Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-06-05

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Προταση για εκλογη προεδρου της Δημοκρατιας με 151 ψηφους στην τριτη ψηφοφορια ενεκρινε το υπουργικο συμβουλιο για την αναθεωρηση του Συνταγματος. Δεν αλλαζει η διαταξη για τη δημοσια και δωρεαν παιδεια.
  • Δυο φορες ειχε επιχειρησει να σκοτωσει τον Κωστα Περατικο η 17 Νοεμβρη, αποκαλυπτει η οργανωση στην οκτασελιδη προκηρυξη της με την οποια ανελαβε την ευθυνη.
  • Διατρητος ο νομος για τις προεκλογικες δαπανες των βουλευτων, δηλωνουν προεδρος της βουλης και αρμοδια διακομματικη επιτροπη.
  • Οι γενικες εξετασεις θα γινουν κανονικα διαβεβαιωνει ο υφυπουργος Παιδειας, ενω οι υπαλληλοι του υπουργειου απειλουν με κινητοποιησεις.
  • Διαψευδει ο Γιωργος Δρυς δημοσιευματα περι κινητρων για αποσυρση παλαιων αυτοκινητων.
  • Την αυτονομη πορεια της Πολιτικης θνοιξης προανηγγειλε ο Αντωνης Σαμαρας και εντασσει το κομμα στον κεντρωο ριζοσπαστικο χωρο.
  • Δεν θα δεχθω πιεσεις και δεν θα ισχυσουν οι αυξησεις που επεβαλαν φαρμακευτικες εταιριες δηλωνει ο Μιχαλης Χρυσοχοιδης.
  • Ηρεμια στην αγορα μετα τις πιεσεις που δεχθηκε η δραχμη τις τελευταιες μερες. Αποστελλονται 930. 000 εκκαθαριστικα σημειωματα την προσεχη εβδομαδα.
  • Μειοψηφια ειναι πλεον ο κυβερνητικος συνασπισμος Ερμπακαν-Τσιλερ, στην Τουρκια μετα την παραιτηση και πεμπτου βουλευτη. Συνομιλιες Ερμπακαν-Τσιλερ για τη διεξαγωγη εκλογων.
  • Την αποστολη δυναμεων του ΝΑΤΟ στην Αλβανια, προκειμενου να βοηθησει τις αλβανικες ενοπλες δυναμεις, ζητησε η αμερικανιδα υπουργος εξωτερικων, Μαντλιν Ομπραιτ.
  • Στο κατωφλι της εξουσιας βρισκεται η Αριστερα στη Γαλλια, δυο 24ωρα πριν απο την διεξαγωγη του δευτερου γυρου των βουλευτικων εκλογων.
  • Για δυο ακομη χρονια παραμενει στον Ολυμπιακο ο Ιλια Ιβιτς. Υπεγραψε συμβολαιο αντι περιπου 200 εκατ. δρχ.
  • Πτωση 2,83% στο Χρηματιστηριο.
  • Σχεδον αιθριος αυριο ο καιρος εκτος απο τη Μακεδονια και Θρακη. Διατηρουνται οι ισχυροι βοριαδες, σε χαμηλα επιπεδα η θερμοκρασια που δεν θα ξεπερασει τους 25 βαθμους. Στους 24 το θερμομετρο στην Αθηνα, στους 20 στη Θεσσαλονικη.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η αναθεωρηση του Συνταγματος και η ιδρυση ιδιωτικων Πανεπιστημιων μη κερδοσκοπικου χαρακτηρα στην Ελλαδα, ηταν το βασικο αντικειμενο της συνεδριασης του υπουργικου συμβουλιου. Αμεσως μετα ο υπουργος Πολιτισμου επιβεβαιωσε τις πληροφοριες οτι το ΠΑΣΟΚ προωθει αλλαγη στη διαδικασια εκλογης του προεδρου της Δημοκρατιας, ετσι ωστε στην τριτη ψηφοφορια να απαιτειται η ψηφος 151 βουλευτων και οχι 180 που ειναι σημερα. Η αλλαγη της διαταξης αυτης, οπως διευκρινισε ο κ. Βενιζελος, εχει στοχο την αποφυγη προωρων εκλογων σε περιπτωση που η βουλη αδυνατει να εκλεξει προεδρο με 180 ψηφους. Η οριστικη προταση θα διατυπωθει αφου το θεμα συζητηθει εκτενως στην κοινοβουλευτικη ομαδα του ΠΑΣΟΚ. Για το θεμα των ιδιωτικων πανεπιστημιων ο κ. Βενιζελος ειπε οτι δεν προκεται να αλλαξει η σχετικη συνταγματικη διαταξη, αλλα θα συγκροτηθει επιτροπη υπο τον υπουργο παιδειας, η οποια εξετασει τη δυνατοτητα ιδρυσης Πανεπιστημιων μη κερδοσκοπικου χαρακτηρα. Αμεσως μετα τη συνεδριαση του υπουργικου συμβουλιου συνεδριασε η αρμοδια κυβερνητικη επιτροπη και αποφασισε την πωληση των ναυπηγειων Ελευσινας εντος μηνος και δεν απεκλεισε το ενδεχομενο πωλησης και της ΣΟΦΤΕΧ.

