Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-04-17

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Ευρεία σύσκεψη για τα ελληνοτουρκικά στο Μέγαρο Μαξίμου. Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνάντηση Παπανδρέου - Οϊμέν στη Μάλτα. Απορρίπτει η Αθήνα επίλυση - πακέτο ελληνοτουρκικων και Κυπριακού.
  • Θετική η πορεία της οικονομίας, εκτιμά το ΙΟΒΕ, που κρούει όμως τον κωδωνα του κινδύνου για το ασφαλιστικό.
  • Προβληματισμός στην κυβέρνηση για τις αντιδράσεις σχετικά με τον κοινωνικό διάλογο. Δεν υπάρχουν τετελεσμένα και προειλημμένες αποφάσεις, δηλωνει ο Χρήστος Πρωτόπαπας.
  • Μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη θα έχει αναπτυχθεί όλη η ελληνική δύναμη στην Αλβανία. Αύριο αναμένεται ο δεύτερος λόχος.
  • Ο τελευταίος αρχηγός, ο τίτλος του βιβλίου του Γιωργου Λιάνη, που αναφέρεται στον Ανδρέα Παπανδρέου.
  • Εγκλημα στο Νέο Ηράκλειο Αττικής. Φανοποιός σκοτωνει το συνεταίρο του για οικονομικούς λόγους.
  • Στην Καβάλα χτύπησε αυτή τη φορά η ηρωίνη, με θύμα 27χρονο.
  • Κυβερνητική κρίση στο Ισραήλ. Δεν παραιτούμαι δηλωνει ο Νετανιάχου, μετά την πρόταση της αστυνομίας να τον διωξει για απάτες.
  • Σε συμφωνία για τη σύγκληση συνάντησης κορυφής Μομπούτου-Καμπιλά, κατέληξαν ο πρόεδρος Μαντέλα με τον ηγέτη των ανταρτων του Ζαϊρ.
  • Ξεκίνησε στο Μπάντεν-Μπάντεν της Γερμανίας, η σύνοδος κορυφής Γιέλτσιν- Κολ για διμερή και διεθνή θέματα.
  • Ανοδος 0,50% στο Χρηματιστήριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Οι τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, όπως αυτές διαμορφωνονται μετά τη συνάντηση Παπανδρέου - Οϊμέν στη Μάλτα, είναι το αντικείμενο κυβερνητικής σύσκεψης που πραγματοποιείται από το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και τη συμμετοχή των αρμοδίων υπουργων. Το ίδιο θέμα εξετάσθηκε στις συναντήσεις που είχε το πρωί ο κ. Σημίτης με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικων, Γιωργο Παπανδρέου. Οπως προκύπτει από τις δηλωσεις του κυβερνητικού εκπροσωπου η Αθήνα δεν συμμερίζεται απόλυτα τη θέση της Ολλανδικής Προεδρίας, που έσπευσε να κάνει λόγο για άρση του αδιεξόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παραδέχεται όμως ότι υπήρξαν θετικά αποτελέσματα από τη συνάντηση Παπανδρέου - Οϊμέν. Σύμφωνα με τον κ. Ρέππα στη συνάντηση αυτή συζητήθηκε η ελληνική πρόταση για συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, από Ελλάδα και Τουρκία, μη πολιτικων ή διπλωματων, που θα διερευνήσει τις διαδικασίες επίλυσης των προβλημάτων που απασχολούν τις δύο χωρες. Η συζήτηση, διευκρίνησε, δεν προχωρησε σε λεπτομέρειες, ούτε έγινε αναφορά σε συγκεκριμένα θέματα που θα μπορούσαν να απασχολήσουν την επιτροπή, εφόσον η Τουρκία αποδεχθεί τη σύστασή της. Τέλος, ο εκπρόσωπος κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται για διάλογο σε ουσιαστικά θέματα. Την ίδια περίπου εκτίμηση διατύπωσε και ο Ακης Τσοχατζόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι δεν έχουμε μπει σε φάση διαλόγου αναφορικά με την ουσία των ελληνοτουρκικων σχέσεων, αλλά υπάρχουν κάποιες συζητήσεις.

