Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-06-17

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Δεν θα απεργησουν τελικα οι υπαλληλοι του υπουργειου Παιδειας στη διαρκεια των γενικων εξετασεων. Ανακουφιση για υποψηφιους και γονεις.
  • Περιπου 36. 000 παιδια εχουν κακοποιηθει την τελευταια 20ετια στην Ελλαδα. Συγκλονιστικα στοιχεια του Ιδρυματος Παιδι και Οικογενεια.
  • Δυστοκια για συμφωνια των "15" σε θεσμικα θεματα της Ευρωπαικης Ενωσης. Πυρετωδεις διαβουλευσεις στο Αμστερνταμ.
  • Επιβεβαιωνει ο Κωστας Λαλιωτης το μεσολαβητικο του ρολο για το ιδρυμα Ανδρεα Παπανδρεου. Συνεντευξη της Δημητρας Λιανη για τις τελευταιες στιγμες του ηγετη του ΠΑΣΟΚ.
  • Δεν μπορει να εφαρμοσθει στο Κυπριακο λυση τυπου Ντειτον, δηλωνει ο Ριτσαρντ Χολμπρουκ, μετα τη συναντηση του με το Γιαννο Κρανιδιωτη.
  • Αποφασισμενοι να βαλουν λουκετο αυριο και μεθαυριο φερονται οι φαρμακοποιοι που διαμαρτυρονται για τη δραστικη μειωση του ποσοστου κερδους.
  • Δυο ληστειες στην Αθηνα με λεια 15 εκατ. δρχ. , σε βαρος σουπερ μαρκετ και ιδιοκτητη βενζιναδικου.
  • Την παραιτηση του υποβαλει αυριο ο πρωθυπουργος της Τουρκιας, Ερμπακαν, προκειμενου να τον διαδεχθει η Τανσου Τσιλερ.
  • Διαρροη ραδιενεργειας σε κεντρο πυρηνικων ερευνων, στη νοτια Ρωσια. Δεν υπαρχει φοβος, διαβεβαιωνουν οι αρχες.
  • Κλιμακωνεται η βια στην Αλβανια, λιγες ημερες πριν απο τις εκλογες. Εξι νεκροι και 14 τραυματιες εξαιτιας κτηματικων διαφορων.
  • Το χρυσο μεταλιο στο ζετε και το ασημενιο στο αρασε κατεκτησε ο πρωταθλητης μας της αρσης βαρων, Καχι Καχιασβιλι, στους Μεσογειακους Αγωνες του Μπαρι.
  • Πτωση 2,94% στο Χρηματιστηριο.
  • Απνοια και μινι καυσωνα προβλεπει για αυριο η Μετεωρολογικη Υπηρεσια, καθως το θερμομετρο θα αγγιξει τους 37 βαθμους. Στους 37 η θερμοκρασια στην Αθηνα, στους 35 στη Θεσσαλονικη.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συνταρακτικα στοιχεια για το φαινομενο κακοποιησης παιδιων στην Ελλαδα εδωσε στη δημοσιοτητα το Ιδρυμα για το Παιδι και την Οικογενεια. Συμφωνα με τα στοιχεια αυτα περιπου 1. 000 εως 2. 000 παιδια κακοποιουνται καθε χρονο στην Ελλαδα ηλικιας απο 5 μεχρι 18 ετων. Υπολογιζεται οτι την τελευταια 20ετια εχουν κακοποιηθει στην Ελλαδα περιπου 36. 000 παιδια, πολλα απο τα οποια συνεχιζουν να κακοποιουνται. Ιδιαιτερα ανησυχητικο ειναι το γεγονος οτι ενα στα τρια απο τα παιδια αυτα ειναι θυμα σεξουαλικης κακοποιησης, ενω ενα σημαντικο ποσοστο, κυριως κοριτσια οδηγουνται στην πορνεια και στη σεξουαλικη εκμεταλλευση με χρηματικο σκοπο. Ανησυχητικο επισης ειναι και το γεγονος οτι τα ποσοστα των παιδιων που πεφτουν θυματα εκμεταλλευσης, οχι μονο σεξουαλικης αλλα και εργασιακης αυξανονται με ανησυχητικους ρυθμους τα τελευταια χρονια. Στη Γαλλια η αστυνομια εξαπελυσε μια γιγαντιαια επιχειρηση για την παταξη του δικτυου παιδικης πορνογραφιας, πραγματοποιωντας ερευνες στα σπιτια περιπου 800 υποπτων στη Λιον. Στην Αθηνα η αστυνομια σε μια αλλη επιχειρηση συνελαβε δεκαδες ατομα που εξαναγκαζαν μικρα παιδια να κανουν επαιτια στους δρομους.

