Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Dec. 25)

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Μεσα σε κλιμα ευλαβειας και θρησκευτικης κατανυξης, τα εκατομμυρια των Χριστιανων σ' ολοκληρο τον κοσμο, γιορτασαν τη γεννηση του Θεανθρωπου. Η Βηθλεεμ γιορτασε φετος τη γεννηση του χριστου χωρις την παρουσια του Ισραηλινου στρατου, αλλα ο αριθμος των επισκεπτων ηταν σαφως μικροτερος απο περισυ. Αποκορυφωμα των εκδηλωσεων ηταν η Θεια Λειτουργια των Χριστουγεννων στο Ναο της Αγιας Αικατερινης, παρουσια του Παλαιστινιου Προεδρου, Γιασσερ Αραφατ και εκατονταδων πιστων.Ο Παπας Ιωαννης Παυλος επικεντρωσε το χριστουγεννιατικο μηνυμα του, στο απανθρωπο σκανδαλο που συντελειται εν μεσω της γενικης αδιαφοριας της διεθνους κοινοτητας, στην περιοχη της Ρουαντα και του Ζαιρ με τους εκατονταδες χιλιαδες προσφυγες.

Οι δημοι της Αθηνας, του Πειραια, της Πατρας και της Θεσσαλονικης θα προσφερουν και αυριο γευματα αγαπης στους αστεγους και ανημπορους κατοικους τους, ενω ιδιαιτερη επιτυχια σημειωσε η εκδηλωση που οργανωσε ο Δημος της Αθηνας στο κλειστο γηπεδο του ΜΕΤΣ. Ο δημαρχος Δημητρης Αβραμοπουλος, αφησε να εννοηθει οτι εξεταζεται το ενδεχομενο προγραμματος στεγασης και περιθαλψης των αστεγων.

Στο μεταξυ, επιδεινωση παρουσιαζει απο αποψε ο καιρος με κυρια χαρακτηριστικα τις βροχες και καταιγιδες και τις χιονοπτωσεις στα ορεινα, ενω απο την Παρασκευη χιονια αναμενεται να πεσουν και στα πεδινα της Βορειας Ελλαδος, ενω η θερμοκρασια θα σημειωσει σημαντικη πτωση.

Την ευχη να ξαναβρει η Νεα Δημοκρατια το δρομο της εξεφρασε ο επιτιμος προεδρος του κομματος, Κωνσταντινος Μητσοτακης, σχολιαζοντας τις εσωκομματικες αντιπαραθεσεις. Σε χθεσινη συνεντευξη της η κυρια Ντορα Μπακογιαννη αφησε να εννοηθει οτι ισως να υπαρξει και προταση μομφης κατα του προεδρου του κομματος της αξιωματικης αντιπολιτευσης στην Κοινοβουλευτικη Ομαδα και καταγγελλει τον κ. Εβερτ για μεθοδευσεις ενοψει του συνεδριου στα τελη Φεβρουαριου. Εντονοτατη ηταν η απαντηση κυκλων της Ρηγιλλης οι οποιοι δηλωσαν πως η εσωκομματικη αντιπολιτευση, για τη διευρυνση του συνεδριου που ασκειται, δεν ειναι συγκρουση της ``ομαδας των τριων`` με τον Μιλτιαδη Εβερτ αλλα προκειται για ευθεια συγκρουση των τριων με τη Νεα Δημοκρατια και με τη νομιμοτητα του κομματος. Συνεργατες της κυριας Μπακογιαννη σχολιασαν οτι οσοι κρυβονται πισω απο τους κυκλους θα επρεπε να ειχαν το θαρρος να πουν δημοσια τις αποψεις τους.

Εξι νεκροι και 57 τραυματιες εκ των οποιων 18 σοβαρα ειναι ο απολογισμος των 49 τροχαιων δυστυχηματων που συνεβησαν απο χθες το πρωι σε ολη τη χωρα. Απο τα 49 δυστυχηματα τα 7 συνεβησαν στο λεκανοπεδιο Αττικης κι ετσι ανωτατοι αξιωματικοι της Τροχαιας υποστηριζουν οτι τα δυστυχηματα συμβαινουν κυριως λογω της παραβιασης του ΚΟΚ στο περιφερειακο οδικο δικτυο. Απο το υπουργειο Δημοσιας Ταξης εχει αποφασισθει να ενταθουν οσο το δυνατον περισσοτερο τα μετρα της Τροχαιας στο περιφερειακο δικτυο της χωρας τουλαχιστον κατα την επιστροφη των Αθηναιων ωστε να αποφευχθει οσο γινεται περισσοτερο το να προκληθουν και νεα τροχαια δυστυχηματα.

