Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Aug. 20)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Σε ετοιμοτητα τα κομματικα επιτελεια, καθως ο Πρωθυπουργος ανακοινωνει τις προσεχεις ημερες τις αποφασεις του για το ενδεχομενο προωρων εκλογων.
  • Διαδοχικες συσκεψεις και επαφες του Κωστα Σημιτη με κορυφαια στελεχη του κομματος και της κυβερνησης. Το απογευμα συνανταται με τον Κωστα Σκανδαλιδη.
  • Ο Μιλτιαδης Εβερτ, δηλωσε το πρωι οτι περιμενει απο την κυβερνηση να ξεκαθαρισει τη θεση της.
  • Πρωτοβουλια για το Κυπριακο αναλαμβανει ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, ο οποιος συνανταται το απογευμα στις Βρυξελλες με τον Ζακ Σαντερ.
  • Συνεδριαζει εκ νεου το απογευμα στη Λευκωσια το Εθνικο Συμβουλιο και θα εξεταστει η προταση Γκαλι για κοινη διακηρυξη.
  • Ληστεια εγινε το πρωι σε κοσμηματοπωλειο της Αθηνας στη Λεωφορο Κηφισιας.
  • Εκατον εικοσι κιλα χασις που διακινουσε αλβανικη μαφια κατασχεθηκαν στην Αθηνα.
  • Νεα σεισμικη δονηση 4,8 Ριχτερ, αναστατωσε τους κατοικους της Κονιτσας.
  • Απο εκρηξη παγιδευμενου αυτοκινητου σκοτωθηκε το πρωι ο υπουργος Οικονομικων της ρωσικης δημοκρατιας του Νταγκεσταν.
  • Με καθε μεσον εγκαταλειπουν το Γκροζνι απο το πρωι οι κατοικοι του, μετα τις ρωσικες απειλες.
  • Συγκλονισμενη ειναι η διεθνης κοινη γνωμη απο την αποκαλυψη των παιδεραστων στο Βελγιο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε ετοιμοτητα εχουν τεθει τα κομματικα επιτελεια καθως ο Πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης, αναμενεται τις προσεχεις ημερες να ανακοινωσει τις οριστικες του αποφασεις για το ενδεχομενο προωρων εκλογων. Ο κ. Σημιτης πριν ανακοινωσει τις αποφασεις του, εχει σειρα συναντησεων με κορυφαια στελεχη του κομματος και της κυβερνησης. Το απογευμα, θα συναντηθει με τον Γραμματεα του ΠΑΣΟΚ, Κωστα Σκανδαλιδη, ενω το θεμα των εκλογων αναμενεται να συζητηθει και κατα την αυριανη συνεδριαση της κυβερνητικης επιτροπης, οσο και την Πεμπτη στο Εκτελεστικο Γραφειο. Την Παρασκευη θα συνεδριασουν απο κοινου τα μελη της Κεντρικη Επιτροπης και της Κοινοβουλευτικης Ομαδας.

Εαν γινουν προωρες εκλογες, τοτε θα μαθουμε και το ποτε, δηλωσε το μεσημερι ο κυβερνητικος εκπροσωπος, Δημητρης Ρεππας, απαντωντας σε σχετικη ερωτηση και προσθεσε οτι ποτε δε γινεται μια τετοια ανακοινωση χωρις να οριστει ημερομηνια. Ο κ. Ρεππας, δηλωσε οτι σχετικες ανακοινωσεις θα γινουν εντος της εβδομαδας, αφου πρωτα ο Πρωθυπουργος σταθμισει τις αποψεις και τα δεδομενα.

Ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης Αντωνης Σαμαρας, διατυπωσε το μεσημερι επικρισεις κατα του πρωθυπουργου με αφορμη τη διαφαινομενη προθεση του κ. Σημιτη για διεξαγωγη προωρων εκλογων. Ο κ. Σαμαρας προειδοποιησε τον κ. Σημιτη να μην εμπλεξει τα εθνικα θεματα στη δινη, οπως ειπε, της προεκλογικης αναμετρησης και να διχασει τις δυναμεις του Ελληνισμου, για να εξυπηρετησει τα προσωπικα του σχεδια.Ο κ. Σαμαρας επανεφερε την προταση του για αμεση συγκληση του συμβουλιου αρχηγων για τη χαραξη ενιαιας εθνικης γραμμης, την οποια θα ειναι υποχρεωμενο να ακολουθησει το οποιο κυβερνητικο σχημα προκυψει απο τις εκλογες.

