Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Dec. 04)

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Κρισιμη συναντηση του Στεφανου Τζουμακα, αυτη την ωρα, στη Λαρισα, με τους Θεσσαλους αγροτες.
  • Διαλογος με βαση τις δεκα προτασεις της κυβερνησης, δηλωνει ο Δημητρης Ρεππας, αποκλειει επεμβαση των ΜΑΤ και αφηνει ανοιχτο το ενδεχομενο συναντησης του υπουργου με τους αγροτες.
  • Με αποκλεισμο και του επιβατικου λιμανιου του Πειραια, απειλουν οι ναυτεργατες.
  • Κοντρα μεταξυ κυβερνησης και αντιπολιτευσης, στην κοινοβουλευτικη επιτροπη της Βουλης κατα τη συζητηση του προυπολογισμου.
  • Κατατεθηκε το φορολογικο νομοσχεδιο. Αυριο συναντηση του Πρωθυπουργου με τα προεδρεια ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
  • Τουλαχιστον τεσσερα χωρια στην Ξανθη παραμενουν αποκλεισμενα. Συναγερμος σε δυο χωρια του Εβρου, καθως η σταθμη του ποταμου Αρδα εφθασε τα ορια ασφαλειας.
  • Εξαρθρωθηκε απο την ασφαλεια πολυμελης σπειρα κακοποιων που ευθυνεται για τουλαχιστον 20 δολοφονιες, ενοπλες ληστειες, απαγωγες και αλλες εγκληματικες ενεργειες.
  • Γιατρος παρασυρει και τραυματιζει με το ΙΧ της πεντε ατομα στη διαχωριστικη νησιδα εξω απο τον Ευαγγελισμο.
  • Δωδεκα παρεμβασεις για τη βελτιωση του Εθνικου Συστηματος Υγειας, εξηγγειλε ο υπουργος Κωστας Γειτονας.
  • Δεν υπαρχει αποφαση για μορατοριουμ στις πτησεις πανω απο την Κυπρο, επαναλαμβανει ο Δημητρης Ρεππας.
  • Αυξημενες απο 0,30 μεχρι 0,90 δρχ. το λιτρο, απο τα μεσανυχτα, οι τιμες των υγρων καυσιμων.
  • Τη διαβεβαιωση οτι θα συλλαβει τους υπευθυνους της χθεσινης βομβιστικης επιθεσης στο μετρο, εδωσε ο Γαλλος Πρωθυπουργος.
  • Αυστηρη προειδοποιηση Γερμανιας - Γαλλιας προς το Βελιγραδι για τα αντιδημοκρατικα μετρα που εφαρμοζει.
  • Η πρεσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Μαντλιν Ολμπραιτ επικρατεστερη για υπουργος Εξωτερικων.
  • Εξι ελληνικες ομαδες ριχνονται αποψε στη μαχη των ευρωπαικων κυπελων μπασκετ.
  • Οριακη ανοδος 0,03% στο Χρηματιστηριο.
  • Ηλιοφανεια αυριο στις περισσοτερες περιοχες της χωρας , εξασθενουν οι ανεμοι. Το θερμομετρο θα δειξει απο -2 μεχρι 16 βαθμους.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Επιφυλακτικοτητα για τις εξελιξεις στις αγροτικες κινητοποιησεις, εκφραζεται απο διαφορες πλευρες, καθως η μεν κυβερνηση δεν φαινεται διατεθειμενη να ικανοποιησει οικονομικα αιτηματα που υπερβαινουν τα ορια αντοχης της οικονομιας, οι δε αγροτες επιμενουν οτι αν δεν ικανοποιηθουν θα κλιμακωσουν τις κινητοποιησεις τους. Τα βλεμματα ολων ειναι στραμμενα στη Λαρισα, οπου απο τις εξι το απογευμα βρισκεται σε εξελιξη η συναντηση του υπουργου Γεωργιας Στεφανου Τζουμακα, με τη συντονιστικη επιτροπη αγωνα των Θεσσαλων αγροτων, στους οποιους μεταφερει τις αποφασεις της κυβερνησης. Μαζι με τον κ. Τζουμακα, στη Λαρισα μετεβη και ο Γραμματεας του ΠΑΣΟΚ Κωστας Σκανδαλιδης. Οι εξελιξεις στο θεμα των κινητοποιησεων απασχολησαν την Κυβερνητικη Επιτροπη, οπου ο κ. Τζουμακας παρουσιασε το συνολικο κοστος των αιτηματων που προβαλλουν οι αγροτες και το οποιο ξεπερνα τα δυο τρισεκατομμυρια δρχ. Μετα τη συνεδριαση ο υπουργος Γεωργιας δηλωσε οτι η κυβερνηση θα συνεχισει το διαλογο πανω στα δεκα μετρα που εξαγγελθηκαν και ικανοποιουν μεγαλο μερος απο τα αιτηματα των αγροτων. Απο την πλευρα του ο κυβερνητικος εκπροσωπος απεκλεισε το ενδεχομενο δυναμικης επεμβασης των ΜΑΤ για τη διανοιξη των εθνικων οδων και αφησε να εννοηθει οτι ειναι πιθανον ο πρωθυπουργος να συναντηθει με αντιπροσωπεια των αγροτων, οχι ομως υπο την πιεση του αποκλεισμου της χωρας. Για επιχειρηση κομματικοποιησης του προβληματος των αγροτων, κατηγορει την κυβερνηση η Νεα Δημοκρατια