Επιβεβαιωθηκαν πληρως οι εκτιμησεις της αστυνομιας οτι πισω απο την εκτελεση του εφοπλιστη Κωστα Περατικου κρυβεται η 17 Νοεμβρη. Η οργανωση - φαντασμα εστειλε τελικα προκηρυξη που βρεθηκε σε καδο σκουπιδιων στην οδο Αχαρνων, υστερα απο τηλεφωνημα αγνωστου στην εφημεριδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Η προκηρυξη δεν ειναι γραμμενη στη γνωστη μηχανη της 17Ν, αλλα σε υπολογιστη και αποτελειται απο οκτω σελιδες. Στην προκηρυξη, που ειναι γραμμενη σε τρεις διαφορετικες περιοδους, η οργανωση αποκαλυπτει οτι ο Κωστας Περατικος ηταν στο στοχαστρο απο τον Ιουνιο του 1995, εγινε μια προσπαθεια το Μαιο του 1996 χωρις επιτυχια για να ελθει τελικα η εκτελεση της Τεταρτης. Στην προκηρυξη χαρακτηριζεται σκανδαλο η ιδιωτικοποιηση των ναυπηγειων Ελευσινας το 1992 και τονιζεται οτι καθε κυριος Περατικος που επερεται για τη φιλοπατρια του θα πρεπει ν'αντιληφθει πως η Ελλαδα δεν ειναι Μπανανια και οτι ο λαος δεν θα του επιτρεψει να τον κλεβουν και να τον εξαπατουν ατιμωρητα. Στο τριτο μερος της προκηρυξης που γραφτηκε το Μαρτιο του 1997 γινεται αναφορα στα πολιτικα και ασκειται κριτικη στους χειρισμους της κυβερνησης στο θεμα των Ιμιων. Οι ερευνες της αστυνομιας εξακολουθουν να βρισκονται στο σκοταδι, παρα το γεγονος οτι η αντιτρομοκρατικη υπηρεσια συνεργαζεται τοσο με την εγκληματολογικη οσο και με μυστικες αμερικανικες υπηρεσιες, οι οποιες εξεδηλωσαν ενδιαφερον για την υποθεση. Εκεινο που προβληματιζει την αστυνομια ειναι το νεαρο της ηλικιας των τριτων εκτελεστων, γεγονος που σημαινει οτι εχουν μπει νεα ατομα στην οργανωση, η οποια φαινεται να αρχιζει ενα νεο κυκλο δρασης. Η κηδεια του Κωστα Περατικου θα γινει αυριο στις 12 το μεσημερι απο το πρωτο νεκροταφειο Αθηνων.

