Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Aug. 21)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Πυρετωδεις διαβουλευσεις του Πρωθυπουργου με κομματικα και κυβερνητικα στελεχη, ενοψει του αυριανου Υπουργικου Συμβουλιου, οπου θα ανακοινωθει η ημερομηνια διεξαγωγης των εκλογων. Πιθανοτερος χρονος θεωρειται η 22α Σεπτεμβριου.
  • Πυρετος και στα κομματικα επιτελεια για την καταρτιση των συνδυασμων. Την προσεχη εβδομαδα οι εσωκομματικες εκλογες στο ΠΑΣΟΚ. Συνεδριασε η Επιτροπη εκλογικου αγωνα της Νεας Δημοκρατιας, το Σαββατο το Πολιτικο Συμβουλιο του κομματος.
  • Απευθειας διαλογο με την Ελλαδα, προτεινει η Αγκυρα για το Κυπριακο, σε μια προσπαθεια να αμβλυνει τις εις βαρος της διεθνεις αντιδρασεις. Συναντηση αυριο του Γλαυκου Κληριδη με τον Γουσταβ Φεισελ. Τις οικογενειες των δυο θυματων του Αττιλα επισκεφθηκε στο Παραλιμνι ο Μιλτιαδης Εβερτ.
  • Ενας νεκρος και ενας τραυματιας απο εκρηξη σε καταστημα ειδων αλιειας στον Περισσο.
  • Απο τη νεα Βουλη θα επικυρωθει τελικα η συμβαση του αυτοκινητοδρομου Ελευσινας - Σπατων.
  • Μειωση κατα 7% του τιμολογιου της ΔΕΗ για τις μικρομεσαιες επιχειρησεις, εξηγγειλε η Βασω Παπανδρεου. Για προεκλογικη παλαιοκομματικη νοοτροπια κανει λογο η Πολιτικη Ανοιξη.
  • Ανοιξε η σιδηροδρομικη γραμμη Αθηνων - Πατρας, μετα την αναστολη των κινητοποιησεων των απολυμενων της Πειραικης - Πατραικης.
  • Τρεις νεοι εχασαν τη ζωη τους σε πολυνεκρο τροχαιο δυστυχημα στην εθνικη οδο Πρεβεζας - Ιωαννινων.
  • Ιταλοι ειναι συμφωνα με την αστυνομια, οι τρεις δραστες της ληστειας στο χρυσοχοειο της λεωφορου Κηφισιας.
  • Κατα 700 εκατομμυρια πλουσιοτερη ειναι απο χθες η υπερτυχερη του λαικου λαχειου Αννα Δερβιση απο τα Γιαννιτσα.
  • Εκρυθμη η κατασταση στην Τσετσενια, οπου σφυροκοπειται η πρωτευουσα Γκροζνι. Επιστρεφει εσπευσμενα στη Μοσχα ο Μπορις Γιελτσιν
  • Σαλος στο Βελγιο απο τις αποκαλυψεις οτι η Αστυνομια ειχε ενημερωσει τη δικαιοσυνη για τη δραστηριοτητα του εγκεφαλου των παιδεραστων.
  • Τρια χαλκινα μεταλλια εχει κατακτησει μεχρι στιγμης η Ελλαδα στους Ολυμπιακους Αγωνες για ατομα με ειδικες αναγκες, της Ατλαντα.
  • Την προκριση του για δευτερη φορα στο Τσαμπιονς Λινγκ, θα επιδιωξει αποψε ο Παναθηναικος στη Νορβηγια, κοντρα στη Ροζενμποργκ.
  • Νεα σημαντικη ανοδος κατα 0,96% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εντονη κινητικοτητα παρατηρειται απο το πρωι στο Μεγαρο Μαξιμου, καθως ο πρωθυπουργος εχει επιδοθει σε αγωνα δρομου σε μια προσπαθεια να μειωθει οσο γινεται περισσοτερο η προεκλογικη περιοδος. Ο κ. Σημιτης συναντηθηκε ηδη με τους Αναστασιο Πεπονη, Ακη Τσοχατζοπουλο, Βασω Παπανδρεου, Κωστα Λαλιωτη, Γιωργο Παπανδρεου και Χαρη Καστανιδη, ενω θα συνεχισει τις επαφες του με τους Γερασιμο Αρσενη, Ευαγγελο Γιαννοπουλο και αλλα κομματικα και κυβερνητικα στελεχη. Η ανακοινωση της ημερομηνιας διεξαγωγης των εκλογων, η οποια συμφωνα με πληροφοριες προσδιοριζεται για τις 22 Σεπτεμβριου, θα ανακοινωθει αυριο απο τον πρωθυπουργο στη διαρκεια της συνεδριασης του Υπουργικου Συμβουλιου, οπου ο κ. Σημιτης θα ενημερωσει τα μελη της κυβερνησης για την αποφαση του να προχωρησει σε προωρες εκλογες και θα εξηγησει τους λογους. Η συνεδριαση θα γινει στις εξι το απογευμα, ενω το μεσημερι θα συνεδριασει υπο την προεδρια του κ. Σημιτη το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ. Αυριο το βραδυ, η την Παρασκευη το πρωι ο πρωθυπουργος θα μεταβει στο προεδρικο Μεγαρο για να ενημερωσει τον κ. Κωστη Στεφανοπουλο και θα του ζητησει να υπογραψει το διαταγμα για διαλυση της Βουλης, το οποιο αναμενεται να θυροκολληθει στο Κοινοβουλιο την προσεχη Δευτερα. Την Παρασκευη το μεσημερι, θα συνελθουν σε κοινη συνεδριαση η Κεντρικη Επιτροπη και η Κοινοβουλευτικη ομαδα του ΠΑΣΟΚ, οπου ο κ. Σημιτης θα κηρυξει στην ουσια την εναρξη της προεκλογικης περιοδου του κυβερνωντος κομματος.