Αρχιζει τη Δευτερα στη Νεα Υορκη ακομα μια κρισιμη Διασκεψη Κορυφης για το Περιβαλλον, πεντε χρονια μετα τη Διασκεψη του Ριο. Ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ Κωστας Λαλιωτης και ο υφυπουργος Θοδωρος Κολιοπανος, ο οποιος και θα εκπροσωπησει την Ελλαδα, εκαναν σημερα εναν απολογισμο των δρασεων της χωρας στον τομεα του περιβαλλοντος υποστηριζοντας οτι εχουν γινει σημαντικα βηματα στον τομεα αυτο. Ο υπουργος ανεφερε, οτι οι κυριες δρασεις της Ελλαδας στο θεμα της προστασιας του περιβαλλοντος ειναι μεταξυ αλλων: Το εθνικο σχεδιο για τις κλιματολογικες αλλαγες, η βιολογικη ποικιλοτητα και η προστασια της φυσης, το σχεδιο για την απερημωση, τα μετρα για τις παρακτιες ζωνες και το θαλασσιο περιβαλλον, Η διαχειριση των αποβλητων, το εθνικο κτηματολογιο και οι ανθρωπινοι οικισμοι, καθως και η η περιβαλλοντικη εκπαιδευση και διαφορες πρωτοβουλιες σε τοπικο επιπεδο για επιβιωσιμη αναπτυξη.

Δεν συνεχισθηκε και σημερα το θετικο κλιμα που σημειωθηκε χθες στο Ευρωπαικο Συμβουλιο Κορυφης του Αμστερνταμ, καθως παρατηρειται μεγαλη δυστοκια οι 15 να συμφωνησουν σε μια σειρα θεσμικων θεματων, με αποτελεσμα να γινεται λογος και για πιθανο αδιεξοδο. Η Ολλανδικη προεδρια, με βαση τις διαφορετικες αποψεις των 15 ηγετων, υπεβαλε εικοσασελιδο κειμενο συμβιβασμου, αλλα εξακολουθουν να υπαρχουν διαφωνιες στα θεματα του τριτου πυλωνα, οπως δικαιοσυνη, ασυλο, μεταναστευση και Συνθηκη Σενγκεν. Στη συζητηση για την Κοινη Εξωτερικη Πολιτικη και την Πολιτικη Ασφαλειας δεν διατυπωθηκαν διαφωνιες στην αρχη του απαραβιαστου των συνορων και η ελληνικη πλευρα εκτιμα αυτη την εξελιξη ως θετικη, αφου εαν δεν τεθει ενσταση μεχρι τελους, θα παραμεινει αυτουσιο το κειμενο της Ολλανδικης Προεδριας. Ο πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης, δηλωσε πως ολα τα θεσμικα θεματα παραμενουν ανοιχτα και εξεφρασε την εκτιμηση οτι στο τελικο κειμενο θα υπαρξει ρυθμιση για την προστασια των εξωτερικων συνορων της Ευρωπαικης Ενωσης, καθως και ειδικη αναφορα στα ελληνικα νησια.