Δυο μονο βουλευτες, ο Στεφανος Μανος και η Ντορα Μπακογιαννη και τρεις υποψηφιοι παραβιασαν το ανωτατο οριο προεκλογικων δαπανων, συμφωνα με το πορισμα της αρμοδιας επιτροπης της βουλης. Ο ελεγχος που αφορουσε περιπου 3. 900 υποψηφιους που ελαβαν μερος στις εκλογες της 22ας Σεπτεμβριου, διηρκεσε επτα μηνες και διεξηχθη απο ορκωτους λογιστες. Συμφωνα με το πορισμα επισης, 15 βουλευτες εν ενεργεια δηλωσαν οτι διαφημιστηκαν δωρεαν στα ΜΜΕ, καατι ομως που θεωρητικα εμπιπτει στις διαταξεις του νομου και τις προεκλογικες δαπανες. Ο Προεδρος της Βουλης δηλωσε οτι ειμαι υποχρεωμενος και επιβαλει κυρωσεις σε οσους υπερεβησαν τα ορια δαπανων και προσθεσε οτι ειναι αποφασισμενος να τηρησει το νομο, τον οποιο χαρακτηρισε διατρητο, ζητωντας παραλληλα τη συνεργασια ολων των κομματων. Ο Προεδρος της Βουλης εχει τη δυνατοτητα να επιβαλει μονος του προστιμο απο 5-20% των ετησιων απολαβων σε καθε ενα εκ των παραβατων βουλευτων. Τα μελη της Επιτροπης προτειναν να υπαρχει προληπτικος ελεγχος των δαπανων στη διαρκεια του προεκλογικου αγωνα, να επιβαλονται αυστηρες ποινες που θα φτανουν μεχρι και εκπτωση απο το βουλευτικο αξιωμα και να διευρυνθει ο κυκλος των απαγορευσεων, ως προς τις δαπανες.

Δεν υπαρχει θεμα κινητρων για την αποσυρση παλαιων αυτοκινητων, δηλωσε ο υφυπουργος οικονομικων Γιωργος Δρυς, διαψευδοντας ετσι σχετικο δημοσιευμα, συμφωνα με το οποιο η κυβερνηση θα χορηγει μπονους 300. 000 για την πωληση παλαιων αυτοκινητων σε τριτες χωρες.

Την εντονη αντιδραση του υφυπουργου Αναπτυξης Μιχαλη Χρυσοχοιδη, προκαλεσε η ενεργεια δυο φαρμακευτικων εταιριων να επιβαλλουν μονομερως αυξησεις μεχρι και 75% σε μια σειρα προιοντων τους. Ο κ. Χρυσοχοιδης δηλωσε οτι δεν προκειται να ισχυσουν οι αυξησεις, ουτε θα δεχθει εκβιασμους.

Επανηλθε η ηρεμια στην αγορα χρηματος, με τη δυναμικη παρεμβαση της Τραπεζης της Ελλαδος, μετα την πιεση που δεχθηκε η δραχμη τις προηγουμενες ημερες, πιεση που ειχε ως αποτελεσμα την εκροη περιπου 1,5 δις. δολαριων. Σημερα, η δραχμη ανατιμηθηκε εναντι του ΕΨU, αλλα και των αλλων κυριοτερων ξενων νομισματων. Επισης τα επιτοκια στη διατραπεζικη αγορα υποχωρησαν στο 10,50%-10,70%, αν και το πρωι ειχαν βρεθει στο 13%. Παραμενοντας στον οικονομικο τομεα ν'αναφερουμε οτι αλλο ενα πακετο 930. 000 εκκαθαριστικων σημειωματων, στελνει την προσεχη εβδομαδα στους δικαιουχους το ΚΕΠΥΟ. Απο αυτα τα 300. 000 ειναι χρεωστικα, τα 340. 000 πιστωτικα και τα υπολοιπα μηδενικα. Το υπουργειο Οικονομικων ανακοινωσε οτι μεχρι τις 31 Ιουλιου οι φορολογουμενοι μπορουν να κανουν ρυθμιση των ληξιπροθεσμων οφειλων τους προς το δημοσιο. Υπολογιζεται οτι οι εκκρεμεις φορολογικες υποθεσεις ξεπερνουν τις 250 χιλιαδες.

