Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-11-07

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Την ερχόμενη Τετάρτη θα ληφθούν απο το υπουργικό συμβούλιο οι οριστικές αποφάσεις για το νέο προϋπολογισμό και το βράδυ της ίδιας μέρας θα κατατεθεί στη βουλή. Το μεσημέρι, η κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το θέμα της τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας και την αύξηση του αφορολόγητου ορίου, ενώ εμμέσως πλην σαφώς, άφησε να εννοηθεί ότι ο νέος προϋπολογισμός θα είναι σφιχτός. Ο κ. Παπαντωνίου άφησε επίσης να εννοηθεί ότι μετά τις επιπτώσεις που προκάλεσε στην οικονομία η πρόσφατη νομισματική κρίση, περιορίσθηκαν σημαντικά τα περιθώρια για παροχές. Ως βασικό στίγμα της οικονομικής πολιτικής για το 1998, ο κ. Παπαντωνίου ανέφερε το δίπτυχο αυστηρότητα και δικαιοσύνη σε ό, τι αφορά τους φόρους και τις δαπάνες. Ειδικά για τις δαπάνες, είπε ότι θα είναι ιδιαίτερα συγκρατημένες και ότι το κράτος θα πρέπει να δώσει το παράδειγμα περιστολής της σπατάλης.

Στο μεταξύ τάσεις ομαλοποίησης παρουσίασαν σήμερα η χρηματαγορά και το χρηματιστήριο, καθώς η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων με ρήτρα εκιού έστειλε μήνυμα για συνέχιση της πολιτικής της σκληρής δραχμής, με αποτέλεσμα να υπάρξουν εισροές 80 εκατ. εκιού και 40 εκατ. μάρκων. Τα επιτόκια κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα και κυμάνθηκαν ακόμη και κάτω από το 11%, αλλά στη διατραπεζική αγορά το επιτόκιο μιας εβδομάδας έφθασε το 50%. Στη χρηματιστηριακή αγορά παρά τις έντονες αρχικές διακυμάνσεις των τιμών, επικράτησαν σταθεροποιητικές τάσεις και ο γενικός δείκτης στη Σοφοκλέους έκλεισε με οριακή μείωση 0,06%. Στην αγορά συναλλάγματος, η δραχμή σημείωσε σημαντική άνοδο 0,66% σε σχέση με το δολάριο, το οποίο στο fixing διαμορφώνεται στις 269,70 δρχ. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περιφρουρήσει με κάθε τρόπο τη δραχμή και οι κερδοσκόποι θα διαψευσθούν και θα απογοητευτούν, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και απέδωσε τα σενάρια περί υποτίμησης της δραχμής, στους κερδοσκόπους που επιχειρούν να δημιουργήσουν σύγχυση στην αγορά.

Ψηφίστηκε το μεσημέρι κατά πλειοψηφία επί της αρχής του, το σχέδιο "Καποδίστριας" μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η ΝΔ. Από τους 279 βουλευτές που συμμετείχαν στην ψηφοφορία, 159 ψήφισαν υπέρ και 120 κατά. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου αποχώρησε η ΝΔ από τη συζήτηση και ο πρόεδρος του κόμματος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλλαζονία, αυταρχισμό και κομματική δολιότητα, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο προϊόν καταναγκασμού. Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λάμπρος Παπαδήμας, κατήγγειλε τη ΝΔ για την αποχώρησή της και τόνισε ότι η στάση αυτή αναδεικνύει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Δεν τίθεται θέμα αποποινικοποίησης της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, ούτε και διαχωρισμού τους σε σκληρά και μαλακά, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή του ΣΥΝ. Ο κ. Γιαννόπουλος είπε ότι δεν έχει αλλάξει η πολιτική της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του θέματος των ναρκωτικών, δήλωσε ότι το ολλανδικό πείραμα απέτυχε παταγωδώς και πρόσθεσε ότι η νομοθεσία που υπάρχει είναι αυστηρή για τους εμπόρους και επιεικής για τους χρήστες. Ο κ. Γιαννόπουλος, τόνισε ακόμη ότι μέσα σε 1-2 μήνες θα ανακοινωθούν οι ειδικές συνθήκες κράτησης που θα ισχύουν για τους κρατουμένους χρήστες.