Στα μετωπα των κινητοποιησεων τωρα, η κατασταση ειναι δραματικη, καθως ολοκληρη σχεδον η χωρα, απο τον Εβρο μεχρι την Πελοποννησο, ειναι ομηρος, αφου σε σχεδον ολο το εθνικο οδικο δικτυο η κινηση των οχηματων ειναι απο αδυνατη μεχρι πολυ δυσχερης. Τουλαχιστον 65 μπλοκα εχουν στηθει σε κομβικα σημεια των εθνικων οδων, ενω σημερα αποκλεισθηκε και ο δρομος προς την Τριπολη, στο υψος της Νεμεας. Οι επιχειρησεις της Λαρισας βρισκονται στα προθυρα της καταστροφης, αφου δεν μπορουν ουτε να προμηθευθουν με πρωτες υλες, ουτε να στειλουν τις παραγγελιες τους, ενω αδυνατουν ακομη και να πληρωσουν τους εργαζομενους και τις οφειλες τους προς το ΙΚΑ.

Με αποκλεισμο και του επιβατικου λιμανιου του Πειραια απειλουν οι υπαλληλοι των λιμανιων της χωρας, σε ενδειξη διαμαρτυριας για την καθυστερηση που παρατηρειται στην υπογραφη απο τον πρωθυπουργο, του διαταγματος για τη χορηγηση του πριμ παραγωγικοτητας. Οι απεργοι, που συνεχιζουν τις κινητοποιησεις επι οκτω ημερες, συναντηθηκαν το πρωι με τον υπουργο εμπορικης Ναυτιλιας Σταυρο Σουμακη, ο οποιος αναμενεται να συναντηθει με τον πρωθυπουργο για να του επαναθεσει το αιτημα των λιμενεργατων.

Με τις τοποθετησεις των εισηγητων των κομματων, αρχισε στην επιτροπη οικονομικων υποθεσεων της Βουλης, η συζητηση του κρατικου προυπολογισμου για το 1997. Μιλωντας ο υφυπουργος οικονομικων Νικος Χριστοδουλακης τονισε οτι η ουσιαστικη ανακαμψη που εχει σημειωσει τα τελευταια χρονια η οικονομια, δεν ειναι συγκυριακη αλλα μονιμη και προσθεσε οτι ειναι εφικτος ο στοχος για χαμηλο πληθωρισμο το 1997. Ο γενικος εισηγητης του ΠΑΣΟΚ Γιαννης Ζαφειροπουλος χαρακτηρισε τον προυπολογισμο αναπτυξιακο, κοινωνικα δικαιο και κρισιμο για την πορεια της χωρας, που στοχευει στη σταθεροποιηση και αναπτυξη της οικονομιας. Ο κ. Γιωργος Αλογοσκουφης απο τη Νεα Δημοκρατια, υποστηριξε οτι ο προυπολογισμος θα οδηγησει σε νεα αδιεξοδα, αμφισβητησε την επιτευξη των στοχων του και εκτιμησε οτι η Ελλαδα δεν θα μπορεσει να συμμετασχει ουτε στη δευτερη φαση της Νομισματικης Ενοποιησης. Για λογιστικα τεχνασματα και αλχημειες εκανε λογο ο ο εισηγητης του Συνασπισμου Γιαννης Δραγασακης, ενω ο εισηγητης του ΔΗΚΚΙ Τασος Ιντζες χαρακτηρισε τον προυπολογισμο πλασματικο και αντιαναπτυξιακο.Η συζητηση θα συνεχιστει αυριο με τοποθετηση του εισηγητη του ΚΚΕ Δημητρη Κωστοπουλου.