Στα κομματικα επιτελεια εχει σημανει συναγερμος για την καταρτιση των συνδυασμων και τον καθορισμο της προεκλογικης εκστρατειας.Ο Γραμματεας του ΠΑΣΟΚ Κωστας Σκανδαλιδης θα εχει αυριο συναντηση με τους γραμματεις των αρμοδιων τομεων του κινηματος, ενω την προσεχη εβδομαδα θα γινουν οι εσωκομματικες εκλογες για την αναδειξη των υποψηφιων βουλευτων. Πληροφοριες, οι οποιες δεν διαψευσθηκαν, αλλα ουτε και επιβεβαιωθηκαν απο τον κυβερνητικο εκπροσωπο, φερουν τον Μιμη Ανδρουλακη να κατερχεται με το ψηφοδελτιο του ΠΑΣΟΚ στη Β'Πειραια. Στη Νεα Δημοκρατια εχει συνελθει δυο φορες η επιτροπη εκλογικου αγωνα υπο την προεδρια του Τζανη Τζαννετακη, λογω απουσιας του Μιλτιαδη Εβερτ σε Βρυξελλες και Κυπρο. Συμφωνα με πληροφοριες αυριο θα συνεδριασει η Κεντρικη Επιτροπη του κομματος και το Σαββατο το Πολιτικο Συμβουλιο, με τη συμμετοχη και του Κωνσταντινου Μητσοτακη.

Στις εκλογες αυτες, συμφωνα με πληροφοριες, θα επικρατησει ηπιο προεκλογικο κλιμα, καθως δεν θα γινουν μεγαλες συγκεντρωσεις και μεταφορα οπαδων, ενω η πολιτικη αντιπαραθεση θα γινει μεσα απο τις οθονες της τηλεορασης και τα μικροφωνα των ραδιοφωνικων σταθμων. Τις λεπτομερειες διεξαγωγης του προεκλογικου αγωνα θα συζητησει η αρμοδια διακομματικη επιτροπη, πιθανοτατα την προσεχη εβδομαδα. Και ενα στατιστικο στοιχειο. Απο το 1946 μεχρι τωρα εχουν γινει 19 βουλευτικες εκλογες, απο τις οποιες οι 14 διεξηχθησαν προωρα για διαφορους λογους. Τελος, να αναφερουμε οτι συνεχιστηκε και σημερα το θετικο κλιμα στο Χρηματιστηριο Αθηνων, οπου ο γενικος δεικτης σημειωσε και νεα ανοδο.

