Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-01-29

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Αγροτικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν το πρωί σε Λάρισα και Τρίκαλα κάτω από αστυνομικό κλοιό.
  • Αναστάτωση προκάλεσε το πρωί στα δικαστήρια της Ευελπίδων νέο τηλεφωνημα για βόμβα που αποδείχτηκε φάρσα.
  • Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, πραγματοποιείται στην πλατεία Κάνιγγος στην Αθήνα.
  • Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ανακοίνωσε τις ποινές που επιβάλλονται στους αξιωματικούς για το ναυάγιο του "Δύστος".
  • Απελαύνεται από την Ελλάδα η Γερμανίδα η οποία συνελήφθη στη Χαλκιδική ως ύποπτη για τρομοκρατικές ενέργειες.
  • Συνεδρίασε το πολιτικό συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας και ασχολήθηκε με τα εθνικά θέματα.
  • Νέες τιμές στα καύσιμα ανακοινωνει σήμερα η ΔΕΠ.
  • Κουκουλοφόροι λήστεψαν το πρωί ταχυδρομικό διανομέα στην Τερψιθέα και του πήραν 2,5 εκατομμύρια δραχμές.
  • Φορτηγό με ηρωίνη, το οποίο ανήκει σε δήμαρχο του κόμματος της Τανσού Τσιλέρ, κατέσχεσαν οι τουρκικές αρχές.
  • Διεξάγονται σήμερα οι επαναληπτικοί αγωνες για τα προημιτελικά του κυπέλλου στο ποδόσφαιρο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αγροτικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν το πρωί στη Λάρισα και τα Τρίκαλα, ενω έχουν προγραμματιστεί και καταλήψεις δημοσίων κτιρίων. Εξω όμως από τα κτίρια αυτά, βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ενω έχουν μεταφερθεί και δέκα διμοιρίες των ΜΑΤ. Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται και στις εισόδους των πόλεων, προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδο των τρακτέρ. Οι αγρότες στη Λάρισα πραγματοποίησαν πορεία και έφθασαν στο δικαστικό μέγαρο όπου δικάζονται 19 συνάδελφοί τους με την κατηγορία της παρακωλυσης συγκοινωνιων σε προηγούμενες κινητοποιήσεις. Στη συνέχεια τόσο οι αγρότες της Λάρισας όσο και των Τρικάλων κατευθύνθηκαν προς τις νομαρχίες όπου επέδωσαν στους νομάρχες ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Οπως έγινε γνωστό οι αγρότες της Μακεδονίας δεν θα αποκλείσουν τις εγκαταστάσεις της HELEXPO ΔΕΘ, όπου θα γίνουν σήμερα τα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης γεωργικων μηχανημάτων "Αγρότικα '97", παρουσία του υπουργού Γεωργίας Στέφανου Τζουμάκα. Οι αγρότες έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Η κυβέρνηση εμμένει στις θέσεις της στο θέμα της αγροτικής πολιτικής, κάτι που επιβεβαιωθηκε και κατά τη χθεσινοβραδυνή σύσκεψη κυβερνητικων αξιωματούχων.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται από τη μία στην πλατεία Κάνιγγος στην Αθήνα. Στη συνέχεια θα γίνει πορεία προς το υπουργείο Παιδείας και τη Βουλή. Στο μεταξύ συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των καθηγητων, ενω σήμερα συνεδριάζουν οι πρόεδροι των τοπικων ΕΛΜΕ, προκειμένου να αποφασίσουν για τη συνέχιση ή όχι της απεργίας τους και την ερχόμενη εβδομάδα. Για τη Δευτέρα έχουν εξαγγείλει τριήμερη απεργία οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί.

Σε αργία τέθηκαν μετά από απόφαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας οι δύο αξιωματικοί που ήταν υπηρεσία στο θάλαμο επιχειρήσεων, την ωρα του ναυαγίου του "Δύστος". Επίσης, επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης στους τέσσερις υπαξιωματικούς του λιμεναρχείου Κύμης για ολιγωρία στη διάσωση των ναυαγων. Ο κ. Σουμάκης δήλωσε ότι είναι οι ανωτερες ποινές που επιβάλλονται σε λιμενικούς μετά την ολοκλήρωση της ένορκης διοικητικής εξέτασης για τυχόν ευθύνες που προκύπτουν. Ειδικότερα, οι αξιωματικοί στο θάλαμο επιχειρήσεων κύριοι Απόστολος Μικρομάστορας και Νικόλαος Σπανός τέθηκαν σε αργία.

