Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-01-31

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Ενταση στη Θεσσαλία, όπου αστυνομικές δυνάμεις εμποδίζουν τους αγρότες να καταλάβουν τα διόδια.
  • Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι έχει γίνει διάλογος και είναι αυταρχισμός να στήνονται μπλόκα.
  • Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Αθήνα. Σημαντικές χαρακτήρισε τις αυξήσεις που δόθηκαν ο κ. Σημίτης.
  • Εξι εκατομμύρια δραχμές ήταν η λεία των δύο ενόπλων, οι οποίοι λήστεψαν την τράπεζα Πίστεως στο Παλαιό Φάληρο.
  • Οξεία κριτική στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση άσκησε το πρωί ο Αντωνης Σαμαράς.
  • Προφυλακιστέα κρίθηκε στο Ηράκλειο, η Δήμητρα Καμπά, μετά την απολογία της.
  • Κλιμακωνονται οι διαδηλωσεις της αντιπολίτευσης στη Βουλγαρία που ζητεί την άμεση προκήρυξη εκλογων


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αποχωρησαν το μεσημέρι από τα διόδια των Τεμπων οι αγρότες οι οποίοι είχαν μεταβεί, προκειμένου να κάνουν συμβολική κατάληψη . Νωρίτερα, είχε δημιουργηθεί ένταση ενω οι αγρότες ήταν αποφασισμένοι να προβούν σ`αυτή την ενέργεια. Μετά από τις διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετείχαν μέλη της συντονιστικής επιτροπής αγροτων ο εισαγγελέας και ο επικεφαλής των αστυνομικων δυνάμεων, αποφάσισαν να αποχωρήσουν. Στο άλλο μέτωπο, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει τους αγρότες, που κατευθύνονταν προς τα διόδια του Μοσχοχωρίου, στη γέφυρα Συκεωνος. Οι αγρότες αποχωρησαν από το σημείο αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες θα κατευθυνθούν προς τα διόδια, μέσα από χωματόδρομους.

Αναφερόμενος το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, στις σημερινές κινητοποιήσεις, είπε ότι εφόσον η δραστηριότητά τους, είναι σύννομη τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Εάν, επεσήμανε, διαταραχθεί η νομιμότητα, τότε θα υπάρξει απάντηση και η κυβέρνηση δεν θα μείνει απαθής.

Ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θεωρεί λήξαν το θέμα που δημιουργήθηκε με τη δημόσια αντιπαράθεση του υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγελου Γιαννόπουλου με το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μόσχο Γικόνογλου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όμως σημείωσε ότι δεν είναι ωραίο να υπάρχει αντιπαράθεση σε οξείς τόνους και μ'αυτό τον τρόπο, σημειωνοντας ότι οι δηλωσεις του υπουργού Δικαιοσύνης παρανοήθηκαν γιατί μίλησε για συμπεριφορές και πρακτικές και δεν αποκάλεσε "γαϊδούρια τους αγρότες". Ο υπουργός Τύπου είπε μάλιστα χαρακτηριστικά, επικαλούμενος και σχετική φράση του Μαβίλη ότι "δεν υπάρχει χυδαία γλωσσα, αλλά χυδαίοι άνθρωποι". Πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι ο κ. Ρέππας είπε πως εάν κάποιοι συμπεριφέρονται με κυνικό τρόπο ή εκβιάζουν ή αυθαιρετούν, τότε μέσα στους χαρακτηρισμούς που μπορεί να τους αποδοθούν μπορεί να χρησιμοποιηθούν και οι χαρακτηρισμοί του κ. Γιαννόπουλου.

Η Κύπρος θα εγκαταλείψει τα σχέδιά αγοράς ρωσικων πυραύλων, εάν υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία γιά την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Τη δήλωση αυτή έκανε ο κ. Κληρίδης στο περιθωριο του διεθνούς οικονομικού φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας.

Τελικά στα Χανιά θα διεξαχθεί το παιχνίδι ΟΦΗ-Ολυμπιακού, την Κυριακή για το πρωτάθλημα της πρωτης εθνικής κατηγορίας στο ποδόσφαιρο. Η αρμόδια επιτροπή, που έκανε εκ νέου έλεγχο στους χωρους του γηπέδου, εξέδωσε τελικά την άδεια για τη διεξαγωγή του αγωνα.