Τη διαβεβαιωση οτι η Πολιτικη Ανοιξη θ'ακολουθησει αυτονομη πορεια, εδωσε ο προεδρος του κομματος, Αντωνης Σαμαρας, μιλωντας στο πρωτο συνεδριο της Ανοιξης, οι εργασιες του οποιου αρχισαν στο Ολυμπιακο Σταδιο. Ο κ. Σαμαρας παρουσιαζοντας το ιδεολογικο στιγμα της Ανοιξης την ενεταξε στον κεντρωο ριζοσπαστικο χωρο, τονισε οτι δεν τρεφει ουτε επιλεκτικες προτιμησεις, ουτε προωθει αποκλεισμους και παραδεχθηκε οτι ο αγωνας θα ειναι σκληρος. Ο κ. Σαμαρας απεδωσε τα αιτια της εκλογικης ηττας στη σταση που τηρησε το κομμα του κατα την εκλογη προεδρου της Δημοκρατιας, η οποια, οπως ειπε, οφελησε τον τοπο αλλα στοιχισε στην Πολιτικη Ανοιξη. Ο κ. Σαμαρας ασκησε εντονη κριτικη σε ΠΑΣΟΚ και Νεα Δημοκρατια, αναφερθηκε στα αρχεια Καραμανλη, εκανε εκτενη αναφορα στα εθνικα θεματα και την οικονομια, καθως και στην επικειμενη αναθεωρηση του Συνταγματος. Χαιρετιζοντας τις εργασιες του Συνεδριου ο Κωστας Σκανδαλιδης επανελαβε την αναγκη οικοδομησης ενος νεου πολιτικου πολιτισμου με διαλογο, χωρις την εξαλειψη των οποιων πολιτικων διαφορων. Ο εκπροσωπος της ΝΔ, Βασιλης Μιχαλολιακος, εκανε ουσιαστικα ανοιγμα στην ΠΟΛ. ΑΝ. μιλωντας για το μεγαλο φιλελευθερο χωρο που ενωμενος θα δωσει τον αγωνα για την υπερβαση της κρισης και θα οδηγησει σε μια αυθεντικη φιλελευθερη κυβερνηση. Χαιρετισμο απηυθυναν επισης ο Μπαμπης Αγγουρακης εκ μερους του ΚΚΕ, ο Νικος Κωνσταντοπουλος απο το Συνασπισμο και ο κ. Μπακοπουλος απο το ΔΗΚΚΙ.

Εποικοδομητικη και χρησιμη, χαρακτηρισε ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Κωστας Καραμανλης, την συναντηση που ειχε στη Σοφια με τον πρωθυπουργο της Βουλγαριας, Ιβαν Κοστοφ, με τον οποιο ειχε σημερα συνομιλιες γυρω απο την οικονομικη κατασταση στη Βουλγαρια, και τις σχεσεις των δυο χωρων.Ο κ. Καραμανλης που επισκεφθηκε τη γειτονα χωρα, επικεφαλης κομματικης αντιπροσωπειας, επειτα απο προσκληση του προεδρου της Ενωσης Δημοκρατικων Δυναμεων και πρωθυπουργου, Ιβαν Κοστοφ, τονισε οτι προυποθεση για την αναπτυξη και τη σταθεροτητα στην περιοχη, ειναι μια ισχυρη και ευημερουσα Βουλγαρια, σε στενη και φιλικη σχεση με την Ελλαδα.

Τη διαβεβαιωση οτι οι γενικες εξετασεις για την εισαγωγη των υποψηφιων στην Τριτοβαθμια εκπαιδευση θα διεξαχθουν κανονικα, εδωσε απο τη Θεσσαλονικη ο υφυπουργος Παιδειας Γιαννης Ανθοπουλος, εκφραζοντας παραλληλα την αισιοδοξια του οτι θα λυθει το προβλημα που εχει προκυψει με τους υπαλληλους του υπουργειου παιδειας, οι οποιοι απειλουν με απεργια μεσα στις εξετασεις.

