Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-02-11

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί η Αλβανία. Βίαια επεισόδια στην Αυλωνα με τρεις νεκρούς και δέκα τραυματίες. Συνεδριάζει εκτάκτως η κυβέρνηση
  • Για τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις αποφασίζουν τα προσεχή 24ωρα δάσκαλοι και καθηγητές.
  • Ικανοποιημένη η κυβέρνηση από την αναστολή των αγροτικων κινητοποιήσεων, καλεί τους αγρότες σε διάλογο.
  • Παράταση μέχρι την Τετάρτη για τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων.
  • Αλλεπάλληλες συναντήσεις για το Κυπριακό, του αντιπροσωπου του ΟΗΕ με τον πρωθυπουργό και το Γιάννο Κρανιδιωτη.
  • Και νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας σε μονάδα του Εβρου.
  • Αρχισε η δίκη των απαγωγέων του μικρού Κωστα Δαλάκα.
  • Υποβάλλεται τις προσεχείς ημέρες στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ.
  • Την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ συζήτησαν Σημίτης - Σκανδαλίδης.
  • Εκδόθηκε η εγκύκλιος για τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.
  • Στις 24 Φεβρουαρίου τελικά η δίκη των νεαρων που αναστάτωσαν την Κυψέλη.
  • Αιματηρή συμπλοκή Αιγυπτίων μ'ένα νεκρό.
  • Ανακοινωθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Κινηματογράφου.
  • Κροάτες προπηλακίζουν Μουσουλμάνους στο κροατικό τμήμα του Μόσταρ, σκοτωνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας άλλα είκοσι ένα.
  • Βόμβα βάρους 500 κιλων εξουδετέρωσαν οι αρχές στη βόρεια Ιρλανδία.
  • Δύο απανωτά θανατηφόρα χτυπήματα της ΕΤΑ στην Ισπανία.
  • Με αποκλεισμό δύο αγωνιστικων τιμωρήθηκε η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού για τα επεισόδια στον αγωνα με τον Αρη.
  • Ανοδος 2,77% στο Χρηματιστήριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί είναι όλη η Αλβανία από την οργή χιλιάδων Αλβανων, θυμάτων των παρατραπεζικων συστημάτων. Στην παραθαλάσσια πόλη Αυλωνα, σημειωθηκαν βίαια επεισόδια μεταξύ διαδηλωτων και αστυνομίας, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρία άτομα, ενω τραυματίσθηκαν άλλα 100. Τα επεισόδια προκλήθηκαν από την χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις διαδηλωσεις στην πόλη. Απαντωντας στην απόφαση αυτή, εκατοντάδες εξαγριωμένοι πολίτες προσπάθησαν να καταλάβουν το αστυνομικό κέντρο της πόλης, στήνοντας παράλληλα οδοφράγματα γύρω από αυτό. Επεισόδια σημειωθηκαν και στην πόλη Μεμαλίαϊ, όπου οι διαδηλωτές έστειλαν τελεσίγρααφο στις αρχές να αποφυλακίσουν τους 25 κρατούμενους της πόλης, απειλωντας οτι σε διαφορετική περίπτωση θα απαντήσουν με απαγωγές συγγενων και εκπροσωπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από την πλευρά της η κυβέρνηση κατηγόρησε την άκρα αριστερά ως υπεύθυνη για τις ταραχές, ενω η Βουλή συνεδριάζει εκτάκτως απόψε, προκειμένου να βρεθεί λύση στην κρίση που ταλανίζει τη χωρα. Το πρωί συνεδρίασε η κοινοβουλευτική ομάδα, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αντιθέτως ακούστηκαν πολλές φωνές και μέσα από την κυβέρνηση, που ζητούσαν την αποπομπή του προέδρου Σαλί Μπερίσα. Η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης και την τοποθέτηση μίας νέας τεχνοκρατων.

