Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-04-15

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Επιφυλάξεις από τη ΓΣΕΕ στις προτάσεις της κυβέρνησης για τον κοινωνικό διάλογο. Αντιδράσεις από κόμματα. Αισιόδοξος ο πρωθυπουργός για την πορεία του διαλόγου.
  • Αύριο αναχωρούν οι δύο πρωτοι λόχοι του ελληνικού τάγματος για την Αλβανία. Μέχρι τέλος της εβδομάδας θα αναπτυχθεί ολόκληρη η ελληνική δύναμη.
  • Εφθασαν στην Αλβανία 1. 250 Ιταλοί, Γάλλοι και Ισπανοί στρατιωτες. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μετά τις πληροφορίες για ενδεχόμενες τρομοκρατικές ενέργειες από ένοπλες συμμορίες.
  • Αποστάσεις τήρησε η κυβέρνηση σχετικά με την προσφυγή των παιδιων του Ανδρέα Παπανδρέου, για την πωληση της βίλας του Ψυχικού.
  • Επίθεση φιλίας στην Ελλάδα από την Τανσού Τσιλέρ, που δηλωνει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, βασική προϋπόθεση απαντά η Αθήνα.
  • Εκρηκτικός μηχανισμός εντοπίσθηκε στην εφορία στα Κάτω Πατήσια. Οι δράστες άναψαν το φυτίλι, το οποίο όμως έσβησε.
  • Αυθαίρετη επέκταση μουσουλμανικού τεμένους, σε βάρος του Πανάγιου Τάφου. Αντιδράσεις από τον πατριάρχη. Παρακολουθεί τις εξελίξεις η Αθήνα.
  • Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας άρχισαν στη Μάλτα οι εργασίες της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης.
  • Τουλάχιστον 30 νεκροί μέχρι στιγμής, από πυρκαγιά που ξέσπασε σε καταυλισμό μουσουλμάνων προσκυνητων στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας.
  • Την πρωτη του συνάντηση, αφότου ξέσπασε η κρίση στα κατεχόμενα, θα πραγματοποιήσουν στη Μάλτα Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι.
  • Πρωτο τεστ της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού χωρίς τον Μπόζιταρ Μάλκοβιτς με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ.
  • Πτωση 0,01% στο Χρηματιστήριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ενα μόλις 24ωρο μετά τη δημοσιοποίηση των κυβερνητικων θέσεων για τον κοινωνικό διάλογο, καταγράφηκαν οι πρωτες αντιδράσεις από συνδικάτα και αντιπολίτευση. Η ΓΣΕΕ, δια του προέδρου της, χαρακτήρισε ελλειπή τη θεματολογία που προτείνει η κυβέρνηση, καθως, όπως τονίζει, δεν περιέχονται τα θέματα της ασφάλισης, της κοινωνικής πολιτικής και του φορολογικού συστήματος, ενω, όπως εκτιμά, το κεφάλαιο για τις εργασιακές σχέσεις, περιέχει σαφές πολιτικό στίγμα με το οποίο σηματοδοτούνται απορρυθμίσεις σε βάρος των εργαζομένων. Ο κ. Πολυζωγόπουλος ζήτησε από την κυβέρνηση να δεσμευθεί ότι δεν θα υπονομευθεί το ωράριο και δήλωσε ότι η ΓΣΕΕ θα συμμετάσχει στον κοινωνικό διάλογο, αλλά με τις γνωστές και επεξεργασμένες θέσεις της και θα επιμείνει στη διαμόρφωση πολιτικων προς όφελος των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων. Γενικόλογο και αόριστο χαρακτηρίζει το πλαίσιο του προτεινόμενου διαλόγου η Νέα Δημοκρατία και ζητά από την κυβέρνηση να θέσει και το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης. Κατά τη ΝΔ ο κοινωνικός διάλογος δεν είναι δυνατόν ν'αποτελέσει πρόσχημα για τη νομιμοποίηση προειλημμένων αποφάσεων, ούτε για τη μετάθεση ευθυνων του παρελθόντος. Σημειωνει επίσης ότι συμφωνεί για την ανάγκη ενός ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου, ο οποίος θα συνδυαστεί με τη διασφάλιση της αναπτυξιακής πορείας της χωρας, την αντιμετωπιση της ανεργίας, τις γενναίες αποκρατικοποιήσεις, την απορρόφηση των κοινοτικων κονδυλίων και τον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία του κοινωνικού διαλόγου, σημειωνοντας ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με τη συζήτηση. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, κατανοεί τις πρωτες αντιδράσεις, αλλά θα προσπαθήσει μέσα από το διάλογο να υπάρξει ομοφωνία με σύνθεση των διαφορετικων απόψεων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο κοινωνικός διάλογος είναι ανοιχτός, χωρίς προκαταλήψεις και εμμονές και στόχος του είναι η επίτευξη μιας κοινωνικής συμφωνίας για το καλό του τόπου. Ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντωνης Σαμαράς, ζήτησε έντιμο κοιννωνικό διάλογο, γιατί αλλιως η κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χωρα σε ανεξέλεγκτες κοινωνικές εκρήξεις.

Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το ελληνικό τάγμα που θα συμμετάσχει στην πολυεθνική δύναμη στην Αλβανία. Ο πρωτος λόχος, 120 ανδρων, αναχωρεί αύριο το μεσημέρι, με C-130 από το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης για τα Τίρανα. Λίγες ωρες αργότερα θα αποπλεύσει από το λιμάνι της συμπρωτεύουσας το αρματαγωγό του Πολεμικού μας Ναυτικού, ΣΑΜΟΣ, που θα μεταφέρει το δεύτερο λόχο και τον τεχνολογικό εξοπλισμό της ελληνικής δύναμης, η οποία, όπως αποφασίσθηκε στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, θα αναπτυχθεί πλήρως μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Το πρωί το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε και τυπικά την αποστολή της ελληνικής δύναμης, καθως η χωρα μας από την πρωτη στιγμή και έγκαιρα είχε δηλωσει ότι θα συμμετάσχει στην πολυεθνική δύναμη. Τους Ελληνες στρατιωτικούς θα αποχαιρετήσουν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Την Παρασκευή θα συνεδριάσει εκ νέου το ΚΥΣΕΑ για να ασχοληθεί αναλυτικά με την αλβανική κρίση. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστας Καραμανλής, χαιρέτησε τη συμμετοχή της χωρας μας στην προσπάθεια εξομάλυνσης, της επικίνδυνης, όπως είπε, κατάστασης στην Αλβανία, αν και διατύπωσε κάποιες επιφυλάξεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Με απόλυτη ηρεμία και χωρίς κανένα πρόβλημα, άρχισε να καταφθάνει από το πρωί στο λιμάνι του Δυρραχίου ο κύριος όγκος της πολυεθνικής δύναμης. Στην Αλβανία έφθασαν με μεταγωγικά πλοία περίπου 1. 250 Ιταλοί, Γάλλοι και Ισπανοί στρατιωτες προκειμένου να δημιουργήσουν ασφαλή σημεία εισόδου στη χωρα για τους υπόλοιπους 5. 000 άνδρες, που θα φθάσουν τις δύο επόμενες εβδομάδες από οκτω ευρωπαϊκά κράτη που μετέχουν στην επιχείρηση ΑΥΓΗ. Γάλλοι κομάντος και Ιταλοί αλεξιπτωτιστές, που είχαν φθάσει από χθες στην Αλβανία, έκαναν εξονυχιστικούς ελέγχους στο λιμάνι του Δυρραχίου, μετά τις πληροφορίες που έφθασαν στις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες για ενδεχόμενες τρομοκρατικές ενέργειες από τις ένοπλες συμμορίες που δρουν ακόμη ανεξέλεγκτα στη γειτονική χωρα. Αύριο, φθάνει στα Τίρανα και ο απεσταλμένος του ΟΑΣΕ, Φραντς Βρανίτσκι, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Σαλί Μπερίσα και τον πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο και θα περιοδεύσει στον αλβανικό νότο.