Προσπαθεια να αμβλυνει τις εις βαρος της οξυτατες διεθνεις αντιδρασεις, καταβαλλει η Αγκυρα, μετα τα γεγονοτα που διαδραματιστηκαν στην Κυπρο, με τις θηριωδιες του Αττιλα. Σε ανακοινωση του τουρκικου υπουργειου Εξωτερικων απευθυνεται εκκληση στην Ελλαδα για απευθειας συνομιλιες, σχετικα με το Κυπριακο, με στοχο την οικοδομηση μετρων εμπιστοσυνης. Δεν μπορει να αναμενεται οποιαδηποτε κατανοηση μεταξυ των δυο πλευρων της Κυπρου, αν δεν υπαρξει διαλογος Τουρκιας - Ελλαδας, αναφερεται στην ανακοινωση. Στη Λευκωσια, ο Προεδρος της Κυπρου Γλαυκος Κληριδης θα συναντηθει αυριο με τον εκπροσωπο του γενικου γραμματεα του ΟΗΕ Γουσταβ Φεισελ, στον οποιο θα επιδωσει την απαντηση της ελληνοκυπριακης πλευρας, στην προταση για συναντηση μεταξυ των κυριων Κληριδη και Ντενκτας. Υπενθυμιζεται οτι το Εθνικο Συμβουλιο απερριψε την προταση αυτη, ενω ισχυρο ραπισμα για το καθεστως Ντενκτας αποτελεσε και η δηλωση του Προεδρου της Κομισιον Ζακ Σαντερ, που χαρακτηρισε κτηνωδιες τις ενεργειες των τουρκοκυπριων. Ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδης Εβερτ, ο οποιος επεστρεψε αργα το απογευμα απο τη Λευκωσια, επισκεφθηκε στο Παραλιμνι τις οικογενειες των δυο θυματων του Αττιλα. Τελος, να αναφερουμε οτι στις αρχες Σεπτεμβριου φτανει στη Λευκωσια ο απεσταλμενος του Μπιλ Κλιντον, Ριτσαρντ Μπιτι.

Ενα ατομο εχασε τη ζωη του και αλλο ενα τραυματισθηκε κατα την διαρκεια εκρηξης το μεσημερι σε καταστημα ειδων αλιειας και κυνηγιου στον Περισσο. Νεκρος ειναι ο πελατης του καταστηματος, Νικος Ριτσωνης 38 χρονων, ενω τραυματισθηκε ο γιος του ιδιοκτητη του καταστηματος Αποστολος Ανανιαδης, 23 ετων, που νοσηλευεται στο ΚΑΤ.Η εκρηξη σημειωθηκε ενω ο Ανανιαδης μαζι με το νεκρο γεμιζαν φιαλη καταδυσης.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο αμερικανος προεδρος Μπιλ Κλιντον εστειλε προσωπικη επιστολη στον Μπορις Γιελτσιν ο οποιος επιστρεφει εσπευσμενα αποψε στη Μοσχα απο τις διακοπες του, οπου τον προτρεπει να λαβει ολα τα αναγκαια μετρα για να αποφευχθει η αιματοχυσια στην προτευουσα της Τσετσενιας. Εκει οι βομβες των Ρωσων πεφτουν βροχη και οι κατοικοι του Γκροζνι εκλιπαρουν τη διεθνη κοινοτητα να παρεμβει για να σταματησει την επικειμενη μεγαλη επιθεση. Στο Κρεμλινο ο υπουργος Αμυνας, Ιγκορ Ροντιονοφ, αποκηρυξε με δηλωσεις του την διαταγη που εδωσε ο στρατηγος Πουλικοφσκι για ευρειας κλιμακα επιχειρηση κατα των ανταρτων. Στην περιοχη βρισκεται ο στρατηγος Αλεξαντερ Λεμπεντ σε μια προσπαθεια να αποτρεψει την αυριανη ολομετωπη επιθεση των ρωσικων δυναμεων.

Την βοηθεια βρετανου ντεντεκτιβ ειδικου στα θαμμενα πτωματα, ζητησαν οι αρχες του Βελγιου, προκειμενου να διαλευκανθει το σκανδαλο που συγκλονιζει τη χωρα σχετικα με το φρικαλεο ζευγος που κακοποιουσε σεξουαλικα και στην συνεχεια σκοτωνε ανηλικα κοριτσια. Η κοινη γνωμη της χωρας παρακολουθει με κομμενη την ανασα τις εξελιξεις της υποθεσης αυτης και σημερα προκληθηκε εντονη οργη απο εγγραφο της αστυνομιας, συμφωνα με το οποιο η βελγικη δικαιοσυνη ειχε ενημερωθει απο τις αρχες του 1994 για την εγκληματικη δραστηριοτητα του εγκεφαλου του κυκλωματος Μαρκ Ντιτρου.

