Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Aug. 29)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Ανεβαινουν οι τονοι της προεκλογικης αντιπαραθεσης με αφορμη την οικονομια, ενω κορυφωνονται οι διεργασιες στα κομματικα επιτελεια.
  • Συνεδριαζει απο τη μια το Εθνικο Ραδιοτηλεοπτικο Συμβουλιο και εξεταζει το θεμα της κατανομης του τηλεοπτικου χρονου στα κομματα.
  • Ο Μιλτιαδης Εβερτ, θα απαντησει το απογευμα στον Πρωθυπουργο για τις χθεσινες του κατηγοριες.
  • Ο Κωστας Σημιτης αρχιζει απο τη Δευτερα τις περιοδειες του απο τη Χιο και τη Λεσβο.
  • Ο Αντωνης Σαμαρας παρουσιαζει αυριο το εκλογικο προγραμμα της Πολιτικης Ανοιξης.
  • Η Αλεκα Παπαρηγα επισκεφθηκε το πρωι, τα γραφεια της Ολυμπιακης Αεροποριας.
  • Στη Θεσπρωτια περιοδευει ο Νικος Κωνσταντοπουλος, ενω στη Λαρισα μεταβαινει αυριο, ο Δημητρης Τσοβολας.
  • Σεισμος μεγεθους 4,8 Ριχτερ σημειωθηκε το μεσημερι στον κολπο του Αγιου Νικολαου Λασηθιου.
  • Τελος, παιρνει αυριο η αγωνια των υποψηφιων για την τριτοβαθμια εκπαιδευση, καθως ανακοινωνονται οι βασεις.
  • Πρακτορας των τουρκικων μυστικων υπηρεσιων, ειναι ο δολοφονος του Σολωμου Σολωμου.
  • Εγκλημα σε κοσμηματοπωλειο της Αθηνας με θυμα 43χρονη υπαλληλο.
  • Μυστηριο καλυπτει το θανατο νεαρου κρατουμενου στις φυλακες Κορυδαλλου.
  • Νεα υποθεση κυκλωματος παιδεραστιας αποκαλυφθηκε στη Βιεννη.
  • Ο Μπιλ Κλιντον, ελαβε επισημως, το χρισμα του υποψηφιου του Δημοκρατικου κομματος για τις προεδρικες εκλογες του Νοεμβριου.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ανεβαινουν οι τονοι της προεκλογικης αντιπαραθεσης, κυβερνησης και αξιωματικης αντιπολιτευσης, με αφορμη την οικονομια ενω κορυφωνονται οι διεργασιες στα κομματικα επιτελεια. Μεσα στο ερχομενο διημερο, οριστικοποιουνται οι λιστες των συνδυασμων των υποψηφιων, ενω το Σαββατοκυριακο αναμενεται να δοθουν στη δημοσιοτητα οι καταλογοι του ΠΑΣΟΚ και της Νεας Δημοκρατιας. Απο τη μια συνεδριαζει το Εθνικο Ραδιοτηλεοπτικο Συμβουλιο και εξεταζει τις προτασεις παρουσιασης του προεκλογικου αγωνα, απο τα ιδιωτικα ραδιοτηλεοπτικα μεσα. Παντως, κατα τη χθεσινη συνεδριαση διαφωνησαν οι εκπροσωποι των κομματων για το τροπο παρουσιασης του εκλογικου αγωνα, ενω οι εκπροσωποι των μικρων κομματων ζητησαν ιση κατανομη του τηλεοπτικου χρονου. Το απογευμα αναμενεται να συνεδριασει και η διακομματικη επιτροπη η οποια θα λαβει και τις οριστικες αποφασεις.

Ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης κατηγορησε τον Προεδρο της Νεας Δημοκρατιας για απατηλες υποσχεσεις και εκδοση ακαλυπτων επιταγων σχετικα με τις εξαγγελιες του Μιλτιαδη Εβερτ για την οικονομια. Ο κ. Εβερτ αναμενεται να απαντησει στον Πρωθυπουργο κατα τη διαρκεια συνεντευξης τυπου που θα δωσει στις 6 το απογευμα στο Ζαππειο.

Ο κ. Σημιτης, αρχιζει τη Δευτερα τις περιοδειες του ξεκινωντας απο την Χιο και τη Λεσβο, ενω στη συνεχεια θα επισκεφθει αλλους 20 νομους της χωρας. Το απογευμα, ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας θα περιοδευσει περιοχες της Β` Περιφερειας της Αθηνας ενω το Σαββατοκυριακο θα μεταβει στη Θρακη.

Ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης Αντωνης Σαμαρας, θα παρουσιασει αυριο, κατα τη διαρκεια συνεντευξης τυπου το εκλογικο προγραμμα του κομματος του. Ο κ. Σαμαρας θα μιλησει σε ανοιχτη συγκεντρωση στα Γιαννενα την ερχομενη Τεταρτη. Η Γενικη Γραμματεας του ΚΚΕ Αλεκα Παπαρηγα, συνεχιζοντας τις επισκεψεις της σε εργασιακους χωρους πηγε το μεσημερι στα γραφεια της Ολυμπιακης Αεροποριας στη λεωφορο Συγγρου. Στο Συνασπισμο, ο Προεδρος του κομματος, Νικος Κωνσταντοπουλος περιοδευει σημερα στη Θεσπρωτια, ενω ο Προεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημητρης Τσοβολας, μεταβαινει αυριο στη Λαρισα.

``Ο Ελληνικος λαος θα αποφασισει στις 22 Σεπτεμβριου, εαν προτιμα μια σταθερη οικονομικη πολιτικη για πολλα χρονια και την ισοτιμη συμμετοχη στην Ευρωπαικη Ενωση, η εαν προτιμα καποιες μικρο-παροχες, οι οποιες συντομα θα εξανεμιστουν εαν δεν τηρηθουν οι στοχοι του Προγραμματος Συγκλισης``, αναφερει ο αναπληρωτης υπουργος εξωτερικων Γιωργος Ρωμαιος σε συνεντευξη του στο ΑΠΕ. Ο κ. Ρωμαιος επισημαινει, οτι η Ελλαδα πρεπει να εντεινει τις προσπαθειες της για να παρακολουθησει τις Ευρωπαικες εξελιξεις και να επιμεινει στην πιστη εφαρμογη του Προγραμματος Συγκλισης. Ακομη, ο αναπληρωτης υπουργος εξωτερικων δηλωνει οτι οι εκλογες σε καμμια περιπτωση δεν αναστελλουν τις διπλωματικες προσπαθειες της χωρας στο Κυπριακο και τα αλλα εθνικα θεματα.

Ισχυρη σεισμικη δονηση μεγεθους 4,8 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ σημειωθηκε στις 12. 24 το μεσημερι, με επικεντρο τον κολπο του Αγιου Νικολαου Λασηθιου. Μεχρι στιγμης δεν εχουν αναφερθει ζημιες.

Τελος παιρνει αυριο η αγωνια των υποψηφιων για την τριτοβαθμια εκπαιδευση. Το υπουργειο Παιδειας θα ανακοινωσει τις βασεις των σχολων στα Πανεπιστημια και τα Τεχνολογικα Εκπαιδευτικα Ιδρυματα. Τη Δευτερα θα αναρτηθουν στα Λυκεια ολης της χωρας τα ονοματα των επιτυχοντων και των αριστουχων. Φετος δηλωσε ο Γενικος Γραμματεας του υπουργειου Παιδειας Γιαννης Παναρετος, παρατηρειται πτωση σε ολες τις δεσμες και σε ολες τις σχολες.

Οι αρχες ασφαλειας στην Κυπρο γνωριζουν το ονομα ενος απο τους τεσσερις Τουρκους, που δολοφονησαν το Σολωμο Σολωμου. Προκειται για αξιωματικο των λεγομενων "ειδικων δυναμεων" του "ψευδοκρατους", ο οποιος φαινεται στις ταινιες να πυροβολει κατω απο τον ιστο της τουρκικης σημαιας. Επιπλεον, διαπιστωθηκε οτι εκεινος, που φορουσε πολιτικα και τον πυροβολησε απο το μπαλκονι, ειναι πρακτορας των τουρκικων μυστικων υπηρεσιων. Αρκετοι τηλεθεατες απο την Ελλαδα και αλλες χωρες σε επικοινωνια τους με το ΡΙΚ ανεφεραν οτι ειδαν στα τηλεοπτικα τους δικτυα κατα τις ημερες των επεισοδιων τον Ραουφ Ντενκτας να παρακολουθει με κυαλια τα γεγονοτα. Στο μεταξυ, ενα ζευγαρι ελληνοκυπριων στη Λαρνακα, κατηγγειλε οτι χθες το απογευμα τους πυροβολησαν, ευτυχως, ανεπιτυχως, δυο φορες Τουρκοκυπριοι απο φυλακιο, στην περιοχη Αχεριτου κοντα στο περιβολι τους οπου εργαζονταν.

