Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Nov. 14)

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Διαφωνιες μεταξυ Συγκλητου και ΕΦΕΕ για τον εορτασμο του Πολυτεχνειου. Εκτος Πολυτεχνειου ο εορτασμος προτεινει ο πρυτανης. Ανοιχτες οι πορτες, αναλαμβανουμε την πολιτικη ευθυνη, απαντα η ΕΦΕΕ.
  • Οριστικοποιηθηκε ο προυπολογισμος στη συσκεψη του πρωθυπουργου με το οικονομικο επιτελειο. Δεν θα ζητησουμε αναπροσαρμογη των κριτηριων του Μααστριχτ δηλωνει ο Δημητρης Ρεππας.
  • Διαδοχικες συναντησεις με την πολιτικη ηγεσια της Κυπρου ειχε ο Αμερικανος αξιωματουχος Κερι Καβανο.
  • Κανονικα λειτουργησε το Χρηματιστηριο, αλλα η συνεδριαση συνοδευτηκε με κατακορυφη πτωση των τιμων των μετοχων. Προταση βουλευτων της Νεας Δημοκρατιας για συσταση εξεταστικης επιτροπης.
  • Τα θεματα που θα απασχολησουν τη Συνοδο Κορυφης του Δουβλινου συζητησαν ο Κωστας Σημιτης και ο Ιρλανδος πρωθυπουργος, Τζον Μπρουτον.
  • Θεμα συμμετοχης του βουλευτη του ΠΑΣΟΚ, Αλεκου Βουλγαρη, στην εξεταστικη επιτροπη για το καζινο του Φλοισβου, τεθηκε απο την αντιπολιτευση.
  • Δεν ανησυχουν οι σεισμολογοι για την ισχυρη δονηση 5 Ριχτερ στην Κονιτσα, που προκαλεσε ρωγμες σε σπιτια δυο χωριων.
  • Τουλαχιστον 120 ατομα χανουν τη ζωη τους το χρονο σε εργατικα ατυχηματα και 25. 000 τραυματιζονται, συμφωνα με στοιχεια της ΓΣΕΕ.
  • Λουκετο μεχρι την Κυριακη στους δημους και τις κοινοτητες της Αττικης. Κλειστη και η χωματερη των Λιοσιων.
  • Συμφωνησαν καταστηματαρχες και εμπορουπαλληλοι για το ωραριο του Σαββατου. Τα καταστηματα θα κλεινουν στις 5. 30 το απογευμα.
  • Χασις βαρους 240 κιλων εντοπισθηκε σε πλοιο, στο λιμανι των Χανιων.
  • Διετες σχεδιο σταθεροποιησης για τη Βοσνια, ενεκριναν στο Παρισι τα τρια μελη της βοσνιακης συλλογικης προεδριας.
  • Αυτανδρο βυθιστηκε, λογω θαλασσοταραχης, εμπορικο πλοιο με 29μελες πληρωμα ανοιχτα της Νοτιας Αφρικης.
  • Με συντριπτικη πλειοψηφια το ισπανικο κοινοβουλιο εδωσε το πρασινο φως στην κυβερνηση για την ενταξη της χωρας στο στρατιωτικο σκελος του ΝΑΤΟ.
  • Δυο ντερμπι ανεδειξε η κληρωση του κυπελλου Ελλαδας στο ποδοσφαιρο. Αντιμετωποι ο ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακο και ο Ηρακλης με τον Παναθηναικο.
  • Μονο νικη θελει η ομαδα μπασκετ του Πανιωνιου, που υποδεχεται στη Γλυφαδα την τουρκικη Ουλκερ.
  • Κατακορυφη πτωση 3,31% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με το βλεμμα στραμμενο στη χθεσινη βομβιστικη επιθεση στο Πολυτεχνειο, αλλα και με τις θλιβερες εμπειριες απο τα περσινα επεισοδια, η Πανεπιστημιακη Κοινοτητα βρισκεται σε εγρηγορση και ειναι αποφασισμενη να περιφρουρησει το φετινο εορτασμο του Πολυτεχνειου, που για πρωτη φορα τοσο εντονα δειχνει να αμφισβητειται. Το μεσημερι πραγματοποιηθηκε στο Αμφιθεατρο του Πολυτεχνειου ανοιχτη συνεδριαση ολων των φορεων του ιδρυματος, οπου τονισθηκε η αναγκαιοτητα της μαζικης συμμετοχης στις φετινες εκδηλωσεις, ενω η εκρηξη βομβας αποδοθηκε σε προβοκατσια κυκλων που επιθυμουν να ματαιωθει ο εορτασμος και να αρθει το Πανεπιστημιακο ασυλο. Ομοφωνη υπηρξε επισης και η απαιτηση να παραμεινει ανοιχτο το Πολυτεχνειο για τον κοσμο. Στο σημειο αυτο φαινεται να υπαρχει διασταση αποψεων μεταξυ της Εθνικη Φοιτητικη Ενωση Ελλαδας, ΕΦΕΕ και των πρυτανικων αρχων, που επιμενουν ο εορτασμος να γινει εκτος Πολυτεχνειου, ενω η ΕΦΕΕ δηλωνει οτι αναλαμβανει την πολιτικη ευθυνη της περιφρουρησης του πανεπιστημιακου ασυλου και του χωρου του Πολυτεχνειου. Το Πολυτεχνειο απο σημερα θα παραμεινει κλειστο και για ολο το τριημερο, ενω κλειστες θα παραμεινουν και οι πανεπιστημιακες σχολες στο κεντρο της Αθηνας. Στο μεταξυ, υπο καταληψη βρισκεται, απο 20 περιπου νεαρα ατομα, το τμημα ζωγραφικης του Πολυτεχνειου. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος δηλωσε οτι δεν υπαρχει θεμα αλλαγης του νομικου πλαισιου για το πανεπιστημιακο ασυλο, ενω ο υπουργος Δημοσιας Ταξης δηλωσε στη βουλη οτι η ευθυνη για τις εκδηλωσεις ανηκει στους φορεις του Πολυτεχνειου, προσθεσε ομως οτι η αστυνομια εχει λαβει ολα τα απαραιτητα μετρα για να αποφευχθουν επεισοδια γυρω απο το ιδρυμα. Δεν υπαρχει θεμα αλλαγης του νομικου πλαισιου

