Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Nov. 20)

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Στη Ρωμη βρισκεται ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης, ο οποιος συναντηθηκε το μεσημερι με τον Ιταλο ομολογο του.
  • Με αντιδρασεις υποδεχθηκαν οι συνδικαλιστικες οργανωσεις την εισοδηματικη πολιτικη της κυβερνησης.
  • Ο υπουργος Εργασιας Μιλτιαδης Παπαιωαννου χαρακτηρισε σκληρη αλλα δικαιη την εισοδηματικη πολιτικη.
  • Ο Ακης Τσοχατζοπουλος ενημερωσε το μεσημερι στο Πενταγωνο τους κυριους Εβερτ και Βαρβιτσιωτη για το εξοπλιστικο προγραμμα των Ενοπλων Δυναμεων.
  • Νεα επιδειξη προκλητικοτητας της Τουρκιας κατα τη συνεδριαση της Δυτικοευρωπαικης Ενωσης.
  • Αυξημενες θα ειναι οι τιμες στα καυσιμα απο τα μεσανυχτα.
  • Ασυλληπτοι παραμενουν οι δραστες της ληστειας που εγινε το πρωι στην Αγροτικη Τραπεζα στην Πολιχνη Θεσσαλονικης.
  • Ομαλα εξελισσεται η υγεια των δυο ασθενων στους οποιους εγιναν μεταμοσχευσεις απο οργανα που προσφερε η οικογενεια 40χρονης γυναικας απο τα Ιωαννινα.
  • Νεο σκανδαλο παιδεραστιας συγκλονιζει το Βελγιο.
  • Τον κωδωνα του κινδυνου κρουουν οι διεθνεις ανθρωπιστικες οργανωσεις για την τυχη χιλιαδων προσφυγων του Ζαιρ.
  • Δεν επιβεβαιωθηκε η πληροφορια οτι ο Ραντοβαν Καρατζιτς εχει λογαριασμο σε Ελβετικη τραπεζα.
  • Πεντε ομαδες μπασκετ αγωνιζονται σημερα σε ευρωπαικες διοργανωσεις.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με τον Ιταλο ομολογο του Ρομανο Προντι, συναντηθηκε το μεσημερι στη Ρωμη ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης ο οποιος πραγματοποιει διημερη επισημη επισκεψη στην ιταλικη πρωτευουσα. Κατα τη συναντηση εξεταστηκε η πορεια των διμερων σχεσεων και θεματα που αφορουν την Ευρωπαικη Ενωση και τα Βαλκανια. Ο κ. Σημιτης θα συναντηθει αυριο το πρωι με τον Προεδρο του κομματος της Δημοκρατικης Αριστερας Μασσιμο Ντ`Αλεμα.

Με αντιδρασεις υποδεχθηκαν οι συνδικαλιστικες οργανωσεις την εξαγγελθεισα εισοδηματικη πολιτικη της κυβερνησης μετα την οριστικοποιηση του νεου προυπολογισμου. Τοσο η ΓΣΕΕ οσο και η ΑΔΕΔΥ, εχουν εξαγγειλει 24ωρη απεργια για τις 28 του μηνος. Την αντιθεση τους εξεφρασαν και επαγγελματικες ενωσεις ενω τις κινητοποιησεις τους κλιμακωνουν και οι συνταξιουχοι. Τα μετρα της κυβερνησης επεκριναν και τα κομματα της αντιπολιτευσης, ενω ο Προεδρος της Ν.Δ. Μιλτιαδης Εβερτ, χαρακτηρισε την κυβερνηση αναξιοπιστη κατηγορωντας την για εμπαιγμο του λαου.

Συμφωνα με τον προυπολογισμο καταργουνται φοροαπαλλαγες, επιβαλλεται αυστηρη περικοπη δημοσιων δαπανων, διευρυνεται η φορολογικη βαση, γινεται δραστικος περιορισμος των προσληψεων στο δημοσιο, στηριζονται τα πιο αδυναμα κοινωνικα στρωματα, ενισχυονται οι χαμηλοσυνταξιουχοι και προωθειται νεα δημογραφικη πολιτικη. Σκληρα αλλα αναγκαια χαρακτηρισε τα μετρα ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης, προσθετοντας οτι εξαντληθηκαν ολα τα ορια αντοχης της οικονομιας και δεν υπαρχει δυνατοτητα για ικανοποιηση αιτηματων.

