Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Nov. 04)

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Απροβλεπτες διαγραφονται οι εξελιξεις στη Νεα Δημοκρατια μετα τη νεα ενταση που επικρατει στο κομμα. Αλλεπαλληλες συνεδριασεις του πολιτικου συμβουλιου. Νεα παρεμβαση Μητσοτακη που χαρακτηριζει θανασιμη τη σημερινη κριση. Νεο κομμα εξαγγελει τις προσεχεις ημερες ο Ανδρεας Ανδριανοπουλος.
  • Καθοριστικη για τη χαραξη της οικονομικης πολιτικης η αυριανη συσκεψη του πρωθυπουργου με το οικονομικο επιτελειο. Αλλεπαλληλες συναντησεις του κ. Σημιτη με κυβερνητικα στελεχη και ευρωβουλευτες.
  • Διαβουλευσεις για τη χαραξη κοινης γραμμης ενοψει των αναμενομενων πρωτοβουλιων στο Κυπριακο, βρισκονται σε εξελιξη σε Αθηνα και Λευκωσια.
  • Επιβεβαιωσε η κυβερνηση την επιστολη Παγκαλου προς το ΝΑΤΟ για τη δημιουργια μηχανισμου αποφυγης κρισεων στους κολπους της Συμμαχιας.
  • Βγηκε απο την εντατικη του ΚΑΤ η 11χρονη μαθητρια Σταυρουλα Ρεντουμη.
  • Πεθανε στο Ασκληπιειο Βουλας ο Στεφανος Γονιδης, ενας απο τους βαρεια τραυματιες του ναυτικου ατυχηματος του ΠΗΓΑΣΟΣ.
  • Θα συνεχισουν τις κινητοποιησεις τους οι εμπορουπαλληλοι που αντιδρουν στη διευρυνση του ωραριου το Σαββατο.
  • Ενταση στο χωρο της παιδειας. Υπο καταληψη το Πανεπιστημιο Μακεδονια. Συναντηση του Μιλτιαδη Εβερτ με τους πρυτανεις.
  • Δεκα εκατομμυρια η λεια των δυο ενοπλων που ληστεψαν την Ιονικη Τραπεζα στα Σπατα.
  • Χωρις ταξι απο τις πεντε τα ξημερωματα και για 24 ωρες η Αθηνα.
  • Ραπισμα κατα των κομμουνιστων οι προεδρικες και βουλευτικες εκλογες σε Βουλγαρια - Ρουμανια. Προβαδισμα των αριστερων υπο τον Μιλοσεβιτς στη Γιουγκοσλαβια.
  • Πυραυλο Χαρμ εναντιον κινητης συστοιχιας ιρακινων πυραυλων εκτοξευσε αμερικανικο Φ-16.
  • Ολα ετοιμα για την πολλαπλη εγχειρηση μπαι πας στον Μπορις Γιελτσιν.
  • Μεγαλη εμφανιση της ΑΕΚ, που συνετριψε στο Βυρωνα 7-0 τον Αθηναικο, σε αγωνα του πρωταθληματος της Α'Εθνικης.
  • Ανοδος 0,42% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συναγερμος εχει σημανει στα υπουργεια εθνικης Αμυνης και εμπορικης Ναυτιλιας, μετα το ναυτικο ατυχημα που σημειωθηκε εξω απο το Βαθυ της Σαμου, οταν συγκρουσθηκαν το επιβατηγο πλοιο ΣΑΜΑΙΝΑ με την πυραυλακατο του πολεμικου ναυτικου ΚΩΣΤΑΚΟΣ, που βυθισθηκε αμεσως. Στην πυραυλακατο επεβαιναν 38 ατομα, απο τα οποια περισυνελλεγησαν τα 34 και τα υπολοιπα τεσσερα αγνοουνται. Επι τοπου εχουν σπευσει περιπολικα του λιμενικου και παραπλεοντα σκαφη, οπου συνεχιζουν τις ερευνες για την ανευρεση των αγνοουμενων. Το ΣΑΜΑΙΝΑ επεστρεψε στο λιμανι της Σαμου. Μεχρι στιγμης παραμενουν αδιευκρινιστες οι συνθηκες κατω απο τις οποιες συγκρουσθηκαν τα δυο πλοια. Συμφωνα με τον κυβερνητη της πυραυλακατου Αγνοουμενοι ειναι οι: Ανθυπασπιστης Κανελλος Κοκκινης και οι Κελευστες: Αποστολος Ασπρογερακας, Βασιλειος Μαυρογιωργος, και Γεωργιος Νεκταριος Αναδρανισιακης.

