Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-05-05

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Τους καθηγητές Πανεπιστημίου, Κρατερό Ιωάννου και Αργύρη Φατούρο, όρισε η χωρα μας να πάρουν μέρος στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα ελληνοτουρκικά. Τα ελληνοτουρκικά απασχόλησαν το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, ενω το ίδιο θέμα θα συζητηθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Η Αλέκα Παπαρήγα μετά την ενημέρωση που είχε από τον Θεόδωρο Πάγκαλο, τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει αμφισβήτηση των συνόρων και των διεθνων συνθηκων. Ο Γιωργος Παπανδρέου θα συναντηθεί στο Στρασβούργο με τον Τούρκο ομολογό του Οϊμέν, ενω στην Ελλάδα έφθασαν απόψε αμερικανοί αξιωματούχοι, επικεφαλής των οποίων των οποίων είναι ο υφυπουργός Αμυνας, Τζον Λόνταλ καθως και ο απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρντμεντ, Κέρι Κάβανο, ο οποίος θα επισκεφθεί και την Αγκυρα.

Τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, που άρχισε στις επτά το απόγευμα, στη Χαριλάου Τρικούπη, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Με το ίδιο θέμα θα ασχοληθεί την Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνωντος κόμματος. Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Εξωτερικων, θα προσπαθήσουν να αμβλύνουν τις ανησυχίες oρισμένvn βουλευτές, ότι η πορεία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία, που ακολουθεί η κυβέρνηση, μπορεί να εξελιχθεί σε άτυπο διάλογο, χωρίς προϋποθέσεις. Το μεσημέρι ο Θεόδωρος Πάγκαλος ενημέρωσε την Αλέκα Παπαρήγα, η οποία τάχθηκε υπέρ του διαλόγου και της επίτευξης συμφωνίας με την Τουρκία, υπό τον απαράβατο όρο ότι δεν θα υπάρξει αμφισβήτηση των συνόρων, των ελληνικων κυριαρχικων δικαιωμάτων και των διεθνων συνθηκων και συμφωνιων. Στο Στρασβούργο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικων, Γιωργος Παπανδρέου, αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Ονούρ Οϊμέν, στο περιθωριο της υπουργικής συνόδου του Συμβουλίου της Ευρωπης. Στην Αθήνα αναμένεται επίσης και ο απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κέρι Κάβανο, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον υφυπουργό Εξωτερικων, Γιάννο Κρανιδιωτη και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αγκυρα για συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση.

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δημοσίευση μέρους από το αρχείο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, για τις δραστηριότητες του τέως βασιλιά. Σύμφωνα με το αρχείο ο έκπτωτος βασιλιάς οργάνωνε στα τέλη του 1975 πραξικόπημα για την ανατροπή της τότε κυβέρνησης Καραμανλή. Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν αντιδράσεις από τους λεγόμενους φιλοβασιλικούς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενω συνεργάτες του προέδρου του κόμματος έκαναν λόγο για ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος, που έχουν αξία μόνο για τους ιστορικούς. Οι ίδιοι απέδιδαν στην κυβέρνηση την ανακίνηση του θέματος για να αποπροσανατολίσει το λαό από τα εσωτερικά προβλήματα και την κρισιμότητα των εθνικων μας θεμάτων. Ο Γιωργος Καρατζαφέρης προεξόφλησε ότι θα ενοχληθούν πολλοί από αυτούς που διάκεινται ευμενως προς το θεσμό της βασιλείας, ο Απόστολος Ανδρεουλάκος χαρακτήριζε άδικη την απόπειρα αμφισβήτησης της δημοκρατικότητας του τέως βασιλιά, ενω ο Αλέξανδρος Παπαδόγγονας έκανε λόγο για κουτσομπολιά και φαντασία ορισμένων. Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι δημιουργείται πρόβλημα στο εσωτερικό της ΝΔ, καθως αρκετοί από τους βουλευτές που αντέδρασαν υποστήριξαν τον Κωστα Καραμανλή για την ανάδειξή του στην ηγεσία του κόμματος. Η κυβέρνηση κράτησε αποστάσεις σημειωνοντας ότι η δημοσίευση των αρχείων αποτελεί ιστορική εκδοχή μιας πηγής, από ένα εξέχοντα παράγοντα της χωρας, που καθόριζει τις πολιτικές εξελίξεις για πολλά χρόνια.

