Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Sep. 24)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Ο Κωστας Σημιτης εχει απο το πρωι διαδοχικες συναντησεις με στελεχη του κομματος για την καταρτιση της νεας κυβερνησης.
  • Ηδη, ειχε συνομιλια με τον Κωστα Σκανδαλιδη και τον Κωστα Λαλιωτη και απο τη 1 συνανταται με τον Ευαγγελο Γιαννοπουλο.
  • Το νεο κυβερνητικο σχημα θα ανακοινωθει το επομενο 24ωρο και η ορκομωσια θα γινει μαλλον την Πεμπτη.
  • Αλλεπαλληλες διαβουλευσεις στη Νεα Δημοκρατια για την αναδειξη νεου προεδρου.
  • Αρκετοι βουλευτες του κομματος ζητουν απο τον Μιλτιαδη Εβερτ να παραμεινει στην αρχηγια της Νεας Δημοκρατιας.
  • Ο Κωνσταντινος Μητσοτακης δηλωσε οτι η Νεα Δημοκρατια δεν διατρεχει κινδυνο διασπασης και το προβλημα θα λυθει με δημοκρατικες διαδικασιες.
  • Ανακοινωθηκαν το πρωι τα τελικα αποτελεσματα. Αλλαζει η εικονα της Βουλης καθως εισερχονται 111 νεα προσωπα, ενω εκτος μενουν πολλα γνωστα ονοματα.
  • Η Τανσου Τσιλερ εξεφρασε την επιθυμια η εκλογικη νικη του ΠΑΣΟΚ να σηματοδοτησει μια νεα εποχη στις σχεσεις των δυο χωρων.
  • Εγκλημα εγινε τα μεσανυχτα στην Καστορια με δραστη και θυμα δυο φιλους γουνεργατες.
  • Σε εξελιξη ευρειας κλιμακας στρατιωτικη επιχειρηση των τουρκικων δυναμεων εναντιον Κουρδων ανταρτων.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ο εντολοδοχος πρωθυπουργος και προεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κωστας Σημιτης, εχει απο το πρωι διαδοχικες συναντησεις με κορυφαια στελεχη του κομματος για την καταρτιση του νεου κυβερνητικου σχηματος, το οποιο θα ανακοινωθει το προσεχες 24ωρο, ενω η ορκομωσια, κατα πασα πιθανοτητα, θα γινει το μεσημερι της Πεμπτης. Στις 11 το πρωι ο κ. Σημιτης συναντηθηκε με το Γραμματεα του ΠΑΣΟΚ, Κωστα Σκανδαλιδη, ο οποιος τονισε οτι εγινε μια συζητηση εφολης της υλης για την πορεια της κυβερνησης και του κομματος, ενω - οπως ειπε - εκανε τις προτασεις του για τη νεα κυβερνηση προς τον Πρωθυπουργο, χωρις, ωστοσο, να αποκαλυψει το περιεχομενο τους. Διευκρινησε οτι ο ιδιος θα παραμεινει στη θεση του Γραμματεα, αφου, οπως ειπε, εχει εκλεγει προσφατα. Στη συνεχεια ο πρωθυπουργος συναντηθηκε με τον υπουργο ΠΕΧΩΔΕ, Κωστα Λαλιωτη, ο οποιος ειπε οτι ειχαν μια γονιμη συζητηση. Απεφυγε να διευκρινησει, αν θα παραμεινει στη θεση του και παρεπεμψε στις σχετικες ανακοινωσεις του πρωθυπουργου. Απο τη 1 ο κ. Σημιτης συνανταται με τον Ευαγγελο Γιαννοπουλο, ενω στη συνεχεια θα εχει επαφες και με αλλα κορυφαια στελεχη του ΠΑΣΟΚ.

Συμφωνα με πληροφοριες, ο πρωθυπουργος φερεται αποφασισμενος να προχωρησει στο σχηματισμο μιας ομοιογενους κυβερνησης, χωρις να λαβει υποψη τους εσωκομματικους συσχετισμους των περασμενων μηνων. Ο κ. Σημιτης σχεδιαζει να χρησιμοποιησει στο κυβερνητικο σχημα και αρκετα νεα προσωπα κυριως σε θεσεις υφυπουργων. Συγκλινουσες πληροφοριες αναφερουν οτι θα υπαρξει αλλαγη στην ηγεσια του υπουργειου Αμυνας, με την τοποθετηση του Ακη Τσοχατζοπουλου. Ο Γερασιμος Αρσενης αναμενεται να τοποθετηθει σε παραγωγικο υπουργειο, ενω στο υπουργειο Εξωτερικων εκτιμαται οτι θα παραμεινει ο Θεοδωρος Παγκαλος, αν και ακουγεται και το ονομα του Γιωργου Παπανδρεου. Ο Αλεκος Παπαδοπουλος εχει διαμηνυσει πως επιθυμει το υπουργειο Εσωτερικων, αλλα ο κ. Σημιτης θα επιχειρησει να τον μεταπεισει, ωστε να παραμεινει στην Καραγεωργη Σερβιας. Στο Γιαννο Παπαντωνιου, οι ιδιες πληροφοριες αναφερουν, οτι θα του ανατεθουν τα υπουργεια Εθνικης Οικονομιας και Οικονομικων, ενω η Βασω Παπανδρεου θα παραμεινει στο υπουργειο Αναπτυξης. Για το υπουργειο Παιδειας υποψηφιοι ειναι οι κυριοι Βενιζελος και Καστανιδης. Ο Κωστας Λαλιωτης φερεται να επιθυμει να παραμεινει στο υπουργειο ΠΕΧΩΔΕ, ενω στο υπουργειο Τυπου παραμενει και ο Δημητρης Ρεππας.