Ο επιτιμος προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Κωνσταντινος Μητσοτακης, εξεφρασε το μεσημερι απο τα Χανια, την αποψη οτι ο τοπος δεν μπορει να οδηγηθει σε εκλογες την συγκεκριμενη περιοδο με αφορμη την κριση στις σχεσεις Ελλαδας-Τουρκιας. Προσθεσε οτι το μεγαλο θεμα της Κυπρου δεν μπορει να καταστει αντικειμενο εσωτερικης εκλογικης αντιπαραθεσης. Ο κ. Μητσοτακης διερωτηθηκε γιατι ο κ. Σημιτης αρνειται τη βοηθεια που του προσφερει η αντιπολιτευση η οποια προτεινει τη συγκληση του Συμβουλιου Πολιτικων Αρχηγων, για το Κυπριακο. Τονισε οτι η Νεα Δημοκρατια, ειναι ετοιμη για εκλογες οποτε κι αν γινουν αυτες.

Το πρωι ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ μετα τη συνεδριαση του Πολιτικου Συμβουλιου του κομματος δηλωσε πως προεχουν τα εθνικα θεματα και οχι η εκλογολογια. Προσθεσε οτι περιμενει απο την κυβερνηση να ξεκαθαρισει τη θεση της. Χθες ο εκπροσωπος της Ν.Δ. Προκοπης Παυλοπουλος, τονισε οτι οι εκλογες δεν ειναι αιφνιδιασμος και κατηγορησε τον Πρωθυπουργο για ασυνεπεια, παλινωδιες αλλα και αντιστοιχια λογων και εργων και οδηγηθησε σε αυτη την αποφαση απο την αγωνια, οπως ειπε που τον διακατεχει για την προσωπικη του τυχη.

Πρωτοβουλια για το Κυπριακο αναλαμβανει ο Μιλτιαδης Εβερτ, ο οποιος το απογευμα θα συναντηθει στις Βρυξελλες, με τον Προεδρο της ΚΟΜΙΣΙΟΝ, Ζακ Σαντερ. Αργα το βραδυ θα επισκεφθει τη Λευκωσια, οπου θα μεταφερει τις θεσεις της Ευρωπαικης Ενωσης, στον Προεδρο, Γλαυκο Κληριδη. Οπως δηλωσε το πρωι ο κ. Εβερτ, μετα τη συνεδριαση του Πολιτικου Συμβουλιου, το κυπριακο βρισκεται σε τελμα πολλα χρονια και αναφερθηκε στην αναγκη χαραξης ενιαιας εξωτερικης αμυντικης πολιτικης καθως και στην αναγκη αναληψης πρωτοβουλιων σε διεθνες επιπεδο. Προσθεσε οτι το προβλημα αυτο, υπηρξε θεμα αντιπαραθεσης αναμεσα σε Αθηνα και Λευκωσια, πολλες φορες και πρεπει να σταματησει. Αυριο ο κ. Εβερτ, θα μεταβει στο Παραλιμνι, οπου θα επισκεφθει τις οικογενειες των δυο νεων που δολοφονηθηκαν απο τις τουρκικες δυναμεις.

Στη Λευκωσια, συνεδριαζει εκ νεου το απογευμα το Εθνικο Συμβουλιο της Κυπρου και θα εξεταστει η προταση Γκαλι, για κοινη διακηρυξη Κληριδη Ντενκτας, σχετικα με τα γεγονοτα της Δερυνειας. Ο κ. Κληριδης, εχει αποκλεισει το ενδεχομενο συναντησης του με τον Ραουφ Ντενκτας. Παντως, ο τουρκοκυπριος ηγετης, εσπευσε να απαντησει θετικα στην προταση Γκαλι για εκδοση κοινης διακηρυξης, ανεξαρτητα αν θα πραγματοποιηθει η οχι η συναντηση του με τον κ. Κληριδη. Το μεσημερι ο Κυπριος Προεδρος συναντηθηκε με τον υπατο αρμοστη της Βρετανιας, Ντεηβιντ Ματεν και εξετασαν τις εξελιξεις μετα τα προσφατα γεγονοτα.

Στο μεταξυ, εληξε η επιφυλακη στην οποια ειχε τεθει η Εθνικη Φρουρα, τις τελευταιες δεκα ημερες, λογω των επεισοδιων στη "νεκρη ζωνη". Σε εργαστηρια του Λονδινου, εχουν σταλει τεκμηρια απο τη δολοφονια του Τασου Ισαακ για επιστημονικες αναλυσεις, προκειμενου να διαπιστωθει και επιστημονικα αν σχετιζονται με το δολοφονηθεντα, ενω προχωρουν με γοργο ρυθμο και οι διαδικασιες αναγνωρισης των δραστων.

Ληστεια εγινε το πρωι, σε κοσμηματοπωλειο της Αθηνας στη Λεωφορο Κηφισιας 32. Δυο ατομα ακινητοποιησαν την ιδιοκτητρια του κοσμηματοπωλειου, Κατερινα Σκαρμεα, αρπαξαν ενα βαλιτσακι με κοσμηματα και εξαφανιστηκαν με ΙΧ αυτοκινητο, το οποιο βρεθηκε κοντα στην περιοχη. Μετα απο συντονισμενη επιχειρηση της αστυνομιας, συνεληφθη ενα ατομο το οποιο κρατειται στο αστυνομικο τμημα Αμπελοκηπων.