Σε οριακο σημειο βρισκεται η κατασταση στη Νεα Δημοκρατια, καθως η εσωκομματικη αντιπαραθεση εχει παρει τεραστιες διαστασεις, με απροβλεπτες εξελιξεις. Το πρωι συνεδριασε εκτακτως, στη Ρηγιλλης, το πολιτικο συμβουλιο του κομματος, χωρις να ληφθουν αποφασεις κι ετσι η συνεδριαση θα επαναληφθει αυριο. Στη συνεδριαση τα μελη του πολιτικου συμβουλιου διατυπωσαν την εκτιμηση οτι πρεπει να δοθει συντομη λυση και συμφωνα με πληροφοριες συζητηθηκε και το σεναριο για μεταβατικη προεδρια υπο το Γιαννη Βαρβιτσιωτη ωστε να αποκλιμακωθει η ενταση.

Ο κ. Εβερτ φερεται εντονα προβληματισμενος απο την κατασταση που επικρατει, αλλα δεν ανοιξε τα χαρτια του. Την ιδια ωρα ο Κωνσταντινος Μητσοτακης σε συνεντευξη του στον Αδεσμευτο Τυπο χαρακτηριζει υποβολιμιαιο και προβοκατορικο το χθεσινο δημοσιευμα της Απογευματινης περι προθεσης του να παραιτηθει, εκτιμα οτι η σημερινη κριση στο κομμα μπορει να ειναι θανασιμη και απορριπτει την προταση των 25 βουλευτων, που συλλεγουν υπογραφες για να βρεθει ενωτικη λυση. Απο την αλλη πλευρα ο Ανδρεας Ανδριανοπουλος μιλωντας σε ραδιοφωνικο σταθμο της Αθηνας εξηγγειλε οτι τις προσεχεις ημερες θα ανακοινωσει τη δημιουργια νεου πολιτικου σχηματος, τονισε οτι η διασπαση της Νεας Δημοκρατιας ειναι περισσοτερο ορατη απο ποτε, καθως, οπως τονισε το κομμα βρισκεται σε πορεια αποσυνθεσης. Ο Θεοδωρος Κασσιμης σε συνεντευξη του στο Εθνος τονιζει πως ο μονος δρομος για αποκλιμακωση της εντασης ειναι η παραιτηση του κ. Εβερτ.

Νεο κυκλο κρισιμων επαφων με κυβερνητικα στελεχη αρχισε σημερα ο Πρωθυπουργος, ενοψει της καταρτισης του προυπολογισμου και χαραξης της οικονομικης πολιτικης για το 1997. Το μεσημερι ο κ. Σημιτης ειχε συνεργασια με τον υπουργο Γεωργιας Στεφανο Τζουμακα, με τον οποιο συζητησε θεματα που αφορουν τον προγραμματισμο των δραστηριοτητων του υπουργειου του. Οπως δηλωσε ο κ. Τζουμακας συζητηθηκαν τα νομοσχεδια που ρυθμιζουν τα χρεη των αγροτων και προστατευουν τα προιοντα απο τη νοθεια, το καθεστως στα δαση και το θεμα των βοσκοτοπων και τα μετρα για τους νεους αγροτες και για το ταμειο των αγροτων. Το μεσημερι ο πρωθυπουργος συναντηθηκε με τους ευρωβουλευτες του ΠΑΣΟΚ, παρουσια των κυριων Θεοδωρου Παγκαλου και Γιωργου Παπανδρεου και ειχε μαζι τους συνεργασια για θεματα που αφορουν την Ευρωπαικη Ενωση. Το απογευμα ο πρωθυπουργος συναντηθηκε διαδοχικα με τους υπουργους Εργασιας, Μιλτιαδη Παπαιωαννου και Μεταφορων, Χαρη Καστανιδη. Αυριο ο κ. Σημιτης θα προοδευσει συσκεψης του οικονομικου επιτελειου στο Μεγαρο Μαξιμου, οπου αναμενεται να οριστικοποιηθουν οι αποφασεις για τον προυπολογισμο, καθως και για περικοπη φοροαπαλλαγων και φορολογηση της μεγαλης ακινητης περιουσιας και των τοκων απο τους τιτλους του δημοσιου.