Συλλαλητήριο μετα μουσικής πραγματοποίησαν σημερα οι καθηγητές έξω απο τα υπουργεία Παιδείας και Οικονομικων, που αποφασίζουν αύριο στις γενικές συνελεύσεις τους εάν θα συνεχίσουν για πέμπτη εβδομάδα την απεργία τους, όπως προτείνει η ΟΛΜΕ. Οι δάσκαλοι, φαίνεται πως οδεύουν προς αναστολή των κινητοποιήσεων τους. Η τελική απόφαση θα ληφθεί την Τετάρτη. Ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος, σε αναφερόμενος στην απωλεια των διδακτικων ωρων, είπε οτι η παράταση του διδακτικού έτους είναι ακραία περίπτωση και πριν απ' αυτήν υπάρχουν άλλοι τρόποι αναπλήρωσης της διδακτέας ύλης. Ο Πρόεδρος της Νεας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, που συναντήθηκε σημερα με το προεδρείο της συνομοσπονδίας γονέων εξέφρασε την ανησυχία του για την αναταραχή στην παιδεία και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε καλόπιστο διάλογο με τους καθηγητές. Να δωσει τέλος στην πολυήμερη διένεξη με τους καθηγητές, κάλεσε την κυβέρνηση, με δήλωσή του, ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντωνης Σαμαράς.

Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την αναστολή των κινητοποιήσεων των αγροτων εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Ο κ. Ρέππας, μάλιστα, είπε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ του διαλόγου τονίζοντας ότι οι πόρτες του πρωθυπουργού είναι ανοιχτές σημειωνοντας ότι δεν βλέπει να τίθεται θέμα συνάντησης με τον κ. Σημίτη από την πλευρά των συντονιστικων επιτροπων. Επίσης, είπε ότι δεν υπήρξαν διαφοροποιήσεις ή αιχμές των κυβερνητικων στελεχων που χθες περιόδευσαν στην επαρχία και αποδείχθηκε η ζωντανή σχεση του ΠΑΣΟΚ με τον ελληνικό λαό. Ο κ. Ρέππας σχολίασε και τις δηλωσεις του βουλευτή Παντελή Οικονόμου, ο οποίος υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αγροτική πολιτική και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ηγεσία στο κυβερνων κόμμα θα εναλλάσσεται και μια φορά θα εκπροσωπείται η δεξιά τάση και την άλλη η αριστερή. Το ΠΑΣΟΚ, είπε ο εκπρόσωπος, είναι ενιαίο με μια πολιτική και δεν υπάρχουν κάποιοι που να είναι περισσότερο ή λιγότερο αριστεροί, δεξιοί ή ωφελιμιστές. Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ασκεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδης Εβερτ για την πολιτική της στον αγροτικό τομέα και τη στάση της στις κινητοποιήσεις, σε συνέντευξή του στην Απογευματινή. Οι αγροτικές κινητοποιήσεις ανεστάλησαν, αλλά τα μεγάλα προβλήματα που τις προκάλεσαν, δεν λύθηκαν, τονίζει ο Συνασπισμός σε ανακοίνωσή του.

Παράταση δύο ημερων, δηλαδή έως και την Τετάρτη έδωσε το υπουργείο Οικονομικων για την προμήθεια των ειδικων σημάτων τελων κυκλοφορίας, λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν σημερα, τελευταία ημέρα της προθεσμίας.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύννεφα σκιάζουν τη Βοσνία, ένα μόλις χρόνο μετά την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέϊτον, που έβαλε τυπικά τέλος στον τετράχρονο εμφύλιο πόλεμο. Ομάδα Κροατων άνοιξε πυρ εναντίον Μουσουλμάνων σε κοιμητήριο του κροατικού τομέα του Μόσταρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματισθούν άλλα 21. Η ένταση μεταξύ Κροατων και Μουσουλμάνων στο Μόσταρ, έχει αυξηθεί τον τελευταίο μήνα. Χθες ένοπλοι κροάτες εκδίωξαν Μουσουλμάνους από το διαμέρισμα τους, στο ελεγχόμενο από τους Κροάτες δυτικό τμήμα της πόλης, ενω στη διάρκεια της νύκτας σημειωθηκαν δύο εκρήξεις.

Τεταμένη όμως παραμένει η κατάσταση και στη Σερβία, ενόψει της αυριανής ημέρας όπου αναμένεται η ψήφιση από το Κοινοβούλιο, νομοσχεδίου το οποίο θα αναγνωρίζει τη νίκη της αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστικό του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στη χωρα, είναι το γεγονός οτι σήμερα η Επιτροπή Νόμων του σερβικού κοινοβουλίου, που ελέγχεται από το κυβερνων σοσιαλιστικό κόμμα, αρνήθηκε να περιλάβει στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, τις νίκες της αντιπολίτευσης σε δύο δήμους του Βελιγραδίου, υποστηρίζοντας οτι δεν περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΟΑΣΕ.