Δεν μπορει να υπαρξει για το Κυπριακο λυση τυπου Ντειτον, γιατι ειναι διαφορετικο προβλημα απο το Βοσνιακο και απαιτειται αλλη μεθοδολογια. Αυτο δηλωσε ο απεσταλμενος του Μπιλ Κλιντον για το Κυπριακο, Ριτσαρντ Χολμπρουκ, μετα τη συναντηση που ειχε στην Ατλαντα με τον υφυπουργο Εξωτερικων, Γιαννο Κρανιδιωτη. Οι δυο ανδρες συμφωνησαν οτι το Κυπριακο και οι ελληνοτουρκικες σχεσεις δεν μπορουν να αντιμετωπισθουν ως πακετο γιατι ειναι διαφορετικα θεματα που απαιτουν διαφορετικη αντιμετωπιση. Ωστοσο, εκτιμησαν πως η επιλυση του Κυπριακου μπορει να επηρεασει θετικα τις ελληνοτουρκικες σχεσεις. Στο μεταξυ, οπως εγινε γνωστο, νεος ειδικος συντονιστης του αμερικανικου υπουργειου Εξωτερικων για το Κυπριακο αναλαμβανει ο Αμερικανος επιτετραμενος στην Αθηνα, Τομας Μιλερ. Στο μεταξυ η ελληνικη κυβερνηση απερριψε την τουρκικη ενεργεια με την οποια η Αγκυρα ζητουσε πληροφοριες για τη ναυσιπλοοια γυρω απο τις νησιδες Ιμια.

Με ανακουφιση υποδεχθηκαν οι υποψηφιοι και οι γονεις τους την ανακοινωση των υπαλληλων του υπουργειου Παιδειας οτι δεν προκειται να απεργησουν κατα την περιοδο των εξετασεων, οι οποιες θα διεξαχθουν κανονικα και ομαλα στον προβλεπομενο χρονο. Ο προεδρος της Ομοσπονδιας δηλωσε οτι οι υπαλληλοι του υπουργειου επεδειξαν για μια ακομη φορα την ευαισθησια τους προς τους χιλιαδες υποψηφιους και αποφασισαν την αναστολη των κινητοποιησεων. Δεν θα εχουν την ιδια τυχη ομως οι φοιτητες στα Πανεπιστημια και τα Τεχνολογικα Ιδρυματα οπου οι κινητοποιησεις θα κλιμακωθουν.

Ετσι, αυριο σε ολα τα Πανεπιστημια και τα ΤΕΙ θα γινουν καταληψεις, με αποτελεσμα να αναβληθουν οι εξετασεις φοιτητων και σπουδαστων. Την Πεμπτη εχουν προγραμματισει τριωρη σταση εργασιας και συγκεντρωση εξω απο το υπουργειο Παιδειας. Οι υπαλληλοι του υπουργειου Παιδειας επικρινουν την κυβερνηση για τη σταση της, λεγοντας οτι ενω οι ιδιοι ζητουσαν επιδομα γενικων εξετασεων 420. 000 δρχ, η κυβερνηση εδωσε 210. 000 και μονο στους υπαλληλους που εμπλεκονται στις γενικες εξετασεις.

Σωστη χαρακτηριζει την οικονομικη πολιτικη που ακολουθει σημερα η κυβερνηση, σε συνεντευξη του στην εφημεριδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ο υπουργος Αμυνας Ακης Τσοχατζοπουλος. Ωστοσο, ζητα υπερβαση της λογικης της διαχειρησης, που ισχυε τα τελευταια χρονια σε Ελλαδα και Ευρωπη και διαμορφωση ορων πραγματικης συγκλισης μεταξυ των ευρωπαικων οικονομιων. Ο κ. Τσοχατζοπουλος χαρακτηριστικα αναφερει πως "οσοι κοιταζαν μεχρι σημερα μονο την αναπτυξη μιας χωρας με την οικονομικη διασταση, με τη στενη λογιστικη διασταση μιας αριθμητικης πραξης, ειναι εκτος πραγματικοτητας. Δεν αντιλαμβανονται οτι ξεσηκωθηκαν οι ευρωπαικοι λαοι".