Η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενωνα είναι μόνιμος και βασικός στόχος της Ελλάδας, δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή τη χθεσινή δήλωση του νέου υπουργού Περιβάλλοντος της Βρετανίας Κρις Σμιθ ότι τα μάρμαρα αποκλείεται να επιστραφούν. Επιθυμία μας είναι, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, στο πλαίσιο και των σχετικων συστάσεων της ΟΥΝΕΣΚΟ, το ζήτημα αυτό να τεθεί σε διμερή βάση, όπως έχει ήδη γίνει κατά καιρούς σε επαφές με τον Βρετανό ομόλογό μου και τον Βρετανό πρέσβη στην Αθήνα".

Επέστρεψε το απόγευμα στην Αθήνα από το Βερολίνο όπου εβρίσκετο, ο γνωστός μουσικοσυνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης, μετά το πρόβλημα υγείας που παρουσίασε κατά την διάρκεια περιοδείας του. Ο κ. Θεοδωράκης πραγματοποιούσε ευρωπαϊκή περιοδεία από κοινού με τον τούρκο καλλιτέχνη και πολιτικό, Ζουλφί Λιβανελί, προωθωντας την ιδέα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, όταν σήμερα τις πρωτες πρωινές ωρες αναγκάσθηκε να εισαχθεί σε νοσοκομείο του Βερολίνου εξαιτίας αναπνευστικων προβλημάτων. Οπως ανακοίνωσε ο προσωπικός γιατρός του, Χρήστος Καλαϊτζής, η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία, αλλά θα χρειασθεί να σταματήσει οριστικά την περιοδεία του, για να ξεκουρασθεί. Την θέση του θα αναλάβει η Μαρία Φαραντούρη

Από το μικροσκόπιο του διεθνούς νομισματικού ταμείου, θα περάσει για άλλη μια φορά η ελληνική οικονομία, ενόψει της εξαμηνιαίας έκθεσης του διεθνούς αυτού οργανισμού. Πέντε εμπειρογνωμονες βρίσκονται στην Αθήνα και ξεκίνησαν ήδη τη συγκέντρωση στοιχείων για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από το υπουργείο Οικονομικων. Αύριο, θα επισκεφθούν το Γενικό Λογιστήριο του κράτους και την Τετάρτη και Πέμπτη θα συναντηθούν με εκπροσωπους της Τράπεζας της Ελλάδος. Στο μεταξύ, ρεκόρ επταετίας σημείωσε σήμερα ο Γενικός Δείκτης Τιμων στο Χρηματιστήριο, ο οποίος έσπασε το φράγμα των 1. 500 μονάδων και διαμορφωθηκε στις 1. 518,42 μονάδες, σημειωνοντας άνοδο 2,25%. Χρηματιστηριακοί κύκλοι αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στην περαιτέρω πτωση του πληθωρισμού, ο οποίος τον Απρίλιο αναμένεται να πέσει κάτω από το 6%, αλλά και στην πορεία των εθνικων μας θεμάτων που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση.

Προβλήματα στις αερομεταφορές σημειωθηκαν σήμερα λόγω των στάσεων εργασίας που πραγματοποίησαν απο τις 5 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή Αεροπλοϊα εκ περιτροπής και ανα κλάδο με κύριο αίτημα την ανάπτυξη της θυγατρικής της Ολυμπιακής. Από τις κινητοποιήσεις σημειωθηκαν καθυστερήσεις και ματαιωσεις πτήσεων ορισμένες απο τις οποίες πραγματοποιήθηκαν με προσωπικό ασφαλείας. Οι εργαζόμενοι απειλούν σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις στις 12 και 19 Μαϊου. Τρείς τετράωρες στάσεις έχουν εξαγγείλει και οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ για αύριο Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη απο τις 12 έως τις 4 το απόγευμα με αίτημα την υπογραφή νέας συλλογικής συμβάσεως εργασίας.

