Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Sep. 28)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Εντονες διεργασιες συντελουνται στη Νεα Δημοκρατια οπου εξακολουθει να παραμενει ρευστο το πολιτικο τοπιο εξι μερες μετα την παραιτηση του προεδρου της Μιλτιαδη Εβερτ. Το πρωι ο εκ των διεκδικητων την αρχηγια του κομματος Στεφανος Μανος συναντηθηκε με την συνυποψηφια του Ντορα Μπακογιαννη στην οποια ανεπτυξε την προταση που διατυπωσε χθες για τη δημιουργια κοινου μετωπου με τον κ. Σουφλια ωστε να ληξει ο εσωκομματικος εμφυλιος.

Ο κ. Μανος εθεσε τρεις ορους. Να καθιερωθει ο θεσμος της σκιωδους κυβερνησης, τριετης θητεια για τον προεδρο και αναδιοργανωση του κομματος. Το θεμα της αρχηγιας, προσθεσε, δεν ειναι το πρωτευον αλλα εκεινο που προεχει ειναι να δουλεψουμε ως ομαδα. Ο κ. Μανος ειπε οτι στη συναντηση που θα εχει σημερα με τον κ. Σουφλια θα ζητησει απο τον ιδιο να αποφασισει ποιος απο τους δυο θα ειναι επικεφαλης της προσπαθειας. Αργα χθες το βραδυ σημειωθηκε παρεμβαση του Μιλτιαδη Εβερτ ο οποιος ταχθηκε υπερ της εξευρεσης κοινα αποδεκτης λυσης και απερριψε τις προτασεις για μεταβατικο προεδρο. Ο κ. Εβερτ χαρακτηρισε θλιβερο το γεγονος της αντιπαραθεσης στελεχων του κομματος και τονισε οτι δεν ειναι δυνατον να γινει αποδεκτη οποιαδηποτε λυση που θα συνεπαγεται καταργηση των εκλεγμενων οργανων.

Τα τραγικα γεγονοτα του περασμενου Αυγουστου στην Κυπρο, υπογραμμιζουν την επειγουσα αναγκη για αμεσες ενεργειες, ωστε να μειωθει η ενταση και η βια στη νεκρη ζωνη υπογραμμιζει σε επιστολη του, προς το κογκρεσο ο Προεδρος Κλιντον. Ο Προεδρος Κλιντον, επαναλαμβανει οτι παραμενει δεσμευμενος να πραξει ολα οσα μπορει, για να υποστηριξει τις προσπαθειες των δυο πλευρων για διευθετηση του Κυπριακου. Η μονιμη αντιπροσωπος των Ηνωμενων Πολιτειων στον ΟΗΕ Μαντλιν Ολμπραιτ δηλωσε μετα τη συναντηση που ειχε με τον προεδρο Κληριδη οτι συμφωνει απολυτα με την εκτιμηση του οτι το 1997 θα πρεπει να ειναι η χρονια επιλυσης του Κυπριακου.

Ο υπουργος Εξωτερικων Θεοδωρος Παγκαλος μιλωντας χθες στη Γενικη Συνελευση του ΟΗΕ κατηγγειλε τις προσφατες τουρκικες προκλησεις και απειλες στο Αιγαιο καθως και τη βαναυσοτητα των κατοχικων στρατευματων του Αττιλα στην Κυπρο. Ο κ. Παγκαλος τονισε οτι η Τουρκια ηθελημενα παραβιαζει ακομη και τις πλεον βασικες αρχες της Διεθνους εννομου ταξεως προβαλλοντας ολο και πιο προκλητικες αξιωσεις εναντιον της χωρας μας. Αντιθετα η Ελλαδα σεβεται πληρως το διεθνες δικαιο και τις συνθηκες και επιδεικνυει μεγαλη αυτοσυγκρατηση. Ομως η σταση μας αυτη υπογραμμισε ο κ. Παγκαλος δεν θα πρεπει κατ' ουδενα τροπο να παρερμηνευθει.

Ο υπουργος Εξωτερικων χαρακτηρισε απαραδεκτη τη συνεχιζομενη κατοχη τμηματος της Κυπρου και τονισε οτι ειναι καιρος για μια δικαιη και βιωσιμη λυση του Κυπριακου. Επισης τονισε οτι τα προσφατα επεισοδια και η δολοφονια των δυο Ελληνοκυπριων απο τα κατοχικα στρατευματα αποσκοπουσε να καταδειχθει η δηθεν υπαρξη διεθνους συνορου στη νησο και να εδραιωθει στη διεθνη κοινη γνωμη η πεποιθηση οτι δεν μπορουν σε καμια περιπτωση να συμβιωσουν ειρηνικα οι δυο κοινοτητες. Επισης δηλωσε οτι ειναι τραγελαφικα τα περι Ντειτον σε οτι αφορα τις ελληνοτουρκικες σχεσεις και το Κυπριακο.

Ο διαλογος για την κεντροαριστερα δεν θα ειναι διαλογος κορυφης αλλα ενας ευρυτατος διαλογος στην κοινωνια δηλωσε ο πρωθυπουργος και προεδρος του ΠΑΣΟΚ Κωστας Σημιτης μετα το τελος της χθεσινης συνεδριασης του Εκτελεστικου Γραφειου του ΠΑΣΟΚ. Το κορυφαιο οργανο του κινηματος στη συνεδριαση προεβη σε μια πρωτη αποτιμηση του εκλογικου αποτελεσματος. Στις 8 Οκτωβριου θα συγκληθει η Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ και στις 15 θα συνεδριασει εκ νεου για την εκλογη του προεδρειου. Επισης θα συγκληθει η Κεντρικη Επιτροπη του κινηματος.