Τριγμους προκαλει στο ΠΑΣΟΚ το θεμα της ιδρυσης φορεα για την αξιοποιηση της πολιτικης παρακαταθηκης και του αρχειου του Ανδρεα Παπανδρεου. Λιγες μερες πριν απο τις εκδηλωσεις που θα πραγματοποιηθουν με την ευκαιρια της συμπληρωσης ενος ετους με την ευκαιρια της συμπληρωσης ενος ετους απο το θανατο του ιδρυτη του ΠΑΣΟΚ δεν εχει καταστει δυνατον να υπαρξει τελικη συμφωνια μεταξυ του ΠΑΣΟΚ, της συζυγου και των παιδιων του Ανδρεα Παπανδρεου για την ιδρυση σχετικου φορεα. Ο Κωστας Λαλιωτης επιβεβαιωσε οτι εχει αναλαβει μεσολαβητικο ρολο αναμεσα στη Δημητρα και τα παιδια του Ανδρεα Παπανδρεου και τονισε οτι θεση του Κινηματος ειναι η συσταση ενος ενιαιου ιδρυματος για τον Ανδρεα Παπανδρεου, το οποιο θα καλυψει ολες τις δραστηριοτητες που εχουν σχεση με τον ιδρυτη του ΠΑΣΟΚ. Η Δημητρα Λιανη - Παπανδρεου σε συνεντευξη της στα ΝΕΑ αφηγειται τις τελευταιες στιγμες του Ανδρεα Παπανδρεου, το Σαββατο της 22ας Ιουνιου του 1996, τονιζοντας οτι εκεινη την ημερα ο εκλιπων ηγετης εκανε αυτο που λενε για ολους, οσων πλησιαζει το τελος τους, δηλαδη καλουν ανθρωπους που εχουν φυγει απο τη ζωη. Ετσι, ο Ανδρεας Παπανδρεου ζητησε να του φωναξουν τον πιστο του σωματοφυλακα, Τακη Καρατση, που εχει πεθανει εδω και χρονια, αλλα και το βουλευτη Μηδη, που σκοτωθηκε το 1963. Αναφερει επισης οτι εκεινο το βραδυ ο Ανδρεας Παπανδρεου ηταν κακοκεφος και ολιγομιλητος και οτι γυρω στις 12 αποσυρθηκε στο δωματιο του για να ξεκουραστει. Τοτε, επηλθε το μοιραιο και παρα τις προσπαθειες των γιατρων ο Ανδρεας Παπανδρεου υπεκυψε.

Αποφασισμενοι να κλεισουν για 48 ωρες τα φαρμακεια τους, αυριο και μεθαυριο, φερονται οι φαρμακοποιοι Αθηνων και Πειραιως, οι οποιοι διαμαρτυρονται για τις νεες ρυθμισεις του υπουργειου Αναπτυξης, σχετικα με τη διακινηση του φαρμακου, με τις οποιες περιοριζεται δραστικα το ποσοστο κερδους τους. Οριστικη αποφαση θα ληφθει αργα το βραδυ. Στο Αιγιο οι φαρμακοποιοι της περιοχης αποφασισαν να μην εκτελουν πλεον συνταγες του ΟΓΑ, αν δεν εξοφληθουν τα χρεη του οργανισμου προς αυτους.

Δυο κουκουλοφοροι με την απειλη πιστολιων ακινητοποιησαν πελατες και υπαλληλους σε σουπερ μαρκετ στην Κυψελη και αφου πυροβολησαν στο δεξι ποδι υπαλληλο της εταιριας, που προσπαθησε να τους εμποδισει, απεσπασαν 4 εκατομμυρια δρχ και διεφυγαν με κλεμμενο αυτοκινητο. Επισης, ληστεια εγινε και σε πρατηριο υγρων καυσιμων στην Αγια Παρασκευη, οταν δυο αγνωστοι, που φορουσαν κρανη, ακινητοποιησαν με την απειλη πιστολιων τον ιδιοκτητη του πρατηριου, του απεσπασαν 11 εκατομμυρια δραχμες και εξαφανιστηκαν.

Στην ολομελεια του Αρειου Παγου παραπεμπεται για οριστικη κριση το θεμα του ανατοκισμου των τοκων υπερημεριας επι κεφαλαιου των τραπεζων. Το πρωτο τμημα του Αρειου Παγου εκρινε κατ' αρχην οτι ο ανατοκισμος τοκων υπερημεριας, για καθυστερουμενα δανεια, δεν επερχεται αυτοματως, αλλα μονο με συμφωνη γνωμη της τραπεζας και του πελατη. Το τμημα αυτο εκρινε οτι οι τραπεζες δεν μπορουν να προχωρουν σε ανατοκισμο των δανειων, εαν αυτο δεν προβλεπεται στο συμβολαιο δανειοδοτησης.