Στο μεταξύ σύμφωνα με έρευνα, ένας στους τρεις Ελληνες μαθητές ηλικίας 15 έως 16 ετών θεωρεί πολύ εύκολο να βρει ηρωίνη αν το θελήσει και 4 στους 10 λένε το ίδιο για τη μαριχουάνα. Πάντως, η εξάπλωση της χρήσης ναρκωτικών σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, δεν έχει στη χώρα μας και στους νέους την έκταση που έχει σε πολλές από τις άλλες 26 χώρες, όπου έγινε η έρευνα. Την ίδια ώρα η αστυνομία συνεχίζει τις εφόδους έξω από σχολεία για την αντιμετώπιση εμπόρων ναρκωτικών. Σε ελέγχους που έγιναν χθες συνελήφθησαν 10 άτομα για κατοχή και εμπορία ναρκωτικών, εκ των οποίων εννέα ήταν ανήλικοι.

Στα διεθνή ύδατα μεταξύ Θάσου και Λήμνου βρίσκεται το τουρκικό υδρογραφικό σκάφος "Κουμπουκλού", το οποίο συνοδεύεται από τουρκικό περιπολικό και παρακολουθείται στενά από το ελληνικό αντιτορπιλικό "Θεμιστοκλής". Μέχρι στιγμής δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα και σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες που κάνει το τουρκικό σκάφος έχουν σχέση με τη μόλυνση της θάλασσας, ενώ έχει ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Δεν πληρούν τους όρους υγιεινής στους κοινόχρηστους χώρους πολλά από τα δημόσια σχολεία στη χώρα, ενώ τα κυλικεία λειτουγούν χωρίς άδεια, οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν βιβλιάρια υγείας και δεν τηρούν βιβλία υγειονομικού ελέγχου. Την καταγγελία αυτή έκανε ο πρόεδρος Εποπτών Δημόσιας Υγείας, επισημαίνοντας παράλληλα τους κινδύνους που διατρέχουν οι μαθητές από τροφικές δηλητηριάσεις, καθώς σε πολλά από τα κυλικεία δεν υπάρχουν ψυγεία και θερμοθάλαμοι. Ο κ. Παπαδόπουλος κατήγγειλε ακόμη ότι στα συνεργεία καθαριότητας των ιδιωτικών νοσοκομείων συμμετέχουν αλλοδαποί και κυρίως Αλβανοί, οι οποίοι δεν ελέγχονται υγειονομικά για ηπατίτιδα Α' και Β'.

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους μέχρι τις 13 του μηνός, αποφάσισαν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθηνών και Πειραιώς, ως μέτρο άσκησης πίεσης στην κυβέρνηση να ψηφισθεί σύντομα το ιατρικό μισθολόγιο. Οι γιατροί αποφάσισαν να απέχουν καθημερινώς από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, σε όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας του λεκανοπεδίου, ενώ στις 13 του μηνός θα πραγματοποιήσουν εξάωρη στάση εργασίας και διαμαρτυρία έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ανάλογη απόφαση ενδέχεται να πάρουν και οι συνάδελφοί τους στα νοσοκομεία της περιφέρειας.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αίσιο τέλος είχε η πενθήμερη απεργία των οδηγών φορτηγών στη Γαλλία, καθώς το απόγευμα το μεγαλύτερο συνδικάτο των εργαζομένων, υπέγραψε την συμβιβαστική φόρμουλα που πρότειναν χθες οι εργοδότες. Οι οδηγοί απεργούσαν με αίτημα την αύξηση των μισθολογικών τους αποδοχών και από το βράδι της Κυριακής είχαν στήσει περίπου 180 οδοφράγματα, παραλύοντας την διακίνηση πολιτών και αγαθών, από και προς την Γαλλία. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Λιονέλ Ζοσπέν, από το Λονδίνο όπου βρίσκεται για τις εργασίες της γαλλο- βρετανικής συνόδου κορυφής, είχε υποσχεθεί οτι θα αποζημιώσει τους βρετανούς οδηγούς φορτηγών, που είχαν αποκλεισθεί στους γαλλικούς αυτοκινητόδρομους.

