Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-04-23

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Δεκάδες τόννοι αλλοιωμένων προϊόντων κατασχέθηκαν στου Ρέντη. Αυξημένη η κίνηση στην αγορά, σε λογικά επίπεδα οι τιμές.
  • Να υπερδιπλασιαστούν οι προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος σύγκλισης, ζητά η Κομισιόν, που διαπιστωνει θετικά βήματα της ελληνικής οικονομίας.
  • Αυξήσεις, κάτω από τον πληθωρισμό, στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ από το καλοκαίρι. Αυξάνονται από 75 σε 100 δρχ τα εισιτήρια στα αστικά.
  • Δια αλληλογραφίας, με την Ολλανδική Προεδρία, θα λειτουργούν οι δύο επιτροπές για τα ελληνοτουρκικά.
  • Στα Τίρανα οι 420 Ελληνες στρατιωτες, που έφθασαν στο Δυρράχιο με τα αρματαγωγά ΣΑΜΟΣ και ΧΙΟΣ. Την Τρίτη του Πάσχα αναχωρεί ο τελευταίος λόχος.
  • Μετά από τρίωρη μάχη περίπου 70 πυροσβέστες, κατάφεραν να σβήσουν τη μεγάλη πυρκαγιά στο εργοστάσιο της ΜΙΝΕΡΒΑ.
  • Διέρρηξαν την Αγροτική Τράπεζα στη Σκύδρα και πήραν 18 εκατ. δρχ. , αφού άνοιξαν πυρ εναντίον αστυνομικων.
  • Μισό κιλό ηρωίνης σε 50 αυγά - κάψουλες είχε στο στομάχι του νεαρός από τη Ρουάντα, που συνελήφθη στο τελωνείο της Δοϊράνης.
  • Με μια ρωσο-κινεζική διακήρυξη, απαντά η Μόσχα στα σχέδια της Ουάσιγκτον για την διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.
  • Με μία συντονισμένη επίθεση οι στρατιωτικοί στο Περού, απελευθέρωσαν τους 72 ομήρους από την ιαπωνική πρεσβεία στη Λίμα.
  • Θρίλερ η προεκλογική εκστρατεία στη Βρετανία. Στο 5% έπεσε το ποσοστό των Εργατικων, έναντι 14% που είχε την προηγούμενη εβδομάδα.
  • Ανοδος 0,64% στο Χρηματιστήριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μεγάλες ποσότητες αλλοιωμένα ψάρια, κοτόπουλα και αρνίσια κεφαλάκια κατέσχεσαν αστυκτηνίατροι της ελληνικής αστυνομίας και της νομαρχίας σε ψυγεία στην περιοχή του Ρέντη. Σε έλεγχο που έγινε στα ψυγεία ΑΤΤΙΚΗΣ κατασχέθηκαν 18 τόννοι κοτόπουλα, ένας τόννος κεφαλάκια και 4 τόννοι σκουμπριά, τα οποία ήταν ακατάλληλα προς βρωση. Την ίδια ωρα συνεχίζονται οι έλεγχοι στην αγορά από συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης, τόσο για την ποιότητα των προϊόντων όσο και για την αποφυγή κρουσμάτων κερδοσκοπίας. Η κίνηση σήμερα στην αγορά ήταν αυξημένη, οι τιμές των οπωροκηπευτικων κινούνται σε λογικά επίπεδα, αλλά η τιμή του αρνιού παραμένει γρίφος, καθως στην κεντρική αγορά κυμαινόταν από 1. 300 - 2. 000 δρχ το κιλό, ενω στα συνοικιακά κρεοπωλεία η τιμή του έφθανε τις 2. 400 δρχ το κιλό.

Συστάσεις προς τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα τμήματα των εθνικων οδων όπου πραγματοποιούνται έργα διαπλάτυνσης των δρόμων, απευθύνει το ΥΠΕΧΩΔΕ, ενόψει της εξόδου των κατοίκων των αστικων κέντρων προς την επαρχία για τις γιορτές του Πάσχα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εθνική οδό Αθηνων - Θεσσαλονίκης, όπου εκτελούνται έργα σε μεγάλα τμήματα. Το υπουργείο έδωσε επίσης εντολή στις κατά τόπους διευθύνσεις της Τροχαίας να μεριμνήσουν ωστε ν'αποκατασταθεί η σηματοδότηση, όπου αυτή είναι πλημμελής.

