Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-11-13

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Αλλαγές στα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και εμπόρων, προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, δίνοντας διευκρινίσεις για τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις και μέτρα που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός. Παράλληλα δόθηκε στη δημοσιότητα κατάλογο με τα ονόματα 700 επιχειρήσεων και επαγγελματιών που κατηγορούνται για φορολογικές παραβάσεις, ενώ τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 15 δις δρχ. Σύμφωνα με τον κ. Δρυ, για τον υπολογισμό του ελαχίστου εισοδήματος του 1997 όσων φορολογούνται με τα αντικειμενικά κριτήρια, θα ισχύσουν οι παλιές αντικειμενικές αξίες, ενώ θα αυξηθεί ο συντελεστής μισθωτικής αξίας σε τέτοιο βαθμό που, όπως είπε ο κ. Δρυς, θα προκύψει φυσιολογική αύξηση του φόρου. Για τον τρόπο παρακράτησης φόρου, ο κ. Δρυς είπε ότι με το νέο σύστημα μειώνεται η μηνιαία παρακράτηση για τα εισοδήματα μέχρι 4,5 εκατ. δρχ και αυξάνεται από εκεί και πάνω. Για όλους τους άλλους φορολογούμενους, πλην μισθωτών, η παρακράτηση φόρου αυξάνεται από 50% σε 55%. Επίσης Αυξάνονται κατά 10% τα τεκμήρια διαβίωσης, ενώ το ειδικό τέλος στα κινητά τηλέφωνα θα κυμανθεί από 500 μέχρι 2. 000 δρχ, ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού. Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που θα ισχύσουν απο 1/1/1998, θα υπολείπονται 20%-30% απο τις αγοραίες τιμές.

Την ίδια ώρα, ο προϋπολογισμός και οικονομική πολιτική πυροδότησε νέα διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ενώ τις αντιρρήσεις τους εξέφρασαν και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι υπάρχει εντυπωσιακή βελτίωση των ρυθμών είσπραξης των εσόδων του κράτους και ότι σε μεγάλο βαθμό προσεγγίζονται οι στόχοι που τέθηκαν στον προϋπολογισμό του 1997. Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι η πρόσφατη νομισματική κρίση αποκάλυψε τη γύμνια της ελληνικής οικονομίας, η οποία όπως είπε, βρίσκεται σε συνεχή απόκλιση από τους Ευρωπαϊκούς στόχους. O κ. Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση, την οποία χαρακτήρισε κυβέρνηση φόρων, ότι είναι αιχμάλωτη της κομματικής νομενκλατούρας, μοιράζοντας εκατοντάδες δις δραχμές σε όσους θεωρεί εκλεκτούς του κομματικού μηχανισμού, ενώ από την άλλη πλευρά επιβάλλει διαρκώς περισσότερους φόρους. Για απόκρυψη της αλήθειας σχετικά με την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Αντίθετα, θετικότατα σχόλια για τον προϋπολογισμό κάνει η έγκυρη οικονομική εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς που σημειώνει ότι η Ελλάδα κάνει μια σοβαρή προσπάθεια για να συμμετάσχει στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη μεγάλη μείωση του πληθωρισμού που από 20% που ήταν το 1990 μειώθηκε στο 5% σήμερα, γεγονός, που όπως υποστηρίζει, οφείλεται κυρίως στην εφαρμογή της πολιτικής της σκληρής δραχμής. Η εφημερίδα σημειώνει ωστόσο, ότι απαιτείται μεγαλύτερος περιορισμός του δημόσιου τομέα, με πάγωμα των προσλήψεων και προβλέπει ότι τα συνδικάτα θα δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα του Κώστα Σημίτη, ο οποίος πρέπει να παραμείνει σταθερός στις θέσεις του.