Οι αναμενομενες πρωτοβουλιες για το Κυπριακο, βρισκονται στο επικεντρο διαβουλευσεων που πραγματοποιουνται σε Αθηνα και Λευκωσια. Στην κυπριακη πρωτευουσα ο υφυπουργος Εξωτερικων, Χρηστος Ροζακης, ειχε διαδοχικες συναντησεις με τον προεδρο Γλαυκο Κληριδη, τον υπουργο Εξωτερικων, Αλεκο Μιχαηλιδη και τους αρχηγους των κομματων. Στοχος των συνομιλιων ειναι η χαραξη κοινης στρατηγικης Αθηνας - Λευκωσιας, για τις εξελιξεις που αναμενονται τοσο αναφορικα με την επιλυση του Κυπριακου οσο και με την ενταξη της Κυπρου στην Ευρωπαικη Ενωση. Στην Αθηνα ο προεδρος της κυπριακης βουλης, Σπυρος Κυπριανου, συναντηθηκε με τον ομολογο του Αποστολο Κακλαμανη κι εγινε δεκτος απο τον προεδρο της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλο. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος επανελαβε το ενδιαφερον της ελληνικης κυβερνησης για το Κυπριακο, στη νεα φαση που εισερχεται το προβλημα και την αυξημενη κινητικοτητα που παρατηρειται τις τελευταιες μερες.

Μια μολις ημερα πριν απο την διεξαγωγη των προεδρικων εκλογων, το παιχνιδι μαλλον εχει κριθει ελαχιστοποιωντας τις εκπληξεις, καθως ο προεδρος Κλιντον διατηρει μια σημαντικη διαφορα ποσοστιαιων μοναδων απο τον αντιπαλο του Μπομπ Ντοουλ. Το ενδιαφερον λοιπον επικεντρωνεται στη συνθεση του Κογκρεσσου, καθως τα δυο τελευταια χρονια οι Ρεπουμπλικανοι ελεγχουν την πλειοψηφια της Βουλης, κατι που οι Δημοκρατικοι θα προσπαθησουν να αντιστρεψουν.

Επιβεβαιωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος τις πληροφοριες περι επιστολης που εστειλε ο υπουργος Εξωτερικων Θοδωρος Παγκαλος στην ηγεσια του ΝΑΤΟ, στην οποια καταγραφεται η ιδεα για δημιουργια μηχανισμου που θα διεπει τις σχεσεις μεταξυ των χωρων - μελων. Ο κ. Ρεππας αρνηθηκε να δωσει περισσοτερες λεπτομερειες για το περιεχομενο της επιστολης. Ο κ. Ρεππας εκτιμησε επισης οτι θα υπαρξει επιταχυνση των διαδικασιων για την ολοκληρωση των διαπραγματευσεων, σχετικα με την ονομασια των Σκοπιων, προσθετοντας οτι απο ελληνικης πλευρας υπαρχει διαθεση για συνεργασια.

Ολοκληρωνεται την Τεταρτη στη Σαμο η διακλαδικη ασκηση των Ενοπλων Δυναμεων Παρμενιων `96, με αποκρουση αποβατικης ενεργειας και ανακαταληψη εδαφων. Την τελικη αυτη φαση θα παρακολουθησουν ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κωστης Στεφανοπουλος και ο υπουργος Εθνικης Αμυνας Ακης Τσοχατζοπουλος. Στο μεταξυ αρχιζει σημερα στα Κατεχομενα η ασκηση των στρατιωτικων δυναμεων της Τουρκιας με την επωνυμια Αποφασιστικοτητα `96 με πραγματικα πυρα. Αυριο θα αρχισει η ασκηση Ταυρος. Και οι δυο ασκησεις θα διεξαχθουν στα διεθνη υδατα της Ανατολικης Μεσογειου και στα Κατεχομενα.

Την ανησυχια του για την κατασταση που επικρατει στα Πανεπιστημια, εξεφρασε ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, μετα τη συναντηση του με τους πρυτανεις των ΑΕΙ. Ο κ. Εβερτ τονισε οτι η παιδεια βρισκεται υπο διωγμον, επανελαβε οτι πρεπει να αυξηθουν τα κονδυλια κατα 300 δις δρχ και ταχθηκε υπερ της αυτοδιοικησης και αυτοτελειας των πανεπιστημιων και του νεου μισθολογιου των πανεπιστημιακων καθηγητων. Στη Θεσσαλονικη οι φοιτητες προχωρησαν στην καταληψη του Πανεπιστημιου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ενω οι καθηγητες αποφασισαν να απεχουν απο τη διδασκαλια. Επισης οι αδιοριστοι εκπαιδευτικοι πραγματοποιησαν τριωρη συμβολικη καταληψη των γραφειων της διευθυνσης πρωτοβαθμιας εκπαιδευσης, εκφραζοντας την αντιθεση τους σε καθε ειδους μεθοδευσεις και ζητωντας την καταργηση της επετηριδας για το διορισμο τους.