Βόμβα βάρους 500 κιλων ανακάλυψαν και εξουδετέρωσαν σήμερα οι αρχές στην βόρεια Ιρλανδία, η οποία εάν είχε εκραγεί μπορεί να είχε προκαλέσει τον θάνατο πολλων ατόμων. Η βόμβα ανακαλύφθηκε κοντά σε ένα ξενοδοχείο στην πόλη Στραμπέιν, μετά από κωδικοποιημένο προειδοποιητικό μήνυμα από τον ΙRA. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, η βόμβα επρόκειτο προφανως να εκραγεί την στιγμή που θα περνούσε από κοντά αστυνομική περίπολος.

Με δύο απανωτές δολοφονικές επιθέσεις χτύπησε σήμερα η βασκική αυτονομιστική οργάνωση, ΕΤΑ, στην Ισπανία. Η πρωτη σημειωθηκε στην Γρανάδα όταν εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο τη στιγμή που περνούσε στρατιωτικό φορτηγό, με προορισμό την αεροπορική βάση Αρμίλα. Από την έκρηξη σκοτωθηκε ένας 43χρονος κουρέας, που εργαζόταν στην στρατιωτική βάση, ενω τραυματίσθηκαν δέκα άτομα, εκ των οποίων τα πέντε σοβαρά. Η δεύτερη επίθεση σημειωθηκε στην Μαδρίτη, όπου ένοπλος πυροβόλησε στο κεφάλι τον δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ραφαέλ Μαρτίνεθ Εμπεραδόρ. Νωρίτερα, η αστυνομία είχε ανακοινωσει οτι βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του ο πρωην ηγέτης του βασκικού ανεξάρτητου συνδικάτου LAB, Εουχένιο Αραμπούρου.

Ξεπέρασαν τους πενήντα οι τραυματίες, από την καραμπόλα διακοσίων αυτοκινήτων στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Πάντοβα με την Βενετία, στη βόρεια Ιταλία. Η καραμπόλα προκλήθηκε εξαιτίας πυκνής ομίχλης που επικρατεί στην περιοχή, ενω η κίνηση και στα δύο ρεύματα του αυτοκινητόδρομου έχει διακοπεί.

Την έντονη ανησυχία του εκφράζει σήμερα ο γαλλικός Τύπος για την χθεσινή νίκη του ακροδεξιού Εθνικού Μετωπου, του Ζαν Μαρί Λεπέν, στο δεύτερο γύρο των δημοτικων εκλογων στην πόλη Βιτρόλ, της νότιας Γαλλίας. Η ακροδεξιά υποψήφια Κατρίν Μεγκρέ, αναδείχθηκε δήμαρχος της πόλης με ποσοστό 52,48%, νικωντας τον Ζαν Ζακ Αγκλάντ, δήμαρχο από το 1983 και υποψήφιο του σοσιαλιστικού κόμματος. Ετσι τωρα, το Εθνικό Μέτωπο ελέγχει τις πόλεις Τουλόν, Οράνζ και Μαρινιάν στη νότια Γαλλία. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, σημειωθηκαν επεισόδια μεταξύ οπαδων του Εθνικού Μετωπου και της αστυνομίας, που είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματισθούν τρία άτομα.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Πρωθυπουργός Κωστας Σημίτης, συναντήθηκε το μεσημέρι με τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Χαν Σουνγκ Τζου, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στο τρίγωνο Αθήνας- Λευκωσίας-Αγκυρας, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης κοινού εδάφους για την έναρξη συνομιλιων. Νωρίτερα, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικων Γιάννο Κρανιδιωτη, ο οποιος του ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις, επικεντρωνοντας την προσοχή του, στην ανάγκη αποστρατιωτικοποίησης της Κύπρου. Τόνισε ότι το κυπριακό δεν είναι μόνο μια κοινοτική διαφορά, αλλά πρόβλημα εισβολής και κατοχής και σημείωσε οτι η Ελλάδα υποστηρίζει την επανέναρξη απευθείας συνομιλιων. Ενεργότερο ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει η Ρωσία στο κυπριακό, καθως αξιωνει ισότιμη συμμετοχή στις προσπάθειες για λύση του προβλήματος. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικων αναμένεται να αποφασίσει πότε θα στείλει στην Κύπρο υφυπουργό Εξωτερικων. Στην Κύπρο αναμένεται τον ερχόμενο μήνα και ο πρόεδρος της ρωσικής βουλής Γκενάτι Σελεζνιόφ.

