Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-03-05

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Δύο νεκροί και δέκα τραυματίες στις ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ στρατού και διαδηλωτων στο Δέλβινο. Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη νότια Αλβανία. Επίκειται επίθεση του στρατού σε Αυλωνα και Αγίους Σαράντα.
  • Συνεχής επαφή του Κωστα Σημίτη με Βρυξέλλες και Ρωμη. Στα Τίρανα αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρωπης. Αύριο η συνάντηση της Ομάδας Επαφής στις Βρυξέλλες.
  • Και νέο αδιέξοδο στο χωρο της Παιδείας από την απόφαση των καθηγητων να συνεχίσουν για όγδοη εβδομάδα την απεργία τους. Δεν μπορεί να γίνει διάλογος με κλειστά τα σχολεία, δηλωνει ο υφυπουργός Παιδείας.
  • Στη μάχη των συνέδρων οι υποψήφιοι στη ΝΔ. Εκλέχθηκαν οι 1. 300 σύνεδροι. Αύριο η συνάντηση των υποψηφίων για το καταστατικό.
  • Να συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση του συνεταιριστικού κινήματος κάλεσε ο πρωθυπουργός αγρότες και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
  • Αύξηση - φωτιά της τιμής της βενζίνης. Θα πωλείται ακριβότερη κατά 5,4 δρχ το λίτρο. Μείωση της τιμής του πετρελαίου.
  • Πτωση στρατιωτικού ελικοπτέρου στο Αλεποχωρι. Σωοι οι δύο πιλότοι του.
  • Ισχυρή σεισμική δόνηση 4,8 Ρίχτερ νότια της Ζακύνθου.
  • Χαστούκι από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στην Ωγκυρα. Η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή δνωση.
  • Βαθαίνει το χάσμα πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στην Τουρκία. Αρνείται ο Ερμπακάν τις υποδείξεις των στρατηγων για τους ισλαμιστές.
  • Πάγωμα των αγροτικων τιμων και για τη νέα εμπορική περίοδο, προτείνει η αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν.
  • Επανήλθε το κλίμα ευφορίας στη Σοφοκλέους. Αλματωδης άνοδος κατά 6,53% του γενικού δείκτη τιμων.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δραματική τροπή παίρνουν οι εξελίξεις στην Αλβανία, καθως από το μεσημέρι άρχισαν οι συγκρούσεις μεταξύ στρατού και ενόπλων διαδηλωτων σε έναν από τους θυλάκους αντίστασης, στο Δέλβινο. Πληροφορίες αναφέρουν για τραυματίες, χωρίς όμως να προσδιορίζουν τον αριθμό τους, οι οποίοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο των Αγίων Σαράντα, το οποίο απηύθυνε έκκληση ακόμα και στην Ελλάδα για αίμα και οξυγόνο. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικων, Λαμπέρτο Ντίνι, μιλωντας ενωπιον της γερουσίας έκανε λόγο για δύο νεκρούς και για τρία άρματα μάχης που έχουν στην κατοχή τους οι εξεγερμένοι. Πρόσθεσε επίσης ότι η κατάσταση στη νότιο Αλβανία έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. . πως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία το Δέλβινο βρίσκεται στα χέρια των στασιαστων, ενω εκατοντάδες ένοπλοι Αλβανοί έχουν σχηματίσει αμυντική γραμμή στην είσοδο των Αγίων Σαράντα, καθως αναμένεται επίθεση των δυνάμεων του στρατού και της αστυνομίας. Οι στασιαστές, που έχουν στα χέρια τους άρματα μάχης, έχουν πάρει θέση σε γέφυρα που συνδέει τους Αγίους Σαράντα με το Δέλβινο και απειλούν να την ανατινάξουν, αν κάνει την εμφάνισή του ο στρατός. Σημειωνεται ότι δυνάμεις του στρατού που ξεκίνησαν για το Δέλβινο και τους Αγίους Σαράντα ξαναγύρισαν στη βάση τους γιατί οι αυτοκινητόδρομοι είναι κλειστοί από τους διαδηλωτές. Την ίδια ωρα ένα μαχητικό αεροσκάφος ΜΙΓΚ της αλβανικής αεροπορίας πραγματοποίησε χαμηλή πτήση πάνω από το χωριό Μουζίνα και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως είδαν καπνό να υψωνεται, αλλά παραμένει άγνωστο αν οφείλεται σε πτωση του αεροσκάφους. Στην Αυλωνα άρχισε ήδη να γίνεται αισθητή η έλλειψη τροφίμων, ενω εκατό άτομα λεηλάτησαν τις κρατικές αποθήκες που περιείχαν 3. 000 τόνους σταριού και έβαλαν φωτιά σ'ένα σούπερ μάρκετ.