Η τελικη διαμορφωση της εισηγησης του οικονομικου επιτελειου, για τα μεγεθη του προυπολογισμου, που θα τεθει προς εγκριση στο υπουργικο συμβουλιο, την προσεχη Τριτη, ηταν το αντικειμενο της συσκεψης στο Μεγαρο Μαξιμου, υπο την προεδρια του πρωθυπουργου. Στη συσκεψη, που κρατησε δυο ωρες, ρυθμιστηκαν και οι τελευταιες εκκρεμοτητες, ενω ο Γιαννος Παπαντωνιου παρουσιασε τις βελτιωμενες προτασεις για την καταρτιση του προυπολογισμου. Μετα τη συσκεψη, δεν εγιναν δηλωσεις, καθως την οικονομικη πολιτικη, που εκφραζεται μεσω του προυπολογισμου, θα ανακοινωσει ο πρωθυπουργος, μετα το υπουργικο συμβουλιο. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος διεψευσε τις πληροφοριες οτι η Ελλαδα προτιθεται να ζητησει απο την Κοινοτητα την αναπροσαρμογη των κριτηριων του Μααστριχτ λογω των υψηλων δαπανων για την αμυνα, με αφορμη το εξοπλιστικο προγραμμα των Ενοπλων Δυναμεων. Η κυβερνηση, τονισε ο κ. Ρεππας, προχωρει στην αναβαθμιση της αποτρεπτικης ικανοτητας των Ενοπλων Δυναμεων, στο πλαισιο αντιμετωπισης ενδεχομενης απειλης και επιθυμει οι εταιροι μας να εκτιμουν τις προσπαθειες της χωρας να επιτυχει τους στοχους της συγκλισης.

Βιαια επεισοδια σημειωθηκαν στο Σεντ Πιτερσμπουργκ στη Φλοριδα, μεταξυ μαυρων διαδηλωτων και αστυνομιας, μετα την αποφαση δικαστηριου να απαλλαξει απο την κατηγορια της ανθρωποκτονιας λευκο αστυνομικο, που ειχε σκοτωσει στις 23 Οκτωβριου εναν μαυρο αυτοκινητιστη.Η αποφαση εληφθη με το αιτιολογικο οτι ηταν αποτελεσμα δικαιολογημενης ανθρωποκτονιας με βαση το νομο της Φλοριδας. Οι μαυροι κατοικοι του Σεντ Πιτερσμπουργκ αντεδρασαν αμεσως στην αποφαση, καθως οι 15 απο τους 16 ενορκους ηταν λευκοι. Στα επεισοδια τραυματισθηκαν 5 ατομα, ενω οι διαδηλωτες δεν διστασαν να ανοιξουν πυρ και εναντιον ελικοπτερου της αστυνομιας.