Σαφείς αποστάσεις από το θόρυβο που έχει ξεσπάσει, σχετικά με την πωληση της βίλας του Ανδρέα Παπανδρέου στο Παλαιό Ψυχικό, πήρε η κυβέρνηση. Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να θαμπωσει τη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την προσφυγή των παιδιων του για να διεκδικήσουν το σπίτι του Ψυχικού. Τα όσα προηγήθηκαν και αυτά που πρόκειται να ακολουθήσουν δεν μπορούν να φθείρουν τη μνήμη του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε ότι οι κινήσεις που γίνονται στο επίπεδο της δικαιοσύνης έχουν προκαλέσει απορία στον ελληνικό λαό. Στο μεταξύ, ο ιδιοκτήτης της βίλας κ. Βλαχούτσικος προτίθεται να καταθέσει αίτηση ασφαλιστικων μέτρων διεκδικωντας αποζημίωση από την κυρία Δήμητρα Λιάνη - Παπανδρέου.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, κυρίως λόγω της παρουσίας του Γιάσερ Αραφάτ, άρχισαν στην Μάλτα, οι εργασίες της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις Τρίτες Μεσογειακές χωρες. Στη συνεργασία περιλαμβάνονται το Μαρόκο, η Αλγερία, η Τυνησία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Παλαιστινιακή Αρχή, η Ιορδανία, η Συρία, η Κύπρος, ο Λίβανος, η Μάλτα και η Τουρκία. Εξαιρείται η Λιβύη, ενω έχουν αποκλειστεί οι πρωην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες και η Αλβανία, επειδή η συνεργασία τους με την Ευρωπαϊκή Ενωση γίνεται μέσω του Ευρωβαλκανικού διαλόγου. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικων, Γιωργος Παπανδρέου.

Τουλάχιστον 30 προσκυνητές, πιθανως όλοι Πακιστανοί, έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα σε καταυλισμό προσκυνητων κοντά στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας, όπου τουλάχιστον 2 εκατ. μουσουλμάνοι έχουν μεταβεί για να προσκυνήσουν. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι νεκροί ανέρχονται σε πολλές δεκάδες, διαφόρων εθνικοτήτων, ενω όπως μετέδωσε το επίσημο Σαουδαραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο έξω από τη Μέκκα από έκρηξη φιάλης υγραερίου και επεκτάθηκε λόγω των ισχυρων ανέμων.

Την πρωτη τους συνάντηση σε επίπεδο υπουργων, μετά την έναρξη της οικοδόμησης εβραϊκων οικισμων στην ανατολική Ιερουσαλήμ, θα πραγματοποιήσουν παλαιστίνιοι και ισραηλινοί αξιωματούχοι, στο περιθωριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης στη Μάλτα, σε μία προσπάθεια να αποτελματωθούν οι συνομιλίες για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Στις συνομιλίες αυτές, η Ευρωπη αναμένεται να ασκήσει πιέσεις για την εκτόνωση της κρίσης στην περιοχή. Αύριο, ο αμερικανός μεσολαβητής για το Μεσανατολικό, Ντένις Ρος, θα συναντηθεί στη Γάζα με τον Γιάσερ Αραφάτ.

Ενα βήμα πριν από την κατάληψη της πρωτεύουσας, Κινσάσα, στο Ζαϊρ, βρίσκονται οι αντάρτες του Λοράν Καμπιλά, οι οποίοι συνεχίζουν ακάθεκτα στην προέλασή τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απηύθυναν έκκληση προς τις δύο πλευρές, τον Καμπιλά και τον πρόεδρο της χωρας, Μομπούτου, να σταματήσουν τις αιματοχυσίες και να συνεχίσουν τις ειρηνευτικές τους διαπραγματεύσεις. Σήμερα στην Κινσάσα, άνδρες των παραστρατιωτικων δυνάμεων ασφαλείας απέκλεισαν τους κεντρικούς δρόμους, ωστε να μην επιτρέψουν σε ομάδες φοιτητων να κάνουν πορεία που έχει προγραμματισθεί, στο πλαίσιο της εκστρατείας για την ανατροπή του Μομπούτου. Για δεύτερη μέρα τα μαγαζιά παραμένουν κλειστά, καθως η αντιπολίτευση κλιμακωνει τις πιέσεις της για την ανατροπή του καθεστωτος Μομπούτου.