Σε διπλωματικό επίπεδο τωρα, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή τόσο με τη Ρωμη, όσο και με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αναζητωντας τρόπους εκτόνωσης της κρίσης. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος χθες βράδυ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Σαλί Μπερίσα , τον Γερμανό καγκελάριο, Χέλμουτ Κολ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζακ Σαντέρ, βρίσκεται σε συνεχή επαφή και με τον Ιταλό ομόλογό του, Ρομάνο Πρόντι, προκειμένου Ελλάδα και Ιταλία να συντονίσουν τις ενέργειές τους. Ο κ. Σημίτης προανήγγειλε πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα στη γειτονική χωρα είναι καθαρά πολιτικό και δεν έχει καμία εμπλοκή η ελληνική μειονότητα. Αυτό άλλωστε το επιβεβαίωσε και η κυβέρνηση των Τιράνων, η οποία σε ανακοίνωσή της μετά την επικοινωνία Σημίτη-Μπερίσα, ανέφερε πως η ελληνική μειονότητα δεν έχει καμία ανάμιξη. Ο κ. Σημίτης είχε το μεσημέρι συνεργασία μιας ωρας με τον υφυπουργό Εξωτερικων, Γιάννο Κρανιδιωτη, μετά το πέρας της οποίας δεν έγιναν δηλωσεις. Αύριο, φθάνει στην Αθήνα ο προεδρεύων του συμβουλίου υπουργων, Ολλανδός υπουργός Εξωτερικων, Χανς Βαν Μίρλο, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό και την Παρασκευή θα μεταβεί στα Τίρανα. Στις Βρυξέλλες συγκαλείται αύριο η ομάδα, υψηλόβαθμων στελεχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να συζητήσει την κρίση στην Αλβανία και να προτείνει μέτρα εκτόνωσής της. Ο Ωκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος παίρνει μέρος στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων σοσιαλιστων στις Βρυξέλλες αναμένεται να προτείνει την ανάληψη πρωτοβουλίας για την εκτόνωση της έντασης. Το Συμβούλιο της Ευρωπης, εκφράζοντας την ανησυχία του έστειλε σήμερα τετραμελή αντιπροσωπεία στα Τίρανα για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ειρήνης και του διαλόγου μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης. Το Αλβανικό αναμένεται να είναι επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιων που θα έχει αύριο στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικων, Θεόδωρος Πάγκαλος, με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράιτ.

Με συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας, απαντούν οι καθηγητές στις εκκλήσεις μαθητων και γονέων να επιστρέψουν στα σχολεία. Η ολομέλεια των προέδρων των καθηγητων αναμένεται να επικυρωσει αργά απόψε την πρόταση, που πήρε με οριακή πλειοψηφία η ΟΛΜΕ, για συνέχιση της απεργίας και για όγδοη εβδομάδα. Αντιπροσωπεία των καθηγητων συναντήθηκε με τον υφυπουργό Παιδείας, Γιάννη Ανθόπουλο, ο οποίος επανέλαβε ότι δεν έχει νόημα διάλογος τη στιγμή που είναι κλειστά τα σχολεία. Την ίδια ωρα στο υπουργείο Παιδείας γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις, για τον τρόπο αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικων ωρων. Το επικρατέστερο σενάριο που κυκλοφορεί είναι η παράταση του σχολικού έτους κατά τουλάχιστον δέκα μέρες, με ταυτόχρονη μετάθεση των γενικων εξετάσεων, η περικοπή των αργιων του Πάσχα και των πενθήμερων εκδρομων. Το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, είχε προσκληθεί να μιλήσει σε εκδήλωση της ΔΑΠ, στη Νομική, μια εκδήλωση η οποία αναβλήθηκε, καθως ομάδα φοιτητων πετούσε νομίσματα, βιβλία και γιαούρτια.

Στη μάχη των συνέδρων ρίχνονται από αύριο οι υποψήφιοι για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, με βασικό στόχο να προσελκύσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μερίδα των αναποφάσιστων. Πάνω από 65. 000 μέλη της Νέας Δημοκρατίας, προσήλθαν σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν τους 1. 306 συνέδρους, οι οποίοι θα καθορίσουν και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος. Αύριο θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων για να συζητήσουν τις αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος, αν και δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία, καθως υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές, τόσο ως προς τη θητεία του προέδρου, όσο και ως προς τη λειτουργία των κομματικων οργάνων.

