Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Dec. 14)

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Αμεταβλητη παραμενει η κατασταση στα μπλοκα των αγροτων κυριως στη Θεσσαλια. Στη βορεια Ελλαδα ομως αποχωρησαν απο 15 μπλοκα που ειχαν στησει. Ανοιχτοι ειναι οι επαρχιακοι δρομοι της Δυτικης Μακεδονιας, με εξαιρεση την εθνικη οδο Γρεβενων-Καλαμπακας, καθως και ο δρομος που οδηγει στο μεθοριακο σταθμο του Προμαχωνα. Συμφωνα με πληροφοριες, οι αγροτες της Μακεδονιας προσανατολιζονται -σε αντιθεση με τους συναδελφους τους της Θεσσαλιας- σε υφεση των κινητοποιησεων και αποχωρηση εντος των ημερων απο τα μπλοκα. Κανονικα εκτελουνται τα δρομολογια του ΟΣΕ απο Αθηνα προς Λαρισα, Βολο και Καλαμπακα.

Η Γενικη Γραμματεας του ΚΚΕ Αλεκα Παπαρηγα, που πραγματοποιει απο χθες περιοδεια στη Θεσσαλια θα επισκεφθει σημερα τα μπλοκα των αγροτων στις περιοχες Μουργκανι, Πηνειου και Νεου Μοναστηριου. Το απογευμα θα μιλησει σε συγκεντρωση του ΚΚΕ στην Καρδιτσα. Η κυρια Παπαρηγα σε συνεντευξη τυπου που εδωσε το πρωι χαρακτηρισε συγκεκριμενα, ρεαλιστικα και δικαια τα αιτηματα των αγροτων.

Αρχιζει την Τριτη το απογευμα στη Βουλη η συζητηση επι του προυπολογισμου του 1997, η οποια θα ολοκληρωθει με ψηφοφορια τα μεσανυχτα του Σαββατου. Την ιδια μερα η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιει 24ωρη πανελλαδικη απεργια και η ΓΣΕΕ τριωρη σταση εργασιας. Το απογευμα της ιδιας μερας θα πραγματοποιηθει συλλαλητηριο εξω απο το Κοινοβουλιο.

Σημερα συνεδριαζουν απο το πρωι σε κεντρικο ξενοδοχειο της Αθηνας οι προεδροι ολων των τοπικων Ενωσεων των καθηγητων της Μεσης Εκπαιδευσης για να αποφασισουν αν θα προχωρησουν σε νεες κινητοποιησεις. Τη Δευτερα αρχιζει η διημερη πανελλαδικη απεργια που εχει κηρυξει η Διδασκαλικη Ομοσπονδια Ελλαδας. Επισης για τη Δευτερα και την Τριτη εχει εξαγγειλει απεργια και η Πανελληνια Ναυτικη Ομοσπονδια.

Με τη συνεχιση της συζητησης επι της Οικονομικης και Νομισματικης Ενωση, για την απασχοληση, την καταπολεμηση της εγκληματικοτητας καθως και την πορεια προς την τελικη φαση της Διακυβερνητικης Διασκεψης για την αναθεωρηση της Συνθηκης του Μααστριχτ ολοκληρωνεται σημερα η Συνοδος Κορυφης της ΕΕ στο Δουβλινο.

Δεν συζητηθηκε τελικα το θεμα των σχεσεων ΕΕ-Τουρκιας στο χθεσινο δειπνο των υπουργων Εξωτερικων της Ευρωπαικης Ενωσης.Ο προεδρευων του συμβουλιου Ιρλανδος υπουργος Εξωτερικων Ντικ Σπριγκ δηλωσε οτι θα υπαρξει δυνατοτητα συζητησης του θεματος κατα το σημερινο δειπνο που θα παραθεσει η προεδρια στην υπουργο Εξωτερικων της Τουρκιας Τανσου Τσιλερ.

Ο Ρωσος πρεσβευτης στην Αγκυρα, Βαντιμ Κουζνετσοφ απερριψε την τουρκικη αξιωση να μην πωληθει το πυραυλικο συστημα Σ-300 στην Κυπρο. Χθες ο Τουρκος υφυπουργος Εξωτερικων Ιναλ Μπατου ζητησε να παρεμβει ο ΟΗΕ ωστε να διακοπει το εξοπλιστικο προγραμμα που εχει δρομολογησει η Κυπρος. Στο μεταξυ, σε νεες προκλησεις προεβησαν τα τουρκικα στρατευματα κατοχης στη Μεγαλονησο. Απο τουρκικα φυλακια ριχθηκαν πυροβολισμοι προς τις ελευθερες περιοχες. Αυριο το απογευμα φθανει στην Κυπρο ο Βρετανος υπουργος Εξωτερικων Μαλκολμ Ριφκιντ, ο οποιος θα εχει συνομιλιες με τον προεδρο Κληριδη και τον Ραουφ Ντενκτας.

Ελαφρα σεισμικη δονηση μεγεθους 3,6 βαθμων της Κλιμακας Ριχτερ, σημειωθηκε στις 10 το πρωι με επικεντρο τη νοτιοανατολικη περιοχη της Πατρας. Οπως ανακοινωσε το Σεισμολογικο Κεντρο του Πανεπιστημιου Πατρων, το επικεντρο της δονησης εντοπιστηκε στην κοινοτητα Σαραβαλιου. Απο την αστυνομια δεν αναφερθηκαν ζημιες.

