Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-02-02

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Συνεχιζόταν και μετά τις επτά το απόγευμα, η μαραθωνια συνάντηση που άρχισε λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, του υπουργού παιδείας Γεράσιμου Αρσένη με το προεδρείο της ΟΛΜΕ. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υφυπουργός οικονομικων Νίκος Χριστοδουλάκης. Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά συνάντηση του κ. Αρσένη με τους καθηγητές, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση και να ανασταλεί η απεργία διαρκείας, που αύριο εισέρχεται στην τρίτη Εβδομάδα. Από αύριο κατέρχονται σε πενθήμερη απεργία δάσκαλοι και νηπιαγωγή και την Τρίτη θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν από αύριο και οι δημόσιοι υπάλληλοι, με 48ωρη απεργία, με αποτέλεσμα ο δημόσιος τομέας να υπολειτουργήσει, ενω τα δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.

Την απόφαση της κυβέρνησης να μην υποχωρήσει στα αιτήματα των αγροτων, αλλά και να μην επιτρέψει να κοπεί η χωρα στα δύο, διαμήνυσε για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια συνάντησής του με το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ, στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Σημίτης τόνισε επίσης ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτων αποτελούν ακραίες μορφές πάλης που δεν οδηγούν πουθενά, ακόμη και αν έχουν ως αποτέλεσμα πρόσκαιρες ρυθμίσεις. Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης προειδοποίησε όσους παραβιάσουν τους νόμους ότι το κράτος, αμυνόμενο θα πάρει τα κατάλληλα μέτρα. Από την πλευρά τους οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να κατεβάσουν από την Τρίτη τα τρακτέρ στους δρομους, αλλά δηλωνουν ότι δεν είναι στις προθέσεις τους να συγκρουσθούν με την αστυνομία.

SOS εξέπεμψε το ελληνικό μότορσιπ ΑΡΜΕΝΙΣΤΗΣ, στο μηχανοστάσιο του οποίου εκδηλωθηκε πυρκαγιά, ενω έπλεε κενό φορτίου 3 μίλια από το λιμάνι του Λαυρίου, με κατεύθυνση την Κρήτη. Τα οκτω μέλη του πληρωματος εγκατέλειψαν το σκάφος και λίγο αργότερα περισυνελλέγησαν από περιπολικό του λιμενικού.

Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας παρουσιάσθηκε σε στρατιωτη που υπηρετεί στη μονάδα Λαγός Διδυμοτείχου. Πρόκειται για το στρατιωτη Απόστολο Πατσιάκο,20 ετων, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίζεται σταθερή. Στη μονάδα του λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για την προστασία του προσωπικού. Χθες υπέκυψε από τη νόσο ο Μόνιμος Λοχίας Ευάγγελος Λυσσούδης του Δημητρίού, ο οποίος υπηρετούσε σε μονάδα της Καρωτής Εβρου.

Εντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες δηλωσεις του υπουργού εξωτερικων Θεόδωρου Πάγκαλου για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής τόνισε πως η γραμμή αυτή δεν θα περάσει και ότι επιβάλλεται σκληρή Πανεθνική προσπάθεια για ματαίωση των τετελεσμένων. Από την πλευρά του ο Δημήτρης Τσοβόλας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να κλείσει το Σκοπιανό και το Κυπριακό.

Προφυλακίσθηκαν και τα έξι άτομα, που κατηγορούνται για συμμετοχή τους στην υπόθεση της απαγωγής της 6χρονης Ελένης Λουλάκη. Μετά την απολογία τους, προφυλακίσθηκαν οι δύο τελευταίοι της σπείρας, Αλέκος Διακάκης, λογιστής και Ευτύχιος Στρατηνάκης.

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κωστα Σημίτη συνεδριάζει αύριο το απόγευμα το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, με βασικό αντικείμενο τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες θα γίνει επίσης συζήτηση για τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις. Την Παρασκευή και το Σάββατο θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Κρίσιμη και καθοριστική συνάντηση για την πορεία προς το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, θα έχει αύριο ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου Γεωργιος Ράλλης, με τους κυρίους Εβερτ, Σουφλιά και Βαρβιτσιωτη. Στη συνάντηση θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την οργάνωση και τις διαδικασίες διεξαγωγής του συνεδρίου.

Το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να προηγείται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με την πρωτη δημοσκόπηση του '97 που πραγματοποίησε η εταιρία ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΑΛΥΣΙΣ, για λογαριασμό της Κυριακάτικης ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ. Ειδικότερα, το κυβερνων κόμμα συγκεντρωνει το 24,8% των ψηφοφόρων, η αξιωματική αντιπολίτευση 21,8% και ακολουθούν Συνασπισμός με 9,4%, ΚΚΕ 6,1%, ΔΗΚΚΙ 5,7% και Λευκό 12%.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ατέλειωτος φαίνεται ότι είναι ο κατάλογος των θυμάτων των φανατικων ισλαμιστων στην Αλγερία, ενω αίσθηση έχει προκαλέσει η πρωτοφανής βαρβαρότητα των δραστων. Αλλά 31 άτομα βρέθηκαν νεκρά, στην πόλη Μεντέα, με κομμένους τους λαιμούς και πολτοποιημένα τα κεφάλια τους.