Επανήλθε το κλίμα ευφορίας στη Σοφοκλέους, καθως μετά τον πανικό των τελευταίων ημερων, οι τιμές των μετοχων παρουσίασαν αλματωδη άνοδο με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να αυξηθεί σε ποσοστό 6,53%, καλύπτοντας έτσι μέρος του χαμένου εδάφους των προηγουμένων ημερων. Χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν ότι ξεπεράσθηκε οριστικά το κλίμα πανικού στο Χρηματιστήριο και χαρακτήριζαν ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η σημερινή άνοδος ήταν πραγματική, καθως δεν προηγήθηκε καμία παρέμβαση από τις κρατικές τράπεζες.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ωγκυρα η απόφαση που ελήφθη στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Χριστιανοδημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να περιληφθεί στον κατάλογο των υποψηφίων μελων της Ευρωπαϊκής δνωσης. Την ανησυχία της Ωγκυρας για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στις Βρυξέλλες, εξέφρασε σήμερα ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικων . νου Οϊμέ, ο οποίος κάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικων τους πρέσβεις των χωρων από τις οποίες προέρχονται τα κόμματα που συμμετείχαν στη σύνοδο. Στη σύνοδο παρευρίσκονταν, μεταξύ άλλων, ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι.

Ο ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας Νετζμετίν Ερμπακάν επανέλαβε σήμερα την άρνησή του να ανταποκριθεί στην απαίτηση των στρατιωτικων να δοθεί τέλος στις δραστηριότητες των εξτρεμιστων ισλαμιστων. Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας αποτελεί όργανο συμβουλευτικο χαρακτήρα, είπε ο Ερμπακάν σε συνέντευξη τύπου, μετά τη συνάντησή του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μεσούτ Γιλμάζ. Η κυβέρνηση είναι εκείνη που αποφασίζει για την πολιτική της χωρας σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου εκείνου της ασφαλείας, πρόσθεσε.

Με τη σφραγίδα της οικονομικής λιτότητας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε σήμερα, με εισήγηση του επιτρόπου για τη γεωργία Φράνς Φίσλερ, το νέο πακέτο για τις αγροτικές τιμές 1997-98. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να παραμείνουν παγωμένες οι αγροτικές τιμές και για τη νέα εμπορική περίοδο με το επιχείρημα της πολιτικής σταθερότητας, που εφαρμόζεται με την αναθεωρηση της ΚΑΠ το 1992. Συγκεκριμένα, για όλα τ'αγροτικά προϊόντα προτείνεται να ισχύσουν οι περισινές τιμές. Προβλέπονται, όμως, ορισμένες εξαιρέσεις.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός εκανε σήμερα εκκληση για παροχή οικονομικής βοήθειας πρός τους περίπου 60. 000 αστεγους απο τον ισχυρό σεισμό, στο Ιράν, που εγινε αιτία να χάσουν την ζωή τους περίπου χίλια ατομα. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Γενεύη, τονίζεται οτι απαιτείται η καταβολή ποσού 6,1 εκατομμυρίων δολλαρίων. Απο τον σεισμό της Παρασκευής, μεγέθους 5,5 βαθμων της κλίμακας Ρίχτερ, καταστράφηκαν 20 χωριά και περίπου 80 υπέστησαν ζημιές, κυρίως στα βορειοδυτικά της χωρας. Ακολούθησαν περί τους 500 μετασεισμούς και ενας ακόμη σεισμός, μεγέθους 5,2 βαθμων, την Κυριακή.

Το Βέλγιο θα προσφύγει στον ΟΟΣΑ κατά της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Ρενω, γιά την μή τήρηση του κωδικα σωστής διοίκησης των πολυεθνικων. Ηδη στις Βρυξέλλες συνεδριάζει η βελγική ομάδα επαφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης γιά να συζητηθεί το θέμα της προσφυγής, εξαιτίας του προλεπόμενου κλεισίματος του εργοστασίου της Ρενω στο Βιλβόρντε του Βελγίου. Σύμφωνα με αντιπρόσωπο του βελγικού υπουργείου Κοινωνικων Υποθέσεων, η Ρενω δεν σεβάσθηκε το άρθρο 6 του κωδικα του ΟΟΣΑ που προβλέπει κυρίως την πληροφόρηση των εργαζομένων και την έναρξη διαπραγματεύσεων πριν από τη λήψη μιάς απόφασης γιά απολύσεις.