Θετικές εξελίξεις καταγράφηκαν σήμερα, τόσο στην αγορά χρήματος, όσο και στη Σοφοκλέους, γεγονός που αποδίδεται στη δήλωση του Γιάννου Παπαντωνίου ότι η δραχμή δεν πρόκειται να ενταχθεί μέχρι το 2001 στο μηχανισμό των ευρωπαϊκών ισοτιμιών, αλλά και στην παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος που προχώρησε σε αύξηση της ρευστότητας και μείωση των επιτοκίων που κυμάνθηκαν από 13 έως 21%. Σήμερα παρατηρήθηκαν εισροές 150 εκατομμυρίων εκιού, ενώ στο χρηματιστήριο, μετά από μία εβδομάδα συνεχούς πτώσης, ο γενικός δείκτης σημείωσε άνοδο 2,58%. Μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μετοχοποίησης των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών. Μετά την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, η εταιρία θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Μεγάλη ήταν η προσέλευση των ενδιαφερομένων, πρώτη μέρα διανομής της προκήρυξης του Πανελλαδικού γραπτού διαγωνισμού, που θα γίνει 21 και 22 Φεβρουαρίου, για την κάλυψη περίπου 2. 500 θέσεων στο δημόσιο τομέα. Σήμερα όμως έκαναν την εμφανισή τους και τα πρώτα διαφημιστικά φυλλάδια από φροντιστήριο που οργανώνει μαθήματα ειδικά για τις ανάγκες του διαγωνισμού. Ο υφυπουργός εσωτερικών Σταύρος Μπένος δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί ποινικό αδίκημα και οτι αυτοί που προσπαθούν να παίξουν με τις προσδοκίες των παιδιών, θα παταχθούν αμείλικτα.

Τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, ανέπτυξαν ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου και ο υφυπουργός εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, στον αμερικανό απεσταλμένο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, κατά την διάρκεια συνάντησής τους το μεσημέρι σε ξενοδοχείο των Βρυξελλών. Μετά την συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις, μόνο ο κ. Κρανιδιώτης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε οτι ο κ. Χόλμπρουκ δεν έθεσε θέμα ισότιμης συμμετοχής των τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε και νέα συνάντηση Χόλμπρουκ-Παπανδρέου και στη συνέχεια ο αμεριακανός μεσολαβητής συναντήθηκε με τον κοινοτικό επίτροπο, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε ολομέτωπη επίθεση του Ιράκ εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, εξελίσσεται η αντιπαράθεση του Βαγδάτης με τον ΟΗΕ και η κατάσταση στον Περσικό παίρνει επικίνδυνη τροπή. Την απέλαση όλων των αμερικανών επιθεωρητών του ΟΗΕ που σταθμεύουν στη Βαγδάτη, αποφάσισε σήμερα ο ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσεϊν, διατάσσοντάς τους να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα. Οπως ανακοίνωσε το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων, η απόφαση αυτή θα ισχύει έως ότου η αμερικανική κυβέρνηση και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, άρουν τις κυρώσεις που επέβαλαν χθες εναντίον του Ιράκ. Την σημερινή ενέργεια της Βαγδάτης, καταδίκασε η Ουάσιγκτον και η Γαλλία, ενώ ο βρετανός υπουγός εξωτερικών πρότεινε την λήψη σοβαρών μέτρων κατά του Ιράκ. Ο αμερικανός πρόεδρος συγκαλεί απόψε στον Λευκό Οίκο έκτακτο συμβούλιο με κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους, προκειμένου να εξετάσουν την περαιτέρω στάση της Ουάσιγκτον, ενώ το απόγευμα συναντήθηκε στην έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, ο ιρακινός αντιπρόεδρος Ταρέκ Αζίζ με τον γενικό γραμματέα του οργανισμού, Κόφι Ανάν.

Την ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους μετά από δύο χρόνια, είτε το θέλει το Ισραήλ, είτε όχι, εξήγγειλε ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ. Σε συνέντευξη του σε ισραηλινή εφημερίδα, ο Αραφάτ κατέστησε σαφές οτι μετά τον Σεπτέμβριο του 1999, θα ανακηρυχθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, ακόμα και αν, όπως υποστηρίζει, ένα τμήμα του κράτους παραμένει υπό καθεστώς κατοχής και περιλαμβάνει εβραϊκούς οικισμούς. Οσον αφορά το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι ειρηνευτικές συνομιλίες, ο Αραφάτ, κατηγόρησε ως κύριο υπεύθυνο τον σκληροπυρηνικό ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου.