Με θρησκευτικη ευλαβεια και κατανυκτικοτητα γιορτασαν οι Ελληνες Ομογενεις του Καναδα τη Γεννηση του Χριστου ανα τις Ελληνορθοδοξες εκκλησιες απ` ακρη ς` ακρη της ξενης πατριδας, μεταφεροντας τα πατροπαραδοτα εθιμα της Ελλαδας στα Χριστουγιεννιατικα τραπεζια τους. Ο Μητροπολιτης Καναδα κ. Σωτηριος στο Χριστουγιεννιατικο μηνυμα του προς τους Ελληνες αποδημους του Καναδα τονισε το θρησκευτικο μηνυμα των Χριστουγεννων, σημειωνοντας οτι η ελευση του Θεανθρωπου μπορει να φερει νεο φως στα ελληνικα ζητηματα και ζητησε την πιστη και την ομοψυχια των Ελληνων για την προοδο του Γενους.

Το χαιρετιστηριο μηνυμα του προς τους πιστους ο Αρχιεπισκοπος Τιρανων και Πασης Αλβανιας, κ. Αναστασιος, το συνδεει αμεσα με το επικαιρο θεμα της εποχης μας, το σεβασμο των ανθρωπινων δικαιωματων για να αφυπνισει ``το δικαιωμα που μας χαρισε ο σαρκωθεις Λογος του Θεου, ο Χριστος, να γινουμε ``υιοι Θεου``, να απολαυσουμε τη θεια υιοθεσια, με ολα οσα συνεπαγεται τουτο το δωρο στη ζωη``. Τη ζωντανια και το πραγματικο νοημα της γιορτης των Χριστουγεννων στο χωρο της εθνικης ελληνικης μειονοτητας, δινουν οι χιλιαδες Ελληνες που επιστρεφουν αυτες τις ημερες, ακομα και σημερα στις πατρικες τους εστιες. Ειναι μια ευκαιρια για να ξαναπαρουν εστω και για λιγες μερες, ζωντανια τα ελληνικα χωρια, παρα τις δυσκολιες που υπαρχουν με την ελλειψη ηλεκτρικου ρευματος, τη μιζερια του οδικου δικτυου, τη φτωχικη αγορα, που επιδεινωθηκε λογω των απεργιακων κινητοποιησεων των αγροτων στην Ελλαδα και υποχρεωνουν πολλους Ελληνες Βορειοηπειρωτες να μεινουν στην Ελλαδα η και πολλους να πηγαινουν να γιορτασουν στην Ελλαδα.

Ο προεδρος της Κυπριακης Δημοκρατιας, Γλαυκος Κληριδης, δηλωσε οτι αν δεν αλλαξει ο τροπος σκεψης του Ραουφ Ντενκτας και της Αγκυρας, δεν προκειται να υπαρξει λυση στο Κυπριακο ουτε το 1997 ουτε το 1998. Ο προεδρος Κληριδης ειπε οτι γυρω στον επομενο Μαρτιο η Απριλιο αναμενεται ν'αρχισει μια νεα πρωτοβουλια για το Κυπριακο και μεχρι τον ερχομενο Αυγουστο θα πρεπει να διαφανει αν θα υπαρξει αλλαγη στον τροπο σκεψης της τουρκικης πλευρας, οποτε ειναι φυσικο να λεχθει οτι η προσπαθεια θα συνεχισθει και ισως στα τελη του 1997 η στα μεσα του 1998 να επιτευχθει μια λυση του Κυπριακου. Σε περιπτωση, ομως, κατα την οποια ο Ντενκτας και η Αγκυρα επιμενουν σε ισχυρη τουρκικη στρατιωτικη παρουσια, σε δικαιωματα μονομερους επεμβασης και σε στερηση βασικων ανθρωπινων δικαιωματων, τοτε πρεπει να καταληξουμε στο συμπερασμα οτι ουτε το 1997 θα υπαρξει λυση, ουτε το 1998.