Κατατεθηκε σημερα στη νομοπαρασκευαστικη επιτροπη της Βουλης το φορολογικο νομοσχεδιο με τις νεες φορολογιες και τις φοροαπαλλαγες που κοβονται. Οι νεες φορολογιες ειναι στη μεγαλη ακινητη περιουσια στα ομολογα και τα εντοκα γραμματια του Δημοσιου, στα κερδη των τραπεζων και στις καταθεσεις σε συναλλαγμα, μονιμων κατοικων Ελλαδας. Το νομοσχεδιο προβλεπει ακομα αυξηση απο 34 μεχρι 95% των τεκμηριων πολυτελους διαβιωσης για τα ΙΧ και τα σκαφη αναψυχης. Επισης, περιλαμβανει αλλαγες στα αντικειμενικα κριτηρια και υπαγωγη στα τελη κυκλοφοριας δικυκλων και μικρων ΙΧ απο 51 κ.ε. εως 785 κ.ε. Οσον αφορα τις φοροαπαλλαγες, κοβονται η τροποποιουνται πανω απο 200 εκπτωσεις και μειωσεις που δεν εχουν κοινωνικο η αναπτυξιακο χαρακτηρα. Αναλυτικοτερα, το αφορολογητο οριο για τον ΦΑΠ, ειναι τα 60 εκατ. δρχ αντικειμενικης αξιας για τον ιδιο το φορολογουμενο, που προσαυξανεται κατα 60 εκατ. δρχ για τη συζυγο και κατα 15 εκατ. για καθε παιδι. Τυχον αξια πανω απο τα ορια αυτα, φορολογειται κλιμακωτα με συντελεστες απο 0,3% εως 0,8%. Ο φορος στους τοκους απο τιτλους του Δημοσιου οριζεται σε 7,5% για τις νεες εκδοσεις απο 01/01/97, ενω για τους τοκους απο καταθεσεις σε συναλλαγμα ο συντελεστης ειναι 15%. Απο τις φοροαπαλλαγες, συνδεονται με το εισοδημα οι εκπτωσεις για ιατρικα και νοσοκομειακα εξοδα, ετσι ωστε να μην ισχυει καμια απαλλαγη για οσους εχουν ετησιο εισοδημα πανω απο 15 εκατ. δρχ. Εξαλλου, περιοριζεται η απαλλαγη για τα ασφαλιστρα ζωης σε μειωση φορου μεχρι 30. 000 δρχ. Επισης επιβαλλεται φορος 20% στις δωρεες και χορηγιες, ενω καταργουνται οι φοροαπαλλαγες για βουλευτες και δημοσιογραφους και αυξανονται οι συντελεστες φορολογησης των αμοιβων που παιρνουν αξιωματικοι Εμπορικου Ναυτικου και το ιπταμενο προσωπικο της Ολυμπιακης Αεροποριας. Αυριο ο πρωθυπουργος θα συναντηθει με τα προεδρεια της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, προκειμενου να τα ενημερωσει για την αναγκαιοτητα των οικονομικων μετρων που εξηγγειλε η κυβερνηση. Οπως δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος οι συναντησεις αυτες θα συνεχισθουν και με αλλους εκπροσωπους των παραγωγικων ταξεων.

Τεσσερις μερες μετα τη θεομηνια που επληξε την Ξανθη, τουλαχιστον τεσσερα χωρια εξακολουθουν να παραμενουν αποκλεισμενα, καθως ολοι οι δρομοι που οδηγουν σε αυτα ειτε εχουν καταστραφει ειτε εχουν μπαζωθει με τοννους λασπης. Η Κυβερνηση θα υλοποιησει ολα τα μετρα που εξηγγειλε για τους πλημμυροπαθεις της Ξανθης, δηλωσε ο υφυπουργος Προνοιας, Θοδωρος Κοτσωνης, ο οποιος ζητησε απο τους πληγεντες να επιδειξουν υπομονη και κατανοηση. Ελικοπτερα του στρατου μεταφερουν τροφιμα και ηδη πρωτης αναγκης στους κατοικους των αποκλεισμενων χωριων, ενω τα συνεργεια της Νομαρχιας καταβαλλουν υπερανθρωπες προσπαθειες για τη διανοιξη των δρομων, την αποκατασταση του δικτυου της ΔΕΗ και του δικτυου υδρευσης. Μεσα στα πολλα προβληματα των κατοικων της περιοχης, ηλθε να προστεθει και η ευλογια που θεριζει τα αιγοπροβατα, με αποτελεσμα τις τελευταιες μερες να εχουν θανατωθει πανω απο 1. 000 ζωα. Την ιδια ωρα σε κατασταση συναγερμου βρισκονται οι κατοικοι των χωριων Καστανιων και Πυθιων, στον Εβρο, καθως η σταθμη του ποταμου Αρδα εφτασε στα ορια ασφαλειας, λογω των συνεχων βροχοπτωσεων στη γειτονικη Βουλγαρια. Ζημιες ομως προκληθηκαν και στην Ηπειρο και την Κερκυρα, οπου λογω των βροχοπτωσεων σημειωθηκαν κατολισθησεις σε δρομους, με αποτελεσμα να εχουν αποκλεισθει τουλαχιστον τεσσερα χωρια.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο τρομος γυρισε παλι στην Πολη του Φωτος. Ενα σχεδον χρονο μετα το μπαραζ των βομβιστικων επιθεσεων που ειχαν συγκλονισει το Παρισι, χθες μια νεα βομβιστικη επιθεση στο σταθμο του Μετρο, που στοιχισε τη ζωη δυο ατομων και των τραυματισμο αλλων 80, επανεφερε στη μνημη των Παριζιανων την περυσινη φρικη. Οι αρχες εχουν ηδη λαβει δρακοντεια μετρα σε ολους τους δημοσιους χωρους, τους σταθμους, τα σχολεια και τα εμπορικα κεντρα, ενω εχουν ενταθει οι προφυλαξεις στα συνορα με τις γειτονικες χωρες, καθως οι μυστικες υπηρεσιες εκφραζουν την πεποιθηση οτι εχουν παρεισφρυσει μουσουλμανοι τρομοκρατες απο την Ιταλια. Καμμια οργανωση δεν εχει αναλαβει μεχρι στιγμης την ευθυνη, ωστοσο οι αρχες πιστευουν οτι προκειται για φανατικους ισλαμιστες τρομοκρατες, καθως στην βομβα υπηρχαν καρφια, τεχνικη που χρησιμοποιουν οι αλγερινοι φανατικοι μουσουλμανοι. Ο πρωθυπουργος, Αλεν Ζιπε, δεσμευθηκε οτι θα καταβαλει καθε προσπαθεια για την ανευρευση των υπευθυνων.