Σε κυνήγι μαγισσών, έχει μετατραπεί στην Τουρκία η αντιπαράθεση ισλαμιστών με εκπροσώπους του κοσμικού κράτους. Μετά την έκκληση που απηύθυνε ο σκληροπυρηνικός γενικός εισαγγελέας, Βουράλ Σαβάς, προς το Συνταγματικό Δικαστήριο, να διαλυθεί το ισλαμικό κόμμα της Ευημερίας, με την κατηγορία προτροπής διάλυσης του κοσμικού κράτους, σήμερα άρχισε εισαγγελική έρευνα σε βάρος ηγετικού στελέχους του Κόμματος της Ευημερίας, για υποκίνηση στάσης στους κόλπους του στρατού. Οπως αναφέρουν οι τουρκικές εφημερίδες, ο ισλαμιστής βουλευτής κατά την διάρκεια ομιλίας του το Σεπτέμβριο στην Καισάρεια, ενθάρρυνε τους στρατιώτες να στασιάσουν εναντίον των αξιωματικών τους.

Νέος ηγέτης του ιρλανδικού Εργατικού Κόμματος εξελέγη σήμερα. Πρόκειται για πρώην υπουργό Οικονομικών Ρουέϊρι Κουϊν, ο οποίος διαδέχεται τον Ντικ Σπρινγκ, ο οποίος παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από 15 χρόνια στο αξίωμα.

Σε έκρηξη φιάλης υγραερίου οφείλεται, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, η ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα το πρωί σε καφενείο της ευρωπαϊκής πλευράς της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά 20 άτομα, δύο εκ των οποίων σοβαρά. Η έκρηξη, που σημειώθηκε λίγο πριν από τις 8 το πρωί, προκάλεσε υλικές ζημιές σε πολλά γειτονικά κτίρια.

Στο κατώφλι του 2000 και ενώ η τεχνολογία κάνει άλματα, στέλνοντας ρομπότ για την εξερεύνηση του Αρη, σε πολλά μέρη του κόσμου υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι αυτό με το οποίο χαρακτήριζαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι τους σκλάβους, Ρες, δηλαδή πράγματα. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το γραφείο του ΟΗΕ στη Βιέννη, πάνω από 200 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση δουλείας, κυρίως σε δίκτυα εμπορίου λευκής σαρκός. Την μερίδα του λέοντος καταλαμβάνει η νοτιοανατολική Ασία, όπου γύρω στα 70 εκατ. γυναίκες και παιδιά εξωθήθηκαν το 1997 στην πορνεία.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κρίσιμη συνάντηση έχει από το απόγευμα ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης με αντιπροσωπεία των νοσοκομειακών γιατρών, με αντικείμενο την εφαρμογή του ιατρικού μισθολογίου. Εξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου γίνεται η συνάντηση, έχουν συγκεντρωθεί γιατροί, ενώ το βράδυ θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Σήμερα, τα δημόσια νοσοκομεία υπολειτούργησαν και εξυπηρετούσαν μόνο τα έκτακτα περιστατικά. Συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στο υπουργείο Εργασίας, πραγματοποίησαν το πρωί και οι οικοδόμοι στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους.

Στον Εισαγγελέα Πλημελειοδικών Αθήνας προσήχθησαν κατά την αυτόφωρη διαδικασία, ο πλοίαρχος και υποπλοίαρχος του υπό σημαία Συρίας φορτηγού πλοίου ΜΟΝΑΧΕΝΤΙΝ, με την κατηγορία πρόκλησης ναυαγίου από αμέλεια. Οι δύο αλλοδαποί αξιωματικοί της "γέφυρας" κατηγορούνται απο τη Λιμενική Αρχή Λαυρίου ως κύριοι υπεύθυνοι της χθεσινής σύγκρουσης -βύθισης του μότορσιπ "ΝΤΟΝ ΡΙΚΑΡΝΤΟ" στην θαλάσσια περιοχή της Κέας. Στο μεταξύ, άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό των πέντε αλλοδαπών ναυτικών, καθώς εκτιμάται ότι το πλοίο βυθίσθηκε αύτανδρο.