Την αστυνομικη βαρβαροτητα στους τσιγγανικους καταυλισμους, που στρεφεται κατα δικαιων και αδικων στα πλαισια της αρχης της συλλογικης ευθυνης, κατηγγειλε ο επικεφαλης του Τμηματος Ανθρωπινων Δικαιωματων του Συνασπισμου, Παυλος Αθανασοπουλος. Σε συνεντευξη που δοθηκε απο κοινου με εκπροσωπους των Τσιγγανων και αλλους αλληλεγγυους φορεις, τα μελη του Τμηματος Ανθρωπινων Δικαιωματων του Συνασπισμου, υποστηριξαν οτι τελευταια στην αστυνομια εντεινεται ενα κλιμα ρατσισμου και βιας, κατα διαφορων μειονοτητων και κατηγγειλαν τη σταση συνενοχης που κρατουν ευρυτατα τμηματα της Δικαιοσυνης. Ο Τσιγγανος τραγουδιστης Βασιλης Παιτερης, αναφερθηκε στην τρομερη αθλιοτητα στην οποια ζουν οι ομοφυλοι του και στις ασθενειες που τους αποδεκατιζουν. Ευχαριστησε δε τον Συνασπισμο για το ενδιαφερον του για τους Τσιγγανους και εξεφρασε την απογοητευση του για τη σιωπη του ΔΗΚΚΙ, του οποιου ηταν υποψηφιος βουλευτης.

Με το συνθημα το ΠΑΣΟΚ ειναι παντου, ξεκινησε απο τη Ροδο η προσπαθεια για την αναδιοργανωση του Κινηματος και με βασικο στοχο οχι μονο να επιστρεψουν τα μελη στις οργανωσεις αλλα και να ενισχυθουν απο νεους ανθρωπους. Ο Γραμματεας του ΠΑΣΟΚ Κωστας Σκανδαλιδης περιεγραψε τη σημερινη κατασταση στο Κινημα σαν ενα αθροισμα συντεχνιακων και ατομικων προσπαθειων για να διαχειριστει την εξουσια και σημειωσε τον κινδυνο συρρικνωσης της δυναμης του ΠΑΣΟΚ, εαν δεν υπαρξει προσπαθεια ανασυγκροτησης των οργανωσεων του. Αναπτυσσοντας την οργανωτικη διαταξη του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σκανδαλιδης υπογραμμισε οτι σε καθε χωριο θα πρεπει να ιδρυθει και μια οργανωση, ενω στις πολεις ειναι απαραιτητο να συσταθουν θεματικες οργανωσεις, οι οποιες θα ασχολουνται με επι μερους θεματα.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεγαλη ητα για τους κομμουνιστες αποδειχθηκαν οι χθεσινες εκλογες στη Βουλγαρια και στη Ρουμανια, ενω το αντιθετο συμβαινει στη Γιουγκοσλαβια οπου νικητες φερονται οι αριστεροι. Στη Βουλγαρια η σαρωτικη νικη του ηγετη της ενωμενης συντηρητικης αντιπολιτευσης, Πεταρ Στογιανοφ, που εξασφαλισε 59,9% εναντι 40,1% του αντιπαλου Ιβαν Μαραζοφ, ηγετη του κυβερνωντος κομματος, αποτελει συμφωνα με τα μεσα ενημερωσης της χωρας τη θεληση του κοσμου για αλλαγη, παρα το γεγονος οτι ο προεδρος δεν διαθετει πραγματικες εξουσιες για να αλλαξει την πορεια της χωρας. Το ιδιο συνεβη και στη Ρουμανια οπου στις προεδρικες και βουλευτικες εκλογες, θριαμβευσε η αντιπολιτευση. Ο απερχομενος προεδρος Ιον Ιλιεσκου και ο χριστιανοδημοκρατης, Εμιλ Κονσταντινεσκου, θα διεκδικησουν την προεδρια στον δευτερο γυρο στις 17 Νοεμβριου, ενω οσον αφορα τις βουλευτικες ο Κονσταντινεσκου προηγειται με 31,9%, εναντι 28% του Ιλιεσκου. Αντιθετως, στη Γιουγκοσλαβια ο συνασπισμος της αριστερας, υπο το σοσιαλιστικο κομμα του σερβου προεδρου, Σλομπονταν Μιλοσεβιτς, διακηρυξε οτι κατηγαγε καθαρη νικη στις βουλευτικες εκλογες. Ο συνασπισμος της αριστερας που σχηματιστηκε στο τελος Σεπτεμβριου, περιλαμβανει το Σερβικο Σοσιαλιστικο Κομμα, την Γιουγκοσλαβικη Αριστερα της οποιας ηγειται η συζυγος του Μιλοσεβιτς, Μιρα Μαρκοβιτς και τη Νεα Δημοκρατια. Τα τελικα ομως αποτελεσματα θα ανακοινωθουν αργα το βραδι.