Στην Ουάσιγκτον αξιωματούχος του Πενταγωνου ανέφερε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διαμόρφωσής της η αμερικανική πρωτοβουλία πακέτο, για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικων σχέσεων και την επίλυση του Κυπριακού. Στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση ότι τα δύο αυτά θέματα είναι διαφορετικά αν και παραδέχθηκε ότι το ένα επηρεάζει το άλλο. Μέχρι στιγμής η αξιωματική αντιπολίτευση τηρεί στάση αναμονής και δεν έχει πάρει θέση στις τελευταίες εξελίξεις, αναμένοντας περισσότερες λεπτομέρειες και στοιχεία για το θέμα. Η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι πρόκειται για τμήμα ΝΑΤΟϊκού σχεδιασμού, που έχει στόχο τη διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου. Το ΔΗΚΚΙ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι στο πλαίσιο της μυστικής διπλωματίας που ακολουθεί έχει προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για το εσπευσμένο κλείσιμο των εθνικων μας θεμάτων σε βάρος της Ελλάδας.

Την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία διανύει μια ευνοϊκή φάση στη δύσκολη πορεία για την προσαρμογή της με τις ευρωπαϊκές οικονομίες, διατυπωνει στην τετραμηνιαία έκθεσή του το Ινστιτούτο Οικονομικων και Βιομηχανικων Ερευνων. Το ΙΟΒΕ διαπιστωνει βελτίωση των μεγεθων της οικονομίας, όπως η υποχωρηση του πληθωρισμού, η ανάκαμψη της οικονομικής και βιομηχανικής δραστηριότητας, η βελτίωση των δημοσίων οικονομικων και η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, που για το 1997 την προσδιορίζει πάνω από 3%. Παράλληλα, όμως κάνει λόγο για υπέρμετρη εξάρτηση της βελτίωσης της οικονομίας από την πολιτική του σκληρού νομίσματος, κρίνει ως ανησυχητικό το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσων συναλλαγων και διαπιστωνει ελάχιστη ή μηδενική συγκράτηση των δημοσίων δαπανων. Το ΙΟΒΕ κρούει τέλος τον κωδωνα του κινδύνου για το ασφαλιστικό. Την πορεία και τις προοπτικές της οικονομίας αλλά και του πιστωτικού συστήματος εξέτασαν ο πρωθυπουργός και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σε συνάντηση που είχαν το μεσημέρι. Την ίδια ωρα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικων κλείνουν πέντε επιχειρήσεις από 3 έως 15 μέρες γιατί από τους ελέγχους που έγιναν διαπιστωθηκε ότι φοροδιαφεύγουν.

Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για τις αντιδράσεις που καταγράφονται από συνδικάτα, εργοδότες και πολιτικά κόμματα, στις προτάσεις της κυβέρνησης για τον κοινωνικό διάλογο. Μετά τις έντονες επιφυλάξεις, μέχρι αρνητικές θέσεις, που διατύπωσαν ΓΣΕΕ και ΣΕΒ, ο υφυπουργός Εργασίας, Χρήστος Πρωτόπαπας, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν τετελεσμένα και προειλημένες αποφάσεις στον κοινωνικό διάλογο. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, έθεσε απλως το πλαίσιο, βάσει του οποίου παρέχεται η δυνατότητα διεξαγωγής ενός ειλικρινούς και αποτελεσματικού διαλόγου για την αντιμετωπιση των προβλημάτων. Από τα Γιάννενα που βρίσκεται η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε λόγο για ένα στημένο διάλογο διαδρόμων με προκλητικό παρασκήνιο ανάμεσα σε κυβέρνηση και βιομηχάνους για την εκτέλεση και την κηδεία των κεκτημέρων δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν ανακοινωσει ότι δεν θα συμμετάσχουν στον κοινωνικό διάλογο, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία που κατέληξε στο υπουργείο Κοινωνικων Ασφαλίσεων, όπου αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση με τον υφυπουργό, Νίκο Φαρμάκη, η οποία απέβη άκαρπη.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν πρόκειται να παραιτηθω, δηλωνει κατηγορηματικά, ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένζαμιν Νετανιάχου, μετά την πρόταση που διετύπωσε χθες η αστυνομία να ασκήσει δίωξη εναντίον του για απάτες και κατάχρηση εμπιστοσύνης. Το όλο θέμα επαφίεται στην κρίση της γενικής εισαγγελέως του κράτους, Εντνα Αρμπελ και η ίδια ανακοίνωσε πως θα λάβει την τελική απόφαση της, έως το απόγευμα της προσεχούς Δευτέρας, ημέρα έναρξης του εβραϊκού Πάσχα. Οπως τόνισε όμως και ο γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου, θεωρεί απίθανο να υλοποιηθεί η πρόταση της αστυνομίας να διωχθεί ποινικά ο πρωθυπουργός, διότι σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, γεγονός που θα αλλάξει άρδην το πολιτικό σκηνικό της χωρας. Ο Νετανιάχου κατηγορείται για τον παράνομο, όπως υποστηρίζουν, διορισμό του φίλου του, Ρόνι Μπαρ Ον, στη θέση του νομικού συμβούλου της κυβέρνησης.