Νέα αναστάτωση στα δικαστήρια της σχολής Ευελπίδων, προκάλεσε το πρωί τηλεφωνημα αγνωστου στο ραδιοφωνικό σταθμό "ΣΚΑ`Ι`" σύμφωνα με το οποίο τοποθετήθηκε βόμβα στο κτίριο 9. Οι αίθουσες του κτιρίου εκκενωθηκαν ενω ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας ερεύνησαν για τον εντοπισμό της βόμβας. Τελικά αποδείχθηκε ότι το τηλεφωνημα ήταν φάρσα.

Απελαύνεται σήμερα από την Ελλάδα η Γερμανίδα Μπρούσλερ Χέσλερ,31 ετων, μετά από αίτημα των γερμανικων αρχων οι οποίες τη θεωρούν ύποπτη για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες στο Βερολίνο. Η Χέσλερ, η οποία συνελήφθη τον περασμένο Οκτωβριο στα Ψακούδια Χαλκιδικής, κρατείται στις φυλακές των Διαβατων Θεσσαλονίκης. Θα την παραλάβουν εκπρόσωποι των γερμανικων αρχων και αργά το μεσημέρι θα αναχωρήσουν για το Μόναχο.

Οι τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά θέματα και ειδικότερα στο Κυπριακό εξετάστηκαν το μεσημέρι στη Ρηγίλλης κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας. Στην εισαγωγική του ομιλία ο πρόεδρος του κόμματος Μιλτιάδης Εβερτ, τόνισε ότι η κυβέρνηση ασκεί επιπόλαια την εξωτερική πολιτική.

Την Κύπρο επισκέπτεται σήμερα ο ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Χαν Σούγκ Γιού, με σκοπό την προετοιμασία απευθείας διαλόγου τους επόμενους μήνες. Ο κ. Χαν θα έχει δύο συναντήσεις με τον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και ισάριθμες με το Ραούφ Ντενκτάς. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Αθήνα και την Αγκυρα. Σημειωνεται οτι το Σάββατο θα γίνει στο Νταβός της Ελβετίας, η πρωτη συνάντηση του προέδρου της Κύπρου με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Στην Κύπρο, ανακαλύφθηκαν κρυμμένα εκρηκτικά και πυροδοτικοί μηχανισμοί ουγγρικής και τσεχικής προέλευσης, στη θαλάσσια περιοχή της Αγίας Θέκλας, στη Σωτηρία. Είναι η πρωτη φορά που εντοπίζονται στη Μεγαλόνησο ανάλογης κατασκευής εκρηκτικά.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην κατάσχεση φορτηγού με 84 κιλά ηρωίνης το οποίο ανήκει στον δήμαρχο Χασάν Τασέλ, του κόμματος του Ορθού Δρόμου της υπουργού Εξωτερικων Τανσού Τσιλέρ, προχωρησαν οι τουρκικές αρχές. Σύμφωνα με την αστυνομία, συνελήφθη ο οδηγός του φορτηγού, ενω ο δήμαρχος έχει εξαφανισθεί. Το φορτίο της ηρωίνης προερχόταν από το Ιράν και είχε προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Κατηγορίες για υποκίνηση των βιαίων επεισοδίων στην Αλβανία που έχουν ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό απο πολίτες που έπεσαν θύματα παρατραπεζικων οργανωσεων, απήγγειλαν οι δικαστικές αρχές στους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες πολλά στελέχη του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού κόμματος συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν.

Τη διαβεβαιωσή του προς τον υφυπουργό Εξωτερικων της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβάνωφ, οτι θα υπάρξει σχέδιο για να εκτονωθεί η κρίση που ξέσπασε μεταξύ της Σερβικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα των δημοτικων εκλογων, παρέσχε ο πρόεδρος της χωρας Μιλόσεβιτς. Η αντιπολίτευση πραγματοποιεί καθημερινά διαδηλωσεις διαμαρτυρίας μετά την ακύρωση των δημοτικων εκλογων της 17ης Νοεμβρίου.

Μία ημέρα μετά τη μεγάλη νίκη του Ασλάν Μασκάντωφ στις προεδρικές εκλογές της Τσετσενίας, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δηλωνει οτι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος απο την παραμονή της αυτόνομης δημοκρατίας της Τσετσενίας στη Ρωσία. Το Κρεμλίνο πάντως δηλωνει έτοιμο να συζητήσει όλα τα προβλήματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο πλευρων.