Τα Ηνωμενα Εθνη προετοιμαζουν εντατικα το εδαφος ωστε να υπαρξει απτη αποδειξη της θελησης Ελληνοκυπριων και Τουρκοκυπριων να προχωρησουν σε μια διευθετηση του Κυπριακου. Το μηνυμα που βγαινει απο αυτες τις προσπαθειες ειναι οτι ηλθε ο καιρος να προχωρησουμε σε μια διευθετηση. Στις δηλωσεις αυτες προεβη ο αναπληρωτης ειδικος αντιπροσωπος του Γενικου Γραμματεα του ΟΗΕ, Γκουσταβ Φεισελ, επιστρεφοντας χθες το απογευμα στην Κυπρο. Ο κ. Φεισελ διευκρινησε οτι τα Ηνωμενα Εθνη εργαζονται εντατικα ωστε να αποκτησουν την πεποιθηση και τη σιγουρια οτι κατι θα προκυψει με μια συναντηση του προεδρου Κληριδη με τον Ραουφ Ντενκτας. Σε ερωτηση για το προσφατο ψηφισμα των Ηνωμενων Εθνων για την Κυπρο, ο κ. Φεισελ ειπε οτι αυτο αντανακλα τις σκεψεις και τις ανησυχιες των μελων του Συμβουλιου Ασφαλειας σε σχεση με τις εξελιξεις οι οποιες εχουν μεσολαβησει.

Ο υπουργος υγειας Κωστας Γειτονας επισκεφθηκε το μεσημερι το νοσοκομειο των παιδων, οπου μοιρασε δωρα στους μικρους ασθενεις, ενω ο υφυπουργος εθνικης Αμυνας Δημητρης Αποστολακης, επισκεφθηκε τα στρατιωτικα νοσοκομεια της Αθηνας και ευχηθηκε στους ασθενεις στρατευμενους μας ταχεια αναρρωση.

Τριημερη προθεσμια για να απολογηθουν, πηραν απο τον ανακριτη, οι τρεις ανηλικοι που συνεληφθησαν, γιατι με την απειλη μαχαιριου, ληστεψαν, στην περιοχη της Πευκης, μικρα παιδια που ελεγαν τα καλαντα και τους πηραν 65. 000 δρχ. Στον ανακριτη οδηγηθηκαν επισης αλλοι δυο ανηλικοι για αναλογη δραστηριοτητα στην περιοχη του Παγκρατιου. Εναντιον τους ασκηθηκε διωξη για ληστεια και συσταση συμμοριας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ απο την διεθνη επικαιροτητα Αδιευκρινιστα παραμενουν τα κινητρα που οδηγησαν μιαν αγνωστη γυναικα, να προβει στην επιθεση αυτοκτονιας, με δυο χειροβομβιδες, την παραμονη των Χριστουγεννων σε εκκλησια σε προαστιο της Φρανκφουρτης. Η αστυνομια ανακοινωσε οτι οι τρεις γυναικες που σκοτωθηκαν απο την εκρηξη ηταν ηλικιας μεταξυ 30 και 40 ετων, ενω μια 12-χρονη, που περιλαμβανεται μεταξυ των 13 τραυματιων, βρισκεται σε κρισιμη κατασταση.

Νεες διαδηλωσεις οργανωνει σημερα στο Βελιγραδι η σερβικη αντιπολιτευση, αψηφωντας τις αντιδιαδηλωσεις που διοργανωνει ο προεδρος, Σλομπονταν Μιλοσεβιτς. Χθες, ομαδες οπαδων και αντιπαλων του Μιλοσεβιτς συνεπλακησαν, με αποτελεσμα να τραυματιστουν 58 ατομα ενω ενας διαδηλωτης πυροβοληθηκε στο κεφαλι.

Στη δευτερη εβδομαδα εισηλθε ηδη η κριση με τους υπολοιπους 105 ομηρους που κρατουν στην κατοικια του ιαπωνα πρεσβευτη στη Λιμα οι περιπου 20 ανταρτες του μαρξιστικου κινηματος Τουπακ Αμαρου, με την κυβερνηση του Περου να συνεχιζει, συμφωνα με πληροφοριες, τις διαπραγματευσεις για την απελευθερωση των υπολοιπων ομηρων. Ο Μπορις Γιελτσιν απηυθυνε εκκληση προς τις χωρες της Ομαδος των Επτα πλουσιοτερων χωρων της Γης, να ενωσουν τις προσπαθειες τους για την απελευθερωση των ομηρων.