Σε συμφωνία για τη σύγκληση συνάντησης κορυφής Καμπιλά-Μομπούτου, το συντομότερο δυνατόν, κατέληξαν οι συνομιλίες που είχαν χθες στο Κέιπ Τάουν ο πρόεδρος Νέλσον Μαντέλα με τον ηγέτη των ανταρτων του Ζαϊρ, Λοράν Καμπιλά. Ευθύς αμέσως, ο Μαντέλα απηύθυνε επίσημη πρόσκληση προς τον πρόεδρο του Ζαϊρ, Μομπούτου, να μεταβεί στη Νότια Αφρική για συνομιλίες με τον Καμπιλά, προκειμένου να τερματισθεί ο εμφύλιος πόλεμος που σπαράσσει τη χωρα.

Υπό το βάρος της τεράστιας δημοσιονομικής κρίσης που μαστίζει τη Ρωσία και κρίνει αναγκαία την ευρύτατη αναθεωρηση του προϋπολογισμού με παράλληλη, τη γενική μείωση των προβλεπομένων δαπανων, έφθασε σήμερα στο Μπάντεν- Μπάντεν της Γερμανίας ο πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν, για τη συνάντηση κορυφής με τον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Κολ δήλωσε οτι είναι πεπεισμένος πως η Ρωσία και το ΝΑΤΟ μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία, σχετικά με την προς ανατολάς διεύρυνση της Συμμαχίας, πριν απο την προγραμματισμένη, για τις 27 Μαίου, διάσκεψη κορυφής του Παρισιού.

Στις κάλπες προσέρχονται αύριο οι κάτοικοι της Βουλγαρίας για τη διεξαγωγή των βουλευτικων εκλογων και όπως δείχνουν όλα, θα επαναφέρουν στην εξουσία την Ενωση Δημοκρατικων Δυνάμεων, η οποία τον περασμένο Φεβρουάριο κατάφερε να εκδιωξει τους Σοσιαλιστές από την κυβέρνηση. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν οτι η Ενωση θα κερδίσει με ποσοστό 60%, έναντι 20% για τους Σοσιαλιστές. Ο δημοφιλής μεταβατικός πρωθυπουργός, Στέφαν Σοφιάνσκι, αναμένεται να επιστρέψει στη θέση του δημάρχου της Σόφιας και ο ηγέτης της Ενωσης, Κοστόφ, αναμένεται να γίνει πρωθυπουργός.

Το πράσινο φως για την έναρξη της επιχείρησης του επαναπατρισμού με αεροπλάνα των προσφύγων από τη Ρουάντα, που βρίσκονται στην πόλη Κισανγκάνι του ανατολικού Ζαϊρ, έδωσαν σήμερα οι αντάρτες του Ζαϊρ. Η επιχείρηση θα ξεκινήσει την Παρασκευή με μία ομάδα 80 ασυνόδευτων παιδιων, τα οποία αρχικως θα οδηγηθούν στην πόλη Γκόμα, στα σύνορα των δύο χωρων και αργότερα θα μεταβούν οδικως στη Ρουάντα. Υπολογίζεται ότι περίπου 100. 000 πρόσφυγες Χούτου από τη Ρουάντα, βρίσκονται εγκατεστημένοι σε πρόχειρους καταυλισμούς στο Ζαϊρ.