Νέοι κραδασμοί εμφανίσθηκαν στον κυβερνητικό συνασπισμό της Τουρκίας, μετά την εντολή που έδωσε η υπουργός εξωτερικων, Τανσού Τσιλέρ, στους κυβερνήτες των επαρχιων να επιβάλουν τους νόμους του λαϊκού κράτους για να περιορίσουν την δραστηριότητα των ισλαμιστων, υποστηρίζοντας οτι ο φανατικός ισλαμισμός αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τη χωρα. Η εντολή αυτή θα δυσαρεστήσει προφανως τον πρωθυπουργό της χωρας, Νετζμετίν Ερμπακάν, ο οποίος ηγείται του ισλαμικού Κόμματος της Ευημερίας, παρότι το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, στο οποίο κυριαρχούν οι στρατιωτικοί, είχε καλέσει τον περασμένο Φεβρουάριο τον Ερμπακάν να περιορίσει την αυξανόμενη επιρροή των ισλαμιστων στη δημόσια ζωή.

Τη διαβεβαίωση οτι δεσμεύεται για την προστασία των ξένων υπηκόων, έδωσε σήμερα η Τεχεράνη, καθως συνεχίζονται οι εκδηλωσεις διαμαρτυρίας κατά της απόφασης γερμανικού δικαστηρίου, με την οποία κατηγορούνται ιρανοί ηγέτες οτι διέταξαν πολιτικές δολοφονίες. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί γύρω από την γερμανική πρεσβεία στην Τεχεράνη, ενω συνελήφθησαν φοιτητές οι οποίοι χθες, επιχείρησαν να εισβάλουν στον περίβολό της. Ολες οι χωρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκτός της Ελλάδας, έχουν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους από τη χωρα.

Με την επίτευξη συμβιβασμού στο θέμα της συμμετοχής των συνδεδεμένων μελων και των παρατηρητων της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων της, για την υλοποίηση των οποίων κρίνεται απαραίτητη η χρήση των υποδομων του ΝΑΤΟ, έληξαν οι πολύμηνες διαβουλεύσεις για το θέμα αυτό στο εσωτερικό της ΔΕΕ. Την ίδια ωρα στη Μόσχα, το ρωσικό υπουργείο εξωτερικων μετά από έναν ακόμη γύρο συνομιλιων με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, ανακοίνωνε οτι οι διαφορές παραμένουν σχετικά με το σύμφωνο συνεργασίας ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σταθερή είναι η πολιτική της κυβέρνησης για προσέγγιση με την Τουρκία και είναι διατεθειμένη να εξετάσει ορισμένους διαδικαστικούς τρόπους, υπό την προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας. Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή την πρόταση για συγκρότηση κοινής ελληνοτουρκικής επιτροπής, η οποία θα ασχοληθεί με διαδικαστικά θέματα, που αφορούν το πλαίσιο των σχέσεων Αθήνας-Αγκυρας. Η Τανσού Τσιλέρ εγκαινιάζοντας τη συνάντηση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσε ότι η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικων σχέσεων θα είναι προς όφελος των δύο χωρων, παραδέχθηκε ότι το όλο θέμα είναι περίπλοκο, αλλά τόνισε ότι η Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου και ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης. Η κυρία Τσιλέρ υπεραμύνθηκε της τουρκικής πρότασης για σύσταση επιτροπής σοφων και σημείωσε ότι τον τελευταίο καιρό η στάση της Ελλάδας στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπη είναι πιο θετική.

Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός βρέθηκε στις 5 τα ξημερωματα, έξω απο την κεντρική είσοδο της ΙΔ οικονομική εφορία, στα Κάτω Πατήσια. Ο μηχανισμός αποτελείτο απο δύο κιλά δυναμίτιδα, πυροκροτητή και βραδύκαυστο φυτίλι. Οι δράστες είχαν ανάψει το βραδύκαυστο φυτίλι, το οποίο κάηκε ολόκληρο, αλλά, προφανως λόγω κακής σύνδεσης, ο μηχανισμός δεν εξερράγη. Καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού.