Εικοσιτέσσερις συλληφθέντες είναι ο απολογισμός επιχείρησης της Αστυνομίας στον καταυλισμό της Αλικαρνασσού. Από τους συλληφθέντες 4 διώκονται για εμπορία ναρκωτικών ουσιών και 20 για κατοχή και χρήση-σύμφωνα με τη δικογραφία. Παράλληλα με τις συλλήψεις βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μικροποσότητες ναρκωτικών.

Η κακή διατροφή, το άγχος αλλά και η καθιστική ζωή, ευθύνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό για την εμφάνιση του σακχαρώδους διαβήτη, από τον οποίο ταλαιπωρούνται περίπου 700 χιλιάδες Ελληνες, ενώ άλλοι τόσοι είναι ασθενείς χωρίς να το γνωρίζουν. Τα δυσοίωνα αυτά στοιχεία, έδωσαν στη δημοσιότητα ειδικοί επιστήμονες με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα κυριότερα συμπτώματα είναι η πολυουρία, η πολυδιψία, και η κόπωση, ενώ ακόμα και όταν δεν είναι έντονα, θα πρέπει να οδηγούν το άτομο στο γιατρό. Οσον αφορά την πρόληψη, θα πρέπει να αποφεύγονται τα λιπαρά και το διαιτολόγιο να είναι πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά και ψάρια, ενώ απαραίτητη είναι και η άσκηση.

Ζοφερό διαγράφεται το μέλλον της Μεσογείου κα φυσικά της Ελλάδας, λόγω των εντεινόμενων κλιματικών αλλαγών που οφείλονται στο φαινόμενο του Θερμοκηπίου, σύμφωνα με το συμπέρασμα πρόσφατης εκτενούς μελέτης της Γκρινπίς. Κατά τη διάρκεια του προσεχούς αιώνα οι θερμοκρασίες θα αυξηθούν γρηγορότερα σε σύγκριση με ότι παρατηρήθηκε εδώ και 10 χιλιάδες χρόνια. Ειδικά στη Μεσόγειο θα σημειωθούν ξηρασίες, πλημμύρες, καταστροφή των παράκτιων περιοχών, ερημοποίηση, ενώ πολύτιμα οικοσυστήματα θα εξαφανιστούν. Οι υπεύθυνοι της περιβαλλοντικής οργάνωσης τόνισαν πως η Σύνοδος του Κιότο για το Κλίμα, που θα γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου, είναι μία ακόμα ευκαιρία για να ληφθούν επιτέλους μέτρα, ενώ χαρακτήρισαν επικίνδυνη και ανεύθυνη την πολιτική της Ελλάδας στον τομέα της αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 25% ως το 2010, όπως πρότεινε και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τραγικό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι στην εθνική οδό Αλεξανδρούπολης-Σουφλίου με θύματα το συνταγματάρχη του Στρατού Εμμανουήλ Γρηγοράκη, 55 ετών που υπηρετούσε στο Τέταρτο Σώμα Στρατού και τον στρατιώτη οδηγό Δημήτριο Ράπτη, 20 χρόνων από το Ορφάνι Καβάλας, ο οποίος εξέπνευσε λίγη ώρα μετά στο 216 στρατιωτικό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Το δυστύχημα σημειώθηκε όταν το αυτοκίνητο συγκρούστηκε με γεωργικό ελκυστήρα, που οδηγούσε ο Δήμος Καδίρης, 59 χρόνων, γεωργός, από την Κορνοφωλιά Σουφλίου, ο οποίος και συνελήφθη.

Ασθενής σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 12. 30 το μεσημέρι, με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο κοντά στη νήσο Σφακτηρία, στη περιοχή της Πύλου. Δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

Κυρώθηκε κατά πλειοψηφία στη Βουλή, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών στις εθνικές οδούς, τα Σαββατοκύριακα και σε ορισμένες αργίες, με στόχο τον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων.

Κατά της αίτησης άρσης ασυλίας των βουλευτών, κ.κ. Κατσίκη της ΝΔ, Μπούτα του ΚΚΕ, Καμμένου της ΝΔ, καθώς και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Χατζημιχάλη Κοντομάρη και Ευαγ. Γιαννόπουλου, τάχθηκαν οι εισηγητές των κομμάτων στη σημερινή σχετική συζήτηση στη Βουλή.

