Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Dec. 20)

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Να παραμεινουν στα μπλοκα αποφασισαν οι αγροτες της Θεσσαλιας. Ανεστειλαν τις κινητοποιησεις οι συναδελφοι τους της Μακεδονιας και Θρακης. Στην ιδια κατευθυνση και οι αγροτες της Πελοπονησου.
  • Λυνουν τα πλοια, αναστελλουν τις κινητοποιησεις τους οι ναυτικοι, μετα τη θετικη συναντηση με τους αρμοδιους υπουργους.
  • Μετρα για την προστασια των καταναλωτων απο τους φουσκωμενους λογαριασμους της ΕΥΔΑΠ, εξηγγειλε η κυβερνηση.
  • Νεο χαστουκι της Τανσου Τσιλερ απο τη Μοσχα. Δεν καταφερε να αποτρεψει την πωληση οπλικων συστηματων στην Κυπρο.
  • Την Κυριακη επι ταπητος στην Εκτελεστικη Επιτροπη της Νεας Δημοκρατιας, οι διαδικασιες για τον τροπο διεξαγωγης του συνεδριου.
  • Δυο νεκροι και δυο τραυματιες σε συγκρουση τρενου με ΙΧ αυτοκινητο στην Πελλα.
  • Στην Αιγυπτο ο προεδρος της Δημοκρατιας για τετραημερη επισημη επισκεψη.
  • Το χρισμα των εφεδρων αξιωματικων των Ενοπλων Δυναμεων, πηραν σημερα οι Ολυμπιονικες μας της Ατλαντα.
  • Αρση του τραπεζικου απορρητου της Ελλης Σταη, ζητα η εξεταστικη επιτροπη της βουλης.
  • Κρισιμη η κατασταση των ομηρων στο Περου, μετα την αρνηση της κυβερνησης να ικανοποιησει τα αιτηματα των ανταρτων.
  • Αλλα 15 ατομα κρατουνται ομηροι στο Τατζικισταν απο αυτονομιστες ανταρτες.
  • Για 33η μερα συνεχιζει η αντιπολιτευση στο Βελιγραδι τις κινητοποιησεις της.
  • Πτωση 0,58% στο Χρηματιστηριο.
  • Βελτιωση απο τα δυτικα θα παρουσιασει αυριο ο καιρος. Μετριοι οι ανεμοι, το θερμομετρο θα δειξει απο 6 μεχρι 19 βαθμους.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ανυποχωρητοι οι αγροτες της Θεσσαλιας, επιμενουν στις κινητοποιησεις τους και αργα το απογευμα η συντονιστικη επιτροπη αγωνα αποφασισε ομοφωνα να παραμεινουν τα τρακτερ στα μπλοκα. Μεχρι στιγμης δεν εχει διευκρινιστει αν οι αγροτες θα επιτρεψουν τη διελευση των εκδρομεων, προς την επαρχια, ενοψει των εορτων των Χριστουγεννων. Οι αγροτες της Λαρισας επανελαβαν το αιτημα τους για συναντηση με τον πρωθυπουργο, γεγονος που επανειλημμενα εχει απορριψει η κυβερνηση, οσο παραμενουν αποκλεισμενοι οι δρομοι. Αντιθετα, οι αγροτες της Μακεδονιας και της Θρακης αποφασισαν σημερα την αναστολη των κινητοποιησεων τους κι ετσι απο τις 4 το απογευμα απελευθερωθηκαν οι δρομοι και μεσω του Νομαρχη ζητησαν συναντηση με τον πρωθυπουργο, η οποια συμφωνα με πληροφοριες θα πραγματοποιηθει τις προσεχεις ημερες. Αναλογο κλιμα επικρατει και στην περιοχη της Πελοποννησου, οπου οι αγροτες απελευθερωσαν τη συραγγα του Αρτεμισιου, ενω στην ιδια κατευθυνση προσανατολιζονται οι αγροτες του Αιγιου. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος χαρακτηρισε ευγλωτη τη σιωπη των πολιτικων αρχηγων, στο θεμα των επιζημιων και προκλητικων, οπως ειπε, αγροτικων αποκλεισμων, εκτιμωντας οτι με τον τροπο αυτο τους αποδεχονται. Ο κ. Ρεππας προσθεσε οτι ο καθενας μπορει να διατυπωνει τα αιτηματα του, αλλα αυτη που χαραζει την πολιτικη ειναι η κυβερνηση, συμφωνα με την ιεραρχηση των θεματων.