Μέσα σε βαρύ κλίμα πραγματοποιούνται στο Ιράκ οι διαπραγματεύσεις των απεσταλμένων του ΟΗΕ με ιρακινούς αξιωματούχους, για την εκτόνωση της κρίσης που έχει ξεσπάσει, καθώς ο ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσεϊν, εμπόδισε και πάλι σήμερα για 5η συνεχόμενη ημέρα, τους αμερικανούς επιθεωρητές του ΟΗΕ να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε ιρακινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Την ίδια ώρα, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε οτι στην αμερικανο-τουρική βάση του Ιντσιρλίκ, κοντά στα ιρακινά σύνορα, έχει μεταφερθεί από την Ευρώπη άγνωστος αριθμός αεροσκαφών F-15 και F-16. Εκπρόσωπος ωστόσο της βάσης, αρνήθηκε οτι η ανάπτυξη των πρόσθετων αυτών αεροσκαφών έχει σχέση με την κρίση που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις του Ιράκ με τον ΟΗΕ. Νωρίτερα όμως, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαν Κοέν, είχε υποστηρίξει οτι πρέπει να αναληφθεί κάποιου είδους δράση εναντίον του Ιράκ.

Κρίση όμως χτυπά και την πόρτα της κυβέρνησης Γιλμάζ στην Τουρκία, αυτή τη φορά από τη μεριά των Ισλαμιστών, ο ηγέτης των οποίων Νετζμετίν Ερμπακάν, ζήτησε σήμερα από το κοινοβούλιο να κινήσει την διαδικασία ψηφοφορίας, επί προτάσεως μομφής την οποία κατέθεσε εις βάρος μέλους της κυβέρνησης. Η πρόταση μομφής αφορά τον υπουργό Δημοσίων Εργων, Γιασάρ Ταπτσού, τον οποίο κατηγορούν οτι εμπλέκεται σε δωροδοκία σε αγοραπωλησία κτηματικής έκτασης, στην περιοχή Σαριγέρ κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Σε περίπτωση που υπερψηφισθεί η πρόταση, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να παραιτηθεί.

Μαύρη πέτρα φαίνεται να ρίχνει στο παρελθόν της η Ρωσία, 80 χρόνια μετά την κήρυξη της επανάστασης των Μπολσεβίκων, η οποία άλλαξε άρδην τη ζωή και την εικόνα της χώρας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Οπίνιον, μόνο το 8% των Ρώσων δήλωσαν έτοιμοι να κατέβουν στους δρόμους και να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα, για την 80η επέτειο της επανάστασης. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν προκάλεσε αίσθηση με την δήλωσή του οτι η επανάσταση ήταν ένα θανάσιμο λάθος. Επεσήμανε ωστόσο, οτι παραμένει ένα γεγονός αξιομνημόνευτο για τους Ρώσους.

Τραγικός είναι ο απολογισμός των θυμάτων του τυφώνα Λίντα, που σάρωσε πρίν απο πέντε ημέρες τις επαρχίες στο δέλτα του ποταμού Μεκόνγκ, στο νότιο Βιετνάμ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νεκροί ανέρχονται σε 358 και οι αγνοούμενοι στους 1. 945, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες εντοπισμού επιζώντων, κυρίως στη θάλασσα. Καταστροφικές πλημμύρες όμως έπληξαν και την περιοχή Μπανταχιόζ, στην νοτιοανατολική Ισπανία, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 21 άτομα.

Διεθνές δίκτυο παιδεραστίας που αγόραζε ή απήγαγε παιδιά, από την Κίνα με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω Ιταλίας, εξάρθρωσε η αστυνομία του Μιλάνου. Η ιταλική αστυνομία είχε εντοπίσει τα ίχνη του δικτύου τον περασμένο Απρίλιο, όταν είχε συλλάβει στο αεροδρόμιο Λινάτε του Μιλάνου ένα ζευγάρι γιαπωνέζων που είχε πλαστά διαβατήρια και συνόδευε ένα 12χρονο κορίτσι, το οποίο ανακρινόμενο αποκάλυψε ότι είχε πέσει θύμα απαγωγής στην Κίνα. Στη συνέχεια οδηγήθηκε στην Μπανγκόκ, όπου οι απαγωγείς το έσπρωξαν στα δίχτυα της πορνείας, πριν επιχειρήσουν να το μεταφέρουν στο Μαιάμι των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω Μιλάνου.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Ανηλίκων των φυλακών Κορυδαλλού, οδηγήθηκε το μεσημέρι με ομόφωνη απόφαση Εισαγγελέα και Ανακριτή, ο 16χρονος ο οποίος σκότωσε με μαχαίρι τη 44χρονη θεία του Πλούμη Καβαλιεράτου. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διώρη κατάθεσή του στην ανακρίτρια, ο ανήλικος δράστης υποστήριξε ότι ήταν μία "κακιά στιγμή", η οποία προήλθε μετά απο έντονη λογομαχία που είχε με το θύμα. Ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας χαρακτήρισε την περίπτωση του 16χρονου "ανεξήγητη".