Υποσχεση οτι θα επιλυθει το προβλημα με τις καθυστερησεις στην καταβολη των μισθων και συνταξεων, και οτι θα τερματιστει ο κακοδιαχειριση κρατικων ποσων, εδωσε σημερα ο προεδρος Μπορις Γιελτσιν, στην πρωτη ραδιοφωνικη ομιλια του προς τον λαο μετα την επιστροφη του στο Κρεμλινο.

Ισραηλινα στρατευματα μετεφεραν νωρις σημερα εβραιους εποικους απο δυο κτιρια που ειχαν καταλαβει στην αραβικη παλια πολη, στην Χεβρωνα, σε ενδειξη διαμαρτυριας για τα κυβερνητικα σχεδια να παραδοθει το μεγαλυτερο τμημα της πολης στους Παλαιστινιους.

Τα Χριστουγεννα δεν εφεραν την αγαπη των ημερων, σε ενα νεογεννητο βρεφος, που ξεψυχησε στην αγκαλια της 28χρονης αστεγης μητερας του. Το βρεφος γεννηθηκε στο δρομο την παραμονη των Χριστουγεννων και ξεψυχησε απο το δριμυ ψυχος που επικρατουσε στους δρομους της γερμανικης πολης Γκετιγκεν.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με νικη ξεκινησε τους αγωνες της η ομαδα μπασκετ του Ολυμπιακου, στο διεθνες ``τουρνουα Χριστουγεννων`` το οποιο διοργανωνει η Ρεαλ Μαδριτης στην ισπανικη πρωτευουσα, αφου επικρατησε 85-62 της ιταλικης Σκαβολινι Πεζαρο.

Οριστικα παρελθον θα πρεπει να θεωρειται για τον Ολυμπιακο, ο Αμερικανος μπασκετμπολιστας, Ουιλι Αντερσον, ο οποιος δεν τα ``βρηκε`` με τον προπονητη του, Ντουσαν Ιβκοβιτς κατα την συναντηση που ειχαν στη Μαδριτη. Ο Αντερσον που εφθασε στη Μαδριτη απο το Αμστερνταμ, δηλωσε οτι αποχωρει απο την ομαδα αφου διαφωνει με τον προπονητη του. Στη συνεχεια αναχωρησε για την Αθηνα προκειμενου να μαζεψει τα προσωπικα του αντικειμενα και να επιστρεψει στις ΗΠΑ.

``Δεν αναστατωθηκε η ομαδα απο την φυγη του Ουιλι Αντερσον, αλλα αντιθετα ολοι συνεχιζουν κανονικα την δουλεια τους``, υποστηριξε ο προπονητης του Ολυμπιακου, Ντουσαν Ιβκοβιτς, αναφερομενος στον Αμερικανο παικτη, ενω τονισε οτι εχει αρχες με τις οποιες προσπαθει να προστατευει την ομαδα, αφου κανενας δεν μπορει να κανει οτι θελει. ``Εγω του ειπα οτι δεν του επιτρεπω να παρει μερος στο τουρνουα, ενω τα υπολοιπα ειναι θεμα της διοικησης``, δηλωσε ο κ Ιβκοβιτς για τον Αντερσον, τον οποιο πληροφοριες θελουν να εχει συμφωνησει να συνεχισει την καριερα στο ΝΒΑ με τους Μαιαμι Χιτ.

Σε απολογια κληθηκαν Παναθηναικος και ΑΕΚ για μεθαυριο Παρασκευη, απο τον αθλητικο δικαστη, για επεισοδια και υβριστικα συνθηματα οπαδων τους στον μεταξυ τους αγωνα. Την ιδια ημερα, κληθηκε σε απολογια και η Βεροια, για επεισοδιακη συμπεριφορα οπαδων της στο παιχνιδι με τον Ολυμπιακο, ενω απαλλαχθηκε ο προπονητης του Ηρακλη, Τελης Μπατακης, που κατηγορειτο για εξυβριση του διαιτητη του αγωνα με τον Απολλωνα.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Βροχοπτωσεις αναμενονται να εκδηλωθουν μετα το μεσημερι σε ολη τη χωρα οι οποιες κατα τοπους θα ειναι εντονες. Η θερμοκρασια θα κυμανθει στα βορεια ηπειρωτικα 6 με 14 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 8 με 17 και στα νησια του Αιγαιου 13 με 20 βαθμους Κελσιου. Βροχερο καιρο, νοτιαδες και θερμοκρασια 11 με 17 και 7 με 14 βαθμους αντιστοιχα, θα εχουν σημερα Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Thursday, 26 December 1996 - 1:03:07 UTC