Διαδοχικες συναντησεις με τον προεδρο της Κυπρου, Γλαυκο Κληριδη, και τον υπουργο Εξωτερικων, Αλεκο Μιχαηλιδη, ειχε στη Λευκωσια ο Αμερικανος αξιωματουχος Κερι Καβανο, στο πλαισιο της περιοδειας του στο τριγωνο Αθηνα - Λευκωσια - Αγκυρα με στοχο την προωθηση της αμερικανικης πρωτοβουλιας για επιλυση του Κυπριακου. Ο κ. Καβανο χαρακτηρισε τη συναντηση παραγωγικη και προσθεσε οτι εξετασθηκαν μετρα για μειωση της εντασης που δημιουργηθηκε προσφατα στην Κυπρο. Στην Αθηνα ο κυβερνητικος εκπροσωπος σχολιαζοντας τις δηλωσεις του Τουρκου πρωθυπουργου περι υπαρξεως δυο χωριστων κρατων στην Κυπρο, ειπε οτι αυτες πειθουν πως η Τουρκια δεν εχει διαθεση για επιλυση του προβληματος και προσθεσε οτι παρομοιες δηλωσεις δειχνουν προσπαθεια παγειωσης των τετελεσμενων και νομιμοποιησης του ψευδοκρατους του Ντενκτας. Τονισε επισης οτι η ελληνικη κυβερνηση δεν αντιμετωπιζει ως πακετο το Κυπριακο και τις ελληνοτουρκικες σχεσεις.

Το απογευμα ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης συναντηθηκε με τον Ιρλανδο ομολογο του Τζον Μπρουτον, στο πλαισιο της περιοδειας του τελευταιου σε ευρωπαικες πρωτευουσες, για την προετοιμασια της συνοδου Κορυφης του Δουβλινου, τον ερχομενο μηνα. Στη συναντηση συζητηθηκαν θεματα που αφορουν την Ευρωπαικη Ενωση, ενω συμφωνα με πληροφοριες ο κ. Μπρουτον ενημερωσε τον πρωθυπουργο για την προθεση της ιρλανδικης προεδριας να προωθησει προταση για παραπομπη ολων των ελληνοτουρκικων διαφορων στο Αιγαιο, στο διεθνες δικαστηριο της Χαγης. Παντως, ο κυβερνητικος εκπροσωπος τονισε οτι εαν απο την πλευρα της Αγκυρας δεν επιδειχθει καλη θεληση, η Ελλαδα δεν προκειται να αναγνωρισει δικαιωμα πρωτοβουλιας σε κανενα τριτο, σε ο, τι αφορα τις ελληνοτουρκικες σχεσεις.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δραματικες επιπτωσεις ειχε στη χρηματιστηριακη αγορα η ενταση που προκληθηκε τις τελευταιες μερες απο το κανονι της ΔΕΛΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ. Στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου σημειωθηκε θεαματικη πτωση των τιμων των μετοχων, κατα 3,31%, με αποτελεσμα ο γενικος δεικτης να πεσει κατω απο τις 900 μοναδες και να κλεισει στις 878,38 μοναδες. Με αποφαση της εποπτειας του Χρηματιστηριου ανεσταλλη η διαπραγματευση των μετοχων για δυο μερες, τεσσαρων εταιριων. Προκειται για τις εταιριες ΜΑΓΡΙΖΟΣ, ΠΑΡΝΑΣΟΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ και ΜΥΛΟΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ. Η αναστολη, οπως διευκρινιστηκε, δεν αφορα την οικονομικη κατασταση των εταιριων αλλα εγινε για τη διευκολυνση τυχον ελεγχων των μεχρι σημερα συναλλαγων τους. Εβδομηντα επτα βουλευτες της Νεας Δημοκρατιας υπογραφουν προταση, ζητωντας τη συσταση εξεταστικης επιτροπης για το Χρηματιστηριο.