Η Κυπριακη Κυβερνηση εχει προβει σε ολες τις καταλληλες ενεργειες σε οτι αφορα τη τοποθετηση απο τις κατοχικες δυναμεις διαχωριστικου συρματινου πλεγματος στη θαλασσια περιοχη ''Καππαρη'' στο Παραλιμνι, δηλωσε ο Υπουργος Αμυνας Κωστας Ηλιαδης, ο οποιος χαρακτηρισε προκλητικες τις κινησεις των Τουρκων στη θαλασσια αυτη περιοχη και ιδιαιτερα την παρουσια του τουρκικου πολεμικου πλοιου.

Η σταση της κ. Τσιλερ πρεπει να σημανει συναγερμο για τη διεθνη κοινοτητα, καθως αποδεικνυεται ποσο ανευθυνα και τυχοδιωκτικα ασκειται η εξωτερικη πολιτικη στην Τουρκια, δηλωσε μεταξυ αλλων ο κυβερνητικος εκπροσωπος Δημητρης Ρεππας, κληθεις να σχολιασει, δηλωσεις της υπουργου Εξωτερικων της Τουρκιας για τη μουσουλμανικη μειονοτητα της Θρακης. Η πολιτικη αυτη δημιουργει εντασεις και αποσταθεροποιηση στην περιοχη, επεσημανε ο κ. Ρεππας και προσθεσε οτι η κ. Τσιλερ, επιδιδεται συστηματικα για λογους σκοπιμοτητας σε δυσφημιστικη εκστρατεια κατα της Ελλαδας προκειμενου να αποδειξει οτι ειναι καλη πολιτικος για την Τουρκια. Τελος, ο ο κυβερνητικος εκπροσωπος επανελαβε οτι η Ελλαδα δεν συζητα το ενδεχομενο διαλογου με την Τουρκια.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρωσικο αεροσκαφος που μετεφερε 129 επιβατες και 12μελες πληρωμα συνετριβη στη νορβηγικο νησι Σπιτσμπεργκεν του Αρκτικου Ωκεανου, μετεδωσε το νορβηγικο πρακτορειο ειδησεων. Το Τουπολεφ ανηκε στην ρωσικη αεροπορικη εταιρεια Βνουκοβο Αιρλαινς. Ειχε απογειωθει απο τη Μοσχα, ενω ο πυργος ελεγχου του αεροδρομιου του Σπιτσμπεργκεν εχασε την επαφη με το αεροπλανο την ωρα που ετοιμαζοταν να προσγειωθει .

Νεα υποθεση κυκλωματος παιδεραστιας ερχεται στο φως της δημοσιοτητας. Χθες, η Αυστριακη αστυνομια συνελαβε στη Βιενη δυο ατομα που εκμεταλλευοταν σεξουαλικα νεαρα κοριτσια απο τη Σλοβακια. Οι συλληφθεντες που ειναι ηλικιας 40 και 51 ετων βαρυνονται με τις κατηγοριες της παραγωγης πορνογραφικου υλικου και της σεξουαλικης κακοποιησης ανηλικων. Στο σπιτι του ενος συλληφθεντος βρεθηκαν και κατασχεθηκαν εντυπα πορνογραγραφικου περιεχομενου και βιντεοταινιες. Πριν απο δυο ημερες, η αυστριακη αστυνομια ειχε συλλαβει με τις ιδιες κατηγοριες εναν 45χρονο Αυστριακο ο οποιος διεθετε δικτυο εκμεταλλευσης 70 κοριτσιων κυριως απο τη Σλοβακια ηλικιας 7 εως 13 ετων.

Την ιδια ωρα συνεχιζονται με εντατικο ρυθμο οι ερευνες της Βελγικης αστυνομιας, για την ανευρεση των θυματων του εγκεφαλου της σπειρας των παιδεραστων Μαρκ Ντιτρου στο σπιτι του στο Ζιμε. Συμφωνα με τις αρχες, οι ερευνες θα επεκταθουν σε αλλα 11 σημεια. Χθεσινο δημοσιευμα Βελγικης εφημεριδας, ανεφερε οτι ο Ντιτρου υπεδειξε στην αστυνομια, οτι στο σπιτι του βρισκονται θαμμενα τα πτωματα αρκετων κοριτσιων μεταξυ των οποιων και της 17χρονης Αν Μαρσαλ και της 19χρονης Εφζε Λαμπρεκ.