Στη δικαιοσυνη εχει παραπεμφθει η υποθεση φοροδιαφυγης της εταιρειας ΒΡ, υψους πολλων δισεκατομμυριων δραχμων. Συμφωνα με δημοσιογραφικες πληροφοριες, υπαρχει πορισμα της αρμοδιας εφοριας που προεκυψε απο ελεγχο στα βιβλια της εταιριας την ανοιξη του 95, συμφωνα με το οποιο η ΒΡ εχει αποκρυψει εσοδα πολλων δις δρχ κατα την περιοδο 1991-1993. Σε ανακοινωση της, η ΒΡ υποστηριζει οτι εχει ``αδιασειστα στοιχεια`` και οτι η θεση της ειναι `` απολυτα νομιμη``.

Μετρα για την καλυτερη λειτουργια των κεντρων πλαστικης χειρουργικης, μελετα το υπουργειο Υγειας, το οποιο προτιθεται συντομα να προωθησει ρυθμισεις που θα οριζουν τις προυποθεσεις λειτουργιας τους. Η εισαγγελια του Αρειου Παγου ζητησε απο το υπουργειο Υγειας πληρη φακελο για τα Κεντρα Πλαστικης Χειρουργικης που λειτουργουν στην Ελλαδα, μετα τους προσφατους θανατους γυναικων που σημειωθηκαν σε ορισμενα απο αυτα για να διαπιστωθει εαν στα κεντρα αυτα λειτουργουν παρανομως και χειρουργεια. Ο προεδρος της Ελληνικης Εταιριας Πλαστικης Χειρουργικης, παραδεχθηκε οτι τα περισσοτερα δεν εχουν αδεια. Η Ελληνικη Εταιρια Πλαστικης Χειρουργικης συνιστα σε οσους επιθυμουν να κανουν επεμβασεις αισθητικης, να απευθυνονται σε εμπειρους γιατρους και οργανωμενα νοσοκομεια.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο συμβουλος του Γιασερ Αραφατ, διεψευσε την ειδηση, που ειχε μεταδωσει νωριτερα ο ισραηλινος ραδιοσταθμος, οτι προκειται να συναντηθουν εντος της ημερας ο παλαιστινιος ηγετης Γιασερ Αραφατ με τον ισραηλινο πρωθυπουργο Βενιαμιν Νετανιαχου.

Το " Κομμα του Δημοκρατικου Κουρδισταν", του Μεσουντ Μπαρζανι ανακοινωσε οτι αφησε ελευθερα 12 στελεχη της αντιπαλης κουρδικης παραταξης της "Πατριωτικης Ενωσης του Κουρδισταν" του Τζαλαλ Ταλαμπανι. Η απελευθερωση των 12 αυτων κουρδων αποτελει "χειρονομια καλης θελησης στα πλαισια της ανοχης και συμφιλιωσης μεταξυ των κουρδικων οργανωσεων " σημειωνεται στην ανακοινωση.

Ενας αστυνομικος που ενεχετο στη δολοφονια του αδελφου της προεδρου του Πακισταν Μπεναζιρ Μπουτο , Μουρταζα πυροβοληθηκε την ωρα που κοιμοταν, ανακοινωσαν νοσοκομειακοι κυκλοι. Ο Χακ Ναουαζ Σιγιαλ τραυματισθηκε θανασιμα απο πυροβολισμο με μονο μια σφαιρα στο κεφαλι. Ο θανατος του Σιγιαλ βαθαινει το μυστηριο που καλυπτει τη δολοφονια του Μουρταζα και τον επτα συνοδων του, στις 20 Σεπτεμβριου.

Νεο γυρο διαβουλευσεων για τις κρισεις, στις σχεσεις Ισραηλ -Παλαιστινιων και στο Αφγανισταν, αποφασισαν για σημερα , τα μελη του Συμβουλιου Ασφαλειας του ΟΗΕ, ανακοινωθηκε απο εκπροσωπο του Σωματος. Τα μελη του Συμβουλιου που χθες ειχαν εκακτη συνοδο του Σωματος, αποφασισαν τη διακοπη της διαδικασιας, διχως να εχουν εκφρασθει υπερ του σχεδιου αποφασης που προτειναν οι αραβικες χωρες, και περι του οποιου η Ουασιγκτον εξεφρασε πλειστες οσες επιφυλαξεις, ανακοινωθηκε απο διπλωματικους κυκλους.

Τον απαγχονισμο αλλων δυο μελων του πρωην κομμουνιστικου καθεστωτος του Αφγανισταν ανακοινωσε, σημερα, η αυτοανακηρυχθεισα κυβερνηση των Ταλεμπαν. Συμφωνα με το 'Ραδιο-Καμπουλ' οι δυο "συνενοχοι" του επισης απαγχονισθεντος πρωην Προεδρου Νατζιμπουλαχ, απαγχονισθηκαν χθες το απογευμα. Τα δυο νεα θυματα ηταν ο προσωπικος φρουρος του Νατζιμπουλαχ, Στρατηγος Γιαφσαρ και ο συνεργατης του Τοχι.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχετικη βελτιωση θα παρουσιασει ο καιρος σημερα ενω ισχυροι βορειοι ανεμοι θα επικρατησουν στα πελαγη. Για αυριο προβλεπονται λιγες νεφωσεις τοπικα αυξημενες με σποραδικες βροχες στις ανατολικες και κυριως τις νοτιες περιοχες, οπου πιθανον να εκδηλωθουν και τοπικες καταιγιδες. Οι ανεμοι θα πνεουν βορειοι βορειοανατολικοι μετριοι εως ισχυροι και τοπικα στο Αιγαιοι πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια θα σημειωσει πτωση.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Sunday, 29 September 1996 - 21:17:24