Με την εξεταση ως μαρτυρα του νομικου συμβουλου του κρατους Ηλια Παπαδοπουλου, συνεχιστηκε το εργο της εξεταστικης επιτροπης για το καζινο του Φλοισβου. Κατα τη συνεδριαση ο βουλευτης της Νεας Δημοκρατιας, Αντωνης Φουσσας, εθεσε θεμα απομακρυνσης του Αλεκου Βουλγαρη απο μελος της επιτροπης επειδη ειχε διατελεσει γραμματεας του ΥΠΕΧΩΔΕ και στο πορισμα του εισαγγελεα του Αρειου Παγου αφηνονται υπονοιες για ευθυνες υπηρεσιακων παραγοντων του συγκεκριμενου υπουργειου. Ο προεδρος της Επιτροπης κ. Τζανης δηλωσε οτι θα συγκληθει η ολομελεια της επιτροπης για να παρει σχετικη αποφαση.

Με ονομαστικη ψηφοφορια υπερψηφισθηκαν στη Βουλη τα αρθρα του νομοσχεδιου του Τελωνειακου Κωδικα που περιεχει και διαταξεις με τις οποιες ρυθμιζονται φορολογικα χρεη. Προηγηθηκε αντιπαραθεση κυβερνησης - αξιωματικης αντιπολιτευσης. Ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδης Εβερτ ζητησε να συζητηθει η τροπολογια που ειχε καταθεσει ο κ. Μανος και με την οποια προτεινοταν οσοι χρωστουν στο Δημοσιο και κανουν ρυθμιση οφειλων, να επιβαρυνθουν με τους νομιμους τοκους. Ο πρεδρευων Παναγιωτης Κρητικος ειπε οτι η τροπολογια ειναι εκπροθεσμη. Στη συζητηση παρενεβη ο κ. Μητσοτακης ο οποιος ειπε οτι ειναι απαραδεκτο η κυβερνηση να αντιπαρερχεται με σιωπη το θεμα. Ο υφυπουργος Οικονομικων κ. Δρυς απαντωντας ειπε οτι εαν αποδεχοταν την τροπολογια θα ηταν δυσμενεστερη. Αρθρο του νομοσχεδιου καταψηφισαν ο βουλευτης του ΠΑΣΟΚ Βασιλης Κεδικογλου ο οποιος διαφωνησε με επιμερους διαταξεις, υπερ ψηφισαν οι βουλευτες του ΠΑΣΟΚ Γιαννης Καλαμακιδης και Κυριακος Σπηριουνη οι οποιοι ειχαν διαφωνησει, ενω οι βουλευτες του ΠΑΣΟΚ κυριοι Στελιος Παπαθεμελης, Γιαννης Βλαχοπουλος και Μοσχος Γικονογλου που επισης ειχαν διαφωνησει απουσιαζαν.

Δεν υπαρχει λογος ανησυχιας τονιζουν οι σεισμολογοι απο την πρωινη σεισμικη δονηση ισχυος 5 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ που σημειωθηκε στην περιοχη της Κονιτσας. Απο το σεισμο προκληθηκαν ρωγμες σε μερικα σπιτια στο χωριο Κλειδωνια. Επισης κατερρευσε ενας μεσοτοιχος στο δημοτικο σχολειο Βασιλικου το οποιο δεν λειτουργησε. Στη λεγομενη αργη μετασεισμικη ακολουθια αποδιδει ο καθηγητης, Βασιλης Παπαζαχος, τη νεα ισχυρη σεισμικη δονηση, τη θεωρει φυσιολογικη και συνιστα ψυχραιμια στους κατοικους.