Αλλεπαλληλες διαβουλευσεις πραγματοποιουνται απο το πρωι στη Νεα Δημοκρατια για την αναδειξη νεου προεδρου μετα την παραιτηση του Μιλτιαδη Εβερτ. Ηδη, υποψηφιοτητα για την ηγεσια του κομματος εθεσε ο Στεφανος Μανος και η Ντορα Μπακογιαννη, ενω το απογευμα αναμενεται να κανει σχετικη ανακοινωση και ο Γιωργος Σουφλιας. Επισης, ανοιχτο ειναι το ενδεχομενο να διεκδικησει την ηγεσια και ο βουλευτης Θεσσαλονικης, Κωστας Καραμανλης. Απο το πρωι ο απερχομενος προεδρος Μιλτιαδης Εβερτ εχει αλλεπαλληλες συσκεψεις με στελεχη και βουλευτες του κομματος. Αρκετοι απο αυτους ζητουν να παραμεινει ο κ. Εβερτ στην αρχηγια του κομματος. Πληροφοριες αναφερουν οτι βουλευτες που προσκεινται στον ιδιο εκτος απο τις δηλωσεις υποστηριξης τους, που κανουν, διακινουν ενα κειμενο με υπογραφες, προκειμενου ο κ. Εβερτ να παραμεινει στην ηγεσια του κομματος και να μην γινει αποδεκτη η παραιτηση του απο την Κοινοβουλευτικη Ομαδα της Νεας Δημοκρατιας.

Το μεσημερι ο επιτιμος προεδρος του κομματος, Κωνσταντινος Μητσοτακης σε συνεντευξη του στο ραδιοφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ τονισε οτι η Νεα Δημοκρατια δεν διατρεχει κινδυνο διασπασης και το προβλημα θα λυθει με δημοκρατικες διαδικασιες, οι οποιες στο παρελθον εχουν λειτουργησει με επιτυχια. Το πρωι ο κ. Μητσοτακης συναντηθηκε διαδοχικα με το Τζαννη Τζαννετακη, το Σωτηρη Χατζηγακη και το βουλευτη, Νικο Κακαλο, ο οποιος ταχθηκε υπερ της εκλογης δια βοης του κ. Μητσοτακη στην αρχηγια του κομματος. Ο κ. Τζαννετακης προτεινει την αναληψη της προεδριας της Νεας Δημοκρατιας απο μεταβατικο προσωπο μεχρι τη διεξαγωγη του Συνεδριου του κομματος. Με αυτο τον τροπο, ειπε, θα ειναι δυνατον να διατηρηθει η ενοτητα και να μην υπαρξουν συγκρουσεις μεταξυ των ομαδων.

Ανακοινωθηκαν το πρωι απο το υπουργειο Εσωτερικων τα τελικα αποτελεσματα των εκλογων της περασμενης Κυριακης στα 17. 710 τμηματα.

Ειδικοτερα, επι 9. 140. 742 εγγεγραμμενων, ψηφισαν 6. 978. 656, εγκυρα 6. 780. 049, ακυρα 139. 821, λευκα 58. 786, συμμετοχη 76,35%. Ελαβαν:

          ΠΑΣΟΚ 2.813.245 ποσοστο 41,49% εδρες 162
             ΝΔ 2.584.765         38,12%       108
            ΚΚΕ   380.167          5,61%        11
            ΣΥΝ   347.051          5,12%        10
          ΔΗΚΚΙ   300.671          4,43%         9
Πολιτικη Ανοιξη   199.463          2,94%