Σε 10 χρόνια φυλάκιση για κατασκοπία σε βάρος της Βουλγαρίας καταδικάσθηκε ο τούρκος πολίτης, Καμουράν Ντογκού. Η απόφαση ελήφθη από το δικαστήριο της Φιλιππούπολης. Η ακροαματική διαδικασία διήρκεσε δύο μήνες κεκλεισμένων των θυρων και με ισχυρή αστυνομική προστασία. Εντύπωση προξενούν οι μαρτυρίες για στενές σχέσεις του Ντογκού με τοπικούς ηγέτες του τουρκόφωνου Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριων, οι οποίοι και συνόδευαν τον τούρκο κατάσκοπο στις επισκέψεις του στις παραμεθόριες περιοχές. Δικηγόρος του Ντογκού ήταν ο πρωην βουλευτής του Κινήματος Σαμπρί Χιουσείν, ο οποίος και δήλωσε ότι η δίκη θέτει σε δοκιμασία τις σχέσεις της Σόφιας με την Αγκυρα.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκκληση προς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να συμβάλουν στην αναβάθμιση και την ανασυγκρότηση του συνεταιριστικού κινήματος, απηύθυνε ο πρωθυπουργός μιλωντας στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Αγροτικων Στελεχων που πραγματοποιείται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι οι συνεταιρισμοί πρέπει να εξελιχθούν σε μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας και κάλεσε τους αγρότες, ενόψει των εκλογων στους συνεταιρισμούς, να επιλέξουν κατάλληλα πρόσωπα, που να μην έχουν σχέση με πελατειακές πρακτικές. Ο κ. πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιωκει τη δημιουργία πραγματικων συνθηκων ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας, που θα επιφέρει αυξηση των εισοδημάτων των αγροτων και θα καταστήσει τη γεωργία μας ανταγωνιστική. Ο κ. Σημίτης δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά της αντιπολίτευσης, αλλά και ορισμένων στελεχων του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι υπάρχει μια αντίληψη η οποία είναι συντηρητική και παλαιοκομματική και στηρίζεται στις πελατειακές σχέσεις και τη δημαγωγική παροχολογία. Στον αντίποδα, είπε ο Πρωθυπουργός, κινείται η αντίληψη του ΠΑΣΟΚ, η οποία στοχεύει σε λύσεις βιωσιμες και σταθερές.

Σημαντική άνοδο παρουσιάζει από αύριο η τιμή της βενζίνης, η οποία αυξάνεται κατά 5,40 δρχ. το λίτρο. Αυτό οφείλεται αφενός μέν στην άνοδο των διεθνων τιμων, αλλά και στην επαναφορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα κανονικά επίπεδα. Αντίθετα η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μειωνεται κατά 1,60 δρχ. /λίτρο και διαμορφωνεται πλέον στις 94,80 δρχ. /λίτρο, ενω η τιμή του πετρελαίου κίνησης, συνυπολογισμένου του Φόρου Κατανάλωσης, μειωνεται κατά 0,40 δρχ. /λίτρο.

Με 25 ψήφους κατά και 12 υπέρ η αρμόδια επιτροπή της Βουλής απέρριψε την αίτηση άρσης ασυλίας της υπουργού Ανάπτυξης Βάσως Παπανδρέου, που είχαν καταθέσει οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Κασσίμης και Τριαντάφυλλος Μπέλλος για τα όσα είχε δηλωσει καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση του Καζίνο στο Φλοίσβο. Στο μεταξύ, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή της βουλής για το Καζίνο του Φλοίσβου, αποφάσισαν να μην παραπεμφθεί ο Διονύσης Λιβανός σε Ειδικό Δικαστήριο και να μη συγκροτηθεί ως εκ τούτου προανακριτική επιτροπή. Οι βουλευτές αποφάσισαν, όμως να αποδωσουν στο Λιβανό βαριές πολιτικές ευθύνες για τον τρόπο, που χειρίστηκε την υπόθεση. Αντίθετα οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα ζητήσουν τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, για να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες τόσο για τον κ. Λιβανό, όσο και για την κυρία Βάσω Παπανδρέου.