Τεσσερα ατομα σκοτωθηκαν και 14 τραυματισθηκαν στο Κλερμον Φεραν της κεντρικης Γαλλιας, απο πυρκαγια που ξεσπασε απο αγνωστα αιτια, στο γνωστο ξενοδοχειο Σαβοι. Δυο ενοικοι βρηκαν το θανατο οταν επιχειρησαν να πηδησουν απο τα παραθυρα του ξενοδοχειου που βρισκεται κοντα σε μια απο τις μεγαλυτερες πλατειες, στο κεντρο της πολης, ενω αλλα δυο απανθρακωθηκαν στα δωματια τους.

Στις αρχες του 1997 θα πραγματοποιηθει μια διασκεψη κορυφης του ΝΑΤΟ η οποια θα αποφασισει με ποιες χωρες της ανατολικης Ευρωπης θα αρχισει διαπραγματευσεις η συμμαχια με στοχο τη διευρυνση της. Την ανακοινωση εκανε ο γερμανος υπουργος Αμυνας, Φολκερ Ριε, διευκρινιζοντας παραλληλα οτι θα αρχισουν εντατικοτερες συζητησεις για μια στρατηγικη συμπραξη με τη Ρωσια.

Ο προεδρος της Αλβανιας, Σαλι Μπερισα, καλεσε ολα τα κομματα της χωρας να συμμετασχουν στις επικειμενες δημοτικες εκλογες, επαναλαμβανοντας τη δεσμευση της κυβερνησης του για ελευθερες και δικαιες εκλογες. Τα περισσοτερα κομματα της αντιπολιτευσης, φοβουμενα νοθεια, απειλουν να μποικοταρουν τις εκλογες.

Η βρετανικη αστυνομια θα μπορει πλεον να χρησιμοποιει δακρυγονα σπρει, ανακοινωσε ο υπουργος Εσωτερικων. Η αδεια δοθηκε μετα απο πειραματα εξι μηνων ωστοσο, οι οργανωσεις προστασιας των ανθρωπινων δικαιωματων εχουν εκφρασει την ανησυχια τους για τους κινδυνους που παρουσιαζουν αυτα τα σπρει για την υγεια, οπως ο ερεθισμος των ματιων και της μυτης και οι προσκαιρες αναπνευστικες δυσκολιες.

Εικοσι ατομα τραυματιστηκαν οταν το Μποινγκ 707 που επεβαιναν και εκτελουσε την πτηση Καιρο-Κωνσταντινουπολη, ξεφυγε απο την πιστα του αεροδρομιου της Κωνσταντινουπολης, περασε τον προστατευτικο φρακτη και συγκρουστηκε με.. .ταξι. Εχουν συμβει και χειροτερα.. . σε αεροπλανα.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπερτυχερη αποδειχθηκε 30χρονη τραγουδιστρια απο τα Γιαννιτσα κερδιζοντας 700 εκατ. στο χρυσο τριδυμο του λαικου λαχειου. Η νεα πολυεκατομμυριουχος Αννα Δερβιση μολις εμαθε το ευχαριστο νεο, πηρε το συζυγο και τον εξαχρονο γιο τους και αναχωρησαν προς αγνωστη κατευθυνση. Η Αννα Δερβιση εργαζοταν ως τραγουδιστρια σε νυχτερινα κεντρα της περιοχης Γιαννιτσων, ενω ο συζυγος της ειναι οδηγος εκσκαφεα.

Διημερη επισημη επισκεψη στο Ιραν πραγματοποιει ο υπουργος Εξωτερικων, Θεοδωρος Παγκαλος, με σκοπο την ενισχυση των διμερων σχεσεων των δυο χωρων. Ο κ. Παγκαλος δηλωσε οτι η πολιτικη συνεργασια μεταξυ Αθηνων και Τεχερανης, μπορει να συμβαλει στην παγιωση της ειρηνης στην περιοχη. Ο Ιρανος ομολογος του, Αλι Ακμπαρ Βελαγιατι, υπογραμμισε οτι οι δυο χωρες διατηρουν καλες σχεσεις και δεν υπαρχει κανενα εμποδιο στην αναπτυξη τους. Ο κ. Παγκαλος, θα γινει δεκτος, απο τον Προεδρο της χωρας και τον Προεδρο του Κοινοβουλιου.