Ολες οι χωρες - μέλη με εξαίρεση την Ιταλία και την Ελλάδα θα έχουν κατορθωσει μέχρι το τέλος του έτους να περιορίσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ, που είναι ένα από τα βασικά κριτήρια για τη συμμετοχή στην πρωτη φάση της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ενοποίησης. Αυτό αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν, που δόθηκε στη δημοσιότητα και στην οποία καταγράφονται οι επιδόσεις των οικονομιων των χωρων - μελων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Κομισιόν προβλέπει ότι στο τέλος του 1997 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα πέσει στο 4,9% και στο 3,4% στο τέλος του 1998. Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη ότι παρά τα αναμφισβήτητα βήματα που έχει κάνει η ελληνική οικονομία, θα πρέπει να υπερδιπλασιαστούν οι προσπάθειες, ωστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος σύγκλισης σε ό, τι αφορά τον πληθωρισμό, το δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος. Η Κομισιόν προτείνει διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και της δημόσιας διοίκησης, μείωση των κρατικων δαπανων και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Η Κομισιόν προβλέπει ακόμη ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο τέλος του έτους θα πέσει στο 6% και στο 4,8% στο τέλος του 1998.

Διαφορετική πάντως εκτίμηση φαίνεται να έχει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος σε συνέντευξή του προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα πέσει τον Απρίλιο κάτω από το 6%. Ο κ. Παπαντωνίου προανήγγειλε αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι οποίες θα είναι χαμηλότερες από τον προβλεπόμενο πληθωρισμό, δηλαδή κάτω από το 4,5%. Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι από την 1η Ιουνίου θα αυξηθούν από 75 σε 100 δρχ τα εισιτήρια των αστικων συγκοινωνιων και χαρακτήρισε θετική την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, σημειωνοντας πως οι επισημάνσεις του διευκολύνουν τις επιλογές της κυβέρνησης. Τέλος, ο κ. Παπαντωνίου προέβλεψε ότι τον Απρίλιο θα υπάρξει ανάκαμψη στην πορεία των φορολογικων εσόδων και από το Μαϊο θ'αποκατασταθεί πλήρως ο ρυθμός που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Σε ερωτηση για το ασφαλιστικό αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο λέγοντας ότι όλα θα τεθούν προς συζήτηση στον κοινωνικό διάλογο. Το μεσημέρι έγινε σύσκεψη με αντικείμενο την άμεση προωθηση της λίστας των φαρμάκων.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο του ΣΕΒ υποστήριξε ότι η πορεία της οικονομίας δεν είναι ικανοποιητική και χρειάζονται τολμηρά και θαρραλέα μέτρα με στόχο την περιστολή των δημοσίων δαπανων, τη μείωση των ελλειμμάτων και τις αποκρατικοποίησεις. Από την πλευρά του ο κ. Ιάσων Στράτος είπε ότι το βασικό πρόβλημα της οικονομίας είναι η συνεχως μειούμενη ανταγωνιστικότητα, τονίζοντας ότι χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές και εξυγίανση του δημοσίου τομέα.

Διευκρινήσεις για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά έδωσε ο υπουργός Εξωτερικων, Θεόδωρος Πάγκαλος, χωρίς κάμερες και μικρόφωνα. Στη συνέντευξή του ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι ο ρόλος της Ολλανδικής Προεδρίας είναι ο ρόλος ενός έντιμου διαμεσολαβητή και αναφερόμενος στις δύο, τελικά επιτροπές, που θα συσταθούν, τόνισε ότι δεν θα συναντηθούν μέχρι τον Ιούνιο, οπότε λήγει η Ολλανδική Προεδρία και λογικά θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το έργο τους, παρά μόνο στην περίπτωση που υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις. Ο υπουργός Εξωτερικων πρόσθεσε πως η Ελλάδα επιμένει στις επιφυλάξεις της για την Τελωνειακή Σύνδεση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, γιατί η γειτονική χωρα με τις πράξεις της επιχειρεί να αναπτύξει ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή. Ο κ. Πάγκαλος επανέλαβε ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να κάνει κινήσεις καλής θελήσεως αλλά δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση ν'ανοίξει διάλογο που θα αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιωματα και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν καλά ορισμένοι εταίροι που μας πιέζουν να προχωρήσουμε σε άνευ όρο διάλογο με την Αγκυρα. Αναφερόμενος στο Συμβούλιο Σύνδεσης, που θα γίνει τη Δευτέρα του Πάσχα στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικων διευκρίνησε ότι στο σχετικό κείμενο περιέχονται, οι τρεις όροι που έχει θέσει η ελληνική πλευρά, τους οποίους αν αποδεχτεί η Τουρκία τότε η Ελλάδα μπορεί να άρει τις επιφυλάξεις της. Πάντως, ο κ. Πάγκαλος φάνηκε μάλλον απαισιόδοξος να αποδεχτεί η Τουρκία το κοινό κείμενο των "15". Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος σε συνέντευξή του αν και τάχθηκε υπέρ της προσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας απέδωσε στην κυβέρνηση έλλειψη σχεδιασμού, στρατηγικής και διγλωσσίας και ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει αναλυτική ενημέρωση από την κυβέρνηση. Ο Δημήτρης Τσοβόλας και ο Αντωνης Σαμαράς εκτιμούν ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει εφόλης της ύλης διάλογο με την Τουρκία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέδωσε σε απαράδεκτες σκοπιμότητες τις ερμηνείες που δόθηκαν στη χθεσινή του δήλωση σχετικά με τον υπουργό Παιδείας, Γεράσιμο Αρσένη. Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι κάθε άλλο παρά απαγορευτικό είναι για τους υπουργούς να διατυπωνουν τις απόψεις τους για οποιοδήποτε θέμα πέραν αυτού που έχουν την αρμοδιότητα. Αναφερόμενος στο κείμενο των 32 βουλευτων ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν αποφεύγει τη συζήτηση και το διάλογο και ανακοίνωσε ότι τα ελληνοτουρκικά θα συζητηθούν στα αρμόδια όργανα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα αυτό θα απασχολήσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ που θα συνεδριάσει στις 5 Μαϊου.