Ανεπιτυχή αναγκαστική προσθαλάσσωση έκανε στις 11:45 το πρωί, στρατιωτικό ελικόπτερο, τύπου Χιούι στη θαλάσσια περιοχή, κοντά στο Αλεποχωρι, Αττικής ενω πραγματοποιούσε προγραμματισμένη εκπαιδευτική πτήση. Τα δύο μέλη του πληρωματος του ελικοπτέρου διασωθηκαν και δεν έχουν πάθει τίποτα. Πάντως, για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Πρόκειται για τους λοχαγούς Φέγγο Αναστάσιο και Χέλμη Ιωάννη. Επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα διερευνήσει τα αίτια του ατυχήματος.

Φυλάκιση έξι μηνων προς 1. 500 δραχμές την ημέρα επέβαλε το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημελειοδικείο Αθηνων, στον Κυριάκο Μαζοκόπο, 44 ετων, τον οποίο κήρυξε ένοχο για παράνομη οπλοφορία. Ο Μαζοκόπος, συνελήφθη χθες, στη διασταύρωση των οδων Μουστοξύδι και Ευελπίδων, στην περιοχή Κυψέλης, να οπλοφορεί. Επέβαινε σε μοτοσυκλέτα φίλου του και απο τυχαίο έλεγχο της τροχαίας διαπιστωθηκε ότι κατέχει παράνομα ένα περίστροφο Μάγκνουμ γεμάτο σφαίρες. Τόσο κατά τη σύλληψή του όσο και σήμερα στην απολλογία του στο δικαστήριο, υποστήριξε ότι το όπλο το είχε για την αυτοπροστασία του. Ο Μαζοκόπος, το Νοέμβριο του 1990 συνελήφθη σε υπόγειο διαμέρισμα στα Εξάρχεια, μετά απο έκρηξη στα χέρια του μιας αυτοσχέδιας βόμβας, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει το αριστερό του χέρι και το ένα του μάτι. Ο Μαζοκόπος μετά την απόφαση άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμων της κλίμακας Ρίχτερ, σημειωθηκε το απόγευμα στη δυτική Ελλάδα. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή, 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ζακύνθου.

Τη λειτουργία σχολής που θα εκπαιδεύει διασωστές του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας και την προκήρυξη 500 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Κωστας Γείτονας, κατά τη θεμελίωση του νέου κτιριακού συγκροτήματος του ΕΚΑΒ, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες του πληροφορικού συστήματος και το σύστημα τηλειατρικής του κέντρου. Το νέο κτίριο του ΕΚΑΒ θα έχει είσοδο απο το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνων και κόστισε περισσότερο απο 1,5 δισ. δρχ. Οπως είπε ο υπουργός Υγείας, ήδη ολοκληρωθηκαν οι μελέτες προδιαγραφων για την προμήθεια των τεσσάρων ελικοπτέρων και δύο αεροπλάνων του 166 και αναμένεται απο το υπουργείο Εμπορίου η σχετική προκήρυξη. Στόχος του κέντρου, είπε ο κ. Γείτονας είναι να ξεκινήσει μέσα στο Μάρτιο η αλλαγή του συστήματος ετοιμότητας προκειμένου να περιοριστεί ο χρόνος πρόσβασης του ΕΚΑΒ στα 20 λεπτά κατά μέσον όρο, ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές.

Δυο δολοφονίες και μία απόπειρα εξιχνίασε η αστυνομία και τις αποδίδει σε αλβάνους, που έχουν διαφύγει στη χωρα τους και καταζητούνται μέσω της Ιντερπολ. Συμφωνα με την αστυνομία δράστης της δολοφονίας του Νίκου Αργυρίου, 35 ετων, που διαπράχθηκε τον Απρίλιο 1994 είναι ο Κένο-Ντέμο Αουρέλ, 23 ετων. Εξάλλου, δράστες της δολοφονίας της Μαρίας Κανελλοπούλου 74 ετων και της απόπειρας δολοφονίας του συζύγου της, Γιωργου, 82 ετων, είναι οι Αλβανοί Ντολοριάν Χότζα, 20 ετων και Τζέλα Φρεντιάντ, 25 ετων, που βρίσκονται τουλάχιστον από διμήνου στην Αλβανία.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η πρωτη μεγάλη στιγμή στην πορεία προς τους Ολυμπιακούς Αγωνες του 2004 έφτασε. Η αυλαία ανοίγει αύριο με την επίσημη παρουσίαση των 11 υποψηφίων πόλεων ενωπιον της Επιτροπής Επιλογής της ΔΟΕ. Η δεύτερη πράξη θα παιχθεί την Παρασκευή στη 1 το μεσημέρι, οπότε θα ανακοινωθούν οι πόλεις, οι οποίες προκρίνονται στην τελική φάση, με στόχο την ανάδειξη-εκλογή της νικήτριας πόλης, στις 5 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της 106ης Συνόδου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Οι πόλεις, οι οποίες θα επιλεγούν για την τελική φάση, όπως διευκρίνησε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, θα είναι 4 και μόνο σε περίπτωση απόλυτης ομοφωνίας θα αυξηθούν σε πέντε. Εξάλλου, ο Πρόεδρος της ΔΟΕ απέκλεισε-τουλάχιστον σε επίπεδο θερινων Ολυμπιακων Αγωνων-την από κοινού ανάθεση σε δύο πόλεις, ωστόσο άφησε ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγωνες, λόγω ειδικων γεωγραφικων και αθλητικων συνθηκων.