Στη σημασία των ανανεωσιμων πηγων ενέργειας στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος και της απασχόλησης, αναφέρθηκε ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, Χρήστος Παπουτσής, κατά την ομιλία του στο συνέδριο με θέμα Εφαρμογές των Ανανεωσιμων Πηγων Ενέργειας, που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον κ. Παπουτσή στόχος της ευρωπαϊκής επιτροπής είναι να διπλασιασθεί μέχρι το 2010 η συνεισφορά των ανανεωσιμων πηγων ενέργειας, στο ενεργειακό ισοζύγιο της ένωσης και από 6% που είναι σήμερα να φθάσει το 12%.

Τριαντα δύο πολιτευτές και στελέχη της Πολιτικής Ανοιξης απο το νομό Σερρων προσχωρησαν σήμερα στη Νέα Δημοκρτία. Μεταξύ των 32 είναι και ο πρωην υπουργός Νίκος Κλείτος ο οποίος κατείχε επιτελική θέση στην Πολιτική Ανοιξη. Οπως ανακοινωθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, τα 32 στελέχη ανταποκρίθησαν στη δημόσια πρόσκληση του προέδρου του κόμματος να δραστηριοποιηθούν στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα στελέχη που έχουν απομακρυνθεί ή αποστασιοποιηθεί. Σε ανακοινωσή της η Πολιτική Ανοιξη κάνει λόγο για καιροσκοπισμό και χαρακτηρίζει παλαιοκομματισμό το να προβάλλεται ότι αποχωρούν στελέχη τα οποία από την επομένη των εκλογων τέθηκαν εκτός κόμματος.

Απόπειρα κλοπής σκαφων μάλλον από αλβανούς σημειωθηκε τα ξημερωματα στην περιοχή Κομένο της Κέρκυρας. Ταχύπλοο σκάφος χωρίς φωτα ναυσιπλοϊας, προσέγγισε στην πλωτή εξέδρα θαλασσίων μέσων αναψυχής του Ρουσέτου Δαμίγου, ο οποίος κοιμόταν σε τροχόσπιτο κοντά στην εξέδρα. Ο Δαμίγος αντελήφθη το ταχύπλοο και βγήκε στην παραλία. Τότε, από το ταχύπλοο ρίχθηκαν εναντίον του πυροβολισμοί, χωρίς ευτυχως να τραυματιστεί ο Δαμίγος. Σκάφος του Λιμενικού Σωματος που εκτελούσε περιπολία στη θαλάσσια περιοχή, έσπευσε αμέσως, χωρίς όμως να εντοπίσει το ταχύπλοο. Οπως διαπιστωθηκε, από τις σφαίρες που ρίχθηκαν, έχει βληθεί η πλωτή εξέδρα, παρακείμενο σκάφος και ένα διπλανό τροχόσπιτο. Επίσης, βρέθηκαν κάλυκες από πυροβόλο όπλο, πιθανόν Καλάσνικοφ. Προανάκριση για το περιστατικό διενεργούν άνδρες του κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας.