Το μεσημερι ο υπουργος Εργασιας και Κοινωνικων Ασφαλισεων Μιλτιαδης Παπαιωαννου, δηλωσε οτι ειναι απολυτως ικανοποιημενος απο τα μετρα που ανακοινωθηκαν, ενω χαρακτηρισε σκληρη αλλα δικαιη την εισοδηματικη πολιτικη. Ο προυπολογισμος ειπε, εχει κοινωνικες αναφορες.

Στο Πενταγωνο μετεβησαν το μεσημερι ο προεδρος και ο αντιπροεδρος της Ν.Δ. κυριοι Εβερτ και Βαρβιτσιωτης, οπου ενημερωθηκαν απο τον υπουργο Εθνικης Αμυνας, Ακη Τσοχατζοπουλο, για το νεο εξοπλιστικο προγραμμα των Ενοπλων Δυναμεων. Στη συνεχεια ο κ. Τσοχατζοπουλος, συνανταται διαδοχικα με τους πρεσβευτες των ΗΠΑ και της Βρετανιας στην Αθηνα κυριους Ναιλς και Σμιθ και με τον υπουργο Εξωτερικων της Κυπρου, Αλεκο Μιχαηλιδη. Ο κ. Τσοχατζοπουλος, αναχωρει αυριο για επισημη επισκεψη στην Κυπρο, οπου θα εχει συνομιλιες αναφορικα με την εφαρμογη του ενιαιου αμυντικου δογματος.

Σε νεα επιδειξη προκλητικοτητας προεβη η Τουρκια, τη φορα αυτη στην Οστανδη του Βελγιου, οπου κατα τη διαρκεια του Συμβουλιου υπουργων των κρατων μελων της Δυτικοευρωπαικης Ενωσης αποκρουστηκε η προσπαθεια της Αγκυρας να γινει πληρες μελος της Ενωσης. Η υπουργος Εξωτερικων της χωρας, Τανσου Τσιλερ επερριψε ευθυνες στην Ελλαδα και απειλησε οτι στο εξης η Τουρκια θα εμποδιζει τις σχεσεις του ΝΑΤΟ με τη ΔΕΕ. Παραλληλα η Τσιλερ δεν δεχεται το κοινο κειμενο της Ευρωπαικης Ενωσης που αφορα τις σχεσεις με την Τουρκια. Στο μεταξυ ο υπουργος Αμυνας της Τουρκιας, επιρριπτει στην Ελλαδα τις ευθυνες για την ενταση στο Αιγαιο αλλα και τα περισσοτερα προβληματα μεταξυ των δυο χωρων.

Εως την Παρασκευη αναμενεται να εχει ολοκληρωσει την προταση του για τη διευρυνση του συνεδριου της Νεας Δημοκρατιας, ο Αντιπροεδρος του κομματος, Γιαννης Βαρβιτσιωτης. Ο κ. Βαρβιτσιωτης δεχεται καθημερινα πιεσεις αλλα και αντικρουομενες προτασεις για το ποιοι θα πρεπει να συμμετεχουν. Αποτελεσμα των τριβων που δημιουργουνται στο κομμα της αξιωματικης αντιπολιτευσης ειναι η μεταθεση για την επομενη εβδομαδα της συνεδριασης του Πολιτικου Συμβουλιου. Στο μεταξυ, εντος της ημερας αναμενεται να παραδοθει στον Μιλτιαδη Εβερτ το πορισμα των τριων ειδικων εκλογολογων για τα αιτια της ηττας της Ν.Δ. στις εκλογες του Σεπτεμβριου. Το πορισμα θα συζητηθει σε κοινη συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας και της Κεντρικης Επιτροπης του κομματος.