Τα προβληματα και τις προοπτικες του θεσμου της Νομαρχιακης Αυτοδιοικησης συζητησαν το πρωι στη Ρηγιλλης, ο προεδρος της Ν.Δ. Κωστας Καραμανλης και ο προεδρος της διευρυμενης Νομαρχιακης Αυτοδιοικησης Αθηνων-Πειραια Ευαγγελος Κουλουμπης. Ο κ. Κουλουμπης δηλωσε πως ο προεδρος της Ν.Δ. αντιμετωπιζει "πολυ θετικα" το θεσμο της Νομαρχιακης Αυτοδιοικησης και σημειωσε οτι τα βασικα προβληματα που υπαρχουν ειναι οι αρμοδιοτητες, οι ποροι και το προσωπικο.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με τελετη, που πραγματοποιηθηκε σημερα το μεσημερι, συμφωνα με τους κανονες του Αγιορειτικου Τυπικου στις Καρυες ανοιξε ο κυκλος των εκδηλωσεων για την εκθεση ``Θησαυρων του Αγιου Ορους`` η οποια προκειται να εγκαινιαστει επισημως το Σαββατο στην Θεσσαλονικη απο τον Προεδρο της Ελληνικης Δημοκρατιας παρουσια του πρωθυπουργου. Ο πρωτεπιστατης της Ιερας Κοινοτητας μοναχος Καλλινικος χαρακτηρισε την εξοδο των κειμηλιων ``πρωτοφανη στην ιστορια`` η οποια, οπως τονισε, ``επιχειρειται συγκαταβατικως εις τον κοσμον``. Ο υπουργος Πολιτισμου Ευ. Βενιζελος αποκαλεσε την εκθεση των Αγιορειτικων κειμηλιων ``το μεγαλυτερο εκθεσιακο γεγονος που εγινε ποτε στην Ελλαδα και απο τα σημαντικοτερα διεθνως``.

Δωδεκα ζωγραφοι απο την Ελλαδα, την Πολωνια, τη Βουλγαρια, την Τουρκια, τη Ρωσια και τη Σλοβακια, φιλοξενει ο Δημος Αλεξανδρουπολης, σε συνεργασια με τη Νομαρχιακη Αυτοδιοικηση Εβρου, στο πλαισιο του 6ου Διεθνους Συμποσιου Ζωγραφικης. Θα εκθεσουν εργα τους στο κοινο της περιοχης, ενω αναλογη εκθεση θα γινει και στην Αθηνα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενα χρυσο και ενα ασημενιο μεταλλιο κατεκτησε ο πρωταθλητης μας της Αρσης Βαρων στην κατηγορια των 99 κιλων, Καχι Καχιασβιλι στους Μεσογειακους Αγωνες του Μπαρι. Ο Καχιασβιλι στην κινηση του ζετε πηρε την πρωτη θεση αφου σηκωσε 212. 5 κιλα, ενω στο αρασε ηταν δευτερος με 167,5κ. Το ασημενιο μεταλιο, ομως, κατεκτησε και η πρωταθλητρια μας στην κολυμβηση, Κατερινα Σαρακατσανη, περνοντας τη δευτερη θεση στα 200 μετρα μικτης ατομικης των Μεσογειακων Αγωνων, με χρονο 2 δευτερα και 43 εκατοστα.

Αυριο αναμενεται να ολοκληρωθει, εκτος σημαντικου απροοπτου, η μεταγραφη του αμυντικου του Αρη, Δημητρη Μαυρογενιδη στον Ολυμπιακο. Οι δυο πλευρες τα εχουν βρει σε ολα και συμφωνα με πληροφοριες η αποκτηση του Μαυρογενιδη, θα κοστισει στον Ολυμπιακο περισσοτερα απο 300 εκατομμυρια δραχμες. Απο αυτα, 200 εκατομμυρια θα παρει ο συλλογος της Θεσσαλονικης και περιπου 100 ο παικτης για τετραετες συμβολαιο συνεργασιας.