Τουλάχιστον 17 ιρακινοί λαθρομετανάστες πνίγηκαν στα νερά του Αιγαίου, όταν τα δύο σκάφη με τα οποία μεταφέρονταν από την Τουρκία στις ελληνικές ακτές, συγκρούσθηκαν. Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, το δυστύχημα έγινε την Κυριακή στον θαλάσσιο χωρο μεταξύ του Κουσάντασι και της Σάμου ενω αγνοείται ακόμα η τύχη πέντε ατόμων. Στην Ηπειρο, τετρακόσιοι δωδεκα Αλβανοί λαθρομετανάστες συνελήφθησαν το τελευταίο τριήμερο, από αστυνομικές περιπόλους και μέσω Κακαβιάς επαναπροωθήθηκαν στη χωρα τους.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προθεσμία οκτω ημερων, έδωσε ο ηγέτης των ανταρτων του Ζαϊρ, Λοράν Καμπιλά, προς τον πρόεδρο Μομπούτου, τονίζοντάς του οτι εάν παραιτηθεί από την εξουσία πριν από την είσοδο των ανταρτων του στην πρωτεύουσα Κινσάσα, τότε θα εγγυηθεί την ασφάλεια τη δική του και της οικογένειάς του, ενω στην αντίθετη περίπτωση, θα τον εκδιωξει ταπεινωνοντάς τον. Οι αντάρτες βρίσκονται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από το διεθνές αεροδρόμιο της Κινσάσα και όπως δήλωσε ο αμερικανός απεσταλμένος, Μπιλ Ρίτσαρσον, εκείνο που έχει τωρα σημασία είναι να κανονισθεί μία αναίμακτη είσοδος των ανταρτων στην πόλη. Την ίδια ωρα όμως μία τραγωδία εκτυλίχθηκε στα βορειοανατολικά της χωρας, όταν 91 πρόσφυγες Χούτου από την Ρουάντα ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου, μέσα στο τρένο που τους μετέφερε από τη ζούγκλα. Οι πρόσφυγες ποδοπατήθηκαν ή πέθαναν από ασφυξία, όταν τα πλευρικά τοιχωματα των βαγονιων άνοιξαν για να βγούν και να επιβιβασθούν στο φέρι μποτ, που διαπλέει τον ποταμό Ζαϊρ.

Με την προσοχή της στραμμένη σε δύο μέτωπα, την αναθέρμανση των σχέσεων της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη σφιχτή εισοδηματική πολιτική της χωρας, ξεκινά την πρωτη της εβδομάδα στην εξουσία η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση των Εργατικων, υπό την πρωθυπουργία του Τόνι Μπλερ. Ο επί των ευρωπαϊκων υποθέσεων υπουργός, Νταγκ Χέντερσον, κατά την διάρκεια επαφων που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες με τους ευρωπαίους ομόλογους του, δήλωσε οτι η χωρα του επιθυμεί μία νέα αρχή στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζοντας οτι το Λονδίνο θα συνεργαστεί ως εταίρος σε μία κοινή, όπως υποστήριξε, επιχείρηση, χωρίς να χρησιμοποιεί τη γλωσσα των αντιπάλων. Ωστόσο, παρά την φιλοευρωπαϊκή πολιτική της νέας βρετανικής κυβέρνησης, σε σχέση με την προηγούμενη του Τζον Μέιτζορ, οι ευρωπαίοι εταίροι είναι ακόμα αρκετά επιφυλακτικοί. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του γάλλου υπουργού εξωτερικων, Ερβέ ντε Σαρέτ, ο οποίος τόνισε οτι το Λονδίνο έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει για να βρεθεί στην καρδιά της Ευρωπης.

Επισήμως αρχίζει σήμερα στη Γαλλία η προεκλογική περίοδος, μετά τη χθεσινή λήξη της προθεσμίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων. Οι υποψήφιοι στις εκλογές αυτές είναι κατά 20% περισσότεροι από τις προηγούμενες βουλευτικές του 1993. Οι δημοσκοπήσεις στην πλειοψηφία τους, εξακολουθούν να δίνουν ένα μικρό προβάδισμα στην κυβερνητική κεντροδεξιά, που φαίνεται να διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ενα γεγονός επίσης που ενισχύει περισσότερο την κεντροδεξιά, όσο παράδοξο και αν ακούγεται, αποτελεί η συντριπτική νίκη του Τόνι Μπλερ στη Βρετανία, με το φιλελεύθερο προφίλ και τις φιλοευρωπαϊκές διαθέσεις, παρά το συγγενές κόμμα των Σοσιαλιστων.