Απο τη νεα βουλη, που θα προκυψει απο τις εκλογες θα επικυρωθει τελικα η συμβαση του εργου για την κατασκευη του αυτοκινητοδρομου Σταυρου-Ελευσινας. Αντιπαραθεση διαδραματιστηκε σημερα στη Βουλη, με αφορμη την κυρωση της συμβασης του εργου. Ο προεδρος της Βουλης Αποστολος Κακλαμανης, ανακοινωσε οτι θα πραγματοποιηθει αυριο εμβολιμη συνεδριαση, προκειμενου να επικυρωθει η συμβαση, λογω της μειζονος σημασιας του εργου. Η ανακοινωση αυτη προκαλεσε την εντονη αντιδραση της Νεας Δημοκρατιας, που δια του βουλευτη κ. Παυλιδη, κατηγορησε τον Προεδρο της Βουλης, οτι ουσιαστικα προαναγγελει τη διαλυση του Κοινοβουλιου. Στη συνεχεια παρενεβη ο αρμοδιος υπουργος Κωστας Λαλιωτης, που δηλωσε οτι η κυβερνηση δεν θα κανει χρηση της εμβολιμης συνεδριασης και οτι η συμβαση θα επικυρωθει απο τη νεα Βουλη που θα προκυψει απο τις εκλογες.

Μειωση κατα 7% του τιμολογιου της ΔΕΗ για τις μικρομεσαιες εμπορικες επιχειρησεις, ανακοινωσε σημερα η υπουργος Αναπτυξης, Βασω Παπανδρεου. Το μετρο θα εφαρμοσθει αμεσα για τις καταναλωσεις που θα γινουν απο την 1η Σεπτεμβριου και αφορα πανω απο ενα εκατομμυριο καταναλωτες. Η μειωση αυτη, τονισε η κ. Παπανδρεου, αποφασιστηκε στο πλαισιο της ενισχυσης των μικρομεσαιων επιχειρησεων και ειναι δυνατη λογω της καλυτερης και ορθολογικοτερης διαχειρισης των οικονομικων της ΔΕΗ. Παραλληλα διαβεβαιωσε οτι δεν προκειται να υπαρξει αυξηση των τιμολογιων της ΔΕΗ μεχρι το τελος του ετους. Στα πλαισια της προεκλογικης εκστρατειας του "δηθεν εκσυγχρονιστη κ. Σημιτη, " ενεταξε την ανακοινωση η Πολιτικη Ανοιξη.

Ανεστειλαν τις κινητοποιησεις τους οι απολυμενοι της Πειραικης Πατραικης, που ειχαν καταλαβει απο το πρωιι τη σιδηροδρομικη γραμμη Αθηνων-Πατρων κοντα στην Πατρα, ζητωντας την επαναλειτουργια του. Οι επιβατες, εξυπηρετηθηκαν απο και προς την Πατρα, με λεωφορεια. Το απογευμα οι εκπροσωποι των εργαζομενων συναντηθηκαν με τον υφυπουργο Αναπτυξης Φοιβο Ιωαννιδη, οπου εξετασαν την κατασταση.

Στις φυλακες Διαβατων Θεσσαλονικης θα μεταφερθει ο Θεοφιλος Σεχιδης που κατηγορειται οτι σκοτωσε πεντε μελη της οικογενειας του. Την αποφαση ελαβαν απο κοινου ο τακτικος ανακριτης και ο προισταμενος της εισαγγελιας πρωτοδικων αποκλειοντας το ενδεχομενο μεταγωγης του στο ψυχιατρικο τμημα του Κορυδαλλου. Χθες, αρχισαν μετα απο ολιγοημερη διακοπη να καταθετουν στον τακτικο ανακριτη Καβαλας ατομα της οικογενειας Σεχιδη, ενω τις επομενες μερες θα καταθεσουν αστυνομικοι της Θεσσαλονικης και της Καβαλας, που αποκαλυψαν το δολοφονο και τον ανεκριναν επι ωρες μεχρι να αποσπασουν την ομολογια του.