Τέταρτο κρούσμα μηνιγγίτιδας παρουσιάστηκε σε μονάδα του Εβρου. Στο 424 νοσοκομείο Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται με συμπτωματα μηνιγγίτιδας ο 20χρονος δεκανέας τεθωρακισμένων Ευάγγελος Ταρτάνης του Ιωάννου ο οποίος υπηρετεί σε μονάδα του Δορίσκου Εβρου. Ο δεκανέας παρουσίασε συμπτωματα της ασθένειας ενω βρισκοταν σε βολή με τη μονάδα του και μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο Ξάνθης. Η κατάστασή του χαρακτηρίζεται σταθερή. Στη μονάδα του λαμβάνονται ολα τα προληπτικά υγειονομικά μέτρα για την προφύλαξη του προσωπικού.

Σε μια αίθουσα κατάμεστη από ακροατήριο αίθουσα άρχισε σήμερα η δίκη για την απαγωγή του 13χρονου Κωστα Δαλάκα, η οποία το Σεπτέμβριο του 1995 είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο. Με την έναρξη της δίκης οι τρεις από τους κατηγορούμενους, ο επιχειρηματίας Ιωάννης Χειλάς, ο ανηψιός του Χρήστος Χειλάς και ο υπάλληλος στην επιχείρησή του Ιωάννης Διαγγελάκης παραδέχτηκαν σε σχετική ερωτηση του προέδρου ότι είναι οι δράστες της απαγωγής. Αντίθετα, η τέταρτη κατηγορουμένη, η θεία του μικρού Φανή Χατζηρουσέα, αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή της και κυρίως ότι αυτή υπήρξε οργανωτρια και εκτελέστρια της απαγωγής. Δεχτηκε όμως, ότι αν και γνωριζε τι είχε συμβεί στο μικρό αρνήθηκε να το καταθέσει στην αστυνομία. Πρωτοι μάρτυρες στη δίκη ήταν ο μικρός Κωστας Δαλάκας, ο οποίος με ιδιαίτερη ψυχραιμία αντιμετωπισε τους απαγωγείς και η μητέρα του του μικρού Ευθαλία Δαλάκα.

Εντός των προσεχων ημερων πρόκειται να υποβληθεί για συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το ΕΣΥ. O υπουργός Υγείας, Κωστας Γείτονας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ρεαλιστικό και είπε ότι η επεξεργασία του έγινε στη βάση των προεκλογικων δεσμεύσεων της κυβέρνησης για τις αναγκαίες ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στον τομεα της Υγείας.

Θέματα που αφορούν την πορεία ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ συζήτησαν το μεσημέρι ο πρωθυπουργος Κωστας Σημίτης και ο γραμματέας του κόμματος Κωστας Σκανδαλίδης Ο κ. Σκανδαλίδης δήλωσε οτι υπέβαλε στον πρωθυπουργό τις προτάσεις του για την επόμενη φάση της ανασυγκρότησης του Κινήματος. Οταν ρωτήθηκε σχετικά με τις δηλωσεις του βουλευτή Παντελή Οικονόμου για αριστερό και δεξιό ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σκανδαλίδης είπε οτι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα και ενιαίο και το παρομοίασε με εναν κήπο που είναι γεμάτος λουλούδια αρκεί, οπως είπε, να καλλιεργείται αυτός ο κήπος σωστά.

Τους όρους διεξαγωγής του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, το χρονοδιάγρμμα που θα ακολουθηθεί και τις προϋποθέσεις συμμετοχής καθορίζει εγκύκλιος της Οργανωτικής Επιτροπής που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της, Γεωργιο Ράλλη. Η εκλογή των συνέδρων θα γίνει σε όλες τις Νομαρχιακές επιτροπές του κόμματος στις 5 Μαρτίου και στις οργανωσεις εξωτερικού στις 9 Μαρτίου.

Για τις 24 Φεβρουαρίου αναβλήθηκε στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνων η δίκη των επτά νεαρων ατόμων, τα οποία φέρονται ότι τα ξημερωματα της Κυριακής, αναστάτωσαν την περιοχή της Κυψέλης, σπάζοντας προσθήκες καταστημάτων και τραπεζων και καταστρέφοντας τα παρμπρίζ ΙΧ αυτοκινήτων. Οι κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι απρόκλητη φθορά πραγμάτων που χρησιμεύουν στο κοινό όφελος, διακεκριμένες φθορές και κλοπές. Ολοι τους αρνούνται τη συμμετοχή τους στα επεισόδια. Η δίκη στο αυτόφωρο αναβλήθηκε, λόγω της απουσίας ουσιωδων μαρτύρων του κατηγορητηρίου.