Αλλαζει η εικονα της Βουλης, καθως εισερχονται 111 νεα προσωπα απο τους 300 βουλευτες. Εκτος βουλης μενουν πολλα γνωστα ονοματα. Απο το ΠΑΣΟΚ οι κυριοι Λιβανης, Ροκοφυλλος, Κατσιφαρας, Μπεης, Μωραιτης, Δασκαλακης, Χαραλαμπους, Μαγκακης, Παπασπυρου. Απο τη Νεα Δημοκρατια οι κυριοι Μπρατακος, Αναγνωστοπουλος, Χατζηγακης, Γαλενιανος, Καλατζακος, Παυλιδης, Πυλαρινος και οι κυριες, Ελσα Παπαδημητριου και Καλλιοπη Μπουρδαρα. Αμφιβολη θεωρειται και η εκλογη του Σωτηρη Κουβελα, ο οποιος βρισκεται στην τελευταια εκλογιμη θεση στη Θεσσαλονικη και ειναι στη διακριτικη ευχερεια του κ. Εβερτ να κρατησει την εδρα στην περιφερεια αυτη.

Το πρωι σημειωθηκε η πρωτη αντιδραση της Αγκυρας για την εκλογικη νικη του ΠΑΣΟΚ. Η αντιπροεδρος της Τουρκιας και υπουργος Εξωτερικων, Τανσου Τσιλερ εξεφρασε την επιθυμια η εκλογικη νικη του κ. Σημιτη να σηματοδοτησει την παραχη μιας νεας εποχης στις σχεσεις μεταξυ Ελλαδας και Τουρκιας. Ισχυριστηκε ομως οτι η Ελλαδα θελει να διαρρηξει τις σχεσεις της Τουρκιας με την Ευρωπαικη Ενωση.

Το Κυπριακο ειναι ενα ζητημα μεταξυ της Τουρκιας και της Κυπριακης Δημοκρατιας και δεν νοειται διαλογος μεταξυ Ελλαδας και Αγκυρας για το θεμα αυτο, τονισε απο τη Νεα Υορκη ο υπουργος Εξωτερικων, Θεοδωρος Παγκαλος, αναφερομενος σε σχετικη προταση της Τανσου Τσιλερ. Ο κ. Παγκαλος, ο οποιος λαμβανει μερος στις εργασιες της Γενικης Συνελευσης του Οργανισμου Ηνωμενων Εθνων, δηλωσε οτι θα συναντηθει με αρκετους ομολογους του, ενω θα λαβει μερος στις συναντησεις των υπουργων Εξωτερικων των χωρων -μελων της Ευρωπαικης Ενωσης με αυτους των Ηνωμενων Πολιτειων, της Ρωσιας και της Ομαδας του Ριο, στο πλαισιο της Ευρωπαικης Εβδομαδας.

Στις προσπαθειες της Τουρκιας για δημιουργια εντυπωσεων απεδωσε ο προεδρος της Κυπρου Γλαυκος Κληριδης την προταση της Τανσου Τσιλερ για διαλογο Αθηνων-Αγκυρας. Φθανοντας στη Νεα Υορκη, οπου την Πεμπτη θα προσφωνησει τη Γενικη Συνελευση του ΟΗΕ, ο κ. Κληριδης, ειπε οτι η τουρκικη προταση εγινε γιατι πιστευοταν οτι θα απορριφθει και ετσι θα κερδιζε τις εντυπωσεις η Αγκυρα. Απο τη Νεα Υορκη, ο υπουργος Εξωτερικων της Γερμανιας, Κλαους Κινκελ χαρακτηρισε εσφαλμενη την αποφαση του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου να "παγωσει"τη χρηματοδοτικη βοηθεια προς την Τουρκια και προειδοποιησε για τον κινδυνο, οπως ειπε, να εξοβελιστει η Τουρκια απο την Ευρωπη. Στο μεταξυ, δεκαεπτα τεθωρακισμενα οχηματα μεταφορας προσωπικου τυπου, ηταν το στρατιωτικο υλικο, που διακινουσε ο Αττιλας στις κατεχομενες περιοχες της Κυπρουντην περασμενη Παρασκευη. Σημειωνεται οτι τα αμερικανικης κατασκευης οχηματα μεταφερθηκαν με τουρκικο αρματαγωγο απο την Τουρκια, παρα την απαγορευση που εχει επιβαλει το Κογκρεσο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευρειας κλιμακας στρατιωτικη επιχειρηση των τουρκικων δυναμεων εναντιον ανταρτων του ΡΚΚ, βρισκεται σε εξελιξη απο χθες στη νοτιανατολικη Τουρκια. Στις επιχειρησεις παιρνουν μερος 20. 000 στρατιωτες υποστηριζομενοι απο αρματα μαχης, βαρυ πυροβολικο και ελικοπτερα Σουπερ Κομπρα. Στο μεταξυ κουρδοι ανταρτες επιτεθηκαν σημερα εναντιον τουρκικου αστυνομικου τμηματος, με αποτελεσμα δυο ατομα να χασουν την ζωη τους. Οι περισσοτεροι απο τους κουρδους αυτονομιστες εχουν διαφυγει στα γειτονικα βουνα, ενω στρατιωτικες πηγες αναφερουν οτι περιπου 250 εχουν εγκλωβιστει σε κοιλαδα της περιοχης.