Στο λιμάνι του Δυρραχίου, κατέπλευσαν το μεσημέρι τα αρματαγωγά του πολεμικού μας ναυτικού, Σάμος και Χίος, τα οποία μετέφεραν το κυρίως τμήμα του ελληνικού σωματος, που συμμετέχει στην πολυεθνική δύναμη η οποία αναπτύσσεται στην Αλβανία. Ακολούθησε η αποβίβαση των ανδρων και του εξοπλισμού τους και στη συνέχεια η στρατιωτική δύναμη κατευθύνθηκε στους χωρους όπου έχουν επιλεγεί για να σταθμεύσουν. Την Τρίτη του Πάσχα, θα αναχωρήσουν από τη Θεσσαλονίκη με τα δύο αρματαγωγά, οι υπόλοιποι 110 άνδρες της ελληνικής δύναμης με τα οχήματα και άλλο εξοπλισμό με προορισμό το Δυρράχιο. Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος θα επισκεφθεί στην Αλβανία τους καταυλισμούς των ελληνων στρατιωτικων για να γιορτάσει μαζί τους το Πάσχα. Αύριο, το πρωί, αεροσκάφος C-130, θα μεταφέρει στα Τίρανα το δεύτερο τμήμα της ανθρωπιστικής βοήθειας, που αποστέλλει η χωρα μας, ενω η συνολική βοήθεια ανέρχεται σε 18 τόνους τροφιμων και φάρμακων.

Σβήστηκε το μεσημέρι η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το πρωί στο εργοστάσιο Μινέρβα στο Σχηματάρι. Η φωτιά εκδηλωθηκε στις 8. 50 το πρωί, στο χωρο αποθήκευσης υλικων συσκευασίας του εργοστασίου και πιθανόν οφείλεται σε βραχυκύκλωμα, αφού όπως είπαν οι τέσσερις εργάτες που βρίσκονταν στο χωρο αυτό, η φωτιά ξεκίνησε από την οροφή. Λόγω των εύφλεκτων υλικων, η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και υπήρξε κίνδυνος επέκτασής της στο κυρίως εργοστάσιο, όπου βρίσκονται τα μηχανήματα και οι δεξαμενές ελαιόλαδου. Στην περιοχή έσπευσαν συνολικά 75 πυροσβέστες με 25 οχήματα, από την Αθήνα, τη Λειβαδιά, τη Θήβα, τη Χαλκίδα και τα Οινόφυτα. Το εργοστάσιο ήταν καινούργιο και άρχισε να λειτουργεί εδω και οκτω μήνες, οπότε και μεταφέρθηκαν τα μηχανήματα της βιομηχανίας από το Μοσχάτο, όπου ήταν αρχικά η έδρα της εταιρίας Μινέρβα.

Στη Φρανκφούρτη βρίσκεται από το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Κωστας Σημίτης, για εξαήμερη επίσκεψη στη Γερμανία που θα εχει πολιτικό και ταυτόχρονα ιδιωτικό χαρακτήρα. Το καθεαυτό πολιτικό μέρος της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού αρχίζει και ολοκληρωνεται αύριο στν Βόννη, όπου θα εχει συνομιλίες με τον Γερμανό Καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, ενω την Παρασκευή θα συμμετάσχει στην πανηγυρική τελετή της ανακήρυξής του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Μάρμπουργκ στην ομωνυμη πόλη του κρατιδίου της Εσσης.

Κρούσμα μηνιγγίτιδας σημειωθηκε προχθές σε 17χρονη μαθήτρια του Λυκείου Λιμεναρίων Θάσου και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, χωρίς να διατρέχει κανένα κίνδυνο η υγεία της, όπως βεβαίωσαν γιατροί που την παρακολουθούν. Στα σχολεία πάρθηκαν συνήθη προληπτικά μέτρα, με εντολή της Νομιατρικής Υπηρεσίας Καβάλας.