Εναν πυραυλο Χαρμ, εκτοξευσε αμερικανικο αεροπλανο Φ-16, εναντιον κινητης συστοιχιας ιρακινων πυραυλων εδαφους-αερος. Οπως ανακοινωσε το Πενταγωνο, προκειται για το δευτερο επεισοδιο αυτου του τυπου σε διαστημα τριων ημερων, προσθετοντας οτι το Φ-16 εκτοξευσε τον πυραυλο οταν τα οργανα του αεροσκαφους εδειξαν οτι το ειχε εγκλωβισει το ρανταρ ιρακινης κινητης συστοιχιας πυραυλων εδαφους-αερος.

Αρχισε η αντιστροφη μετρηση για τον ρωσο προεδρο, Μπορις Γιελτσιν, καθως σημερα πραγματοποιηθηκε το ιατρικο συμβουλιο με τη συμμετοχη του βετερανου αμερικανου καρδιοχειρουργου, Μαικλ Ντιμπεικι, προκειμενου να αποφασισουν για την ημερομηνια διεξαγωγης της εγχειρησης ανοικτης καρδιας στην οποια θα υποβληθει. Δεν προκειται ωστοσο να δοθει καμμια επισημη πληροφορια. Την εγχειρηση θα πραγματοποιησουν ρωσοι γιατροι με επικεφαλης τον Ρενατ Ακτσουριν, θα διαρκεσει γυρω στις επτα με οκτω ωρες, και τις εξουσιες του κρατους θα ασκει ο πρωθυπουργος Βικτορ Τσερνομιρντιν, επειτα απο αποφαση του ιδιου του Γιελτσιν.

Προελαυνουν οι ανταρτες Τουτσι στο ανατολικο Ζαιρ, ωστοσο ο ηγετης των ανταρτικων δυναμεων δηλωνει οτι ειναι ετοιμος να εφαρμοσει μια μονομερη εκεχειρια για διαστημα τριων εβδομαδων, προκειμενου να μπορεσουν οι ενα εκατ. προσφυγες να επιστρεψουν στις εστιες τους. Για τον ιδιο λογο η Γαλλια ζητησε τη συγκληση διεθνους διασκεψης, ενω η επικεφαλης της Υπατης Αρμοστειας του ΟΗΕ για τους προσφυγες, κ. Ογκατα, απηυθυνε επειγουσα εκκληση για τη δημιουργια ανθρωπιστικων διαδρομων με διεθνη προστασια.

Με καταιγισμο καταγγελιων για παραβιασεις των ανθρωπινων δικαιωματων, προκειται να υποδεχθει ο πολιτικος κοσμος της Γερμανιας τον προεδρο της Τουρκιας, Σουλειμαν Ντεμιρελ, που πραγματοποιει τετραημερη επισκεψη στη χωρα. Η εντεταλμενη της κυβερνησης για θεματα αλλοδαπων εξεφρασε την απαισιοδοξια της στο κατα ποσον μπορει η χωρα της να επηρεασει την Αγκυρα στο θεμα αυτο, ενω ο αντιπροεδρος της γερμανικης Βουλης, δηλωσε οτι παρα τις εξαγγελιες της Τανσου Τσιλερ, η Τουρκια συνεχιζει να διαπραττει βασανιστηρια και να απαγορευει την ελευθερια του Τυπου.

Πονοκεφαλος για τον βρετανο πρωθυπουργο, Τζον Μειτζορ, αποδειχθηκε ο αιφνιδιος θανατος του συντηρητικου βουλευτη, Μπαρι Πορτερ, καθως τωρα που η πλειοψηφια του κομματος του περιορισθηκε σε εναν μονο βουλευτη, το εργατικο κομμα θα επιδιωξει την προκηρυξη προωρων εκλογων. Κατα την διαρκεια ψηφοφοριας που πραγματοποιησε το εργατικο κομμα, το 61% των μελων του ενεκρινε το προεκλογικο προγραμμα.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βγηκε σημερα απο την εντατικη μοναδα του ΚΑΤ η 11-χρονη μαθητρια Σταυρουλα Ρεντουμη, η οποια εχασε το ποδι της οταν παρασυρθηκε απο φορτηγο αυτοκινητο στη Μανδρα Αττικης. Οι θεραποντες γιατροι τονιζουν οτι η υγεια της εξελισσεται ομαλα.

Πεθανε τα ξημερωματα στο Ασκληπιειο της Βουλας, ο Στεφανος Γονιδης, 63 ετων, ο οποιος ειχε τραυματισθει στις 26 Οκτωβριου, οταν το πλοιο Πηγασος, στο οποιο επεβαινε προσεκρουσε στη βραχονησιδα Πατροκλος. Απο την προσκρουση, ο Γονιδης, που ειναι πατερας του τραγουδιστη Σταματη Γονιδη και ειχε προορισμο την Κυθνο, επεσε με αποτελεσμα να υποστει σοβαρες κρανιοεγκεφαλικες κακωσεις.