Την αναστολη των απεργιακων κινητοποιησεων των Ελληνων ναυτικων αποφασισε σε πολυωρη συνεδριαση της η Εκτελεστικη Επιτροπη της ΠΝΟ που προηγουμενα μαζι με ομαδα εφοπλιστων ειχε επισκεφθει στο γραφειο του τον υφυπουργο Οικονομικων, Γιωργο Δρυ. Με την ιδια αποφαση της η Πανελληνια Ναυτικη Ομοσπονδια θα προκηρυξει νεα 48ωρη απεργια για την 8η Ιανουαριου 1997 εαν η κυβερνηση δεν υλοποιησει τη δεσμευση της. Μετα τη ληξη της απεργιακης κινητοποιησης μονο απο το λιμανι του Πειραια θα αποπλευσουν μεχρι τις πρωτες πρωινες ωρες πανω απο 15 ακτοπλοικα πλοια μεταφεροντας στα νησια του Αιγαιου, την Κρητη και τα Δωδεκανησα πανω απο 5. 000 επιβατες, 2. 000 νταλικες και δεκαδες στρατιωτες οι οποιοι πρεπει να παρουσιασθουν εγκαιρα στις μοναδες τους.

Τρια μετρα, που θα τεθουν σε εφαρμογη απο το τελος Ιανουαριου και εχουν στοχο την προστασια των κατανωλων της ΕΥΔΑΠ, ανακοινωσε ο υφυπουργος ΠΕΧΩΔΕ Χρηστος Βερελης. Συμφωνα με τον υφυπουργο θα συγκροτηθουν σε καθε παραρτημα της ΕΥΔΑΠ, ολιγομελη συνεργεια τεχνικων προκειμενου να εξυπηρετουν αυθημερον τους καταναλωτες για καθε προβλημα που δημιουργειται. Παραλληλα, δεν θα εκδιδονται λογαριασμοι αν το μηχανογραφικο συστημα εντοπιζει οτι ειναι αυξημενοι κατα 50%, σε σχεση με το αντιστοιχο περυσινο τριμηνο και υψους ανω των 50. 000 δραχμων. Στις περιπτωσεις αυτες θα ειδοποιειται αμεσως ο καταναλωτης, προκειμενου να διαπιστωθει που υπαρχει προβλημα. Τελος, στην επιτροπη που εξεταζει τους φουσκωμενους λογαριασμους θα συμμετεχει και εκπροσωπος της Τοπικης Αυτοδιοικησης.

Με παταγωδη αποτυχια στεφθηκε η προσπαθεια της υπουργου Εξωτερικων της Τουρκιας, Τανσου Τσιλερ να αποτρεψει την πωληση του πυραυλικου συστηματος Σ-300, απο τη Ρωσια στην Κυπρο. Επιστρεφοντας στην Αγκυρα απο τη Μοσχα, η κυρια Τσιλερ δηλωσε οτι πηρε τη διαβεβαιωση απο τη Ρωσικη κυβερνηση, πως δεν θα πωληθουν τα οπλα αυτα, λεγοντας χαρακτηριστικα οτι κτυπησε τη γροθια της στο γραφειο του ρωσου πρωθυπουργου. Η δηλωση αυτη διαψευσθηκε κατηγορηματικα απο τη Ρωσια, ενω στην Αθηνα ο κυβερνητικος εκπροσωπος δηλωσε πως δεν υπαρχει κανενα προβλημα μεταξυ Κυπρου και Ρωσιας για την προμηθεια των Σ-300.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορυφωνεται η αγωνια για την τυχη των 400 ξενων διπλωματων που κρατουνται ως ομηροι στην ιαπωνικη πρεσβεια του Περου, στη Λιμα, απο αριστεριστες ανταρτες, καθως η περουβιανη κυβερνηση ανακοινωσε οτι αρνειται να ικανοποιησει το αιτημα των ανταρτων να απελευθερωσει τους 500 κρατουμενους μαχητες της οργανωσης τους. Το πρωι, ο προεδρος του Περου, Αλμπερτο Φουτζιμορι, συναντηθηκε με τον υπουργο εξωτερικων της Ιαπωνιας, αλλα οπως δηλωσε ιαπωνας αξιωματουχος, υπαρχουν διαφορετικες αποψεις μεταξυ των δυο χωρων οσον αφορα την αντιμετωπιση του προβληματος. Την ιδια ωρα, η κατασταση των ομηρων ειναι δραματικη καθως ηδη εχουν παρουσιασθει προβληματα υγειας. Στην Ουρουγουαη, το κινημα Τουπαμαρος ζητησε απο την κυβερνηση της χωρας να αναλαβει πρωτοβουλιες για να επιλυθει ειρηνικα η κριση, ενω ο προεδρος του Εκουαδορ, σε μια προσπαθεια εκτονωσης της καταστασης, δηλωσε οτι ειναι ετοιμος να χορηγησει ασυλο στους ανταρτες. Διευκρινισε ωστοσο, οτι δεν προκειται για πολιτικο ασυλο. Στην Αθηνα, ο κυβερνητικος εκπροσωπος δηλωσε οτι ο πρεσβης μας στο Περου, Αριστειδης Καροκης, ειχε εντολη απο την ελληνικη κυβερνηση, να διαφυλαξει τον εαυτο του και οχι να διαπραγματευθει με τους ανταρτες, διοτι σε αυτες τις περιπτωσεις, οπως υποστηριξε, δεν υπαρχουν κανονες δικαιου.