Σε εκτόνωση φαίνεται να οδηγείται η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του Γαλαξειδίου, καθώς σε λίγες ώρες συμπληρώνεται και το δεύτερο κρίσιμο 24ωρο και η μετασεισμική ακολουθία χαρακτηρίζεται φυσιολογική, χωρίς βέβαια να αποκλείεται και το ενδεχόμενο ενός νέου σεισμού. Συνεργεία του ΟΑΣΠ μετέβησαν σήμερα στη Φωκίδα και έκαναν ασκήσεις ετοιμότητας στα παιδιά των σχολείων για το πως θα αντιδράσουν σε ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό.

Απογοητευτικό χαρακτήρισε το κείμενο της συμφωνίας για τον κοινωνικό διάλογο, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, μετά τη συνάντησή του με τη συντονιστική γραμματεία κοινωνικού διαλόγου. Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για κείμενο συμφωνίας μεταξύ κομματικών φίλων και υμετέρων της κρατικοδίαιτης κομματικής νομενγκλατούρας, ενώ δεν γίνεται αναφορά για την ανεργία, την ανάπτυξη, την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανευθυνότητα και ατολμία αν και δήλωσε ότι το κόμμα του στηρίζει κάθε μορφής διάλογο. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ άφησε αιχμές κατά του κ. Καραμανλή, λέγοντας ότι μέχρι σήμερα δεν είχε συζητήσει με τη συντονιστική γραμματεία και πρόσθεσε ότι πρέπει να στηριχθεί ο θεσμός του κοινωνικού διαλόγου.

Το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Σπάρτη, διέρρηξαν τα ξημερώματα τρεις άγνωστοι και πήραν 80 εκατομμύρια δραχμές. Οι δράστες άνοιξαν το χρηματοκιβώτιο με οξυγόνο και αφού άρπαξαν το ποσό αυτό, διέφυγαν με δύο αυτοκίνητα. Από την αστυνομία γίνονται εκτεταμένες έρευνες, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών. Εξάλλου στην Κρήτη, τέσσερις ένοπλοι λήστεψαν το πρωί το υποκατάστημα της Ιονικής Τράπεζας στο Γάραζο Μυλοποτάμου Ρεθύμνου και άρπαξαν 500 χιλιάδες δραχμές.

Σε ισόβια και επιπλέον 12 ετών κάθειρξη καταδίκασε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών τον πρώην αστυφύλακα της ΕΛΑΣ, Ηρακλή Νικολόπουλο, τον οποίο κήρυξε ένοχο για ανθρωποκτονία και άλλες αξιόποινες πράξεις. Το δικαστήριο κατά πλειοψηφία με ψήφους 4 κατά 3, δεν αναγνώρισε στον κατηγορούμενο ότι διέπραξε την πράξη του, ενώ είχε μειωμένο καταλογισμό. Ο Νικολόπουλος, σύμφωνα με την κατηγορία, στις 5/7/96 στο μπάρ "Πρινς" της παραλίας, πυροβόλησε και σκότωσε τον Γεώργιο Φραγκογιάννη, ενώ τραυμάτισε σοβαρά το Θεμιστοκλή Καλαποθαράκο. Στην απολογία του ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι είχε ψυχολογικά προβλήματα και ότι έπερνε αντικαταθλιπτικά χάπια.