Εντεινονται οι αντιδρασεις για την προσπαθεια των πολυκαταστηματων να διευρυνουν το ωραριο λειτουργιας των καταστηματων και το Σαββατο το απογευμα και ο Προεδρος της Ομοσπονδιας Εμπρουπαλληλων, Αγγελος Φραγκοπουλος, προειδοποιησε οτι η κινηση αυτη θα εμποδιστει σε δηλωσεις μετα τη συναντηση των συνδικαλιστων με τον υπουργειο Εργασιας και Κοινωνικων Ασφαλισεων Μιλτιαδη Παπαιωαννου. Καθε Σαββατο απογευμα θα υπαρχει σταση εργασιας, συγκεντρωσεις και διαδηλωσεις μπροστα στα καταστηματα που θα λειτουργουν, τονισε ο κ. Φραγκοπουλος. Ο κ. Παπαιωαννου καλεσε τις οργανωσεις των συντελεστων του εμποριου να συνεννοηθουν και εμμεσως πλην σαφως, υποσχεθηκε να στηριξει θεσμοθετικα το αποτελεσμα της συνεργασιας. Μεχρι τοτε, υπογραμμισε, δεν θα δεχθει να τεθει θεμα Κυριακης. Μαλιστα μετα απο συνεννοηση με το Νομαρχη Αθηνων κ. Ευσταθιαδη, οι Επιθεωρησεις Εργασιας θα λαβουν εντολη για εντατικοποιηση των ελεγχων στα πολυκαταστηματα με στοχο να μην επιτραπει περαιτερω απορρυθμιση των εργασιακων σχεσεων.

Εικοσιτετραωρη απεργια αρχιζουν απο τις 5 τα ξημερωματα οι οδηγοι και ιδιοκτητες ταξι της περιοχης Αττικης διαμαρτυρομενοι, για την αστυνομευση απο εργαζομενους του ΟΑΣΑ, των λωριδων ταχειας κυκλοφοριας των λεωφορειων. Οπως εχει ανακοινωσει ο προεδρος του ΟΑΣΑ Τασος Χριστοδουλακης, εργαζομενοι του οργανισμου θα αστυνομευουν τις λωριδες κυκλοφοριας των λεωφορειων, προκειμενου να αποσυμφορηθουν απο ΙΧ αυτοκινητα και ταξι.

Τεθηκε απο σημερα σε κυκλοφορια το νεο χαρτονομισμα των 200 δραχμων. Ειναι χρωματος πορτοκαλι με κυριες παραστασεις στη μια πλευρα την προσωπογραφια του Ρηγα Φεραιου και στην αλλη το Κρυφο Σχολειο.

Δυο νεαροι κρατωντας ο ενας καραμπινα και ο αλλος περιστροφο απεσπασαν το μεσημερι απο το υποκαταστημα της Ιονικης Τραπεζας στα Σπατα δεκα εκ. δρχ. και εξαφανιστηκαν. Οπως κατεθεσαν αυτοπτες μαρτυρες διεφυγαν με ενα μοτοποδηλατο, χωρις αριθμο κυκλοφοριας, που ηταν σταθμευμενο σε μικρη αποσταση απο την τραπεζα στην πλατεια Ηρωων.

Σε ξεκαθαρισμα λογαριασμων αποδιδονται οι πυροβολισμοι που δεχθηκαν, μετα τα μεσανυχτα, στα Ανω Λιοσια, κοντα στις εγκαταστασεις του ΟΔΥ δυο ατομα εκ των οποιων το ενα μεταφερθηκε στον Ευαγγελισμο σοβαρα τραυματισμενο, οπου και νοσηλευεται. Τραυματιας ειναι ο Στεφανος Σαπουνας, που φερει τραυμα απο σφαιρα στον αυχενα. Οπως κατεθεσε στην αστυνομια ο φιλος του Αντωνης Σιμιτζης, 35 ετων, με το αυτοκινητο του οποιου βρισκονταν κοντα στις εγκαταστασεις του ΟΔΥ, δεχθηκαν ξαφνικα πυροβολισμους απο αγνωστους. Οι αστυνομικοι βρηκαν μεσα στο αυτοκινητο σακουλακι με ποσοτητα χασις και γι αυτο πιστευουν οτι οι πυροβολισμοι πρεπει να εχουν σχεση με υποθεση διακινησης ναρκωτικων. Μετα τους πυροβολισμους, ο Σιμιτζης μετεφερε το φιλο του Σαπουνα με ταξι στο νοσοκομειο, απο τους υπευθυνους του οποιου ειδοποιηθηκε και η αστυνομια.