Εκατον εικοσι κιλα χασις τα οποια διακινουσε αλβανικη μαφια, κατασχεθηκαν απο την αστυνομια, η οποια συνελαβε δυο Αλβανους εμπορους ναρκωτικων. Η ποσοτητα κατασχεθηκε σε φορτηγο αυτοκινητο, στην Αθηνα.

Εξι κιλα χασις μετεφερε σε χαρτοκιβωτιο Αλβανος λαθρομεταναστης, με σκοπο να το πουλησει στην "αγορα" της Θεσσαλονικης. Προκειται για τον 18χρονο Αντωνη Σκουρα, κατοικο Τιρανων, ο οποιος συνεληφθη χθες βραδυ απο αστυνομικους στο 7ο χλμ της παλαιας εθνικης οδου Θεσσαλονικης - Βεροιας. Μετα απο ερευνα που εκαναν στο αυτοκινητο βρηκαν ενα χαρτινο δεμα το οποιο περιειχε 12 σακουλες με χασις σε φουντα, συνολικου βαρους 6,125 κιλων. Ο Σκουρας θα οδηγηθει σημερα στον εισαγγελεα Θεσσαλονικης.

Νεα σεισμικη δονηση σημειωθηκε τα ξημερωματα στην περιοχη της Κονιτσας με μεγεθος 4,8 βαθμους της κλιμακας Ριχτερ. Απο το σεισμο προκληθηκαν ζημιες, ευτυχως μονο σε ακατοικητα σπιτια, τα οποια εχουν κριθει ακαταλληλα. Εξαλλου, χθες μιση ωρα πριν τα μεσανυχτα σημειωθηκε ασθενης σεισμικη δονηση μεγεθους 3,6 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ, με επικεντρο την περιοχη αναμεσα στην Κοζανη και τη Βεροια. Οι σεισμολογοι χαρακτηριζουν φυσιολογικες τις δυο δονησεις και δεν εμπνεουν ανησυχια.

Υπο ελεγχο εχουν τεθει οι δυο πυρκαγιες που εχουν εκδηλωθει στο Καλεντζι Κορινθιας και στην κοινοτητα Θυσοα, κοντα στην Αρχαια Ολυμπια, στο νομο Ηλειας. Στις προσπαθειες κατασβεσης της φωτιας, η οποια εχει καψει αρκετα στρεμματα αγροτικης και δασικης εκτασης, μετεχουν αρκετες δυναμεις της δασικης και πυροσβεστικης υπηρεσιας.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με καθε μεσον απο το πρωι οι κατοικοι του Γροζνι, εγκαταλειπουν την πολη τους, μετα τις απειλες του διοικητη των Ρωσικων δυναμεων Κονσταντιν Πουλικοφσκι, οτι η χρηση βιας αποτελει μονοδρομο για την απομακρυνση των τσετσενων ανταρτων. Ο Πουλικοφσκι εχει δωσει προθεσμια ως την Πεμπτη στους κατοικους του Γροζνι να εγκαταλειψουν την πολη, πριν αρχισουν οι ρωσικοι Βομβαρδισμοι. Την ιδια ωρα η ρωσικη αεροπορια και το ρωσικο πυροβολικο σφυροκοπησαν θεσεις των τσετσενων ανταρτων. Ο Ρωσος στρατηγος Αλεξαντερ Λεμπεντ, σχεδιαζει να μεταβει αυριο στο Γκροζνι, προκειμενου, οπως αναφερουν κυκλοι του ρωσικου Συμβουλιου Ασφαλειας να λαβει επειγοντα μετρα για την αποκλιμακωση της εντασης.

Παγιδευμενο αυτοκινητο εξερραγη το πρωι στο Νταγκεσταν με αποτελεσμα να σκοτωθει ο υπουργος Οικονομικων και αλλα τρια ατομα της ρωσικης αυτης δημοκρατιας. Σημειωνεται οτι το Νταγκεσταν συνορευει με την Τσετσενια οπου μαινονται οι συγκρουσεις.

Συγκλονισμενη ειναι η διεθνης κοινη γνωμη απο την αποκαλυψη του φρικαλεου ζευγους των παιδεραστων στο Βελγιο που κακοποιουσε σεξουαλικα και μετα σκοτωνε τα θυματα του. Σημερα ο πρωην υπουργος δικαιοσυνης του Βελγιου, δηλωσε οτι ελαβε συνειδητα την αποφαση για την απελευθερωση το 1992 του Μαρκ Ντιτρου. Ο ιδιος τονισε οτι αισθανθηκε φρικη για τον θανατο των δυο οκταχρονων κοριτσιων που ειχε απαγαγει ο Ντιτρου, αλλα πηρε την ευθυνη για την απελευθερωση του με βαση τον φακελλο του. Ο Μαρκ Ντιτρου ειχε καταδικαστει το 1989 σε καθειρξη 13,5 ετων για απαγωγες βιασμους και διαφορα αλλα αδικηματα.