Μία απρόσμενη εξέλιξη επεφύλασσε η σημερινή όγδοη ημέρα της δίκης του Γιώργου Μπαλάφα. O Λεωνίδας Θεοφανόπουλος, αδελφός του δολοφονηθέντος εισαγγελέα, ζήτησε από το δικαστήριο την εξαίρεση της ενόρκου Μαργαρίτας Γιαραλή, κατηγορώντας την ως διακεκηρυγμένη υποστηρίκτρια του κατηγορουμένου. Ο κ. Θεοφανόπουλος προσκόμισε ένα μανιφέστο υπέρ του κατηγορούμενου, όπως το χαρακτήρισε, που είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στις 28 Νοεμβρίου του 95, το οποίο είχαν συυπογράψει εξήντα πολίτες, μεταξύ των οποίων η Γιαραλή και ο συζυγός της Ν. Μανιός. Η ένορκος υποστήριξε πως δεν είχε υπογράψει το κείμενο, αλλά η πανεπιστημιακός Μαρία Γιαραλή, ενώ παραδέχθηκε ότι ο Ν. Μανιός είναι συζυγός της. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για τη συμμετοχή της ενόρκου και διέκοψε για τη Δευτέρα.

Σε χαράδρα βάθους 250 μέτρων εντοπίστηκε το μεσημέρι το πτώμα της άτυχης καθηγήτριας Ε. Τρικαλιώτη, την οποία αναζητούσαν χθες άνδρες της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής σε περιοχή της κοινότητας Κρήνης, στη βόρεια Κέρκυρα. Η Τρικαλιώτη, που δίδασκε στο μουσικό Γυμνάσιο Κέρκυρας, αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, όπως είπαν και οι γονείς της, ενώ ένα στοιχείο που βεβαιώνει ότι πρόκειται για αυτοκτονία στηρίζεται στο ιδιόγραφο σημείωμα προς τους γονείς της, που έλεγε, συγχωρήστε με γι'αυτό που κάνω.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέλος καλό, όλα καλά. Η ΑΕΚ μπορεί να μην κατάφερε να κερδίσει τη Στουρμ Γκρατς, καθώς δεν μπόρεσε να σκοράρει σε μία από τις πολλές ευκαιρίες που είχε και κυρίως με τον δαιμόνιο Νικολαϊδη, αναγκάζοντας τον Οσιμ να βάλει τρει διαφορετικούς παίχτες να τον μαρκάρουν, οι οποίοι μάλιστα είδαν όλοι και την κίτρινη κάρτα, αφού πολλές φορές αναγκάστηκαν να το σταματήσουν με αντικανονικές ενέργειες! Τελικά η γλυκιά ήττα με 1-0 έστειλε την ελληνική ομάδα στους οχτώ του κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Ο Ντουμιτρίου δήλωσε για το παιχνίδι πως οι παίχτες του πήραν δίκαια τη μεγάλη πρόκριση και τόνισε πως θα μπορούσαν ακόμα και να είχαν νικήσει. Για την απουσία των Καλλιτζάκη, Μαλαδένη από το επόμενο παιχνίδι, δήλωσε πως είναι μεγάλο πρόβλημα, αλλά δεν είναι δυνατό να αποκτήσει η ομάδα κάποιο στόπερ για ένα μόνο αγώνα. Εξάλου, οι παίχτες της ΑΕΚ θα πάρουν ένα εκατομμύριο για την προκρισή τους, όπως ανακοίνωσε η ΠΑΕ.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σημάδια σταθεροποίησης παρουσίασε στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης η αγορά του Χρηματιστηρίου, μετά τις έντονες διακυμάνσεις που επικράτησαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις, αλλά και στην αρχή της σημερινής. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε με οριακή υποχώρηση 0,06% στις 1512,77 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε στα 21,2 δισ. δραχμές. Σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης τιμών κατέγραψε άνοδο 1,63%. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτώση 0,82%, Ασφάλειες άνοδος 2,55%, Λήζινγκ άνοδος 4,57%, Επενδύσεις πτώση 2,07%, Κατασκευές άνοδος 0,95%, Βιομηχανίες άνοδος 0,395, Διάφορες άνοδος 1,55%, Συμμετοχών άνοδος 0,82%. Με σημαντικά κέρδη 2,36% έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς.

ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, με συννεφιά, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι στα δυτικά μέχρι θυελλώδεις και στα ανατολικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 8 με 16 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 11 με 23 και στο Αιγαίο 14 με 24 βαθμούς Κελσίου, αλλά στην Κρήτη η θερμοκρασία θα είναι 4 βαθμούς μεγαλύτερη. Συννεφιά με πιθανή βροχή, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 14 με 20 και 11 με 15 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Saturday, 8 November 1997 - 2:19:45 UTC