Συνταρακτικα στοιχεια για τα εργατικα ατυχηματα στη χωρα μας εδωσε στη δημοσιοτητα η ΓΣΕΕ κατα την διαρκεια των εργασιων διημεριδας για την υγιεινη και ασφαλεια της εργασιας. Ο Προεδρος της Συνομοσπονδιας, Χρηστος Πολυζωγοπουλος, σημειωσε οτι καθε χρονο στα εργατικα ατυχηματα 120 εργατες χανουν τη ζωη τους και 25. 000 τραυματιζονται. Οι επαγγελματικες ασθενειες εχουν ανυπολογιστες συνεπειες γιατι μεχρι θεωρουνται αδιαγνωστες. Υπολογιζεται οτι 11. 000 εργαζομενοι οδηγουνται ετησιως σε προωρη συνταξιοδοτηση, λογω των επαγγελματικων ασθενειων. Ο κ. Πολυζωγοπουλος ζητησε να θεσμοθετηθει εργοδοτικη εισφορα επαγγελματικου κινδυνου, που θα κλιμακωνεται αναλογα με το βαθμο επικινδυνοτητας της εργασιας. Ο Διοικητης του ΙΚΑ, Γρηγορης Σολωμος, τονισε οτι το ιδρυμα εχει κοστος 42 δις. δρχ ετησιως για την αντιμετωπιση των ατυχηματων. Απο την πλευρα του ο υφυπυργος Εργασιας, Χρηστος Πρωτοπαπας, υποσχεθηκε οτι το υπουργειο μεσα στο επομενο εξαμηνο να προωθησει με νομοσχεδια ολα τα κεντρικα αιτηματα της ΓΣΕΕ σχετικα με την υγιεινη και ασφαλεια της εργασιας.

Κλειστοι παραμενουν απο σημερα και ως την Κυριακη οι δημοι και οι κοινοτητες της Αττικης σε ενδειξη διαμαρτυριας για την κυβερνητικη προθεση να περικοψει κατα 25% τα εσοδα των δημων και κοινοτητων απο τα τελη κυκλοφοριας. Αναμενεται να δημιουργηθει προβλημα στην αποκομιδη των σκουπιδιων καθως θα παραμεινει κλειστη και η χωματερη των Ανω Λιοσιων.

Συμφωνια για το ωραριο λειτουργιας των πολυκαταστηματων και κυριως το ωραριο του Σαββατου, επετευχθη στη συναντηση παραγοντων του εμποριου και του υπουργου Εργασιας, Μιλτιαδη Παπαιωαννου. Ο υπουργος χαρακτηρισε τη λυση κοινα αποδεκτη. Ο εκπροσωπος των πολυκαταστηματων Μιλτος Παραβολας, δηλωσε οτι τα πολυκαταστηματα θα μενουν ανοιχτα το Σαββατο μεχρι τις 5. 30 το απογευμα και οτι οι επιχειρησεις- μελη του ΣΕΛΠΕ θα σεβαστουν την αργια της Κυριακης. Η συμφωνια αναμενεται να υλοποιηθει απο το Σαββατο.

Ο πρωθυπουργος δεν προτιθεται να απαντησει στη νεα επικαιρη ερωτηση του προεδρου του Συνασπισμου, Νικου Κωνσταντοπουλου, για το διορισμο του Σταυρου Ψυχαρη, ως διοικητου του Αγιου Ορους. Αυτο δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος προσθετοντας οτι για την κυβερνηση το θεμα αυτο εχει κλεισει.

Την αμεση αποσυρση του φαρμακου Αλγκον απο την αγορα ζητησε το υπουργειο Αναπτυξης, απο την εταιρια που το διακινει, επειδη κατα παραβαση της ισχυουσας νομοθεσιας, δεν ακολουθησε την προβλεπομενη διαδικασια για τον ορισμο της τιμης του. Το σκευασμα που ειναι ιδιοκτησιας του ΕΟΦ, το εχει μισθωσει η εταιρια ΒΟΕΗΡΙΝΓΕΡ που επιχειρει να το προωθησει στην αγορα σε τιμη αυξημενη κατα 230%