Νεες αυξησεις θα ισχυουν απο τα μεσανυχτα στα καυσιμα. Οπως ανακοινωσε η Δημοσια Επιχειρηση Πετρελαιου η τιμη της βενζινης θα αυξηθει κατα 50 λεπτα το λιτρο, του πετρελαιου κινησης κατα 1,30 δραχμες και του πετρελαιου θερμανσης κατα 1,09 δραχμες το λιτρο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νεο σκανδαλο παιδεραστιας συγκλονιζει την κοινωνια του Βελγιου, μετα τις κατηγοριες που διατυπωθηκαν εναντιον του πρωην αναπληρωτη πρωθυπουργου της χωρας Ελιο Ντι Ρουπο, οτι διατηρουσε σχεσεις με ανηλικους. Ειδικη κοινοβουλευτικη επιτροπη, αναμενεται να αποφασισει σημερα εαν ο Ρουπο θα παραπεμφθει στη δικαιοσυνη για να δικασθει. Τα νεα στοιχεια ερχονται στο φως της δημοσιοτητας, λιγους μηνες μετα τη συλληψη του παιδεραστη Μαρκ Ντιτρου.

Τον κωδωνα του κινδυνου κρουουν οι διεθνεις ανθρωπιστικες οργανωσεις για την τυχη χιλιαδων προσφυγων του Ζαιρ, καθως η διεθνης κοινοτητα δειχνει ολοενα και μεγαλυτερη απροθυμια ως προς την αποστολη πολυεθνους δυναμης στην περιοχη. Πληροφοριες απο το Ζαιρ αναφερουν οτι η περιοχη ειναι γεματη με πανοπλους ανταρτες που συμμεριζονται τις εντονες αντιρρησεις της κυβερνησης της Ρουαντα, για καθε μορφης ξενη επεμβαση. Στο μεταξυ αναβληθηκε για την Παρασκευη η συσκεψη που επροκειτο να συγκληθει αυριο στο αρχηγειο των αμερικανικων δυναμεων της Ευρωπης στη Στουτγαρδη, προκειμενου να εξεταστει η αποστολη πολυεθνους δυναμης στο Ζαιρ.

Δεν εχει επιβεβαιωθει επισημα απο τις Ελβετικες αρχες η πληροφορια οτι ο πρωην Σερβοβοσνιος ηγετης, Ραντοβαν Καρατζιτς, εχει σε τρεχοντα λογαριασμο Ελβετικης τραπεζας εκατομμυρια ελβετικα Φραγκα. Η ειδηση διερρευσε απο την Ιταλικη Δικαιοσυνη, στη Ναπολι. Ειδικοτερα, ο λογαριασμος φερεται ν' ανηκει σε μια ανυπαρκτη εταιρια, που τοποθετει κεφαλαια σ' εναν ομιλο, στον οποιο ειναι μελη υποπτες προσωπικοτητες. Μεταξυ αυτων, εκτος απο τον πρωην ηγετη των Σερβων της Βοσνιας, περιλαμβανονται λαθρεμποροι οπλων, χρυσου, συναλλαγματος, ραδιενεργων προιοντων. Την υποθεση ερευνουν και οι αρχες του Βελγιου της Γερμανιας και της Γαλλιας.

Μελη της ισλαμικης οργανωσης Τζιχαντ, συνελαβαν στη Χεβρωνα οι ισραηλινες δυναμεις ασφαλειας, σε συνεργασια με τις Παλαιστινιακες αρχες. Συμφωνα με πληροφοριες, οι συλληψεις εγιναν με στοχο να αποτραπουν επιθεσεις στη περιοχη, πριν την αναδιπλωση των ισραηλινου στρατου. Την ιδια ωρα εκπροσωπος της ισραηλινης κυβερνησης, δηλωνει οτι η χωρα του θα συνεχισει την επεκταση των εβραικων οικισμων στην κατεχομενη Δυτικη Οχθη, παρα τις αντιρρησεις των ΗΠΑ

Αγνωστα παραμενουν τα αιτια της συγκρουσης δυο αεροσκαφων στο αεροδρομιο του Κουινσι στο Ιλλινοις, που ειχε ως αποτελεσμα 13 ατομα να βρουν τραγικο θανατο. Μετα την συγκρουση ακολουθησε εκρηξη και τα δυο αεροπλανα τυλιχθηκαν στις φλογες.