Αγνωστοι διέρρηξαν τα ξημερωματα το υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στη Σκύδρα και πήραν 18 εκατομμύρια δραχμές. Οι δράστες πυροβόλησαν εναντίον των αστυνομικων που τους εντόπισαν και προσπάθησαν να τους συλλάβουν, ενω ακινητοποίησαν το περιπολικό πυροβολωντας τα λάστιχά του. Στη συνέχεια διέφυγαν με ΙΧ αυτοκίνητο παίρνοντας μαζί τα χρήματα. Στο χρηματοκιβωτιο της τράπεζας έμειναν άλλα 26 εκατομμύρια δραχμές και 6 χιλιάδες μάρκα τα οποία οι δράστες δεν πρόλαβαν να πάρουν.

Με την απειλή όπλου, ο Γιωργος Καμπούρης, 45 ετων, ακινητοποίησε υπαλλήλους και πελάτες στα γραφεία του ΟΤΕ Νέων Λιοσίων και αφού απέσπασε από το ταμείο 4. 800. 000 δρχ. τράπηκε σε φυγή, για να συλληφθεί όμως σε μικρή απόσταση από τα γραφεία του ΟΤΕ, από πεζή περιπολία του αστυνομικού τμήματος της περιοχής. Οπως διαπιστωθηκε, το όπλο του ήταν ψεύτικο. Ο Καμπούρης οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

Αλλος ένας νέος έχασε τη ζωή του από υπερβολική δόση ναρκωτικων. Πρόκειται για το Θεόδωρο Παρασκευά, 24 ετων, ο οποίος βρέθηκε νεκρός σε υπόγειο διαμέρισμα πολυκατοικίας στου Γκύζη στην Αθήνα.

Μισό κιλό καθαρή ηρωίνη σε αυγά, έφερε στο στομάχι του, νεαρός από τη Ρουάντα, ο οποίος συνελήφθη το πρωί στο τελωνειο της Δοϊράνης, στα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Ο Ουϊλιαμ Ντεντομ, 30 ετων, έφερε πλαστό διαβατήριο της Μεγάλης Βρετανίας και ταξίδευε με μισθωμένο ταξί από τα Σκόπια στην Ελλάδα και θα κατευθυνόταν στη συνέχεια στο Λονδίνο, όπου θα παρέδιδε τα ναρκωτικά τα οποία είχε παραλάβει στην Κωνσταντινούπολη. Η ποσότητα της ηρωϊνης ήταν συσκευασμένη σε 50 μικρά αυγά βάρους 10 γραμμαρίων των καθένα.

Μειωνονται για μια εβδομάδα, οι λιανικές τιμές πωλησης των καυσίμων, λόγω υποχωρησης των διεθνων τιμων. Ετσι, οι λιανικές τιμές πωλησης των βενζινων μειωνονται κατά 0,30 δρχ. το λίτρο, ενω του πετρελαίου κίνησης, και του πετρελαίου θέρμανσης παραμένουν οι ίδιες.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με μια κίνηση ματ απάντησε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Μπόρις Γιέλτσιν, στα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειων για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς. Ιστορική συμφωνία χαρακτήρισαν ρωσοι και κινέζοι αξιωματούχοι την κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν στη Μόσχα, ο Μπόρις Γιέλτσιν με τον κινέζο ομόλογό του, Ζιάνγκ Ζεμίν, στην οποία διαγράφεται το κοινό τους όραμα για την μεταψυχροπολεμική εποχή. Σύμφωνα με ρωσους αξιωματούχους, στην διακήρυξη μεταξύ άλλων, εκφράζεται η κοινή αντίθεση Μόσχας-Πεκίνου στην διεκδίκηση εκ μέρους οποιασδήποτε χωρας, του ρόλου του απόλυτου μονάρχη. Ο Γιέλτσιν απέφυγε να κατονομάσει οποιαδήποτε χωρα, είναι σαφές ωστόσο οτι η δήλωσή του αναφέρεται στην επιδίωξη των Ηνωμένων Πολιτειων να αναλάβουν τον ρόλο του μοναδικού ηγέτη στον μεταψυχροπολεμικό κόσμο.

Με καταιγισμό πυρων που διήρκεσαν 25 λεπτά, έληξε τις πρωτες πρωινές ωρες η ομηρία των 72 περουβιανων και ιαπωνων αξιωματούχων, που κρατούντο επί 120 ημέρες στην κατοικία του ιάπωνα πρέσβη, στη Λίμα, από τους ακροαριστερούς αντάρτες Τουπάκ Αμάρου. Οι αντάρτες αιφνιδιάστηκαν στην κυριολεξία, καθως η συντονισμένη επίθεση των επίλεκτων στρατιωτων, σημειωθηκε την στιγμή που οι Τουπάκ Αμάρου έπαιζαν ποδόσφαιρο σε μία αίθουσα της πρεσβείας. Οι στρατιωτες εισήλθαν στην πρεσβεία από μία σήραγγα, την οποία κατασκεύαζαν επί μήνες και στην συνέχεια, επακολούθησε μία ομοβροντία πυρων από την οποία σκοτωθηκαν και οι 15 αντάρτες, οι περισσότεροι κάτω των 20 χρόνων, δύο στρατιωτες και ένας όμηρος, ενω απελευθερωθηκαν οι υπόλοιποι 72 όμηροι. Την ανακούφισή τους εξέφρασαν η ολλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ρωσία και η Ισπανία, για την απελευθέρωση των ομήρων, ενω δεν έλειψαν και οι αντίθετες φωνές που κατηγορούν τον περουβιανό πρόεδρο, Φουτζιμόρι, οτι κορόιδεψε την διεθνή κοινή γνωμη, καθως όπως υποστηρίζουν, είχε υποσχεθεί οτι η υπόθεση θα τερματιζόταν ειρηνικά με διαπραγματεύσεις.