Ο Πρωθυπουργός Κωστας Σημίτης, ξεκαθάρισε το πρωί στη Βουλή ότι η κυβέρνηση έχει κάνει διάλογο με τους αγρότες και έχει λάβει μια σειρά μετρων, προειδοποιωντας ταυτόχρονα ότι δεν θα ανεχθεί συμπεριφορές οι οποίες είναι αντίθετες με όσα ορίζουν οι νόμοι και το Σύνταγμα. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, ο οποίος είχε υποβάλει τη σχετική ερωτηση κατηγόρησε την κυβέρνηση για αυταρχικές μεθοδεύσεις και προσπάθεια πρόκαλησης κοινωνικού εμφύλιου. Επέκρινε τους υπουργούς, που προκαλούν και υβρίζουν τους αγρότες. Ο κ. Σημίτης ανταπάντησε ότι αυταρχισμός είναι να κλείνεις τους δρόμους, να στήνεις μπλόκα, να δημιουργείς ζημιές στις περιουσίες των άλλων και να θέτεις το συμφέρον σου υπεράνω όλων.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος πραγματοποίησαν στις 12 οι καθηγητές, οι οποίοι συνεχίζουν την απεργία τους, μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή. Αυτή την ωρα είναι σε εξέλιξη, πορεία των καθηγητων προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα επιδιωξουν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό. Το πρωί ο πρωθυπουργός απαντωντας στη Βουλή σε σχετική ερωτηση του προέδρου της Ν.Δ. Μιλτιάδη Εβερτ, τόνισε ότι οι αυξήσεις που δόθηκαν στους καθηγητές είναι σημαντικες, όχι ίσως στο ύψος, όπως είπε, των προσδοκιων. Θα έπρεπε, πρόσθεσε οι εκπαιδευτικοί να εκτιμήσουν το βήμα αυτό και να συμβάλουν στη λειτουργία των σχολείων. Ο κ. Εβερτ είπε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με θύματα τα παιδιά και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να δεχθεί τους εκπροσωπους της ΟΛΜΕ, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα. Τόνισε δε, ότι θα έπρεπε να διατεθεί το 5% του ΑΕΠ για την παιδεία.

Το πρωί, το προεδρείο της ΟΛΜΕ συναντήθηκε με τον κ. Εβερτ Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. Τσούλιας, τα σχολεία θα ανοίξουν με δικαιωμένους τους καθηγητές και την εκπαίδευση. Στις 3. 30 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Συνασπισμού και το απόγευμα με τον πρωην υπουργό Παιδείας, Γιωργο Σουφλιά. Για τη Δευτέρα έχουν εξαγγείλει πενθήμερη απεργία οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί διεκδικωντας την επίλυση οικονομικων αιτημάτων τους.

Εξι εκατομμύρια δραχμές ήταν η λεία των δύο ενόπλων, οι οποίοι λήστεψαν το πρωί με την απειλή πιστολιων, το υποκατάστημα της τράπεζας Πίστεως, στη λεωφόρο Ποσειδωνος στο Παλαιό Φάληρο. Οι δύο νεαροί φορωντας κράνος ακινητοποίησαν πελάτες και υπαλλήλους, άρπαξαν τα χρήματα αυτό και εξαφανίστηκαν με μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κλιμακωνονται οι αντικυβερνητικές διαδηλωσεις στην Βουλγαρία, καθως η αντιπολίτευση αρνείται να αποδεχθεί τη συμβιβαστική πρόταση του κυβερνωντος Σοσιαλιστικού Κόμματος για προκήρυξη εκλογων σε τρεις ως πέντε μήνες. Οι διαδηλωτές απέκλεισαν αυτοκινητόδρομους και σιδηροδρομικές γραμμές που οδηγούν στην Ελλάδα και την Τουρκία, ενω τα συνδικάτα πραγματοποιούν πανεθνική στάση εργασίας.