Αμερικανοι επιστημονες ανακοινωσαν οτι βρισκονται κοντα στην αντιμετωπιση της παχυσαρκιας χωρις οι ενδιαφερομενοι να καταφευγουν σε επωδυνες διαιτες. Η αντιμετωπιση της παχυσαρκιας εγκειται στον ελεγχο της πρωτεινης με την ονομασια λεπτινη, η οποια αφορα κατα βαθος το ποσο πολυ τρωνε οι ανθρωποι. Η λεπτινη εκκρινεται απο λιπωδη κυτταρα και ενεργει ως μια μορφη σχεσης επικοινωνιας στον εγκεφαλο, αφου ρυθμιζει τη διατροφικη συμπεριφορα, τον μεταβολισμο και τα επιπεδα ενεργειας, ανεφεραν ειδικοι νευρολογοι στο συνεδριο για τη λεπτινη της Αμερικανικης Νευρολογικης Εταιριας.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ασυλληπτοι παραμενουν οι δραστες της ληστειας που εγινε το πρωι σε υποκαταστημα της Αγροτικης Τραπεζας, στην Πολιχνη Θεσσαλονικης. Οι αγνωστοι που φορουσαν κουκουλες, μπηκαν στο υποκαταστημα της Τραπεζας και με την απειλη καραμπινας, απεσπασαν 4. 300. 000 δραχμες και διεφυγαν με τα ποδια.

Ασυλληπτος παραμενει ο Νικος Μπαρταλιας ο οποιος πυροβολησε και σκοτωσε χθες το βραδυ τον 15χρονο Λευτερη Τακτικο που προσπαθησε να χωρισει τον πατερα του με τον δραστη που διαπληκτιζοταν για οικονομικες διαφορες στα Καλυβια Αττικης. Συμφωνα με την αστυνομια ο Μπαρταλιας πυροβολησε τρεις φορες εναντιον του πατερα του παιδιου αλλα μια απο τις σφαιρες βρηκε τον 15χρονο στην καρδια με αποτελεσμα να χασει τη ζωη του.

Με τα συνεργα του θανατου διπλα του, βρεθηκε νεκρος τα ξημερωματα στην εισοδο πολυκατοικιας στον Πειραια, αγνωστος ανδρας, ηλικιας 25 εως 30 ετων. Εκτος απο τη συριγγα που περιειχε υπολειμματα ηρωινης, διπλα στο πτωμα βρεθηκε ενα μαυρο κομποσκινι και κλειδια αυτοκινητου.

Ομαλα εξελισσεται η υγεια των δυο ασθενων που υποβληθηκαν σε διπλη μεταμοσχευση, πνευμονων ο ενας και καρδιας ο αλλος, στο νοσοκομειο Παπανικολαου της Θεσσαλονικης, με μοσχευματα που προσφερε η οικογενεια 40χρονης γυναικας απο τα Ιωαννινα. Οι μεταμοσχευσεις εγιναν παραλληλα απο την ιδια ομαδα γιατρων με επικεφαλης το διευθυντη του καρδιοχειρουργικου τμηματος Παναγιωτη Σπυρου. Το μοσχευμα καρδιας ελαβε ο 53χρονος, Αθανασιος Γιοβανουδης και τα πνευμονικα μοσχευματα ο 56χρονος, Δημητρης Λυκοπουλος. Εξαλλου ομαλα εξελισσεται και η υγεια του 22χρονου βορειοηπειρωτη Στεφανου Χαλιου που υπεβληθη χθες το απογευμα σε μεταμοσχευση ηπατος με μοσχευμα απο την ιδια δοτρια.

Σε δολιοφθορα οφειλεται η εκρηξη στο επιβατηγο-οχηματαγωγο πλοιο ``ΑΝΝΑ Ω`` ιδιοκτησιας Γ. Βεντουρη, τον περασμενο Ιουλιο. Οπως διαπιστωθηκε απο την εισαγγελικη ερευνα, ειδικευμενος δυτης ειχε τοποθετησει στα υφαλα του πλοιου πλαστικο εκρηκτικο μηχανισμο. Απο τον Προισταμενο της Εισαγγελιας Πλημμλειοδικων Πατρας ασκηθηκε ποινικη διωξη κατ'αγνωστων για την τοποθετηση του εκρηκτικου μηχανισμου. Παραλληλα, δοθηκε και παραγγελια να ερευνηθει και αν υφισταται απατη για την εισπραξη της ασφαλειας που ανερχεται στο ποσο των δυο δισεκατομμυριων δραχμων.