Σε θρίλερ εξελίσσεται η προεκλογική εκστρατεία στη Βρετανία, μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων μίας νέας δημοσκόπησης, η οποία φέρει το προβάδισμα των Εργατικων, που μέχρι πρότινος βρισκόταν στο 14%, να έχει μειωθεί στο 5%, φθάνοντας σε μονοψήφιο αριθμό για πρωτη φορά από τον Νοέμβριο του 1993. Οι στρατηγικοί εγκέφαλοι των Συντηρητικων αποδίδουν την εντυπωσιακή αυτή αλλαγή, στην τακτική του πρωθυπουργού Τζον Μέϊτζορ, να επικεντρωσει την προεκλογική του εκστρατεία στην Ευρωπη και τους κινδύνους που εγκυμονούν οι Βρυξέλλες για την εθνική κυριαρχία των Βρετανων.

Στην Γαλλία που και αυτή βρίσκεται σε προεκλογικό πυρετό, ενόψει των πρόωρων εκλογων στις 25 Μαϊου και 1η Ιουνίου, που κήρυξε ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ, δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα, ΠΑΡΙΖΙΕΝ, φέρει τον κεντροδεξιό κυβερνητικός συνασπισμό να εξασφαλίζει μία νέα νίκη με ποσοστό 37%, έναντι 22% που συγκεντρωνει το σοσιαλιστικό κόμμα και 9% που έχει σταθερά το κομμουνιστικό κόμμα. Τέλος στην Βουλγαρία, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα των πρόσφατων βουλευτικων εκλογων, η Ενωση των Δημοκρατικων Δυνάμεων απέσπασε το 52,26% κερδίζοντας 137 έδρες επί συνόλου 240.

Εμμένει στη θέση του ο πρόεδρος του Ζαϊρ, Μομπούτου, να μην παραιτηθεί από την εξουσία, όποιος και αν τον εξαναγκάσει. Θα παραιτηθω όταν θα το θεωρήσω απαραίτητο, δηλωνει σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα, υποστηρίζει οτι είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις, προκειμένου να βρεθεί μία πολιτική λύση και να αποφευχθεί μία αιματοχυσία, θέτοντας όμως ως όρο το να το θέλουν και οι αντάρτες του Λοράν Καμπιλά.

Σε ναυάγιο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης, για ένα συμβιβασμό στο θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης που επιδιωκει ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ. Η αντιπολίτευση αρνήθηκε να υποστηρίξει τα σχέδια της κυβέρνησης για την περικοπή των φόρων κατά 30. δισ μάρκα για το 1998 και 1999 και την αλλαγή του συνταξιοδοτικού συστήματος του δημοσίου.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τέσσερις οπαδοί του Ολυμπιακού συνελήφθησαν στην Ρωμη επειδή επιτέθηκαν σε έναν αστυνομικό, όπως έγινε γνωστό στην Ιταλική πρωτεύουσα. Οι τέσσερις συλληφθέντες θα προσαχθούν αύριο το πρωϊ στο αυτόφωρο, όπως ανακοίνωσε η Ιταλική αστυνομία. Το επεισόδιο που οδήγησε στην σύλληψη των ``ερυθρόλευκων`` οπαδων συνέβη στην ``Πιάτσα Ντ' Εσπάνια`` της Ρωμης, κατά την διάρκεια των πανηγυρισμων γιά την πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό.