Αυστηρη προειδοποιηση προς το Βελιγραδι για τις συνεπειες της παραβιασης των θεμελιωδων κανονων της δημοκρατιας, απηυθυναν η Γερμανια και η Γαλλια, σε ενδειξη διαμαρτυριας για το κλεισιμο των δυο ανεξαρτητων ραδιοφωνικων σταθμων απο τις σερβικες αρχες. Την εντονη ανησυχια της για την επιδεινωση της καταστασης στη Σερβια, μετα την ακυρωση των αποτελεσματων των δημοτικων εκλογων, εξεφρασε και η Ιρλανδικη Προεδρια, ενω απο την Γενευη εκπροσωπος των Ηνωμενων Πολιτειων, ανακοινωσε οτι αποσυρθηκε η προσκληση της Σερβιας στην Οικονομικη Διασκεψη των Βαλκανικων Χωρων, που αρχιζει αυριο, εξαιτιας της αντιδημοκρατικης συμπεριφορας της. Την ιδια ωρα στο Βελιγραδι, πανω απο 200. 000 διαδηλωτες κατεκλυσαν το κεντρο της πολης ζητωντας την παραιτηση του Σλομπονταν Μιλοσεβιτς, ενω 90 δικαστες συσπειρωθηκαν και αυτοι με τους οπαδους της αντιπολιτευσης.

Και ενω ολα αυτα συμβαινουν στη Σερβια, στο Λαγκαστερ Χαουζ της Βρετανιας αρχισε σημερα η διημερη Διεθνης Διασκεψη για την εφαρμογη της συμφωνιας του Ντειτον που αφορα την ειρηνη στη Βοσνια. Στη διασκεψη συμμετεχουν 47 εκπροσωποι κρατων και διεθνων οργανισμων, ενω την Ελλαδα εκπροσωπει ο αναπληρωτης υπουργος εξωτερικων, Γιωργος Παπανδρεου. Δεσμη προτασεων και εισηγησεων αναμενεται να εγκριθουν κατα την αυριανη, τελευταια ημερα της διασκεψης, μεταξυ των οποιων και προειδοποιηση προς τους ηγετες της Βοσνιας να καταβαλλουν μεγαλυτερες προσπαθειες για την εκπληρωση των δεσμευσεων τους.

Περισσοτερα απο 200. 000 ατομα στο κρατιδιο Αντρα Πραντες στην Ινδια, αναγκαστηκαν να εγκαταλειψουν τις εστιες τους προς ασφαλεστερες περιοχες, καθως κυκλωνας που κινειται με ταχυτητα μεγαλυτερη των 180 χιλιομετρων την ωρα πλησιαζει στην περιοχη. Τον προηγουμενο μηνα κυκλωνας που επληξε κοντινη περιοχη, στοιχισε τη ζωη περιπου 2. 300 ατομων και προκαλεσε ανυπολογιστες καταστροφες.

Στο επικεντρο της δημοσιοτητας βρισκεται η Μαντλιν Ολμπραιτ, πρεσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμενα Εθνη, καθως φερεται ως η επικρατεστερη να διαδεχθει τον Ουορεν Κριστοφερ στο υπουργειο Εξωτερικων. Ωστοσο, πηγες του Λευκου Οικου δηλωσαν οτι παρα την εντονη φημολογια στην Ουασινγκτον για το ποια θα ειναι η επιλογη του Μπιλ Κλιντον για τη θεση του υπουργου Εξωτερικων αλλα και για αλλα υπουργεια, ο αμερικανος προεδρος δεν εχει παρει ακομα οριστικη αποφαση.