Συνεχιζουν τη δραση τους οι Αλβανοι εμποροι ναρκωτικων, που εισαγουν μεγαλες ποσοτητες στη χωρα μας. Η ασφαλεια εντοπισε και κατεσχεσε στην περιοχη Δρεπανο της Θεσπρωτιας δεκα σακκουλες με 127 κιλα χασις, που προφανως προοριζονταν για την ελληνικη αγορα. Στην Κατερινη, συνεληφθη Αλβανος με 32 κιλα χασις και ενα αυτοματο καλασνικοφ, ενω καποιοι αλλοι συμπατριωτες του, πλανοδιοι μαναβηδες, πωλουσαν φρουτα αλλα και χασις. Επισης η αστυνομια συνελαβε εναν 26χρονο Αλαβανο στην κατοχη του οποιου βρεθηκαν και κατασχεθηκαν 12 σακκουλακια με 45 γραμμαρια ηρωινη. Η Γενικη Γραμματεας του ΚΚΕ Αλεκα Παπαρηγα κατεθεσε στη βουλη επικαιρη ερωτηση στον πρωθυπουργο για το θεμα των ναρκωτικων. Η κυρια Παπαρηγα εξαπολυει και νεα επιθεση κατα του αναπληρωτη υπουργου εξωτερικων Γιωργου Παπανδρεου, για τις δηλωσεις του σχετικα με την αποποινικοποιηση της χρησης των λεγομενων μαλακων ναρκωτικων.

Αρχιζει αυριο στο ξενοδοχειο ΝΤΙΒΑΝΙ-ΚΑΡΑΒΕΛ το σεμιναριο για τα εθνικα πρακτορεια ειδησεων των Μεσογειακων χωρων που διοργανωνει το Αθηναικο Πρακτορειο Ειδησεων. Το σεμιναριο, τις εργασιες του οποιου θα ανοιξει ο υπουργος Τυπου Δημητρης Ρεππας, θα παρακολουθησουν αντιπροσωπειες απο Αιγυπτο, Μαροκο, Μαυριτανια, Συρια, Λιβυη, Τυνησια, Λιβανο, Παλαιστινη, Κυπρο, Τουρκια, Αλβανια, Ιταλια, Πορτογαλια, Γαλλια και την Ελλαδα. Στην αξιοποιηση του Ιντερνετ απο τους δημοσιογραφους, τις δορυφορικες μεταδοσεις και στις ον λινε υπηρεσιες θα αναφερθουν οι εισηγητες, στους οποιους περιλαμβανονται καθηγητες Πανεπιστημιων, δημοσιογραφοι και τεχνικοι τηλεπικοινωνιακων οργανκισμων. Το σεμιναριο -που διοργανωνεται με την χορηγια του ΟΤΕ και ΟΤΕΝΕΤ- θα κλεισει τις εργασιες του την Κυριακη στις 11. 30.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλιμακωνεται η πολιτικη κριση στην Τουρκια μετα την παραιτηση και πεμπτου βουλευτη του κομματος του Ορθου Δρομου της υπουργου εξωτερικων, Τανσου Τσιλερ, εταιρου στον κυβερνητικο συνασπισμο των Ερμπακαν-Τσιλερ, ο οποιος τωρα ειναι κυβερνηση μειοψηφιας. Μετα την παραιτηση του πρωην υπουργου Υγειας, Γιλντιριμ Ακτουνα, ο οποιος ειναι γνωστος για τις αντι-ισλαμικες θεσεις του, ο κυβερνητικος συνασπισμος διαθετει 275 εδρες στη Βουλη, επι συνολου 550, μια λιγοτερη δηλαδη απο την απαιτουμενη απολυτη πλειοψηφια για την εξασφαλιση ψηφου εμπιστοσυνης. Ωστοσο, δυο εδρες της Βουλης παραμενουν κενες, με αποτελεσμα ο κυβερνητικος συνασπισμος να τις προσεταιριζεται και να διαθετει δυο επιπλεον, απο το συνολο των βουλευτων της αντιπολιτευσης. Οπως εκτιμουν πολιτικοι παρατηρητες, ετσι οπως εχει διαμορφωθει η κατασταση ο ισλαμιστης πρωθυπουργος, Νετζμετιν Ερμπακαν, συρεται ουσιαστικα, απο την υπουργο Εξωτερικων Τανσου Τσιλερ, να της παραδωσει την πρωθυπουργια, ωστε να ηγηθει της υπηρεσιακης κυβερνησης που θα οδηγησει τη χωρα σε προωρες εκλογες. Την ωρα αυτη, σε εξελιξη βρισκεται συναντηση τους με επικεντρο το θεμα των προωρων εκλογων και οπως εχει γραψει ο τουρκικος Τυπος, υπαρχει διαφωνια στην ημερομηνια διεξαγωγης τους, καθως ο Ερμπακαν θελει να διεξαχθουν τον προσεχη Οκτωβριο, ενω η Τσιλερ τον Μαρτιο.