Οι πορτες ανοιξαν και για δευτερο κρατουμενο των φυλακων Αγιου Στεφανου που ειχε καταδικαστει σε φυλακιση μικροτερη των 2 ετων και δεν ειχε τη δυνατοτητα να την εξαγορασει. Προκειται για τον Αντωνη Παναγιωτοπουλο, 41 ετων, κατοικο Αμαλιαδας ο οποιος απο τις 30 Σεπτεμβριου εξετιε ποινη φυλακισης οκτω μηνων και δεκα ημερων για κλοπη κατα συναυτουργια και εκβιασμο. Ο Παναγιωτοπουλος θα αποφυλακιστει σημερα και θ'αρχισει να προσφερει κοινωνικη εργασια στο Δημο Πυργου, τοπο καταγωγης του.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πεντε ομαδες μπασκετ παιζουν σημερα στις ευρωπαικες διοργανωσεις. Το ενδιαφερον, επικεντρωνει ο αγωνας του Παναθηναικου στην Γαλλια με την Βιλερμπαν, σε μια συναντηση "κορυφης" για την Ευρωλιγκα ανδρων του μπασκετ, αφου οι Γαλλοι κατεχουν την πρωτη και οι ``πρασινοι`` την δευτερη θεση του ομιλου τους. Το παιχνιδι θα αρχισει στις 9. 30 το βραδυ και θα μεταδοθει απ' ευθειας τηλεοπτικα απο το ΣΤΑΡ.

Στο Κυπελλο Κορατς, το Περιστερι υποδεχεται στις 5 το απογευμα τη Φινλανδικη Λαχτι. Το παιχνιδι θα μεταδοθει απο το Σουπερ Σπορ. Στις 7. 30 η ΕΤ2 θα μεταδωσει απο τα Πατησια τη συναντηση του Σπορτινγκ με τη ρωσικη ΤΣ.Σ. ΚΑ Σαμαρα. Ο ΑΡΗΣ αντιμετωπιζει στις 9. 00 το βραδυ στην Κροατια την Ολυμπια Οσιγιεκ και μια ωρα νωριτερα ο ΠΑΟΚ μαχεται στη Σουηδια με τη Σεντερνταλιε, σε ενα παιχνιδι που θα μεταδοθει απο την ΕΤ3.

Στο ΝΒΑ , καρδιακη αρρυθμια παρουσιασε ο Χακιμ Ολαζουγιον στο ημιχρονο του αγωνα Χιουστον Ροκετς-Μινεζοτα Τιμπεργουλβς και μεταφερθηκε εσπευσμενα στο νοσοκομειο οπου υποβαλεται σε ιατρικες εξετασεις. Στο Ορλαντο, ο Πατρικ Γιουιν σημειωσε 24 ποντους οδηγωντας τους Νιου Γιορκ Νικς στη νικη με 92-88 επι των γηπεδουχων Ματζικ, ενω παραλληλα εγινε ο 23-ος παικτης στην ιστορια του ΝΒΑ που σημειωνει περισοτερους απο 20. 000 ποντους στην καριερα του.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις επικρατουν σημερα σε ολη τη χωρα με βροχες στα βορειοδυτικα. Οι ανεμοι πνεουν μετριοι εως ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 16 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα και το Ιονιο τους 19 και στα νησια του Αιγαιου τους 20 βαθμους Κελσιου. Νεφωσεις αναμενονται και αυριο αυξημενες στα δυτικα και βορεια οπου αναμενεται να βρεξει. Στα βορειοδυτικα ειναι πιθανον να εκδηλωθουν και λιγες καταιγιδες. Οι ανεμοι θα πνεουν μετριοι εως ισχυροι και στα πελαγη πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει αξιολογη
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Wednesday, 20 November 1996 - 19:47:38