Μείζον θέμα δημιουργεί η ενέργεια των υπευθύνων μουσουλμανικού τεμένους στην Ιερουσαλήμ να επεκτείνουν αυθαίρετα τον ισλαμικό ναό μέσα στους χωρους που ανήκουν στο Ορθόδοξο Πατριαρχείο. Κατέλαβαν μάλιστα, δύο κελιά μοναχων στο ναό του Πανάγιου Τάφου. Η χριστιανική κοινότητα της Ιερουσαλήμ, ζήτησε ήδη την παρέμβαση του ισραηλινού πρωθυπουργού, ενω ο δήμαρχος της πόλης, χαρακτήρισε παράνομη την ενέργεια των μουσουλμάνων. Το πρωί, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη των ορθοδόξων κληρικων, υπό τον Πατριάρχη Διόδωρο, όπου ελήφθησαν αποφάσεις για τις περαιτέρω ενέργειες. Για τις εξελίξεις αυτές, ενημερωνεται συνεχως η ελληνική κυβέρνηση, μέσω της προξενικής αρχής.

Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Κωστα Σημίτη και τον Θεόδωρο Πάγκαλο είχε ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικων της Βουλγαρίας, Στόγιαν Στάλεφ. Στη συνέχεια ο Βούλγαρος υπουργός παρακάθησε σε γεύμα, στο οποίο παρέστησαν και Ελληνες επιχειρηματίες. Οπως δήλωσε ο κ. Πάγκαλος η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στο δυναμισμό που παρουσιάζει η βουλγαρική οικονομία και ενθαρρύνει τη δράση Ελλήνων επιχειρηματιων στη γειτονική χωρα.

Την ικανοποίησή της εξέφρασε για άλλη μια φορά η κυβέρνηση για την απήχηση και τα μηνύματα που προέκυψαν από τη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στα Σκόπια. Από τέτοιες πολιτιστικές δραστηριότητες μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να αναμένονται, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειωνοντας παράλληλα ότι βοηθούν στην άμβλυνση της οξύτητας και βελτιωνουν το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των λαων. Σε ερωτηση αν η κυβέρνηση ενθαρρύνει παρόμοιες εκδηλωσεις σε άλλες γειτονικές χωρες ο κ. Ρέππας απάντησε ότι η κυβέρνηση ούτε υποστηρίζει, ούτε υπονομεύει πολιτιστικές δραστηριότητες, προσθέτοντας ότι είναι λάθος να συμπεράνει κανείς από αυτές μπορούν ν'αποτελέσουν βασικό στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής.

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, 12χρονη μαθήτρια δημοτικού σχολείου, που προσεβλήθη απο μηνιγγίτιδα. Η 12χρονη παρουσίασε χθες το απόγευμα υψηλό πυρετό και οι γονείς της την μετέφεραν στο νοσοκομείο, όπου διαπιστωθηκε ότι έχει προσβληθεί απο μηνιγγοεγκεφαλίτιδα που προκλήθηκε απο μικρόβιο του πνευμονιόκοκου. Σύμφωνα με τους γιατρούς η κατάσταση της μικρής είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποίησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, με συνέπεια μόνο οκτω δρομολόγια να πραγματοποιηθούν. Οι εργαζόμενοι το μεσημέρι πραγματοποίησαν πορεία, προς το υπουργείο Μεταφορων, ζητωντας την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης και τη διατήρηση του οργανισμού στο δημόσιο τομέα.

Επεισόδιο με καταδίωξη αγνωστων από αστυνομικούς σημειωθηκε το μεσημέρι στη λεωφόρο Μαραθωνος. Αστυνομικοί θέλησαν να κάνουν έλεγχο σε τρείς αγνωστους που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, σε βενζινάδικο στο 20-ο χλμ της λεωφόρου Μαραθωνος. Οι άγνωστοι τράπηκαν σε φυγή, πυροβολωντας με καραμπίνα και κατά την καταδίωξη διέφυγαν από τους παρακείμενους αγρούς. Οπως διαπιστωθηκε, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι τρείς άγνωστοι, ανήκει στη Λαμπρινή Γονατά και είχε κλαπεί στις 7 του μηνός απο την περιοχή της Παιανίας. Μέσα στο αυτοκίνητο βρέθηκαν μία μαύρη κουκούλα, ένα στιλέτο και φυσίγγια κυνηγετικού όπλου.

Πέντε κιλά χασίς αποπειράθηκε να πουλήσει Αλβανός στην Κατερίνη αλλά οι πελάτες του ήταν αστυνομικοί και τον συνέλαβαν. Σύμφωνα με την αστυνομία ο Ντούε Πικάκι, 32 χρονων, είναι μέλος κυκλωματος που εισάγει μεγάλες ποσότητες χασίς από την Αλβανία και τις διακινεί στην Ελλάδα.