Την οργανωση αποστολης στην Αλβανια, η οποια θα εκτιμησει τον τροπο με τον οποιο η Συμμαχια, μπορει να βοηθησει τις αλβανικες ενοπλες δυναμεις, ζητησε σημερα η υπουργος εξωτερικων των ΗΠΑ, Μαντλιν Ολμπραιτ, απο τους ομολογους της των χωρων-μελων του ΝΑΤΟ, οι οποιοι συνεδριαζουν στην Σιντρα της Πορτογαλιας, προετοιμαζοντας την συνοδο κορυφης της Συμμαχιας τον Ιουλιο στη Μαδριτη. Την ιδια ωρα στην Αλβανια, η κρατικη τηλεοραση μετεδωσε οτι ομαδα ενοπλων εμποδισε τριαντα παρατηρητες του Συμβουλιου της Ευρωπης, να μεταβουν απο τα Τιρανα προς το Αργυροκαστρο, γεγονος για το οποιο δηλωνουν αγνοια οι οπλαρχηγοι του Τεπελενιου και της Μεμαλιαι. Ο προεδρος Σαλι Μπερισα, διορισε σημερα, υστερα απο προταση του πρωθυπουργου Μπασκιμ Φινο, τον Αρμπεν Καρκινι ως νεο αρχηγο των μυστικων υπηρεσιων. Την Κυριακη μεταβαινει στα Τιρανα για μονοημερη επισκεψη, ο ιταλος πρωθυπουργος Ρομανο Προντι, οπου θα εχει συνομιλιες με τους Μπερισα και Φινο.

Αισιοδοξια επικρατει στους κολπους της γαλλικης αριστερας, δυο 24ωρα πριν απο την διεξαγωγη του δευτερου γυρου των βουλευτικων εκλογων την Κυριακη, καθως ολα δειχνουν οτι η κεντροαριστερα θα εγκατασταθει στο Μεγαρο των Ηλυσιων. Ο ηγετης των σοσιαλιστων, Λιονελ Ζοσπεν, εμφανιστηκε σημερα πεπεισμενος για την νικη της Αριστερας, τονιζοντας οτι η εξελιξη αυτη θα καταπληξει, αλλα και θα ενισχυσει τις ελπιδες στην Ευρωπη. Το μεγαλο ατου των σοσιαλιστων, οπως αναφερει η Λιμπερασιον, ειναι ο πρωην προεδρος της Ευρωπαικης Ενωσης, Ζακ Ντελορ, ο οποιος οπως ανακοινωσε σημερα πηγη του περιβαλλοντος του, εαν του ζητηθει, σε περιπτωση νικης της αριστερας, θα αναλαβει θεση ειδικου συμβουλου η ειδικου απεσταλμενου. Την ιδια ωρα, κορυφωνεται η προεκλογικη εκστρατεια των κομματων. Αυγα και πετρες εκτοξευσαν σημερα μελη αντιρατσιστικης οργανωσης, εναντιον του ακροδεξιου ηγετη, Ζαν Μαρι Λεπεν, κατα την διαρκεια περιοδειας του σε προαστειο του Παρισιου, οπου η κορη του εχει θεσει υποψηφιοτητα.