Ανοιχτη τηλεφωνικη γραμμη υποστηριξης στους φορεις του Ειτζ, η δευτερη στην Ελλαδα, μετα την αντιστοιχη της Αθηνας, θα λειτουργει στη Θεσσαλονικη απο τις 2 Δεκεμβριου. Τις συμβουλευτικες υπηρεσιες θα προσφερουν δυο ειδικευμενοι ψυχιατροι. Η τηλεφωνικη γραμμη θα λειτουργησει με πρωτοβουλια της Εταιρειας Συλλογικης Υποστηριξης κατα του Ειτζ και σε συνεργασια με τη Νομαρχια Θεσσαλονικης και το υπουργειο Υγειας και Προνοιας, που τη χρηματοδοτει. Ο αριθμος της τηλεφωνικης γραμμης, που θα λειτουργει τις εργασιμες μερες και ωρες, θα ειναι 422 - 021.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δυο μεγαλα ντερμπι ανεδειξε η σημερινη κληρωση για τον τεταρτο γυρο του κυπελλου Ελλαδας στο ποδοσφαιρο. Ο Ηρακλης κληρωθηκε με τον Παναθηναικο και ο ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακο. Αντιθετα τυχερη σταθηκε η ΑΕΚ που θα αντιμετωπισει τους Λυκους της Θεσσαλονικης. Στη φαση των 16 του κυπελλου Ελλαδος , μετα τη σημερινη κληρωση, θα γινουν οι εξης αγωνες: ΠΑΟΚ-Ολυμπιακος, Ηρακλης-Παναθηναικος, ΑΕΚ-Λυκοι, Ιωνικος-ΟΦΗ, Αρης-Παναχαικη, Βεροια-Απολλων, Ιαλυσος-Εθνικος Εθνικος, Αστερας-Πανηλειακος. Οι πρωτοι αγωνες του τεταρτου γυρου θα διεξαχθουν στις 27 Νοεμβριου , εκτος απο τη συναντηση του Αρη με την Παναχαικη , που θα γινει την επομενη και οι επαναληπτικοι θα γινουν 11 Δεκεμβριου. Ο ΠΑΟΚ, σε αγωνα του τριτου γυρου, που εγινε στη Νεα Σμυρνη, νικησε 3-2 τον Πανιωνιο ενω ειχε ειχε κερδισει 4-0 και το πρωτο παιχνιδι.Ο Αρης κερδισε 1-0 στην Ελευσινα την τοπικη ομαδα, ενω ειχε κερδισει 2-1 και το πρωτο ματς.

Μια ακομη ευρωμπασκετικη εβδομαδα ολοκληρωνεται αποψε με τον αγωνα που δινει ο Πανιωνιος για την Ευρωλιγκα των ανδρων. Η ομαδα της Θεσσαλονικης υποδεχεται στις 8 παρα 15 στο γηπεδο της Γλυφαδας την Τουρκικη Ουλκερ. Ο αγωνας θα μεταδοθει απ'ευθειας απο το Σουπερ Σπορ.

Το ντερμπι της Θεσσαλονικης μεταξυ του Αρη και του ΠΑΟΚ, αλλα και η αναμετρηση του Κτησιφωντα Παιανιας με τον Εθνικο Αλεξανδρουπολης ηταν τα πιο ενδιαφεροντα ζευγαρια που ``εβγαλε`` η κληρωτιδα για την προημιτελικη φαση του Κυπελλου Ελλαδος ανδρων στο Βολει. Η κληρωση εγινε σημερα στα γραφεια της ομοσπονδιας και τα ζευγαρια της προημιτελικης φασης, οι αγωνες της οποιας θα γινουν στις 18 Δεκεμβριου, ειναι: Ολυμπιακος - Αριστοτελης Σκυδρας, Ορεστιαδα - Εσπερος Θεσσαλονικης Κτησιφων Παιανιας-Εθνικος Αλεξανδρουπολης, Αρης-ΠΑΟΚ

ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος θαναι και αυριο ο καιρος σ'ολοκληρη τη χωρα, εκτος απο τα δυτικα, κεντρικα και νοτια οπου προβλεπονται νεφωσεις. Τις πρωινες ωρες θα σημειωθουν τοπικες ομιχλες. Οι ανεμοι θα ειναι ασθενεις μεχρι μετριοι και η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 3 με 18 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 6 με 22 και στο Αιγαιο 12 με 21 βαθμους Κελσιου. Σχεδον αιθριο καιρο, ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 11 με 22 και 9 με 17 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αισιο τελος ειχε η διεθνης διασκεψη για την εδραιωση της ειρηνης στη Βοσνια, οι εργασιες της οποιας πραγματοποιηθηκαν σημερα στο Παρισι με τη συμμετοχη των τριων μελων της βοσνιακης συλλογικης προεδριας. Οι Ζουμπακ, Κραισνικ και Ιζετμπεκοβιτς, κατω απο πιεσεις της διεθνους κοινοτητας, ενεκριναν ενα διετες σχεδιο σταθεροποιησης. Το σχεδιο περιλαμβανει 13 σημεια με κυριοτερα το θεμα των εξοπλισμων, την ελευθερια μετακινησης των πολιτων, τον σεβασμο των ανθρωπινων δικαιωματων, καθως και την διεξαγωγη δημοτικων εκλογων υπο την εποπτεια του Οργανισμου για την Ασφαλεια και τη Συνεργασια στην Ευρωπη. Σε ανταλλαγμα η διεθνης κοινοτητα θα προσφερει οικονομικη βοηθεια για την παλινορθωση της Βοσνιας. Στην Ουασιγκτον, η κυβερνηση Κλιντον ενημερωσε το ΝΑΤΟ ειναι ειναι ετοιμη να συμμετασχει σε μια νεα διεθνη στρατιωτικη δυναμη ανω των 30. 000 ανδρων στη Βοσνια, τον επομενο χρονο.