Την Ελευσινα θα επισκεφθει τη Δευτερα ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης. Στις 6 το απογευμα θα συναντηθει στο Δημαρχειο με τους βουλευτες , το νομαρχη, τα μελη του Νομαρχιακου Συμβουλιου και τους δημαρχους της Δυτικης Αττικης και στις 7. 30 θα παει στο Εργατικο Κεντρο οπου θα μιλησει. Ο κ. Σημιτης θα συνοδευεται απο μελη της κυβερνησης.

Στο Μενιδι, τρεις νεαροι με καλυμμενα προσωπα, εισεβαλαν σε μονοκατοικια και με την απειλη μαχαιριων, αφου φιμωσαν και εδεσαν την τριμελη οικογενεια που διεμενε σε αυτη, τους ληστεψαν και εξαφανιστηκαν κλεβοντας το αυτοκινητο τους.

Τη ζωη τους εχασαν τα ξημερωματα σε τροχαιο, στο κεντρο της Αθηνας, δυο νεαροι οταν ανετραπη η μοτοσυκλετα στην οποια επεβαιναν. Νεκροι ειναι ο Χαραλαμπος Κουλτουκης 29 ετων και ενας συνομιληκος του αγνωστων λοιπων στοιχειων.

Απανθρακωμενος βρεθηκε λιγο μετα τα μεσανυκτα, μεσα σε χαμοσπιτο στο Μεταξουργειο ο Εμμανουηλ Βουτος, 37 ετων που ηταν αναπηρος στα κατω ακρα. Η φωτια προκληθηκε κατα πασα πιθανοτητα απο αναμμενο τσιγαρο.

'Εναν Τουρκο "δουλεμπορο" που μετεφερε πεντε Κουρδους λαθρομεταναστες συνελαβαν χθες ανοιχτα της Συμης, λιμενικοι κατα τη διαρκεια περιπολιας.

Εκατο δραχμες ως δωρο Χριστουγεννων θα πληρωνουν απο τη Δευτερα και μεχρι τις 10 Ιανουαριου οσοι μετακινουνται με ταξι και αγοραια.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

'Ενας διπλωματης απο τη Γκανα, ο Κοφι Αναν, θα ειναι απο την 1η Ιανουαριου και για πεντε χρονια, ο νεος γενικος γραμματεας του Οργανισμου Ηνωμενων Εθνων. Χθες, το Συμβουλιο Ασφαλειας του οργανισμου επισημοποιησε την επιλογη του 58-χρονου αφρικανου, ο οποιος αναμενεται να εκλεγει δια βοης την Τριτη, απο την ολομελεια της Γενικης Συνελευσης του ΟΗΕ. Ο κ. Αναν διαδεχεται τον Αιγυπτιο Μπουτρος Μπουτρος-Γαλι, η επανεκλογη του οποιου εμποδισθηκε απο βετο των ΗΠΑ στις 19 Νοεβριου.

Ο μεσολαβητης της Ευρωπαικης 'Ενωσης Καρλ Μπιλντ, δηλωσε οτι η κοινοτητα καθοριζει τις προυποθεσεις για την αποστολη παρατηρητων της διεθνους κοινοτητας στη Γιουγκοσλαβια για να ελεγξουν την ομαλοτητα των προσφατων δημοτικων εκλογων, περιλαμβανομενου του δικαιωματος για την επαναληψη της ψηφοφοριας υπο διεθνη επιβλεψη.

Μια ιρακινη αντιπολιτευομενη οργανωση με εδρα την Τεχερανη ανακοινωσε χθες οτι βρισκεται πισω απο την αποπειρα δολοφονιας του μεγαλυτερου γιου του Προεδρου Σανταμ Χουσειν, Ουνται, στη Βαγδατη. Σε δηλωση του ισλαμικου κομματος Νταουα, κατηγορουνται ο προεδρος του Ιρακ και ο γιος του, οτι προκαλεσαν βλαβες και εγκληματα στη χωρα.

Δικαστηριο της πολης Ταιγιουαν στην Κινα, επεβαλε ποινες φυλακισης σε στρατοπεδο εργασιας σε δυο υπερασπιστες των δημοκρατικων μεταρρυθμισεων, με την κατηγορια της συγγραφης ανατρεπτικων κειμενων. "Ο λογος ηταν διοτι δημοσιευσαν αρθρα στο εξωτερικο για τη δημοκρατια", δηλωσε ατομο του στενου περιβαλλοντος των δυο ατομων.

ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις με βροχες επικρατουν σημερα . Οι ανεμοι πνεουν νοτιοδυτικοι μετριοι και αναμενεται να γινουν πολυ ισχυροι στο Αιγαιο. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 15 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 18 και στα νησια του Αιγαιου τους 19 βαθμους Κελσιου. Συννεφια με νοτιαδες ασθενεις μεχρι μετριους και θερμοκρασια που κυμαινεται απο 8 εως 17 βαθμους Κελσιου εχει η Αθηνα. Στη Θεσσαλονικη, υπαρχει πιθανοτητα βροχης. Το θερμομετρο στην πολη δειχνει απο 5 εως 14 βαθμους Κελσιου.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Saturday, 14 December 1996 - 18:07:24 UTC