Ισχυρη εκρηξη συγκλονισε το κεντρο του Καρατσι, πρωτευουσας του Πακισταν, τραυματιζοντας ελαφρια οκτω ατομα. Η εκρηξη, που πιθανοτατα προκληθηκε απο βομβα, σημειωθηκε λιγο πριν απο την προγραμματισμενη αφιξη στην πολη της πρωην πρωθυπουργου, Μπεναζιρ Μπουτο.

Για το Νομπελ Ειρηνης του 1997, προταθηκε ο προεδρος της Ουκρανιας Λεονιντ Κουτσμα, απο ομαδα επτα γνωστων επιστημονων απο τις ΗΠΑ, την Ιαπωνια, τον Καναδα και την Ευρωπη. Το γραφειο του Συμβουλιου της Ευρωπης στην Ουκρανια, δεν αποκαλυψε τα ονοματα των επιστημονων, αλλα τονισε οτι ειναι προσωπικοτητες με μεγαλη επιρροη στον πολιτικο και επιστημονικο τομεα.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μια απο τις μεγαλυτερες σπειρες κακοποιων στη χωρα μας, που ευθυνεται για τουλαχιστον 20 δολοφονιες, ενοπλες ληστειες τραπεζων, απαγωγες και αλλες εγκληματικες ενεργειες, εξαρθρωσε η ασφαλεια Αττικης. Εγκεφαλος της σπειρας φερεται ο Βασιλης Σουφλας, 35 ετων, ο οποιος δολοφονηθηκε τον περασμενο Μαρτιο απο συνεργατες του. Τη σπειρα αποτελουσαν ο Σωτηρης Κουσης, τα αδελφια Βασιλης και Κωστας Ανδρεαδης, Θοδωρος Κατηφιδης, Αναστασιος Χατζοπουλος, Αντωνης Διπλας, Βασιλης Κλατσας και Κωστας Καπετανακης. Ηδη εχουν συλληφθει οι Κατηφιδης, Καλτσας και Διπλας, ενω ο Κουσης εχει συλληφθει απο την Ολλανδικη αστυνομια και εχουν ηδη δρομολογηθει οι διαδικασιες εκδοσης του στην Ελλαδα.

Πεντε τραυματιες, τρεις γυναικες, η μια σοβαρα και δυο ανδρες, ειναι ο απολογισμος τροχαιου ατυχηματος που εγινε το απογευμα, κοντα στο νοσοκομειο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, οταν επιβατικο αυτοκινητο, που οδηγουσε η γιατρος Παναγιωτα Τζιωρτζη, ξεφυγε απο την πορεια του, ανεβηκε στη διαχωριστικη νησιδα και παρεσυρε τα πεντε ατομα. Τραυματιες ειναι η Ειρηνη Γραψα 22 ετων, που ειναι η πιο σοβαρα τραυματισμενη, Ευανθια Κουρκουτα, Βασιλικη Διαμανταπουλου, Μαρκος Δροβοβσκι και Χαραλαμπος Καραγιαννης, που νοσηλευονται στο Γενικο Κρατικο Νοσοκομειο Αθηνων.

Με δωδεκα παρεμβασεις που θα παρουν στο τελος του μηνα τη μορφη νομοσχεδιου, το οποιο αναμενεται να κατατεθει ισως πριν απο τις γιορτες στη Βουλη, φιλοδοξει ο υπουργος Υγειας Κωστας Γειτονας να βελτιωσει τη λειτουργια του Εθνικου Συστηματος Υγειας. Πολλα απο τα σημεια που προτεινονται δεν διαφερουν σημαντικα απο τα σχεδια νομου που ειχαν καταθεσει στο παρελθον οι προκατοχοι του. Συμφωνα με τις νεες ρυθμισεις, εγκαταλειπεται προς το παρον η ιδεα του ενιαιου φορεα υγειας, ο οποιος θα αποτελουσε τον προθαλαμο για την ενοποιηση των κλαδων υγειας τουλαχιστον τεσσαρων μεγαλων ασφαλιστικων φορεων, οπως το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ, το ΤΕΒΕ, και το Δημοσιο. Ο κ. Γειτονας ανεφερε οτι δημιουργειται ενα νεο συντονιστικο οργανο με το οποιο θα συνεργαζονται ολα τα ταμεια, αλλα θα διατηρουν την αυτοτελεια τους. Επισης, θεσπιζεται κλαδος γιατρων δημοσιας υγειας και σχολικης ιατρικης και δημιουργειται κεντρο ερευνας και ελεγχου της ποιοτητας των εξετασεων και των ιατρικων πραξεων. Οσον αφορα την οργανωση των νοσοκομειων, τα οποια ωφειλουν 140 δις. δρχ. σε προμηθευτες, ο κ. Γειτονας ειπε οτι το χρεος αυτο δεν προκειται να αντιμετωπιστει με δανεισμο η αυξηση των νοσηλιων.

