νομαρχη Τρικαλων οι καταστροφες σημειωθηκαν σε εκταση 15 χιλιαδων στρεμματων ενω οι παραγωγοι του νομου αναμενουν να ολοκληρωθει το εργο των εκτιμητων του υπουργειου Γεωργιας προκειμενου να λαβουν τις προβλεπομενες αποζημιωσεις.

Τον αδελφο του ληστεψε ο 25χρονος Αγγελος Σαμπανης, βοηθουμενος απο δυο νεαρους συγγενεις του, απο τους οποιους ο ενας ειναι ανηλικος. Ο Σαμπανης και οι δυο νεαροι πηγαν στο σπιτι που μενει ο αδερφος του Χρηστος 35 χρονων μαζι με την Αλεξανδρα Σαγκουρη 20 χρονων, στη Σταυρουπολη Θεσσαλονικης. Οπλισμενοι με ξυλα οι δραστες ξυλοκοπησαν το ζευγαρι και αφου πηραν 250. 000 δραχμες, εξαφανιστηκαν. Ο Χρηστος Σαμπανης νοσηλευεται στο νοσοκομειο "Παπανικολαου", ενω η φιλη του αποχωρησε απο το νοσοκομειο μετα την παροχη των πρωτων βοηθειων.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι τσετσενοι ανταρτες ειναι "ετοιμοι για ενα σοβαρο διαλογο" με τον Γραμματεα του Συμβουλιου Ασφαλειας της Ρωσιας, στρατηγο Αλεξαντρ Λεμπεντ, δηλωσε στο πρακτορειο ΙΝΤΕΡΦΑΞ ο εκπροσωπος των αυτονομιστων ανταρτων. Στην Μοσχα θα συνελθει σημερα η Κρατικη Επιτροπη για την Τσετσενια, υπο την προεδρια του πρωθυπουργου Βικτορ Τσερνομιρντιν για να εξετασει την κατασταση στην περιοχη. Πηγες των ανταρτων ανεβαζουν τον αριθμο των νεκρων ρωσων στρατιωτων σε χιλιους.

Νωριτερα το πρακτορειο μετεδωσε οτι συνεχιζονται με ιδιαιτερη σφοδροτητα οι συγκρουσεις στο Γκροζνι με τις ρωσικες δυναμεις να δεχονται μεγαλη πιεση απο τους ανταρτες. Οι συγκρουσεις γινονται απο κτιριο σε κτιριο ενω η ρωσικη στρατιωτικη διοικηση εξεταζει το ενδεχομενο να ζητησει την υποστηριξη μαχητικων αεροσκαφων και πυροβολικου. Παντως, μεχρι στιγμης δεν μπορει να επιβεβαιωθει ποια απο τις δυο εμπολεμες πλευρες ελεγχει το κεντρο της τσετσενικης πρωτευουσας. Η Ευρωπαικη Ενωση εκανε εκκληση για καταπαυση του πυρος στην περιοχη, επισημαινοντας τις μεγαλες ανθρωπινες απωλειες και τα δεινα που υφιστανται οι κατοικοι της μικρης αυτης δημοκρατιας του Καυκασου.

Σεισμολογοι προειδοποιησαν σημερα οτι μπορει να σημειωθουν και αλλες εκρηξεις του ηφαιστειου στο νησι Νεγρος των Φιλιππινων, μετα απο αυτες που σημειωθηκαν χθες και προκαλεσαν τον θανατο τριων ανθρωπων και τον τραυματισμο αλλο επτα.

Μικρο επιβατικο αεροπλανο επεσε και συνετριβη σε κατοικημενη περιοχη, 450 χιλιομετρα δυτικα του Σαο Παολο, με αποτελεσμα τουλαχιστον πεντε ατομα να χασουν την ζωη τους. Συμφωνα με πληροφοριες το αεροπλανο συνετριβη χθες το απογευμα οταν επεσε πανω σε καλωδια υψηλης τασης και ενω επικρατουσε πυκνη ομιχλη. Οι δυο απο τους νεκρους επεβαιναν στο αεροπλανο, ενω οι αλλοι τρεις βρισκονταν μεσα σε σπιτια πανω στα οποια επεσε.

Με την ανευρεση σημερα του πτωματος ενος μικρου κοριτσιου, εφθασε τους 83 ο αριθμος των νεκρων απο την καταστροφη στο ισπανικο καμπινγκ στην πολη Μπιεσκας, στη βορεια Ισπανια, πριν απο τεσσερις ημερες. Περισσοτερα απο χιλια ατομα συνεχιζουν και σημερα τις ερευνες σε ακτινα δεκαδων χιλιομετρων απο το καμπινγκ Λας Νιεβες, που κυριολεκτικα παρασυρθηκε το βραδυ της Τεταρτης απο τα ορμητικα νερα χειμαρου που ξεχειλισε εξαιτιας της καταρρακτωδους βροχης, παρασυροντας ανθρωπους, σκηνες, τροχοσπιτα, αυτοκινητα και προσωπικα ειδη.