Mπάσκετ-Ολοι οι τελικοί τού Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος
1958: ΑSK ΡΙΓΑ-Ακαντέμικ Σόφια 86-81, 84-71
1959: ASK ΡΙΓΑ-Ακαντέμικ Σόφια 79-58, 69-67
1960: ASK ΡΙΓΑ-Ντιναμό Τιφλίδας 61-57, 69-62
1961: ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ-Ask Ρίγα 61-66, 87-62
1962: Γενεύη: ΝΤΙΝΑΜΟ ΤΙΦΛΙΔΑΣ-Ρεάλ Μαδρίτης 90-82
1963: ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ-Ρεάλ Μαδρίτης 69-86, 91-74 99-80
1964: ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Σπάρτακ Μπρνο 99-110, 84-64
1965: ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 81-88, 76-62
1966: Μπολόνια-Πρωτο φάιναλ-φόρ: ΣΙΜΕΝΤΑΛ ΜΙΛΑΝΟΥ-Σλάβια Πράγας 77-72 (4η η ΑΕΚ αφού έχασε στον μικρό τελικό από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 83-62)
1967: Μαδρίτη: ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Σίμενταλ Μιλάνου 91-83
1968: Λιόν: ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Σπάρτακ Μπρνο 98-95
1969: Βαρκελωνη: ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ-Ρεάλ Μαδρίτης 103-99
1970: Σαράγεβο: ΙΝΙΣ ΒΑΡΕΖΕ-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 79-74
1971: Αμβέρσα: ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ-Ινις Βαρέζε 67-53
1972: Τελ Αβιβ: ΙΝΙΣ ΒΑΡΕΖΕ-Γιουγκοπλάστικα Σπλιτ 70-69
1973: Λιέγη: ΙΝΙΣ ΒΑΡΕΖΕ-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 78-66
1974: Ναντ: ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Ινις Βαρέζε 84-82
1975: Αμβέρσα: ΙΝΙΣ ΒΑΡΕΖΕ-Ρεάλ Μαδρίτης 79-66
1976: Γενεύη: ΜΟΜΠΙΛΤΖΙΡΤΖΙ ΒΑΡΕΖΕ-Ρεάλ Μαδρίτης 81-74
1977: Βελιγράδι: ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ-Μομπιλτζίρτζι Βαρέζε 78-77
1978: Μονακό: ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Μομπιλτζίρτζι Βαρέζε 75-67
1979: Μονακό: ΜΠΟΣΝΑ ΣΑΡΑΓΕΒΟ-Εμερσον Βαρέζε 96-93
1980: Βερολίνο: ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Μακάμπι Τελ Αβίβ 89-85
1981: Στρασβούργο: ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ-Σινουντίνε Μπολόνια 80-79
1982: Κολωνία: ΣΚΟΥΙΜΠ ΚΑΝΤΟΥ-Μακάμπι Τελ Αβίβ 86-80
1983: Γκρενόμπλ: ΦΟΡΝΤ ΚΑΝΤΟΥ-Μπίλι Μιλάνο 69-68
1984: Γενεύη: ΜΠΑΝΚΟΡΟΜΑ-Μπαρτσελόνα 79-73
1985: Αθήνα: ΤΣΙΜΠΟΝΑ ΖΑΓΚΡΕΜΠ-Ρεάλ Μαδρίτης 85-78
1986: Βουδαπέστη: ΤΣΙΜΠΟΝΑ ΖΑΓΚΡΕΜΠ-Ζαλγκίρις Κάουνας 94-82
1987: Λωζάνη: ΤΡΕΙΣΕΡ ΜΙΛΑΝΟ-Μακάμπι Τελ Αβίβ 71-69
1988: Γάνδη: Φάιναλ Φόρ: ΤΡΕΙΣΕΡ ΜΙΛΑΝΟ-Μακάμπι Τελ Αβίβ 90-84 (Ο Αρης τέταρτος αφού στον μικρό τελικό έχασε από την Παρτιζάν με 105-93)
1989: Μόναχο: Φάιναλ Φόρ: ΓΙΟΥΓΚΟΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΠΛΙΤ-Μακάμπι Τελ Αβίβ 75-69 (Ο Αρης τρίτος αφού στον μικρό τελικό κέρδισε τη Μπαρτσελόνα με 88-71)
1990: Σαραγόσα: Φάιναλ Φόρ: ΓΙΟΥΓΚΟΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΠΛΙΤ-Μπαρτσελόνα 72-67 (Ο Αρης τέταρτος αφού στο μικρό τελικό έχασε από τη Λιμόζ με 103-91)
1991: Παρίσι: Φάιναλ Φόρ: ΠΟΠ 84 ΣΠΛΙΤ-Μπαρτσελόνα 70-65
1992: Κωνσταντινούπολη: Φάιναλ Φόρ: ΠΑΡΤΙΖΑΝ Βελιγραδίου-Μπανταλόνα 71-70
1993: Αθήνα: Φάιναλ Φόρ: ΛΙΜΟΖ-Μπένετον Τρεβίζο 59-55 (Ο ΠΑΟΚ τρίτος αφού στο μικρό τελικό νίκησε τη Ρεάλ Μαδρίτης με 76-70)
1994: Τελ Αβίβ: Φάιναλ Φόρ: ΜΠΑΝΤΑΛΟΝΑ-Ολυμπιακός 59-57 (Ο Παναθηναϊκός τρίτος αφού στο μικρό τελικό νίκησε την Μπαρτσελόνα με 100-83)
1995: Σαραγόσα: Φάιναλ Φόρ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Ολυμπιακός 73-61 (Ο Παναθηναϊκός τρίτος αφού στον μικρό τελικό νίκησε τη Λιμόζ με 91-77)
1996: Παρίσι: Φάιναλ Φόρ: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-Μπαρτσελόνα 67-66
1997: Ρωμη: Φάιναλ Φόρ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-Μπαρτσελόνα

Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα Γ' Εθνικής - Αποτελέσματα Στους αγωνες της 28ης ημέρας για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα του Βορείου ομίλου της Γ' εθνικής κατηγορίας, σημειωθηκαν τα εξής αποτελέσματα:
Καρδίτσα-Αετός Σκύδρας2-1
Πτολεμαϊδα-Ορέστης Ορεστιάδας0-0
Απόλλων Λάρισας-Αγροτικός Αστέρας1-0
Αλμωπός Αριδαίας-Λαμία2-1
Αμπελόκηποι-Πιερικός2-1
Κολινδρός-Νιγρίτα0-3
Ποσειδων Μηχανιωνας-Γιαννιτσά2-1
Λύκοι-Αρτα2-0
Ολυμπιακός Βόλου-Τύρναβος5-1

Ετσι τωρα προηγείται η Καρδίτσα με 56 βαθμούς και ακολουθούν Λύκοι 51, Τύρναβος και Απόλλων Λάρισας 47, Αγροτικός Αστέρας 45, Πιερικός 44, Αετός Σκύδρας και Αμπελόκηποι 43.

ΑΘΗΝΑ

Νέα ``βαριά καμπάνα`` έπεσε στον Αρη, απο τον αθλητικό δικαστή, για τα επεισόδια που έγιναν στον αγωνα με την Ξάνθη. Σε ουδέτερο γήπεδο θα δωσει η ομάδα της Θεσσαλονίκης τον επόμενο εντός έδρας αγωνα της, με τον ΟΦΗ, για την 31-η ημέρα του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της πρωτης εθνικής κατηγορίας, που θα γίνει την Κυριακή 4 Μαϊου, αφού τιμωρήθηκε με αποκλεισμό της έδρας της για μία αγωνιστική.

Στο σκεπτικό της απόφασής του, ο αθλητικός δικαστής επισημαίνει, ότι η ποινή αυτή επιβλήθηκε στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, επειδή ήταν υπότροπη, ενω αναφέρει, μεταξύ των άλλων: ``Οπαδοί του Αρη πετούσαν κέρματα, σπασμένα γυαλιά και .. . αυγά στον αγωνιστικό χωρο, ενω φωναζαν υβριστικά συνθήματα κατά της Ξάνθης. Ακόμη, τραυματίστηκε ο ποδοσφαιριστής της Ξάνθης, Βενετίδης, απο αντικείμενο που του πέταξαν απο την εξέδρα``. ``Εάν η ΑΕΚ συμμετείχε στο .. . αγγλικό πρωτάθλημα, θα είχε πολλές ελπίδες για κατακτήσει τον τίτλο. Στην Ελλάδα, όμως, οι ελπίδες της για τίτλο είναι πλέον πολύ λίγες``. Στο αγγλικό πρωτάθλημα θα προτιμούσε, λοιπόν, ο Πέτρος Ραβούσης ν' αγωνίζεται η ΑΕΚ, σύμφωνα με αυτά που δήλωσε στη σημερινή συνάντησή του με δημοσιογράφους.

``Στη χωρα μας``, πρόσθεσε ο προπονητής της ΑΕΚ, ``σχεδόν όλα τα πρωταθλήματα τα κατέκτησαν οι ομάδες που προηγούντο στη βαθμολογία λίγες αγωνιστικές πριν απο τη λήξη της σεζόν. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει, ότι θα τα παρατήσουμε. Θα προσπαθήσουμε, με το ίδιο πάθος, μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος``. Μία ελληνική ομάδα θα λάβει μέρος γιά πρωτη φορά στο διεθνές τουρνουά μπάσκετ ``ΜακΝτόναλντς Οπεν``, το οποίο διεξάγεται κάθε χρόνο με την συμμετοχή ομάδων και από το ΝΒΑ. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα στην Ρωμη ο πρόεδρος της Αμερικανικής ομοσπονδίας μπάσκετ Ράς Γκάνινγκ, ο οποίος εκπροσωπεί στο Φάιναλ-Φόρ της Ευρωλίγκα και τον κομισάριο του ΝΒΑ Ντέιβιντ Στέρν, που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί. Ακόμη, ο κύριος Γκάνινγκ, αφού αναφέρθηκε στην ατμόσφαιρα που επικράτησε στους δύο ημιτελικούς του φάιναλ-φόρ και ιδιαίτερα στον αγωνα του Ολυμπιακού, την οποία χαρακτήρισε ``φανταστική``, είπε ότι η πρόκριση των ``ερυθρολεύκων`` και της Μπαρτσελόνα στον τελικό, σημαίνει ότι μία Ελληνική και μία Ισπανική ομάδα θα εκπροσωπηθούν στο ``ΜακΝτόναλντς Οπεν``, το οποίο θα διεξαχθεί προς το τέλος του χρόνου στο Παρίσι.