Διευκρινισεις εσπευσε να δωσει ο ρωσος προεδρος, Μπορις Γιελτσιν, δηλωνοντας οτι οι πυρηνικοι πυραυλοι της Ρωσιας, δεν θα σημαδευουν πλεον τις χωρες-μελη του ΝΑΤΟ, διορθωνοντας ετσι τη δηλωση που ειχε κανει στη συνοδο του Παρισιου, την περασμενη Τριτη, συμφωνα με την οποια θα αφαιρουντο και οι πυρηνικες τους κεφαλες. Υποστηριξε οτι πηρε αυτη την αποφαση για να ενισχυσει την ατμοσφαιρα εμπιστοσυνης, τονιζοντας τελος, οτι απο την πλευρα της Μοσχας, αποτελει μια κινηση καλης θελησης. Τις δηλωσεις αυτες εκανε λιγο πριν αναχωρησει για την Ουκρανια, οπου θα υπογραψει συνθηκη για τις διμερεις σχεσεις.

Ενταση επικρατει στους κολπους της γερμανικης κυβερνησης, μετα την χθεσινη αποφαση του υπουργου Οικονομικων, Τεο Βαιγκελ, να ανατιμησει τα αποθεματικα της Μπουντεσμπανκ (Κεντρικη Τραπεζα), προκειμενου να εξοφληθουν παλια χρεη, κινηση την οποια απερριψε αυτοστιγμει η Κεντρικη Τραπεζα. Η αντιπολιτευση ζητα την παραιτηση του, υποστηριζοντας οτι με την πολιτικη του εχουν αυξηθει τα δημοσια ελλειμματα. Απο την πλευρα του, ο Βαιγκελ δηλωνει οτι δεν προκειται να παραιτηθει, αλλα θα συνεχισει να αγωνιζεται, για την σταθεροτητα, οπως υποστηριζει, του μαρκου και του ευρο.

Επεισοδια σημειωθηκαν σημερα στη Βηθλεεμ της Δυτικης Οχθης, κατα την διαρκεια συγκεντρωσης 500 Παλαιστινιων, που απετιαν φορο τιμης στη μνημη ενος Παλαιστινιου, που πεθανε ενω βρισκοταν υπο ισραηλινη κρατηση. Οι Παλαιστινιοι αρχισαν να πετουν πετρες εναντιον ισραηλινων στρατιωτιων, με αποτελεσμα εκεινοι να απαντησουν με σφαιρες απο καουτσουκ, τραυματιζοντας δυο διαδηλωτες.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Ενας απο τους τελευταιους μεγαλους της κλασσικης μουσικης, ο Ρωσος διευθυντης ορχηστρας Σλαβα Ροστροποβιτς θα βρισκεται την ερχομενη εβδομαδα στη Θεσσαλονικη για τις εκδηλωσεις της Πολιτιστικης Πρωτευουσας της Ευρωπης, για να διευθυνει τη Φιλαρμονικη Ορχηστρατων Εθνων σε δυο συναυλιες. Το βραδυ της Τριτης ο διασημος μουσικος, αλλα και ακουραστος αγωνιστης των ανθρωπινων δικαιωματων, θα αποδωσει ως σολιστας στο τσελο μαζι με την Ορχηστρα των Εθνων, εργα Ντβορζακ. Την επομενη μερα θα διευθυνει την Ορχηστρα των Εθνων που θα συνοδευει την παρασταση του Εθνικου Μπαλετου της Λιθουανιας με το εργο "Ρωμαιος και Ιουλιετα του Προκοβιεφ. Οι συναυλιες θα γινουν στο ανακαινισμενο Θεατρο Δασους.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο προπονητης του Ολυμπιακου, Ντουσαν Μπαγεβιτς θα μεταβει την Κυριακη στη Νορβηγια να δει το παιχνιδι Λιλεστρομ-Σοκνταλ και να παρακολουθησει αγωνιζομενο το σεντερ φορ των γηπεδουχων, Γκειρ Φριγκααρντ, ο οποιος αποτελει εναν απο τους πρωτους μεταγραφικυς στοχους της ομαδας. Στο μεταξυ, Ιλια Ιβιτς, τελικα, παραμενει για δυο ακομη χρονια στον Ολυμπιακο. Το οικονομικο μερος της συμφωνιας δεν ανακοινωθηκε αλλα συμφωνα με πληροφοριες ο Ιβιτς θα παρει 200 - 250 εκατομμυρια δραχμες.