Στο πέλαγος, εγκατέλειψαν μέσα στις δύο ξύλινες βάρκες τους 62 συνολικά λαθρομετανάστες οι δύο Τούρκοι δουλέμποροι, οι οποίοι στη συνέχεια εξαφανίσθηκαν με αλλο ταχύπλοο σκάφος στη θαλάσσια περιοχή νότια της Μυτιλήνης. Οι δουλέμποροι πήραν για τους λαθρομετανάστες, κουρδικής καταγωγής, αμοιβή δύο χιλιάδες δολάρια για τον καθένα. Οι λαθρομετανάστες εντοπίστηκαν τα ξημερώματα από πλήρωμα σκάφους του Λιμενικού Σώματος και κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα Μυτιλήνης.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Κανονικά θα διεξαχθούν τελικά οι ποδοσφαιρικοί αγώνες του Σαββατοκύριακου, με το οποίο είχαν καταρτιστεί τα δελτία ΠΡΟΠΟ, μετά την προσωρινή ανακωχή μεταξύ της ΕΠΑΕ και του ΟΠΑΠ. Μετά τη σημερινή συνάντηση του προεδρείου της ΕΠΑΕ με τον υφυπουργό Αθλητισμού Ανδρέα Φούρα, ξεπεράστηκε το πρόβλημα προς το παρόν, ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξει μία νέα στις 24 του μήνα, μετά τις εκλογές στην ΕΠΟ, οπότε θα τεθούν επί τάπητος όλα τα αιτήματα της ΕΠΑΕ.

Εκανε το πρώτο σημαντικό βήμα για την πρόκριση στους τελικούς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των Ελπίδων, η οποία επιβλήθηκε με 2-0 της αντίστοιχης αγγλικής αν και έχασε, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, πολλές ευκαιρίες για ένα μεγαλύτερο σκορ. Το παιχνίδι, που έγινε στο Ηράκλειο, αν και ήταν ένας μονόλογος της εθνικής μας κρίθηκε στο τελευταίο δεκάλεπτο με γκολ του Δέλλα στο 80 και του Λυμπερόπουλου στο 90, με χτύπημα πέναλτι. Τώρα, η εθνική ομάδας μας θα πρέπει να διαφυλάξει το σκορ στη ρεβάνς του Νιουκάστλ, που θα γίνει στις 17 Δεκεμβρίου.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Αλλαγή σκηνικού σήμερα στη Σοφοκλέους μετά τη σημαντική πίεση που δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών κατα τις προηγούμενες έξι συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων είχαν καταγράψει απώλειες 15%. Σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε με άνοδο 2,58% στις 1409,27 μονάδες ενώ στη διάρκεια των συναλλαγών σημείωνε άνοδο μέχρι και 4%. Η άνοδος του δείκτη οφείλεται κατά κύριο λογο στο έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον που υπήρξε για μετοχές των Τραπεζων ο δείκτης των οποίων σημείωσε κέρδη 3,47%. Οι υπόλοιποι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Ασφάλειες άνοδος 1,93%, Λήζινγκ άνοδος 3,23%, Επενδύσεις άνοδος 3,59%, Κατασκευές άνοδος 1,83%, Βιομηχανίες άνοδος 1,50%, Διάφορες άνοδος 3,16%, Συμμετοχών άνοδος 4,06%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με άνοδο 2,66%. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε στα 25,4 δισ. δρχ.

ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός με βροχές και τοπικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι και στα ανατολικά νότιοι ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 8 με 17 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 10 με 21 και στο Αιγαίο 15 με 20. Πιθανή βροχή ή καταιγίδα, αλλά με γρήγορη βελτίωση, ισχυρούς μέχρι πολύ ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 15 με 20 θα έχει αύριο η Αθήνα. Και στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται αρχικά βροχή ή καταιγίδα, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί 12 με 17 βαθμούς Κελσίου.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Friday, 14 November 1997 - 1:13:49 UTC