Δέκα νεκροί και πάνω από δωδεκα τραυματίες, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τον εκτροχιασμό βαγονιων επιβατικής αμαξοστοιχίας, κοντά στην πόλη Σετσίν στην βορειοδυτική Πολωνία. Τα τρία τελευταία βαγόνια της αμαξοστοιχίας, που είχε αναχωρήσει από την πόλη Σινουίτσιε με προορισμό την Κρακοβία, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, εκτροχιάστηκαν και έπεσαν πάνω σε σταθμευμένη εμπορική αμαξοστοιχία σε διπλανή γραμμή, κοντά στα σύνορα με την Γερμανία.

Αισιόδοξος δηλωνει ο παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, για τη νέα ειρηνευτική αποστολή του αμερικανού μεσολαβητή, Ντένις Ρος, ο οποίος φθάνει αύριο στη Μέση Ανατολή, σε μια προσπάθεια να προωθήσει εκ νέου την ειρηνευτική διαδικασία, η οποία έχει τελματωθεί τις τελευταίες επτά εβδομάδες. Αύριο επίσης, ο Αραφάτ θα συναντηθεί με τον ισραηλινό πρόεδρο Εζερ Βάιζμαν, στο Ερέζ της Γάζας, με στόχο να διασωσουν την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αραφάτ στον αιγύπτιο πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ.

Στη Βουλγαρία, το υπουργείο Εσωτερικων επιβεβαίωσε σήμερα χθεσινό δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο η βουλγαρική αστυνομία ανακάλυψε ποσότητα εκρηκτικων σε δρόμο που οδηγεί προς το αεροδρόμιο της Σόφιας, δύο ωρες πριν από την άφιξη του ρουμάνου προέδρου Εμίλ Κονσταντινέσκου, την περασμένη εβδομάδα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε αγωνες της 30ης ημέρας για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας, σημειωθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Δόξα Βύρωνα- Παναργειακός 1-1 Πύργος-Τρίκαλα 1-3 Λάρισα-Πανσερραϊκός 3-0 Ετσι μετά την ολοκλήρωση των αγωνων της 30ης ημέρας η βαθμολογία διαμορφωθηκε ως εξής: Πανιωνιος 59 Εθνικός 54 Παναιτωλικός 53 Προοδευτική 53 Νίκη Βόλου 50 Δόξα Βύρωνα 49 Τρίκαλα 49 Παναργειακός 48 Λάρισα 46 Λεβαδειακός 44 Καλαμαριά 43 Ελευσίνα 41 Δόξα Δράμας 39 ΕΑΡ 32 Πανσερραϊκός 31 Γιάννενα 27 Νάουσα 19 Πύργος 14

Με παραπομπή στην πειθαρχική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ κινδυνεύει άμεσα ο Αρης, αφού σύμφωνα με έγγραφο της ευρωπαϊκής ένωσης, που έφτασε σήμερα στα γραφεία της ΕΠΟ, αν η διοίκηση των ``κιτρίνων`` δεν καταβάλει 90. 000 δολλάρια στον Βούλγαρο πρωην ποδοσφαιριστή της ομάδας, Βάλκοφ, θα υποστεί τις συνέπειες. Στο μεταξύ ο Κορίνθιος διαιτητής του χθεσινού αγωνα ΑΕΚ-ΠΑΟΚ, Γιωργος Δούρος, μάλλον θα γλιτωσει την παραπομπή στην ΠΕΔ, αφού ο παρατηρητής της συνάντησης, Τάσος Κακλαμάνος τον βαθμολογεί μεν με χαμηλούς βαθμούς, όχι όμως τέτοιους πού να επιτρέπουν παραπομπή του στην πειθαρχική επιτροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ Κακλαμάνος βαθμολογεί τον Δούρο με 6 στον πειθαρχικό έλεγχο και την εφαρμογή κανονισμων και 7 στην φυσική κατάσταση. Πάντως η παραπομπή του Δούρου, αναμένεται να ξεκαθαρίσει την Τετάρτη το πρωί, οπότε και θα συνεδριάσει η Επιτροπή Διαιτησίας, ενω άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Δραμινός ρέφερι του αγωνα Πανιωνιος - Προοδευτική, για το πρωτάθλημα της Β` εθνικής, Σάββας Χατζησταυρίδης, παραπέμπεται στην πειθαρχική επιτροπή από τον παρατηρητή, Λαμπρόπουλο.