"Δεν ειναι δυνατον" να ματαιωθει η εγχειρηση στην καρδια του Μπορις Γελτσιν, δηλωσε σημερα ο καθηγητης Ρενατ Αχτσουριν, επικεφαλης της ιατρικης ομαδας που θα χειρουργησει το ρωσο προεδρο. Στο μεταξυ, ο Μπορις Γελστιν θα εχει σημερα συναντηση με τον πρωθυπουργο Βικτωρ Τσερνομιρντιν στη διαρκεια της οποιας θα εξετασθουν η γενικοτερη κατασταση στην Τσετσενια, και οι επικειμενες περιφερειακες εκλογες σε ορισμενες περιοχες.

Ο επι κεφαλης του πανισχυρου Συμβουλιου Ασφαλειας της Ρωσιας, στρατηγος Αλεξαντερ Λεμπεντ κατηγγειλε με δριμυτητα τα σχεδια επεκτασης του ΝΑΤΟ, το οποια οπως ειπε ειναι εργο Γερμανων ιθυνοντων που αποβλεπουν στη δημιουργια ενος "Τεταρτου Ραιχ". Σε συνεντευξη του στην "Ντειλυ Τελεγκραφ" του Λονδινου ο Λεμπεντ απειλει με οικονομικες κυρωσεις στα αμερικανικα και γερμανικα συμφεροντα . Τονιζει οτι αν προωθηθει το σχεδιο επεκτασης θα πρεπει να επανεξεταστει η ολη εως τωρα επιτυχης πορεια των σχεσεων μεταξυ Ρωσιας και Γερμανιας και προειδοποιει οτι "η νοοτροπια του Ψυχρου Πολεμου εγκυμονει την επομενη συγκρουση".

Παρελυσε σημερα καθε δραστηριοτητα στην πολη Μουλταν του Πακισταν, καθως χιλιαδες μουσουλμανοι πηραν μερος στη γενικη απεργια που κηρυξαν σουνιτικες οργανωσεις σε ενδειξη διαμαρτυριας για τη χθεσινη δολοφονια 21 προσκυνητων απο ενοπλους σιιτες στο κεντρικο τεμενος της πολης. Ισχυρες δυναμεις της αστυνομιας εχουν αναπτυχθει σε σημεια της πολης για την αποτροπη πιθανων ταραχων, ενω παραλληλα απεκλεισαν το σιιτικο τεμενος, καθως εκφραζονται φοβοι για νεα αντιποινα των σουνιτων εναντιον σιιτων μουσουλμανων.

'Ετοιμες να υπογραψουν τη Συνθηκη για την Καθολικη Απαγορευση των Πυρηνικων Δοκιμων, ειναι οι πεντε πυρηνικες υπερδυναμεις του Πλανητη μας( ΗΠΑ, Ρωσια, Γαλλια, Βρετανια και Κινα)στη διαρκεια σημερινης ειδικης εκδηλωσης στην εδρα του ΟΗΕ.Η Ινδια δηλωνει πως δεν προκειται να υπογραψει τη Συνθηκη γιατι οπως υποστηριζει, εφαρμοζει διακρισεις, μεταξυ των συμβαλλομενων πλευρων. Το Πακισταν, ακομη μια χωρα που εκτιμαται πως ισως διαθετει πυρηνικα, εχει συναρτησει την υπογραφη της Συνθηκης απο τη σταση της Ινδιας. Η Συνθηκη δεν θα τεθει σε εφαρμογη, παρα μονο οταν την επικυρωσουν τα 44 κρατη που διαθετουν πυρηνικους αντιδραστηρες.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εγκλημα εγινε τα μεσανυχτα σε πιτσαρια στην κοινοτητα Κορησου Καστοριας. Δραστης ειναι ο γουνεργατης Βασιλης Μπελεγακης 46 χρονων, ο οποιος πυροβολησε εξ επαφης με κυνηγετικη καραμπινα τον κωφαλαλο φιλο του, Βασιλη Μπουικιδη 47 χρονων απο αγνωστη μεχρι τωρα αιτια. Ο δραστης καταζητειται απο την αστυνομια, ενω προανακριση για την υποθεση διεξαγει το τμημα ασφαλειας Καστοριας.