Εκατό εκατομμύρια δραχμές είναι το πρωτο ποσό που έφθασε σήμερα στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας απο τον ΕΟΜΕΧ για να μοιραστεί σε 150 περίπου ιδιοκτήτες Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Νομού Κορινθίας που επλήγησαν απο τις πλημμύρες της 11ης Ιανουαρίου 1997. Εντός των ημερων θα μοιραστούν ακόμη 300 εκατομμύρια δραχμές ως αποζημίωση στους ιδιοκτήτες κατοικιων.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Τη λύπη του για την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στο κτίριο που στεγάζεται η Ταινιοθήκη της Ελλάδας, εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας οτι οι ζημιές που προκλήθηκαν και που σύμφωνα με τις πρωτες εκτιμήσεις, ανέρχονται σε 40 εκατομμύρια δραχμές, θα αποκατασταθούν με δαπάνες του υπουργείου. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, το Μετοχικό Ταμείο Στρατού ενδιαφέρεται για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του κτιρίου όπου στεγάζεται η Ταινιοθήκη, χωρίς ομως να μετατραπεί η χρήση του.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός πήραν προβάδισμα για την πρόκρισή τους στα ημιτελικά του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρων, αφού στους αγωνες της Β' φάσης των πλέι οφ που έγιναν στο ΣΕΦ και το ΟΑΚΑ επικράτησαν του Απόλλωνα Πάτρας και του ΠΑΟΚ αντίστοιχα. Οι ερυθρόλευκοι νίκησαν τον Απόλλωνα 92-52 και οι ``πράσινοι`` τον ΠΑΟΚ με 88-64. Τα δεύτερα παιχνίδια των δύο συναντήσεων θα διεξαχθούν την Πέμπτη σε Πάτρα και Αλςεξάνδρειο αντίστοιχα και σε περίπτωση που επικρατήσουν οι φιλοξενούμενοι προκρίνονται στα ημιτελικά, διαφορετικά θα χρειαστούν και τρίτοι αγωνες στην Αθήνα.

Την αγωνιστική ανάταση της ομάδας του Ντούσαν Ιβκοβιτς το τελευταίο διάστημα ήλθε να επισκιάσει όμως ένα έγγραφο της ΦΙΜΠΑ που έφτασε και αναφέρει ότι ο Αμερικανός μπασκετμπολίστας, Εβρικ Γκρέι, είχε κάνει χρήση της απαγορευμένης ουσίας ``εφεδρίνη``. Ετσι ο Γκρέι κινδυνεύει να τιμωρηθεί από την ευρωπαϊκή Ομοσπονδία με διετή αποκλεισμό, χωρίς όμως να υπάρχουν επιπλέον κυρωσεις για την ομάδα του Πειραιά. Πάντως ο Ολυμπιακός θα στερηθεί των υπηρεσιων του Γκρέι στους αγωνες του πρωταθλήματος αλά και στα παιχνίδια του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα.

Ποινή εξάμηνης φυλάκισης με τριετή αναστολή επιβλήθηκε από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στους πέντε από τους έντεκα συλληφθέντες του αγωνα Αρη-Καβάλας, που έγινε την περασμένη Κυριακή στο Χαριλάου.

Αναβλήθηκε, με παρέμβαση του υφυπουργού Αθλητισμού, Ανδρέα Φούρα, η διεξαγωγή του τελικού αγωνα για το κύπελλο υδατοσφαίρισης, μεταξύ Ολυμπιακού - Πάτρας, που είχε προγραμματιστεί να γίνει την Μεγάλη Τετάρτη. Ο τελικός θα διεξαχθεί σε νέα ημερομηνία, που θα καθοριστεί απο την Κολυμβητική Ομοσπονδία. Η αναβολή αυτή δόθηκε, μετά απο σχετικό αίτημα της Εκκλησίας, προκειμένου να μη γίνονται αγωνες τη Μεγάλη Εβδομάδα, με το οποίο συμφωνησε και η Κολυμβητική Ομοσπονδία.