Την απολυτη ικανοποιηση του για την πορεια της προετοιμασιας του Παγκοσμιου πρωταθληματος στιβου, που θα γινει 1 με 10 Αυγουστου, στην Αθηνα, εξεφρασε ο προεδρος της Διεθνους Ομοσπονδιας Στιβου, Πριμο Νεμπιολο, σημερα κατα την διαρκσεια των εργασιων του συμβουλιου της ΙΑΑΦ, που γινεται σε κεντρικο ξενοδοχειο της Αθηνας. Ο υφυπουργος Αθλητισμου, Ανδρεας Φουρας, αφου εκανε μια λεπτομερη αναφορα των πεπραγμενων, επεσημανε, οτι το Παγκοσμιο πρωταθλημα στιβου θα αποτελεσει την αφορμη για τον εκσυγχρονισμο της αθλητικης ζωης μας αλλα και μεσων, οπως ειναι η Τηλεοραση.

Εικοσι ποδοσφαιριστες καλεσε ο Ομοσπονδιακος προπονητης, Γ. Κολλιας, στην αντιπροσωπευτικη μας ομαδα που θα λαβει μερος στους Μεσογειακους Αγωνες, οι οποιοι θα γινουν στο Μπαρι της Ιταλιας, 13 με 25 Ιουνιου. Προκειται για τους Δημητρη Ελευθεροπουλο, Στελιο Σφακιανακη, Σωτηρη Λυμπεροπουλο, Θαναση Κωστουλα, Βαγγελη Κουτσουρε, Βασιλη Λακη, Γιαννη Γκουμα, Νικο Λυμπεροπουλο, Δημητρη Μαυρογενιδη, Τραιανο Δελλα, Μιχαλη Πανοπουλο, Γιωργο Κουλακιωτη, Λαζαρο Σεμο, Σωτηρη Κωνσταντινιδη, Ιεροκλη Στολτιδη, Γιωργο Κολτζο, Κωστα Κιασσο, Παρασκευα Αντζα, Γιωργο Καραγκουνη και Παντελη Κωνσταντινιδη. Η ελληνικη ομαδα θα αντιμετωπισει στα προκριματικα τη Γαλλια και το Σαν Μαρινο.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Και νεες ισχυρες πιεσεις δεχθηκαν οι τιμες των μετοχων στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου, με αποτελεσμα να καταγραψουν σοβαρες απωλειες. Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε στις 1635,31 μοναδες, μειωμενος σε ποσοστο 2,83%. Σε εβδομαδιαια βαση ο δεικτης υποχωρησε σε ποσοστο 5,35%. Η μεγαλη πτωση των τιμων των μετοχων αποδιδεται εως ενα βαθμο στην αναταραχη που επικρατει τις τελευταιες ημερες στην αγορα χρηματος και στην ανοδο των επιτοκιων στην διατραπεζικη αγορα..

ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος θα ειναι ο καιρος αυριο σ'ολη τη χωρα εκτος απο τη Μακεδονια και τη Θρακη, οπου ενδεχεται να σημειωθουν σποραδικες βροχες η καταιγιδες. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι μετριοι μεχρι ισχυροι και τοπικα στα δυτικα και νοτια πολυ ισχυροι με σταδιακη εξασθενηση. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 7 με 20 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 10 με 25 και στα νησια 14 με 24 βαθμους Κελσιου. Λιγες νεφωσεις, μετριους ανεμους και θερμοκρασια 15 με 24 και 13 με 20 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Friday, 6 June 1997 - 11:19:12 UTC