Νέες αντικυβερνητικές διαδηλωσεις πραγματοποίησαν σήμερα στο Δυρράχιο και το Λέζε της βορειοδυτικής Αλβανίας, θύματα των παρατραπεζικων εταιρειων. Παρόμοια συγκέντρωση στα Τίρανα απαγορεύτηκε από την αστυνομία. Στο αντιπολιτευόμενο μέτωπο, εντάχθηκε από σήμερα και το Κόμμα της Ενωσης για τα Ανθρωπινα Δικαιωματα που υποστηρίζεται από την ελληνική μειονότητα.

Τρίωρη συνάντηση με τον Μπόρις Γιέλτσιν, είχε στη Μόσχα ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, ο οποίος εντυπωσιάσθηκε από την ταχεία ανάρρωση του Ρωσου προέδρου. Ο κ Σιράκ τόνισε ότι ο ρωσος πρόεδρος ήταν όπως πάντα πλήρως ενημερωμένος για τις διεθνείς εξελίξεις και πολύ σκληρός υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα της Ρωσίας.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στο Νταβός ότι είχε ιδιαίτερα εποικοδομητικές συνομιλίες με τον Γιάσερ Αραφάτ και ότι θα έχουν και νέα συνάντηση την Πέμπτη, γιά να συζητήσουν συγκεκριμένα θέματα που προβλέπει η συμφωνία γιά τη Χεβρωνα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε αγωνες γιά την 19-η ημέρα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α` εθνικής κατηγορίας, σημειωθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Καβάλα-Ξάνθη 5-2 Πανηλειακός-Εδεσσαϊκός 4-0 Αρης-Παναχαϊκή 0-0 Ιωνικός-Αθηναϊκός 0-1 Παναθηναϊκός-Απόλλων 0-2 Βέροια-Καλαμάτα 1-0 Η 19-η αγωνιστική θα ολοκληρωθεί αύριο με την συνάντηση της Καστοριάς με την ΑΕΚ.

Σε αγωνες γιά την 18-η ημέρα του πρωταθλήματος της Β` εθνικής κατηγορίας, σημειωθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Εθνικός-Πανιωνιος 1-2 Πανσερραϊκός-Καλαμαριά 0-2 Παναιτωλικός-Προοδευτική 1-1 Δόξα Δράμας-Νίκη Βόλου 2-2 ΕΑΡ-Λεβαδειακός 1-0 Νάουσα-Πύργος 5-0 Στη βαθμολογία προηγείται ο Πανιωνιος με 36 βαθμούς και ακολουθούν ο Παναιτωλικός με 32, ο Εθνικός με 31 και η Δόξα Βύρωνα (17 αγ. ) με 30 βαθμούς.

Στους της 17-ης ημέρας στη Γ'εθνική σημειωθηκαν τα εξής αποτελέσματα: ΝΟΤΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ: Κέρκυρα-Εργοτέλης 1-1 , Αγιος Νικόλαος-Πάτρα 0-0 Αιολικός- Ηλυσιακός 4-1 , Ιάλυσος-Αιγάλεω 0-0 , Ναυπακτιακός-Ενωση Ρόδου Διαγόρα 0-0 , Βαρβασιακός-Κόρινθος 1-2 Ηρόδοτος-Παναιγιάλειος 3-0 Στη βαθμολογία προηγείται η Καλλιθέα (16 αγ. ) με 34 βαθμούς και ακολουθούν ο Αιολικός με 32 και ο Εθνικός Αστέρας (16 αγ. ) με 31 βαθμούς.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ: Ορέστης Ορεστιάδας-Γιαννιτσά 1-0, Αρτα-Νιγρίτα 0-0 Τύρναβος- Αετός Σκύδρας 2-2 , Ολυμπιακός Βόλου-Πιερικός 3-2 , Λύκοι-Λαμία 3-0 , Ποσειδωνας Μηχανιωνας-Αγροτικός Αστέρας 1-0 Κολινδρός-Ηρακλής Πτολεμαϊδας 1- 2 , Καρδίτσα-Απόλλων Λάρισας 1-0 Αμπελόκηποι-Αλμωπός Αριδαίας 2-0 Στη βαθμολογία προηγείται ο Τύρναβος με 35 βαθμούς και ακολουθούν η Καρδίτσα με 33 και ο Πιερικός με την ομάδα των Λύκων, που έχουν από 29 βαθμούς.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Συννεφιά με χιονοπτωσεις στα ορεινά και χιονόνερο στα πεδινά θα έχουν αύριο οι κεντρικές και νοτιοανατολικές περιοχές της χωρας, ενω στην υπόλοιπη Ελλάδα προβλέπονται τοπικές νεφωσεις. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι και στα ανατολικά ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα σημειωσει και νέα πτωση και στα βόρεια θα κυμανθεί -7 με 4 βαθμούς, στα δυτικά -2 με 10 και στην υπόλοιπη χωρα -2 με 8 βαθμούς. Νεφωσεις με χιόνια στην Πάρνηθα και χιονόνερο στα βόρεια προάστια, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία -1 με 6 θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη, θα επικρατήσει ήλιος με δόντια, καθως η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 μέχρι 4 βαθμούς.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Sunday, 2 February 1997 - 19:13:36 UTC