Η προταση για αναστολη των πτησεων πολεμικων αεροσκαφων στην Κυπρο, ειναι μια παλια Αμερικανικη προταση που επανηλθε στη Λισαβονα, και ηταν αντικειμενο συζητησης του Πρωθυπουργου Κωστα Σημιτη με τον προεδρο της Κυπρου Γλαυκου Κληριδη, χωρις ομως να ληφθει καμια αποφαση. Αυτο δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, ο οποιος ξεκαθαριζοντας τη Θεση της Αθηνας και της Λευκωσιας, τονισε οτι το ζητημα αυτο δεν αντιμετωπιζεται μεμονωμενα απο τις δυο κυβερνησεις. Θα μπορουσε τονισε να αντιμετωπιστει θετικα, ως μερος συνολικης προτασης για το Κυπριακο, σημειωσε ο κ. Ρεππας και προσθεσε οτι δεν θιγεται το ενιαιο αμυντικο δογμα απο την επιβολη ενος μορατοριουμ. Για εικονα τραγελαφου που βλαπτει σοβαρα τη διαπραγματευτικη θεση της Κυπρου και την αξιοπιστια της ελληνικης εξωτερικης πολιτικης, κανει λογο ο Συνασπισμος.

Αυξημενες κατα 0,90% δρχ. το λιτρο θα ειναι απο τα μεσανυχτα οι λιανικες τιμες πωλησης των βενζινων. Αυξημενη κατα 0,30 δρχ το λιτρο θα ειναι επισης και η τιμη του ντιζελ κινησης και κατα 0,40 δρχ το λιτρο του ντιζελ θερμανσης. Οι νεες αυξημενες τιμες προκυπτουν οπως ανακοινωσε η ΔΕΠ λογω αναπροσαρμογης των διεθνων τιμων.

Ειδικο περιβαλλοντικο δικαστηριο, στηνουν πεντε περιβαλλοντικες οργανωσεις μεταξυ αυτων και η Γκριν Πις με θεμα την εκτροπη του ποταμου Αχελωου. Το δικαστηριο θα εξετασει εαν πρεπει να προχωρησει το εργο. Κατηγορουμενοι ειναι οι πρωην υπουργοι Αριστειδης Τσιπλακος, Σωτηρης Κουβελας, Σωτηρης Χατζηγακης, Θεοδωρος Σταθης, Θανος Μικρουτσικος και Γιωργος Ανωμεριτης, ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ Κωστας Λαλιωτης, ο Γενικος Διευθυντης της ΔΕΗ Γιωργος Μπιρδιμιρης και τρεις εκπροσωποι τεχνικων εταιριων. Προεδρος του Περιβαλλοντικου Δικαστηριου θα ειναι ο προεδρος του Δικηγορικου Συλλογου Αθηνων Αντωνης Ρουπακιωτης και μελη του καθηγητες Πανεπιστημιων, οικονομολογοι, καθως και ο Μισελ Πριερ προεδρος της Ευρωπαικης Επιτροπης Δικαιου Περιβαλλοντος.

Αναλυτικα στοιχεια για τη μη ικανοποιητικη αποδοση της μεγαλης περιουσιας του ΕΟΤ παρουσιασαν σε ημεριδα οι συλλογοι των περιπου 2. 500 εργαζομενων στον οργανισμο και καλεσαν την υπουργο Αναπτυξης Βασω Παπανδρεου να αναστειλει τα σχεδια της για αδιαφανεις και απρογραμματιστες πωλησεις η μακροχρονιες μισθωσεις των μοναδων του ΕΟΤ. Ο γενικος γραμματεας του ΕΟΤ Βασιλης Κουρτεσης, μιλωντας στην ημεριδα, τονισε πως θα δημιουργηθει θυγατρικη Κτηματικη Ανωνυμη Εταιρια, που θα ανηκει εκατο τοις εκατο στον ΕΟΤ και θα φροντισει κατ' αρχην για την αποτιμηση της περιουσιας του, η αξια της οποιας εψημα δεν εχει εκτιμηθει, αλλα οι εργαζομενοι την υπολογιζουν σε τουλαχιστον 3,5 τρις. δρχ. Επισης, διαβεβαιωσε τους εργαζομενους οτι σε οποιοδηποτε σεναριο αναδιοργανωσης του ΕΟΤ, δεν πρεπει να ανησυχουν για τα κεκτημενα τους και τα ασφαλιστικα δικαιωματα τους.

Υπο καταληψη τελει η Πρυτανεια του Πανεπιστημιου της Πατρας απο φοιτητες, που διαμαρτυρονται για τη μη αντιμετωπιση των προβληματων σιτισης και στεγασης στην Εστια της Πανεπιστημιουπολης. Οι φοιτητες υποστηριζουν οτι 200 συναδελφοι τους, που εχουν δικαιωμα στεγασης, παραμενουν σε λιστα αναμονης χωρις να διαφαινεται πιθανοτητα διαμονης στην Εστια η σε ξενοδοχειο, καθως η Πρυτανεια δεν προχωρει στην ενοικιαση αλλου χωρου για τη στεγαση τους.