Το ιδιο σκηνικο διαδραματιζεται και στο Τατζικισταν, οπου μια ενοπλη ομαδα αιχμαλωτισε 15 ατομα, μεταξυ των οποιων και οκτω στρατιωτικους παρατηρητες του ΟΗΕ, και απειλει να τους σκοτωσει εαν δεν γινουν δεκτα τα αιτηματα τους εντος δυο ημερων. Οι δραστες κατελαβαν μια αυτοκινητοπομπη πεντε αυτοκινητων, με προσωπικο των Ηνωμενων Εθνων, εξω απο την πρωτευουσα Ντουσανμπε και ζητουν την απελευθερωση του αδελφου του αρχηγου των ανταρτων, που τον περασμενο μηνα συνταχθηκε με τις κυβερνητικες δυναμεις.

Στη Σερβια, για 33η ημερα οι φοιτητες συνεχισαν τις κινητοποιησεις τους στο κεντρο του Βελιγραδιου, σε ενδειξη διαμαρτυριας για την εκλογικη νοθεια του κυβερνωντος σοσιαλιστικου κομματος. Σαραντα χιλιαδες ατομα βρεθηκαν αντιμετωπα με τις ειδικες δυναμεις της αστυνομιας, καθως απεκλεισαν μια γεφυρα στο κεντρο της πολης.

Στενος συνεργατης του πρωθυπουργου του Ισραηλ, Μπενζαμιν Νετανιαχου, δηλωσε σε συνεντευξη του οτι το Ισραηλ ενδεχομενως θα αποδεχοταν μια παλαιστινιακη οντοτητα που θα αποκαλειτο κρατος, υπο ορισμενες ομως προυποθεσεις, μεταξυ των οποιων οτι δεν θα εχει απεριοριστη κυριαρχια, οτι δεν θα μπορει να εχει στρατο 250. 000 ατομων καθως και οτι δεν θα μπορει να παραγει δικα του συμβατικα η μη συμβατικα οπλα.

Στην Τσετσενια, οι δυναμεις ασφαλειας προεβησαν σε αθροες συλληψεις υποπτων για τη δολοφονια των εξι μελων του Ερυθρου Σταυρου, την περασμενη Τριτη στο χωριο Νοβι Ατατζι. Χθες, οι αυτονομιστες ανταρτες επερριψαν την ευθυνη σε ρωσικες μυστικες υπηρεσιες.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεδριαζει την Κυριακη η Εκτελεστικη Επιτροπη της Νεας Δημοκρατιας για να συζητησει τις προτασεις σχετικα με τον τροπο διεξαγωγης του συνεδριου. Ο κ. Εβερτ φερεται αποφασισμενος να τηρησει σκληρη σταση απεναντι στους εσωκομματικους του αντιπαλους και προτιθεται να αποδεχθει την προταση Βαρβιτσιωτη με ορισμενες αλλαγες που εχει προτεινει ο κ. Σουφλιας. Δεν αποδεχεται ομως, την εκλογη των επιπλεον εκπροσωπων απευθειας απο τα μελη του κομματος. Μεχρι στιγμης δεν εχει διευκρινιστει εαν η Εκτελεστικη Επιτροπη θα λαβει οριστικη αποφαση την οποια θα εισηγηθει στην Κεντρικη Επιτροπη, η θα διατυπωσει εναλλακτικες εισηγησεις. Ο κ. Σουφλιας προτιθεται, οπως αναφερουν συνεργατες του, να αντιδρασει εντονα τοσο για τη μεθοδολογια ληψης της αποφασης οσο και για αυτη καθ'εαυτη την αποφαση.