Τριαντα επτα αρχαια αντικειμενα του 19ου αιωνα βρεθηκαν και κατασχεθηκαν μετα απο ερευνα που εγινε στο σπιτι του Αρη Ραπιδη στο κεντρο της Αθηνας. Προκειται για 16 θρησκευτικες εικονες, τρεις ξυλινους σταυρους, δυο ξυλινα παγκαρια ,14 χαλκινα νομισματα και δυο πηλινα λυχναρια. Τα αρχαια αντικειμενα εξεταστηκαν απο ειδικους που αποφανθηκαν οτι ανηκουν στο 19ο αιωνα και οτι ειναι μεγαλης αρχαιολογικης αξιας.

Τις Δικαστικες Φυλακες Χανιων επισκεφθηκε το μεσημερι ο Αντεισαγγελεας Πρωτοδικων κ. Παπαγεωργιου προκειμενου να διερευνησει καταγγελιες περι ξυλοδαρμου κρατουμενου απο δεσμοφυλακες. Ο κ. Παπαγεωργιου σε δηλωσεις του ειπε οτι δεν υπαρχει κανενα προβλημα και χαρακτηρισε την επισκεψη του ως τακτικη.

Αρχισε το πρωι στην Κυπρο και θα συνεχισθει ως το βραδυ ο ραδιοφωνικος μαραθωνιος με σκοπο μια δοση αγαπης αλλα και υλικης ανακουφισης στα παιδια με ειδικες αναγκες. Στον φετεινο μαραθωνιο συμμετεχουν Ολυμπιονικες και καλλιτεχνες απο την Ελλαδα. Συγκινητικη ηταν και η προσφορα μιας γυναικας με επτα αγνοουμενους, η οποια εδωσε ολη της τη συνταξη για τους σκοπους αυτους.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Το τελευταιο, ισως, φεστιβαλ ελληνικου κινηματογραφου αρχιζει, παραλληλα με το διεθνες τμημα του, την ερχομενη Παρασκευη στη Θεσσαλονικη. Η σχετικη ρυθμιση καταργησης του ελληνικου διαγωνιστικου τμηματος δεν εχει ακομα οριστικοποιηθει με υπουργικη αποφαση. Ωστοσο, ο διευθυντης του φεστιβαλ Μισελ Δημοπουλος ταχθηκε ανοιχτα σημερα, στη Θεσσαλονικη, υπερ της καταργησης του διαγωνιστικου τμηματος για τις ελληνικες ταινιες, καθως, οπως υποστηριξε, η εννοια της βραβευσης των ταινιων αυτων, θετει θεμα αξιοπιστιας των βραβειων, με το δεδομενο πως στο φεστιβαλ Θεσσαλονικης δεν παρουσιαζεται το συνολο της ελληνικης κινηματογραφικης παραγωγης. Με βαση το επιχειρημα αυτο, ο κ. Δημοπουλος ταχθηκε υπερ της καθιερωσης ενος Πανοραματος του ελληνικου σινεμα, ως χωρου προβολης και προωθησης των νεων τασεων στην ελληνικη κινηματογραφια. Στο φετινο, 37ο Φεστιβαλ Κινηματογραφου της Θεσσαλονικης, θα προβληθουν συνολικα 130 ταινιες. Το διεθνες προγραμμα περιλαμβανει 15 ταινιες που συμμετεχουν στο διαγωνιστικο τμημα, 14 ταινιες του Μπερναρντο Μπερτολουτσι-στο πλαισιο του αφιερωματος στο διασημο κινηματογραφιστη που αναμενεται το ερχομενο Σαββατο στη Θεσσαλονικη- επτα ταινιες του Ρουμανου σκηνοθετη Λουτσιαν Πεντιλιε, επτα ταινιες Βαλκανιων σκηνοθετων και επτα ταινιες του νεου γαλλικου κινηματογραφου.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε υγιεινο περιπατο εξελιχθηκε το απογευμα για τους ποδοσφαιριστες της ΑΕΚ, αφου η Ενωση σε αγωνα για την εβδομη ημερα του ποδοσφαιρικου πρωταθληματος της Α` εθνικης κατηγοριας, συνετριψε στον Βυρωνα τον Αθηναικο με 7-0. Η Ενωση μετα την σημερινη της νικη, ανεβηκε στην δευτερη θεση της βαθμολογιας με 16 βαθμους, οσους εχει και ο Παναθηναικος, ενω ο Αθηναικος ειναι προτελευταιος με 4 και προηγειται ο Ολυμπιακος με 17.