Με υποβιβασμο στην Δ' εθνικη κατηγορια, απειλει πλεον η ΦΙΦΑ τον ΠΑΣ Γιαννινα σε περιπτωση που η διοικηση του αλλοτε ''Αγιαξ της Ηπειρου'', δεν καταβαλλει μεσα σε 14 ημερες στον Γερμανο προπονητη, Τιμο Τσανλαιντερ, τα τεσσερα εκατομμυρια δραχμες που του οφειλει.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ισχυρες πιεσεις δεχθηκαν οι τιμες των μετοχων στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου με αποτελεσμα ο γενικος δεικτης τιμων να υποχωρησει κατω απο το φραγμα των 1600 μοναδων. Εκλεισε στις 1577,95 μοναδες μειωμενος σε ποσοστο 2,94%. Η αξια των συναλλαγων εφθασε τα 18,9 δις. δρχ. Σημαντικη υποχωρηση κατα 275 δρχ. σημειωσε η τιμη της μετοχης του ΟΤΕ κλεινοντας στις 6. 820 δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν με απωλειες. Συγκεκριμενα: Τραπεζες πτωση 3,02%, Ληζινγκ πτωση 1,97%, Ασφαλειες πτωση 2,20%, Επενδυσεις πτωση 2,52%, Βιομηχανιες πτωση 2,47%, Κατασκευων πτωση 2,33%, Συμμετοχων πτωση 4,71%, Διαφορες πτωση 2,37%. Ο δεικτης Παραλληλης Αγορας εκλεισε με απωλειες 1,92%.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την υποστηριξη του στον κυβερνητικο συνασπισμο των Ερμπακαν - Τσιλερ στην Τουρκια, παρεχει ο ακροδεξιος πολιτικος ηγετης Μουσχιν Γιαζιτσιογλου, μια ημερα πριν απο την μεταβιβαση της πρωθυπουργιας απο τον Ερμπακαν στην Τανσου Τσιλερ. Ο Γιαζιτσιογλου που διαθετει οκτω βουλευτες στη Βουλη, αποφασισε να ενισχυσει τον κυβερνητικο συνασπισμο που διαθετει μονο 274 εδρες επι συνολου 550, με το αιτιολογικο οτι το νεο σχημα που θα προκυψει, θα στησει μια ωρα γρηγοροτερα τις καλπες, οι οποιες θα οδηγησουν τη χωρα στην πολιτικη σταθεροτητα. Το μελλον ομως του νεου κυβερνητικου σχηματος ειναι αβεβαιο, καθως δωδεκα βουλευτες της Τσιλερ απειλουν με παραιτηση, διαμαρτυρομενοι για την συνεργασια με τους ισλαμιστες. Συν τοις αλλοις, η μεταβιβαση της πρωθυπουργιας θα πρεπει να εχει και τη συμφωνη γνωμη του προεδρου της χωρας, Σουλειμαν Ντεμιρελ, ο οποιος μεχρι στιγμης δεν εχει αφησει να διαφανουν οι προθεσεις του.

Κλιμακωνεται η βια και η φραστικη αντιπαραθεση στην Αλβανια, λιγες μολις ημερες πριν απο την διεξαγωγη των εκλογων. Η Επιτροπη Λαικης Σωτηριας του Αυλωνα, με ανακοινωση της που δημοσιευεται στο σημερινο φυλλο της εφημεριδας, Ιντιπεντεντ, απειλησε με θανατο τον προεδρο Σαλι Μπερισα, εαν στο πλαισιο της προεκλογικης εκστρατειας, επισκεφθει την πολη αυτη της νοτιας Αλβανιας. Χθες, τρια ατομα βρεθηκαν νεκρα στον αυτοκινητοδρομο Κακαβιας-Αργυροκαστρου, στο ελληνικο χωριο Γραψη, ενω σημερα πεντε ανδρες και μια γυναικα σκοτωθηκαν και αλλοι 14 τραυματισθηκαν, σε μαχη για κτηματικες διαφορες που ξεσπασε στο χωριο Καπινοβε στη νοτια Αλβανια.