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 76 ετων ο πρωην πρόεδρος του Ισραήλ, Σαίμ Χέρτσογκ. Ο Χέρτσογκ, ιστορικός και παλαίμαχος διπλωμάτης, διετέλεσε πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Εθνη στο διάστημα 1975-78 και στη συνέχεια, πρόεδρος της χωρας επί μία δεκαετία έως το 1993. Υπήρξε ενεργό μέλος του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέντε χιλιόμετρα νοτίως των Τιράνων στρατοπέδευσε ο πρωτος λόχος του ελληνικού τάγματος, που συμμετέχει στην πολυεθνική δύναμη στην Αλβανία. Ο δεύτερος λόχος, μαζί με τον εξοπλισμό της ελληνικής δύναμης, βρίσκεται εν πλω, με το αρματαγωγό ΣΑΜΟΣ, το οποίο αναμένεται αύριο στο λιμάνι της Αυλωνας. Επειδή όμως η κατάσταση εκεί παραμένει έκρυθμη λόγω της δράσης των ενόπλων συμμοριων, το ελληνικό αρματαγωγό, το οποίο από την Κέρκυρα θα συνοδεύεται από σκάφη του Πολεμικού μας Ναυτικού, ενδέχεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Δυρραχίου. Οπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, ολόκληρη η ελληνική δύναμη θα έχει αναπτυχθεί στην Αλβανία, το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη. Το ΚΚΕ δια στόματος της Αλέκας Παπαρήγα έκανε λόγο για μια σύγχρονη μορφή κατάκτησης του αλβανικού λαού, σχολιάζοντας τη συγκρότηση της πολυεθνικής δύναμης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε τις οργανωτικές μεταβολές σε έξι γραμματείες του κόμματος, επικεφαλής των οποίων ορίσθηκαν εξωκοινοβουλευτικά στελέχη. Γραμματέας Οργανωτικού αναλαμβάνει ο Γεωργιος Βλάχος, του Συνδικαλιστικού ο Αντωνης Αντωνάκος, των Γυναικων η Μερόπη Καλδή, Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος και Παραγωγικων Τομέων ο Γεωργιος Κανελόπουλος. Ο κ. Καραμανλής είχε το πρωί συνάντηση με τον πρωην πρόεδρο της Κύπρου, Γιωργο Βασιλείου, όπου συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στα αεροδρόμια της χωρας κατά τη διάρκεια των εορτων, αλλά και μετά απ'αυτές, παρείχε ο υπουργός Μεταφορων, Χάρης Καστανίδης, με αφορμή τις στάσεις εργασίας που εξήγγειλε η ΟΣΥΠΑ για τη Μεγάλη Εβδομάδα. Ο υπουργός είπε ότι ουδέποτε έχει ζητηθεί συνάντηση απο τη διοίκηση της ΟΣΥΠΑ, με στόχο την ικανοποίηση των αιτημάτων τους και πιστεύει ότι με τις επαφές που θα πραγματοποιήσει εντός των ημερων με τους επιμέρους κλάδους, θα ανατρέψει την γυμναστική επαναστατικής άσκησης που εφαρμόζει, ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ, κ. Αλεβιζόπουλος.

Αρχισε η εφαρμογή του εορταστικού ωράριο στα καταστήματα. Από σήμερα εως και τη Μεγάλη Πέμπτη, τα εμπορικά θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 8. 30 το πρωί εως τις 8. 30 το βράδυ. Τη Μεγάλη Παρασκευή από τη μία εως τις 7 το απόγευμα και το Μεγάλο Σάββατο από τις 8. 30 εως τις 3 το μεσημέρι. Επίσης με διευρυμένο ωράριο θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ και τα κρεοπωλεία. Αργά το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Γεωργίας σύσκεψη υπό την προεδρία του υφυπουργού Γεωργίας και εκπροσωπων των συνεταιριστικων οργανωσεων για την κατάσταση που διαμορφωνεται στην αγορά και για την προμήθεια των αρνιων.