Παρελθόν αποτελεί από σήμερα για την ομάδα της Βέροιας, ο προπονητής, Μάκης Κατσαβάκης, αφού η διοίκηση της ομάδας αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία τους. Αναφερόμενος στην απόλυση του, ο Σερραίος προπονητής, είπε ότι δεν μπορεί να τη σχολιάσει, πριν πάρει στα χέρια του το σκεπτικό της απόφασης για την απομάκρυνση του από την ομάδα της Ημαθίας.

Την κατάκτηση ενός βαθμού στα τρία παιχνίδια που απομένουν μέχρι τη λήξη του πρωταθλήματος, περιμένει ο προπονητής του Ολυμπιακού, Ντούσαν Μπάγεβιτς, προκειμένου να πανηγυρίσει τον πρωτο του τίτλο, στο ``τιμόνι`` της πειραϊκής ομάδας.

Αναφερόμενος στο κυριακάτικο ντέρμπι με την ΑΕΚ, όπου οι φίλοι του Ολυμπιακού, θέλουν να κάνουν τον ``γύρο του θριάμβου``, ο προπονητής του Ολυμπιακού, είπε ότι πρόκειται για ένα ντέρμπι σαν όλα τα υπόλοιπα, που διεξάγονται ανάμεσα στους ``ερυθρόλευκους``, την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό.

Στο μεταξύ, αισιόδοξος ότι τελικά ο Παναθηναϊκός δεν θα χάσει το τραίνο της Ευρωπης, εμφανίσθηκε ο προπονητής των ``πρασίνων`` Βέλιμιρ Ζάετς. Η αισιοδοξία του αυτή προέρχεται από την τελευταία εμφάνιση της ομάδας στην Καβάλα και την μεγάλη σε έκταση νίκη. Ο Κροάτης τεχνικός πρόσθεσε ότι για να πετύχει η ομάδα του έξοδο στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ πρέπει να κερδίσει και τους τρεις αγωνες που απομένουν με Καστοριά και ΟΦΗ εντός και Ηρακλή εκτός έδρας.

Η πρωταθλήτρια μας της ελευθέρας πάλης, Φανή Ψαθά, που αγωνίζεται στην κατηγορία των 46 κιλων, πήρε την πέμπτη θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, που έγινε στην Πολωνία.

Στο μεταξύ, με πέντε αθλητές θα εκπροσωπηθεί η χωρα μας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πάλης, που αρχίζει σήμερα στην Βαρσοβία, αφού ήδη βρίσκονται στην πολωνική πρωτεύουσα οι Πολυχρονίδης (63 κιλά ελευθέρας) και Λοϊζίδης (76 κιλά ελευθέρας), ενω σήμερα αναμένονται οι Ιακωβίδης (58 κ. ), Αλεξανδρίδης (69 κ. ) και Συμεωνίδης (125 κ.).

Ενα .. .βήμα από την πρόκριση της στο κυρίως ταμπλω του διεθνούς τουρνουά 25. 000 δολλαρίων που διεξάγεται στην Σεούλ της Νότιας Κορέας, βρίσκεται η πρωταθλήτρια μας του Τέννις Χριστίνα Ζαχαριάδου, αφού έχει σημειωσει μέχρι στιγμής δύο νίκες στα προκριματικά και θέλει ακόμη μία γιά να περάσει στο κυρίως ταμπλό.