Στη συνέχεια, ο κ. Γκάνινγκ αποκάλυψε ότι στην τελική φάση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος 1998, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, η χωρα του θα εκπροσωπηθεί και πάλι με μία εθνική ομάδα η οποία θα αποτελείται στην πλεοψηφία της (10 από τους 12) από παίκτες του ΝΒΑ. Η εθνική μας ομάδα Βόλεϊ των ανδρων αναχωρεί αύριο (Μ. Πέμπτη) για το Παρίσι, προκειμένου τη Μ. Παρασκευή και την Κυριακή του Πάσχα, να δωσει φιλικούς αγωνες με την αντίστοιχη της Γαλίας στη Ναντ και Πουατιέ αντίστοιχα. Ο προπονητής Στέλιος Καζάζης επέλεξε για τους δύο αυτούς αγωνες τους εξής 14 αθλητές: Βασίλη Μητρούδη, Μιχάλη Αλεξανδρόπουλο (Αρη), Νίκο Σαμαρά, Θόδωρο Μποζίδη (Ορεστιάδας), Γιωργο Ντράκοβιτς, Ανδρέα Θεοδωρίδη, Κωστα Χριστοφιδέλη, Μάριο Γκιούρδα, Βασίλη Κουρνέτα (Ολυμπιακού), Αντωνη Κοβάτσεφ , Θόδωρο Χατζηαντωνίου (Παναθηναϊκού), Θόδωρο Μπάεφ (Εθνικού Αλεξανδρούπολης), Δημήτρη Καζάζη (Φιλίας) και Κυριάκο Καλαϊτσίδη (Αρη Νικαίας). Η εθνική μας ομάδα Βόλεϊ των γυναικων θ' αντιμετωπίσει αύριο στις 5 μ. μ ωρα Ελλάδος, στην πολωνική πόλη Μπιέλσκο Μπιάλα, την αντίστοιχη της Κροατίας, για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ανοιξης. Η ομάδα της Κροατίας πήρε τη δεύτερη θέση στον πρωτο όμιλο, πίσω από την Πολωνία αλλά δεν παύει να έχει τον τίτλο της ``ασημένιας`` πρωταθλήτριας Ευρωπης, αφού στην τελευταία διοργάνωση, που έγινε στην Ολλανδία (1995) πήρε την δεύτερη θέση. Συνεχίζονται οι καλές εμφανίσεις των Ελλήνων Ιστιοπλόων στην διεθνή εβδομάδα που διεξάγεται στο Ιέρ της Γαλλίας, αφού μεταξύ άλλων το σκάφος μας στην κλάση ``Σόλινγκ`` βρίσκεται στην 4η θέση της γενικής κατάταξης, ενω ο πρωταθλητής μας στα ``Φινν`` Αιμίλιος Παπαθανασίου ανέβηκε στην 5η θέση. Στον τρίτο γύρο του διεθνούς τουρνουά τένις, που διεξάγεται στο Μόντε Κάρλο, προκρίθηκε ο Ελληνοαυστραλός πρωταθλητής, Μαρκ Φιλιππούσης, συνεχίζοντας τις πολύ καλές εμφανίσεις που πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα. Ο Φιλιππούσης, που έχει φθάσει στην 24-η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, επικράτησε του Αμερικανού Τζιμ Κούριερ με 2-0. Και ολοκληρωνουμε με μία είδηση απο το εξωτερικό ρεπορτάζ. Στην Μπαρτσελόνα θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του μέχρι το 2006, ο Βραζιλιάνος διεθνής επιθετικός, Ρονάλντο, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος της ``Μπάρτσα``, Χοσέ Λουίς Νούνιεζ.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ανοδικές τάσεις επεκράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμων να κλείσει στις 1442,19 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,64%. Η αξία των συναλλαγων έφθασε τα 14,1 δισ. δρχ. Εντονο αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλωθηκε για μετοχές του Κατασκευαστικού τομέα ο δείκτης των οποίων σημείωσε μεγάλα κέρδη 4,97%. Οι υπόλοιποι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 0,11%, Ασφάλειες πτωση 0,71%, Λήζινγκ άνοδος 0,69%, Επενδύσεις άνοδος 1,56%, Βιομηχανίες άνοδος 1, 09%, Διάφορες άνοδος 2,63%, Συμμετοχων πτωση 0,31%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με πτωση 0,28%.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Καλός θα είναι και αύριο ο καιρός σε όλη τη χωρα με τοπικές νεφωσεις και πιθανή βροχή μικρής διάρκειας κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 5 με 16 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 7 με 20 και στα νησιά 10 με 19 βαθμούς Κελσίου. Τοπική συννεφιά, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 9 με 19 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να σημειωθεί ασθενής βροχή και το θερμόμετρο θα δείξει από 7 μέχρι 16 βαθμούς.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Thursday, 24 April 1997 - 0:12:16 UTC