Ο πρωτος ημιτελικός του κυπέλλου Κόρατς μεταξύ του Αρη και της ιταλικής Μπενετόν Τρεβίζο, διεξάγεται απο τις 7 παρά τέταρτο στη Θεσσαλονίκη. Το παιχνίδι μεταδίδει η ΕΤ-3.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χωρο της ελληνικής διαιτησίας, απασχολεί ιδιαίτερα την ΕΠΟ. Αυτό είπε μταξύ άλλων σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Κωστας Τριβέλλας, ο οποίος πρόσθεσε πως αν κληθεί από τον Υφυπουργό Αθλητισμού στη σύσκεψη για την διαιτησία, θα εκθέσει τις απόψεις του. Ακόμη ο κ Τριβέλλας είπε πως αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση του κ Γερμανάκου για συγκρότηση ειδικού πίνακα διαιτητων για την Α` εθνική.

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια της Προοδευτικής, που απειλήθηκε από την ΦΙΦΑ με υποβιβασμό στη νέα περίοδο, αφού η διεθνής ομοσπονδία με έγγραφο που έστειλε σήμερα στην ΕΠΟ, γνωστοποιεί ότι δεν ισχύει πλέον η τιμωρία που της επεβλήθη, λόγω της μη εκπρόθεσμης καταβολής τεσάρρων εκατομμυρίων δραχμων, στον Φινλανδό προπονητή, Μάρτιν Κουούζελα.

Σε αγωνες της 21ης ημέρας για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Γ' εθνικής κατηγορίας, σημειωθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Ναυπακτιακός Αστέρας - Αιολικός 3-0 Αμπελόκηποι - Γιαννιτσά 2-0 Ο αγωνας Παναιγιάλειος - Εργοτέλης είναι σε εξέλιξη

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Το κλίμα ευφορίας επανήλθε σήμερα στη Σοφοκλέους καθως υπήρξαν μαζικές αγορές μετοχων. Ο γενικός δείκτης τιμων παρουσίασε θεαματική άνοδο σε ποσοστό 6,53% και έκλεισε στις 1. 292,17 μονάδες. Θετικά επέδρασε στην αγορά και η μείωση του πληθωρισμού στο 6,5% το Φεβρουάριο. Ενδεικτικό του κλίματος που επεκράτησε σήμερα, ήταν και το γεγονός οτι οι τιμές 80 μετοχων έκλεισαν στο ανωτερο όριο διακύμανσης του 8%. Η αξία των συναλλαγων έφθασε τα 21,7 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν με μεγάλα κέρδη. Συγκεκριμένα: Τράπεζες άνοδος 7,84%, Ασφάλειες άνοδος 6,13%, Λήζινγκ άνοδος 6,91%, Επενδύσεις άνοδος 7,67%, Κατασκευές άνοδος 7,99%, Βιομηχανίες άνοδος 6,87%, Διάφορες άνοδος 5,80%, Συμμετοχων άνοδος 4,22%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,94%.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη τη χωρα εκτός από τα ανατολικά και νότια που θα υπάρχουν λίγες νεφωσεις. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι ασθενείς και στ'ανατολικά βόρειοι μέτριοι και τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί μηδέν με 15 βαθμούς, στα δυτικά 2 με 18 και στην υπόλοιπη χωρα 3 με 17 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 7 με 17 και 3 με 15 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Thursday, 6 March 1997 - 2:48:15 UTC