Τετραημερη επισημη επισκεψη στην Αιγυπτο πραγματοποιει απο το πρωι ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, συνοδευομενος απο τον υπουργο Εξωτερικων, Θεοδωρο Παγκαλο. Αυριο το μεσημερι ο κ. Στεφανοπουλος θα εχει συνομιλιες με τον Αιγυπτιο ομολογο του, Χοσνι Μουμπαρακ, στη διαρκεια της οποιας θα εξετασθουν οι εξελιξεις στο Μεσανατολικο, οι διμερεις σχεσεις, καθως και το Κυπριακο. Σε μηνυμα του, προς τους αποδημους, ενοψει των εορτων, ο κ. Στεφανοπουλος τονιζει πως ο χρονος που περασε αφηνει σε προβληματικη εκκρεμοτητα τα εθνικα μας θεματα, αν και κατεβληθησαν ικανες προσπαθειες και σημειωθηκαν βηματα θετικης αντιμετωπισης τους. Ο κ. Στεφανοπουλος εξαιρει τη δραστηριοποιηση των αποδημων για την προωθηση των εθνικων μας θεματων και συνιστα ομοψυχια, εγρηγορση και συνεργασια ολων για να δικαιωθουν οι προσδοκιες μας.

Λουκετο για 3 εως 25 μερες βαζει το υπουργειο οικονομικων σε 10 επιχειρησεις και ελευθερους επαγγελματιες που μετα απο ελεγχο διαπιστωθηκε οτι εκαναν φοροδιαφυγη. Απο τον καταλογο που δοθηκε στη δημοσιοτητα προκυπτει οτι στις 4 απο τις επιχειρησεις επιβληθηκαν ποινες κλεισιματος απο 20 ως 25 μερες. Οι κυρωσεις αυτες αρχισαν να τρεχουν απο τις 16 Δεκεμβριου. Σε αλλες 3 η ποινη ειναι για 12 ως 18 μερες, ενω για τις υπολοιπες 3 για 3 μεχρι 5 μερες.

Φρικτο θανατο βρηκαν ο 48χρονος Χαραλαμπος Ερμιδης και η πεθερα του, Ελπιδα Αθανασακη, οταν το αυτοκινητο στο οποιο επεβαιναν, παραβιασε την μπαρα και τον φωτεινο σηματοδοτη, σε διαβαση κοντα στην Αρνισσα του νομου Πελλας, με αποτελεσμα να παρασυρθει απο διερχομενη αμαξοστοιχια που εκτελουσε το δρομολογιο Θεσσαλονικη-Φλωρινα. Σοβαρα τραυματισμενοι ειναι η συζυγος του Κωνσταντινα, καθως και ο 14χρονος γιος του Αλεξανδρος.

Αλλο ενα ομως θανατηφορο τροχαιο σημειωθηκε, αυτη τη φορα εξω απο το χωριο Χιονα Αχαιας, με αποτελεσμα να σκοτωθουν ο 60χρονος Αλεξανδρος Μπισιας και η συζυγος του Ουρανια, 52 χρονων, ενω σοβαρα τραυματιας ειναι ο 29χρονος γιος τους Λουκας. Το δυστυχημα συνεβη οταν το ΙΧ που οδηγουσε ο γιος, ξεφυγε, απο αγνωστους μεχρι στιγμης λογους, και συγκρουστηκε με ΙΧ φορτηγο που οδηγουσε ο Παναγιωτης Κατσανιωτης.

Εφεδροι αξιωματικοι των τριων οπλων των Ενοπλων Δυναμεων, ονομαστηκαν σημερα οι ολυμπιονικες μας κατα τη διαρκεια ειδικης τελετης που εγινε στη Λεσχη Αξιωματικων Ενοπλων Δυναμεων. Κατα την διαρκεια της τελετης που εγινε παρουσια συσσωμης της πολιτικης και στρατιωτικης ηγεσιας των Ενοπλων Δυναμεων, οι Νικος Κακλαμανακης, Ακακιος Καχιασβιλι, Ιωαννης Μελισσανιδης και η Νικη Μπακογιαννη, ονομασθηκαν εφεδροι υποσμηναγοι, ο Λεωνιδας Κοκκας εφεδρος υπολοχαγος, ο Βαλεριος Λεωνιδης εφεδρος υποπλοιαρχος και ο Πυρος Δημας λοχαγος. Παραλληλα, ο υπουργος Εθνικης Αμυνας τους απενειμε διαμνημονευση αξιας και τιμης.