Χιλιαδες νοτιοκορεατες αστυνομικοι και στρατιωτες με την καλυψη ελικοπτερων εισεβαλαν τις πρωτες πρωινες ωρες στο πανεπιστημιο Γιονσαι της Σεουλ βαζοντας τερμα στην επταημερη καταληψη του απο χιλιαδες φοιτητες, οι οποιοι ζητουσαν την ενοποιηση της χωρας με τη Βορεια Κορεα. Οι συγκρουσεις των αστυνομικων δυναμεων με τους φοιτητες κρατησαν αρκετη ωρα, και οι καταληψιες στο τελος αναγκαστηκαν να παραδοθουν υψωνοντας λευκες σημαιες στη στεγη του κτιριου. Συμφωνα με αυτοπτες μαρτυρες αρκετοι απο τους φοιτητες τραυματιστηκαν σοβαρα.

Ο Ισραηλινος στρατος βομβαρδισε το πρωι το χωριο Ζιμπκιν που βρισκεται σε αποσταση δυο χιλιομετρων απο την κατεχομενη απο το Ισραηλ Ζωνη ασφαλειας στο Νοτιο Λιβανο, προκαλωντας μονο υλικες ζημιες. Ενας Ισραηλινος στρατιωτης εχασε την ζωη του και ενας τραυματιστηκε κατα λαθος στη διαρκεια ανταλλαγης πυρων δυο Ισραηλινων μοναδων. Οι ισραηλινες δυναμεις νομιζαν οτι αντιμετωπιζαν αντιισραηλινους κομμαντος.

Τουρκοι αστυνομικοι πυροβολησαν και σκοτωσαν δυο ατομα στη διαρκεια εισβολης σε κρησφυγετο ανταρτων πολεων, στην Κωνσταντινουπολη. Στο μεταξυ τρια ακομα ατομα εχασαν την ζωη τους στη διαρκεια επιθεσης κουρδων ανταρτων στην περιοχη της Σεβαστειας, στην κεντρικη Τουρκια.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ηρακλης αντιμετωπιζει αποψε στην Κυπρο τον ΑΠΟΕΛ, για την επομενη φαση του κυπελλου ΟΥΕΦΑ. Στο πρωτο παιχνιδι ο Ηρακλης ειχε χασει στο Καυτατζογλειο με 1-0. Ο αγωνας θα μεταδοθει στις 8. 30 απο το ΦΙΛΜΝΕΤ.

Στη Νορβηγια βρισκεται απο χθες η αποστολη του Παναθηναικου ο οποιος αυριο θα αντιμετωπισει στο Τροντχαιμ τη Ροζενμπουργκ στο πλαισιο του προκριματικου γυρου για το Τσαμπιονς Λιγκ. Ο προπονητης των πρασινων Χουαν Ραμον Ροτσα, δεν αντιμετωπιζει κανενα προβλημα και προσθεσε οτι για τον Παναθηναικο, αυτο ειναι το ματς της χρονιας και οι παικτες του θα ανταποκριθουν στις απαιτησεις του αγωνα και θα παρουν οχι μονο την προκριση αλλα και τη νικη.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Λιγες νεφωσεις επικρατουν σημερα σε ολη τη χωρα. Παροδικα θα ειναι αυξημενες και πιθανον να σημειωθουν τοπικες βροχες και καταιγιδες στη Μακεδονια, τη Θρακη, τη Θεσσαλια και στο βορειο Αιγαιο. Οι ανεμοι πνεουν απο βορειες διευθυνσεις μετριοι. Η θερμοκρασια στα βορεια φθανει τους 28 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 31 και στα νησια τους 30 βαθμους Κελσιου. Ο ιδιος καιρος θα επικρατησει και αυριο με ανεμους βορειους ασθενεις και τοπικα μετριους, ενω η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη. Στην Αττικη επικρατει σχεδον αιθριος καιρος. Το απογευμα θα αναπτυχθουν τοπικες νεφωσεις και ειναι πιθανον να σημειωθει προσκαιρη βροχη η καταιγιδα. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις μεχρι μετριοι και η θερμοκρασια στην Αθηνα φθανει τους 31 βαθμους Κελσιου. Στη Θεσσαλονικη επικρατουν νεφωσεις κατα περιοδους αυξημενες με πιθανη βροχη η καταιγιδα. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις εως μετριοι και η
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Tuesday, 20 August 1996 - 16:54:25