Ενας νεκρός είναι ο απολογισμός αιματηρής συμπλοκής τριων Αιγυπτίων, που έγινε λίγο μετά τις 10 σε διαμέρισμα, στην οδό Κρασά 20, στα Ανω Πατήσια. Η αστυνομία αποδίδει το περιστατικό σε ξεκαθάρισμα λογαριασμων και σύμφωνα με τα πρωτα στοιχεία, οι δύο δράστες αφού μαχαίρωσαν τρεις φορές το θύμα στην κοιλιά εξαφανίστηκαν. Το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου υπέκυψε στα τραύματά του.

Εξαρθρωθηκε τετραμελής σπείρα αποτελούμενη απο τρεις τσιγγάνους και έναν Αλβανό, που εισήγαγαν στη χωρα μας μεγάλες ποσότητες ακατέργαστης ινδικής κάνναβης, αλβανικής προέλευσης. Μέλη της σπείρας είναι τα αδέλφια Διονύσης, Νεκτάριος και Κωστας Καραγκούνης ηλικίας 32, 23 και 21 ετων, αντίστοιχα και ο Αλβανός Ηλίας Τζόκας, 22 ετων, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 80 κιλά χασίς. Επίσης, κατασχέθηκε ένα φορτηγό αυτοκίνητο, που χρησιμοποιείτο για τη διακίνηση των ναρκωτικων και ένα πιστόλι των εννέα χιλιοστων.

Τραγικό θάνατο απο πτωση βρήκε χθές το μεσημέρι σε χαράδρα στο βουνό Ερύμανθος κοντά στο χωριό Σπαρτιά Αχαϊας ο Αθανάσιος Δημητρίου Κωνσταντόπουλος 42 ετων, εργάτης κάτοικος Πατρων. Το πτωμα του άτυχου ορειβάτη δεν έχει μέχρι τωρα ανασυρθεί επειδή η περιοχή είναι χιονισμένη και δύσβατη.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Ανακοινωθηκαν από τον υπουργό Πολιτισμού τα κρατικά βραβεία Κινηματογράφου, τα οποία θα απονεμηθούν, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, σε ειδική γιορτή που θα γίνει τις προσεχείς εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη. Τα τρία πρωτα βραβεία ταινιων μεγάλου μήκους, απονεμήθηκαν στον Ανδρέα Πατζη για τη ``Σφαγή του Κόκορα``, στον Γιάννη Σμαραγδή για τον ``Καβάφη`` και το Γιάννη Τυπάλδο για την ``Terra incognita''. Το βραβείο ντοκιμαντέρ, απέσπασαν οι Γ. Ζέρβας-Γ. Παπακωνσταντίνου για το ``Οταν ο Σαγκάλ κόστιζε λιγότερο από ένα κιλό πατάτες''. Βραβείο σκηνοθεσίας δόθηκε στον πρωτοεμφανιζόμενο Πέτρο Σεβαστίκογλου για τον ``Ανεμο στην πόλη``. Το βραβείου πρωτου ανδρικού ρόλου δόθηκε στον Αλέξανδρο Λογοθέτη, για την ταινία``Μπίζνες στα Βαλκάνια``, ενω οι Ναταλία Στυλιανού και η Ειρήνη Μπαλτά, μοιράστηκαν αυτό του πρωτου γυναικείου ρόλου, για τον ``Ο οργασμό της αγελάδας``. Βραβεύθηκαν επίσης ο Ακης Σακελαρίου και η Μάγια Λυμπεροπούλου, δεύτερου ανδρικού και δεύτερου γυναικείου ρόλου αντίστοιχα, για τις ερμηνείες τους στον ``Εργένη`` ο πρωτος και τον ``Καβάφη``, η δεύτερη. Η τελετή για την απονομή των κρατικων βραβείων θα οργανωθεί απο τους αρμόδιους για τον Κινηματογράφο φορείς, ενω το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα με θέμα τη θεσμική εξέλιξη των βραβείων.