Το χρισμα του υποψηφιου του Δημοκρατικου Κομματος στις προεδρικες εκλογες της 5ης Νοεμβριου, ελαβε επισημως σημερα απο το συνεδριο του κομματος του, ο νυν προεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλιντον.Ο Κλιντον θα αποδεχθει το χρισμα στη διαρκεια σημερινης του ομιλιας ενωπιον 4000 μελων του συνεδριου.

Παρελυσε σημερα η ζωη στη Δυτικη Οχθη και τη Λωριδα της Γαζας καθως οι παλαιστινιοι ανταποκριθηκαν στην εκκληση του ηγετη τους Γιασερ Αραφατ, να πραγματοποιησουν τετραωρη σταση εργασιας, σε ενδειξη διαμαρτυριας για τα νεα εποικιστικα σχεδια του Ισραηλ. Ο Γιασερ Αραφατ απηυθηνε σαφη προειδοποιηση προς την Ισραηλινη Κυβερνηση, οτι αποφαση της να επεκτεινει τους Εβραικους οικισμους στη Δυτικη Οχθη ισοδυναμει με κηρυξη πολεμου κατα των παλαιστινιων.

Εκδηλωσεις διαμαρτυριας σε ολοκληρη την χωρα, πραγματοποιησαν χιλιαδες γαλλοι αγροτες, με αφορμη την πτωση της τιμης του βοδινου κρεατος μετα την κριση με την νοσο των τρελλων αγελαδων. Οι αγροτες εστησαν στη διαρκεια της νυχτας οδοφραγματα σε οδικες αρτηριες, ελεγχοντας φορτηγα που μετεφεραν εισαγομενα κρεατα απο χωρες εκτος της Ευρωπαικης Ενωσης.

Αγνωστος αριθμος μεταναστων απελαθηκε χθες απο την Γαλλια, και μεταφερθηκε με δυο αεροπλανα στην Τυνησια και στο Μαλι αντιστοιχα. Οι μεταναστες αποβιβαστηκαν στο αεροδρομιο της Τυνιδας, εκφραζοντας τις εντονες διαμαρτυριες τους για κακομεταχειριση απο τις Γαλλικες αρχες. Στο μεταξυ χθες στη Γαλλια, χιλιαδες ατομα διαδηλωσαν ζητωντας την ακυρωση των απελασεων των μεταναστων, και την επανεξεταση της νομοθεσιας για τη μεταναστευση.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εγκλημα σε κοσμηματοπωλειο της Αθηνας με θυμα 43χρονη υπαλληλο. Θυμα ειναι η Δημητρα Γιαννουλη-Γιαπιτσακη, 43 ετων, η οποια βρεθηκε νεκρη στο εσωτερικο του κοσμηματοπωλειου του Αθανασιου Ανοπουλου, στο δευτερο οροφο πολυκατοικιας, στην οδο Πανεπιστημιου 57. Εφερε τρια τραυματα απο μαχαιρι, ενω συμφωνα με τον ιατροδικαστη ο θανατος της επηλθε χθες το μεσημερι. Ο δραστης μετα την πραξη του, αφαιρεσε κοσμηματα μεγαλης αξιας και εξαφανιστηκε.

Ληγει στις 3 η τετραωρη πανεργατικη σταση εργασιας που εχει εξαγγειλει το εργατικο κεντρο Θεσσαλονικης, με αιτημα την επαναλειτουργια του εργοστασιου της Γκουντγιαρ στην κινητοποιηση συμμετεχουν και οι εργαζομενοι στις αστικες συγκοινωνιες Θεσσαλονικης με διωρη σταση εργασιας που ληγει στις 2. 30. Το πρωι πραγματοποιηθηκε συγκεντρωση των απεργων και στη συνεχεια πορεια προς το υπουργειο Μακεδονιας Θρακης.

Μυστηριο καλυπτει το θανατο νεαρου κρατουμενου στις φυλακες του Κορυδαλλου, ο οποιος τα ξημερωματα βρεθηκε σε κωματωδη κατασταση μεσα στο κελι του και στη συνεχεια εξεπνευσε στο νοσοκομειο κρατουμενων. Προκειται για τον Λαμπρο Λιβανο 32 χρονων, ο οποιος εκρατειτο για διακεκριμενες κλοπες. Ερευνες για να διαπιστωθουν τα αιτια του θανατου διεξαγει η αστυνομια, αξιωματικος της οποιας εξεφρασε φοβους οτι ο νεαρος πιθανοτατα να ειχε κανει χρηση ναρκωτικων ουσιων.