Την υποστηριξή του στα σχέδια της διεύρυνσης της Ευρωπαικής Ενωσης προς ανατολάς, εξέφρασε σήμερα απο τη Σόφια ο υπουργός Εξωτερικων της Βρετανίας Μάλκολμ Ρίφκιντ. Την ίδια ωρα ο γάλλος σοσιαλιστής ηγέτης Λιονέλ Ζοσπέν, κατηγορεί τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ ότι προωθεί την "ΝΑΤΟ-ποίηση" της Ευρωπης, υποκύπτοντας στο θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας, στη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

Υπο έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε σε κτίριο στο κέντρο της Βομβάης, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Σύμφωνα με τις αρχές, η Πυροσβεστικη Υπηρεσία κατόρθωσε να απεγκλωβίσει όσους βρίσκονταν παγιδευμένοι στο εσωτερικό του κτιρίου.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέες τιμές στα καύσιμα αναμένεται να ανακοινωσει σήμερα η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου. Ειδικότερα, η τιμή της βενζίνης θα πωλείται ακριβότερη κατά 1,5 δραχμές το λίτρο. Το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται κατά 1,7 δραχμές φθηνότερα και το πετρέλαιο κίνησης κατά 0,4 δραχμές το λίτρο.

Δυόμιση περίπου εκατομμύρια δραχμές ήταν η λεία δύο κουκουλοφόρων οι οποίοι ακινητοποίησαν το πρωί στην Τερψιθέα, στην Αθήνα, τον ταχυδρομικό διανομέα Θωμά Τσάνα, 40 χρόνων και αφού τον χτύπησαν του άρπαξαν το σάκο με τα χρήματα και εξαφανίστηκαν. Το ποσό αυτό προοριζόταν για πληρωμές συντάξεων.

Αφαντος παραμένει ο ένας από τους δύο αλλοδαπούς κρατουμένους που απέδρασαν το πρωί από το ψυχιατρείο των φυλακων Κορυδαλού. Ο ένας Ρουμάνος δραπέτης συνελήφθη αμέσως μόλις βγήκε από την κεντρική πύλη, ενω ο δεύτερος ο οποίος πιθανολογείται ότι είναι συμπατριωτης του, καταζητείται.

Σαράντα επτά λαθρομετανάστες συνελήφθησαν το πρωί στο λιμάνι της Πάτρας αμέσως μετά τον κατάπλου του επιβατηγού οχηματαγωγού "ΙΟΝΙΑΝ ΣΤΑΡ". Οι λαθρομετανάστες είχαν επιβιβαστεί λαθραία στο πλοίο με το φορτηγό αυτοκίνητο του Ευάγγελου Τζούμα, ο οποίος κρατείται από τις ιταλικές αρχές στην Ανγκόνα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διεξάγονται σήμερα οι επαναληπτικοί αγωνες για τα προημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο. Στις 2. 30 ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει στη Ρόδο τον Ιάλυσο, τον οποίο είχε νικήσει στο πρωτο παιγνίδι με 2-0. Την ίδια ωρα στην Πάτρα, η Παναχαϊκή παίζει με τον Ιωνικό, απο τον οποίο είχε χάσει στον πρωτο αγωνα με 3-1. Εξάλλου, στις 3. 15, στον Πύργο η ΑΕΚ αντιμετωπίζει τον Πανηλειακό τον οποίο είχε νικήσει στο πρωτο παιγνίδι με 3- 1. Τέλος στις 6. 15 ο Ολυμπιακός παίζει στο στάδιο "Καραϊσκάκη" με τον Απόλλωνα. Ο πρωτος αγωνας είχε λήξει ισόπαλος με 1-1. Τα παιγνίδια της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού θα μεταδοθούν απ'ευθείας απο την ΕΤ-1.

Στο μπάσκετ, η εθνική μας ομάδα των ανδρων, δίνει απόψε το προτελευταίο της παιγνίδι για την προκριματική φάση του Ευρωμπάσκετ '97. Υποδέχεται στις 9. 15, στον Πύργο, το αντίστοιχο συγκρότημα της Σλοβακίας, σε ένα αγωνα που θα μεταδόσει απ'ευθείας το ΣΤΑΡ.

ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος είναι σήμερα ο καιρός στα δυτικά, ενω στις υπόλοιπες περιοχές υπάρχουν τοπικές νεφωσεις με λίγες ασθενείς βροχές απο το απόγευμα. Οι άνεμοι πνέουν βορειανατολικοί, μέτριοι έως ισχυροί. Απο το απόγευμα στα ανατολικά θα είναι πολύ ισχυροί και στο Αιγαίο τοπικά θυελλωδεις. Η θερμοκρασία φθάνει στα βόρεια τους 7 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 12 και στα νησιά τους 14 βαθμούς Κελσίου. Αύριο, στα ανατολικά και νότια θα υπάρχουν νεφωσεις με πιθανότητα ασθενων βροχων. Στην υπόλοιπη χωρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειανατολικοί, στα δυτικά μέτριοι έως ισχυροί και στα ανατολικά πολύ ισχυροί έως θυελλωδεις, με εξασθένηση απο το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα σημειωσει πτωση.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Wednesday, 29 January 1997 - 17:14:35 UTC