Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-02-17

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Παραμένει το αδιέξοδο στο χωρο της παιδείας. Σε εξέλιξη παμμακεδονικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη.
  • Αντιδράσεις για την τροπολογία που προβλέπει τη μεταφορά των αποθεματικων των ασφαλιστικων ταμείων στην Τράπεζα Ελλάδος.
  • Κλειστά παραμένουν σήμερα αρκετά εμπορικά καταστήματα λόγω των κινητοποιήσεων των εμποροβιοτεχνων.
  • Ενοπλη ληστεία με λεία 3 εκατομμύρια δραχμές έγινε το πρωί στο υποκατάστημα της Κτηματικής Τράπεζας στη Νέα Σμύρνη.
  • Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε το μεσημέρι με τον Κωστα Σκανδαλίδη. Συνεδριάζει το απόγευμα το Εκτελεστικό Γραφείο.
  • Ο Μιλτιάδης Εβερτ συναντήθηκε το πρωί με εκπροσωπους συνδικαλιστές των σωμάτων ασφαλείας.
  • Στον εισαγγελέα Βέροιας οδηγούνται σήμερα τα τέσσερα άτομα που διοργάνωναν σκυλομαχίες.
  • Συνομιλίες με την αντιπολίτευση επιδιωκει η Αλβανική κυβέρνηση μετά την κρίση που ξέσπασε στη χωρα.
  • Με το γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κόλ θα συναντηθεί σήμερα η υπουργός Εξωτερικων των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ.
  • Κρίσιμο παιχνίδι δίνει η ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού στις 3 στην Καλαμάτα.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Παραμένει το αδιέξοδο στο χωρο της Παιδείας, καθως καθηγητές και δάσκαλοι, συνεχίζουν την απεργία τους. Οι καθηγητές που βρίσκονται στην πέμπτη εβδομάδα των κινητοποιήσεων, πραγματοποιούν παμμακεδονικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Από τη μία κάνουν συγκέντρωση στην πλατεία του Λευκού Πύργου και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Νωρίτερα, σε συνέντευξη ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Τσούλιας, απηύθυνε πρόσκληση διαλόγου προς το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να ανοιξουν ακόμα και αύριο τα σχολεία. Τόνισε όμως, ότι οι καθηγητές είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγωνα τους.

Από την πλευρά τους, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, που μπήκαν στην τρίτη εβδομάδα της απεργίας, πραγματοποίησαν το μεσημέρι συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας. Την Τετάρτη, οι εκπαιδευτικοί θα πραγματοποιήσουν νέες γενικές συνελεύσεις, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στο μισθολογικό, αλλά δεν αποκλείεται νέα συνάντηση υπουργού Παιδείας και ΟΛΜΕ για τα θεσμικά.

Στη Βουλή, αναμένεται να συζητηθεί αύριο η τροπολογία που κατατέθηκε από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικων, Γιάννο Παπαντωνίου που προβλέπει την υποχρεωτική μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος των αποθεματικων των ασφαλιστικων ταμείων. Το θέμα αυτό, αναμένεται να εξετασθεί αύριο, κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Παπαντωνίου και τον υπουργό Εργασίας, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου. Σε κοινή δήλωσή τους, οι δύο υπουργοί αναφέρουν ότι δεν αλλάζει το ισχύον καθεστως, ενω πρόκειται για διαχειριστική παρέμβαση για την καλύτερη αξιοποίηση του τμήματος εκείνου των αποθεματικων που είναι σήμερα κατατεθειμένο στην Τράπεζα της Ελλάδος. Επισημαίνουν δε ότι το θέμα αυτό θα αποτελέσει θέμα του κοινωνικού διαλόγου. Εντός της ημέρας η ΓΣΕΕ, στέλνει επιστολή προς τον κ. Σημίτη και θα ζητήσει την άμεση απόσυρση της τροπολογίας.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ, αναφερόμενος στις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για τα αποθεματικά των ασφαλιστικων ταμείων είπε ότι πρόκειται για τεράστιο σφάλμα και πρόσθεσε ότι πως τα ταμεία πρέπει να διαχειριστούν μόνα τους τα διαθέσιμά τους.