Η Ζαχαριάδου νίκησε στον πρωτο γύρο των προκριματικων την Κορεάτισα Κίμ Σούν με 2-0 και στον δεύτερο την Κινέζα Βού Ζάνγκ επίσης με 2-0.

Οι πρωταθλητές μας της ξιφασκίας, Χρήστος Σμαίλης του Αθηναϊκού Οπλομαχητικού Ομίλου και Λιάνα Ρεγκούκου της Οπλομαχητικής Λέσχης Αθηνων αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ελλάδας στο ξίφος ασκήσεως, ενω στο ομαδικό κυριάρχησε ο Αθηναϊκός, τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες.

Το πανελλήνιο πρωτάθλημα ολοκληρωνεται το τριήμερο 9, 10 και 11 Μαίου με το όπλο του ξίφους μονομαχίας ανδρων και γυναικων και την σπάθη ανδρων.

Νέο ενδιαφέρον στην κορυφή του αγγλικού πρωταθλήματος, έδωσε η Μίντλεσμπρο, που απέσπασε ισοπαλία 3-3 από τη Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ. Κι' αυτό γιατί δύο αγωνιστικές πριν από τη λήξη της διοργάνωσης, οι ``μπέμπηδες`` έχουν 71 βαθμούς, έναντι 67 της Λίβερπουλ, που καραδοκεί στη δεύτερη θέση, ελπίζοντας σε νέο ``στραβοπάτημα`` της πρωτοπόρου.

Πάντως η Μάντσεστερ μάλλον έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κατακτήσει και φέτος τον τίτλο στην ``πρέμιερ λιγκ``, αφού και τους δύο αγωνες που απομένουν μέχρι το τέλος, θα τους δωσει στο Ολντ Τράφορντ.

Ο Νορβηγός διεθνής ποδοσφαιριστής Τόρε-Αντρε Φλό θα ενισχύσει από την επόμενη περίοδο την επιθετική γραμμή της Τσέλσι, αφού υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον Αγγλικό σύλλογο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Σκανδιναβικής χωρας.

Ο Φλό, πάντως, θα ενταχθεί στην δύναμη της Τσέλσι μετά την 31η Οκτωβρίου, οπότε και λήγει το συμβόλαιο του με την Μπράν του Μπέργκεν, αφού οι Λονδρέζοι θέλησαν να εκμεταλευτούν τους νέους κανονισμούς μεταγραφων μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου γιά την υπόθεση Μποσμάν και να αποκτήσουν τον διεθνή επιθετικό χωρίς να καταβάλουν κάποιο ποσό στον σύλλογο του.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Νέο ρεκόρ επταετίας πέτυχαν σήμερα οι τιμές των μετοχων με το γενικό δείκτη τιμων να σπάζει και το φράγμα των 1500 μονάδων και να κλείνει στις 1518,42, σημειωνοντας μεγάλη άνοδο 2,25%. Η αξία των συναλλαγων ανήλθε στα 22,1 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 2,24%, Λήζινγκ άνοδος 4,88%, Ασφάλειες άνοδος 0,10%, Επενδύσεις άνοδος 1,27%, Κατασκευές άνοδος 1,98%, Βιομηχανίες άνοδος 1,55%, Διάφορες άνοδος 2,36%, Συμμετοχων άνοδος 1,16%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς υποχωρησε σε ποσοστό 0, 76%.

ΔΟΛΑΡΙΟ ΗΠΑ αγορα, 273,676 πωληση, 275,324

ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι και αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη σχεδόν τη χωρα, εκτός από τα δυτικά, που προβλέπονται νεφωσεις, ενω το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και στο Ιόνιο ισχυροί. Η θερμοκρασία θα σημειωσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά 11 με 30 βαθμούς και στα νησιά 14 με 26. Αίθριο καιρό, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 15 με 29 και 12 με 28 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Tuesday, 6 May 1997 - 0:41:37 UTC