Την προθεση του να καταβαλει καθε προσπαθεια στο πλαισιο της νομοθεσιας που διεπει τις εργασιακες σχεσεις ωστε να επαναλειτουργησει το εργοστασιο της ΓΚΟΥΝΤ ΓΙΑΡ, εξεφρασε ο υφυπουργος Αναπτυξης, Φοιβος Ιωαννιδης, κατα την διαρκεια συναντησης του σημερα με εκπροσωπους των εργαζομενων της εταιριας, την ηγεσια του Εργατικου Κεντρου Θεσσαλονικης και την ΓΣΕΕ.

Στον εφετη ειδικο ανακριτη κατεθεσε σημερα για την υποθεση των ψηφιακων παροχων του ΟΤΕ ο βουλευτης της Νεας Δημοκρατιας, Γιαννης Κεφαλογιαννης. Κατα την εξοδο του απο το ανακριτικο γραφειο, ο κ. Κεφαλογιαννης αρνηθηκε να δηλωσει οτιδηποτε για το περιεχομενο της διωρης καταθεσης του, επικαλουμενος το απορρητο των ανακρισεων. Συμφωνα με πληροφοριες η ανακριτικη διαδικασια θα σταματησει λογω των εκλογων και θα συνεχισθει μετα απο αυτες.

Στον ελλιπη φωτισμο του ελικοδρομιου της Κυθνου αποδιδει με ανακοινωση του το Γενικο Επιτελειο Ναυτικου την καθυστερηση μεταφορας με ελικοπτερο χθες στην Αθηνα της ασθενους Μαριας Δαμασιωτη, διαψευδοντας ετσι οσα διατυπωθηκαν για αδιαφορια η ολιγωρια.

Την αναστολη καταταξης στο στρατο καθως και ειδικη αδεια αντιμετωπισης θεομηνιων στους υπηρετουντες εφεδρους αξιωματικους και οπλιτες, αποφασισε με ανακοινωση του ο υφυπουργος Αμυνας, Νικος Κουρης, υπερ των στρατευμενων που εχουν μονιμη διαμονη στην επαρχια Κονιτσας του νομου Ιωαννινων.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρεις νεοι σκοτωθηκαν τα ξημερωματα στο 35ο χιλιομετρο της εθνικης οδου Πρεβεζας - Ιωαννινων, οταν το αυτοκινητο που οδηγουσε ο 20χρονος στρατιωτης Αλεξιος Κατσακιωρης 20 χρονων απο το Αγρινιο, ξεφυγε απο την πορεια του και ανατραπηκε. Εκτος απο τον ατυχο οδηγο, νεκροι ειναι ο 20χρονος στρατιωτης Αλεξανδρος Παπαγιαννοπουλος απο το Μεσορρουγιο Αχαιας και η Στεφανια Στεφλεου 19 χρονων απο τα Ιωαννινα. Στο αυτοκινητο επεβαινε και η 15χρονη Ευαγγελια Τσιουρη απο την Κατσικα Ιωαννινων, η οποια τραυματιστηκε σοβαρα.

Ιταλοι ειναι τελικα οι τρεις δραστες της χθεσινης ληστειας σε χρυσοχοειο της λεωφορου Κηφισιας, απο το οποιο απεσπασαν χρυσαφικα μεγαλης αξιας. Στα χερια της αστυνομιας βρισκεται ο ενας απο αυτους που ομολογησε τη συμμετοχη του στη ληστεια, αλλα δεν κατονομασε τους δυο συνεργους του που καταζητουνται.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Τη δημιουργια ενιαιων αρχαιολογικων υπηρεσιων σε καθε νομο, χωρις ωστοσο να καταργηθουν οι θεσεις των Εφορων Κλασικων και Βυζαντινων Αρχαιοτητων και Νεωτερων Μνημειων, ανακοινωσε ο υπουργος Πολιτισμου, Σταυρος Μπενος, προσθετοντας οτι το ρολο του συντονιστη θα αναλαβει ο αρχαιοτερος απο το επιστημονικο προσωπικο.