Διαρροη ραδιενεργειας σημειωθηκε στο κεντρο πυρηνικων ερευνων του Αρζαμας-16, κωδικη ονομασια της πολης Σαροβ, στη νοτια Ρωσια, με αποτελεσμα ενα ατομο να διακομισθει στο νοσοκομειο, εχοντας δεχθει υψηλες δοσεις ραδιενεργειας. Οπως ανακοινωσε το Υπουργειο Πυρηνικης Ενεργειας, η διαρροη σημειωθηκε μονο σε μια αιθουσα και το επιπεδο της ραδιενεργειας στην πολη δεν ξεπερνα τα φυσιολογικα ορια. Σε ο, τι αφορα τα αιτια, το ατυχημα συνεβη καθως ενας υπαλληλος παραβιασε τον κανονισμο ασφαλειας.

Για τεταρτη συνεχη ημερα συνεχιζονται οι συγκρουσεις μεταξυ ισραηλινων στρατιωτων και Παλαιστινιων, στη Χεβρωνα της Δυτικης Οχθης, μετα το παγωμα εδω και τριων περιπου μηνων της ειρηνευτικης διαδικασιας. Δεκατρεις Παλαιστινιοι τραυματισθηκαν σημερα, δυο απο τους οποιους σοβαρα, απο σφαιρες ισραηλινων στρατιωτων, ενω ο απολογισμος των τραυματισθεντων παλαιστινιων το τελευταιο 24ωρο, ανερχεται στους 38. Ευθυνες στον παλαιστινιο ηγετη, Γιασερ Αραφατ, επερριψε ο ισραηλινος πρωθυπουργος, Μπενζαμιν Νετανιαχου, εκτιμωντας οτι υποδαυλιζει τα βιαια αυτα γεγονοτα και δεν κανει τιποτα για να σταματησουν οι ταραχες.

Ζωντανο θελουν να συλλαβουν οι αρχες της Καμποτζης τον αλλοτε πανισχυρο αρχηγο των Ερυθρων Χμερ, Πολ Ποτ, προκειμενου να τον οδηγησουν στο διεθνες δικαστηριο με την κατηγορια της γενοκτονιας. Ο μεχρι προτινος αιμοσταγης ηγετης, που κατηγορειται οτι αιματοκυλισε τη χωρα του την περιοδο 1975-79, προκαλωντας τον θανατο δυο περιπου εκατομμυριων Καμποτζιανων, εχει εγκαταλειφθει απο τους ανδρες του και κρυβεται στο βορειο τμημα της χωρας. Οπως εκτιμουν οι αρχες, η συλληψη του ειναι θεμα ημερων.

Η μειωση του κοστους του αφαλατωμενου υδατος στη Μεση Ανατολη και τη βορεια Αφρικη, με στοχο την αντιμετωπιση των προβληματων υδροδοτησης των κρατων της περιοχης, ειναι το θεμα τη συναντησης ειδικων απ'ολο τον κοσμο, που αρχισε σημερα στο Ομαν. Ομαδα 20 ειδικων απο το Ερευνητικο Συμβουλιο που δημιουργηθηκε τον Μαιο απο το Κεντρο Ερευνας Αφαλατωσης στη Μεση Ανατολη, αναμενεται οτι θα παρουσιασει τις προτασεις της για την παραγωγη φθηνοτερου υδατος στην περιοχη.

ΚΑΙΡΟΣ

Η απνοια και η ανοδος της θερμοκρασιας θα ειναι τα κυρια χαρακτηριστικα του αυριανου καιρου που θα ειναι αιθριος σ'ολοκληρη τη χωρα, με ασθενεις ανεμους. Η θερμοκρασια στα ηπειρωτικα θα κυμανθει 17 με 37 βαθμους, στο Ιονιο 19 με 34 και στο Αιγαιο 20 με 32 βαθμους Κελσιου. Αιθριο καιρο με ασθενεις ανεμους θα εχει αυριο η Αθηνα και η θερμοκρασια θα κυμανθει απο 20 μεχρι 37 βαθμους, αλλα στις παραθαλασσιες περιοχες η μεγιστη θα ειναι 3 με 4 βαθμους χαμηλοτερη. Ιδιες καιρικες συνθηκες θα επικρατησουν και στη Θεσσαλονικη, οπου το θερμομετρο θα δειξει 19 με 35 βαθμους.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Tuesday, 17 June 1997 - 23:23:37 UTC