Ενα λυόμενο κτίσμα που χρησιμοποιείτο απο τη εταιρία δομικων υλικων και μία μάντρα μαρμαράδικου, γκρέμισαν σήμερα τα συνεργεία κατεδάφισης αυθαιρέτων της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής. Οι υπεύθυνοι των κατεδαφίσεων έδωσαν προθεσμία λίγων ημερων στον Αδάμ Νικολαϊδη, ιδιοκτήτη βιοτεχνίας που έχει δημιουργήσει αυθαίρετα αποθήκες και υπόστεγα, έκτασης 400 τετραγωνικων μέτρων στο Δήμο Αχαρνων. Το κράτος θα παρέμβει όπου υπάρχουν αυθαιρεσίες, προειδοποίησε σε δηλωσεις του ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής, Δημήτρης Φράγκος και τόνισε ότι τα συνεργεία θα επανέλθουν για να γκρεμίσουν παράνομα κτίσματα.

Υπεγράφη σήμερα, στο υπουργείο Μεταφορων, απο τους συναρμόδιους υπουργούς Χάρη Καστανίδη και Δημήτρη Ρέππα, ο χάρτης των νέων τηλεοπτικων συχνοτήτων. Η υπουργική απόφαση διαμορφωνει τις συχνότητες και τις ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές των ιδιωτικων τηλεοπτικων σταθμων, καθως και τη διαδικασία τεχνικού ελέγχου των σταθμων απο τα αρμόδια όργανα. Ο συνολικός αριθμός των διαθεσίμων διαύλων εθνικής εμβέλειας ανέρχεται σε 225 και αντιστοιχεί σε 7 άδειες για σταθμούς εθνικής εμβέλειας. Ο συνολικός αριθμός των διαθεσίμων διαύλων περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας ενέρχεται σε 140 και αντιστοιχεί σε πέντε σταθμούς τοπικής εμβέλειας στην Αττική και σε 24 σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας και 54 σταθμούς τοπικής εμβέλειας. Στην απόφαση αυτή προσδιορίζεται η έννοια του περιφερειακού διαμερίσματος, τον οποίων ο αριθμός ανέρχεται σε 10.

Ο Κέρι Κάβανο ή ο Τζον Νεγρεπόντε, ο πρωτος διευθυντής του τμήματος Νότιας Ευρωπης του Στέϊτ Ντηπάρτμεντ και ο δεύτερος διπλωμάτης καριέρας, ελληνικής καταγωγής, παρουσιάζονται από τις έως τωρα ενδείξεις, ως επικρατέστεροι για τη θέση του πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειων στην Αθήνα, μετά τη συμπλήρωση τριων χρόνων σ' αυτό το πόστο από το Τόμας Νάϊλς, ο οποίος πρόκειται ν'αποχωρήσει μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι.

Παρουσιάστηκε το μεσημέρι στην Παλιά Βουλή, το βιβλίο του Γιωργου Λιάνη για τον Ανδρέα Παπανδρέου με τίτλο Ο Τελευταίος Αρχηγός, το οποίο περιλαμβάνει μια συνοπτική βιογραφία του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, αλλά και καταγράφονται οι προσωπικές αναμνήσεις του συγγραφέα πλάι στον πρωην Πρωθυπουργό, τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν κατόπιν παράκλησης του συγγραφέα, οι δημοσιογράφοι Νίκος Ευαγγελάτος, Νίκος Χατζηνικολάου και Τέρενς Κουίκ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιγραφή της γνωριμίας και της εξέλιξης της σχέσης του Ανδρέα Παπανδρέου με τη Δήμητρα Λιάνη, καθως και οι κρίσεις του Ανδρέα Παπανδρέου για τους πολιτικούς του αντιπάλους και τους ίδιους του τους συνεργάτες και συντρόφους στο ΠΑΣΟΚ - πλήν του Κωστα Σημίτη, προκειμένου να μην αποδοθούν στο συγγραφέα προθέσεις παρέμβασης στην πολιτική και κομματική ζωή, που ο ίδιος αποποιείται.