Μπροστα σε στρατιωτικο φυλακιο στην περιοχη του "Αγιου Φωκα" στην Κω, θρασυτατος Τουρκος δουλεμπορος αποβιβασε τα ξημερωματα 14 Ιρακινους λαθρομεταναστες και στην συνεχεια χαθηκε με το ταχυπλοο σκαφος του προς την Αλικαρνασσο. Ομως οι λαθρομεταναστες που ειναι Ιρακινοι υπηκοοι αλλα κουρδικης καταγωγης, εντοπιστηκαν απο το φρουρο και στη συνεχεια συνεληφθησαν ενω σημερα θα οδηγηθουν στον Εισαγγελεα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με νικη ξεκινησε ο Ολυμπιακος τους αγωνες του στο διεθνες τουρνουα μπασκετ στο Βελιγραδι, αφου επικρατησε του Ερυθρου Αστερα με 71-57. Αποψε, οι ερυθρολευκοι θα αντιμετωπισουν στο δευτερο αγωνα του τουρνουα, τη ρωσικη δυναμο.

Κοντα στην αποκτηση του αμερικανου φοργουορντ Ουιλι Αντερσον, βρισκεται ο Ολυμπιακος, ο οποιος περυσι αγωνιστηκε στους Τοροντο Ραπτορς και τους Νιου Γιορκ Νικς. Ο Αντερσον, 29 χρονων και υψος 2. 02 μετρα, αναμενεται να υπογραψει συμβολαιο με τον Ολυμπιακο που θα αγγιζει τα 400 εκατομμυρια δραχμες.

Η ΑΕΚ απεκτησε εναντι ενος εκατομμυριου δολαριων, τον αμερικανο σεντερ των Νιου Γιορκ Νικς, Βικτορ Αλεξαντερ, 27 χρονων, ο οποιος εχει υψος 2. 09 μετρα. Ο Αλεξαντερ εγινε ντραφτ το 1991 απο τους Γκολντεν Στεητ Γουοριορς ενω την περιοδο 1994-95 ηταν βασικος σεντερ της ομαδας αυτης. Περυσι, μεταγραφηκε στους Νιου Γιορκ Νικς, με τους οποιους δεν αγωνιστηκε λογω τραυματισμου του. Στην Αθηνα αναμενεται αυριο προκειμενου να υπογραψει το νεο του συμβολαιο μονοετους διαρκειας.

Η ομαδα μπασκετ του ΠΑΟΚ σε διεθνες τουρνουα στην Ισπανια, επικρατησε με 93-60 της Βινγκο.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος ειναι σημερα ο καιρος σε ολη τη χωρα. Τις μεσημεριανες και απογευματινες ωρες στα κεντρικα και βορεια ηπειρωτικα θα συννεφιασει και ειναι πιθανον να εκδηλωθουν σποραδικες καταιγιδες κυριως στα ορεινα. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις μεχρι μετριοι και προσκαιρα στο νοτιο Αιγαιο πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια στα βορεια φθανει τους 32 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 34 και στα νησια τους 31 βαθμους Κελσιου. Για αυριο στο Ιονιο και την ηπειρωτικη Ελλαδα προβλεπονται λιγες νεφωσεις που το μεσημερι και το απογευμα στα ηπειρωτικα κατα τοπους θα αυξηθουν και θα σημειωθουν σποραδικες βροχες η καταιγιδες κυριως στα ορεινα. Στην υπολοιπη χωρα προβλεπεται σχεδον αιθριος καιρος. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις μεχρι μετριοι και τοπικα στο Αιγαιο ισχυροι. Η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη. Στην Αττικη το απογευμα θα σημειωθουν λιγες τοπικες νεφωσεις. Οι ανεμοι πνεουν μετριοι και τοπικα στα ανατολικα ισχυροι. Η θερμοκρασια στην Αθηνα φθανει τους 33 βαθμους. Στη Θεσσαλονικη τις απογευματινες ωρες θα αναπτυχθουν τοπικες νεφωσεις με πιθανοτητα προσκαιρης βροχης στα ορεινα. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις μεχρι μετριοι
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Thursday, 29 August 1996 - 15:59:26