Κλειστά παρέμειναν σήμερα αρκετά εμπορικά καταστήματα μετά την απόφαση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων και Βιοτεχνων να κηρύξειά 24άωρη πανελλαδική απεργία για το φορολογικό, το ωράριο, τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την επαγγελματική στέγη. Το πρωί, οι επαγγελματοβιοτέχνες πραγματοποίησαν συγκένρωση σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή. Ανάλογες συγκεντρωσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πολεις της χωρας. Το θέμα του ωραρίου, εξετάστηκε το μεσημέρι σε συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του εμπορίου. Στη συνάντηση δε μετείχε η ΓΕΣΕΒΕ.

Ενοπλη ληστεία με λεία τρία εκατομμύρια δραχμές έγινε το πρωί στο υποκατάστημα της Κτηματικής Τράπεζας στη Νέα Σμύρνη. Δύο νεαροί κουκουλοφόροι, με την απειλή πιστολιων, ακινητοποίησαν πελάτες και υπαλλήλους, άρπαξαν τα χρήματα αυτό και εξαφανίστηκαν με παπάκι.

Ο Πρωθυπουργός, Κωστας Σημίτης, συναντήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου με το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κωστα Σκανδαλίδη ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο. Το απόγευμα υπό την προεδρία του κ. Σημίτη θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ. Το πρωί ο Πρωθυπουργός δέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το νεοεκλεγέν προεδρείο της ΕΣΗΕΑ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέρχεται με συνέντευξή του σταά "ΝΕΑ" στο θέμα των Ιμιων και απαντά στους επικριτές του για τους χειρισμούς του στην υπόθεση αυτή. Τονίζει ότι μετά απο 30-40 χρόνια κανείς δεν θα θυμάται τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά η ιστορία θα γράψει οτι το 1996 υπεστάλη η ελληνική σημαία. Ο κ. Εβερτ χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ως "χαλαρή συνομοσπονδία υπουργων" και κατηγορεί τον κ. Σημίτη ότι δεν ενημερωνει τα κόμματα για την πορεία των εθνικων θεμάτων. Υποστηρίζει ότι η Τουρκία μακροπρόθεσμα στοχεύει να ανατρέψει το υφιστάμενο στάτους κβό και προειδοποιεί οτι λόγω των εσωτερικων της προβλημάτων δεν αποκλείεται στη διάρκεια του έτους να κλιμακωσει την αντιπαράθεσή της με την Ελλάδα προκαλωντας ενδεχομένως κάποιο επεισόδιο.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, θα συναντηθεί το απόγευμα στη Βόννη, με το γερμανό ομόλογό του, Φόλκερ Ρίε. Κατά τη συνάντηση αυτή, θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, η ένταση στα ελληνοτουρκικά, το κυπριακό καθως και το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ενόπλων δυνάμεων. Αύριο, ο κ. Τσοχατζόπουλος, θα επισκεφθεί το γερμανικό κοινοβούλιο, όπου θα συναντηθεί με τα μέλη της μικτής ελληνογερμανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνομιλίες με την αντιπολίτευση με στόχο την εκτόνωση της κρίσης στην Αλβανία, θα επιδιωξει αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση Μπερίσα, μετά την κατάρρευση των παρατραπεζικων εταιριων που πυροδότησε βίαιες διαδηλωσεις σ' ολόκληρη τη χωρα. Το Σοσιαλιστικό κόμμα πάντως έχει αρνηθεί μέχρι τωρα το διάλογο με το κυβερνων Δημοκρατικό κόμμα.

Η ένταξη ανατολικων χωρων στο ΝΑΤΟ, καθως και θέματα που απασχολούν την Ατλαντική Συμμαχία, θα βρίσκονται στην ατζέντα των σημερινων συνομιλιων της υπουργού Εξωτερικων των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ με το γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κόλ. Η κ. Ολπράιτ θα συναντηθεί και με το γερμανό ομόλογό της Κλάους Κίνγκελ.

Την παραίτηση του Μπόρις Γέλτσιν, προκειμένου να κοιτάξει την υγεία του, ζήτησε η σύζυγός του Νάϊνα Γέλτσιν σύμφωνα με ρωσική εφημερίδα. Ο Ρωσος πρόεδρος αντέδρασε έντονα ενω ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου, Ανατόλι Τσουμπάις πιέζει υπέρ της παραμονής του Γέλτσιν στην προεδρία, σημειωνει η ίδια εφημερίδα.

Στην οργάνωση των βάσκων αυτονομιστων αποδίδουν οι Ισπανικές αρχές τη βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην πόλη Μπιλπάο, που είχε ως αποτέλεσμα έναά τομα να χάσει τη ζωή του. Σύμφωνα με τις αρχές το αυτοκίνητο ανήκε σε αστυνομικό.

Πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που σάρωσαν χθες το νοτιοανατολικό τμήμα των Ανδεων στο Περού, όταν τρεις ποταμοί υπερχείλισαν από τις καταρρακτωδεις βροχές.

Και πέμπτη έξοδο στο αχανές διάστημα προσέθεσαν χθες βράδυ οι υπεύθυνοι της ΝΑΣΑ στο πρόγραμμα των αστροναυτων του διαστημικού λεωφορείου Ντισκάβερι, μετά τη διαπίστωση βλάβης, στο θερμομονωτικό οπλισμό του τηλεσκόπιουά "Χάμπλ". Η επιστροφή πάντως των αστροναυτων στη Γή παραμένει πάντοτε προσδιορισμένη για την ερχόμενη Παρασκευή.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, συναντήθηκε το πρωί με εκπροσωπους αστυνομικων, λιμενικων και πυροσβεστων και ενημερωθηκε για τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζομένους. Χαρακτήρισε, τραγελαφικές τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με αφορμή το νέο μισθολόγιο για τα σωματα ασφαλείας. Τόνισε, ότι το νέο μισθολόγιο οδηγεί σε μείωση του εισοδήματος και πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα φέρει το θέμα προς συζήτηση στη Βουλή.

Στον εισαγγελέα Βέροιας οδηγούνται σήμερα τέσσερα άτομα, τα οποία συνελήφθησαν χθες, με την κατηγορία ότι διοργάνωναν αγωνες σκυλομαχίας, μέχρι θάνατου, μέσα σε αυτοσχέδια αρένα, με παράνομα στοιχήματα.

Ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας, θα ζητήσει σήμερα την αλλαγή του καθεστωτος στο βαμβάκι, κατά τη συνεδρίαση, στις Βρυξέλλες, του Συμβουλίου υπουργων Γεωργίας. Θα ζητήσει η Ελλάδα, να καθορίζει περιφερειακές ποσοστωσεις, με βάση τις παραγωγές της τελευταίες τριετίας. Επίσης, να καθορίζει η χωρα μας, ατομικές ποσοστωσεις ανά παραγωγό. Σημειωνεται ότι ο κ. Τζουμάκας, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επιβάλει μείωση της καλλιέργειας βαμβακιού, με στόχο τον περιορισμό των προστίμων, που επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αμεσος στόχος, είναι η μείωση της περσινής παραγωγής κατά 10%, με επιδιωκόμενο στόχο 950 χιλιάδες τόνους.

Πορεία διαμαρτυρίας με τα οχήματά τους πραγματοποίησαν απο κοινού σήμερα στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας οι ιδιοκτήτες ταξί, οι επαγγελματοβιοτέχνες και λεωφορειούχοι του αστικού ΚΤΕΛ. Εκπρόσωποί τους επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, που ειναι κυρίως οικονομικά, αλλά και θεσμικά, στο νομάρχη και το δήμαρχο της Πάτρας.

Αναμένεται να αρχίσει σήμερα στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακων του Κορυδαλλού, όπου συνεδριάζει το τριμελές εφετείο, η δίκη οκτω ατόμων, που φέρονται ως μέλη της οργάνωσης ΜΑΒΙ. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της κατοχής και μεταφοράς όπλων, σε βαθμό κακουργήματος. Σημειωνεται ότι είχαν συλληφθεί το Μάρτιο του 1995 να μεταφέρουν παράνομα όπλα στην περιοχή Δελβινάκι Ιωαννίνων.

Απεργιακές κινητοποιήσεις άρχισαν σήμερα, οι πολιτικοί υπάλληλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, με οικονομικά αιτήματα. Πραγματοποίησαν, τετράωρη στάση εργασίας, ενω για την Τετάρτη έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολοκληρωνεται σήμερα η 21-η αγωνιστική ημέρα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας, με τη συνάντηση Καλαμάτας-Ολυμπιακού. Ο αγωνας θα ξεκινήσει στις 3. 00 και θα μεταδοθεί απ'ευθείας απο το Σούπερ Σπορ.