Για οικονομικούς λόγους, φανοποιός σκότωσε με σιδερολοστό το συνέταιρό του, μέσα σε συνεργείο αυτοκινήτων, στο Νέο Ηράκλειο Αττικής. Δράστης και θύμα συνεπλάκησαν και κάποια στιγμή ο Ευστάθιος Χήναρης, 33 ετων, χτύπησε με σιδερολοστό στο κεφάλι και σε άλλα σημεία του σωματός του τον Ιωάννη Σπανό, 52 ετων, επίσης φανοποιό. Ο Σπανός υπέκυψε στα τραύματά του και σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο θάνατός του οφείλεται σε κρανιοεγκεφαλικές κακωσεις. Ο Χήναρης συνελήφθη και ομολόγησε την πράξη του.

Ενας ακόμη νέος έχασε τη ζωή του από υπερβολική δόση ναρκωτικων, αυτή τη φορά στην Καβάλα. Πρόκειται για τον Παναγιωτη Κεκρόπουλο, 27 χρόνων, ο οποίος αφού πήρε χάπια υπνοστεντόν, έκανε χρήση ηρωίνης και έπεσε σε κωμα. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Καβάλας, οπου διαπιστωθηκε ο θάνατός του.

Σε σηπτικό σόκ, πολυοργανική ανεπάρκεια, ίκτερο και αναπνευστική ανεπάρκεια, οφείλεται σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, ο θάνατος του Αλέξανδρου Περράκη, 65 ετων, από τα Χανιά. Τα συμπτωματα αυτά υποδηλωνουν εκδήλωση λεπτοσπείρωσης, όμως την τελική απάντηση θα δωσει το Ινστιτούτο Παστέρ, όπου εστάλησαν για εργαστηριακό έλεγχο πλάσματα οργάνων. Το Ινστιτούτο θα πραγματοποιήσει ιστολογικές και βιοχημικές εξετάσεις.

Η αναρχική ομάδα "Μαχόμενος Ανταρτικος Σχηματισμός" ανέλαβε με τηλεφωνημά της την ευθύνη για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού, ο οποίος εξουδετερωθηκε τα ξημερωματα στην είσοδο των γραφείων της αντιπροσωπείας Λάντσια στη λεωφόρο Βουλιαγμένης στην Αθήνα.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Οι περικοπές των εκδηλωσεων στη Θεσσαλονίκη ήταν γνωστές στον καλλιτεχνικό Διευθυντή του Οργανισμού, κ. Θεοδωρίδη, καθως είχε ενημερωθεί ότι ο προϋπολογισμός των εκδηλωσεων δεν μπορούσε να υπερβεί τα 10 δισ. δρχ. Αυτό δήλωσε, σήμερα στη Βουλή, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντωντας σε σχετική ερωτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Παρασκευόπουλου. Ο κ. Βενιζέλος, σημείωσε, ότι δεν υπήρξε αιφνιδιασμός και πρόσθεσε ότι ο κ. Θεοδωρίδης γνωριζε την περικοπή του προϋπολογισμού εδω και ένα εξάμηνο.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καθοριστικές αναμετρήσεις διεξάγονται απόψε στο μπάσκετ, για τα προημιτελικά των πλέι-οφς. Από τις 7 παρά 20 στην Πάτρα ο τοπικός Απόλλωνας φιλοξενεί τον Ολυμπιακό, ενω στις 9. 15 στο Αλεξάνδρειο, ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Παναθηναϊκό. Με νίκη, οι φιλοξενούμενοι περνούν στα ημιτελικά, ενω αν επικρατήσουν οι γηπεδούχοι, τότε η πρόκριση θα κριθεί το Σάββατο στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και το κλειστό του ΟΑΚΑ αντίστοιχα. Και οι δύο αποψινοί αγωνες θα μεταδοθούν απέυθείας απο τον ΑΝΤΕΝΝΑ.