Κηδευεται στις 4 το απογευμα απο το Α'νεκροταφειο ο επιχειρηματιας, Θεοδωρος Βαρδινογιαννης, ο οποιος πεθανε το περασμενο Σαββατο απο ανακοπη καρδιας.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη "μαχη" της Ευρωπης ριχνονται σημερα ο Παναθηναικος και ο Ολυμπιακος, διεκδικωντας την προκριση τους στο δευτερο γυρο του Κυπελλου ΟΥΕΦΑ. Οι "πρασινοι" αντιμετωπιζουν στην Πολωνια τη Λεγκια Βαρσοβιας, την οποια ειχαν νικησει με 4-2 πριν δυο εβδομαδες στο Ολυμπιακο Σταδιο της Αθηνας. Η συναντηση θα αρχισει στις 9. 30 το βραδυ και θα μεταδοθει απ'ευθειας τηλεοπτικα απο το ΣΤΑΡ.

Οι "ερυθρολευκοι" υποδεχονται στο σταδιο Καραισκακη την Ουγγρικη Φερεντσβαρος, απο την οποια ειχαν χασει με 3-1 πριν 15 μερες στη Βουδαπεστη. Ο αγωνας αυτος θα αρχισει στις 9. 00 το βραδυ και θα μεταδοθει απ'ευθειας τηλεοπτικα απο την ΕΤ1.

Η τριτη Ελληνικη ομαδα που συνεχιζει να αγωνιζεται στις Ευρωπαικες διοργανωσεις, η ΑΕΚ, αναχωρει στις 4 το απογευμα για το Χουμενε της Σλοβακιας, οπου την Πεμπτη θα αντιμετωπισει την τοπικη Χεμλον στον επαναληπτικο αγωνα για τον πρωτο γυρο του κυπελλου κυπελλουχων Ευρωπης.

Για τη Βαρκελωνη αναχωρησε σημερα η ομαδα μπασκετ του Παναθηναικου. Αυριο θ' αντιμετωπισει στο πλαισιο της Ευρωλιγκα την Μπαρτσελονα, σε μια "ατυπη" επαναληψη του περσινου τελικου για το Ευρωπαικο Πρωταθλημα.

Σημερα, δινουν τους δευτερους αγωνες τους για το Ευρωπαικο Κυπελλο και οι δυο ομαδες μας που μετεχουν στην διοργανωση, ο Ηρακλης και ο Απολλων Πατρων, που αγωνιζονται και οι δυο στο Βελγιο. Οι Πατρινοι αντιμετωπιζουν στην Οστανδη τη Σουνερ, ενω ο "γηραιος" παιζει στη Γανδη με την τοπικη ομαδα. Και τα δυο παιχνιδια θα αρχισουν στις 9. 00 το βραδυ.

ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις επικρατουν σημερα σε ολη τη χωρα με βροχες στα δυτικα, κεντρικα, βορεια και τα νησια του ανατολικου Αιγαιου. Κατα τη διαρκεια της ημερας, ο καιρος αναμενεται να παρουσιασει βελτιωση. Οι ανεμοι πνεουν μετριοι εως ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 23 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 27 και στα νησια τους 28 βαθμους Κελσιου. Η συννεφια θα διατηρηθει και αυριο με βροχες στη δυτικη, κεντρικη και βορεια χωρα καθως και τα νησια του ανατολικου Αιγαιου. Ο καιρος παντως θα αρχισει να βελτιωνεται σταδιακα και απο τα δυτικα. Οι ανεμοι θα πνεουν μετριοι εως ισχυροι, ενω η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη.

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Οι εξελιξεις στη Νεα Δημοκρατια για την εκλογη νεου αρχηγου, ο σχηματισμος κυβερνησης και το νεο ``πολιτικο τοπιο`` ειναι τα βασικα θεματα της ειδησεογραφιας του σημερινου τυπου.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ:``Ανανεωση χωρις διασπαση. Η ΝΔ στην κρισιμοτερη καμπη της πορειας της``.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ``Τι θελει η βαση της ΝΔ. Προεχει η ενοτητα του κομματος. Ο Εβερτ πιεζεται να παραμεινει``.

Η ΑΥΓΗ: ``Ο Συνασπισμος στο προσκηνιο. Πρωτοβουλιες για τα μεγαλα εθνικα και κοινωνικα προβληματα``.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ``Τα ονοματα των νεων υπουργων. Κυβερνηση 30 υπουργων ανακοινωνει ο Πρωθυπουργος και ετοιμαζεται για θεαματικες αλλαγες στη δημοσια ζωη``.

ΕΘΝΟΣ: ``Ρινγκ η ΝΔ. Συγκρουση μεχρις εσχατων. Την Ντορα ``κατεβαζει`` ο επιτιμος. Τον Κωστα Καραμανλη ``ζεσταινει`` ο Εβερτ``.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:``Τωρα η Ντορα στο τιμονι της ΝΔ``.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:``Διαφυλαξτε την ενοτητα``.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:``Υψηλος πυρετος στη ΝΔ. Ο Εβερτ επιμενει στην παραιτηση. Την Τριτη η εκλογη``.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:``Πεντε τασεις μαχονται στη ΝΔ. Ολα παιζονται. Αινιγμα οι προθεσεις Εβερτ``.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:``Σε αναβρασμο η ΝΔ``.