Η δημοσιογραφος Ελλη Σταη κληθηκε απο την Εξεταστικη Επιτροπη της βουλης που ερευνα την υποθεση του καζινο στο Φλοισβο Η κ. Σταη κληθηκε να καταθεσει ενωπιον της Επιτροπης την προσεχη Τριτη, προκειμενου να παρασχει εξηγησεις για την αγορα διαμερισματος στην Αθηνα, αγορα που δημοσιευματα ειχαν συνδεσει με τον πρωην υπουργο Τουρισμου Διονυση Λιβανο. Το αιτημα για την κληση της κ. Σταη ειχε υποβαλει η Νεα Δημοκρατια Με το αιτημα ειχε συμφωνησει ο βουλευτης του ΠΑΣΟΚ Γιωργος Ανωμεριτης. Η κλητευση της κ. Σταη αποφασιστηκε ομοφωνα απο τα μελη της Εξεταστικης Επιτροπης.

Δικαστικη ερευνα για σειρα οικονομικων ατασθαλιων σε δεκαεξι δημοσια ιδρυματα της Θεσσαλονικης, οι οποιες φερεται πως εγιναν το 1994, διενεργειται απο την Εισαγγελια Πρωτοδικων της πολης με εντολη του Αρειου Παγου. Μεταξυ των ιδρυματων, που προκειται να ελεγχθουν, περιλαμβανονται τρια κρατικα νοσοκομεια της πολης, δημοτικα σταδια, το Κρατικο Θεατρο Βορειας Ελλαδας και αλλα.

Τα προβληματα και η προοπτικη της τοπικης αυτοδιοικησης συζητηθηκαν σε κοινη συσκεψη της ΚΕΔΚΕ με τα πολιτικα κομματα. Κατα τη συσκεψη οι εκπροσωπο της ΚΕΔΚΕ αναφερθηκαν στη δυσκολη κατασταση για την αυτοδιοικηση και υπογραμμισαν οτι στην εκτακτη γενικη συνελευση της Κεντρικης Ενωσης, στις 9 Δεκεμβριου, θα αποφασιστουν τα μετρα τα οποια θα ληφθουν και θα οριστει η ημερομηνια νεου συνεδριου.

Κλειστη παρεμεινε σημερα η χωματερη Ανω Λιοσιων μετα απο αποφαση του Δημου, σε ενδειξη διαμαρτυριας για την καθυστερηση χωροθετησης του νεου χωρου υγειονομικης ταφης απορριμματων.

Συναντηση με το διοικητη της Εθνικης Τραπεζας Θεοδωρο Καρατζα ειχαν στη Θεσσαλονικη οι εργαζομενοι στο Δημοσιογραφικο Οργανισμο Βορειου Ελλαδος, οι οποιοι νωριτερα διαδηλωσαν υπερ της επανεκδοσης των εφημεριδων Μακεδονια και Θεσσαλονικη. Ο κ. Καρατζας τους τονισε οτι η επιχειρηση δεν εχει μελλον παρα μονο μεσω της εκποιησης της, αλλα για να υπαχθει στο σχετικο νομο θα πρεπει να υποβληθουν αιτησεις απο του πιστωτες που εχουν το 50% των χρεων.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΔΕΝ ΣΒΗΝΟΥΝ, ειναι ο τιτλος εκθεσης φωτογραφιας που διοργανωνεται στην Κοπεγχαγη, Πολιτιστικη Πρωτευουσα της Ευρωπης για το 1996, με θεμα τη Μελινα Μερκουρη. Η εκθεση περιλαμβανει 80 φωτογραφιες απο το αρχειο του Ιδρυματος, Μελινα Μερκουρη, δημοσιογραφικο υλικο, καθως και φωτογραφιες απο τη δραση της στο εξωτερικο κατα την περιοδο της χουντας. Στην τελετη των εγκαινιων δανος καλλιτεχνης θα απαγγειλει το ποιημα του γενικου γραμματεα της ΟΥΝΕΣΚΟ, Τα αστερια δεν σβηνουν, το οποιο εγραψε την ημερα του θανατου της Μελινας Μερκουρη.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξι Ελληνικες ομαδες δινουν αποψε καθοριστικους αγωνες για τις Ευρωπαικες διοργανωσεις. Για την Ευρωλιγκα ανδρων, ο Παναθηναικος, αντιμετωπιζει αυτη την ωρα, στο Σπλιτ, την ισχυρη Κροασια. Το παιχνιδι θα μεταδοθει απ' ευθειας τηλεοπτικα απο το ΣΤΑΡ.