Για τον ταχύτερο και αποτελεσματικότερο συντονισμό του πρόγραμματος ενοποίησης του αρχαιολογικού κέντρου της Αθήνας, συζήτησαν σήμερα με τον πρωθυπουργό οι συναρμόδιοι υπουργοί Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ, κύριοι Βενιζέλος και Λαλιωτης. Τα έργα έχουν αρχίσει στην Πλάκα, Κεραμεικό, Ψυρρή και θα ενοποιηούν συνολικά 7. 000 στρέματα αρχαιολογικού χωρου που αναλογούν σε 4. 000 χιλιόμετρα περιπάτου στο κέντρο της Αθήνας. Το σχέδιο φέρει τη σφραγίδα της Μελίνας Μερκούρη και θεωρούμε χρέος μας να το αναδείξουμε, είπε ο κ. Λαλιωτης. Η παρέμβαση των αρχαιολογικων χωρων στο κέντρο της Αθήνας είναι σύνθετη και συνδέεται και με άλλες πολιτιστικές παρεμβάσεις όπως το Ωδείο Αθηνων, το Μουσείο της Ακροπόλεως, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σημαντικό βήμα για την παραμονή του στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού πρωταθλήματος, έκανε σήμερα ο Απόλλωνας, αφού η ελαφρά ταξιαρχία νίκησε στην Ριζούπολη την ομάδα της Βέροιας με 3-1 και έφθασε στην δωδέκατη θέση της βαθμολογίας με 24 βαθμούς. Ετσι η ελαφρά ταξιαρχία σκαρφάλωσε στην 12-η θέση της βαθμολογίας με 24 βαθμούς και δείχνει να ξεφεύγει από την επικίνδυνη ζωνη, ενω η ομάδα της Ημαθίας παρέμεινε στην όγδοη θέση με 28 βαθμούς, όσους έχει και η Παναχαϊκή.

Με αποκλεισμό της έδρας του για 2 αγωνιστικές ημέρες και πρόστιμο 1. 5 εκατ. δρχ. τιμωρησε ο αθλητικός δικαστής του μπάσκετ τον Παναθηναϊκό για τα επεισόδια που έγιναν στον αγωνα με τον Αρη. Οι πράσινοι θα εκτίσουν την ποινή τους στους αγωνες με Πανιωνιο και Πειραϊκό, ενω ο πρόεδρος της αθηναϊκής ομάδας, Παύλος Γιαννακόπουλος τιμωρήθηκε με αποκλεισμό εισόδου στους αγωνιστικούς χωρους για 30 ημέρες.

Στη Στεφανέλ Μιλάνου θα συνεχίσει την καριέρα του, ο διεθνής γκάρντ του Πανιωνίου, Γιωργος Καλαϊτζής. Ο 21 ετων παίκτης, που πήγε στην ιταλική ομάδα με "ελεύθερη" μεταγραφή, θα εισπράξει 30. 000 δολάρια μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενω θα του δοθούν σπίτι και αυτοκίνητο.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η σημαντική υποχωρηση του πληθωρισμού, καθως και ο νέος γύρος μείωσης των επιτοκίων που άνοιξε η Εθνική Τράπεζα, πυροδότησαν το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές όλων των κατηγοριων στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Ο γενικός δείκτης τιμων πραγματοποίησε άλμα 32,89 μονάδων ή σε ποσοστό 2,77% και έκλεισε στις 1220,69 μονάδες. Απο τις αρχές του 1997 ο γενικός δείκτης τιμων έχει καταγράψει κέρδη 30,77% , ενω υπολογίζεται ότι απο την αρχή του νέου έτους έχουν εισρεύσει στο Χρηματιστήριο νέα κεφάλαια ύψους 180 δις δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 3, 52%, Ασφάλειες άνοδος 3,36%, Λήζινγκ άνοδος 4,17%, Επενδύσεις άνοδος 3,08%, Κατασκευές άνοδος 3,99%, Βιομηχανίες άνοδος 2,33%, Διάφορες άνοδος 3, 11%, Συμμετοχων άνοδος 4,02%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με άνοδο 2,78%. Η αξία των συναλλαγων έφθασε στα 18,7 δις δρχ.

ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός σ'ολόκληρη τη χωρα και μόνο στα νότια θα υπάρχουν τοπικές νεφωσεις. Το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν κατά τόπους ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενω η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -4 έως 15 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -1 έως 19 και στα νησιά από 7 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό με ασθενείς ανέμους θα έχει η Αθήνα. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 έως 16 βαθμούς, αλλά στα βόρεια η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός στη Θεσσαλονίκη, όπου το θερμόμετρο θα δείξει από -1 έως 14 βαθμούς.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Tuesday, 11 February 1997 - 23:30:24 UTC