Αρχίζει σήμερα στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας το τρίτο παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης σε μικτή πισίνα, με τη συμμετοχή και Ελλήνων πρωταθλητων. Στην μάχη ρίχνονται απόψε από ελληνικής πλευράς ο Δημήτρης Μαγγανάς στα 200 μέτρα ελεύθερο και η Κάτια Σαρακατσάνη στα 400 μέτρα μικτή. Μέρος των αγωνων θα καλυφθεί απ'ευθείας από το πρωτο κανάλι της Ελληνικής τηλεόρασης. Η μετάδοση αρχίζει στις 8 η ωρα.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Μικρές ανοδικές τάσεις επεκράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και ο γενικός δείκτης τιμων έκλεισε στις 1420,51 μονάδες ενισχυμένος σε ποσοστό 0,50%. Η αξία των συναλλαγων έφθασε τα 12,5 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 0,68%, Ασφάλειες άνοδος 2,50%, Λήζινγκ πτωση 0,25%, Επενδύσεις άνοδος 0,71%, Κατασκευές πτωση 1,59%, Βιομηχανίες άνοδος 0,74%, Διάφορες άνοδος 0,92%, Συμμετοχων πτωση 0,78%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με άνοδο 0,34%.
       ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΤΙΜΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΩΝ
       ΕΝΑΝΤΙ ΔΡΑΧΜΗΣ ΤΗΣ 17.04.97   VALEUR: 21.04.97
 
                            ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ
                             (FIXING)
 
 ΔΟΛΛΑΡΙΟ Η.Π.Α             271.6800 270.8650 272.4950
 ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΝΟΜ.ΜΟΝ.         307.4400 306.5180 308.3620
 ΜΑΡΚΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ            157.2100 156.7380 157.6820
 ΦΡΑΓΚΟ ΓΑΛΛΙΑΣ              46.7420  46.6020  46.8820
 ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ-ΣΚΩΤΙΑΣ-Β.ΙΡΛ.442.4000 441.0730 443.7270
 ΛΙΡΑ ΔΗΜ.ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ         419.1000 417.8430 420.3570
 ΦΡΑΓΚΟ ΒΕΛΓΙΟΥ               7.6210   7.5981   7.6439
 ΦΙΟΡΙΝΙ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ          139.9250 139.5050 140.3450
 ΛΙΡΕΤΑ ΙΤΑΛΙΑΣ ΓΙΑ 100 ΜΟΝ. 15.9620  15.9140  16.0100
 ΣΕΛΛΙΝΙ ΑΥΣΤΡΙΑΣ            22.3430  22.2760  22.4100
 ΚΟΡΩΝΑ ΔΑΝΙΑΣ               41.2820  41.1580  41.4060
 ΚΟΡΩΝΑ ΣΟΥΗΔΙΑΣ             35.2040  35.0980  35.3100
 ΜΑΡΚΟ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ            52.4680  52.3110  52.6250
 ΠΕΣΕΤΑ ΙΣΠΑΝΙΑΣ              1.8660   1.8600   1.8720
 EΣΚΟΥΔΟ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ          1.5690   1.5640   1.5740
 ΓΙΕΝ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΓΙΑ 100 ΜΟΝ. 215.6700 215.0230 216.3170
 ΦΡΑΓΚΟ ΕΛΒΕΤΙΑΣ            184.6150 184.0610 185.1690
 ΚΟΡΩΝΑ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ            38.4420  38.3270  38.5570
 ΛΙΡΑ ΚΥΠΡΟΥ                530.4000 528.8090 531.9910
 ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ            193.8800 193.2980 194.4620
 ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ        209.9700 209.3400 210.6000

ΚΑΙΡΟΣ

Βελτίωση θα παρουσιάσει από αύριο ο καιρός, καθως οι λίγες τοπικές βροχές θα περιορισθούν μόνο στα ανατολικά. Στην υπόλοιπη χωρα προβλέπονται λίγες νεφωσεις. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -1 με 13 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 3 με 17 και στο Αιγαίο 9 με 18 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφωσεις, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 6 με 17 και μηδέν με 13 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το Σάββατο και την Κυριακή προβλέπονται λίγες νεφωσεις, με τοπικές βροχές στα νότια. Τέλος, τη Μεγάλη Δευτέρα και τη Μεγάλη Τρίτη προβλέπονται αραιές νεφωσεις σ'ολόκληρη τη χωρα, ενω η θερμοκρασία θα σημειωσει άνοδο.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Friday, 18 April 1997 - 0:12:12 UTC