Ο ΛΟΓΟΣ: ``Μακρας πνοης η κυβερνηση. Στα νευραλγικα υπουργεια οι πρωτοι σε ψηφους. Μετακινειται ο Αρσενης. Προταση στον Ακη για το Αμυνας``.

ΤΑ ΝΕΑ: ``Αλλαγες σε βασικα υπουργεια``.

ΝΙΚΗ: ``Στο τσεπακι του Σημιτη το ΠΑΣΟΚ. Πληρης ελεγχος σε κυβερνηση και ΚΟ``.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:``ΚΚΕ: με νεα δυναμη για λαικη αντεπιθεση``.

Σχηματισμος νεας κυβερνησης Η ΑΥΡΙΑΝΗ γραφει οτι ``ευελικτο κυβερνητικο σχημα αποτελουμενο απο 30 εως 33 υπουργους θα ανακοινωσει πιθανοτατα σημερα το απογευμα ο πρωθυπουργος και προεδρος του ΠΑΣΟΚ Κωστας Σημιτης. Η επιλογη των υπουργων θα γινει με γνωμονα το στρατηγικο στοχο του Κ. Σημιτη που ειναι η δημιουργια μιας ισχυρης κυβερνησης που θα προχωρησει αμεσα σε βαθιες τομες στη δημοσια ζωη που ειναι απαραιτητη προυποθεση για τη δημιουργια μιας ισχυρης Ελλαδας. Το στιγμα της νεας κυβερνησης θα ειναι : νεοι ανθρωποι για την Ελλαδα της Νεας Εποχης. Δεν προκειται να συμμετεχουν στο νεο σχημα οι εβδομηνταρηδες, με μοναδικη εξαιρεση τον Ευαγγελο Γιαννοπουλο που θα εχει μαλιστα και την ευχερια να διαλεξει και υπουργειο``.

Ο ΛΟΓΟΣ αναφερει οτι `` ετοιμη η νεα κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ. Το σχημα του νεου υπουργικου συμβουλιου που ``χτιζει`` ο πρωθυπουργος κ. Σημιτης απο χθες που πηρε την εντολη σχηματισμου κυβερνησης απο τον προεδρο της Δημοκρατιας θα ειναι ευελικτο και αποφασιστικο. Συμφωνα με εγκυρες πληροφοριες ο πρωθυπουργος φερεται αποφασισμενος να ``χτισει`` τη νεα κυβερνηση του, χωρις αποκλεισμους και με στοχο να ξεπεραστουν οι αγκυλωσεις και οι δυσλειτουργιες του προηγουμενου σχηματος που ως γνωστον ειχε επισημανει ο κ. Σημιτης στο προσφατο παρελθον. Παραλληλα, ο πρωθυπουργος συζητα με τους συνεργατες του και για τη συσταση δυο νεων υπουργειων (υπουργειο Ευρωπαικων Υποθεσεων και υπουργειο Μεγαλων Εργων) ενω δεχεται προτασεις να επανελθει στην προτερα μορφη του το υπουργειο Εσωτερικων με υπουργο τον κ. Α. Παπαδοπουλο και να τοποθετηθει και ο Α. Πεπονης στο Προεδριας. Να σημειωθει οτι τη μετακινηση του απο το υπουργειο Οικονομικων εχει ζητησει εδω και ενα χρονο περιπου ο κ. Α. Παπαδοπουλος και μαλιστα απο τον αειμνηστο Ανδρεα Παπανδρεου``.

Το ΕΘΝΟΣ προσθετει οτι ``ο Γερ. Αρσενης, ο Α. Τσοχατζοπουλος, ο Γ. Παπανδρεου, ο Ευ. Γιαννοπουλος και ο Αλ. Παπαδοπουος ειναι τα πεντε προσωπα -κλειδια απο την τοποθετηση και τη σταση των οποιων θα εξαρτηθει σε μεγαλο βαθμο η συνθεση της νεας κυβερνησης. Ο κ. Γιαννος Παπαντωνιου και η κ. Βασω Παπανδρεου αναμενεται οτι θα ειναι τα ισχυρα προσωπα στο οικονομικο επιτελειο της νεας κυβερνησης. Συμφωνα με τις πληροφοριες ο πρωθυπουργος κ. Κωστας Σημιτης``.