Την αρση του τραπεζικου και φορολογικου απορρητου, της δημοσιογραφου Ελλης Σταη, ζητα η εξεταστικη επιτροπη της Βουλης, που διερευνα την υποθεση του καζινο στο Φλοισβο. Η επιτροπη αποφασισε επισης να καλεσει για νεα καταθεση τον αντιπροεδρο του Αρειου Παγου, Ευαγγελο Ρικο, ο οποιος προηδρευε στην επιτροπη καζινο, που χορηγουσε τις αδειες.

Θρασυτατη ληστεια σημειωθηκε το μεσημερι στον Παραδεισο Αμαρουσιου, οταν αγνωστοι αρπαξαν τσαντα με 10 εκατ. δρχ. απο τον υπαλληλο του ραδιοτηλεοπτικου σταθμου ΣΚΑ`Ι`, Δημητρη Μορο. Οι ληστες ηταν δυο, επεβαιναν σε μοτοσικλετα και πλησιασαν το αυτοκινητο του Μορου, που ηταν σταματημενο σε φαναρι και αφου εσπασαν με λοστο το τζαμι του συνοδηγου αρπαξαν την τσαντα με τα χρηματα και εξαφανισθηκαν.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Εντουαρντ Ιορντανεσκου, γιος του Ρουμανου ομοσπονδιακου προπονητη Ανχελ, ειναι ο ξενος παικτης που θα αντικαταστησει τον Αργεντινο Χουαν-Χοσε Μπορελι στον Παναθηναικο, συμφωνα με τηλεγραφημα του Γαλλικου πρακτορειου ειδησεων. Η συμφωνια αναμεσα στις δυο πλευρες εκλεισε πριν δυο περιπου μηνες, κατα την διαρκεια της συναντησης που ειχαν ο Ανχελ Ιορντανεσκου με τον προεδρο της ΠΑΕ Παναθηναικος Γιωργο Βαρδινογιαννη, ο οποιος ειχε προτεινει παραλληλα στον Ρουμανο προπονητη να αναλαβει την τεχνικη ηγεσια των πρασινων, αλλα ο Ιορντανεσκου προτιμησε να κρατησει το ποστο του ομοσπονδιακου προπονητη. Οπως αναφερεται στο τηλεγραφημα του Γαλλικου Πρακτορειου, ο Εντουαρντ Ιορντανεσκου προκειται να υπογραψει συντομα συμβολαιο στον Παναθηναικο.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Μικρη υποχωρηση σημειωσε ο γενικος δεικτης τιμων κατα τη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου, μετα απο τεσσερις συνεχεις ανοδικες συνεδριασεις, οπου ειχε καταγραψει κερδη σε ποσοστο 4,18%. Ο δεικτης, εκλεισε στις 938,20 μοναδες, σημειωνοντας υποχωρηση σε ποσοστο 0,58%. Η αξια των συναλλαγων κυμανθηκε σε ιδιαιτερα υψηλα επιπεδα και συγκεκριμενα διαμορφωθηκε στα 55,187 δις. δρχ κυριως λογω μεταβιβασεων πακετων μετοχων. Οι επιμερους δεικτες παρουσιασαν τις εξης μεταβολες: Τραπεζες πτωση 0,64%, Ασφαλειες ανοδος 1,45%, Ληζινγκ 1,37%, Επενδυσεις ανοδος 0,90%, Κατασκευες πτωση 0,68%, Βιομηχανιες πτωση 0,68%, Διαφορες αμεταβλητες, Συμμετοχων 0,07%. Ο δεικτης της παραλληλης αγορας σημειωσε μικρη υποχωρηση 0,28%. Σε εβδομαδιαια βαση ο γενικος δεικτης τιμων παρουσιασε κερδη σε ποσοστο 3,57%.

ΚΑΙΡΟΣ

Στο Αιγαιο θα περιορισθουν αυριο οι βροχες και οι σποραδικες καταιγιδες, γρηγορα ομως ο καιρος θα βελτιωθει απο τα δυτικα προς τα ανατολικα. Οι ανεμοι θα ειναι νοτιοι μετριοι και τοπικα στο Αιγαιο ισχυροι, σταδιακα ομως απο τα δυτικα θα στραφουν σε βορειοδυτικους και θα εξασθενησουν. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 6 με 14 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 8 με 18 και στο Αιγαιο 13 με 19 βαθμους Κελσιου. Αρχικα νεφωσεις με τοπικη βροχη, αλλα γρηγορη βελτιωση, μετριους ανεμους και θερμοκρασια 10 με 16 και 6 με 13 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Saturday, 21 December 1996 - 1:52:56 UTC