Ο γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή του στις ισπανικές προσπάθειες, για συμμετοχή στην ευρωπαική Νομισματική και Οικονομική Ενωση. Απέφυγε πάντως να δηλωσει αν η Ισπανία θα γίνει δεκτή στην πρωτη φάση της ΟΝΕ. Ο γερμανός καγκελάριος πρόσθεσε ότι η απόφαση για συμμετοχή των χωρων στην πρωτη φάση της ΟΝΕ θα ληφθεί τους πρωτους μήνες του 1998.

Στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια ανέρχονται τα χρέη του ρωσικού στρατού προς τους προμηθευτές του και τα στελέχη του, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. Στον προϋπολογισμό του 1997 για την άμυνα προβλέπονται κονδύλια ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το πόσο αυτό, όμως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, θα καλύψει μόλις τα 2/3 των ελάχιστων αναγκων του ρωσικού στρατού.

Την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα των ομήρων που κρατούν οι αντάρτες Τουπάκ Αμάρου στην ιαπωνική κατοικία στη Λίμα, πρόκειται να συζητήσει αύριο στο Τορόντο με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Ριουτάρο Χασιμότο, ο πρόεδρος του Περού Αλμπέρτο Φουτζιμόρι. Ο Περουβιανός πρόεδρος διαβέβαιωσε τις οικογένειες των ομήρων, οτι θα υπάρξει ειρηνική επίλυση της κρίσης.

Ενας νεκρός και 26 τραυματίες είναι ο απολογισμός σύγκρουσης επιβατικής αμαξοστοιχίας με βυτιοφόρο που μετέφερε βουτάνιο στο Μεξικό. Το δυστύχημα συνέβη σε αφύλακτη διάβαση και μετά τη σύγκρουση προκλήθηκε πυρκαγιά.

Στην των τιμή 2. 9 εκατομμυρίων δολαρίων πουλήθηκε χθες ο μικρότερος πίνακας που είχε ζωγραφίσει ο μεγάλος φλαμανδός Ζωγράφος Ρέμπραντ Βαν Ρίν. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους, ίσως αποτελεί τον ακριβότερο πίνακα του κόσμου. Το πορτραίτο που απεικονίζει ζωγραφίσθηκε το 1633, και είναι ενός ηλικιωμένου άνδρα σε μέγεθος χαρτονομίσματος. Τον πίνακα απέκτησε ανωνυμος συλλέκτης από την Ευρωπη.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχισαν το πρωί σε κεντρικο ξενοδοχείο της Αθήνας οι εργασίες της Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης της Πολιτικής Ανοιξης με ομιλία του προέδρου της Αντωνη Σαμαρά. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ομιλία του, ο κ. Σαμαράς, στα αίτια της ήττας του κόμματος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, τονίζοντας ότι εμφανίστηκε οργανωτική ανεπάρκεια. Χωριστήκαμε σε ομάδες που ανέπτυξαν απαράδεκτες συμπεριφορές, όπου πρωτοστάτησε το εγω και η καρέκλα μου και λησμονήθηκε το εμείς και η Ανοιξη, είπε ο κ. Σαμαράς. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, κατηγορωντας τόσο την κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση για αναξιοπιστία. Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για γκρίζο πρωθυπουργό και αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων τόνισε ότι αποτελούν ατράνταχτη απόδειξη δυσαρμονίας λαού και κυβέρνησης.

Προφυλακιστέα κρίθηκε και η Δήμητρα Καμπά μετά την επτάωρη κατάθεσή της που ολοκληρωθηκε τα ξημερωματα στο θάλαμο κρατουμένων του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου, για την απαγωγή της 6χρονης Ελένης Λουλάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες η Καμπά στην κατάθεσή της-η οποία δίνει νέα τροπή στην υπόθεση- υποστήριξε πως εγκέφαλος της απαγωγής δεν είναι η ίδια, αλλά ένα άλλο πρόσωπο το οποίο κατονόμασε, ενω έκανε λόγο και για κυκλωματα τοκογλυφίας. Ετσι η Καμπά υποστήριξε οτι αυτή ήταν εκτελεστικό όργανο στην υπόθεση και ενέπλεξε ακόμη ένα ζευγάρι. Σήμερα, απολογείται ο γιός της Καμπά, Κωνσταντίνος και αύριο οι Διακάκης και Στρατινάκης.

Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνουν σήμερα ο Πρωθυπουργός και οι πρόεδροι των άλλων κομμάτων προκειμένου να παραστούν στις αυριανές εκδηλωσεις για τα εγκαίνια του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρωπης. Αύριο στη Θεσσαλονίκη θα μεταβεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολοκληρωθηκε η μεταγραφή του διεθνή αμυντικού του Ηρακλή στον Ολυμπιακό, Γιωργου Ανατολάκη. Ο 23χρονος ποδοσφαιριστής υπέγραψε 4ετές συμβόλαιο. Η απόκτησή του θα στοιχίσει 250 εκατομμύρια δραχμές περίπου, ενω ο Ηρακλής πήρε δανεικό για δύο χρόνια τον Ηλία Σαπάνη και "ελεύθερο" τον Τάκη Γκωνια. Ο Ολυμπιακός κινείται και για την απόκτηση του Νίκου Μαχλά από την Ολλανδική Βίτεσε και του Δημήτρη Μαυρογεννίδη από τον Αρη, ενω σύμφωνα με πληροφορίες έγινε πρόταση και στο Βασίλη Τσάρτα.

Το αστυνομικό τμήμα Χανίων με έγγραφο που έστειλε στην ΕΠΑΕ και κοινοποίησε στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και την εισαγγελία πρωτοδικων Χανίων, τονίζει οτι το γήπεδο Χανίων είναι ακατάλληλο για τη διεξαγωγή του αγωνα ΟΦΗ-Ολυμπιακός, που επρόκειτο να γίνει εκεί την Κυριακή, λόγω της τιμωρίας της έδρας της ομάδας του Ηρακλείου με μια αγωνιστική. Στο έγγραφο αναφέρεται η διάβρωση των κερκίδων, καθως και ορισμένα άλλα προβλήματα. Γιά την έδρα τέλεσης τού αγωνα, θα αποφασίσει η εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΑΕ.

Αρνητικά απάντησε η ΑΕΚ σε πρόταση που της έγινε από τη Σέφιλντ Γουένσντεϊ για την παραχωρηση του Τιμούρ Κετσπάγια. Η αγγλική ομάδα πρόσφερε στην ΑΕΚ 150 εκατομμύρια δραχμές, αλλά η διοίκηση της ΑΕΚ απέρριψε την πρόταση, αφού θεωρεί τον Κετσπάγια απαραίτητο για την πορεία της ομάδας στις εγχωριες διοργανωσεις και το κύπελλο κυπελλούχων Ευρωπης.

Δοκιμάστηκε χθες από τον Παναθηναϊκό ο Κύπριος επιθετικός της Ομόνοιας, Κωστας Μαλέκκος και δεν αποκλείεται να συνεχίσει την καριέρα του στούς "πράσινους". Για τον 25χρονο διεθνή Κύπριο επιθετικό, έχουν ενδιαφερθεί και άλλες ομάδες, όπως ο ΠΑΟΚ παλαιότερα, αλλά και ο Ηρακλής, ο οποίος έκανε και επίσημη πρόταση στην Ομόνοια για την απόκτησή του.

ΚΑΙΡΟΣ

Τοπικές νεφωσεις με πιθανότητα ασθενων βροχοπτωσεων, επικρατούν σήμερα στην νότια Ελλάδα. Στην υπόλοιπη χωρα, υπάρχουν λίγες νεφωσεις. Οι άνεμοι πνέουν απο βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά ασθενείς, στα ανατολικά μέτριοι και τοπικά στο νοτιανατολικό Αιγαίο ισχυροί με γρήγορη εξασθένηση. Η θερμοκρασία φθάνει στα βόρεια τους 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 14 και στα νησιά τους 15 βαθμούς Κελσίου. Αύριο θα υπάρχουν νεφωσεις με βροχές στα νότια. Σταδιακά οι νεφωσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς βροχές στα πεδινά και παροδικές χιονοπτωσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν απο δυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα σημειωσει άνοδο, αλλά τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα σημειωθεί παγετός στα ηπειρωτικά.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Friday, 31 January 1997 - 17:23:52 UTC