ΤΑ ΝΕΑ γραφουν οτι ``ο πρωθυπουργος φερεται αποφασισμενος να προχωρησει στον σχηματισμο μιας ομοιογενους κυβερνησης, χωρις να λαβει υποψη τους εσωκομματικους συσχετισμους των περασμενων μηνων. Δεν προβλεπονται αξιες λογου αλλαγες στον αριθμο των υπουργων και υφυπουργων και στο νεο κυβερνητικο σχημα ο κ. Σημιτης εχει καταστησει σαφες οτι δεν υπαρχει τετοια δυνατοτητα με τις δεδομενες αδυναμιες της Δημοσιας Διοικησης. Ωστοσο, υπαρχουν και εισηγησεις για περιορισμο του αριθμου των υφυπουργων με παραλληλα αυξηση του αριθμου των γενικων γραμματεων``.

Η ΝΙΚΗ επισημαινει οτι ``μετα την εκλογη του στη θεση του πρωθυπουργου τον περασμενο Γεναρη, την επικρατηση του στο 4ο Συνεδριο και την αναβαπτιση του μεσα απο τη λαικη εντολη στις εκλογες της Κυριακης, ο Κωστας Σημιτης ειναι ο απολυτος κυριαρχος στο ΠΑΣΟΚ. Ελεγχει πλεον και τα 2/3 περιπου της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του Κινηματος και φυσικα και η νεα κυβερνηση που θα ανακοινωθει πιθανοτατα αυριο, θα φερει την υπογραφη του Κ. Σημιτη``.

Η ΑΥΓΗ γραφει οτι ``κυριαρχος και της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ αποδεικνυεται ο Κωστας Σημιτης, επιτυγχανοντας την τεταρτη κατα σειρα νικη φετος. Κορυφαιοι της εσωκομματικης αντιπολιτευσης δεν εξελεγησαν με κυριοτερους εκεινους του παπανδρεικου περιβαλλοντος. Αντιθετως, 130 βουλευτες καταγραφονται στο κλιμα Σημιτη. Τωρα δεν υπαρχει καμια δικαιολογια για να προχωρησει το προγραμμα του. Πρωτο δειγμα η συνθεση της νεας κυβερνησης``.

Νεα Δημοκρατια Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γραφει οτι ``κορυφωνονται οι διεργασιες και οι διαβουλευσεις στο εσωτερικο της ΝΔ, μετα την κινηση του κ. Μ. Εβερτ να υποβαλει χθες και τυπικα την παραιτηση του απο τη θεση του προεδρου του κομματος, ενω μεχρι στιγμης υπαρχουν - επισημως- οι υποψηφιοτητες του κ. Στ. Μανου και της κ. Ντ. Μπακογιαννη``.

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχολιο της επισημαινει οτι ``και σηεμρα η ενοτητα της ΝΔ κινδυνευει απο την ξαφνικη κριση που προκαλεσε η εκλογικη ηττα της 22ας Σεπτεμβριου, η οποια ομως δυστυχως οφειλεται μεταξυ αλλων και στη διχονοια που προκαλεσαν και καλλιεργησαν επι μακρο χρονικο διαστημα, αφρονα στελεχη της, αποβλεπονται μονο στην ικανοποιηση προσωπικων τους φιλοδοξιων, εστω κι αν οι φιλοδοξιες τους αυτες αντιστρατευονταν το γενικοτερο κομματικο συμφερον. Η παραταξη ομως δεν εχει αναγκη δελφινων και μνηστηρων της εξουσιας αλλα αρχηγου. Του δυναμικου ηγετη, που θα τη συνενωσει στην πιο κρισιμη περιοδο της ιστοριας της (το υπογραμμιζουμε αυτο ) και δεν θα επιτρεψει την εμφανιση ενος νεου εμφυλιου σπαραγμου``.

Συμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, ``δυο ειναι οι λυσεις (για τη Νεα Δημοκρατια): Να προκηρυξουν αμεσως Εκτακτο Συνεδριο του κομματος οπως επιτυχως εκαναν στο ΠΑΣΟΚ και να εκλεξουν καθαρα τον νεο Προεδρο. Αντι να γινεται αυτο το σκοτεινο παρασκηνιο, η ιντριγκα και το ``μαγειρειο`` με τους υποψηφιους και τις συμμαχιες τους. Να αναλαβει μεταβατικα την προεδρεια του κομματος ο Κων. Μητσοτακης αφου προηγουμενως ψηφισθει. Ειναι μια επιλογη που θα αποτρεψει καθε αλλη υποψηφιοτητα. Με τη δεσμευση να προχωρησει σ'ενα χρονο σε Τακτικο Συνεδριο, το οποιο θα εκλεξει οριστικα το νεο Προεδρο του κομματος. Εκεινο ομως που προεχει, ακομα και της εκλογης νεου αρχηγου στη ΝΔ ειναι η δημιουργια ενος νεου πλαισιου αρχων. Η μεγαλυτερη παραταξη του τοπου αυτη τη στιγμη δεν εχει αρχες , δεν εχει ιδεολογικη πλατφορμα``.