Στη νοτιοανατολικη Κινα τουλαχιστον 233 ατομα εχασαν τη ζωη τους και περισσοτεροι απο 290 αγνοουνται απο τις καταρρακτωδεις βροχες και τις πλημμυρες. Οι αστεγοι ξεπερνουν τις 100 χιλιαδες ενω περισσοτερα απο 70 χιλιαδες σπιτια καταστραφηκαν.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το ενδιαφερον των φιλαθλων συγκεντρωνει η πρωτη επισημη ποδοσφαιρικη συναντηση της νεας περιοδου, ο αγωνας για το Σουπερ Καπ αναμεσα στον πρωταθλητη Παναθηναικο και την Κυπελλουχο ΑΕΚ, που διεξαγεται αυριο στις 8. 00 το βραδυ στο Σταδιο Καραισκακη. Οι δυο ομαδες ειναι φυσικα ανετοιμες αφου δεν εχουν ολοκληρωσει την προετοιμασια τους, οπως δηλωνουν και οι προπονητες τους, ομως οι οπαδοι τους περιμενουν να παρουν εστω και μια μικρη γευση απο το προσωπο που θα παρουσιασουν οι ομαδες τους, σε μια επισημη αναμετρηση. Ο αγωνας θα μεταδοθει απο το ΦΙΛΜΝΕΤ.

Εξαλλου, απογοητευτικος ηταν για μια ακομη φορα ο Ηρακλης, αφου εχασε αποψε σε φιλικο αγωνα που εγινε στο Καυταντζογλειο απο τους Λυκους της Θεσσαλονικης με 2-1. Σε αλλους φιλικους αγωνες που εγιναν αποψε, η Ξανθη νικησε 3-1 στην Μυτιληνη τον Βαρβασιακο, ενω η Καλαματα, σε αγωνα που εγινε στην Μεσσηνιακη πρωτευουσα, παραχωρησε ``λευκη`` ισοπαλια στην Παναχαικη.

Στο Μπασκετ, τωρα και ενω εκκρεμει ακομη η υποθεση της συνεργασιας του Ζαρκο Πασπαλι με τον Ολυμπιακο αλλα και του Στογιαν Βρανκοβιτς με τον Παναθηναικο, εγινε γνωστο χθες οτι ο Αμερικανος Μπιλ Εντουαρντς θα ειναι ο πρωτος ξενος της ΑΕΚ για την νεα περιοδο. Ο 27-χρονος παουερ φοργουορντ υπεγραψε μονοετες συμβολαιο συνεργασιας με την ``Ενωση`` εναντι 200 εκατομμυριων δραχμων. Εξαλλου, παικτης του Αρη θα ειναι για εναν χρονο ο μεχρι τωρα μπασκετμπολιστας του Ηρακλη, Αρης Χολοπουλος, ο οποιος εμεινε ελευθερος απο την ομαδα του και υπεγραψε ``εν λευκω`` συμβολαιο ενος ετους με τον Αρη.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Οι ενισχυμενοι βορειοι ανεμοι στο Αιγαιο ειναι το κυριο χαρακτηριστικο του σημερινου καιρου. Στα ηπειρωτικα και το Ιονιο, επικρατουν νεφωσεις ενω το απογευμα αναμενεται να σημειωθουν λιγες σποραδικες βροχες και καταιγιδες. Στην υπολοιπη χωρα, ο καιρος ειναι σχεδον αιθριος. Για αυριο, προβλεπονται λιγες νεφωσεις στα ηπειρωτικα, ενω αναμενεται να σημειωθουν λιγες σποραδικες βροχες η καταιγιδες στα κεντρικα και βορεια. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει απο 18 εως 29 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα απο 21 εως 33 και στα νησια απο 22 εως 29 βαθμους Κελσιου. Στην Αττικη επικρατει σημερα αιθριος καιρος με λιγες νεφωσεις ενω ο ιδιος καιρος προβλεπεται και για αυριο, οποτε η θερμοκρασια στην Αθηνα θα κυμανθει απο 22 εως 32 βαθμους Κελσιου. Νεφωσεις προσκαιρα αυξημενες επικρατουν στη Θεσσαλονικη ενω αυριο αναμενεται να σημειωθει προσκαιρη βροχη η καταιγιδα τις απογευματινες ωρες. Η θερμοκρασια στην πολη θα κυμανθει απο 21 εως 29 βαθμους Κελσιου.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Sunday, 11 August 1996 - 16:49:00