Τα πτωματα δυο μελων του πληρωματος του υπο παναμαικη σημαια πλοιου, Κορντιλιερα, που ναυαγησε αυτανδρο λογω σφοδρης θαλασσοταραχης ανοικτα των ακτων της Νοτιας Αφρικης, στον Ινδικο Ωκεανο, ανεσυραν τα σωστικα συνεργεια. Το πληρωμα αποτελειτο απο 29 μελη και ειχε αποπλευσει χθες το πρωι απο το λιμανι Ντερμπαν με προορισμο το Κειπ Ταουν, στη συνεχεια το Αμπιντζαν στην Ακτη του Ελεφαντοστου και τελος, το Λαγος της Νιγηριας.

Με συντριπτικη πλειοψηφια 293 υπερ, 23 κατα και 4 αποχες, το κοινοβουλιο της Ισπανιας εδωσε το πρασινο φως στην κυβερνηση του Χοσε Μαρια Αθναρ, να διαπραγματευθει την ενταξη της χωρας στο στρατιωτικο σκελος του ΝΑΤΟ. Η κυβερνηση Αθναρ θα υποβαλει επισημα το αιτημα της ενταξης κατα τη συνοδο του Ατλαντικου Συμβουλιου, στις 11 Δεκεμβριου. Η Ισπανια ειναι μελος του ΝΑΤΟ απο το 1982, αλλα δεν συμμετεχει στο στρατιωτικο του σκελος.

Το Ισραηλ θα δρεψει καταστροφες και τρομοκρατια, εαν κανει κακους χειρισμους ως προς την ειρηνευτικη διαδικασια, προειδοποιησε ο αιγυπτιος προεδρος, Χοσνι Μουμπαρακ, την κυβερνηση Νετανιαχου με αρθρο του στην μεγαλυτερη ισραηλινη εφημεριδα Γιεντοτ Αχρονοτ. Η προειδοποιηση αυτη ερχεται λιγες ωρες μετα τη δηλωση του παλαιστινιου ηγετη, Γιασερ Αραφατ, οτι απετυχαν οι χθεσινοβραδινες συνομιλιες μεταξυ Ισραηλ και της Οργανωσης για την Απελευθερωση της Παλαιστινης, οσον αφορα το θεμα της Χεβρωνας.

Νεες συγκρουσεις ξεσπασαν σημερα στην πολη Γκομα, στο ανατολικο Ζαιρ, μεταξυ των ανταρτων Τουτσι και των κυβερνητικων δυναμεων. Την ιδια ωρα, πολλαπλα ερωτηματικα εγειρονται στο κατα ποσον θα βοηθησει η αποστολη διεθνους στρατιωτικης βοηθειας στην περιοχη. Συμφωνα με τις εκτιμησεις διπλωματων, η βοηθεια δεν θα φθασει στους ανθρωπους που εχουν περισσοτερο αναγκη, εαν η διεθνης δυναμη δεν ελθει αντιμετωπη με τις ενοπλες οργανωσεις που δρουν στην περιοχη. Το γεγονος αυτο ενισχυεται απο τη δηλωση του αμερικανου υπουργου Αμυνας, οτι η αμερικανικη ειρηνευτικη δυναμη που θα μεταβει στην περιοχη, θα ειναι εξοπλισμενη για την προστασια των μελων της, αλλα οχι για την διεξαγωγη πολεμικων επιχειρησεων.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Friday, 15 November 1996 - 10:03:51