Σε αρθρο του ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονιζει οτι ``η Νεα Δημοκρατια ζει ωρες ευθυνης. Δρομολογουνται ηδη αψογες δημοκρατικες διαδικασιες. Απαιτειται μεγαλοψυχια και παλληκαρια απο ολους. Και αυτο ειναι το πρωτο απο τα ζητουμενα. Για να ειναι αυριο η Νεα Δημοκρατια περισσοτερο συμπαγης, περισσοτερο ισχυρη. Ο φιλελευθερος κοσμος ζητει βεβαιως να εκλεγει ο καλυτερος, εκεινος ο οποιος εχει προσφερει τα περισσοτερα. Απαιτει πανω απ'ολα τον σεβασμο και τη συμβολη ολων στην ενοτητα του κομματος``.

Ο ΛΟΓΟΣ σημειωνει οτι ``σε πολεμο οικογενειων εξελισσεται η ``κοντρα`` για την ηγεσια της Νεας Δημοκρατιας. Τοσο το Μητσοτακικο στρατοπεδο, οσο και το Καρμανλικο σχεδιαζουν τις επομενες κινησεις και ετοιμαζουν τη στρατηγικη τους για την κατακτηση της προεδρικης καρεκλας στη Νεα Δημοκρατια, ενω οι ενδιαμεσοι υποψηφιοι πιθανοτατα ο κ. Γιωργος Σουφλιας και σιγουρα ο κ. Στεφανος Μανος κινδυνευουν να ``τσαλαπατηθουν`` απο το μενος των δυο στρατοπεδων``.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γραφει οτι ``εξαιρετικη ρευστοτητα αλλα και αναταραχη καλυπτει τις εντονες διεργασιες στη ΝΔ, καθως απο χθες ξεκινησε και επισημως η διαδικασια για την αναδειξη νεου αρχηγου. Αποφασισμενος να μη διεκδικησει εκ νεου την αρχηγια της ΝΔ φερεται ο κ. Μ. Εβερτ``.

Εκλογες Στο σχολιο της η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γραφει οτι ``την αλλαγη σελιδας στην πολιτικη ζωη του τοπου και στη διακυβερνηση του την επωμιζεται το ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργο τον Κωστα Σημιτη. Και αλλαγη σελιδας δεν μπορει να γινει χωρις αλλαγη νοοτροπιας συμπεριφορας και υφους. Θα ειναι η νεα κυβερνηση μονοκομματικη χαρη στον εκλογικο νομο του δικομματισμου, αλλα δεν δικαιουται αυτη η κυβερνηση να αγνοησει το μηνυμα της καλπης, που δεν τη θελει αλαζονικη και ηγεμονικη. Οφειλει λοιπον η νεα κυβερνηση να υιοθετησει ιδεες και απο τα προγραμματα των αλλων κομματων της Αριστερας, για να πετυχει ιδεολογικη και προγραμματικη συγκλισης του συνολου του πλειοψηφικου ρευματος, που αναδειχτηκε απο τις καλπες``.

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφερεται στην ανακοινωση της Κεντρικης Επιτροπης του ΚΚΕ στην οποια τονιζεται οτι ``σταθερα ανοδικη η πορεια του ΚΚΕ . Η κατακτηση της τριτης θεσης δινει δυνατοτητα καλυτερης παρεμβασης μεσα κι εξω απο τη Βουλη. Η ενισχυση του κομματος και η αποδυναμωση του δικομματισμου αποτελουν βαση, για να συντελεστουν στην πορεια θετικες διεργασιες να απεγκλωβιζονται λαικες δυναμεις, να αντιστεκονται στην προσπαθεια ενσωματωσης τους``.

Ελλαδα-Τουρκια Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γραφει οτι ``και δευτερη υποθεση αναλογη με της Αγιας Σοφιας και την μετατροπη σε τεμενος των Τουρκων ειδε το φως της δημοσιοτητας. Τουρκικες εφημεριδες ``Σαμπαχ`` και ``Γιενι Γιουζγιλ`` αναφερονται με δημοσιευματα τους στις ενεργειες του υπουργειου Πολιτισμου για την μετατροπη ναου που βρισκεται στο φρουριο της Αλικαρνασσου (Μποντρουμ) σε τεμενος. Το ναο οπου στεγαζεται το μουσειο εναλιων αρχαιοτητων, ειχαν κτισει συμφωνα με την ``Σαμπαχ`` οι Ιωαννιτες ιπποτες το 1415``.


Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Tuesday, 24 September 1996 - 16:59:57