Οι τεσσερις εκπροσωποι μας στο Κυπελλο Κορατς, δινουν τους πρωτους αγωνες τους για την φαση των 32. Σε λιγο τελειωνει η συναντηση του Αρη με την Μπεσικτας στην Κωνσταντινουπολη. Ο ΠΑΟΚ αντιμετωπιζει στις 9. 00 το βραδυ στο Βελιγραδι τον Ερυθρο Αστερα. Και τα δυο παιχνιδια θα μεταδοθουν απ' ευθειας απο την ΕΤ-3. Ακομη, το Περιστερι αντιμετωπιζει στην Ιταλια την Κατζιβα Βαρεζε και ο Σπορτινγκ στο Ισραηλ την Μακαμπι Ριζον, ενω για το Κυπελλο Λιλιανα Ρονκετι των γυναικων, η Κομοτηνη αγωνιζεται στην Ουκρανια με την Κοζατσκα.

Απο εξονυχιστικο ελεγχο θα περασουν οσοι παρακολουθησουν την Κυριακη το ντερμπι αναμεσα στον Ολυμπιακο και τον Παναθηναικο, που θα γινει στο σταδιο Καραισκακη. Σε συσκεψη που εγινε σημερα στα Γραφεια της ΕΠΑΕ, αποφασισθηκε η παρουσια ισχυροτατης αστυνομικης δυναμης, τοσο μεσα στο γηπεδο, οσο και εξω απο αυτο, ενω οπως εγινε γνωστο οι αστυνομικοι που θα κληθουν να διατηρησουν την ταξη θα βρισκονται στο σταδιο Καραισκακη απο το πρωι της Κυριακης.

Ο Εθνικος Αστερας παρεμεινε στην κορυφη της βαθμολογιας στον Νοτιο Ομιλο του ποδοσφαιρικου πρωταθληματος της Γ` εθνικης, αφου σε αγωνα για την ενατη ημερα, απεσπασε ισοπαλια 1-1 στην Ροδο απο την τοπικη Ενωση Ροδου-Διαγορα. Τα αποτελεσματα εχουν ως εξης: Μαρκο - Παναιγιαλειος 1-0 Κορινθος - Ηροδοτος 2-0 Ατρομητος - Βαρβασιακος 2-0 Αιγαλεω - Ναυπακτιακος Αστερας 4-3 Ηλυσιακος - Ιαλυσος 0-0 Πατρα - Αιολικος 1-1 Εργοτελης - Αγ. Νικολαος 0-0 Καλλιθεα - Κερκυρα 2-2 Ενωση Ροδου Διαγορα - Εθνικος Αστερας 1-1

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Εικονα σταθεροποιησης παρουσιασε η αγορα του Χρηματιστηριου στη σημερινη συνεδριαση και ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε στις 916,99 μοναδες σημειωνοντας οριακη ανοδο 0,03%. Η αξια των συναλλαγων για μια ακομη συνεδριαση κυμανθηκε σε χαμηλα επιπεδα. Εφθασε στα 4,4 δις. δρχ. εκ των οποιων τα 2 δις. αφορουν τη διακινηση πακετου 125. 000 μετοχων της Εθνικης Τραπεζης. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες πτωση 0,02%, Ασφαλειες ανοδος 2,24%, Ληζινγκ ανοδος 0,11%, Επενδυσεις ανοδος 0,45%, Κατασκευες πτωση 0,14%, Βιομηχανιες πτωση 0,07%, Διαφορες ανοδος 0,97%, Συμμετοχων πτωση 0,52%. Ο δεικτης Παραλληλης Αγορας εκλεισε με απωλειες 1,29%.

Εκτος συναλλαγων τεθηκε σημερα η χρηματιστηριακη εταιρια ΕΨΙΛΟΝ την οποια πληροφοριες θελουν να εχει εκδωσει τρεις ακαλυπτες επιταγες συνολικου υψους 130 εκατ. δρχ. Η υποθεση εξεταζεται απο την Εποπτεια και την Επιτροπη Κεφαλαιαγορας.

ΚΑΙΡΟΣ

Σαφη βελτιωση θα παρουσιασει απο αυριο ο καιρος σε ολοκληρη τη χωρα και μονο στα Νοτιοανατολικα ενδεχεται να σημειωθουν τοπικες βροχες, ενω στην υπολοιπη Ελλαδα ο καιρος θα ειναι σχεδον αιθριος. Οι ανεμοι θα ειναι Βορειοι, στα Δυτικα ασθενεις μεχρι μετριοι και στα Ανατολικα μετροι μεχρι ισχυροι. Η θερμοκρασια στα Βορεια θα κυμανθει απο -2 μεχρι 11 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα Ηπειρωτικα 3 με 16 και στο Αγιαιο 8 με 16 βαθμους. Λιγες νεφωσεις, μετριους ανεμους και θερμοκρασια 6 με 14 και 2 με 11 αντιστοιχα, θα εχουν
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.01 run on Thursday, 5 December 1996 - 3:54:27 UTC