Στα Τρικαλα διεξαγεται στις 8 η συναντηση της τοπικης ομαδας με τη Ναουσα, με την οποια ολοκληρωνεται η 6-η ημερα του πρωταθληματος της Β' Εθνικης κατηγοριας και θα καλυφθει απ' ευθειας απο το τριτο καναλι της Ελληνικης τηλεορασης. Αν το Θεσσαλικο συγκροτημα παρει τη νικη θα ανεβει στην πρωτη θεση με δυο βαθμους διαφορα απο τις τεσσερις ομαδες που βρισκονται αυτη την στιγμη στην κορυφη με 11 βαθμους και συγκεκριμενα τον Εθνικο, τον Πανιωνιο, την Λαρισα και τον Παναιτωλικο.

Βομβα, εσκασε σημερα στη Θεσσαλονικη, αφου ο προεδρος της ΠΑΕ Ηρακλης, Πετρος Θεοδωριδης ανακοινωσε το πρωι την παραιτηση του απο την διοικηση και την οριστικη αποχωρηση του απο τον γηραιο. Ο κ Θεοδωριδης ηταν ιδιαιτερα καυστικος στις δηλωσεις του, με τις οποιες γνωστοποιησε τους λογους που τον οδηγησαν σε αυτη την αποφαση. Φευγω γιατι τους σιχαθηκα ολους. Δεν μπορει εγω να πληρωνω και αυτοι να μου κανουν πολεμο. Δεν ειμαι το θυμα, οπως νομιζουν. Οποιος θελει μπορει να ελθει και να αναλαβει τις ευθυνες του συλλογου, ειπε ο πρωην πλεον προεδρος του Ηρακλη.

Υπο αμφισβητηση τιθεται πλεον ο Σουηδος προπονητης του ΠΑΟΚ, Γκουντερ Μπεγκσον, μετα το χθεσινο στραβοπατημα της ομαδας στην Τουμπα, οπου οπως ειναι γνωστο ο δικεφαλος του βορρα παραχωρησε ισοπαλια 1-1 στον Εδεσσαικο. Μαλιστα η αφαιρεση αρμοδιοτητων απο τον Σουηδο τεχνικο, ξεκινησε απο την περασμενη εβδομαδα, οταν απολυθηκε ο διερμηνεας και προσωπικος του φιλος, Γιωργος Στεργιαδης, ενω η εμπιστοσυνη της διοικησης στο προσωπο του κ Μπεγκσον δεν ειναι απολυτη, κατι που ισχυε μεχρι τωρα.

Παρελθον αποτελει ο προπονητης της ομαδας μπασκετ του Αρης, Σουλης Μαρκοπουλος, αφου η διοικηση του ΤΑΚ του ανακοινωσε την απολυση του, αμεσως μετα την ληξη της πρωινης προπονησης. Οσον αφορα στον αντικαταστατη του κ Μαρκοπουλου, οι υποψηφιοι ειναι δυο, με ισες σχεδον πιθανοτητες. Προκειται για τον Κωστα Διαμαντοπουλο, ο οποιος με δηλωσεις του εξεφρασε την επιθυμια να αναλαβει την τεχνικη ηγεσια των κιτρινων και για τον Λευτερη Σουμποτιτς που βρισκεται στη Θεσσαλονικη, αλλα δηλωσε πως θα απαντησει αφου πρωτα δεχθει επισημη και ολοκληρωμενη προταση απο την διοικηση του ΤΑΚ.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με ανοδο σε ποσοστο 0,42%, εκλεισε ο γενικος δεικτης τιμων στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου και διαμορφωθηκε στις 942,16 μοναδες. Η ανοδος του δεικτη οφειλεται κυριως στο αγοραστικο ενδιαφερον για τραπεζικες μετοχες. Η αξια των συναλλαγων κυμανθηκε στα 8,3 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες ανοδος 0,63%, Ασφαλειες ανοδος 0,76%, Ληζινγκ ανοδος 1,27%, Επενδυσεις ανοδος 0,55%, Κατασκευες ανοδος 0,10%, Βιομηχανιες ανοδος 0,41%, Διαφορες ανοδος 0,19%, Συμμετοχων ανοδος 0,08%. Ο δεικτης Παραλληλης Αγορας ενισχυθηκε σε ποσοδτο 0,63%.

ΚΑΙΡΟΣ

Καλοκαιρια θα επικρατησει αυριο σ'ολοκληρη τη χωρα με λιγες αραιες νεφωσεις στα δυτικα και κατα τοπους περιορισμενη ορατοτητα το πρωι. Οι ανεμοι στα ανατολικα θα ειναι βορειοι ασθενεις μεχρι μετριοι και στα δυτικα νοτιοι με την ιδια ενταση. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 4 με 20 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 7 με 23 και στο Αιγαιο 11 με 22 βαθμους Κελσιου. Σχεδον αιθριο καιρο, ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 12 με 22 και 7 με 20 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Tuesday, 5 November 1996 - 4:03:29