Χθες η ΑΕΚ έχασε πολύτιμο έδαφος στη Θεσσαλονίκη, αφού αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 με τον Ηρακλή. Αντίθετα ο Παναθηναϊκός νίκησε δύσκολα την Παναχαϊκή με 2-0, ενω η έκπληξη της ημέρας σημειωθηκε στην Νεάπολη, όπου ο Εδεσσαϊκός νίκησε 3-1 το γηπεδούχο Ιωνικό. Η ΑΕΚ έμεινε έτσι τρίτη με 43 βαθμούς, ο Παναθηναϊκός μόνος δεύτερος με 45 και ο Ολυμπιακός, προηγείται με 48 βαθμούς και έναν αγωνα λιγότερο.

Για τη Β' εθνική, δύο αγωνες διεξάγονται σήμερα, στο πλαίσιο της 20-ης ημέρας. Στις 5. 00 ο Εθνικός υποδέχεται τη Δόξα Βύρωνα σε ένα παιγνίδι που θα μεταδοθεί απ' ευθείας απο το Σούπερ Σπορ. Εξάλλου, στις 8. 00 η Καλαμαριά υποδέχεται τα Γιάννινα. Το παιγνίδι αυτό θα μεταδοθεί την ΕΤ-3.

Αλλη μία απρόσμενη ήττα γνωρισε στο κλειστό γυμναστήριο των Συκεων Θεσσαλονίκης, ο Ολυμπιακός, αφού μετά την πρόσφατη ήττα από τον Παπάγου, έχασε και από την ουραγό ομάδα του ΒΑΟ με 80-79, παρά το γεγονός ότι οι πρωταθλητές προηγήθηκαν στο ημίχρονο με 36-30. Ετσι η ΑΕΚ, που νίκησε με 74- 70 τον Παναθηναϊκό, έμεινε μόνη πρωτη στη βαθμολογία. Μετά τους χθεσινούς αγωνες η ΑΕΚ έχει 37 βαθμούς, ο Ολυμπιακός 36, το Περιστέρι 34 και απο 33 ο Αρης και ο Παναθηναϊκός.

Στο βόλλεϋ διεξάγεται απόψε στις 6 και τέταρτο η συνάντηση ΑΕΚ-Παναθηναϊκού, στο πλαίσιο της 19-ης ημέρας του πρωταθλήματος της Α1. Ο αγωνας θα μεταδοθεί απ'ευθείας απο την ΕΤ-1. Στη βαθμολογία, προηγείται ο Αρης με 35 βαθμούς και ακολουθούν με 33 ο Παναθηναϊκός, που έχει έναν αγωνα λιγότερο, ο Ολυμπιακός και η Ορεστειάδα.

Η πρωταθλήτρια μας του μήκους, Νίκη Ξάνθου κατέρριψε το Πανελλήνιο ρεκόρ του αγωνίσματος, αφού κατά τη διάρκεια του διεθνούς μίτινγκ, που έγινε στο Λιεβέν της Γαλλίας, είχε άλμα στα έξι μέτρα και 91 εκατοστά, παίρνοντας φυσικά την πρωτη θέση. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 6. 73 και το είχε σημειωσει η ίδια πέρυσι. Η επίδοση της Ξάνθου είναι η δεύτερη καλύτερη που έχει σημειωθεί φέτος στον κόσμο.

ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφωσεις επικρατούν σήμερα στα βορειοδυτικά, ενω στην υπόλοιπη χωρα υπάρχει συννεφιά με βροχές, τοπικές καταιγίδες στα νότια και λίγα χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Γρήγορα, όμως ο καιρός θα βελτιωθεί στα δυτικά και βόρεια, ενω αργότερα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και στην υπόλοιπη χωρα. Οι άνεμοι πνέουν απο ανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως πολύ ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο θυελλωδεις. Η θερμοκρασία φθάνει στα βόρεια τους 9 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 14 και στα νησιά του Αιγαίου τους 17 βαθμούς Κελσίου. Αύριο αναμένεται συννεφιά σε όλη τη χωρα με τοπικές βροχές στα βορειοδυτικά. Σταδιακά θα βρέξει και στις υπόλοιπες περιοχές, ενω λίγα χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Απο το βράδυ και απο τα δυτικά, αναμένεται βελτίωση του καιρού. Οι άνεμοι θα πνέουν απο βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά ασθενείς έως μέτριοι, στα ανατολικά μέτριοι έως ισχυροί και πρόσκαιρα στο Αιγαίο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία δεν θα σημειωσει αξιόλογη μεταβολή.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Tuesday, 18 February 1997 - 2:06:44 UTC