Στον .. . θρόνο της έμεινε η Ρεάλ Μαδρίτης, κατακτωντας το Ευρωκύπελλο στο μπάσκετ, αφού κέρδισε στον τελικό της διοργάνωσης που έγινε στη Λευκωσία την ιταλική Μας Βερόνα με 78-64. Η ισπανική ομάδα έφτασε για πέμπτη φορά στην κατάκτηση του τροπαίου στις επτά συνολικές συμμετοχές που είχε σε τελικό της συγκεκριμένης διοργάνωσης.

Το όνειρο για μια πίστα διεθνων προδιαγραφων στην Ελλάδα, μάλλον θα γίνει πραγματικότητα. Η ΕΛΠΑ σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση ελπίζει σε 20 μήνες να εγκαινιάσει την πρωτη ελληνική πίστα στον Ορχομενό. Αν και πέρασαν 25 χρόνια από τότε που η ΕΛΠΑ άρχισε να ασχολείται με το θέμα της πίστας, όλα τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει επιτέλους ένα σύγχρονο αυτοκινητοδρόμιο, αφού βρέθηκε η κατάλληλη έκταση και όλα δείχνουν ότι η κατασκευή θα προχωρήσει.

Οι πρωταθλήτριες της άρσης βαρων, Γιωτα Αντωνοπούλου καί Ελευθερία Κυσσίδου, κινδυνεύουν με διετή αποκλεισμό από το άθλημα, αφού μετά από αιφνιδιαστικούς ελέγχους ντόπινγκ στούς οποίους υποβλήθηκαν, διαπιστωθηκε ότι είχαν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιων. Συγκεκριμένα η Αντωνοπούλου υποβλήθηκε σε δύο αιφνιδιαστικούς ελέγχους, στην Αθήνα, τον πρωτο στις 28 Φεβρουαρίου από τη Διεθνή ομοσπονδία καί τον δεύτερο στις 17 Μαρτίου, από την ελληνική ομοσπονδία άρσης βαρων καί τα πρωτα δείγματα βρέθηκαν θετικά, όπως καί της Κυσσίδου, πού υποβλήθηκε σε έλεγχο στις 17 Μαρτίου.

Βγήκε από την ιδιωτική κλινική του Μπουένος Αϊρες όπου υποβλήθηκε σε ``τσεκ απ``, ο Αργεντινός διάσημος ποδοσφαιριστής, Ντιέγκο Μαραντόνα. Ο ``ιδιόρυθμος`` ποδοσφαιριστής, συνοδευόταν κατά την έξοδό του από την σύζυγό του και τις κόρες του, ενω σε ερωτηση που του έγινε για την κατάσταση της υγείας του δήλωσε ότι ασθάνεται καλά.

Το Χονγκ Κονγκ θα φιλοξενήσει το τέταρτο παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης σε μικρή πισίνα, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της ΦΙΝΑ κατά την διάρκεια των εργασιων της που διεξάγονται στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Η άλλη υποψήφια πόλη ήταν το Εντμοντον του Καναδά.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Εικόνα πλήρους σταθεροποίησης παρουσίασε η αγορά του Χρηματιστηρίου στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης. Ο γενικός δείκτης τιμων έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος στις 1394,89 μονάδες σημειωνοντας ανεπαίσθητη υποχωρηση 0,01%. Η αξία των συναλλαγων ανήλθε στα 11 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες εκλεισαν ως εξής: Τράπεζες ανοδος 0,19%, Ασφάλειες πτωση 0,26%, Λήζινγκ πτωση 1,81%, Επενδύσεις άνοδος 1,17%, Κατασκευές πτωση 0,61%, Βιομηχανίες πτωση 0,30%, Διάφορες άνοδος 1,55%, Συμμετοχων πτωση 0,04%. Χωρίς μεταβολή έκλεισε ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Μετά τη σημερινή ανοιξιάτικη παρένθεση ο καιρός χαλάει αύριο με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Από το απόγευμα όμως θα υπάρξει βελτίωση του καιρού από τα δυτικά. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί αλλά βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -1 με 10 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 3 με 17 και στο Αιγαίο 7 με 18 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά, με πιθανή τοπική βροχή, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 5 με 15 και 3 με 10 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Wednesday, 16 April 1997 - 14:18:10 UTC