Τις τραγωδιες του Σοφοκλη, Οιδιποδα Τυραννο και Οιδιποδα επι Κολωνω, ανεβαζει στις 30 και 31 Αυγουστου στην Επιδαυρο το Βασιλικο Εθνικο Θεατρο της Βρετανιας με επικεφαλης τον σκηνοθετη σερ Πιτερ Χολ.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρια χαλκινα μεταλλια εχει κερδισει η Ελλαδα στους Ολυμπιακους Αγωνες για ατομα με ειδικες αναγκες, που διεξαγονται στην Ατλαντα των Ηνωμενων Πολιτειων. Συγκεκριμενα, μεταλλια κερδισαν ο Στεφανος Αναργυρου στη σφαιροβολια, ο Γιωργος Τοπτσης στο μηκος και ο Αντωνης Γιαπουντζης στην κολυμβηση.

Την προκριση της για δευτερη συνεχομενη φορα σε ομιλο του Τσαμπιονς Λιγκ, θα επιδιωξει να εξασφαλισει αποψε στις 8. 30 το βραδυ στη Νορβηγια η ομαδα ποδοσφαιρου του Παναθηναικου, στον επαναληπτικο αγωνα κοντρα στη Ροζενμποργκ. Οι ``πρασινοι`` πιστοι στο ρητο οτι καλυτερη αμυνα ειναι η επιθεση, προσανατολιζονται στον ``βομβαρδισμο`` της αντιπαλης εστιας απο τα πρωτα κιολας λεπτα προκειμενου να μην αντιμετωπισουν προβληματα και πιθανο αποκλεισμο απο τη συνεχεια της διοργανωσης, αφου ηδη εχουν το πλεονεκτημα του 1-0 απο τη συναντηση που εγινε πριν απο 15 ημερες στο ΟΑΚΑ. Το παιχνιδι, που θα διεξαχθει στο γηπεδο του Τροντχαιμ, θα μεταδοθει απευθειας τηλεοπτικα απο το ΣΤΑΡ.

Ικανοποιηση επικρατει στις ταξεις του ΠΑΟΚ, οσον αφορα τις εμφανισεις της ομαδας ποδοσφαιρου στους μεχρι τωρα φιλικους αγωνες. Η διοικηση του ``δικεφαλου του βορρα``, δηλωνει ευχαριστημενη και απο την μεχρι τωρα εκπληκτικη παρουσια του κοσμου στο γηπεδο της Τουμπας, που αναμενεται να αποτελεσει τον 12-ο παικτη στις υποχρεωσεις της ομαδας της Θεσσαλονικης τη νεα αγωνιστικη περιοδο.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε θετικο κλιμα πραγματοποιηθηκαν και σημερα οι συναλλαγες στο Χρηματιστηριο Αθηνων, και ο Γενικος Δεικτης Τιμων εκλεισε στις 916,66 μοναδες ενισχυμενος σε ποσοστο 0,96% . Σε υψηλα επιπεδα διατηρηθηκε ο ογκος των συναλλαγων, η αξια των οποιων εφθασε τα 9,5 δις. δραχμες. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες ανοδος 1,28%, Ληζινγκ αμεταβλητες, Ασφαλειες ανοδος 0,44%, Επενδυσεις ανοδος 0,60%, Βιομηχανιες ανοδος 1,52%, Κατασκευων ανοδος 0,04%, Συμμετοχων ανοδος 1,32%, Διαφορες ανοδος 1,31%, ο δεικτης της παραλληλης αγορας ενισχυθηκε κατα 0,22% . Απο τις 248 μετοχες που διακινηθηκαν 120 εκλεισαν με κερδη, 88 με απωλειες και 30 παρεμειναν αμεταβλητες.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Η ανοδος της θερμοκρασιας θα ειναι το κυριο χαρακτηριστικο του αυριανου καιρου, που θα ειναι αιθριος σε ολοκληρη τη χωρα, εκτος απο τα ηπειρωτικα οπου θα αναπτυχθουν τοπικες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι ασθενεις μεχρι μετριοι και η θερμοκρασια θα κυμανθει 17 με 31 βαθμους, στα ηπειρωτικα 19 με 33 και στα νησια με 22 με 30 βαθμους. Σχεδον αιθριο καιρο, με τοπικες νεφωσεις το απογευμα, μετριους ανεμους και θερμοκρασια 22 με 32 και 19 με 31 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.

(Δ.Κ.) ΑΠΕ 21/08 19:02


Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Wednesday, 21 August 1996 - 21:52:11